StoryEditorOCM
KorčulaKAKVA FEŠTA OD DIVLJAČI U GORNJOJ VRUĆICI!

Gulaš i hamburgeri od vepra, fina kapljica i dalmatinska terca

Piše Dora Lozica
20. srpnja 2023. - 15:59

U organizaciji Turističke zajednice Trpanj te u suradnji s Lovačkim društvom Dubrava i Ligom protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, prošle je subote održana četvrta Lovačka noć koja je oživjela Gornju Vrućicu, malo pitoreskno naselje nadomak Trpnja, skriveno među pelješkim brežuljcima.

U svim pelješkim općinama tijekom turističke sezone posjetitelji uživaju u gastro manifestaciji Okusi Pelješca, no Gornja je Vrućica, inače poznata destinacija lovaca na divlje svinje, po svemu posebna. Budući da je sjedište Lovačkog društva Dubrava, u Gornjoj Vrućici 2018. i 2019. godine organizirana je Lovačka noć u sklopu koje su lovci pripremali delicije od veprovine. Uslijedila je pauza zbog Covida, a nastavak je organiziran prošle godine. Kako je Gornja Vrućica zaista zanimljivo naselje poznato po netaknutim prirodnim ljepotama, činjenici da tamo uopće nema signala pa se možete pošteno odmoriti od svih blagodati modernog doba, ali i lovačkim delicijama koje su za prste polizati, za Lovačku se noć pročulo diljem poluotoka i otoka Korčule. Ove je godine, kaže nam direktorica TZ Trpanj Eni Miljak, odaziv bio neočekivano velik. Budući da su Pelješčani, kao i otočani, posebni i neobični ljudi, mnogi će reći „teški“ ili čak „malo ludi“, nismo sigurni je li im navala domaćih, a pogotovo stranih posjetitelja odgovarala ili ipak ne.

„Lovačka noć zamišljena je kao intimnija manifestacija u sklopu koje će lovci pripremati i ponuditi, u domaćinskoj atmosferi, jela od ulovljene veprovine. Cilj je malo oživjeti selo, da ona središnja kala zasvijetli te da razveselimo domaće stanovništvo, no ove godine je bilo baš puno gostiju i turista. Lovci su pripremili i prodali 40 kilograma veprovine koju su pripremili na gulaš, uz to 20 kilograma njoka te 130 kilograma pljeskavica od vepra od koje su radili hamburgere“, otkriva nam direktorica Miljak.

Sviđalo se to Pelješčanima ili ne, svi su se posjetitelji, a i domaćini s njima, odlično zabavili. Ugodna atmosfera stare štrade Gornje Vrućice otvarala je apetit, osim gulaša s njokima, posebnu su pažnju plijenili hamburgeri od veprovine koje je pripremao poznati lovac Roko Barčić, inače s otoka, iz Lumbarde. Roko je dugogodišnji član Lovačkog društva Dubrava, a svoje oduševljenje Gornjom Vrućicom ne krije. Kaže da su ljudi iz Vrućice jedinstveni i drugačiji od ostatka Pelješca, uvijek spremni pomoći, počastiti, najbolji su domaćini, a njegovu su hamburgeri doslovno planuli. Nakon divljači najbolje se zasladiti fritulama koje su pripremile vrijedne članice Lige protiv raka.

I ne samo to, događaj su začinili zabavni i veseli Duo sol na gitari i harmonici, ali i čak dvije ženske klape, u ulozi domaćina klapa Divna iz Trpnja, te gošće s otoka klapa Škerac iz Korčule. Nisu organizatori zaboravili ni na dobru kapljicu, vina su nudili lokalni vinari Maste i Milinović. Još ako dodamo činjenicu da je sav prihod doniran u humanitarne svrhe, možemo zaključiti kako se radi o jedinstvenoj i šarmantnoj gastro, eno, kulturnoj i zabavnoj manifestaciji koju vrijedi posjetiti.

„Lovci osiguravaju meso i pripremaju jela, TZ Trpanj sve drugo što treba, stolove, stolice, pribor za jelo, kruh, svatko zna koje je njegovo zaduženje, a sve što se zaradi od prodaje jela doniramo Ligi protiv raka“, zadovoljno je objasnila direktorica Miljak.

Gornja Vrućica, logično, uvijek ide u paketu s Donjom Vrućicom, a ta dva naselja s brojnim zaseocima smještena su u kotlinama i na padinama brda u unutrašnjosti Pelješca pružajući krajolike u kojima se isprepliću vinogradi, maslinici, mediteransko raslinje i dalmatinski krš. Mjesta su to gdje možete iskusiti poljodjelski duh Dalmacije, kušati pelješko vino, domaće maslinovo ulje, osladiti se mediteranskom smokvom, okupati se na plaži koja s pravom nosi ime Divna, ili, ne daj Bože, sresti divljeg vepra. Gornja Vrućica ipak je najpoznatija kao lovačka destinacija, tamošnji se lovci mogu podičiti brojnim trofejima vepra i muflona. Tijekom zime Gornja Vrućica broji tek tridesetak ljudi, ostali su se većinom spustili u Trpanj. Donja Vrućica je još manja, no ima kamp i plažu Divnu kao i brojne vikendice koje živnu tijekom ljeta. Spomenut ćemo još i Dubu Pelješku, naselje na moru nadomak Vrućica koja zimi ima tek petnaestak stanovnika. Baš zbog svoje izoliranosti, iskrenosti, netaknutosti i jednostavnosti, ova su mjesta pravo pelješko blago, a Lovačka noć događaj koji ima veliki potencijal s čime se slaže i direktorica Miljak. Turisti danas više od svega traže lokalnu priču, izvornost, autohtonost, ali i dobru hranu i vino, a to sve mogu pronaći na ovom dijelu skrivenog Pelješca.

09. svibanj 2024 10:19