StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvohotelijeri i ugostitelji traže baš njih

Dubrovnik filipinske radnike drži k’o u bumbaku, organiziraju im i besplatne turističke obilaske

Piše Maja Rilović Koprivec
11. svibnja 2024. - 07:43

Više od stotinu stranih radnika prošlo je tijekom travnja besplatna turistička vodstva Dubrovnikom na engleskom jeziku u organizaciji Turističke zajednice. Među njima, najbrojniji su bili Filipinci. Vodstvima koja su se organizirala srijedom i subotom željelo se upoznati strane radnike, s Dubrovnikom, našim načinom života, njegovom poviješću i kulturom. Gotovo svi poslodavci, hotelijeri i restorani ponudili su svojim radnicima ove besplatne obilaske, a uz Filipince bio je i manji broj Nepalaca i Kosovara.

Iskustvo se plaća

Radnici s Filipina i inače su među brojnijim zaposlenicima dubrovačkih poslodavaca. Stjepan Jagodin direktor agencije Pinoy 385, vodeće hrvatske agencije za ustupanje i posredovanje pri zapošljavanju filipinskih radnika, kaže kako je zanimanje poslodavaca iz Dubrovačko neretvanske županije veliko.

- Agencija Pinoy 385 surađuje s područja Dubrovačko neretvanske županije s nešto više od 30 tvrtki. U 2024. godini, za Dubrovačko-neretvansku županiju zaprimljeno je ukupno 6.580 zahtjeva za radnim dozvolama, što ukazuje na značajan interes poslodavaca za zapošljavanjem stranih radnika – govori Jagodin.

image
Cropix

Pinoy 385 akreditirana je od strane filipinskog Ministarstva za provedbu zapošljavanja prekomorskih radnika, koja s Uredom za kontrolu rada prekomorskih radnika, regulira i nadzire legalan postupak zapošljavanja filipinskih radnika u svijetu. Prednosti zapošljavanja filipinskih radnika upravo su rezultat filipinske višedesetljetne tradicije prekomorskog zapošljavanja, njihove zakonske regulative i transparentnosti postupka prekomorskog zapošljavanja. Filipinci se brzo prilagođavaju okolini i govore engleski jezik. Filipinski radnici u hrvatskoj turističkoj industriji i ugostiteljstvu su posebno cijenjeni, mnogi od njih vrlo su iskusni u ovoj branši i već su radili u više velikih svjetskih turističkih središta.

image

Čekajući na poziv za odobrenje radnih dozvola

Ahmet KalajdŽiĆ/

Iskusni u turizmu

- Držimo ih k’o u bumbaku, jer radnika nedostaje, a oni su vrijedni i uglavnom imaju iskustva u ugostiteljstvu i hotelima. Za mojim zaposlenicama s Filipina ne treba provjeravati kako su očistile i uredile apartmane. Prije Hrvatske nekoliko godina su radile u Dubaiju u najskupljim hotelima, a sad su ovdje i jednako vrhunski rade i to cijelu godinu. Odlično govore engleski pa dio njih još i dočekuje naše goste - govori jedan od dubrovačkih vlasnika tvrtki za najam apartmana koji su zaposlili Filipinke.

Ipak neki poslodavci kažu kako su zabrinuti da će Hrvatska biti ‘protočni bojler’ za ulazak stranih radnika u EU, a koji će dalje nastaviti prema drugim zemljama, naročito Njemačkoj. O tome je bilo riječi i na nedavnoj konferenciji o prijedlogu novoga zakona o strancima, mjerama koje imaju za cilj osigurati pravednije uvjete zapošljavanja i zaštititi interese i domaćih i stranih radnika.

Život je skup

Dubrovnik je među stranim radnicima popularan zbog najduže sezone i ugovora, no život je u Dubrovniku skup pa dubrovački poslodavci strahuju da će njihovi kvalificirani radnici otići u druge dijelove Hrvatske. Jagodina pitamo jesu li u njegovoj agenciji primijetili taj trend?

- Agencija radnicima jamči da će prilikom zaposlenja u Hrvatskoj svi uvjeti rada, uključujući plaće, radno vrijeme te transparentni i u skladu s hrvatskim zakonodavstvom, što dodatno motivira radnike da ostaju u Dubrovniku unatoč mogućim izazovima povezanima s privremenom prirodom ugovora. Time se osigurava da su radnici zaštićeni i zadovoljni, smanjujući potrebu za njihovim odlaskom u potrazi za boljim uvjetima – kaže Jagodin. Što se tiče dugih redova pred Policijskom upravom u Dubrovniku u kojima strani radnici čekaju ishođenje potrebnih dozvola kaže kako bi najavljene mjere koje reguliraju zapošljavanje stranaca mogle dovesti do još dulje procedure.

- Najavljene zakonske izmjene trebale bi osigurati pravednije uvjete zapošljavanja i zaštititi interese radnika i poslodavca, ali bi mogli produljiti već predug postupak zapošljavanja stranih radnika zbog detaljnije provjere svih podnositelja zahtjeva. Ovo bi moglo smanjiti globalnu konkurentnost Hrvatske u privlačenju strane radne snage – mišljenja je Jagodin.

Više od 50 tisuća novih dozvola

NA nedavnom predstavljanju nacrta novog Zakona o strancima, prezentirane i projekcije Europske komisije prema kojima bi Hrvatska u sljedećih šest godina mogla ostati bez oko 150 tisuća radnika, a procjenjuje se da bi do 2030. godine Hrvatska mogla zaposliti do 400 tisuća stranih radnika.

U prilog tome govore i statistike izdanih dozvola za boravak i rad stranaca od početka godine do 30. travnja - ukupno je izdano 72.872 dozvola za boravak i rad, od toga u najvećem broju u graditeljstvu 25.237, te turizmu i ugostiteljstvu 22.631.

Od ukupnog broja izdanih dozvola za boravak i rad izdano je za novo zapošljavanje 50.236 dozvola.

Ove godine do 9.svibnja na području PU dubrovačko-neretvanske je izdano 6.289 dozvola za boravak i rad, najviše državljanima BiH, Sjeverne Makedinje, Srbije, Nepala, Bangladeša, Filipina i Indije.

02. lipanj 2024 05:46