StoryEditorOCM
DubrovnikZA LOKRUM NEMA SNA |

NAKON TEMELJITE OBNOVE Botanički vrt na Lokrumu dočekat će posjetitelje u novom ruhu

Piše dv
12. travnja 2020. - 08:57
Otok Lokrum nije spavao zimski san, nego se vrijedno radilo. Dok gostiju na toku nema, uređuju se šetnice, a najviše botanički vrt. Projekt obnove botaničkog vrta kojeg je pokrenula Javna ustanova Rezervat Lokrum još u listopadu prošle godine sada je uspješno završen, time i revitalizacija ovog zaštitnog znaka otoka.

image
Rezervat Lokrum


Iako je ove godine odgođeno svečano otvaranje otoka Lokruma za posjetitelje zbog svjetske pandemije uzrokovane korona virusom projekt je uspješno i na vrijeme realiziran do kraja. O obnovi Botaničkog vrta na Lokrumu pogledajte i kratki video.

Ovaj raj na zemlji svoje će posjetitelje u novoj sezoni dočekati u novom ruhu. Uredile su se postojeće staze dužine oko 725 metara, uklonio oštećeni biljni materijal te posadilo 195 novih biljnih vrsta s ukupnim brojem 1466 sadnica na 13 polja u vrtu. Također, postvaljena je i nova urbana oprema - klupe, informacijske i interpretacijske ploče, ulazni portal.

image
Željko Tutnjević


Botanički vrt na otoku Lokrumu uspostavljen je 60-ih godina 20. stoljeća s ciljem praćenja prilagodbe egzotičnog bilja u uvjetima našeg podneblja kao svojevrsna znanstveno pokusna ploha. Prestanak tog istraživanja, bio je također jedan od razloga izumiranja biljaka u botaničkom vrtu. Revitalizacija botaničkog vrta jedan je od kapitalnih projekata, uz Benediktinski samostan, hidrant­sku mrežu i obnovu Fort Royala. Projektom se osigurava se povećanje broja educiranih i informiranih posjetitelja o ulozi i važnosti šumskih ekosustava, kao i pružanje informacija o porodicama i vrstama biljnog materijala na području botaničkog vrta i cijelog rezervata. Cilj je približiti botanički vrt posjetite­ljima, pogotovo u edukativnom smislu. U centralnom dijelu vrta napravljen je svojevrstan amfiteatar kao točka okupljanja grupe posjetitelja i stručnog vodstva, odakle će krenuti u daljnje razgledanje botaničkog vrta. Osnovna i strateška ideja revitalizacije botaničkog vrta vraćanje je domaćih vrsta i – agruma!

image
Lokrum - JU Rezervat Lokrum 2019.


Botanički će vrt u obnovljenom ruhu nakon izolacije postati omiljeno mjesto Dubrovčana i svih posjetitelja otoka Lokruma željnog uživanja u ljepotama prirode.

image
Željko Tutnjević

 
03. lipanj 2024 16:14