StoryEditorOCM
DubrovnikPOSLJEDICE INVAZIJE

Dok je u drugim hrvatskim gradovima zavladala gužva, Dubrovčani dosad nisu pohrilili u Sberbanku da spase ušteđevinu, iz centrale su nam odgovorili hoće li dolaziti do promjena poslovanja s klijentima

Piše Gabrijela Bijelić
25. veljače 2022. - 21:28

Za razliku od drugih hrvatskih gradova gdje su se nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu pred poslovnicama ruskog Sberbanka stvorile gužve, dubrovački štediše nisu se previše uznemirili zbog vijesti s istoka i nisu stvarali nikakav pritisak na poslovnicu.

image
Poslovnica Sberbank Dubrovnik u Gružu

Rijetki vlasnici bankovnih računa koje smo jutros zatekli pred poslovnicom u Vukovarskoj rekli su nam da prate aktualna događanja, čisto informativno. O podizanju većih svota novca s bankomata ili uzimanju ušteđevine, čini se, zasad ne razmišljaju:

- Nadajmo se da sve ovo skupa neće previše potrajati, da će se Putin urazumjeti ako ni zbog čega drugog, a ono zbog sankcija koje mu je nametnuo Zapad. Svakako ide vikend, pa ćemo u ponedjeljak biti pametniji, ali država ionako štiti uloge do velikih iznosa pa nema zime - rekao nam je jedan sugrađanin ispred gruške poslovnice Sberbanka.

Na naš upit hoće li ruska banka s klijentima s obzirom na novonastalu situaciju išta mijenjati u odnosima s klijentima, Tihana Mamić iz bančine Službe za odnose s javnošću za Dubrovački je kratko odgovorila:

- Sve Sberbank poslovnice u Hrvatskoj rade normalno, bez promjene u radnom vremenu, te tako i poslovnica u Dubrovniku - poruka je iz zagrebačke centrale Sberbanka.

image
Poslovnica Sberbank Dubrovnik u Gružu

Da razloga za paniku građana koji imaju depozite u Sberbanci nema, čak ni u slučaju 'najcrnijeg' scenarija, te da postoje u kratkom roku raspoloživa sredstva koja štediše mogu preuzeti kad požele, potvrdila je danas i direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita (HAOD) Marija Hrebac.

Hrebac je istaknula kako sustav osiguranja depozita u Hrvatskoj postoji više od 20 godina, a upravo zbog tog sustava nema nikakvoga razloga za zabrinutost.

HNB o situaciji sa Sberbankom

Hrvatska narodna banka pomno prati sve što se događa sa situacijom u Ukrajini i Rusiji i mogućim posljedicama koje bi ti događaji mogli imati na banke u Hrvatskoj, priopćili su. Pred poslovnicama Sberbank u Hrvatskoj jutros su bili redovi korisnika koji su htjeli podići svoj novac.

"U tom cilju analiziramo i mogući utjecaj tih događanja na banke u Hrvatskoj u cilju povećavanja njihove spremnosti na sankcije ili druge posljedice koje mogu nastati s obzirom na rusko-ukrajinsku krizu. Drugi paket sankcija Europske unije uključuje sveobuhvatne financijske sankcije i stroge kontrole izvoza koje će imati dubok utjecaj na rusko gospodarstvo, financijski sustav i pristup najsuvremenijoj tehnologiji. U okviru sankcija Europske unije zabranjeno je kreditiranje i kupnja vrijednosnih papira pet najvećih ruskih banaka u državnom vlasništvu, što uključuje i Sberbank u Rusiji. Ovom je mjerom obuhvaćen samo matični entitet, ali ne i njezini supsidijari u Europskoj uniji. Nastavno na navedeno, obuhvat dosadašnjih EU sankcija nema direktan utjecaj na imovinu Sberbank d.d. Hrvatska", priopćili su iz HNB-a.

Sberbank d.d. Hrvatska, kreditna institucija sa sjedištem u RH koja posluje u okviru grupacije Sberbank u EU te je pod nadzorom Europske središnje banke, pažljivo se monitorira i procjenjuje u okviru trenutnih okolnosti. Sukladno Zakonu o sustavu osiguranja depozita sredstva deponenata na računima kreditne institucije (uključujući tekući račun, oročeni depozit i štedni depozit) osigurana su u pravilu do 100.000,00 eura,  a iznimno depoziti koji zadovoljavaju propisane kriterije za privremeni visoki saldo zaštićeni su u iznosu do 130.000,00 eura. Više informacija u vezi osiguranja depozita možete dobiti od Hrvatske agencije za osiguranje depozita, poručuju iz HNB-a.

24. svibanj 2024 00:38