StoryEditorOCM
DubrovnikPreko 15 tisuća prekršaja

Donosimo sve lokacije kamera za nadzor brzine u županiji! Evo gdje je ulovljeno najviše ‘gasera‘

Piše Silvia Rudinović
2. ožujka 2024. - 17:20
Vozači usporavaju tamo gdje znaju da postoje kamere za nadzor brzine kretanja vozila Božo Radić/Božo Radić/Cropix

Na području nadležnosti Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dosad je postavljeno 16 fiksnih mjernih uređaja za nadzor brzine kretanja vozila. Posljednji je postavljen na dijelu državne ceste kod čvorišta Zaradeže, u ožujku prošle godine.

Kamere svakodnevno na području Dubrovačko-neretvanske županije zabilježe 40-ak prekršaja. Prema podacima policije, tijekom 2023. godine mjernim uređajima ukupno su evidentirana 15.122 prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja.

Dio slučajeva ovisi o tijeku pokrenutog prekršajnog postupka i načinu procesuiranja prekršaja od strane nadležnog pravosudnog tijela, kažu u policiji, pa ne mogu iznijeti vjerodostojan podatak koliko je novca od tih prekršaja uplaćeno u državni proračun. Ali, zato iznose podatke o lokacijama gdje vozači najčešće nagaze na ‘papučicu gasa‘.

image

Nadzorne kamere u Čajkovićima

Bozo Radic.b.kasica 7.20236 Mokosica/

- Analizirajući broj utvrđenih prekršaja po svakom mjernom uređaju, najveći broj prekršaja utvrđen je na državnoj cesti D9 u Metkoviću, a potom na državnoj cesti D8 u mjestu Gruda – navode iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Valja znati da je svaki stacionarni mjerni uređaj potpuno operativan neovisno o vremenskim uvjetima ili vidljivosti, bilo da je noć ili dan.

- Nadzorne kamere na državnim, ali i gradskim cestama, postavljaju se preventivno na lokacijama koje su se statistički pokazala najčešćim mjestima prometnih nesreća. Vozači su svjesni da će platiti kaznu ukoliko na timmjestima prekorače dopuštenu brzinu. Takav vid represivnog djelovanja pokazao se učinkovitim. Kad se usporede podaci, uočljivo je da se na tim lokacijama drastično smanjio broj prometnih nesreća, posebno onih sa smrtnim ishodom, teže ili lakše ozlijeđenim osobama. Dobro je da vozači znaju lokacije na kojima su postavljene kamere kako bi prilagodili svoju vožnju ograničenjima i uvjetima na cesti, a to je ujedno i pokazatelj otvorenosti policije prema zajednici – komentira Denis Pavela iz udruge Sigurnost u prometu.

image

Nakon više prometnih nesreća, nažalost i sa smrtno stradalim osobama, i u Rožatu je postavljen mjerni uređaj

Božo Radić/cropix/Božo Radić/cropix

„Automobil se okrenuo na krov u zavoju”, „Tragedija u Rožatu: Dok je prelazio cestu na Austrijanca autom naletio mladi vozač…”, “Dvije prometne nesreće na istom mjestu u tri dana”, “Teška prometna nesreća kod Dubrovnika, poginuo policajac - dvoje ozlijeđenih”, “Slupao dva parkirana auta pa sletio s ceste”, sve su to novinski naslovi o nesrećama koje su se, nažalost, dogodile u Rožatu proteklih godina. Rožat je jedno od mjesta u Dubrovniku gdje su kamere postavljene i gdje su se vozači navikli usporiti vožnju. Jesu li kamere učinkovitije od ‘ležećih policajaca‘?

- Možemo reći da su vibracijske trake i usporivači prometa na brzim, nerazvrstanim cestama zastarjeli vid prevencije. Očito djeluje taj strah od represije, vozač zna da će biti kažnjen zbog prekoračenja brzine kad ga snimi kamera, što nije slučaj s uspornicima. Ne radi se samo o novčanoj kazni, nego i negativnim bodovima ili oduzimanju vozačke dozvole kod većih prekoračenja – ukazuje Pavela.

image

Denis Pavela, predsjednik druge Sigurnost u prometu Dubrovnik

Bozo Radic/Cropix

Što misli o ‘ačenavanju‘ drugim sudionicima u prometu kad se uoči policijsko vozilo uz cestu?

- Mislim da prisutnost policije u zajednici, pa i to da ih se uoči uz prometnicu, doprinosi odgovornijem ponašanju sugrađana i sigurnosti na cesti i drugim javnim površinama. Ne moraju čak ni mjeriti brzinu kretanja vozila. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, tzv. ‘blicanjem‘ drugim vozačima u prometu se upozorava na nailazeću opasnost i u tom slučaju nije kažnjivo. Inače, svjetlosni znak upozorenja, odnosno ‘blicanje‘, daje se kratkim uzastopnim paljenjem dugih svjetala ili uzastopnim paljenjem kratkih svjetala za osvjetljavanje ceste, ili naizmjeničnim paljenjem u kratkim razmacima, dugih i kratkih svjetala, vodeći računa da se time ne zasljepljuju vozači koji dolaze iz suprotnog smjera, u suprotnom je kažnjivo – odgovara Pavela.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska dostavila je i trenutačno važeći popis lokacija fiksnih mjernih uređaja za nadzor brzine kretanja vozila:

ZARADEŽE, državna cesta D8,

BRSEČINE, državna cesta D8,

PLOČE, državna cesta D8,

DUBROVNIK, državna cesta D8,

GRUDA, državna cesta D8,

METKOVIĆ, državna cesta D9,

ČAJKOVIĆI, Ulica Čajkovići,

OREBIĆ, državna cesta D 414,

KUPARI, državna cesta D8,

PLAT, državna cesta  D8,

DUBROVNIK, Ulica Pera Bakića,

METKOVIĆ, Ulica Zrinjskih i Frankopana,

CAVTAT, županijska cesta ŽC 6238,

ZVEKOVICA, županijska cesta ŽC 6239,

MOKOŠICA (Dubrovnik),  Ulica uz Jadransku cestu,

ROŽAT (Dubrovnik) Ulica Rožat Gornji.

26. travanj 2024 16:09