stdClass Object ( [id] => 428952 [title] => Povratak na prehranu naših starih: odmah uvrstite žumanjke, maslac, jetricu... [alias] => povratak-na-prehranu-nasih-starih-odmah-uvrstite-zumanjke-maslac-jetricu [catid] => 265 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bilo da već imate djecu i obitelj ili tek planirate postati roditelji, zdrava prehrana zasigurno je jedno od važnih bojišta na kojima svakodnevno ratujete. Većina roditelja nastoji djecu hraniti zdravo, no teško je sa sigurnošću odrediti što je to zaista zdrava prehrana.

U moru dostupnih informacija često nailazimo na oprečne savjete koji zbunjuju, a još više izluđuje činjenica da djeca više nego ikada u povijesti boluju od alergija, astme, atopijskog dermatitisa, pokvarenih zubi, iskrivljenih čeljusti, poremećaja ponašanja, crijevnih bolesti, debljine, čak i autoimunih bolesti i dijabetesa već u ranoj dobi...

Kako zdravom prehranom spriječiti bolesti i njegovati život, pitanje je koje se nameće u gotovo svakoj obitelji. Sally Fallon Morell i Thomas S. Cowan pokušali su, potaknuti tradicionalnom mudrošću koju potvrđuju i moderna istraživanja, sva svoja znanja predočiti u knjizi "Velika knjiga o prehrani i njezi djece", koja je ove godine doživjela i hrvatsko izdanje, te očekivano postigla izniman uspjeh.

Posljednjih se godina, stoji u predgovoru koji je napisala nutricionistkinja Anita Šupe, polako, ali sigurno otkriva da smo, zbog pogrešnih informacija kojima smo bili bombardirani iz medija, djeci uskratili nutritivno bogatu hranu koja sadrži prijeko potreban "građevni materijal" za njihov pravilan rast i razvoj, pa se brojne tradicionalne namirnice neopravdano smatraju nezdravima.

Tako su šato od sirovih domaćih jaja, domaće punomasno mlijeko, vrhnje i pravi maslac zamijenile pahuljice pune aditiva, peciva, sojini proizvodi i margarin. Bojimo se kolesterola, masnoća, iznutrica i jaja, a ne bojimo se djeci davati hrenovke u tijestu, čips, kekse i gumene bombone. Stoga evo namirnica i jela koje bi, tvrde Morell i Cowan, autori knjige, svakako trebalo uvrstiti u dnevni meni, pogotovo ako ste trudni, već imate malenu djecu ili planirate postati roditelj.

1. Ulje jetre bakalara

S pojavom antibiotika kampanja za korištenje ulja jetre bakalara potpuno je nestala. Državne institucije posebno trudnice odvraćaju od korištenja ulja jetre bakalara, tvrdeći da vitamin A iz tog ulja može dovesti do porođajnih defekata. Ali autori knjige tvrde suprotno: vitamin A u ulju jetre bakalara najvažniji je razlog za uzimanje ovog staromodnog dodatka prehrani. Ključan je za optimalan izražaj genetskog potencijala, za jake kosti, zdravu kožu, oštar vid, metabolizam minerala, proizvodnju hormona, mentalnu stabilnost, pa čak i za sposobnost planiranja budućnosti i pridržavanja zadanih zadataka.

Ako žena s niskim vitaminom A zatrudni, srce fetusa ne može se pravilno formirati i može doći do spontanog pobačaja. Fetusu je taj vitamin potreban za razvoj pluća, bubrega... Ipak, ako se vitamin A konzumira bez vitamina D, može biti problematičan. Ljepota ulja jetre bakalara je u tome što ono pruža vitamine A i D zajedno – dva vitamina koja je u zapadnim zemljama teško dobiti iz prehrane u dovoljnim količinama. Očevi bi također trebali uzimati ulje jetre bakalara – vitamin A potreban je za proizvodnju spermija, te ih štiti od štetnog utjecaja. Ulje jetre raže također je dobar izbor, baš kao i ulje jetre lista, ali ne i obična riblja ulja. Ta se ulja proizvode složenim industrijskim postupcima, znaju biti užegla i nisu dobar izvor vitamina A i D.

2. Jaja i žumanjci

Bjelanjci jaja, tvrde Morell i Cowan, izvor su savršenih bjelančevina, a žumanjci sadrže obilje nutrijenata, od kojih je najvažniji kolin. Majčino uzimanje kolina može imati povoljan učinak tijekom cijelog života potomstva. Preporučena dnevna doza za žene koje nisu trudnice je 425 mg kolina dnevno, a za trudnice 450 mg. Žumanjci jaja najbogatiji su izvor kolina, sadrže oko 115 mg po žumanjku. Nije potrebno jesti više od jednog bjelanjka dnevno tijekom pripreme za trudnoću i tijekom trudnoće, ali ne možete nikada pojesti previše žumanjaka.

Trebate četiri žumanjka kako biste zadovoljili čak i umjerene službene preporuke. Žumanjci jaja također su izvrstan izvor kolesterola, još jednog važnog nutrijenta koji su državne službe demonizirale. Majkama je potreban dodatni kolesterol kako bi pomogle fetusu u razvoju mozga i živčanog, kao i probavnog sustava, a prehrana bogata kolesterolom trebala bi se nastaviti tijekom perioda razvoja – zapravo tijekom cijeloga života.



3. Maslac

Maslac je kraljica masnoća, posebno ako dolazi od krava s paše. Pašni maslac, stoji u knjizi, bogat je izvor vitamina A, D, K i E, potrebnih za razvoj organizma i mozga, kao i bakra, cinka i kroma. Maslac sadrži i jod, koji je nužan za štitnjaču. Maslac sadrži i DHA, ključnu masnoću za razvoj i funkciju mozga. Nije teško doći do preporučene četiri jušne žlice maslaca u dnevnoj prehrani. Obilno koristite maslac na kiselo ukvasanom kruhu ili krekerima, stavljajte ga u zobenu kašu, pirjajte povrće i meso na maslacu, te ga dodajte povrću i umacima.

4. Punomasno sirovo mlijeko i sir od sirovog mlijeka

Iako američka vlada savjetuje da je "pijenje sirovog mlijeka poput igranja ruskog ruleta sa zdravljem", autori "Velike knjige o prehrani i njezi djece" savjetuju potpuno suprotno. Svaka hrana kojom se ne rukuje ispravno može uzrokovati bolest, uključujući pasterizirano mlijeko, no tvrde, sirovo mlijeko je jedinstveno jer sadrži brojne faktore koji u biti ubijaju patogene, dok istodobno jačaju imunosni sustav. Sirovo punomasno mlijeko od krava s paše cjelovit je izvor nutrijenata koji se lako probavljaju i apsorbiraju. Uspoređeno s američkim mlijekom, ima dvostruko više kolesterola, gotovo tri puta više masnoće i više od pet puta veću količinu kolina od mlijeka dostupnog u trgovinama.



5. Jetra

U gotovo svim tradicionalnim kulturama svijeta smatra se svetom namirnicom, nužna je za snagu, izdržljivost i stvaranje zdrave djece. Najbogatija je hranjivim sastojcima, izvrstan je izvor fosfora, željeza, bakra, vitamina B, kolina i folne kiseline. Sadrži više vitamina C po gramu nego jabuka ili mrkva. Može se jesti na više ukusnih načina, pržena na svinjskoj masti sa slaninom i lukom, kao pire s krušnim mrvicama oblikovan u okruglice ili kao pašteta.

6. Morski plodovi

Prava bitka odvija se među nadležnim agencijama treba li trudnicama preporučivati morske plodove. Konzumacija ribe prije i tijekom trudnoće je, tvrde autori, sigurna i korisna, iako upozoravaju na pretjeranu konzumaciju krupne ribe poput sabljarke i tune (koje su sklone akumulaciji žive), te komercijalne ribe poput soma. I riblja jaja bogata su vitaminom B, kolesterolom, kolinom, selenom, kalcijem, magnezijem, cinkom, jodom, mineralima u tragovima...



7. Meso

Svježe meso, napominju stručnjaci, svakoga dana treba biti uključeno u prehranu, a tu spadaju i janjetina, govedina, svinjetina i divljač. Kad god je moguće, meso bi trebalo dolaziti od prirodno uzgojenih, travom hranjenih životinja. Ako je meso posno, pripremajte ga na masnoći kao što je svinjska mast ili maslac, ili ga poslužite s maslacem. Meso je bogat izvor kompletnih bjelančevina, željeza i cinka.

8. Kokosovo ulje

Ova čudesna masnoća ojačat će vaš imunosni sustav i zaštititi vas od infekcija, dat će vam obilje energije bez dobivanja neželjenih kilograma, njegovat će korisne bakterije u crijevima, te čak može pridonijeti optimalnom razvoju mozga i živčanog sustava bebe. Može se koristiti za blago pirjanje ili ga možete dodati u frape, ali najbolji način konzumacije je da otopite žlicu ili dvije ulja u vrućoj vodi ili biljnom čaju. Kao prirodni eliksir, kokosovo je ulje odlična zamjena za kavu ili čaj.



9. Juha od kostiju

Domaća juha pripremljena od pilećih, pačjih, goveđih, janjećih ili ribljih kostiju čarobna je hrana bogata tvarima koji pomažu u probavljanju hrane, pridonosi jačanju kostiju, tetiva i veznog tkiva. Domaća juha bogata je glicinom, aminokiselinom koja je uvjetno esencijalna tijekom trudnoće. Organizam je obično sposoban proizvesti dovoljno glicina za osnovne potrebe za preživljavanje, međutim, tijekom trudnoće prijeko je potrebno dodatni glicin pribaviti iz hrane, a juha od kostiju idealna je za to.

10. Laktofermentirani prilozi i napitci

Laktofermentacija je proces koji produljuje trajnost namirnicama, uključujući povrće, voće, mlijeko, meso i ribu. Proces podrazumijeva bakterije koje primarno razgrađuju šećere i škrob radi proizvodnje mliječne kiseline, koja je prirodni konzervas. Najpoznatija laktofermentirana namirnica je kiseli kupus, sirovi kupus konzerviran laktofermentacijom, a ne korištenjem šećera ili octa, niti zatvaranjem u konzerve ili pasterizacijom. Osim kupusa, i mnoge druge biljne namirnice mogu se konzervirati na taj način: krastavci, mrkva, cikla, repa, crveni luk, začinsko bilje, voće poput jabuka i bobičastog voća, čak i ananas. Stepka, jogurt i kefir također spadaju u takve namirnice, posebice ako su proizvedene kod kuće od sirovog mlijeka.

11. Integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi

Integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi mogu biti izvrstan izvor hranjivih tvari, posebno magnezija, koji će dovesti u ravnotežu kalcij iz mliječnih proizvoda, ali samo nakon pažljive pripreme. Ispravna priprema uključuje namakanje žitarica ili svježe mljevenog brašna u toplom, blago kiselom mediju, poput vode s dodanom malom količinom limunova soka, octa, kiselog mlijeka, jogurta... Ili ih namočimo u zrelom jogurtu ili kefiru. Mahunarke su izvor kolina, folne kiseline, fosfora i mnogih važnih minerala, uključujući magnezij. Orašasti plodovi izvor su energije i naš najbolji izvor magnezija. Bademe, orahe, makadamiju, indijski oraščić trebalo bi namočiti u slanoj vodi na šest do osam sati, te ih tada osušiti ili dehidrirati.

12. Svježe povrće i voće

Voće i povrće dobar su izvor vitamina C, folne kiseline i minerala poput magnezija. Nositelji su i zdravih masnoća, poput maslaca i vrhnja, odnosno nutrijente iz voća i povrća organizam će lakše iskoristiti kad se posluže s tim zdravim masnoćama. Iz svih vlaknastih povrtnica dobit ćete puno ako su kuhane. Prehrana će biti puno vrjednija s povrćem i voćem koje je uzgojeno bez pesticida, dozrelo i konzumirano tijekom sezone.



13. Sol

Najbolja sol je ona nerafinirana, koja ne sadrži samo natrij-klorid, nego i magnezij i mnoge druge minerale u tragovima.

Opasnosti prerađene hrane

Sastojci prerađene hrane znače samo nevolje za buduće roditelje, trudnice, dojilje i djecu u razvoju. Trebalo bi reći zbogom margarinu, keksima, bijelom kruhu, čipsu, grickalicama, ulju za kuhanje, preljevima za salate, šećeru, umjetnim sladilima, fast foodu, kupovnim suhomesnatim proizvodima punim aditiva, kupovnom jogurtu, gaziranim sokovima, kupovnom sladoledu, kofeinu....

Što konkretno izbjegavati

Hrenkovke, sve salame, sve vrste light jogurta, bombone (posebice gumene, koji se proizvode od otpadaka životinjskog mesa i aditiva), sve vrste voćnih sokova i raznih industrijskih kašica. Djetetu ni slučajno nemojte davati sojino ili druga "umjetna" mlijeka. Ukratko, većina onoga što je izišlo iz prirode je prihvatljivo, a ono što je izišlo iz tvornica ili masovnih peradarnika i farmi škodi vama i vašem djetetu. Ne zaboravite da se na farmama životinje tove s mnogo raznih koncentrata i hormona.

Knjiga o prehrani djece

"Ova je knjiga prožeta tradicionalnom mudrošću o prehrani, njezi i odgoju djece, koja je svoju učinkovitost dokazala kroz brojne generacije prije nas, a moderna znanstvena istraživanja danas i potvrđuju zašto je to tako. Otkrivajući informacije o pravilnoj prehrani djece, u knjizi ćete pronaći i savjete za pravilnu pripremu budućih roditelja, sve o trudnoći i razvoju ploda kroz tjedne i mjesece, te sve što trebate znati o porodu i dolasku vaše bebe na svijet. Knjiga, između ostalog, nudi savjete o dojenju, dohrani, odvikavanju od pelena te pregled razvojnih koraka – faza pomoću kojih možete pratiti razvoj vašeg djeteta.

Također, uključene su informacije o odgoju, dječjim bolestima, cijepljenju i savjeti o njezi djeteta kada je bolesno. Vjerujem da je 'Velika knjiga o prehrani i njezi djece' nezaobilazna literatura i koristan priručnik za sve roditelje i one koji to planiraju postati, za bake i djedove, kao i za školsko i predškolsko osoblje i medicinske stručnjake.

Svi koji sudjeluju u odgoju i brizi za djecu snose ogromnu odgovornost podizanja budućih naraštaja. U vremenu prekomjernog priljeva svakojakih informacija, neka vam ova knjiga bude siguran i pouzdan vodič u najvažnijem poslu na svijetu: brižnom odgoju najvrjednijeg što imamo – naše djece", kaže Anita Šupe.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za djecu i trudnice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-10-09 20:31:46 [created_by] => 3218 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-10-10 19:31:40 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-10-10 17:55:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 19723 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 265 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovijia saznanja i savjeti za zdrav život. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, dom, obitelj [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Zdravlje [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/10/09/Magazin/8089616.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1200x798" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 265 [name] => Zdravlje [alias] => zdravlje [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 7 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8374223 Threads: 1 Questions: 1715333455 Slow queries: 5121233 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113251108 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zdravlje ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /mozaik/zdravlje/povratak-na-prehranu-nasih-starih-odmah-uvrstite-zumanjke-maslac-jetricu-428952 [printLink] => /mozaik/zdravlje/povratak-na-prehranu-nasih-starih-odmah-uvrstite-zumanjke-maslac-jetricu-428952?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 305819 [name] => zdravlje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => zdravlje [link] => /tag/zdravlje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 381683 [name] => prehrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prehrana [link] => /tag/prehrana ) [2] => stdClass Object ( [id] => 258756 [name] => pramida prehrane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pramida-prehrane [link] => /tag/pramida-prehrane ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za djecu i trudnice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Povratak na prehranu naših starih: odmah uvrstite žumanjke, maslac, jetricu... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3218 [name] => Tihana Marović [username] => tihana-marovi [email] => tihana-marovi@sd.hr [password] => $2y$10$EQg4Vkay.zw/IsOeGCXVsOvyGUhUkeDTvkAz6xhRVxh/xJzmftm8. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tihana-marovic-3218 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1736 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/b4a4aa832188dc8d9d5049bd499d8d6c?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/09/Magazin/8089616.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/10/09/Magazin/8089616.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bilo da već imate djecu i obitelj ili tek planirate postati roditelji, zdrava prehrana zasigurno je jedno od važnih bojišta na kojima svakodnevno ratujete. Većina roditelja nastoji djecu hraniti zdravo, no teško je sa sigurnošću odrediti što je to zaista zdrava prehrana.

U moru dostupnih informacija često nailazimo na oprečne savjete koji zbunjuju, a još više izluđuje činjenica da djeca više nego ikada u povijesti boluju od alergija, astme, atopijskog dermatitisa, pokvarenih zubi, iskrivljenih čeljusti, poremećaja ponašanja, crijevnih bolesti, debljine, čak i autoimunih bolesti i dijabetesa već u ranoj dobi...

Kako zdravom prehranom spriječiti bolesti i njegovati život, pitanje je koje se nameće u gotovo svakoj obitelji. Sally Fallon Morell i Thomas S. Cowan pokušali su, potaknuti tradicionalnom mudrošću koju potvrđuju i moderna istraživanja, sva svoja znanja predočiti u knjizi "Velika knjiga o prehrani i njezi djece", koja je ove godine doživjela i hrvatsko izdanje, te očekivano postigla izniman uspjeh.

Posljednjih se godina, stoji u predgovoru koji je napisala nutricionistkinja Anita Šupe, polako, ali sigurno otkriva da smo, zbog pogrešnih informacija kojima smo bili bombardirani iz medija, djeci uskratili nutritivno bogatu hranu koja sadrži prijeko potreban "građevni materijal" za njihov pravilan rast i razvoj, pa se brojne tradicionalne namirnice neopravdano smatraju nezdravima.

Tako su šato od sirovih domaćih jaja, domaće punomasno mlijeko, vrhnje i pravi maslac zamijenile pahuljice pune aditiva, peciva, sojini proizvodi i margarin. Bojimo se kolesterola, masnoća, iznutrica i jaja, a ne bojimo se djeci davati hrenovke u tijestu, čips, kekse i gumene bombone. Stoga evo namirnica i jela koje bi, tvrde Morell i Cowan, autori knjige, svakako trebalo uvrstiti u dnevni meni, pogotovo ako ste trudni, već imate malenu djecu ili planirate postati roditelj.

1. Ulje jetre bakalara

S pojavom antibiotika kampanja za korištenje ulja jetre bakalara potpuno je nestala. Državne institucije posebno trudnice odvraćaju od korištenja ulja jetre bakalara, tvrdeći da vitamin A iz tog ulja može dovesti do porođajnih defekata. Ali autori knjige tvrde suprotno: vitamin A u ulju jetre bakalara najvažniji je razlog za uzimanje ovog staromodnog dodatka prehrani. Ključan je za optimalan izražaj genetskog potencijala, za jake kosti, zdravu kožu, oštar vid, metabolizam minerala, proizvodnju hormona, mentalnu stabilnost, pa čak i za sposobnost planiranja budućnosti i pridržavanja zadanih zadataka.

Ako žena s niskim vitaminom A zatrudni, srce fetusa ne može se pravilno formirati i može doći do spontanog pobačaja. Fetusu je taj vitamin potreban za razvoj pluća, bubrega... Ipak, ako se vitamin A konzumira bez vitamina D, može biti problematičan. Ljepota ulja jetre bakalara je u tome što ono pruža vitamine A i D zajedno – dva vitamina koja je u zapadnim zemljama teško dobiti iz prehrane u dovoljnim količinama. Očevi bi također trebali uzimati ulje jetre bakalara – vitamin A potreban je za proizvodnju spermija, te ih štiti od štetnog utjecaja. Ulje jetre raže također je dobar izbor, baš kao i ulje jetre lista, ali ne i obična riblja ulja. Ta se ulja proizvode složenim industrijskim postupcima, znaju biti užegla i nisu dobar izvor vitamina A i D.

2. Jaja i žumanjci

Bjelanjci jaja, tvrde Morell i Cowan, izvor su savršenih bjelančevina, a žumanjci sadrže obilje nutrijenata, od kojih je najvažniji kolin. Majčino uzimanje kolina može imati povoljan učinak tijekom cijelog života potomstva. Preporučena dnevna doza za žene koje nisu trudnice je 425 mg kolina dnevno, a za trudnice 450 mg. Žumanjci jaja najbogatiji su izvor kolina, sadrže oko 115 mg po žumanjku. Nije potrebno jesti više od jednog bjelanjka dnevno tijekom pripreme za trudnoću i tijekom trudnoće, ali ne možete nikada pojesti previše žumanjaka.

Trebate četiri žumanjka kako biste zadovoljili čak i umjerene službene preporuke. Žumanjci jaja također su izvrstan izvor kolesterola, još jednog važnog nutrijenta koji su državne službe demonizirale. Majkama je potreban dodatni kolesterol kako bi pomogle fetusu u razvoju mozga i živčanog, kao i probavnog sustava, a prehrana bogata kolesterolom trebala bi se nastaviti tijekom perioda razvoja – zapravo tijekom cijeloga života.



3. Maslac

Maslac je kraljica masnoća, posebno ako dolazi od krava s paše. Pašni maslac, stoji u knjizi, bogat je izvor vitamina A, D, K i E, potrebnih za razvoj organizma i mozga, kao i bakra, cinka i kroma. Maslac sadrži i jod, koji je nužan za štitnjaču. Maslac sadrži i DHA, ključnu masnoću za razvoj i funkciju mozga. Nije teško doći do preporučene četiri jušne žlice maslaca u dnevnoj prehrani. Obilno koristite maslac na kiselo ukvasanom kruhu ili krekerima, stavljajte ga u zobenu kašu, pirjajte povrće i meso na maslacu, te ga dodajte povrću i umacima.

4. Punomasno sirovo mlijeko i sir od sirovog mlijeka

Iako američka vlada savjetuje da je "pijenje sirovog mlijeka poput igranja ruskog ruleta sa zdravljem", autori "Velike knjige o prehrani i njezi djece" savjetuju potpuno suprotno. Svaka hrana kojom se ne rukuje ispravno može uzrokovati bolest, uključujući pasterizirano mlijeko, no tvrde, sirovo mlijeko je jedinstveno jer sadrži brojne faktore koji u biti ubijaju patogene, dok istodobno jačaju imunosni sustav. Sirovo punomasno mlijeko od krava s paše cjelovit je izvor nutrijenata koji se lako probavljaju i apsorbiraju. Uspoređeno s američkim mlijekom, ima dvostruko više kolesterola, gotovo tri puta više masnoće i više od pet puta veću količinu kolina od mlijeka dostupnog u trgovinama.



5. Jetra

U gotovo svim tradicionalnim kulturama svijeta smatra se svetom namirnicom, nužna je za snagu, izdržljivost i stvaranje zdrave djece. Najbogatija je hranjivim sastojcima, izvrstan je izvor fosfora, željeza, bakra, vitamina B, kolina i folne kiseline. Sadrži više vitamina C po gramu nego jabuka ili mrkva. Može se jesti na više ukusnih načina, pržena na svinjskoj masti sa slaninom i lukom, kao pire s krušnim mrvicama oblikovan u okruglice ili kao pašteta.

6. Morski plodovi

Prava bitka odvija se među nadležnim agencijama treba li trudnicama preporučivati morske plodove. Konzumacija ribe prije i tijekom trudnoće je, tvrde autori, sigurna i korisna, iako upozoravaju na pretjeranu konzumaciju krupne ribe poput sabljarke i tune (koje su sklone akumulaciji žive), te komercijalne ribe poput soma. I riblja jaja bogata su vitaminom B, kolesterolom, kolinom, selenom, kalcijem, magnezijem, cinkom, jodom, mineralima u tragovima...



7. Meso

Svježe meso, napominju stručnjaci, svakoga dana treba biti uključeno u prehranu, a tu spadaju i janjetina, govedina, svinjetina i divljač. Kad god je moguće, meso bi trebalo dolaziti od prirodno uzgojenih, travom hranjenih životinja. Ako je meso posno, pripremajte ga na masnoći kao što je svinjska mast ili maslac, ili ga poslužite s maslacem. Meso je bogat izvor kompletnih bjelančevina, željeza i cinka.

8. Kokosovo ulje

Ova čudesna masnoća ojačat će vaš imunosni sustav i zaštititi vas od infekcija, dat će vam obilje energije bez dobivanja neželjenih kilograma, njegovat će korisne bakterije u crijevima, te čak može pridonijeti optimalnom razvoju mozga i živčanog sustava bebe. Može se koristiti za blago pirjanje ili ga možete dodati u frape, ali najbolji način konzumacije je da otopite žlicu ili dvije ulja u vrućoj vodi ili biljnom čaju. Kao prirodni eliksir, kokosovo je ulje odlična zamjena za kavu ili čaj.



9. Juha od kostiju

Domaća juha pripremljena od pilećih, pačjih, goveđih, janjećih ili ribljih kostiju čarobna je hrana bogata tvarima koji pomažu u probavljanju hrane, pridonosi jačanju kostiju, tetiva i veznog tkiva. Domaća juha bogata je glicinom, aminokiselinom koja je uvjetno esencijalna tijekom trudnoće. Organizam je obično sposoban proizvesti dovoljno glicina za osnovne potrebe za preživljavanje, međutim, tijekom trudnoće prijeko je potrebno dodatni glicin pribaviti iz hrane, a juha od kostiju idealna je za to.

10. Laktofermentirani prilozi i napitci

Laktofermentacija je proces koji produljuje trajnost namirnicama, uključujući povrće, voće, mlijeko, meso i ribu. Proces podrazumijeva bakterije koje primarno razgrađuju šećere i škrob radi proizvodnje mliječne kiseline, koja je prirodni konzervas. Najpoznatija laktofermentirana namirnica je kiseli kupus, sirovi kupus konzerviran laktofermentacijom, a ne korištenjem šećera ili octa, niti zatvaranjem u konzerve ili pasterizacijom. Osim kupusa, i mnoge druge biljne namirnice mogu se konzervirati na taj način: krastavci, mrkva, cikla, repa, crveni luk, začinsko bilje, voće poput jabuka i bobičastog voća, čak i ananas. Stepka, jogurt i kefir također spadaju u takve namirnice, posebice ako su proizvedene kod kuće od sirovog mlijeka.

11. Integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi

Integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi mogu biti izvrstan izvor hranjivih tvari, posebno magnezija, koji će dovesti u ravnotežu kalcij iz mliječnih proizvoda, ali samo nakon pažljive pripreme. Ispravna priprema uključuje namakanje žitarica ili svježe mljevenog brašna u toplom, blago kiselom mediju, poput vode s dodanom malom količinom limunova soka, octa, kiselog mlijeka, jogurta... Ili ih namočimo u zrelom jogurtu ili kefiru. Mahunarke su izvor kolina, folne kiseline, fosfora i mnogih važnih minerala, uključujući magnezij. Orašasti plodovi izvor su energije i naš najbolji izvor magnezija. Bademe, orahe, makadamiju, indijski oraščić trebalo bi namočiti u slanoj vodi na šest do osam sati, te ih tada osušiti ili dehidrirati.

12. Svježe povrće i voće

Voće i povrće dobar su izvor vitamina C, folne kiseline i minerala poput magnezija. Nositelji su i zdravih masnoća, poput maslaca i vrhnja, odnosno nutrijente iz voća i povrća organizam će lakše iskoristiti kad se posluže s tim zdravim masnoćama. Iz svih vlaknastih povrtnica dobit ćete puno ako su kuhane. Prehrana će biti puno vrjednija s povrćem i voćem koje je uzgojeno bez pesticida, dozrelo i konzumirano tijekom sezone.



13. Sol

Najbolja sol je ona nerafinirana, koja ne sadrži samo natrij-klorid, nego i magnezij i mnoge druge minerale u tragovima.

Opasnosti prerađene hrane

Sastojci prerađene hrane znače samo nevolje za buduće roditelje, trudnice, dojilje i djecu u razvoju. Trebalo bi reći zbogom margarinu, keksima, bijelom kruhu, čipsu, grickalicama, ulju za kuhanje, preljevima za salate, šećeru, umjetnim sladilima, fast foodu, kupovnim suhomesnatim proizvodima punim aditiva, kupovnom jogurtu, gaziranim sokovima, kupovnom sladoledu, kofeinu....

Što konkretno izbjegavati

Hrenkovke, sve salame, sve vrste light jogurta, bombone (posebice gumene, koji se proizvode od otpadaka životinjskog mesa i aditiva), sve vrste voćnih sokova i raznih industrijskih kašica. Djetetu ni slučajno nemojte davati sojino ili druga "umjetna" mlijeka. Ukratko, većina onoga što je izišlo iz prirode je prihvatljivo, a ono što je izišlo iz tvornica ili masovnih peradarnika i farmi škodi vama i vašem djetetu. Ne zaboravite da se na farmama životinje tove s mnogo raznih koncentrata i hormona.

Knjiga o prehrani djece

"Ova je knjiga prožeta tradicionalnom mudrošću o prehrani, njezi i odgoju djece, koja je svoju učinkovitost dokazala kroz brojne generacije prije nas, a moderna znanstvena istraživanja danas i potvrđuju zašto je to tako. Otkrivajući informacije o pravilnoj prehrani djece, u knjizi ćete pronaći i savjete za pravilnu pripremu budućih roditelja, sve o trudnoći i razvoju ploda kroz tjedne i mjesece, te sve što trebate znati o porodu i dolasku vaše bebe na svijet. Knjiga, između ostalog, nudi savjete o dojenju, dohrani, odvikavanju od pelena te pregled razvojnih koraka – faza pomoću kojih možete pratiti razvoj vašeg djeteta.

Također, uključene su informacije o odgoju, dječjim bolestima, cijepljenju i savjeti o njezi djeteta kada je bolesno. Vjerujem da je 'Velika knjiga o prehrani i njezi djece' nezaobilazna literatura i koristan priručnik za sve roditelje i one koji to planiraju postati, za bake i djedove, kao i za školsko i predškolsko osoblje i medicinske stručnjake.

Svi koji sudjeluju u odgoju i brizi za djecu snose ogromnu odgovornost podizanja budućih naraštaja. U vremenu prekomjernog priljeva svakojakih informacija, neka vam ova knjiga bude siguran i pouzdan vodič u najvažnijem poslu na svijetu: brižnom odgoju najvrjednijeg što imamo – naše djece", kaže Anita Šupe.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zdravlje/povratak-na-prehranu-nasih-starih-odmah-uvrstite-zumanjke-maslac-jetricu-428952 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4fa753bd292910599f565b5ad5506c2693e8832a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Povratak+na+prehranu+na%C5%A1ih+starih%3A+odmah+uvrstite+%C5%BEumanjke%2C+maslac%2C+jetricu...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fpovratak-na-prehranu-nasih-starih-odmah-uvrstite-zumanjke-maslac-jetricu-428952 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzdravlje%2Fpovratak-na-prehranu-nasih-starih-odmah-uvrstite-zumanjke-maslac-jetricu-428952 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => za djecu i trudnice [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
Zdravljeza djecu i trudnice

Povratak na prehranu naših starih: odmah uvrstite žumanjke, maslac, jetricu...

10. listopada 2016. - 19:55

Bilo da već imate djecu i obitelj ili tek planirate postati roditelji, zdrava prehrana zasigurno je jedno od važnih bojišta na kojima svakodnevno ratujete. Većina roditelja nastoji djecu hraniti zdravo, no teško je sa sigurnošću odrediti što je to zaista zdrava prehrana.

U moru dostupnih informacija često nailazimo na oprečne savjete koji zbunjuju, a još više izluđuje činjenica da djeca više nego ikada u povijesti boluju od alergija, astme, atopijskog dermatitisa, pokvarenih zubi, iskrivljenih čeljusti, poremećaja ponašanja, crijevnih bolesti, debljine, čak i autoimunih bolesti i dijabetesa već u ranoj dobi...

Kako zdravom prehranom spriječiti bolesti i njegovati život, pitanje je koje se nameće u gotovo svakoj obitelji. Sally Fallon Morell i Thomas S. Cowan pokušali s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 08:01