Što bismo mogli danas skuhati, a da je lagano, ukusno i ne zahtijeva baš previše truda? Evo vam prijedlog koji zadovoljava sve spomenute kriterije: jedan lijepi rižot s plodovima mora. Naš recept uključuje kozice, lignje i kućice, sve svježe, ali u nedostatku navedenoga spasit će vas zamrznuti morski plodovi.
Rižot s plodovima mora
Sastojci
350 g riže
300 g kozica
300 g kućica
300 g liganja
200 g repova kozica
200 ml bijelog vina
2 režnja češnjaka
1 luk
1 mrkva
1 žlica sjeckanog peršina
½ stabljike celera
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Očistite lignje i narežite ih. Očistite kozice, glave sačuvajte pa ih kratko zapecite, zalijte vodom i kuhajte 15-ak minuta. Dobivenu tekućinu koristit ćete kao temeljac. Dok se temeljac kuha, nasjeckajte luk, mrkvu i stabljiku celera pa ih prepržite na maslinovom ulju. Kad luk postane staklast dodajte usitnjeni češnjak, promiješajte, a kad zamiriše ubacite repiće kozica i lignje, kratko prepržite pa dodajte rižu, promiješajte da riža upije masnoću pa čim pobijeli zalijte vinom. Promiješajte, pričekajte da alkohol ishlapi pa ulijte 2 kacijole temeljca.
Posolite, pa kuhajte uz miješanje i povremeno dolijevanje temeljca. Nakon 15-ak minuta dodajte školjke pa kuhajte uz miješanje još par minuta.
Kad je riža kuhana, dodajte papar, peršin i malo maslinovog ulja, promiješajte, poklopite pa pustite da odstoji nekoliko minuta da se okusi prožmu.