Kako nas je izvijestio naš fotoreporter Joško Šupić, na peškariji se ovih dana po relativno povoljnoj cijeni od osam eura po kilogramu nude friški lignjuni. Možda ste ih i vi primijetili ako ste se prošetali među kamenim bancima kultne ribarnice, ali ste ih, poput mnogih, zaobišli u širokom luku. Jer lignjuni su na zlu glasu kao lošija zamjena za lignju. (Ne)upućeni kažu da nikad nisu jednako mekani i ukusni, a oni (još) manje iskusni strahuju da će im ih prodavači podvaliti pod lignje.
A to je šteta, jer mogu biti itekako ukusni, ako znate kako ih pripremiti. Jedan od zanimljivijih recepata za pripremu lignjuna je baš zgodan za ljeto, jer uključuje gradele, no ako vam se po ovoj vrućini ne da paliti vatru ili pak za to niste u prilici, a vi upalite pećnicu - ovo se jelo uspješno priprema i na taj način.
Ražnjići od lignjuna
Sastojci:
500 g lignjuna
1 žličica začinskog bilja po izboru
1 žličica češnjaka u prahu
krušne mrvice
maslinovo ulje
sol, papar
Priprema:
Očistite lignjune i narežite ih na kolutiće. Pomiješajte ih s maslinovim uljem pa im dodajte začine i krušne mrvice. Sve dobro promiješajte pa kolutiće nataknite na ražnjiće.
Pecite ih na žaru dok ne omekšaju i uhvate lijepu boju ili ih ubacite u posudu za pečenje prekrivenu papirom za pečenje ili premazanu uljem te ih pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko pola sata.
Na kraju ih začinite solju i paprom te poslužite.