StoryEditorOCM
DubrovnikIZGUBLJENA BITKA |

MARC VAN BLOEMEN U OČAJU Grad nam se pretvorio u ‘piš spektakl‘, ne znaš bi li turiste zalio s prozora ili ih snimio dok ‘natapaju‘ graste

Piše Kristina Filičić
18. rujna 2021. - 07:59

'Halo, halo, respect the City' skoro svaku večer viče s prozora sugrađanin Marc van Bloemen, koji, kao i mnogi drugi, uz sve ostale 'pogodnosti' života u zidinama, muku muče i s posjetiteljima punih mjehura. Često fotografije ili snimke zapišavanja nečijeg kućnog praga završavaju na društvenim mrežama kao podsjetnik na problem, posebno izražen ove turističke sezone.

image

Marc Van Bloemen
Bozo Radic/Cropix

Tiha Bandureva ulica gdje Marc živi nježnijem spolu posebno se omilila zbog idealnih uvjeta za obaviti nuždu. Svaku večer u Gradu se događa pravi 'piš spektakl'.

Pokvarene kamere

- Misliš se hoću li ih zalit' ili snimit', jer teško je oboje. Imam pokvarene kamere, objesit ću ih po zidiću, neka misle da se snima. Pripremit ćemo se mi za drugu sezonu – iznosi ideju za dogodine Marc koji uriniranju po ulici pokušava doskočiti na pristojan način. Dobaci s prozora 'mi pokušavamo spavat' a turisti bez pardona odgovore 'a mi hoćemo živjet'. I to sve u tri ujutro.

- Kako ćeš poslije toga spat? A na Peskariji obložili stolove limom, to im je milina. Bubnjaju u gluho doba noći. Ove godine nema Australaca, a oni su bili problem. Pa što nas čeka ako se pročuje da je Dubrovnik mjesto za napit 'se i ispišat' bez kazne?! – kaže Marc i pita se tko uopće respektira građane.

image
DV
Dubrovnik, 070921
Marc Van Bloemen, stanovnik u staroj gradskoj jezgri koji negoduje protiv nereda i uriniranja ispod njegovog prozora i kucnog praga.
Foto: Bozo Radic/CROPIX
Bozo Radic/Cropix

- Ne poštuju ni oni što vode grad. Zašto cijeli Grad mora trpjet' techno iz Revelina svaku večer. To je Grad dozvolio, nitko drugi. I onda mladi izađu otamo pod utjecajem tko zna čega i traže gdje će se ispišat. Pa tisuće na Porporeli i po Komardi do pet, šest ujutro. Razumijem, željni su zabave, ali i znaju da neće ni za što odgovarat' – ljuti se sugovornik koji se pribojava hoće li nabrojano postati naša nova turistička smjernica i 'što će biti ako se srozamo na taj nivo?'

U ulici od akvarija čak se čeka red na malu potrebu ispod volta. Užasnulo ga je kad mu je turist nedavno zapišavao graste. Na pitanje 'što to radiš' samo je viknuo 'sorry', pošao iza i ispišao vrata magazina da bi potom pošao u apartman preko puta. Možda bi, kroz osmijeh će, trebalo objavljivati snimke na Youtubeu pod nazivom 'Pissing in Dubrovnik'.

Lijepa oaza

Uvijek je bilo uriniranja po Gradu, ali nikad kao ovog ljeta. Nakon zatvaranja lokala u ponoć, domaći i stranci sele na vanjske nekontrolirane zabave, a za zahod im (po)služi svaki kutak.

image

Marc Van Bloemen negoduje protiv uriniranja ispod njegovog prozora i kućnog praga
 
Bozo Radic/Cropix

Uzrok nagloj pojavi 'uriniraj gdje stigneš' je i ponoćno zatvaranje svega pa i javnih zahoda koji su se odavno pokazali nedostatnima. A brojeno stanje izgleda ovako: po jedan zahod na Peskariji i na Pločama, dva na Pilama. Doduše, onaj na Pločama manje je vidljiv jer ga skrivaju palete u pretovarnoj zoni. Onaj na Pilama ispod Platana ne radi od lani jer je, objašnjavaju u Čistoći, zbog pozicije i vlage istrunuo pa nije reprezentativan. Nakon sezone razmislit će se ići u zamjenu tog javnog WC-a ili ne. Realno, spali smo na na dva javna zahoda – na Peskariji i na Pilama kraj taksista.

No, kad zavlada nekultura, i stotinu klozeta bilo bi premalo. Pa fasuju ulice, ulazna vrata, graste za koje se naš sugrađanin čudi kako izdrže toliku količinu urina?! No da ne bi sve bilo ispišano, odnosno crno u ovoj priči evo i jedne simpatične za kraj. Kaže nam Marc kako se neku večer jedan par dosjetio između grasta staviti stolice. Sjeli oni među zelenilo uz komentar 'lijepa vam je ova oaza'. E, da su još znali tko je sve zalijeva!

Javni WC u zidinama do iduće sezone

Grad Dubrovnik kani otvoriti novi javni wc u povijesnoj jezgri, smatrajući kako su sadašnji kapaciteti nedostatni, ističu u gradskoj upravi.
- U planu je osposobiti prostor na kantunu ulica Između polača i Marojice Kaboge, u prizemlju zgrade ukupne površine 123,80 metra četvorna. Prostor je u vlasništvu UTD Raguse te bi ga u narednom razdoblju trebala preuzeti Čistoća, tako što će unajmiti prostor i do iduće ga sezone urediti u novi javni wc – kažu iz Grada pa dodaju kako bi taj WC trebao raditi 24 sata dnevno za domaće i posjetitelje povijesne jezgre.

10. svibanj 2024 08:34