StoryEditorOCM
DubrovnikOBJAVILA DRŽAVNA REVIZIJA

Dubrovačkim političarima loše idu financije: evo što stoji u revizijskim izvješćima za Dustru, DDS i SJG

Piše AH
20. prosinca 2023. - 18:12

Državni ured za reviziju na svojim stranicama objavio je među ostalima i revizorska izvješća političkih stranaka za 2022. godinu, kako nacionalnih tako i lokalnih. Među njima su ona i za dubrovačke lokalne stranke, Dubrovački demokratski sabor, Dubrovačku stranku i Srđ je Grad koje su revizori posjetili polovicom ove godine.

Tako su u DUSTRI utvrđene nepravilnosti i propusti koje se odnose na sustav unutarnjih kontrola, planiranje te računovodstveno poslovanje i financijske izvještaje, za DDS revizori  su utvrdili nepravilnosti koje se odnose na planiranje i financijske izvještaje, dok su u poslovanju Srđ je Grad revizori pronašli nepravilnosti i propuste koje se odnose na sustav unutarnjih kontrola, planiranje i financijske izvještaje.

Dubrovačka stranka

- Do vremena obavljanja revizije (lipanj 2023.) Državnom uredu za reviziju nije dostavljeno Izvješće Nadzornog odbora o radu i nadzoru nad financijsko- materijalnim poslovanjem Stranke za 2022. niti druga dokumentacija kojom bi se potvrdilo da je Nadzorni odbor obavljao kontrolne aktivnosti financijsko-materijalnog poslovanja Stranke (dostavljena je samo Odluka Nadzornog odbora o prihvaćanju financijskih izvještaja iz prosinca 2022.)- stoji u revizijskom nalazu pa

Državni ured za reviziju nalaže da Nadzorni odbor podnosi izvješće o radu Skupštini i Glavnom odboru Stranke u skladu s odredbama Statuta. - Nadalje, mišljenja je da bi Nadzorni odbor, po obavljenom nadzoru trebao sastaviti zapisnik koji će sadržavati podatke o razdoblju koje je obuhvaćeno nadzorom te opis utvrđenih činjenica (između ostalog, o pregledu poslovnih knjiga i sastavljenim financijskim izvještajima) – nalaže se DUSTRI iz Državnog ureda za reviziju koji preporučuje razvijati sustav unutarnjih kontrola u cilju osiguranja pravilnosti u poslovanju, sprječavanja i otklanjanja pogrešaka te osiguranja kvalitete financijskog i računovodstvenog poslovanja Stranke.

Revizori Dubrovačkoj stranci zamjeraju kako su financijskim planom planirani prihodi u iznosu od 93.910 kuna no kako je pogrešno navedeno 91.210 kuna, rashodi u iznosu od 96.122 te manjak prihoda u iznosu od 2.212 kuna koji su također je u Financijskom planu pogrešno navedeni u iznosu od 4.912 kuna. - Rashodi za ostale naknade drugim osobama izvan radnog odnosa u poslovnim knjigama evidentirani i u financijskim izvještajima iskazani u iznosu od 11.894,00 kn u cijelosti se odnose na rashode za usluge studentskog servisa te ih je trebalo evidentirati i iskazati na računu rashoda za intelektualne i osobne usluge – stoji među ostalim u izvješću.

Dubrovački demokratski sabor

- Prema podacima iz Izvještaja o prihodima i rashodima za 2022., ukupni prihodi ostvareni su u iznosu od 196.255 kuna što je 131.197,00 kn ili 40,1 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. No ostvareni ukupni prihodi su u odnosu na planirane veći za 3.060 kuna ili 1,6 posto. Ukupni rashodi ostvareni su u iznosu od 99.817 što je 400.235 kuna ili 80,0 posto manje u odnosu na prethodnu godinu. Ostvareni ukupni rashodi su u odnosu na planirane manji za 28.683,00 kuna ili 22,3 posto

– stoji među ostalim revizijskom izvješću u kojem je po pitanju rashoda zanimljivo da je DDS

platio 6.767 kuna novčane kazne zbog postavljanja predizbornih plakata na lokalnim izborima u 2021. na nedozvoljenom mjestu te 3.533 kuna kazne Državnom izbornom povjerenstvu zbog nepotpunog financijskog izvještaja o financiranju troškova izborne promidžbe

DDS je, ustvrdila je Državna revizija prethodnih godina dao pozajmice od 120.085 kuna trima fizičkim osobama koje su trebale biti vraćene do lipnja 2015. - Prema Izvješću Nadzornog odbora o radu i nadzoru nad materijalnim i financijskim poslovanjem Stranke, iz siječnja 2023., tražilo se od Glavnog odbora i Predsjednika Stranke poduzimanje svih potrebnih radnji kako bi se izvršio povrat navedenih pozajmica. Prema usmenom obrazloženju odgovorne osobe, dužnike se redovito telefonskim putem upozorava na povrat pozajmljenih sredstava, a Stranka je u 2017. presudom Prekršajnog suda i novčano kažnjena za nekorištenje financijskih sredstava isključivo za ostvarivanje ciljeva utvrđenih programom rada i financijskim planom. Do konca svibnja 2023. potraživanja za dane pozajmice nisu naplaćena-stoji među ostalim u izvješću Državne revizije.

Srđ je Grad

- Na računima na temelju kojih su ostvareni materijalni rashodi za usluge promidžbe i informiranja u iznosu od 68.076 kuna i drugim računima obuhvaćenim revizijom na temelju kojih su ostvareni rashodi nisu navedene aktivnosti iz Programa rada za 2022. te je otežano praćenje ostvarenja po aktivnostima – stoji među ostalim u izvješću pa im Državni ured za reviziju preporučuje na računima navesti na koju se aktivnost odnose ostvareni rashodi, kako bi se omogućila kontrola korištenja sredstava po aktivnostima utvrđenima godišnjim programom rada. - Program rada i Financijski plan za 2022. doneseni su u prosincu 2021., a Izmjene i dopune Financijskog plana u prosincu 2022. Financijskim planom planirani su prihodi u iznosu od 244.860,00 kn, rashodi u iznosu od 287.236,00 kn te manjak prihoda u iznosu od 42.376,00 kn. Izmjenama i dopunama Financijskog plana planirani su prihodi u iznosu od 188.653,00 kn, rashodi u iznosu od 220.586,00 kn te manjak prihoda u iznosu od 31.933,00 kuna- stoji među ostalim u revizorskom izvješću u kojem se ističe kako bilješke uz Izvještaj o prihodima i rashodima ne sadrže razloge zbog kojih je došlo do većih odstupanja u odnosu na ostvarenje prethodne godine iako je iz Izvještaja o prihodima i rashodima vidljivo da su za 2022. prihodi iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave veći za 57.379,00 kn ili 44,6 posto, dok su prihodi od dobrovoljnih priloga (donacija) manji za 101.147,00 kn ili 97,5 % u odnosu na prethodnu godinu. Također, materijalni rashodi su veći za 33.347,00 kn ili 24,5 % u odnosu na prethodnu godinu, pa im Državni ured za reviziju nalaže sastavljati Bilješke uz Izvještaj o prihodima i rashodima u skladu s odredbama Pravilnika o izvještavanju u neprofitnom računovodstvu i Registru neprofitnih organizacija a uz to i donijeti financijski plan te izmjene i dopune financijskog plana u skladu s odredbama Zakona o financijskom poslovanju i računovodstvu neprofitnih organizacija i Pravilnika o sustavu financijskog upravljanja i kontrola te izradi i izvršavanju financijskih planova neprofitnih organizacija.

Što se tiče dviju najvećih nacionalnih stranaka HDZ-a i SDP-a, revizori nisu pronašli nepravilnosti, u Mostu su pak utvrđene nepravilnosti koje se odnose na računovodstveno poslovanje i dobrovoljne priloge (donacije), a revizori su u stranci Možemo uočili nepravilnost koja se odnosi na računovodstveno poslovanje.

28. travanj 2024 19:08