StoryEditorOCM
DubrovnikAutomatic servis

S kovanicama kuna ne može se više ni oprati automobil: Dva dana prije roka prebacujemo sve samouslužne aparate na euro

Piše Maja Rilović Koprivec
10. siječnja 2023. - 20:24

- Do petka, dva dana prije roka, trebali bi završiti prebacivanje svih samouslužnih aparata s kuna na eure. Već sada je obavljena većina posla, dijelom zahvaljujući tome što je dosta  tvrtki i lokacija aparata zatvoreno izvan turističke sezone. Kava se već na većem broju aparata kupuje u eurima. Govori to Valdi Marušić, direktor automatske distribucije tvrtke Automatic Servis koja u razdoblju od 1. siječnja do 15. siječnja treba promijeniti naplatni sustav na približno 3000 lokacija na kojima imaju samouslužne aparate. Pitali smo ga imaju li prvog tjedna nove godine poteškoća u prilagodbi aparata na novu valutu, cijene i ponudu.

-  Sve je to sukladno našim planovima da do petka prebacimo sve aparate koji su u funkciji, a naknadno ćemo to uraditi na lokacijama i prostorima koje su sada izvan funkciji ikako se budu otvarale do Uskrsa. Naših sedam, osam servisera iz Splita koji pokrivaju cijelu Dalmaciju i područje Dubrovačko neretvanske županije sve će stići riješiti na vrijeme - govori Marušić.

image

Valdi Marušić direktor automatske distribucije tvrtke Automatic Servis

Dodaje kako se papirnate novčanice eura ne mogu koristiti u aparatima niti  usitnjavati novčanice jer bi se s dvije tri takve transakcije ispraznio svaki aparat, zato što je kava oko 50 centi, pa papirnate eure automatik servis  koristi samo za nadopunjavanje kreditnih ključića, ili za nadoplatu mobilnih aplikacija.

- Što se tiče aparata za usitnjavanje novčanica u kovanice ili žetone, kakve imaju vlasnici praonica i autopraonica Automatic servis njima samo prodaje naplatne sustave i radi programiranje prema željama svakog vlasnika poslovnog prostora gdje postoje takvi automati. Neki koriste žetone, drugi sitniš, pa ovisno o tome što traže onda im servisna služba sve odradi - objašnjava Marušić. -  Ne znam da je igdje dosad bilo poteškoća, mada su svi htjeli biti prvi kod kojih ćemo doći, ali  vidjeli smo i prvih pet dana da ljudi nisu imali sitnijih eura za koristiti na aparatima. Osim toga, dosta je firmi zatvoreno pa onda ima i manje posla – dodaje Marušić, u čijoj je tvrtki četrdesetak servisera od  ukupno 140 zaposlenika.  

image

,

Bozidar Vukicevic/Cropix

 Podsjetimo, kako su iz tvrtke Automatic Servis još prije dva mjeseca najavili kako će njihovi serviseri nakon prioritetnih lokacija kao što su bolnice i zračne luke, doći do svakog aparata u dva tjedna prilagodbe, što je logistički i financijski zahtjevan zadatak s obzirom na broj lokacija.

 Na svakom samouslužnom aparatu uz postavljanje naplatnog sustava i novih postavki kako bi primali eure umjesto kuna, trebali su  ukloniti kovanice kuna koje su služile za povrat viška ubačenog novca i stavljati nove kovanice euro.

02. lipanj 2024 20:17