StoryEditorOCM
Slanopripremite teglice

Saznajte kako ih brzo ukiseliti i uživati u domaćim tikvicama cijele godine! Imamo najbolji recept i savjete za zimnicu

Piše SD SPIZA
14. srpnja 2023. - 08:16

Stiglo je vrijeme sočnih plodova i napokon možemo uživati u domaćim i svježim tikvicama. Ljeti ih pripremamo na razne načine: u salatama, na grillu, zapečene u pećnici, punjene, s tjesteninom ili u kremastim rižotima, od njih radimo polpete i fine juhe... Popis je zbilja dugačak! Svako jelo prava gozba za nepce u kombinaciji s pravim sastojcima, a kako biste u onim pravim, domaćim tikvicama uživali i tijekom zimske sezone, predlažemo da ih ukiselite! 

Ukiseljene tikvice odličan su izbor za sendviče, brusquette, burgere ili salate, a osim toga dašak ljeta pripremat ćete i zimi. Priprema je jednostavna i neće vam oduzeti mnogo vremena. Možete ih narezati na trake, kolutove, polu mjesece...  Sve je po želji ili kako vam više odgovara, samo pripazite da ipak budu malo deblje. Što ih kasnije više budete držali u hladnjaku, to će one biti mekše i ukusnije. Tekućinu za kiseljenje birajte između različitih vrsta octa. Također po želji - ako ste ljubitelj pikantnijih i jačih okusa pripremajte tako da omjer octa bude veći nego onaj za vodu. Ako kod kuće imate domaći ocat slobodno ga iskoristite za ovaj recept. Jedino što bismo vam savjetovali je da izbjegnete korištenje balzamičnog octa. 

Kad narežete tikvice posolite ih te još jednom kasnije tekućinu u kojoj ćete ih kiseliti. Najvažnije je da pripazite prilikom začinjavanja. Tijekom kuhanja tekućine začinite je crnim ili zelenim paprom, lovorovm listom, kimom ili korijanderom. Isprobajte što vam odgovara i držite se tog recepta. Ipak se ukusi razlikuju, stoga se poigrajte dok ne pripremite svoju savršenu kombinaciju. 

Kad se tekućina ohladi i u nju dodate tikvice spremite ih na hlađenje, a možete ih koristiti već nakon dva dana! U međuvremenu možete razmisliti u kojem receptu ćete ih pripremati; hoće li to biti slastan ‘homemade‘ burger, prilog uz meso s roštilja ili svježe salate - sve je na vama. Ne zaboravite mezu! Ukiseljene tikvice odlično će se slagati uz kobasice, salame i različite vrste sira, rajčice i krekere. Začinite sve dobrim pićem i druženje može započeti!

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 19:19