StoryEditorOCM
Savjetiisplatit će se

Je li moguće da svi čuvamo jaja na potpuno pogrešan način? Ako je ovo istina, pod hitno ih preokrenite, evo i zašto

Piše Spiza SD
12. rujna 2023. - 07:05

Nedavno smo vam savjetovali kako ćete provjeriti jesu li jaja koja čivate u hladanjku još uvijek pogodna za korištenje, jer datumi trajanja otisnuti na pakiranju ne moraju uvijek biti ispravni, a može se dogoditi i da se pakiranje potrga ili da se brojke otisnute na njemu izamrljaju (ovdje se podsjetite kako to možete utvrditi) No što je s načinom na koji su čuvamo jaja? Mislite da ih je dovoljno ubaciti u hladnjak?

Stručnjaci nam savjetuju da ne podlegnemo iskušenju da jaja prebacimo iz neuglednih kartonskih pakiranja u nešto oku više ugodno, uključujući one djelove na vratima hladnjaka oblikovane tako da jaja u njih što bolje sjednu. Ideju da će im biti sasvim dobro na sobnoj temperaturi također potpuno zanemarite, osobito u toplim mjesecima.

Najbolji način čuvanja jaja, poručuju nam, je pohraniti ih u originalnom pakiranju kutiju u hladnjak i to što je prije moguće nakon kupnje. Prednost kartonskih kutija je u tome što smanjuju gubitak vode i štite jaja, čija je ljuska, podsjetimo, porozna, od toga da pokupe okuse druge hrane. Još jedan razlog tome što se ne preporuča skladištenje jaja u rasutom stanju ili u posebno dizajniranim dijelovima hladnjaka je u tome što su na taj način izložena većem riziku od oštećenja.

Evo vam i savjet koji će vas, kladimo se, poprilično iznenaditi. Jeste li čuli da ih zapravo treba čuvati tako da im je šira strana okrenuta prema gore? Pojednostavljeno: naopako u odnosu na način na koji nam obično stižu u kartonskim pakiranjima.

Prema  influenceru i, čini se, farmeru koji na TikToku i Instagramu ima profil pod nazivom theshilohfarm, jaja treba skladištiti tako da im je uži kraj okrenut prema dolje, jer na taj će način žumanjak ostati bolje centriran unutar jaja što će mu pomoći da dulje ostane svježe.

Kako je pojasnio, na tupom kraju svakog jajeta nalazi se mjehurić zraka, a kako je jajima, kako smo već spomenuli, ljuska porozna, zrak i bakterije mogu ući u zračnu vrećicu koja se tamo nalazi. Pohranjivanjem jaja s tupim krajem, džep zraka ostaje dalje od žumanjka, za koji postoji mnogo veća vjerojatnost da će biti kontaminiran bilo kojom bakterijom koja uđe u jaje nego bjelanjak koji nije prijateljsko okružje za mikroorganizme.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 13:19