More Vijesti

sve popularnija tehnika

Lijevo, desno, brže, sporije…Kako voditi varalice u spinningu?

sve popularnija tehnika

Ribolov odbacivanjem i privlačenjem varalice s mjesta, kod nas poznat kao špinanje, a u svijetu kao spinning, stječe sve više pristaša među našim udičarima. Sigurno ne zato što je učinkovitiji, nego atraktivniji od većine ostalih načina ribolova udicom, osobito s obale. No, da bi sebi priuštio vrhunski užitak, uz dobru tjelesnu spremu, prikladnu posebnu opremu i veliko strpljenje, ribolovac špiner mora imati mnoge vještine i znanja, između ostalog i kako privlačiti odbačenu varalicu. U nedostatku hrvatskih, naši špineri služe se engleskim nazivima za tehnike privlačenja. Dobro ih je znati da bi se shvatilo o čemu je riječ kad se o špinanju govori ili čita, jer se engleskom terminologijom služe praktički svi koji love spinningom. U daljnjem ćemo tekstu uz pomoć crteža pokušati objasniti što koji naziv podrazumijeva.

Linearno privlačenje

Osnovni i najčešći način privlačenja varalice naziva se cranking. Sastoji se od stalnog okretanja ručice role, odnosno privlačenja varalice bržim ili sporijim namotavanjem, ovisno o vrsti varalice i ribe koja se očekuje. Neki ovu tehniku nazivaju i linearnom, pravocrtnom, jer se varalica tako privlači, bez pomicanja vrha štapa lijevo-desno ili gore-dolje. Osim jednom, varalica se može privlačiti i kombiniranjem više brzina. Cranking je dobar i u kombinaciji sa stop and go te jerking tehnikama. Dva su osnovna načina takvog privlačenja – jerking i twitching. Zajedničko im je da se sastoje od naizmjeničnih trzaja i pauza. Dužine trzaja i trajanja pauza ovise o vrsti ribe koju se želi loviti.
Jerking, koji neki kod nas zovu i trzanje, vjerojatno je najraširenija tehnika. Riječ je o manje-više horizontalnim trzajima lijevo-desno ili s tih strana prema nogama, s nejednakim dužinama i s pauzama između. Trzaji se izvode iz lakta, pokretanjem podlaktice zajedno sa štapom, snažni su i dugački, tako da varalica ima dugačak hod, od 30 do 40 cm. Tijekom trzaja ručica se ne okreće, nego se stvoreni višak strune namota tijekom pauze. Ova tehnika posebno dobre rezultate daje u kombinaciji sa stop and go. Za lov ovom tehnikom proizvode se posebne varalice poznate kao jerkbait. Riječ je o wobblerima, odnosno teturavcima, te njima nalik varalicama bez zaranjajuće pločice.

Tehnika grčenja

Vrlo slična jerkingu je twitching, tehnika koju neki zovu i grčenje. Razlika među njima je u tome što se twitching izvodi pokretima iz zgloba ruke, kratkim trzajima varalice od 10 do 15 cm te uz okretanje ručice role tijekom trzanja, ali ne i tijekom pauza, koje su kraće nego u jerkingu. Tvičati se može i s dva, tri trzaja u jednu stranu pa nekoliko u drugu stranu.
Ovo je glavna tehnika površinskog varaličarenja, atraktivna za mnoge grabljivice jer oponaša kretnje ranjene ribice. Obično se koristi za vođenje minnowsa, mrdavaca (silikonaca).
I pumping (pumpanje) vrlo je slično jerkingu, ali se štapom ne trza lijevo-desno, nego gore-dolje. To se čini tako da se varalica odbaci i dovede na radnu dubinu, a štap u horizontalu, položaja 9 sati. Zatim se štap jednim potezom podigne okomito u položaj 12 sati. Nakon pauze namota se višak strune, štap se spusti u položaj 9 sati pa se cijeli postupak ponovi dok se varalica posve ne privuče.
Ova tehnika koristi se za pridneni i ribolov na dubljim terenima. Može se kombinirati s twitchingom i rippingom, najbolje kad ribolovac zna da je pomoću jedne od tih tehnika varalicu doveo do uže zone zadržavanja grabljivice.
Jedna od najčešće prakticiranih tehnika kojom se mogu voditi gotovo sve vrste varalica, od mrdavaca, preko žlica do minnowa… naziva se stop and go, stani i idi . Sastoji se od naizmjeničnih privlačenja varalice podizanjem vrha štapa uz namotavanje strune i zaustavljanja, pauze.

Šetanje psa

Nakon odbačaja i dovođenja varalice na radnu dubinu, štap se spusti prema površini pa se pokretom iz lakta podigne u horizontalu tako da se varalica privuče 20-30 cm. Zatim slijedi pauza. Ova se tehnika može kombinirati sa svim ostalim tehnikama. Za nju je karakteristično da su napadi česti tijekom pauza. U površinskom špinanju poslije twitchinga najčešće se prakticira tehnika poznata kao walking the dog, šetanje psa. To je kao kod twitchinga kratko lijevo-desno (10-15 cm) potezanje varalice iz zgloba šake uz namotavanje strune. Pauze su vrlo kratke i tijekom njih struna se drži zategnuta. Osim za površinske, posebice poppere, odnosno pljuskavce, ta je tehnika dobra i za vođenje duboko ronećih varalica poput pencil poppera.
Veoma slična walking the dogu je tehnika sliding ili klizanje, još jedna tipično površinska tehnika. Razlika među njima je u tome što su u slidingu pokreti i pauze među njima duži, a struna se u pauzama opušta. I okretanje ručice role je sporije, pa zato i privlačenje varalice. Za ovu tehniku privlačenja prave se posebne varalice.
Kombiniranjem tehnika walking the dog i sliding nastala je tehnika površinskog špinanja poznata kao diving, ronjenje. Prakticira se posebno konstruiranim plivajućim varalicama velikog uzgona. Karakteristična je po lupkanju, kuckanju varalice prednjim krajem po površini u trenucima kad se potegne. Nakon potezanja varalica zaroni, a kad se prestane potezati, izroni gotovo okomito . Izvodi se pokretima iz zgloba ruke, kombinacijom kratkih i dugih trzaja varalice uz okretanje ručice role. Poslije kraćeg trzaja slijedi kraća, a nakon dužeg duža pauza bez namotavanja ili zatezanja strune.

Iskakanje i prskanje

U površinskom špinanju varalice se mogu voditi i tehnikom poznatom kao popping ili splashing, naški iskakanje i prskanje. Izvodi se samo specijalnim površinskim varalicama s ravnim ili čak udubljenim prednjim krajem, poznatim kao popperi. Sastoji se od naizmjeničnog davanja malih trzaja i pauza. Pri svakom povlačenju varalica se podigne prednjim krajem i potisne malo mora te učini karakteristični zvuk pop. Taj zvuk najčešće isprovocira grabljivice da napadnu. Nakon odbačaja štap se dovede u horizontalu pa se pokretom iz lakta usmjeri prema površini, tako da se varalica privuče 20-30 cm. Zatim slijedi pauza, namotavanje opuštene strune pa ponavljanje postupka.
Kao i za popper, za prop varalice s propelerom postoji posebna tehnika vođenja poznata kao ripping ili čišćenje, jer se izvodi pokretima sličnim onima pri čišćenju metlom. Izvodi se istim pokretima kao i jerking, ali odlučnim i oštrim, tako da varalica silovito zapara (rip) površinu, uz karakterističan zvuk i stvaranje mjehurića, što oponaša hranjenje grabljivice na površini. No, za razliku od jerkinga, poslije svakog pokreta slijedi pauza. Ako se privlačenje izvodi manje žestoko i sa štapom čiji je vrh usmjeren prema dolje, ova se tehnika naziva swipping. Bez obzira na to kako se izvodi, ova je tehnika najučinkovitija kad se grabljivice kreću u jatu.
Ne samo walking the dog i sliding, nego i sve ostale opisane tehnike mogu se međusobno kombinirati. Kada se to čini na način da se privlačenje ili trzanje u početnoj fazi izvodi brzo, a kasnije sve sporije, čime se oponašaju kretnje sve umornije ribice u bijegu, to se smatra posebnom tehnikom poznatom kao squimming.

Naslovnica Vijesti