StoryEditorOCM
KorčulaJEDINSTVENI PROZORI

Gosti konobe Mate pod budnim okom dida Mate i babe Ane

Piše Dora Lozica
FOTO: Instagram Konoba Mate i Koraljko Greben
22. srpnja 2023. - 19:44

Konoba Mate obiteljski je restoran u malom živopisnom selu Pupnatu desetak kilometara udaljenom od Korčule. Osim po dobroj hrani, domaće uzgojenom voću i povrću te odličnim kolačima, jedan od najstarijih restorana na otoku Korčuli poznat je po šarmantnom, rustikalnom i jedinstvenom stilu kojim uređuju restoran i terasu, ali i Beach Bar Mate u Pupnatskoj luci. 

Ovih su dana svoje posjetitelje oduševili novom genijalnom idejom. Na prozorima stare obiteljske kuće u sklopu koje se nalazi restoran, osvanuli su dida Mate i baba Ana koji budnim okom prate što rade i o čemu ćakulaju njihovi gosti. 

Kako doznajemo od vlasnika restorana obitelji Farac, slike babe i dide postavio je i izradio na osb ploči dimenzija 100 x 65 centimetra akrilnim bojama umjetnik Koraljko Greben. Iza tog umjetničkog imena krije se Jelenko Ujdur, obrtnik iz Komina koji od odbačenih predmeta, komada starog drveta, istrošenih alata i ruzinavih metala izrađuje eksponate inspirirane Dalmacijom s puno humora i simbolike. Koraljko je svojim jedinstvenim stilom potpisao i umjetnički, urbani stil u kojem je uređen Beach bar Mate u Pupnatskoj luci, a plodonosna suradnja obitelji Farac i nesvakidašnjeg umjetnika dobila je i nastavak u Konobi Mate.

Konoba Mate na otoku ima kultni status, otvorena je 2000. godine, a u obiteljski je posao danas uključena već treća generacija obitelji Farac. Otac Matij, ili Mate kako ga svi zovu i majka Mirjana zaduženi su za domaće životinje, pašticadu i domaći sir, sin Mate vlasnik je spomenutog Beach bara, nevista Ana diplomirani je agronom pa je zadužena za ekološku proizvodnju voća i povrća, a najpoznatije lice konobe definitivno je pastry chefica Biljana Milina koja je 2019. godine proglašena chefom slastičarem godine po izboru prestižnog gastronomskog vodiča Gault&Millau. Zadnjih nekoliko godina u konobi pomažu i njihova djeca, a kvaliteti svjedoči Michelinov prestižni Bib Gourmand, oznaka za odličan omjer kvalitete i cijene koju su dobili 2018. godine i zadržali do danas. Ove su godine uvršteni u Michelinov vodič za restorane, a dodijeljena im je i zelena oznaka za održivu gastronomiju. 

 

 

Ideju o didi i babi koju je predložila nevista Ana, Koraljko bez greške realizirao. Simpatično je i da su imena didi i babi dali baš Ana i njen suprug Mate.

 

 

"Koraljko je ideju genijalno pretočio u djelo. Baš sam htjela da dida i baba budu realistični i da ne prikazuju nikoga posebno, već dvoje staraca koji žive u starinskoj kući. Zamišljeni su da dočaraju dalmatinski duh stare kuće, a igrom slučaja gledaju na malu terasu i budno prate tko sve dolazi i što sve rade. Ovo je tek početak, projekt će se tek razvijati", objasnila nam je Ana Farac. 

 

 

Institucija dide i babe u Dalmaciji ima monumentalno značenje, nekoć su bili glava nekoliko generacija često mnogobrojnih obitelji čiji su se članovi skromno stiskali u starinske kamene kuće. Dida i baba provirivali su tako iz prozora vodeći računa da se u dvoru sve odvija prema društvenim pravilima, a u Konobi Mate jednostavnom i neinvazivnom umjetničkom intervencijom u prostoru oživjeli su taj trenutak. Ako ne znate da se radi o slikama, a prođete malom terasom, načas ćete se osvrnuti jer će vam se učiniti da vas s tradicionalnim neodobravanjem, ali i beskrajnom ljubavi gledaju živi i zdravi, dida Mate i baba Ana.

 

 

Dora Lozica  FOTO: Instagram Konoba Mate i Koraljko Greben

25. svibanj 2024 13:06