StoryEditorOCM
DubrovnikISKUSTVO NAŠE ČITATELJICE

Kad kupite regularnu ulaznicu, za svaki slučaj ponesite šator jer tu još nije kraj: Ako netko ima duplikat, koncert će gledati onaj tko je ušao prvi!

Piše Dubravka Marjanović Ladašić
7. srpnja 2023. - 20:55

‘Ulaznica za koncert. Na njoj uredno piše red, sjedalo, sat, cijena... Ispod sitnijim slovima piše: ‘Ukoliko se pojavi duplikat ulaznice, pravo ulaza ostvaruje prva osoba koja takvu ulaznicu očita na uređajima za kontrolu ulaza‘, javlja nam čitateljica i prilaže svoju ulaznicu kao dokaz.

Za nevjerovat‘

Drugim riječima, pojavi li se duplikat ulaznice, a vi ste uređaju za kontrolu ulaza prišli poslije tog nekog s duplikatom - ćorak. Nećete imati gdje sjesti, iako imate regularnu ulaznicu. Tko vam je kriv što ste drugi - lijepo vam piše. Ne da vam se doći ranije i čekati da biste ušli? E, onda riskirajte da za svoje novce koje ste platili za koncert, taj isti koncert nećete vidjeti.

image

Ilustracija

Niksa Stipanicev/Cropix

- Za nevjerovat... To sam vidjela kad sam isprintala ulaznice, inače uredno kupljene preko interneta. Sve je dobro prošlo, prve smo stigle do svojih sjedala jer smo došle dosta ranije - rekla je naša sugovornica (podaci poznati redakciji).  

Na temelju kojeg zakona je to?

I što ako se ulaznica pojavi dvaput? Najbolje je doći ranije i pričekati početak koncerta u nadi da onaj s istom ulaznicom nije u redu ispred vas. Ili je možda još bolje, posebno ako je riječ o rasprodanim koncertima za koje se i inače traži karta više, doći dan ranije i rastegnut‘ šator, jer nikad ne znaš je li se onaj s duplikatom sjetio iste stvari pa je noćio pred ulazom. Ipak ima kartu, baš kao i vi.

- Postala sam grintavica, ali fakat nas sve više prave budalama. Za svoj novac ne želim ovakve epizode, ne želim staru ribu, ni trulo povrće koje nam se prodaje po punoj cijeni... Što nam se sve uvaljuje! - zaključila je naša sugovornica na kraju.

image

Ulaznica za koncert s uvjetima kupnje

Čitateljica

Valja istaknuti da se pod uvjetima kupnje ulaznica na razne događaje i atrakcije u različitim ustanovama pojavljuje ista odredba, pa tako ni dubrovačke zidine nećete vidjeti ako se pojavi duplikat ulaznice, a vi ste došli drugi. To piše i na njihovim stranicama. Izdavatelji ulaznica odmah se ograđuju u uvjetima kupnje rečenicom da ‘nisu odgovorni u slučaju pojave duplikata ulaznice, kao i u slučaju bilo kojeg drugog načina zlouporabe izdane, naplaćene i isporučene ulaznice‘. To je njihovo tumačenje, za koje pravnik kaže da je protuzakonito jer ‘ne možeš prodati svoju uslugu ako je ne možeš pružiti, a tu se već opravdavaju da možda tu uslugu neće pružiti‘.

- Pitanje svih pitanja je na temelju kojeg zakona ne osiguravaju uslugu za koju su primili novac? - pita se pravnik. Možda se duplikat nikad neće pojaviti, ali u današnja doba kad se sve falsificira, kako biti siguran? Nikako. Sigurno je samo da za plaćenu uslugu možda tu uslugu nećete dobiti, ističe. 

Industrija krivotvorenja godišnje obrne do 1200 milijardi dolara, dobrim dijelom i u EU. Vještine krivotvoritelja davno su premašile brendirane majice i skupe parfeme, pa se u Brazilu dogodilo da su falsificirali čak i - Ferrari! Pa što onda ne bi i neku ulaznicu...

09. svibanj 2024 07:08