StoryEditorOCM
DubrovnikOPRAVDANA ZABRINUTOST

Što se žuti u gori zelenoj? Stručnjaci su obišli Petku i provjerili zbog čega se suše stabla, donosimo njihovo obrazloženje

Piše Gabrijela Bijelić
15. prosinca 2022. - 08:40

Suše li se borovi na Petki, pitao je Dubrovački vjesnik mjerodavne u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nakon više dojava građana o velikom broju požutjelih stabala u zaštićenoj park-šumi? Neki su ovu pojavu povezali s mogućom pojavom biljnog štetnika, pa čak i namjernog trovanja zbog pokušaja širenja građevinskog ‘pojasa‘ i zatražili odgovor stručnjaka.

image
Ju Dubrovačko-neretvanske županije

Zaposlenici djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije slijedom toga su u ponedjeljak, 12. prosinca 2022. godine dodatno obišli područje park-šume Velika i Mala Petka kako bi se utvrdile možebitne iznenadne promjene na stablima unutar područja park-šume.

-Terenskim obilaskom park-šume, te korištenjem vizualne metode procjene vitaliteta stabala na cijelom području park-šume, nije utvrđeno sušenje stabala alepskog bora većeg razmjera. Uvidom u stanje na terenu utvrđeno je da je riječ o listopadnim vrstama drveća i grmlja, a koji se uz stabla alepskog bora, nalaze u predmetnoj park-šumi kao što su primjerice crni jasen (Fraxinus ornus L.), melija (Melia azedarach L.), primorska smrdljika (Pistacia terebinthus L) i sl., koje u vremenskom razdoblju jesen/zima mijenjaju boju lišća i gube list - izvijestili su iz županijske JU:

image
Ju Dubrovačko-neretvanske županije/

- Ovim putem zahvaljujemo savjesnim građanima na brizi o park-šumi te ukoliko ubuduće opaze možebitna sušenja stabala unutar park-šume, da informaciju dostave Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Kao zelena pluća grada, Velika i Mala Petka među posljednjim su cjelovitim zelenim površinama u okolici te jedina park-šuma u užem gradskom području. Park-šuma Velika i Mala Petka zaštićeno je područje kojim temeljem Zakona o zaštiti prirode upravlja Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije. Predio je zaštićen od 1987. godine zbog razvijene cjelovite šume alepskog bora (Pinus halepensis Mill.) u samom gradu - naveli su stručnjaci i dostavili fotodokumentaciju terenskog obilaska.

image
Ju Dubrovačko-neretvanske županije/

 

04. svibanj 2024 00:46