StoryEditorOCM
KorčulaUDRUGA IZ VELA LUKE

Izgradit će najduži mozaik na svijetu

Piše Dora Lozica  
FOTO: Anđela Šćepanović
18. srpnja 2020. - 20:52
Nakon višemjesečne stanke zbog krize izazvane pandemijom, udruga Likovno stvaralaštvo Vela Luke (LSVL) nastavlja s radom na Projektu Luka Mozaika.
Kako doznajemo iz udruge, početkom kolovoza nastavlja se ugradnja mozaika, u narednih nekoliko mjeseci ugradit će novih tristotinjak metara mozaika za što su dobili suglasnosti nadležnih općinskih i županijskih tijela.

Po mnogočemu je Vela Luka, najnapučenije naselje otoka Korčule, glasovito i poznato, a među brojne znamenitosti danas možemo uvrstiti i više od 200 metara podnog kamenog mozaika u središtu mjesta. Izgradit ćemo najduži mozaik na svijetu – najavili su iz udruge prije nekoliko godina, a pompozna najava danas dobija realne obrise.

Priča o veloluškim mozaicima počela je prije 50 godina kad je Vela Luka bila domaćin na Međunarodnom susretu likovnih umjetnika iz cijelog svijeta. Ne tako davne 1968. prve mozaike postavili su Omčikus, Messaigier, Slavik, Busse, Kantor, Kotik i drugi sudionici, a jedan od njih bio je i Ante Marinović, akademski kipar iz Vele Luke, tada mladić, a danas idejni tvorac projekta zajedno s Antom, Marijom, Chris, Anđelom, Sandrom, Robertom i Tomislavom.

Projekt Luka mozaika oživljava na valovima entuzijazma mladih otočana iz udruge LSLV. Vela Luka nekad je bila poznata po gospodarstvu, postojalo je nekoliko pogona poput tvornice ambalaže, tvornice ribe Jadranka, tvornice Elektronika ili brodogradilišta Greben. Sve su tvornice propale, a u zapuštene prostorije nekadašnje tvornice ambalaže dolaze mladi likovnjaci oplemenivši ga umjetnošću te dajući mu jednostavan naziv-Ambalaža. Izrada mozaika već se treću godinu održava u prostoru Ambalaže, a svim sudionicima nudi se edukacija, alati i materijali za izradu mozaika. U izradi mozaika članovima udruge pridružili su se brojni sumještani, ali i posjetitelji iz svih krajeva svijeta, od Australije, Amerike, Kanade, Španjolske do Azije. Do sad su izradili preko 400 mozaika koji se u kontinuitetu ugrađuju u centar Vele Luke.
Iz udruge poručuju kako im je potrebna pomoć svih simpatizera i onih koji podržavaju ovaj projekt. Pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava koja su im neophodna za pokrivanje osnovnih troškova projekta, iako su svjesni izazovne situacije u kojoj se svi nalaze. Odlučili smo napraviti korak naprijed u izgradnji budućnosti, poručuju iz udruge, a da bi napravili taj korak, treba im pomoć.

Projekt je do danas realiziran volonterskim radom članova i prijatelja Udruge te donacijama, a jednim je djelom podržan i sredstvima Općine te TZO Vele Luke.
„Hvala svim ljudima koji su nam dali svoje povjerenje, svim sudionicima koji su dio sebe u mozaiku ostavili Veloj Luci. Zahvaljujući svima njima nastavljen je najveći kulturološki proces u suvremenoj povijesti Vele Luke koji je prerastao u svjetski prepoznatljiv identitet Luke. Uložen je golem trud i tisuće volonterskih sati, ogromnim entuzijazmom i zajedništvom pokazali smo kako zajedno možemo mnogo. Hvala svima koji veloluški mozaik svakim danom čine sve većim, a najveća hvala mojim suradnicima koji unatoč i usprkos brojnim zaprekama na putu nikad nisu posustali i koji vjeruju u snagu stvaralaštva i zajedništva“, istaknula je Sandra Baničević, potpresjednica udruge LSVL.

Projekt je prepoznala i podržala i načelnica Vele Luke Katarina Gugić.
„Projekt Luka mozaika pokrenula je udruga LSVL, a od samih početaka pružila sam potporu ovom projektu i zbilja me čini sretnom kad vidim koliko smo u tom pogledu napredovali od 2017. godine pa do danas, usprkos brojnim preprekama s kojima smo se kao Općina, zajedno s udrugom, susreli u samim počecima. Prilikom uređenja šetnica u našem mjestu u zadnje tri godine, ugradili smo više od 200 metara mozaika. S obzirom da postavljanje mozaika u Veloj Luci datira jos od 1968. cilj projekta je nastavak izrade mozaika na ovom prostoru gdje bi mozaik trebao na neki način značiti preoznatljivost i posebnost Vele Luke, ali i kulturnu i turističku promociju mjesta. Drago mi je da su ljudi prepoznali važnost i vrijednost ovog jedinstvenog projekta, ali ponajviše zahvaljujem članovima udruge LSVL na entuzijazmu i velikom trudu koji su uložili u ovaj projekt. Nastavljamo zajednički i dalje pozivajući ljude diljem svijeta da nam se pridruže i postanu dijelom luškog mozaika“, poručuje načelnica Gugić.

Širina mozaika je 90 cm, a dužina ovisi o autoru, ali otprilike do metra i pol. Za takav jedan veliki mozaik potrebno je i do četiri tisuće kamenčića koji su režu giljotinom za kamenje. Osim što recikliraju stare prostorije i stare ideje, članovi udruge recikliraju i otpad pa većinu kamena potrebnog za mozaike uzimaju prije bacanja, dok je dio materijala kupljen donacijama. Svi do sad izrađeni mozaici djela su anonimnih autora, no mozaici za članove udruge kao i za Velu Luku imaju puno veće značenje od same estetike mjesta. Mozaik za Luku znači nastavljanje procesa izgradnje kulturnog identiteta, daje mjestu prepoznatljivost i specifičnost.
Ako želite i vi biti dio ovog velikog projekta, udrugu možete podržati uplatom na:
Likovno stvaralaštvo Vele Luke
Otp banka:
IBAN: HR3724070001100473408
BIC (SWIFT) code: OTPVHR2X
09. svibanj 2024 01:52