stdClass Object ( [id] => 515629 [title] => Franković: Vijeće je jamac javnog interesa građana! [alias] => frankovic-vijece-je-jamac-javnog-interesa-gradana [catid] => 357 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U nastavku večerašnje sjednice Gradskog vijeća Dubropvnika, vijećnik Maro Kristić je pitao za sudbinu trgovačkog centra u Mokošici i može li gradska uprava otkupiti parcelu a pitao je i za buffer zonu, da bi mu Franković odgovorio kako je zanimljivo da u tom području nema i zone golfa na Srđu.

Ivo Lučić iz HDZ-a je pitao za sudbinu koncesije za žičaru na Srđ da bi mu gradonačelnik Franković odgovorio kako je učinio sve da se izglasa odgovarajući zakon o koncesijama te da je tek potom prijavio Excelsa nekretnine:- Osobno sam više puta išao u Ministarstvo financija da bi dobili suglasnost, a o vidini koncesije od 15 posto nećemo pregovarati. Nazire se svjetlo u tunelu i vjerujem da će se sve riješiti. On je najavio i skopri početak gradnje 108 stanova za branitelje.

Pero Milković iz HDZ-a je pitao koriste li vlasnici taksi- koncesija više vozila, a odgovoreno mu je da je prva faza odrađena, a to su jednoobraznost i vidljivi elementi taksi vozila.

Miho Obradović iz HNS-a je ustvrdio da gradska uprava ima 60-ak novozaposlenih pa je pitao postoji li plan zapošljavanja u gradskim trgovačkim društvima, a pitao je i o sklapanju ugovora s odvjetničkim društvima izvan grada:- Odgovorili smo detaljno na upit o broju zaposlenih u gradu i povezanim društvima, pa i s na vođenjem zaposlenih na određeno vrijeme. Nije riječ o izmišljenim nego radnim mjestima koja su potrebna, a angažirana su samo dva društva od strane tvrtki u gradskom vlasništvu s ciljem provjere poslovanja tih tvrtki. Taj se posao uredno obavlja, a neki su bivši djelatnici već pokrenuli sporove protiv gradske uprave. No, ubrzo će se znati koji su radovi plaćeni a nikad nisu obavljeni, pa i mnogi drugi detalji- bio je odgovor Frankovića, ali je Obradović replicirao i ustvrdio da se raduje da je potvrđen broj od 60 novozaposlenih te pitao zašto nisu zvali državnu Reviziju a ne odvjetnička društva?

Srđevac Ljubo Nikolić je ukazao na problem parkiranja na parkingu tenis te problem Belvedera, gdje sami građani skidaju ploče o zabrani pristupa njihovim parcelama, pitajući što se kani učiniti da se zaštiti javni interes:- U Zagrebu nas pamte kao najvećeg kočničara, što nismo jer guramo javni interes. Projekt Belveder sadrži u sebi jednu ali, što znači da se da bi na stijene Belvedera gledali iz barki jer bi resort postao privatni i nedostupan. Inzistiram na gradnji šetnice o trošku investitora, što još nije riješeno i sastanak na tu temu je u ovaj četvrtak. Tek kad se ispune uvjeti, prezentirat ćemo ga GV-u. Ništa se neće donijeti bez ovog vijeća koje je jamac javnog interesa. Prostore je investitor kupio, ali ne smije polagati pravo na javni put. Nema gradnje dok ne osiguramo šetnicu cijelim obuhvatom kompleksa- odgovor je gradonačelnika Frankovića na ovo vijećničko pitanje.

Vijećnik Marijo Bekić (HDZ) je ukazao na problem turista s kruzera kojima se kroz promidžbene materijale govori da „kroz povijest Dubrovnika dominira Venecija“, da bi mu gradonačelnik odgovorio da se doista radi na nepoznavanju povijesti Dubrovnika u kojoj je razvidno tko je imao ulogu u povijesti. Uputit ćemo dopis jer vjerujemo da je riječ o omaški- odgovorio je Franković kojeg je Nikolina Soko pitala za Bourbon street gdje se postavljaju stupići i zbog toga vode sporovi a hitne službe ne mogu prolaziti. Pitala je i za uklanjanje stolova i stolica s javnih površina po okončanju radnog vremena a na tim se površinama odlažu i sredstva za rad. Odgovarajući na prvi upit, zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić je potvrdila na točnost primjedbi i naglasila da se red uvodi. To je rekao i gradonačelnik koji je naglasio da će se ugovori o javnim površinama morati poštivati do zadnjeg zareza i neće se više događati višak stolova niti će biti povlaštenih:- Jedina privilegija je da posluju u jednom od najljepših gradova na svijetu- zaključio je Franković da bi vijećnik Nenad Vekarić gradonačelniku ukazao na arbitražu o golfu na Srđu:

- Nisam vam ništa spočitnuo nego tražio informaciju te sam stoga malo razočaran jer ne mogu vjerovati da znate jednako kao moja punica. Ponavljam pitanje i molim samo da nam objasnite što možemo očekivati? Koliko će od novca koje se očekuje od DPDS-a biti uloženo u obnovu povijesne baštine- pitao je akademik Vekarić a Franković mu odgovorio kako doista ne zna ništa detaljnije:- Ne vjerujem da Studija utjecaja na okoliš i arbitražni spor imaju veze jer je studija pozitivna, a investitor nastavlja arbitražu. Mislim da grad nije ni u jednom segmentu zaustavio investitora a on se žali na radnje koje je poduzela država i istina je: žale se, većinom neopravdano. Arbitražni me postupak čudi i nepotreban je, a mislim da se golf nikad neće dogoditi. A glede zidina DPDS dobro posluje i zadovoljni smo načinom gospodarenja. Ugovor ističe 2019. I tada ćemo redefinirati odnos. DPDS će uložiti 14 milijuna kuna a grad će ipak dobiti ugovoreni iznos. Intencija je spomeničku baštinu obnavljati EU- sredstvima a novcem od zidina dizati kvalitetu života građana. Sve vezano uz DPDS dogovorit ćemo uskoro i u tome će svi vijećnici sudjelovati- zaključio je Franković.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica je potom ukazao na teorem Miha Obradovića i nelogičnost upita tog vijećnika te gradonačelnika zatražio komentar u kojem je Franković ukazao da Potrebica nije iskoristio sve matematičke mogućnosti jer je vijećnik mislio da će jedan zaposleni raditi za trojicu.

Ima li grad volje stati na kraj gužvi i problema s organizatorima putovanja, problem kvalitete zraka dok su brodovi u luci- bio je upit HDZ-ova vijećnika Krešimira Markovića kojem je Franković odgovorio da su problemi prijevoza s kombijima uočljivi:- Tu apsolutno vlada divljaštvo a na te probleme je ukazivala i Lučka uprava jer je upitno imaju li ti vozači dozvolu. Glede kruzera znam da maksimalno poštuju odredbe o zaštiti okoliša, a gospodarenje otpadom je na vrlo visokoj razini. Uvjeren sam –ako postoji zabrinutost sugrađana- da nema mjesta brizi, a svakako ćemo sve provjeriti pa i problem vibracija. Mi se nećemo potpuno odreći kruzing- turizma ali će ih, sigurno, biti manje.

Emilio Puljizević iz HDZ-a je ukazao da nije vidio novac za povećanje plaća vatrogasaca u rebalansu proračuna i pitao koliko će to koštati građane, a glede skorog Božićnog sajma ukazao na problem čistoće oko kućica i pitao je li riješen problem odvoza ulja kojem nije mjesto ni u mreži oborinske ali ni mreži fekalne kanalizacije, na što mu je Franković odgovorio da se trenutačno zapelo na dijelu koji se odnosi na sudjelovanje (sufinanciranje) Republike Hrvatske. Grad je osigurao 3 milijuna kuna a sve ovisi o vremenu u kojem će se dovršiti kolektivno pregovaranje, a na zadovoljstvo svih nas. Za Božićni će sajam Čistoća uredno održavati sve površine: Stradun, Brsalje, Lapad i Mokošicu, te Orašac gdje je također planirano održavanje sajma, a ulje će se odvoziti dva puta tjedno. Ako takvog kršenja ugovora i bude, raskinut ćemo ga- odgovorio je gradonačelnik na novinarski upit.

Matija Čale Mratović je ukazala na donaciju projekta od strane studia Vetma te o novoj, skupljoj komunalnoj naknadi pitala:- Obzirom na uspješno poslovanje gradskih tvrtki, planira li ova gradska uprava subvencije komunalija da bi dobila odgovor da će ovu gradsku upravu krasiti transparentnost, a ugovor bez naknade je normalna praksa:

- Svi koji žele doprinijeti nam, mogu. Troškovnik javne nabave smo digli na višu razinu i odlučili da svaka pa i najmanja nabava ide preko oglasa i bit će otvorena za sve obrtnike u Hrvatskoj. Glede uređenja nije samo o salonu i hodniku nego Maloj vijećnici i svemu ostalom a optužen sam da kupujem namještaj, što nije istina. Bit će i dodatno ulaganje u stolariju, a iduće godine to će koštati oko 300 tisuća kuna. Moramo sanirati i ukloniti broke koje su tu kod kiše…dobio sam i mail gošće o odlomljenom dijelu kamena koji je pao na taracu Gradske kavane i utvrdili da se dio zida odvojio od zgrade koja ne smije puštati vlagu. A namještaj smo dali da se restaurira i ponovno će koristiti. Komunalna naknada nije poskupila od 2006. godine, ali će to biti mali iznosi prijeko potrebnih sredstava. Bivši je gradonačelnik govorio da smo bogati grad i imamo brojne zahtjeve za donacije a čekaju nas brojne investicije koje će se namjenski investirati iz komunalne naknade. Prirez nećemo smanjivati jer nas čekaju velike investicije, a očekujemo i donacije, kao npr. iz Hrvatskih voda jer se sada imamo gdje obratiti. Ne možemo ih riješiti sve, ali možemo učiniti dosta toga do kraja mandata- rekao je Franković kojeg je stranački kolega, vijećnik Blaž Pezo pitao za ukrašavanje Komolca i zatražio komentar na poziv jednog od vijećnika da građani ostanu doma kod obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske. Franković je rekao da će sva područja grada biti jednako urešena za božićne blagdane, ovaj put posebno šetnica u Lapadu a komentare na facebooku nije čitao pa ne može komentirati do li da je ponosan na obilježavanje 25.obljetnice deblokade.                
 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-11-06 18:27:07 [created_by] => 3088 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-11-06 18:27:07 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-11-06 18:27:07 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 1101 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 357 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Dubrovnika [menu-meta_keywords] => vijesti, dubrovnik [secure] => 0 [page_title] => Dubrovnik [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/2\/Images\/2017\/11\/06\/WEB\/284337.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2017\/11\/06\/WEB\/284336.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2017\/11\/06\/WEB\/284335.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2017\/11\/06\/WEB\/284334.jpg","\/Portals\/2\/Images\/2017\/11\/06\/WEB\/284330.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1139"},{"size0":"1920x1630"},{"size0":"1920x1554"},{"size0":"1920x1754"},{"size0":"1920x1173"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 357 [name] => Dubrovnik [alias] => dubrovnik [description] => [parent] => 320 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"318","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8025699 Threads: 2 Questions: 1664369834 Slow queries: 4951710 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112105967 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 50 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/frankovic-vijece-je-jamac-javnog-interesa-gradana-515629 [printLink] => /dubrovnik/zupanija/dubrovnik/frankovic-vijece-je-jamac-javnog-interesa-gradana-515629?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 257149 [name] => GRADSKO VIJEĆE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gradsko-vijece [link] => /tag/gradsko-vijece ) [1] => stdClass Object ( [id] => 352341 [name] => pitanja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pitanja [link] => /tag/pitanja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Franković: Vijeće je jamac javnog interesa građana! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3088 [name] => Ahmet Kalajdžić [username] => ahmet-kalajd-i [email] => ahmet-kalajd-i@sd.hr [password] => $2y$10$YJzF73/O0qBdzW1vwEhRLOn5rEi9VrK8ctDBd6oPdd081qJbwDrgG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ahmet-kalajdzic-3088 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1606 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/42607fc892c16c91a9aed75d3e0b9426?s=100&default=https%3A%2F%2Fzdravlje.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/11/06/WEB/284337.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/11/06/WEB/284337.jpg [title] => ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/11/06/WEB/284336.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/11/06/WEB/284335.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/11/06/WEB/284334.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/2/Images/2017/11/06/WEB/284330.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U nastavku večerašnje sjednice Gradskog vijeća Dubropvnika, vijećnik Maro Kristić je pitao za sudbinu trgovačkog centra u Mokošici i može li gradska uprava otkupiti parcelu a pitao je i za buffer zonu, da bi mu Franković odgovorio kako je zanimljivo da u tom području nema i zone golfa na Srđu.

Ivo Lučić iz HDZ-a je pitao za sudbinu koncesije za žičaru na Srđ da bi mu gradonačelnik Franković odgovorio kako je učinio sve da se izglasa odgovarajući zakon o koncesijama te da je tek potom prijavio Excelsa nekretnine:- Osobno sam više puta išao u Ministarstvo financija da bi dobili suglasnost, a o vidini koncesije od 15 posto nećemo pregovarati. Nazire se svjetlo u tunelu i vjerujem da će se sve riješiti. On je najavio i skopri početak gradnje 108 stanova za branitelje.

Pero Milković iz HDZ-a je pitao koriste li vlasnici taksi- koncesija više vozila, a odgovoreno mu je da je prva faza odrađena, a to su jednoobraznost i vidljivi elementi taksi vozila.

Miho Obradović iz HNS-a je ustvrdio da gradska uprava ima 60-ak novozaposlenih pa je pitao postoji li plan zapošljavanja u gradskim trgovačkim društvima, a pitao je i o sklapanju ugovora s odvjetničkim društvima izvan grada:- Odgovorili smo detaljno na upit o broju zaposlenih u gradu i povezanim društvima, pa i s na vođenjem zaposlenih na određeno vrijeme. Nije riječ o izmišljenim nego radnim mjestima koja su potrebna, a angažirana su samo dva društva od strane tvrtki u gradskom vlasništvu s ciljem provjere poslovanja tih tvrtki. Taj se posao uredno obavlja, a neki su bivši djelatnici već pokrenuli sporove protiv gradske uprave. No, ubrzo će se znati koji su radovi plaćeni a nikad nisu obavljeni, pa i mnogi drugi detalji- bio je odgovor Frankovića, ali je Obradović replicirao i ustvrdio da se raduje da je potvrđen broj od 60 novozaposlenih te pitao zašto nisu zvali državnu Reviziju a ne odvjetnička društva?

Srđevac Ljubo Nikolić je ukazao na problem parkiranja na parkingu tenis te problem Belvedera, gdje sami građani skidaju ploče o zabrani pristupa njihovim parcelama, pitajući što se kani učiniti da se zaštiti javni interes:- U Zagrebu nas pamte kao najvećeg kočničara, što nismo jer guramo javni interes. Projekt Belveder sadrži u sebi jednu ali, što znači da se da bi na stijene Belvedera gledali iz barki jer bi resort postao privatni i nedostupan. Inzistiram na gradnji šetnice o trošku investitora, što još nije riješeno i sastanak na tu temu je u ovaj četvrtak. Tek kad se ispune uvjeti, prezentirat ćemo ga GV-u. Ništa se neće donijeti bez ovog vijeća koje je jamac javnog interesa. Prostore je investitor kupio, ali ne smije polagati pravo na javni put. Nema gradnje dok ne osiguramo šetnicu cijelim obuhvatom kompleksa- odgovor je gradonačelnika Frankovića na ovo vijećničko pitanje.

Vijećnik Marijo Bekić (HDZ) je ukazao na problem turista s kruzera kojima se kroz promidžbene materijale govori da „kroz povijest Dubrovnika dominira Venecija“, da bi mu gradonačelnik odgovorio da se doista radi na nepoznavanju povijesti Dubrovnika u kojoj je razvidno tko je imao ulogu u povijesti. Uputit ćemo dopis jer vjerujemo da je riječ o omaški- odgovorio je Franković kojeg je Nikolina Soko pitala za Bourbon street gdje se postavljaju stupići i zbog toga vode sporovi a hitne službe ne mogu prolaziti. Pitala je i za uklanjanje stolova i stolica s javnih površina po okončanju radnog vremena a na tim se površinama odlažu i sredstva za rad. Odgovarajući na prvi upit, zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić je potvrdila na točnost primjedbi i naglasila da se red uvodi. To je rekao i gradonačelnik koji je naglasio da će se ugovori o javnim površinama morati poštivati do zadnjeg zareza i neće se više događati višak stolova niti će biti povlaštenih:- Jedina privilegija je da posluju u jednom od najljepših gradova na svijetu- zaključio je Franković da bi vijećnik Nenad Vekarić gradonačelniku ukazao na arbitražu o golfu na Srđu:

- Nisam vam ništa spočitnuo nego tražio informaciju te sam stoga malo razočaran jer ne mogu vjerovati da znate jednako kao moja punica. Ponavljam pitanje i molim samo da nam objasnite što možemo očekivati? Koliko će od novca koje se očekuje od DPDS-a biti uloženo u obnovu povijesne baštine- pitao je akademik Vekarić a Franković mu odgovorio kako doista ne zna ništa detaljnije:- Ne vjerujem da Studija utjecaja na okoliš i arbitražni spor imaju veze jer je studija pozitivna, a investitor nastavlja arbitražu. Mislim da grad nije ni u jednom segmentu zaustavio investitora a on se žali na radnje koje je poduzela država i istina je: žale se, većinom neopravdano. Arbitražni me postupak čudi i nepotreban je, a mislim da se golf nikad neće dogoditi. A glede zidina DPDS dobro posluje i zadovoljni smo načinom gospodarenja. Ugovor ističe 2019. I tada ćemo redefinirati odnos. DPDS će uložiti 14 milijuna kuna a grad će ipak dobiti ugovoreni iznos. Intencija je spomeničku baštinu obnavljati EU- sredstvima a novcem od zidina dizati kvalitetu života građana. Sve vezano uz DPDS dogovorit ćemo uskoro i u tome će svi vijećnici sudjelovati- zaključio je Franković.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica je potom ukazao na teorem Miha Obradovića i nelogičnost upita tog vijećnika te gradonačelnika zatražio komentar u kojem je Franković ukazao da Potrebica nije iskoristio sve matematičke mogućnosti jer je vijećnik mislio da će jedan zaposleni raditi za trojicu.

Ima li grad volje stati na kraj gužvi i problema s organizatorima putovanja, problem kvalitete zraka dok su brodovi u luci- bio je upit HDZ-ova vijećnika Krešimira Markovića kojem je Franković odgovorio da su problemi prijevoza s kombijima uočljivi:- Tu apsolutno vlada divljaštvo a na te probleme je ukazivala i Lučka uprava jer je upitno imaju li ti vozači dozvolu. Glede kruzera znam da maksimalno poštuju odredbe o zaštiti okoliša, a gospodarenje otpadom je na vrlo visokoj razini. Uvjeren sam –ako postoji zabrinutost sugrađana- da nema mjesta brizi, a svakako ćemo sve provjeriti pa i problem vibracija. Mi se nećemo potpuno odreći kruzing- turizma ali će ih, sigurno, biti manje.

Emilio Puljizević iz HDZ-a je ukazao da nije vidio novac za povećanje plaća vatrogasaca u rebalansu proračuna i pitao koliko će to koštati građane, a glede skorog Božićnog sajma ukazao na problem čistoće oko kućica i pitao je li riješen problem odvoza ulja kojem nije mjesto ni u mreži oborinske ali ni mreži fekalne kanalizacije, na što mu je Franković odgovorio da se trenutačno zapelo na dijelu koji se odnosi na sudjelovanje (sufinanciranje) Republike Hrvatske. Grad je osigurao 3 milijuna kuna a sve ovisi o vremenu u kojem će se dovršiti kolektivno pregovaranje, a na zadovoljstvo svih nas. Za Božićni će sajam Čistoća uredno održavati sve površine: Stradun, Brsalje, Lapad i Mokošicu, te Orašac gdje je također planirano održavanje sajma, a ulje će se odvoziti dva puta tjedno. Ako takvog kršenja ugovora i bude, raskinut ćemo ga- odgovorio je gradonačelnik na novinarski upit.

Matija Čale Mratović je ukazala na donaciju projekta od strane studia Vetma te o novoj, skupljoj komunalnoj naknadi pitala:- Obzirom na uspješno poslovanje gradskih tvrtki, planira li ova gradska uprava subvencije komunalija da bi dobila odgovor da će ovu gradsku upravu krasiti transparentnost, a ugovor bez naknade je normalna praksa:

- Svi koji žele doprinijeti nam, mogu. Troškovnik javne nabave smo digli na višu razinu i odlučili da svaka pa i najmanja nabava ide preko oglasa i bit će otvorena za sve obrtnike u Hrvatskoj. Glede uređenja nije samo o salonu i hodniku nego Maloj vijećnici i svemu ostalom a optužen sam da kupujem namještaj, što nije istina. Bit će i dodatno ulaganje u stolariju, a iduće godine to će koštati oko 300 tisuća kuna. Moramo sanirati i ukloniti broke koje su tu kod kiše…dobio sam i mail gošće o odlomljenom dijelu kamena koji je pao na taracu Gradske kavane i utvrdili da se dio zida odvojio od zgrade koja ne smije puštati vlagu. A namještaj smo dali da se restaurira i ponovno će koristiti. Komunalna naknada nije poskupila od 2006. godine, ali će to biti mali iznosi prijeko potrebnih sredstava. Bivši je gradonačelnik govorio da smo bogati grad i imamo brojne zahtjeve za donacije a čekaju nas brojne investicije koje će se namjenski investirati iz komunalne naknade. Prirez nećemo smanjivati jer nas čekaju velike investicije, a očekujemo i donacije, kao npr. iz Hrvatskih voda jer se sada imamo gdje obratiti. Ne možemo ih riješiti sve, ali možemo učiniti dosta toga do kraja mandata- rekao je Franković kojeg je stranački kolega, vijećnik Blaž Pezo pitao za ukrašavanje Komolca i zatražio komentar na poziv jednog od vijećnika da građani ostanu doma kod obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske. Franković je rekao da će sva područja grada biti jednako urešena za božićne blagdane, ovaj put posebno šetnica u Lapadu a komentare na facebooku nije čitao pa ne može komentirati do li da je ponosan na obilježavanje 25.obljetnice deblokade.                
 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dubrovnik/zupanija/dubrovnik/frankovic-vijece-je-jamac-javnog-interesa-gradana-515629 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=397cf0ab03d018c0dafa65729628a2c0e24164b8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Frankovi%C4%87%3A+Vije%C4%87e+je+jamac+javnog+interesa+gra%C4%91ana%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Ffrankovic-vijece-je-jamac-javnog-interesa-gradana-515629 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdubrovnik%2Fzupanija%2Fdubrovnik%2Ffrankovic-vijece-je-jamac-javnog-interesa-gradana-515629 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) )
StoryEditorOCM
DubrovnikSJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA DUBROVNIKA

Franković: Vijeće je jamac javnog interesa građana!

6. studenog 2017. - 19:27

U nastavku večerašnje sjednice Gradskog vijeća Dubropvnika, vijećnik Maro Kristić je pitao za sudbinu trgovačkog centra u Mokošici i može li gradska uprava otkupiti parcelu a pitao je i za buffer zonu, da bi mu Franković odgovorio kako je zanimljivo da u tom području nema i zone golfa na Srđu.

Ivo Lučić iz HDZ-a je pitao za sudbinu koncesije za žičaru na Srđ da bi mu gradonačelnik Franković odgovorio kako je učinio sve da se izglasa odgovarajući zakon o koncesijama te da je tek potom prijavio Excelsa nekretnine:- Osobno sam više puta išao u Ministarstvo financija da bi dobili suglasnost, a o vidini koncesije od 15 posto nećemo pregovarati. Nazire se svjetlo u tunelu i vjerujem da će se sve riješiti. On je najavio i skopri početak gradnje 108 stanova za branitelje.

Pero Milković iz HDZ-a je pitao koriste li vlasnici taksi- koncesija više vozila, a odgovoreno mu je da je prva faza odrađena, a to su jednoobraznost i vidljivi elementi taksi vozila.

Miho Obradović iz HNS-a je ustvrdio da gradska uprava ima 60-ak novozaposlenih pa je pitao postoji li plan zapošljavanja u gradskim trgovačkim društvima, a pitao je i o sklapanju ugovora s odvjetničkim društvima izvan grada:- Odgovorili smo detaljno na upit o broju zaposlenih u gradu i povezanim društvima, pa i s na vođenjem zaposlenih na određeno vrijeme. Nije riječ o izmišljenim nego radnim mjestima koja su potrebna, a angažirana su samo dva društva od strane tvrtki u gradskom vlasništvu s ciljem provjere poslovanja tih tvrtki. Taj se posao uredno obavlja, a neki su bivši djelatnici već pokrenuli sporove protiv gradske uprave. No, ubrzo će se znati koji su radovi plaćeni a nikad nisu obavljeni, pa i mnogi drugi detalji- bio je odgovor Frankovića, ali je Obradović replicirao i ustvrdio da se raduje da je potvrđen broj od 60 novozaposlenih te pitao zašto nisu zvali državnu Reviziju a ne odvjetnička društva?

Srđevac Ljubo Nikolić je ukazao na problem parkiranja na parkingu tenis te problem Belvedera, gdje sami građani skidaju ploče o zabrani pristupa njihovim parcelama, pitajući što se kani učiniti da se zaštiti javni interes:- U Zagrebu nas pamte kao najvećeg kočničara, što nismo jer guramo javni interes. Projekt Belveder sadrži u sebi jednu ali, što znači da se da bi na stijene Belvedera gledali iz barki jer bi resort postao privatni i nedostupan. Inzistiram na gradnji šetnice o trošku investitora, što još nije riješeno i sastanak na tu temu je u ovaj četvrtak. Tek kad se ispune uvjeti, prezentirat ćemo ga GV-u. Ništa se neće donijeti bez ovog vijeća koje je jamac javnog interesa. Prostore je investitor kupio, ali ne smije polagati pravo na javni put. Nema gradnje dok ne osiguramo šetnicu cijelim obuhvatom kompleksa- odgovor je gradonačelnika Frankovića na ovo vijećničko pitanje.

Vijećnik Marijo Bekić (HDZ) je ukazao na problem turista s kruzera kojima se kroz promidžbene materijale govori da „kroz povijest Dubrovnika dominira Venecija“, da bi mu gradonačelnik odgovorio da se doista radi na nepoznavanju povijesti Dubrovnika u kojoj je razvidno tko je imao ulogu u povijesti. Uputit ćemo dopis jer vjerujemo da je riječ o omaški- odgovorio je Franković kojeg je Nikolina Soko pitala za Bourbon street gdje se postavljaju stupići i zbog toga vode sporovi a hitne službe ne mogu prolaziti. Pitala je i za uklanjanje stolova i stolica s javnih površina po okončanju radnog vremena a na tim se površinama odlažu i sredstva za rad. Odgovarajući na prvi upit, zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić je potvrdila na točnost primjedbi i naglasila da se red uvodi. To je rekao i gradonačelnik koji je naglasio da će se ugovori o javnim površinama morati poštivati do zadnjeg zareza i neće se više događati višak stolova niti će biti povlaštenih:- Jedina privilegija je da posluju u jednom od najljepših gradova na svijetu- zaključio je Franković da bi vijećnik Nenad Vekarić gradonačelniku ukazao na arbitražu o golfu na Srđu:

- Nisam vam ništa spočitnuo nego tražio informaciju te sam stoga malo razočaran jer ne mogu vjerovati da znate jednako kao moja punica. Ponavljam pitanje i molim samo da nam objasnite što možemo očekivati? Koliko će od novca koje se očekuje od DPDS-a biti uloženo u obnovu povijesne baštine- pitao je akademik Vekarić a Franković mu odgovorio kako doista ne zna ništa detaljnije:- Ne vjerujem da Studija utjecaja na okoliš i arbitražni spor imaju veze jer je studija pozitivna, a investitor nastavlja arbitražu. Mislim da grad nije ni u jednom segmentu zaustavio investitora a on se žali na radnje koje je poduzela država i istina je: žale se, većinom neopravdano. Arbitražni me postupak čudi i nepotreban je, a mislim da se golf nikad neće dogoditi. A glede zidina DPDS dobro posluje i zadovoljni smo načinom gospodarenja. Ugovor ističe 2019. I tada ćemo redefinirati odnos. DPDS će uložiti 14 milijuna kuna a grad će ipak dobiti ugovoreni iznos. Intencija je spomeničku baštinu obnavljati EU- sredstvima a novcem od zidina dizati kvalitetu života građana. Sve vezano uz DPDS dogovorit ćemo uskoro i u tome će svi vijećnici sudjelovati- zaključio je Franković.

Predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica je potom ukazao na teorem Miha Obradovića i nelogičnost upita tog vijećnika te gradonačelnika zatražio komentar u kojem je Franković ukazao da Potrebica nije iskoristio sve matematičke mogućnosti jer je vijećnik mislio da će jedan zaposleni raditi za trojicu.

Ima li grad volje stati na kraj gužvi i problema s organizatorima putovanja, problem kvalitete zraka dok su brodovi u luci- bio je upit HDZ-ova vijećnika Krešimira Markovića kojem je Franković odgovorio da su problemi prijevoza s kombijima uočljivi:- Tu apsolutno vlada divljaštvo a na te probleme je ukazivala i Lučka uprava jer je upitno imaju li ti vozači dozvolu. Glede kruzera znam da maksimalno poštuju odredbe o zaštiti okoliša, a gospodarenje otpadom je na vrlo visokoj razini. Uvjeren sam –ako postoji zabrinutost sugrađana- da nema mjesta brizi, a svakako ćemo sve provjeriti pa i problem vibracija. Mi se nećemo potpuno odreći kruzing- turizma ali će ih, sigurno, biti manje.

Emilio Puljizević iz HDZ-a je ukazao da nije vidio novac za povećanje plaća vatrogasaca u rebalansu proračuna i pitao koliko će to koštati građane, a glede skorog Božićnog sajma ukazao na problem čistoće oko kućica i pitao je li riješen problem odvoza ulja kojem nije mjesto ni u mreži oborinske ali ni mreži fekalne kanalizacije, na što mu je Franković odgovorio da se trenutačno zapelo na dijelu koji se odnosi na sudjelovanje (sufinanciranje) Republike Hrvatske. Grad je osigurao 3 milijuna kuna a sve ovisi o vremenu u kojem će se dovršiti kolektivno pregovaranje, a na zadovoljstvo svih nas. Za Božićni će sajam Čistoća uredno održavati sve površine: Stradun, Brsalje, Lapad i Mokošicu, te Orašac gdje je također planirano održavanje sajma, a ulje će se odvoziti dva puta tjedno. Ako takvog kršenja ugovora i bude, raskinut ćemo ga- odgovorio je gradonačelnik na novinarski upit.

Matija Čale Mratović je ukazala na donaciju projekta od strane studia Vetma te o novoj, skupljoj komunalnoj naknadi pitala:- Obzirom na uspješno poslovanje gradskih tvrtki, planira li ova gradska uprava subvencije komunalija da bi dobila odgovor da će ovu gradsku upravu krasiti transparentnost, a ugovor bez naknade je normalna praksa:

- Svi koji žele doprinijeti nam, mogu. Troškovnik javne nabave smo digli na višu razinu i odlučili da svaka pa i najmanja nabava ide preko oglasa i bit će otvorena za sve obrtnike u Hrvatskoj. Glede uređenja nije samo o salonu i hodniku nego Maloj vijećnici i svemu ostalom a optužen sam da kupujem namještaj, što nije istina. Bit će i dodatno ulaganje u stolariju, a iduće godine to će koštati oko 300 tisuća kuna. Moramo sanirati i ukloniti broke koje su tu kod kiše…dobio sam i mail gošće o odlomljenom dijelu kamena koji je pao na taracu Gradske kavane i utvrdili da se dio zida odvojio od zgrade koja ne smije puštati vlagu. A namještaj smo dali da se restaurira i ponovno će koristiti. Komunalna naknada nije poskupila od 2006. godine, ali će to biti mali iznosi prijeko potrebnih sredstava. Bivši je gradonačelnik govorio da smo bogati grad i imamo brojne zahtjeve za donacije a čekaju nas brojne investicije koje će se namjenski investirati iz komunalne naknade. Prirez nećemo smanjivati jer nas čekaju velike investicije, a očekujemo i donacije, kao npr. iz Hrvatskih voda jer se sada imamo gdje obratiti. Ne možemo ih riješiti sve, ali možemo učiniti dosta toga do kraja mandata- rekao je Franković kojeg je stranački kolega, vijećnik Blaž Pezo pitao za ukrašavanje Komolca i zatražio komentar na poziv jednog od vijećnika da građani ostanu doma kod obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja juga Hrvatske. Franković je rekao da će sva područja grada biti jednako urešena za božićne blagdane, ovaj put posebno šetnica u Lapadu a komentare na facebooku nije čitao pa ne može komentirati do li da je ponosan na obilježavanje 25.obljetnice deblokade.                
 

18. svibanj 2024 07:12