StoryEditorOCM
DubrovnikNOVA ODGODA

Kad će bolnica dobiti apoteku? Ljekarne Dubrovnik Ministarstvu poslale zahtjev za izmještanjem apoteke unutar zidina u prostor u bolnici, sad je na redu Županija...

Piše Maja Rilović Koprivec
13. prosinca 2022. - 09:03

Otvaranje ljekarne u Općoj bolnici Dubrovnik, vijest koja je još prije više od godine dana  izazvala nepodijeljeno oduševljenje javnosti nije čini se još blizu niti papirnatom početku radova.

Na sjednici Županijske skupštine dubrovačko-neretvanske ove će se srijede naći Prijedlog zaključka o davanju suglasnosti na Odluku o osnivanju nove ljekarničke jedinice Zdravstvene ustanove Ljekarne Dubrovnik. Upravo je Županija kao vlasnik ustanove Ljekarne Dubrovnik  i tražila otvaranje ljekarne u OB Dubrovnik vodeći se potrebama građana od Prevlake do Pelješca, pa se ne očekuje da će na Skupštini oko ovoga pitanja biti problema. Ili oni možda tek sada počinju? 

image

Ljekarne

Ranko Suvar/Cropix

Naime, ljekarne se otvaraju uz niz zakonskih ograničenja i procedura zbog kojih je ravnateljica Ljekarni Dubrovnik Marina Svilokos još prije godinu dana napominjala kako ne očekuje kako će otvaranje ljekarne u bolnici koja je trebala preuzeti 24-satno dežurstvo, proći glatko.

Otvaranje novih ljekarni regulira niz pravilnika Ministarstva zdravstva, od Pravilnika o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti, a postoji i poseban Pravilnik o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne.

Na pitanje zašto se sada na skupštini našla suglasnost za osnivanje nove ljekarne, a ne samo preseljenje jedne od postojećih ljekarni unutar zidina, ravnateljica Svilokos pojašnjava kako je to tražilo mjerodavno Ministarstvo:

- Mi smo naime, uputili Ministarstvu zdravstva zahtjev za izmještanjem ljekarne unutar zidina u prostor u bolnici – pojašnjava Svilokos. I u dokumentaciji koja prati dnevni red Županijske Skupštine stoji zahtjev Županijskog odjela za zdravstvo za odobrenjem rada ljekarne Domus Christi na novoj adresi s obzirom na to da je rješenje o ukidanju ljekarničke jedinice poništeno i postupak obustavljen. Ministarstvo zdravstva je međutim na taj zahtjev odgovorilo zaključkom da traži osnivanje nove ljekarničke jedinice, te zatražilo dodatne dokumente, među kojima i suglasnost osnivača.

image

Opća bolnica Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix

Tu suglasnost sada trebaju dati Županijski vijećnici iako je županijska ustanova i njeno Upravno vijeće ta koja je tražila premještanje ove ljekarne.

 – Sve je još na čekanju i nemam uopće pravu informaciju tko je i zašto napisao taj zaključak, a  novih informacija nemaju niti u bolnici. Razlika u izmještanju jedne jedinice i otvaranje nove je velika, i ne znam što će se dalje događati.  Očekujemo da će Županija ovo usvojiti jer svi znamo kolike su potrebe  i  zbog čega bi sve bilo dobro otvoriti ljekarnu u bolnici – govori Svilokos.    – To je nešto što nastojimo godinama i pokušavamo sve da do toga dođe jer naša je Županija kao crijevo i kada  ljudi dođu u  bolnicu po pomoć s kraja Županije, bilo bi idealno da odmah mogu dobiti lijek. Ili  da turisti ne jure okolo tražeći dežurnu ljekarnu. Dok se sadašnja situacija ne riješi, nismo ništa ni ulagali u prostor – kaže ravnateljica Ljekarni Dubrovnik.

Vidjet će se na sjednici Županijske skupštine hoće li netko od vijećnika raspravljati o ovom pitanju koje nije samo pravna formalnost. Već smo pisali u više navrata kako se ljekarne osnivaju po posebnim pravilnicima i sukladno broju stanovnika, odnosno osiguranika  te da Dubrovnik već ima veći broj otvorenih ljekarni nego to propisi dozvoljavaju.

image

Lijekovi nisu uvijek svima dostupni

Matija Djanjesic/Cropix

Otvaranje novih ljekarni regulira niz pravilnika Ministarstva zdravstva, od Pravilnika o normativima i standardima za obavljanje zdravstvene djelatnosti, a postoji i poseban Pravilnik o uvjetima za određivanje područja na kojem će se osnivati ljekarne.

Za očekivati je  kako će se poduzetnici koji u ljekarništvu posluju u Dubrovniku, a ukupno su u Dubrovniku još tri tvrtke,  a u Županiji njih 14,  usprotiviti otvaranju još jedne nove ljekarne. Izgubili bi veliki dio posla jer jedino Ljekarne Dubrovnik održavaju cjelodnevna, odnosno noćna i vikend dežurstva u Dubrovniku, zbog čega  stanovnici Županije jedva čekaju otvaranje ljekarne u bolnici za čiji je natječaj za poslovni prostor traženo održavanje 24 satnog dežurstva.

 Uz aktualni zaključak Ministarstva koje traži osnivanje još jedne nove ljekarne umjesto preseljenja postojeće, to vlasnicima drugih ljekarni daje osnove za žalbe, vrijeme za novo odgađanje otvaranja nove ljekarne.  Kad stigne odgovor na suglasnost  Županije znat će se po svemu sudeći  imaju li oni bolje veze u  Ministarstvu zdravstva od Županije?

Udaljenost između ljekarni

Sukladno pravilniku, u gradovima s više od 3.000 osiguranih osoba, svaka sljedeća ljekarna ili podružnica ljekarničke ustanove može se osnovati na svakih daljnjih 5.000 osiguranih osoba, polazeći od 8.000 osiguranih osoba. Propisana je i udaljenost između ljekarni pa se nova ljekarna odnosno podružnica u gradovima i općinama do 100 tisuća osiguranih osoba može otvoriti u razmaku od najmanje 500 metara. Izuzetak je ako je međusobna udaljenost zračnom linijom do najbliže postojeće ljekarne veća od 3 kilometra.

10. lipanj 2024 19:50