stdClass Object ( [id] => 640723 [title] => Škot Kenneth se zbog ljubavi skrasio u Dalmatinskoj zagori, ali nije odustao od tradicionalnih recepata iz domovine: podijelio je s nama one za suhe slastice, jedan je sastojak 'glavni' [alias] => skot-kenneth-se-zbog-ljubavi-skrasio-u-dalmatinskoj-zagori-ali-nije-odustao-od-tradicionalnih-recepata-iz-domovine-podijelio-je-s-nama-one-za-suhe-slastice-jedan-je-sastojak-39-glavni-39 [catid] => 270 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Gosti okupljeni u restoranu “Andrea Nirs” za vrijeme manifestacije Gastroadvent mogli su uživati u raznim delicijama nastalima u kuhinji šefice Slavice Gotovac i njezine ekipe.

Bilo je tu nadjevenih šeširića (punjeni šampinjoni s avokadom i kozjim sirom), rustikalnih rolica od tikvica s kozjim sirom (trakice tikvica punjene kozjim sirom), balancana i tikvica u duetu (balancana i tikvica u salati začinjene aromatičnim biljem), morske čarolije u mediteranskoj marinadi (srdela, crveni luk, lovor, ružmarin, maslinovo ulje, češnjak), blagdanske pjenice od bakalara (bakalar, krumpir, maslinovo ulje, češnjak), žemljica s krumpirom i ružmarinom (kruščić s krumpirom i ružmarinom), a na stolu se našla i focaccia, tanka pogača s ružmarinom, maslinovim uljem i soli.

Glavna tema ovogodišnjeg Gastroadventa bio je ružmarin, a uz njega i kozji sir, tako su to bili glavni okusi svih jela. Među toplim jelima bili su svinjski file na način šefa kuhinje (svinjski medaljoni, aromatični maslac, krumpir, bundeva, luk, slanina, ružmarin), “dalmatinka u ružmarinu” (frikando punjen mrkvom, bijelim lukom i slaninom u pikantnom umaku s ružmarinom i domaćim njokima) i mesna šarena rapsodija (savici od piletine punjeni povrćem i slaninom u aromatičnom umaku).

Ako ste dok čitate nazive svih ovih jela pomislili koliko toga ima i poželjeli što god probati, što tek reći kad je došao red na desert i kad su posluženi tradicionalni božićni kolači iz Škotske, koji govore sto jezika? I to kolači koje je pripremio Škot, koji se zbog ljubavi skrasio u Dalmatinskoj zagori.

Kenneth Armstrong dočekao je goste u restoranu odjeven kako priliči pravom Škotu – u kiltu, tradicionalnoj škotskoj nošnji. Ugođaj je bio potpun.

Zanimalo nas je kako gospodin Armstrong sprema kolače iz svoje domovine, koji su sve sastojci za pojedine slastice među kojima se posebno izdvaja tradicionalni božićni kolač s viskijem. Otvorio nam je vrata svog doma i tako smo imali priliku čuti iz prve ruke kako nastaju njegovi kolači, a za vas, uvaženi čitatelji, na ovim stranicama donosimo i nekoliko recepata kako biste se mogli okušati u pečenju kolača, kako to tradicionalno čine Škoti.

Život u seoskom miru

Ispred kuće dočekale su nas njegova supruga Romana Šundov Armstrong i kći Hannah, dok je gospodin Kenneth u trenutku našeg dolaska bio u kuhinji. Upravo je zamijesio malene kekse, koje zovu scones, idealne za druženje uz čaj, ali i doručak kad se posluže s maslacem, džemovima ili slatkim vrhnjem. Nosi pregaču s natpisom “Yes, Scotland”, a Romana dobacuje da mu je to sašila i darovala njezina mama.

Romana je s roditeljima Slavkom i Nadom, početkom devedesetih, započela posao koji je iz kućne radinosti prerastao u biznis proizvodnje i trgovine ugostiteljskom opremom. Danas je njihov “Nirs” vodeći domaći distributer sitnog inventara za ugostiteljstvo, ekskluzivni su zastupnici europskih tvornica porculana, stakla, kuhinjske i barske opreme, proizvode ravni tekstil, radnu odjeću i spužvastu galanteriju, a bave se i ugostiteljstvom u objektu na Dračevcu.

Romana i Kenneth zajedno su 23 godine. Došao je poslom u Split i ostao. Rodom je iz mjesta Grangemouth nedaleko od Edinburgha. Radio je i boravio u raznim zemljama. Živjeli su u Splitu, a onda su prije dvanaest godina izgradili kuću na području Klisa i odabrali život u seoskom miru umjesto gradskoj vrevi.

– Odrekao se karijere kad je prije trinaest godina doživio infarkt, ja sam tada bila trudna i nakon toga, kad se Hannah rodila, posvetio se domu, čuvanju kćerke i kuhanju. Gradi suhozide, igra na balote i druži se s penzionerima – kaže nam Romana, a Kenneth njezinu priču prati uz osmijeh.

Za to vrijeme, škotski keksi u pećnici poprimaju zlatnu boju, samo što nisu gotovi.

– Ovo su vrlo jednostavni kolači. Potreban je maslac, glatko brašno, šećer, malo rižina ili bademova brašna, mlijeko, prašak za pecivo. U tijesto se mogu dodati grožđice, bademi, cimet, što god želite od suhog voća ili začina po vlastitu izboru, a kad su gotovi prelome se napola i najčešće jedu s marmeladom ili slatkim vrhnjem – govori naš domaćin, dok Romana i Hannah pripremaju stol kako bismo isprobali scones.

I naravno, marmelade je također pripremio Kenneth. U vrtu uzgajaju ribizle, borovnice, jagode, ogrozd, aroniju, rabarbaru... i od svih tih plodova nastaju marmelade raznih okusa. Još kad doda ekstrakte poput ružine vodice i druge.

Osim tog slatkog programa, priprema i kiseliš za zimske dane.

Tradicionalni škotski kolači nisu kremasti, ono što im daje posebnu aromu su razni začini i suho voće. Pitamo našeg domaćina što preferira od kolača koje je pripremio za božićne i novogodišnje blagdane, odgovora da je to shortbread, jedan od kolača koji se najviše sprema za doček Nove godine. U toj skupini novogodišnjih kolača je i Madeira cake i Old fashioned cherry cake, dok se za Božić sprema panj torta, tradicionalni božićni kolač (s viskijem) i Easy mince pies (male pite sa suhim voćem).

Većina tih kolača priprema se tjedan dana prije Božića ili Nove godine, dok je tradicionalni božićni kolač, u kojem je viski jedan od ključnih sastojaka, potrebno ispeći najmanje mjesec dana prije.

– Kad se izmiješaju svi sastojci, tradicionalni božićni kolač peče se tri sata i tijekom tih mjesec dana, koliko se čuva dobro zamotan u foliju, povremeno se zalijeva s likerom i viskijem. Je li važno koji je viski? Ne, onaj koji nađemo, viski se pije, kolač se jede – odgovara Kenneth na naše pitanje uz osmijeh.

Pripremajući se za blagdane, Romana i Hannah također nađu svoju zabavu u Kennethovu carstvu kolača. Kad on napravi tvrde kolače od đumbira, njih dvije prionu poslu i bojama ukrašavaju slasne figure.

Darovi u limenim kutijama

U Škotskoj se svi takvi keksi i kolači spremaju u limene kutije i nose na dar prijateljima i rodbini, pa tako i obitelj Armstrong za blagdane čini u Hrvatskoj. Darova te vrste ne manjka im. Kennethu to ide lako, recepata ima poprilično, njegova britanska kuharica sadrži mnoštvo recepata, a i sam ih je dosta zapisao u bilježnice.

Pitamo ga priprema li i kolače kakve radimo mi u Dalmaciji. Odgovara niječno, ali samo kad je riječ o slasticima. Dalmatinska spiza također je na njegovu meniju. Tripice, fažol, kupus... sve to kuha, a u vrtu Armstrongovih ima i povrća i mediteranskih začinskih biljaka. Kod nas nema baš svih začina na koje je navikao, pa naruči ono što ne može ovdje naći ili kupi kad putuju u Škotsku ili drugdje po Europi.

Obitelj Armstrong posjetili smo koji dan prije Božića, većina kolača bila je već spremna za posluživanje na njihovu blagdanskom stolu te za posjet rodbini i prijateljima. U sve njih Kenneth je uložio trud, svoje umijeće, ljubav prema kuhanju, ali i onima koji uživaju u njegovim slasticama. Svi ti kolači donose u njegov dalmatinski dom dašak rodne mu Škotske.

Tradicionalni božićni kolač

Vrijeme pripreme: 30 minuta, vrijeme pečenja: 3 sata

Sastojci:

250 g maslaca

250 g smeđeg šećera

4 velika jaja

2 žlice marmelade od naranče

1,5 kg raznog suhog voća

225 g glatkog brašna

75 g brašna za dizano tijesto

2 čajne žličice mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, piment)

125 ml viskija

30 g blanširanih badema

2 žlice viskija

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Obložite dno i stranice kalupa za pečenje promjera 20 cm s tri lista masnog papira.
Mikserom dobro istucite maslac i šećer dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U smjesu umiješajte jedno po jedno jaje.
Potom dodajte marmeladu i suho voće te dobro izmiješajte rukom.
Umiješajte brašno i začine te dodajte viski. Dobro izmiješajte.
U kutove kalupa prekrivenog masnim papirom stavite nekoliko žlica tijesta kako bi spriječili pomicanje papira. Zatim ravnomjerno raspodijelite ostatak smjese po kalupu.
Kalup s tijestom ispustite nekoliko puta na ravnu površinu s visine od 15 cm kako bi se tijesto ravnomjerno raspodijelilo te kako bi uklonili veće mjehuriće zraka. Za dekoraciju, na kraju pospite bademe.
Kada je kolač gotov, izvadite ga iz pećnice i dodajte preostale dvije žlice viskija. Kalup prekrijte aluminijskom folijom i ostavite kolač da se hladi 24 sata.

POHRANA:
Uklonite masni papir sa stranica kalupa, a papir na dnu kalupa ostavite. Kolač čvrsto zamotajte prozirnom folijom, a potom i aluminijskom folijom. Na taj način će biti očuvan čak tri mjeseca. Možete ga i zamrznuti do 12 mjeseci.

 

Škotski keksi (Scottish shortbread)

Sastojci:

150 g maslaca

100 g šećera

180 g glatkog brašna

55 g rižina ili bademova brašna

¼ čajne žličice praška za pecivo

prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 20 cm te ga prekrijte masnim papirom.

Mikserom izmiješajte maslac i šećer dok ne dobijete smjesu lagane i pahuljaste teksture, a zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te sve dobro izmiješajte.

Dobiveno tijesto pomoću žlice utisnite u kalup za tortu.
Tijesto izbodite vilicom te ga zarežite na osam jednakih dijelova.
Pecite 40 do 45 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Kada su keksi gotovi, ostavite ih da se hlade u kalupu. Potom ih izvadite iz kalupa, ponovno narežite na manje komade i još tople pospremite u posudu s poklopcem.

 

Voćne pite (fruit mince pies)

Sastojci:

225 g maslaca

350 g glatkog brašna

100 g šećera

280 g voćnog punjenja

1 manje jaje

prstohvat soli

Priprema:

Pomiješajte maslac i brašno, a potom dodajte i šećer i sol. Dobro miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dobiveno tijesto formirajte u lopticu i ostavite da odstoji 15 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U kalup za muffine utisnite lopticu tijesta veličine oraha kako biste dobili oblik košarice. Potom dodajte jednu žlicu voćnog punjenja. Pite možete puniti bilo kojim voćem po želji.

Od manjih loptica tijesta, između dlanova formirajte “poklopce” za košarice. Poklopce nije potrebno utiskivati jer će se tijesto samo spojiti s ostatkom tijekom pečenja.

Formirane pite premažite jajem te pecite oko 20 minuta dok ne poprime zlatnu boju.

Voćno punjenje:
Dopustite da sazrijeva dva tjedna prije upotrebe, a može se čuvati dva mjeseca.

Sastojci:

110 g nasjeckanih sušenih marelica

110 g suhih šljiva

sok i korica naranče

450 g grožđica

450 g suhog voća po vlastitom izboru

5 čajnih žlica marmelade od naranče

225 g smeđeg šećera

225 g demerara šećera

2 žlice mljevenih začina

½ žlice muškatnih oraščića

150 ml ruma

150 ml rakije

priprema:
– Stavite sve sastojke u veliku posudu i izmiješajte
– Prekrijte posudu i ostavite da odstoji tri dana
– Stavite u sterilizirane staklenke i čuvajte na hladnom mjestu

 

Scones

Sastojci:

225 g brašna za dizano tijesto

1 žlica šećera

prstohvat soli

75 g maslaca narezanog na male komade

1 jaje

50 ml mlijeka

Priprema:

Lagano premažite lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Prosijte brašno, dodajte šećer, sol i maslac.

Zamijesite tijesto, dodajte jaje. Potom u sredinu smjese ulijte gotovo sve mlijeko. Tijesto razvaljate na pobrašnjenoj površini na dva centimetra, te izrežite okruglim rezačem promjera pet centimetara.

Stavite ih na lim za pečenje, premažite mlijekom. Pecite osam do deset minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Ostavite da se ohlade, servirajte, razrežite ih na dva dijela, namažite svaki po želji maslacem, marmeladom ili kremom od slatkog vrhnja.

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Počastite se za Novu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2019-12-29 17:25:51 [created_by] => 3159 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2019-12-29 20:11:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2019-12-29 19:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 242 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 270 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 0 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz gastro svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, putovanja, gastro, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Hrana [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/armstrong_kolaci17-231219.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448132.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448124.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448122.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448130.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448128.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448126.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448120.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448118.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448116.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448114.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448112.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448110.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448108.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448106.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448104.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448102.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448100.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448098.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448096.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448094.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448092.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448090.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448088.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448086.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448084.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448132.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448124.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448122.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448130.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448128.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448126.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448120.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448118.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448116.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448114.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448112.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448110.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448108.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448106.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448104.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448102.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448100.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448098.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448096.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448094.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448092.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448090.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448088.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448086.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448084.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448132.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448124.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448122.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448130.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448128.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448126.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448120.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448118.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448116.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448114.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448112.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448110.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448108.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448106.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448104.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448102.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448100.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448098.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448096.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448094.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448092.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448090.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448088.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448086.jpg","\/Portals\/0\/Images\/2019\/12\/29\/Nedjelja\/12448084.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["armstrong_kolaci17-231219","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1205x840"},{"size0":"1920x1179"},{"size0":"1920x2931"},{"size0":"1920x1341"},{"size0":"1920x1478"},{"size0":"1920x1259"},{"size0":"1920x1250"},{"size0":"1920x1327"},{"size0":"1920x1198"},{"size0":"1920x1174"},{"size0":"1920x1373"},{"size0":"1920x1325"},{"size0":"1920x1251"},{"size0":"1920x1283"},{"size0":"1920x1251"},{"size0":"1920x1204"},{"size0":"1920x1339"},{"size0":"1920x1332"},{"size0":"1920x1176"},{"size0":"1920x1314"},{"size0":"1920x1868"},{"size0":"1920x1368"},{"size0":"1920x1212"},{"size0":"1920x1199"},{"size0":"1920x1274"},{"size0":"1920x1307"},{"size0":"1920x1179"},{"size0":"1920x2931"},{"size0":"1920x1341"},{"size0":"1920x1478"},{"size0":"1920x1259"},{"size0":"1920x1250"},{"size0":"1920x1327"},{"size0":"1920x1198"},{"size0":"1920x1174"},{"size0":"1920x1373"},{"size0":"1920x1325"},{"size0":"1920x1251"},{"size0":"1920x1283"},{"size0":"1920x1251"},{"size0":"1920x1204"},{"size0":"1920x1339"},{"size0":"1920x1332"},{"size0":"1920x1176"},{"size0":"1920x1314"},{"size0":"1920x1868"},{"size0":"1920x1368"},{"size0":"1920x1212"},{"size0":"1920x1199"},{"size0":"1920x1274"},{"size0":"1920x1307"},{"size0":"1920x1179"},{"size0":"1920x2931"},{"size0":"1920x1341"},{"size0":"1920x1478"},{"size0":"1920x1259"},{"size0":"1920x1250"},{"size0":"1920x1327"},{"size0":"1920x1198"},{"size0":"1920x1174"},{"size0":"1920x1373"},{"size0":"1920x1325"},{"size0":"1920x1251"},{"size0":"1920x1283"},{"size0":"1920x1251"},{"size0":"1920x1204"},{"size0":"1920x1339"},{"size0":"1920x1332"},{"size0":"1920x1176"},{"size0":"1920x1314"},{"size0":"1920x1868"},{"size0":"1920x1368"},{"size0":"1920x1212"},{"size0":"1920x1199"},{"size0":"1920x1274"},{"size0":"1920x1307"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 270 [name] => Hrana [alias] => hrana [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 12 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8338024 Threads: 3 Questions: 1711556493 Slow queries: 5109749 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113159227 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/hrana ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/hrana/skot-kenneth-se-zbog-ljubavi-skrasio-u-dalmatinskoj-zagori-ali-nije-odustao-od-tradicionalnih-recepata-iz-domovine-podijelio-je-s-nama-one-za-suhe-slastice-jedan-je-sastojak-39-glavni-39-640723 [printLink] => /mozaik/hrana/skot-kenneth-se-zbog-ljubavi-skrasio-u-dalmatinskoj-zagori-ali-nije-odustao-od-tradicionalnih-recepata-iz-domovine-podijelio-je-s-nama-one-za-suhe-slastice-jedan-je-sastojak-39-glavni-39-640723?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 524315 [name] => recepti [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => recepti [link] => /tag/recepti ) [1] => stdClass Object ( [id] => 528791 [name] => kenneth armstrong [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => kenneth-armstrong [link] => /tag/kenneth-armstrong ) [2] => stdClass Object ( [id] => 528792 [name] => scones [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => scones [link] => /tag/scones ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Počastite se za Novu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Škot Kenneth se zbog ljubavi skrasio u Dalmatinskoj zagori, ali nije odustao od tradicionalnih recepata iz domovine: podijelio je s nama one za suhe slastice, jedan je sastojak 'glavni' [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3159 [name] => Ljubica Vuko [username] => ljubica-vuko [email] => ljubica-vuko@sd.hr [password] => $2y$10$7h7iiOmOiwOWu35WisD.MOV5YXqRATYvbBNb08qdrh.QzMlnTl1cq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ljubica-vuko-3159 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1677 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/49c96b20f2494a7ca66cd56476d02f61?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/armstrong_kolaci17-231219.jpg [galleryCount] => 76 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => armstrong_kolaci17-231219 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/armstrong_kolaci17-231219.jpg [title] => armstrong_kolaci17-231219 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448132.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448124.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448122.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448130.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448128.jpg [title] => ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448126.jpg [title] => ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448120.jpg [title] => ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448118.jpg [title] => ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448116.jpg [title] => ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448114.jpg [title] => ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448112.jpg [title] => ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448110.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448108.jpg [title] => ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448106.jpg [title] => ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448104.jpg [title] => ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448102.jpg [title] => ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448100.jpg [title] => ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448098.jpg [title] => ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448096.jpg [title] => ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448094.jpg [title] => ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448092.jpg [title] => ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448090.jpg [title] => ) [23] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448088.jpg [title] => ) [24] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448086.jpg [title] => ) [25] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448084.jpg [title] => ) [26] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448132.jpg [title] => ) [27] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448124.jpg [title] => ) [28] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448122.jpg [title] => ) [29] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448130.jpg [title] => ) [30] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448128.jpg [title] => ) [31] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448126.jpg [title] => ) [32] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448120.jpg [title] => ) [33] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448118.jpg [title] => ) [34] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448116.jpg [title] => ) [35] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448114.jpg [title] => ) [36] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448112.jpg [title] => ) [37] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448110.jpg [title] => ) [38] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448108.jpg [title] => ) [39] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448106.jpg [title] => ) [40] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448104.jpg [title] => ) [41] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448102.jpg [title] => ) [42] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448100.jpg [title] => ) [43] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448098.jpg [title] => ) [44] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448096.jpg [title] => ) [45] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448094.jpg [title] => ) [46] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448092.jpg [title] => ) [47] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448090.jpg [title] => ) [48] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448088.jpg [title] => ) [49] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448086.jpg [title] => ) [50] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448084.jpg [title] => ) [51] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448132.jpg [title] => ) [52] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448124.jpg [title] => ) [53] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448122.jpg [title] => ) [54] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448130.jpg [title] => ) [55] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448128.jpg [title] => ) [56] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448126.jpg [title] => ) [57] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448120.jpg [title] => ) [58] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448118.jpg [title] => ) [59] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448116.jpg [title] => ) [60] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448114.jpg [title] => ) [61] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448112.jpg [title] => ) [62] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448110.jpg [title] => ) [63] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448108.jpg [title] => ) [64] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448106.jpg [title] => ) [65] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448104.jpg [title] => ) [66] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448102.jpg [title] => ) [67] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448100.jpg [title] => ) [68] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448098.jpg [title] => ) [69] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448096.jpg [title] => ) [70] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448094.jpg [title] => ) [71] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448092.jpg [title] => ) [72] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448090.jpg [title] => ) [73] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448088.jpg [title] => ) [74] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448086.jpg [title] => ) [75] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Portals/0/Images/2019/12/29/Nedjelja/12448084.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Gosti okupljeni u restoranu “Andrea Nirs” za vrijeme manifestacije Gastroadvent mogli su uživati u raznim delicijama nastalima u kuhinji šefice Slavice Gotovac i njezine ekipe.

Bilo je tu nadjevenih šeširića (punjeni šampinjoni s avokadom i kozjim sirom), rustikalnih rolica od tikvica s kozjim sirom (trakice tikvica punjene kozjim sirom), balancana i tikvica u duetu (balancana i tikvica u salati začinjene aromatičnim biljem), morske čarolije u mediteranskoj marinadi (srdela, crveni luk, lovor, ružmarin, maslinovo ulje, češnjak), blagdanske pjenice od bakalara (bakalar, krumpir, maslinovo ulje, češnjak), žemljica s krumpirom i ružmarinom (kruščić s krumpirom i ružmarinom), a na stolu se našla i focaccia, tanka pogača s ružmarinom, maslinovim uljem i soli.

Glavna tema ovogodišnjeg Gastroadventa bio je ružmarin, a uz njega i kozji sir, tako su to bili glavni okusi svih jela. Među toplim jelima bili su svinjski file na način šefa kuhinje (svinjski medaljoni, aromatični maslac, krumpir, bundeva, luk, slanina, ružmarin), “dalmatinka u ružmarinu” (frikando punjen mrkvom, bijelim lukom i slaninom u pikantnom umaku s ružmarinom i domaćim njokima) i mesna šarena rapsodija (savici od piletine punjeni povrćem i slaninom u aromatičnom umaku).

Ako ste dok čitate nazive svih ovih jela pomislili koliko toga ima i poželjeli što god probati, što tek reći kad je došao red na desert i kad su posluženi tradicionalni božićni kolači iz Škotske, koji govore sto jezika? I to kolači koje je pripremio Škot, koji se zbog ljubavi skrasio u Dalmatinskoj zagori.

Kenneth Armstrong dočekao je goste u restoranu odjeven kako priliči pravom Škotu – u kiltu, tradicionalnoj škotskoj nošnji. Ugođaj je bio potpun.

Zanimalo nas je kako gospodin Armstrong sprema kolače iz svoje domovine, koji su sve sastojci za pojedine slastice među kojima se posebno izdvaja tradicionalni božićni kolač s viskijem. Otvorio nam je vrata svog doma i tako smo imali priliku čuti iz prve ruke kako nastaju njegovi kolači, a za vas, uvaženi čitatelji, na ovim stranicama donosimo i nekoliko recepata kako biste se mogli okušati u pečenju kolača, kako to tradicionalno čine Škoti.

Život u seoskom miru

Ispred kuće dočekale su nas njegova supruga Romana Šundov Armstrong i kći Hannah, dok je gospodin Kenneth u trenutku našeg dolaska bio u kuhinji. Upravo je zamijesio malene kekse, koje zovu scones, idealne za druženje uz čaj, ali i doručak kad se posluže s maslacem, džemovima ili slatkim vrhnjem. Nosi pregaču s natpisom “Yes, Scotland”, a Romana dobacuje da mu je to sašila i darovala njezina mama.

Romana je s roditeljima Slavkom i Nadom, početkom devedesetih, započela posao koji je iz kućne radinosti prerastao u biznis proizvodnje i trgovine ugostiteljskom opremom. Danas je njihov “Nirs” vodeći domaći distributer sitnog inventara za ugostiteljstvo, ekskluzivni su zastupnici europskih tvornica porculana, stakla, kuhinjske i barske opreme, proizvode ravni tekstil, radnu odjeću i spužvastu galanteriju, a bave se i ugostiteljstvom u objektu na Dračevcu.

Romana i Kenneth zajedno su 23 godine. Došao je poslom u Split i ostao. Rodom je iz mjesta Grangemouth nedaleko od Edinburgha. Radio je i boravio u raznim zemljama. Živjeli su u Splitu, a onda su prije dvanaest godina izgradili kuću na području Klisa i odabrali život u seoskom miru umjesto gradskoj vrevi.

– Odrekao se karijere kad je prije trinaest godina doživio infarkt, ja sam tada bila trudna i nakon toga, kad se Hannah rodila, posvetio se domu, čuvanju kćerke i kuhanju. Gradi suhozide, igra na balote i druži se s penzionerima – kaže nam Romana, a Kenneth njezinu priču prati uz osmijeh.

Za to vrijeme, škotski keksi u pećnici poprimaju zlatnu boju, samo što nisu gotovi.

– Ovo su vrlo jednostavni kolači. Potreban je maslac, glatko brašno, šećer, malo rižina ili bademova brašna, mlijeko, prašak za pecivo. U tijesto se mogu dodati grožđice, bademi, cimet, što god želite od suhog voća ili začina po vlastitu izboru, a kad su gotovi prelome se napola i najčešće jedu s marmeladom ili slatkim vrhnjem – govori naš domaćin, dok Romana i Hannah pripremaju stol kako bismo isprobali scones.

I naravno, marmelade je također pripremio Kenneth. U vrtu uzgajaju ribizle, borovnice, jagode, ogrozd, aroniju, rabarbaru... i od svih tih plodova nastaju marmelade raznih okusa. Još kad doda ekstrakte poput ružine vodice i druge.

Osim tog slatkog programa, priprema i kiseliš za zimske dane.

Tradicionalni škotski kolači nisu kremasti, ono što im daje posebnu aromu su razni začini i suho voće. Pitamo našeg domaćina što preferira od kolača koje je pripremio za božićne i novogodišnje blagdane, odgovora da je to shortbread, jedan od kolača koji se najviše sprema za doček Nove godine. U toj skupini novogodišnjih kolača je i Madeira cake i Old fashioned cherry cake, dok se za Božić sprema panj torta, tradicionalni božićni kolač (s viskijem) i Easy mince pies (male pite sa suhim voćem).

Većina tih kolača priprema se tjedan dana prije Božića ili Nove godine, dok je tradicionalni božićni kolač, u kojem je viski jedan od ključnih sastojaka, potrebno ispeći najmanje mjesec dana prije.

– Kad se izmiješaju svi sastojci, tradicionalni božićni kolač peče se tri sata i tijekom tih mjesec dana, koliko se čuva dobro zamotan u foliju, povremeno se zalijeva s likerom i viskijem. Je li važno koji je viski? Ne, onaj koji nađemo, viski se pije, kolač se jede – odgovara Kenneth na naše pitanje uz osmijeh.

Pripremajući se za blagdane, Romana i Hannah također nađu svoju zabavu u Kennethovu carstvu kolača. Kad on napravi tvrde kolače od đumbira, njih dvije prionu poslu i bojama ukrašavaju slasne figure.

Darovi u limenim kutijama

U Škotskoj se svi takvi keksi i kolači spremaju u limene kutije i nose na dar prijateljima i rodbini, pa tako i obitelj Armstrong za blagdane čini u Hrvatskoj. Darova te vrste ne manjka im. Kennethu to ide lako, recepata ima poprilično, njegova britanska kuharica sadrži mnoštvo recepata, a i sam ih je dosta zapisao u bilježnice.

Pitamo ga priprema li i kolače kakve radimo mi u Dalmaciji. Odgovara niječno, ali samo kad je riječ o slasticima. Dalmatinska spiza također je na njegovu meniju. Tripice, fažol, kupus... sve to kuha, a u vrtu Armstrongovih ima i povrća i mediteranskih začinskih biljaka. Kod nas nema baš svih začina na koje je navikao, pa naruči ono što ne može ovdje naći ili kupi kad putuju u Škotsku ili drugdje po Europi.

Obitelj Armstrong posjetili smo koji dan prije Božića, većina kolača bila je već spremna za posluživanje na njihovu blagdanskom stolu te za posjet rodbini i prijateljima. U sve njih Kenneth je uložio trud, svoje umijeće, ljubav prema kuhanju, ali i onima koji uživaju u njegovim slasticama. Svi ti kolači donose u njegov dalmatinski dom dašak rodne mu Škotske.

Tradicionalni božićni kolač

Vrijeme pripreme: 30 minuta, vrijeme pečenja: 3 sata

Sastojci:

250 g maslaca

250 g smeđeg šećera

4 velika jaja

2 žlice marmelade od naranče

1,5 kg raznog suhog voća

225 g glatkog brašna

75 g brašna za dizano tijesto

2 čajne žličice mješavine začina (cimet, muškatni oraščić, piment)

125 ml viskija

30 g blanširanih badema

2 žlice viskija

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Obložite dno i stranice kalupa za pečenje promjera 20 cm s tri lista masnog papira.
Mikserom dobro istucite maslac i šećer dok ne dobijete jednoličnu smjesu. U smjesu umiješajte jedno po jedno jaje.
Potom dodajte marmeladu i suho voće te dobro izmiješajte rukom.
Umiješajte brašno i začine te dodajte viski. Dobro izmiješajte.
U kutove kalupa prekrivenog masnim papirom stavite nekoliko žlica tijesta kako bi spriječili pomicanje papira. Zatim ravnomjerno raspodijelite ostatak smjese po kalupu.
Kalup s tijestom ispustite nekoliko puta na ravnu površinu s visine od 15 cm kako bi se tijesto ravnomjerno raspodijelilo te kako bi uklonili veće mjehuriće zraka. Za dekoraciju, na kraju pospite bademe.
Kada je kolač gotov, izvadite ga iz pećnice i dodajte preostale dvije žlice viskija. Kalup prekrijte aluminijskom folijom i ostavite kolač da se hladi 24 sata.

POHRANA:
Uklonite masni papir sa stranica kalupa, a papir na dnu kalupa ostavite. Kolač čvrsto zamotajte prozirnom folijom, a potom i aluminijskom folijom. Na taj način će biti očuvan čak tri mjeseca. Možete ga i zamrznuti do 12 mjeseci.

 

Škotski keksi (Scottish shortbread)

Sastojci:

150 g maslaca

100 g šećera

180 g glatkog brašna

55 g rižina ili bademova brašna

¼ čajne žličice praška za pecivo

prstohvat soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Pripremite kalup za tortu promjera 20 cm te ga prekrijte masnim papirom.

Mikserom izmiješajte maslac i šećer dok ne dobijete smjesu lagane i pahuljaste teksture, a zatim dodajte brašno, prašak za pecivo i sol te sve dobro izmiješajte.

Dobiveno tijesto pomoću žlice utisnite u kalup za tortu.
Tijesto izbodite vilicom te ga zarežite na osam jednakih dijelova.
Pecite 40 do 45 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnu boju. Kada su keksi gotovi, ostavite ih da se hlade u kalupu. Potom ih izvadite iz kalupa, ponovno narežite na manje komade i još tople pospremite u posudu s poklopcem.

 

Voćne pite (fruit mince pies)

Sastojci:

225 g maslaca

350 g glatkog brašna

100 g šećera

280 g voćnog punjenja

1 manje jaje

prstohvat soli

Priprema:

Pomiješajte maslac i brašno, a potom dodajte i šećer i sol. Dobro miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Dobiveno tijesto formirajte u lopticu i ostavite da odstoji 15 minuta.

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. U kalup za muffine utisnite lopticu tijesta veličine oraha kako biste dobili oblik košarice. Potom dodajte jednu žlicu voćnog punjenja. Pite možete puniti bilo kojim voćem po želji.

Od manjih loptica tijesta, između dlanova formirajte “poklopce” za košarice. Poklopce nije potrebno utiskivati jer će se tijesto samo spojiti s ostatkom tijekom pečenja.

Formirane pite premažite jajem te pecite oko 20 minuta dok ne poprime zlatnu boju.

Voćno punjenje:
Dopustite da sazrijeva dva tjedna prije upotrebe, a može se čuvati dva mjeseca.

Sastojci:

110 g nasjeckanih sušenih marelica

110 g suhih šljiva

sok i korica naranče

450 g grožđica

450 g suhog voća po vlastitom izboru

5 čajnih žlica marmelade od naranče

225 g smeđeg šećera

225 g demerara šećera

2 žlice mljevenih začina

½ žlice muškatnih oraščića

150 ml ruma

150 ml rakije

priprema:
– Stavite sve sastojke u veliku posudu i izmiješajte
– Prekrijte posudu i ostavite da odstoji tri dana
– Stavite u sterilizirane staklenke i čuvajte na hladnom mjestu

 

Scones

Sastojci:

225 g brašna za dizano tijesto

1 žlica šećera

prstohvat soli

75 g maslaca narezanog na male komade

1 jaje

50 ml mlijeka

Priprema:

Lagano premažite lim za pečenje. Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.
Prosijte brašno, dodajte šećer, sol i maslac.

Zamijesite tijesto, dodajte jaje. Potom u sredinu smjese ulijte gotovo sve mlijeko. Tijesto razvaljate na pobrašnjenoj površini na dva centimetra, te izrežite okruglim rezačem promjera pet centimetara.

Stavite ih na lim za pečenje, premažite mlijekom. Pecite osam do deset minuta ili dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.

Ostavite da se ohlade, servirajte, razrežite ih na dva dijela, namažite svaki po želji maslacem, marmeladom ili kremom od slatkog vrhnja.

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
armstrong_kolaci17-231219











































































[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/hrana/skot-kenneth-se-zbog-ljubavi-skrasio-u-dalmatinskoj-zagori-ali-nije-odustao-od-tradicionalnih-recepata-iz-domovine-podijelio-je-s-nama-one-za-suhe-slastice-jedan-je-sastojak-39-glavni-39-640723 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0d3e22134b7465f497cbb5d02a698c3117bfe6e5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0kot+Kenneth+se+zbog+ljubavi+skrasio+u+Dalmatinskoj+zagori%2C+ali+nije+odustao+od+tradicionalnih+recepata+iz+domovine%3A+podijelio+je+s+nama+one+za+suhe+slastice%2C+jedan+je+sastojak+%26%23039%3Bglavni%26%23039%3B&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fskot-kenneth-se-zbog-ljubavi-skrasio-u-dalmatinskoj-zagori-ali-nije-odustao-od-tradicionalnih-recepata-iz-domovine-podijelio-je-s-nama-one-za-suhe-slastice-jedan-je-sastojak-39-glavni-39-640723 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fhrana%2Fskot-kenneth-se-zbog-ljubavi-skrasio-u-dalmatinskoj-zagori-ali-nije-odustao-od-tradicionalnih-recepata-iz-domovine-podijelio-je-s-nama-one-za-suhe-slastice-jedan-je-sastojak-39-glavni-39-640723 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Počastite se za Novu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HranaPočastite se za Novu

Škot Kenneth se zbog ljubavi skrasio u Dalmatinskoj zagori, ali nije odustao od tradicionalnih recepata iz domovine: podijelio je s nama one za suhe slastice, jedan je sastojak 'glavni'

29. prosinca 2019. - 20:50
armstrong_kolaci17-231219

Gosti okupljeni u restoranu “Andrea Nirs” za vrijeme manifestacije Gastroadvent mogli su uživati u raznim delicijama nastalima u kuhinji šefice Slavice Gotovac i njezine ekipe.

Bilo je tu nadjevenih šeširića (punjeni šampinjoni s avokadom i kozjim sirom), rustikalnih rolica od tikvica s kozjim sirom (trakice tikvica punjene kozjim sirom), balancana i tikvica u duetu (balancana i tikvica u salati začinjene aromatičnim biljem), morske čarolije u mediteranskoj marinadi (srdela, crveni luk, lovor, ružmarin, maslinovo ulje, češnjak), blagdanske pjenice od bakalara (bakalar, krumpir, maslinovo ulje, češnjak), žemljica s krumpirom i ružmarinom (kruščić s krumpirom i ružmarinom), a na stolu se našla i focaccia, tanka pogača s ružmarinom, maslinovim uljem i soli.

Glavna tema...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 21:57