StoryEditorOCM
DubrovnikDUBROVAČKI PEDAGOG

Apel Ivice Hajdića: ‘Učite djecu zahvalnosti, odgajajte ih u realnosti, hranite empatijom! Takva djeca ne posežu za udarcima, to je najbolji mogući pancir i štit koji možete dati djetetu!‘

Piše Dv
9. svibnja 2023. - 13:30

Nakon nemilih događaja u Srbiji, dubrovački profesor i djelatnik Muškog učeničkog doma Dubrovnik na svom je Facebooku napisao zanimljiv, ali prije svega, poučan Facebook status.

- Nije lako odgajati djecu usljed ovih poremećenih agresivno-konzumerističkih odnosa i svih drugih ekstremnih devijacija koje su zagospodarile našim životima.

Obitelj kao temelj društva je ranjena. Krvari na koljenima. Društveni život na trenutke poprima elemente ludila, neke vrste društveno prihvatljivog kaosa koji ne bira žrtve. A kad kaos zagospodari životom, svi pate. Djeca najviše. A djeca najiskrenije plaču nevidljivim suzama.

Učite djecu zahvalnosti. Odgajajte ih u realnosti. Hranite ih empatijom kako bi sutra izbjegli i vaše i tuđe suze.

Društveni život se radikalno odnormalio. Povlače se bijele crte na javnim mjestima, kao nešto normalno, prijeti se profesorima zbog loše ocjene a već i predškolcima se kupuju najskuplji mobiteli. Snimaju se uvredljiva videa, galamdžije dominiraju agresivnim upadicama, dosjetkama i površnošću.

Eterom dominira sex, nasilje i droga. Žutilo je poželjna vijest, kultura se marginalizira, inteligencija se obezvrijeđuje, dobričina se ismijava, a znanost i znanje ignorira.

Danas svi moraju biti odlični u svemu. Vrhunski nogometaši i odlikaši. Stvorili smo društvo nerealnih očekivanja koje izbacuje frustrirane pojedince. Kriminalci i svi oni što imaju prirodno buđenje bez dana radnoga staža, nekim čudom voze auta milijunskih iznosa, postaju uzori mladima.

Nakon nekog vremena prestao sam se čuditi. Jedino ostaje da apeliram. Pišem. Pričam. Govorim. Da budem na trenutke čudak mnogima. Ali nije me briga. Ne želim izdati sebe i vrijednosti u koje vjerujem. Osjećao bi se jadno i prevareno. Prevario bi sebe, a to je najveći životni poraz čovjeka, kad izdaš samoga sebe.

Nedavni događaji koji su se dogodili tik do nas, će nas na trenutak osvijestiti da kao društvo idemo nekim promašenim stazama, da smo odavno izgubili kompas moralnosti i normalnosti. Teško ćemo se odhrvati ovom zagrljaju društvenog ludila koje je zahvatilo i nas, jer realno gledajući "ne cveta cveće ni u naše poduzeće".

Uzroka je puno, kompleksni su i heterogeni, a konačna riješenje su u drugoj knjizi koja piše život drugačijim slovima, poniznije, skromnije i s puno zahvalnosti.

U toj knjizi piše da su naši stari bili u pravu kad su govorili, da budemo pošteni, iskreni, da poštujemo starije, da nam obitelj i moralne vrijednosti budu na prvom mjestu. Da se red mora znati! Tada mi je to zvučalo tako naporno i dosadno, danas tek shvaćam.

Najlakše je prepustiti se vremenu. I porocima. I biti kao drugi. I reći, ma to je tako. Pa danas su svi takvi, treba živjeti u korak s vremenom. Najlakše je biti prihvatljiv neprihvatljivim ponašanjem. To može svatko od nas. Za to nam ne treba nikakve hrabrosti.

Napudrati nos može baš svatko. I kad pedesetogodišnjak jede šećer na nos, reče mu se, ma mladost ludost! Pa treba se opustiti, jesi ti konzervativan čovječe! Jesam, štaš, drugačije se ja zabavljam i odlično mi je i bez toga!

Kroz par klikova možeš imati što želiš i koga želiš, s manje ili više silikona. Lako ćeš doći do one što je svi znaju, sa patkastim usnama i izgubljenim osmijehom zarobljenim u potocima botoksa. Ne treba ti znanja za to. Hrabrosti još manje.

Hrabri su oni koji mogu biti drugačiji. Svoji. Oni koji biraju red. Oni koji vjeruju u ono što su nas matere i očevi govorili.

Ne budite kalup vremenu. Budite hrabri. Drugačiji. Svoji.

Tako odgajajte i svoju djecu. Takva djeca ne posežu za udarcima i šanžerom. To je najbolji mogući pancir i štit koji možete dati dijetetu.

Budite Mel Gibson iz "Braveheart" u trenutku kada svi odabiru drugu stranu koja je jača, brojnija i dominantnija. Budite borac za vlastitu nezavisnost. Budite istinsko Hrabro srce današnjeg vremena! - napisao je Hajdić.

04. svibanj 2024 02:29