StoryEditorOCM
Turizam i gospodarstvoVjerovali ili ne, stvarno postoje

Pozitivno drugačiji kantuni: Pronašli smo suvenirnice koje u Dubrovniku prodaju ‘hand made‘ unikate, kod njih nema ‘copy paste‘ plastike. Ponuda je zbilja raznolika...

Piše Kristina Filičić
24. srpnja 2022. - 06:42

'Hand made' vs 'Made in China'. Teška borba ali nije izgubljena. U moru 'copy paste' suvenirnica u kojima nude identične suvenire samo različitih cijena, ovisno o posti gdje se butiga nalazi, u povijesnoj jezgri može se naići i na autentične, pozitivno drugačije trgovine sa ručno rađenim suvenirima, unikatnim i jedinstvenim. Uz brendove koji osim u Dubrovniku svoju ponudu plasiraju duž cijelog Jadrana, u Gradu su svoje mjesto našli simpatični kantuni s izvornim asortimanom kojeg osmišljavaju isključivo domaći kreativci, dubrovački i hrvatski.

image

Magneti lijevani u kalupe i ručno oslikani

Božo Radić/cropix/

'Limited edition'

Gift & Art shop 'Medusa' s Prijekoga je jedan od onih inspirativnih kantuna u koji rado zavire brojni posjetitelji, ljubitelji rukotvorina, gosti koji za uspomenu na odmor žele imati djelić tradicije i kulture kraja kojeg su posjetili.

Konavoski vez, maskeroni, anđeli, mace s lavandom..., sve je nastalo na hrvatskom jugu, idealna uspomena za turiste koji su ga posjetili.

Poseban 'bookmark' tkan je na tkalačkom stanu, izrađen na tradicionalan način, onako kako se izrađuje kurđelica, pojas na konavoskoj nošnji. Djelo je to vrijednih ruku jedne Konavoke s Grude a zbog zahtjevnosti izrade nije ih moguće napraviti mnogo pa je konavoski senjo za libro 'limited edition'. Priča nam to vlasnica Jelena Mezek dok pokazuje inovativne suvenire a baš svaki je 'made in Croatia'.

Među onim dubrovačkima tu je kuharica dubrovačkih specijaliteta Jadranke Ničetić, Kip Svetog Vlaha od bronce Miše Milovčevića i njegove kravate kao otvarači, svijeće s dubrovačkim motivima, male bočice sa župskim medom, marmelada od smokve i od naranče, grafike izrađene od originalnih radova Dubravka Kovačevića...

image

Oslikani motivi otisnuti su i na kikarama, majicama, bursama...

Božo Radić/cropix/

- Zanimljivost koja se drugdje ne može naći su poštanske marke koje su izdane kroz dubrovačku povijest od Austro-Ugarske do 1990-ih. Moj nono Josip zvani Pepica bio je jedan od većih dubrovačkih kolekcionara i sada je to suvenir koji je jednom bio u upotrebi – kaže Jelena dok nam njezin suprug Andrej iz vrijedne zbirke pokazuje seriju marki iz 1919. godine posvećenu oslobođenju slavenskih naroda od Austro-ugarske.

Uz dubrovačke tu su i suveniri nastali u drugim dijelovima lijepe naše: nakit, zdjelice, mužari izrađeni od bračkog kamena, keramika sa sjevera Hrvatske, lepoglavska čipka, drvene igračke s etno motivima..., svaki suvenir u 'Medusi' ima svoju priču.

- Konavoski vez i lepoglavska čipka to je baština, ovakav vez ćeš vidjeti i u konavoskom muzeju. To je ručni rad baš pravi, puni. To su skupi vezovi, ima ih i po dvije tisuće kuna ali za onoga tko ima i zna što kupuje nije mu cijena problem. Naše igračke iz Hrvatskog Zagorja to je isto pod UNESCO-vom zaštitom, to izrađuju još dvije, tri familije, jako je teško uopće naći ih – kaže nam Jelena i pokazuje na jedinstvene igračke od prirodnih materijala, iscrtane i bojane ručno.

Raspon cijena suvenira od 10 kuna do dvije, tri tisuće kuna, nađe se ovdje predmet za svačiji ukus i dob. Primjerice, zanimljiva dječja igračka komplet minijaturne sobe od kreveta do ormara i noćnog stolića je oko 140 kuna, manje pakiranje župskog meda ili marmelade je 16 kuna, magneti su od 28 do 35, mace 70 kuna. Prirodni sapuni na bazi maslinovog i arganovog ulja, proizvedeni u Zagrebu i Šibeniku su od 20 do 40 kuna.

image

Magneti koji imaju svoju čar

Božo Radić/cropix/

- Japanci su nama broj jedan gosti upravo zbog toga što prepoznaju rukotvorinu, materijal i nadasve cijene izradu. Znaju ostati po pola sata jer ih zanima sve. Oni vide detalje. Goste koje ne zanimaju rukotvorine neće ni ući ili uđu i brzo izađu – priča nam Jelena i dodaje kako su proizvođači otvoreni za ideje pa su pakiranje za pojedine sapune sami osmislili.

Ne uvozu!

- Htjeli smo prodavati ono što bi mi kupili kad negdje idemo, uporabno i kvalitetno, povezano uz kulturu gdje dođeš. Kad smo otvarali odmah smo znali - nema uvoza. Umrla bi do dosade i jada da samo naručujem i tržim novac, moraš imati neki užitak u tom poslu, da zaista predstaviš ukratko i Dubrovnik i Hrvatsku kroz proizvod. Svake godine nekog novog hrvatskog proizvođača nađemo. Super je što se gosti oduševe kako miriše u trgovini ali ne samo zbog kozmetike nego zato što nema onog zaostalog ustajalog mirisa od tankera i robe u plastici.

Na jedinstvenu ponudu nailazimo i u Art Atelieru 'Little house' u Širokoj. Ručno oslikani ukrasi od kutija, podmetača, malih kućica do slika koje pršte bojama i simpatičnim likovima. Svi ti oslikani motivi otisnuti su i na kikarama, majicama, bursama.

image

Suveniri - povijesni jezgra

Božo Radić/cropix/

- Sve je domaća proizvodnja, sve se izrađuje rukama. Na zidovima su sve slike originali – ističe Marijana Milko. U ovoj veseloj trgovini i magneti, od kojih se, kako kaže, danas živi, imaju svoju čar. I oni se izrađuju u 'maloj kući'. Isprintani magneti su 25 kuna, a oni lijevani u kalupe, ručno oslikani i lakirani 'to je baš poso i oni su od 35 do 45 kuna'. Unikatne su to malene kućice od kamene prašine koja se lijeva u kalupe, suši i oslikava. Prava mala manufaktura koja traje cijelu godinu jer tu se i zimi radi, ne samo tijekom sezone. Ne posustaje s idejama, kupila je peć pa se okušava i u radu s glinom.

- Tip turizma koji je trenutno u gradu, masa i količina, nama ne odgovara. Ali uvijek ima ljudi koji znaju što valja. Internet je prisutan pa se reklama lako širi. Osobno, bolja je što se posla tiče bila prošla godina, jer kruzer veći od Straduna samo narušava sve što valja- smatra Marijana. Njezine slike na drvu koje oblikuje ubodnom i stolarskom pilom a potom boja, prava su umjetnička djela, a jedinstveni likovi koji nastaju poslije se apliciraju na različite uporabne predmete.

Dok je ovakvih kutaka, koji cijene i plasirajući im proizvode njeguju domaću proizvodnju iz obiteljskih radionica, ručni rad u Hrvata ima svoju budućnost.

28. travanj 2024 22:26