StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoDOGODILO SE NEMOGUĆE!

Fitch srušio kreditni rejting do sada najmoćnijoj ekonomiji svijeta. Posljedice će biti dalekosežne

Piše Gojko Drljača/JL
2. kolovoza 2023. - 12:57

Dogodilo se nezamislivo: Jučer je jedna od najuglednijih globalnih rejting agencija, Fitch, srušio kreditni rejting Sjedinjenih država, najmoćnije svjetske ekonomije. To je do sada najozbiljniji udarac percepciji financijske stabilnosti Amerike te, može se slobodno tako reći, brutalni šamar podjednako demokratskim i republikanskim administracijama u Bijeloj kući zbog načina kojim su upravljali državom u zadnjih 20 godina. Fitch je upravo tako obrazložio činjenicu da je oborio rejting Amerike s AAA na AA+. Cinici među ekonomistima će reći da je i tih AA+ dobra ocjena s obzirom na zaduženost Sjedinjenih država. Fitch pak tvrdi da je sniženje posljedica očekivanog fiskalnog pogoršavanja u sljedeće tri godine zbog naraslih vladinih dugova i "erozije upravljanja".

Vrlo su jasno napisali u obrazloženju kako je prema njihovoj ekspertizi "…došlo je do kontinuiranog pogoršanja standarda upravljanja tijekom posljednjih 20 godina, uključujući fiskalna pitanja i pitanja duga, bez obzira na lipanjski dvostranački sporazum o suspenziji ograničenja duga do siječnja 2025. Opetovani politički zastoji oko ograničenja duga i last-minute rezolucije narušile su povjerenje u fiskalno upravljanje. Osim toga, vlada nema srednjoročni fiskalni okvir, za razliku od većine drugih zemalja, i ima složen proračunski proces. Ti čimbenici, zajedno s nekoliko gospodarskih šokova, kao i smanjenjem poreza i novim inicijativama za potrošnju, pridonijeli su uzastopnom povećanju duga tijekom posljednjeg desetljeća. Osim toga, postignut je samo ograničen napredak u rješavanju srednjoročnih izazova povezanih s povećanjem troškova socijalnog osiguranja i Medicare zbog starenja stanovništva.", donosi Jutarnji list

Održivost američkih dugova

Pojednostavljeno rečeno, Fitch je vrlo zabrinutost za održivost američkih dugova te se čini vrlo vjerojatnim da bi obaranje rejtinga bilo puno žešće da je u pitanju neka druga manje moćna država.

"Očekujemo da će deficit opće države porasti na 6,3 posto BDP-a u 2023., sa 3,7% u 2022., odražavajući ciklički slabije savezne prihode, nove inicijative za potrošnju i veće opterećenje kamatama. Osim toga, očekuje se da će državna i lokalna vlada ostvariti ukupni deficit od 0,6 posto BDP-a ove godine nakon malog suficita od 0,2 posto BDP-a 2022. Smanjenje diskrecijske potrošnje koja se ne odnosi na obranu (15 posto ukupne federalne potrošnje) prema dogovoru u Zakonu o fiskalnoj odgovornosti nude samo skromno poboljšanje srednjoročnih fiskalnih izgleda, s kumulativnim uštedama od 1,5 trilijuna USD (3,9 posto BDP-a) do 2033. prema Uredu za proračun Kongresa. Kratkoročni učinak Zakona procjenjuje se na 70 milijardi USD (0,3 posto BDP-a) u 2024. i 112 milijardi USD (0,4% BDP-a) u 2025. Fitch ne očekuje daljnje značajne mjere fiskalne konsolidacije prije izbora u studenom 2024.", upozorava Fitch. Dojam je kako najugledniji procjenitelji kreditnog rejtinga smatraju kako su nedavni dramatični pregovori Republikanci-Demokrati oko dizanja limita zaduživanja bili najobičnija farsa, iako to nisu tako direktno formulirali.

image

Fitch Ratings 

/Shutterstock

Trump počeo, Biden nastavio

U svježem sjećanju nam je da je Bidenova administracija lansirala najveće fiskalne pakete u povijesti kako bi osigurali rast i provođenje zelene agende, ali se olako zaboravlja da je njegov predsjednik Donald Trump već zagazio duboko u teritorij fiskalne ekstravagancije. David Stockman - ugledni ekonomist i član više republikanskih administracija - zbog toga ga je prije nekoliko dana žestoko kritizirao na svom blogu opisavši svojedobno Trumpovo potpisivanje CARE akta kao "najgroteskniji čin fiskalne malverzacije u američkoj povijesti".

"…Kongres SAD-a djelovao je munjevito; donijeli su zakon o CARES-u vrijedan 2,2 trilijuna dolara praktički neprimjetan samo 11 dana nakon Donaldove konferencije za novinare 16. ožujka na kojoj su pokrenute blokade zbog Covida. Prijedlog zakona bio je dugačak preko 800 stranica i uključivao je razmetljiviji rog izobilja ovlasti za potrošnju i besplatnih stvari nego što se ikada prije moglo zamisliti čak i u najrasipnijim četvrtima Capitol Hilla. Ovaj tsunami novca iznosio je otprilike 6000 dolara za svakog muškarca, ženu i dijete u Americi ili 45 posto svih rashoda federalne vlade u 2019", napisao je očigledno razljućeni Stockman te je pobrojao Trumpove fiskalne darove:

425 milijardi dolara za Federalne rezerve za potporu poslovnim zajmovima i spašavanju;

75 milijardi dolara za izravne subvencije zrakoplovnim prijevoznicima i drugim industrijama;

350 milijardi dolara za pokretanje onoga što je postalo notorno korumpiranog Programa zaštite plaća (PPP za mala poduzeća) kojim upravlja SBA;

300 milijardi dolara za prvu ratu od 2200 dolara po obiteljskim čekovima za 90% stanovništva SAD-a;

250 milijardi dolara, uglavnom za 600 dolara tjedno za osiguranje od nezaposlenosti povrh normalnih državnih programskih davanja u prosjeku od 355 dolara tjedno;

150 milijardi dolara hodajućeg novca za državne, lokalne i plemenske vlade;

140 milijardi dolara za sveobuhvatni, otvoreni niz javnozdravstvenih programa;

Deseci milijardi više u posebnoj svinjetini svih vrsta, oblika i namjena

Lakoća trošenja tuđeg novca

Ukratko, lakoća trošenja tuđeg novca Trumpove te potom Bidenove administracije glavni su uzročnici Fitchevog skepticizma, koji de facto čak i indirektno priznaju kako bi neka druga država s takvom fiskalnom izvedbom bila jače penalizirana zbog fiskalne neodgovornosti, nego što je to rušenje rejtinga na AA+, piše Jutarnji list

"Niži deficiti i visok nominalni rast BDP-a smanjili su udio duga u BDP-u u posljednje dvije godine s najviših pandemijskih 122,3 posto u 2020.; međutim, sa 112,9 posto ove godine još uvijek je znatno iznad razine prije pandemije 2019. od 100,1 posto. Predviđa se da će omjer GG duga i BDP-a porasti tijekom predviđenog razdoblja, dosegnuvši 118,4 posto do 2025. Omjer duga je više od dva i pol puta veći od medijana ‘AAA‘ od 39,3% BDP-a i ‘ AA‘ medijan od 44,7 BDP-a BDP-a. Fitchove dugoročne projekcije predviđaju dodatni rast duga/BDP-a, povećavajući ranjivost fiskalne pozicije SAD-a na buduće gospodarske šokove" zaključuju stručnjaci Fitcha.

Oficijelnu reakciju na rušenje rejtinga na sebe je preuzela američka ministrica financija Janet Yellen, koja je izdala izjavu u kojoj je izjavila da se "uopće ne slažem s odlukom Fitch Ratingsa" nekoliko minuta nakon što je Fitch objavio da je smanjio ocjenu dugoročnog duga SAD-a s AAA na AA+. U osnovi tvrdi kako nije prepoznato dobro stanje u ekonomiji, posebno na tržištu rada. Međutim, svima je dobro poznato da je Yellen očajnički nagovarala republikance i demokrate na dogovor oko dizanja limita duga kako bi se izbjegla fiskalna katastrofa, a vjerojatno je i vjerovala da će taj last-minute-dogovor biti sadržajnijim nego što se pokazao.

27. travanj 2024 09:37