StoryEditorOCM
KulturaPREDSTAVLJANJE KNJIGE

Niko Kapetanić ima novu knjigu s povijesnim atlasom više od sto kartografskih prikaza promjena granica Dubrovačke Republike

Piše M. R. K.
7. svibnja 2024. - 12:41
Sve dubrovačke granice - povijesni atlas s više od sto kartografskih prikaza promjena granica Dubrovačke Republike

Predstavljanje knjige Nika Kapetanića Sve dubrovačke granice, koje organizira Društvo prijatelja dubrovačke starine, održat će se u četvrtak, 9. svibnja u 20 sati u dvorani Svetog Vlaha u Sponzi.

O knjizi koja donosi povijesni atlas s više od sto kartografskih prikaza promjena granica Dubrovačke Republike od 10. stoljeća do 1808. godine, govorit će dr. sc. Josip Belamarić i autor Niko Kapetanić, uz prigodno obraćanje predsjednika Društva Vedrana Kosovića.

Opisujući vrijednost ovakvog prikaza, Josip Belamarić u predgovoru knjige navodi kako će Kapetanićev atlas zasigurno biti nezaobilazno sredstvo za razumijevanje historiografskog problema prvoga reda – pitanja dubrovačkih aspiracija da se postave na prostoru Jadrana kao ozbiljna teritorijalna država. S druge strane, povjesničarima će jednako važne biti, ako ne i važnije, karte s precizno naznačenim razvitkom unutrašnjih upravnih granica knežija i kapetanata, kao i reprodukcije starih geografskih karata koje su višestruko relevantne za temu dubrovačkih granica.

Niko je Kapetanić počasni je član  Društva prijatelja dubrovačke starine, autor je više desetaka knjiga i znanstvenih radova.

09. svibanj 2024 12:42