stdClass Object ( [id] => 1000446 [title] => Andrea i Andrijana sve "za male pare" proizvode u kući i više nisu kročile u DM: otkrivaju nam sjajne recepte za tablete za suđe i još toliko toga [alias] => andrea-i-andrijana-sve-za-male-pare-proizvode-u-kuci-i-vise-nisu-krocile-u-dm-otkrivaju-nam-sjajne-recepte-za-tablete-za-sude-i-jos-toliko-toga [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Mjesecima nisam bila u DM-u, a bila sam njihov vjerni kupac. Ne samo ja, nego i moj 5-godišnji sin Petar. A ne idem jer mi tamo ništa - ne treba - počinje svoju priču Andrea Bašić-Talijančić, Makarka zaposlena u restoranu Specijalne bolnice “Biokovka” i majka dvoje djece.

Smijali smo se njezinoj anegdoti kada je sa sinom svratila u DM, a prodavačica Ivana ju pitala gdje je i zašto je tako dugo nema. Andrea joj je odvratila da joj više ništa treba, jer baš sve radi sama.

- A koliko sam prije bila infišana najbolje govori priča kada se trgovina renovirala, i moj Petar zacijenio jer smo, božemiprosti, tamo inače bili više nego u crkvi.

Iz zezancije sam pisala na njihovoj službenoj Facebook stranici da im to nije u redu što preuređuju, da bi nakon toga Petru stigao poziv kao vjernom kupcu - sjeća se Andrea koja danas radi sve, od sredstava za čišćenje, do sredstava za osobnu higijenu.

Profesorica Baltazar

Muž je zove Baltazar; nema što nije iskemijala, a da sve drogerije svijeta prekriži jednom zauvijek, nedostaje joj samo pjena za brijanje za šaljivog supruga. Ustvari, ni to, jer se sprema napraviti i pjenu.

- Kupujemo u drogerijama i na tim odjelima samo još WC papir, ali kako stvari stoje, morat ćemo početi tiskat i to - smije se Andrea.

Ništa bolje drogerije i odjeli sa sredstvima za čišćenje i higijenu nisu prošli ni s prijateljicom i kolegicom joj Andrijanom Klinac.

Poput Andree, sprema se upropastiti poznati lanac kozmetike jer ni ona tu ne troši. Našalit će se majka 9-godišnje Petre, zaposlena također u “Biokovki”, kako je škrta bodulka, ali ta joj šala ne drži vodu: i Andrijana kemija u svojem domu i nema potrebe kupovati kreme, serume, maske za kosu, tablete za pranje suđa, deterdžent za pranje rublja...

Objema je priča započela s upoznavanjem eteričnih ulja, da bi uskoro potom odlučile, malo-pomalo, iz doma izbacivati sve industrijske proizvode prepune raznih toksičnih i kancerogenih spojeva.

Samo sam počela izbacivati kemiju

- U sve to prva je ušla Andrijana, koja nam je pokušavala objasniti o čemu se radi, ali ja sam samo gledala i zaključivala, čak i kad je kolegu nakon primjene neke njene mješavine eteričnih ulja prestala boljeti glava, kako je riječ o običnom placebo efektu.

Ja sam vam nevjerni Toma na šesnaestu. Kad mi je tumačila, kako radim u šanku, rekla bih “aha” i zaključila s “iza tebe su tablete pa mi ih isto dodaj”.

Sve dok nisam vidjela da je pomoglo mojoj sestri koja 18 godina nije spavala normalno, i nakon što je koristila mješavinu dvaju ulja, lavande i tamjana, napokon zaspala.

Kad smo to vidjeli, prvo smo se svi isplakali, onda sam kupila ulja i potpuno me okrenulo. Samo sam počekla izbacivati iz doma svu tu kemiju.

Nevjerojatna ushićenost

Nevjerojatno je koliko si ushićen kada možeš svojim rukama nešto napraviti, a znaš što je unutra, znaš što koristiš, što ti koriste djeca, što udišu - prisjeća se Andrea.

Andrijana je koncept DIY (do it yourself ili uradi sam) počela primjenjivati prije desetak mjeseci.

- Moja Petra sama zna napraviti neke stvari, a to je ogromno bogatstvo. Ja, eto, tek sad u 40.-toj, i otkrivam koliko smo vremena protratili i koliko smo kemije stavili na sebe.

Sad su nam dostupne i neke aplikacije s kojima možemo provjeriti sastav i u redu je kad sastojci nisu toliko opasni, ali ima ih zaista dosta s kancerogenim spojevima.

Četiri proizvoda za 10 minuta

Toliko je jednostavno sve napraviti sam, iako mi na početku nije bilo jasno što ja uopće mogu s tim eteričnim uljima. No sada u 10 minuta napravim po 4,5 proizvoda. Stvarno je šteta ne koristiti to jer osnovna sredstva nisu skupa, ne treba puno vremena, i uvijek znate s čime se mažete ili s čime čistite kuću - ističe Andrijana.

Na stolu su, uz gotove made by Andrijana proizvode i mirisne bočice ulja, obični alkoholni ocat vrijedan tri kune, soda bikarbona za koju je izdvojeno deset kuna, sol, destilirana voda, bademovo i jojobino ulje, shea maslac, aloe vera...

Dosta tih preaparata traje dosta dugo, a eterična ulja ipak su nešto veći ulog. Ako se trebate za neka eterična ulja opredijeliti, Andrijana će se s teškom mukom zaustaviti na pet komada, te vam preporučiti najsvestranija ulja, koja se, naravno, miješaju s nekim baznim uljem, bilo to bademovo, kokosovo, jojobino...

A na njenoj listi na tronu je kao broj jedan lavanda, kraljica eteričnih ulja s kojom možete praviti kreme, koja djeluje umirujuće, od koje ćete napraviti mirisni omekšivač ili sprej za rublje... Potom pepermint, koji služi za razbuđivanje, za podršku mišićno-koštanom sustavu, protiv mučnine...

Čajevac se također primjenjuje na razne načine, kao i limun te tamjan. Da ne bismo previše ulazili u područje eteričnih ulja, za one koji žele znati više kazat ćemo samo da vas ostavljamo u rukama Googlea.

- Važno je naglasiti da mi nismo educirane kao aromaterapeuti, a zato i korisimo minimalne doze ulja. Za terapiju se, naime, koriste triput jače doze - napominje Andrijana, koja je u cijelu ovu priču s konceptom “uradi sam” zagrizla nakon što se uvjerila u ljekovitost ulja sa svojom kćeri.

Sve radili krivo

- Moj “wow” efekt je bio vidljiv na Petri; mi smo prije 10-11 mjeseci promijenili način života i njen je imunitet nevjerojatno ojačao. A mi smo se inače toliko bojali, već u kasno ljeto bi nas od straha što nas sve čeka počela boljeti glava... Koristili smo sve krivo, sirupe za imunitet, plaćali ih skupo, ali nismo znali za bolje.

Petra je nedonošče, dijete s toliko problema od rođenja, svaka je viroza u gradu počinjala od nas. Zvali su me da pitaju što ima novo u gradu, svaku smo imali, polovili smo viroze sve kao Pokemone.

Sada, hvala Bogu, nema problema, u kući nemamo ni papirnate maramice, a sve što sam na početku zime pripremila za prehladu nismo niti trebali te sam podijelila - kaže Andrijana.

Andrea se, kako tvrdi, oslobodila glavobolja. Kao i većina drugih promjena koje okolina ne razumije jer se razlikuju od “šprance”, i ova je naišla na osudu.

- Dok sam trošila dvije kutije tableta, i to jakih, za moje nesnosne glavobolje, nitko mi nije rekao: nemoj, Andrea, nije ti to dobro, ubijaš se s tom kemijom.

Kada sam počela koristiti eterična ulja i primjenjivati “uradi sam” koncept, e onda su se našli govoriti mi kako sam se navukla i kako mi to nije dobro. Gdje ste bili do sada?! To je sve zato jer nam je toliko toga nametnuto.

Omekšivač svi koriste, pa smo ga koristili i mi. Djeci sam kupovala najskuplje kreme čekajući da dođu na akciju. Nisam budala i znam da nije ništa ubrano i takvo stavljeno u kremu, ali sam ipak mislila da je manje štetno.

A onda vidiš da je to puno kemije, i bio bi glup kada bi nastavio s time. Moja djeca, Petar i Klara, sada se sami mažu svojim kremicama. Ne mogu ih maknuti od svake nevolje, ali barem u kući znam da mi je savjest čista - kazuje Andrea, na što se Andrijana ubacuje s riječima: samo zdraviji život!

Znamo što je unutra

Jednom prilikom nju su prozvali gospođicom fina nosa, kada je susjedi s gornjeg kata pala oprana roba namirisana omekšivačem. Naravno, Andrijani to nije mirisalo, naprotiv...

- Ušla sam u stan i počela sam se nakašljavati. Nije mi bilo jasno što mi toliko smeta odjednom, dok nisam vidjela da je preko stolice prebačen komad odjeće koji je mirisao na omekšivač.

Rugali su mi se da sam gospođica finog nosa, ali ja nisam glumila, u cijelom tom procesu osjetila ti se zaista izoštre i postaneš puno osjetljiviji na kemiju. Pored polica sa sredstvima za čišćenje u samoposlugama jedva prođem - objašnjava Andrijana.

Iz istog razloga, naime, zato što ni parfeme više ne može namirisati, Andrea se sprema pisati Calvinu Kleinu, onako kao što je pisala DM-u.

- Dat ću mu nekakav receptić i reći da mi spremi po tom parfem jer ja ne mogu od žalosti gledat cijelu njegovu bocu koju već dugo ne koristim. A bio mi je zakon - smije se Andrea koja u kupatilu ima tri police na kojima su stajali deterdženti i sva ta sredstva za čišćenje. Sve su police bile pune. Sada je napunjena tek polovica jedne.

Nema atraktivnih natpisa sa štosnim logom i maskotom, nema živih boja koje pozivaju na kupnju i trošenje... Obične staklene boce, i nekakve prozirne ili bijele tekućine ili prašci unutra. Ali zato im ne treba aplikacija da skeniraju sastav. Znaju točno što su stavile unutra.

---


TABLETE ZA PERILICU SUĐA

Sastojci (za 20-ak komada):

čaša sitne kuhinjske soli

pola čaše sode bikarbone

pola čaše limunske kiseline

destilirana voda

eterična ulja (naranča, limun...)

kalup za led

Postupak:

Suhe sastojke promiješajte u većoj posudici, ubacite ukupno 15-ak kapi eteričnog ulja.

Pomiješajte i potom našpricajte destiliranom vodom dok se ne počne raditi pjenica.

Pomiješajte i ponovite špricanje još jednom, pa pomiješajte još jednom i prebacite u kalup za led i dobro utisnite te pustite da se hladi na sobnoj temperaturi dva do tri sata, ali utisnite i tijekom toga ako se zapjeni.

Nakon sušenja, pažljivo izvadite i prebacite u staklenku i to je to.


OMEKŠIVAČ ZA ROBU

Pomiješajte pola litre destilirane vode i alkoholnog octa, te dodajte eterična ulja po izboru.


PRIRODNI GEL ZA PRANJE RUBLJA

Prirodni sapun 100 g

1 žlica sode

30 kapi eteričnog ulja po izboru

3 litre zakuhane vode

Sodu, sapun od žući i 1,5 litru vrele vode mutiti dok se sapun potpuno ne otopi, dodati 1,5 litru vrele vode i kada se ohladi, prema želji dodati eterična ulja.

Preliti u staklene boce.


TABLETE ZA ROBU

Sastojci:

250 g žučnog sapuna

500 g sode bikarbone

3 dcl alkoholnog octa

Postupak:

Sapun se izrenda, dodaju soda i ocat, nakon reakcije (zapjeni se) stavlja se u kalupe za led. Ostavi se da prenoće, i prebace u posudu u koju ćete u kojoj ćete ih držati. Izađe oko 40 tabletica.

BALZAM ZA SUHE I OŠTEĆENE RUKE

Sastojci:

3 žlice pčelinjeg voska

3 žlice kokosovog ulja

3 žlice shea maslaca

3 žlice jojobinog ulja

metalne ili staklene posudice

Postupak:

Na pari otopiti pčelinji vosak, shea maslac, kojosovo i jojobino ulje.

U otopljenu smjesu dodati 30 kapi eteričnog ulja (lavanda, tamjan, cedar, smilje...). Uliti otopljeni mele u posudice i ostaviti da se hladi.

MASLAC ZA TIJELO

Podjednake količine (po 3 žlice) karite maslaca, pčelinjeg voska i kokosovog ulja rastopiti u ujednačenu smjesu pa ohladiti 15-ak minuta na sobnoj temperaturi nakon čega se stavi u frižider da se malo stisne.

Potom se muti mikserom dok ne dobijemo željenu teksturu, te se dodaju eterična ulja.

ODSTRANJIVAČ ZA MAKE UP

Sastojci:

50 ml jojobinog ulja

50 ml destilirane vode

10 kapi lavandinog ulja

10 kapi cedrovog ulja

Pomiješati i staviti u staklenu bočicu.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČISTI DOBITAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => ČISTI DOBITAK 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-01-16 20:20:25 [created_by] => 3131 [created_by_alias] => Ivona Ćirak/Makarska kronika [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-01-16 21:10:47 [modified_by] => 3131 [publish_up] => 2020-01-16 20:20:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/01\/16\/12510154.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/16\/12510470.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/16\/12510152.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/16\/12510212.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/16\/12510216.jpg","\/images\/slike\/2020\/01\/16\/12510218.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Matko Begovi\u0107\/Makarska Kronika","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Andrea Ba\u0161i\u0107 Talijan\u010di\u0107 i Andrijana Klinac sebe su oslobodile glavobolja, a djeci osjetno podigle imunitet","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1282","k_12510154_1280.jpg":"1280x1280","k_12510154_1024.jpg":"1024x1024","k_12510154_640.jpg":"640x640","k_12510154_480.jpg":"480x480","k_12510154_340.jpg":"340x340","k_12510154_220.jpg":"220x220","o_12510154_1280.jpg":"1280x854","o_12510154_1024.jpg":"1024x683","o_12510154_640.jpg":"640x427","o_12510154_480.jpg":"480x320","o_12510154_340.jpg":"340x227","o_12510154_220.jpg":"220x146","h_12510154_1280.jpg":"1280x854","h_12510154_1024.jpg":"1024x683","h_12510154_640.jpg":"640x427","h_12510154_480.jpg":"480x320","h_12510154_340.jpg":"340x227","h_12510154_220.jpg":"220x147","pp_12510154_1280.jpg":"1006x1280","pp_12510154_1024.jpg":"805x1024","pp_12510154_640.jpg":"503x640","pp_12510154_480.jpg":"377x480","pp_12510154_340.jpg":"267x340","pp_12510154_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_12510470_1280.jpg":"1280x1280","k_12510470_1024.jpg":"1024x1024","k_12510470_640.jpg":"640x640","k_12510470_480.jpg":"480x480","k_12510470_340.jpg":"340x340","k_12510470_220.jpg":"220x220","o_12510470_1280.jpg":"1280x854","o_12510470_1024.jpg":"1024x683","o_12510470_640.jpg":"640x427","o_12510470_480.jpg":"480x320","o_12510470_340.jpg":"340x227","o_12510470_220.jpg":"220x146","h_12510470_1280.jpg":"1280x854","h_12510470_1024.jpg":"1024x683","h_12510470_640.jpg":"640x427","h_12510470_480.jpg":"480x320","h_12510470_340.jpg":"340x227","h_12510470_220.jpg":"220x147","pp_12510470_1280.jpg":"1006x1280","pp_12510470_1024.jpg":"805x1024","pp_12510470_640.jpg":"503x640","pp_12510470_480.jpg":"377x480","pp_12510470_340.jpg":"267x340","pp_12510470_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_12510152_1280.jpg":"1280x1280","k_12510152_1024.jpg":"1024x1024","k_12510152_640.jpg":"640x640","k_12510152_480.jpg":"480x480","k_12510152_340.jpg":"340x340","k_12510152_220.jpg":"220x220","o_12510152_1280.jpg":"1280x854","o_12510152_1024.jpg":"1024x683","o_12510152_640.jpg":"640x427","o_12510152_480.jpg":"480x320","o_12510152_340.jpg":"340x227","o_12510152_220.jpg":"220x146","h_12510152_1280.jpg":"1280x854","h_12510152_1024.jpg":"1024x683","h_12510152_640.jpg":"640x427","h_12510152_480.jpg":"480x320","h_12510152_340.jpg":"340x227","h_12510152_220.jpg":"220x147","pp_12510152_1280.jpg":"1006x1280","pp_12510152_1024.jpg":"805x1024","pp_12510152_640.jpg":"503x640","pp_12510152_480.jpg":"377x480","pp_12510152_340.jpg":"267x340","pp_12510152_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_12510212_1280.jpg":"1280x1280","k_12510212_1024.jpg":"1024x1024","k_12510212_640.jpg":"640x640","k_12510212_480.jpg":"480x480","k_12510212_340.jpg":"340x340","k_12510212_220.jpg":"220x220","o_12510212_1280.jpg":"1280x854","o_12510212_1024.jpg":"1024x683","o_12510212_640.jpg":"640x427","o_12510212_480.jpg":"480x320","o_12510212_340.jpg":"340x227","o_12510212_220.jpg":"220x146","h_12510212_1280.jpg":"1280x854","h_12510212_1024.jpg":"1024x683","h_12510212_640.jpg":"640x427","h_12510212_480.jpg":"480x320","h_12510212_340.jpg":"340x227","h_12510212_220.jpg":"220x147","pp_12510212_1280.jpg":"1006x1280","pp_12510212_1024.jpg":"805x1024","pp_12510212_640.jpg":"503x640","pp_12510212_480.jpg":"377x480","pp_12510212_340.jpg":"267x340","pp_12510212_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","k_12510216_1280.jpg":"1280x1280","k_12510216_1024.jpg":"1024x1024","k_12510216_640.jpg":"640x640","k_12510216_480.jpg":"480x480","k_12510216_340.jpg":"340x340","k_12510216_220.jpg":"220x220","o_12510216_1280.jpg":"1280x854","o_12510216_1024.jpg":"1024x683","o_12510216_640.jpg":"640x427","o_12510216_480.jpg":"480x320","o_12510216_340.jpg":"340x227","o_12510216_220.jpg":"220x146","h_12510216_1280.jpg":"1280x854","h_12510216_1024.jpg":"1024x683","h_12510216_640.jpg":"640x427","h_12510216_480.jpg":"480x320","h_12510216_340.jpg":"340x227","h_12510216_220.jpg":"220x147","pp_12510216_1280.jpg":"1006x1280","pp_12510216_1024.jpg":"805x1024","pp_12510216_640.jpg":"503x640","pp_12510216_480.jpg":"377x480","pp_12510216_340.jpg":"267x340","pp_12510216_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2876","k_12510218_1280.jpg":"1280x1280","k_12510218_1024.jpg":"1024x1024","k_12510218_640.jpg":"640x640","k_12510218_480.jpg":"480x480","k_12510218_340.jpg":"340x340","k_12510218_220.jpg":"220x220","o_12510218_1280.jpg":"1280x1917","o_12510218_1024.jpg":"1024x1533","o_12510218_640.jpg":"640x958","o_12510218_480.jpg":"480x719","o_12510218_340.jpg":"340x509","o_12510218_220.jpg":"220x329","h_12510218_1280.jpg":"1280x854","h_12510218_1024.jpg":"1024x683","h_12510218_640.jpg":"640x427","h_12510218_480.jpg":"480x320","h_12510218_340.jpg":"340x227","h_12510218_220.jpg":"220x147","pp_12510218_1280.jpg":"1006x1280","pp_12510218_1024.jpg":"805x1024","pp_12510218_640.jpg":"503x640","pp_12510218_480.jpg":"377x480","pp_12510218_340.jpg":"267x340","pp_12510218_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15770605 Threads: 3 Questions: 3236791911 Slow queries: 7334652 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236696906 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/andrea-i-andrijana-sve-za-male-pare-proizvode-u-kuci-i-vise-nisu-krocile-u-dm-otkrivaju-nam-sjajne-recepte-za-tablete-za-sude-i-jos-toliko-toga-1000446 [printLink] => /mozaik/zivot/andrea-i-andrijana-sve-za-male-pare-proizvode-u-kuci-i-vise-nisu-krocile-u-dm-otkrivaju-nam-sjajne-recepte-za-tablete-za-sude-i-jos-toliko-toga-1000446?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 531033 [name] => Andrea Bašić Talijančić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-16 21:54:05 [main_article_id] => 0 [alias] => andrea-basic-talijancic [link] => /tag/andrea-basic-talijancic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 531034 [name] => Andrijana Klinac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-16 21:54:05 [main_article_id] => 0 [alias] => andrijana-klinac [link] => /tag/andrijana-klinac ) [2] => stdClass Object ( [id] => 234548 [name] => prirodna kozmetika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prirodna-kozmetika [link] => /tag/prirodna-kozmetika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 531035 [name] => Recept za tablete za perilicu suđa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-16 21:54:05 [main_article_id] => 0 [alias] => recept-za-tablete-za-perilicu-suda [link] => /tag/recept-za-tablete-za-perilicu-suda ) [4] => stdClass Object ( [id] => 531036 [name] => Recept za omekšivač za robu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-16 21:54:05 [main_article_id] => 0 [alias] => recept-za-omeksivac-za-robu [link] => /tag/recept-za-omeksivac-za-robu ) [5] => stdClass Object ( [id] => 531037 [name] => Recept za odstranjivač za šminku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-16 21:54:05 [main_article_id] => 0 [alias] => recept-za-odstranjivac-za-sminku [link] => /tag/recept-za-odstranjivac-za-sminku ) [6] => stdClass Object ( [id] => 417330 [name] => Makarska kronika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => makarska-kronika [link] => /tag/makarska-kronika ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČISTI DOBITAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Andrea i Andrijana sve "za male pare" proizvode u kući i više nisu kročile u DM: otkrivaju nam sjajne recepte za tablete za suđe i još toliko toga [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3131 [name] => Ivona Ćirak [username] => ivona-irak [email] => ivona-irak@sd.hr [password] => $2y$10$NWVp9CJ2FAf.tC3BdlxF6OPIWdPGjwUoSXZ0S2dr7ZQXbyj09P0dm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/ivona-cirak-3131 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1649 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/ffa632ff6ff670d6ffefcddd6a924042?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/16/12510154.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Matko Begović/Makarska Kronika [mainImageDesc] => Andrea Bašić Talijančić i Andrijana Klinac sebe su oslobodile glavobolja, a djeci osjetno podigle imunitet [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/16/12510154.jpg [title] => Andrea Bašić Talijančić i Andrijana Klinac sebe su oslobodile glavobolja, a djeci osjetno podigle imunitet Matko Begović/Makarska Kronika ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/16/12510470.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/16/12510152.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/16/12510212.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/16/12510216.jpg [title] => ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/01/16/12510218.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

- Mjesecima nisam bila u DM-u, a bila sam njihov vjerni kupac. Ne samo ja, nego i moj 5-godišnji sin Petar. A ne idem jer mi tamo ništa - ne treba - počinje svoju priču Andrea Bašić-Talijančić, Makarka zaposlena u restoranu Specijalne bolnice “Biokovka” i majka dvoje djece.

Smijali smo se njezinoj anegdoti kada je sa sinom svratila u DM, a prodavačica Ivana ju pitala gdje je i zašto je tako dugo nema. Andrea joj je odvratila da joj više ništa treba, jer baš sve radi sama.

- A koliko sam prije bila infišana najbolje govori priča kada se trgovina renovirala, i moj Petar zacijenio jer smo, božemiprosti, tamo inače bili više nego u crkvi.

Iz zezancije sam pisala na njihovoj službenoj Facebook stranici da im to nije u redu što preuređuju, da bi nakon toga Petru stigao poziv kao vjernom kupcu - sjeća se Andrea koja danas radi sve, od sredstava za čišćenje, do sredstava za osobnu higijenu.

Profesorica Baltazar

Muž je zove Baltazar; nema što nije iskemijala, a da sve drogerije svijeta prekriži jednom zauvijek, nedostaje joj samo pjena za brijanje za šaljivog supruga. Ustvari, ni to, jer se sprema napraviti i pjenu.

- Kupujemo u drogerijama i na tim odjelima samo još WC papir, ali kako stvari stoje, morat ćemo početi tiskat i to - smije se Andrea.

Ništa bolje drogerije i odjeli sa sredstvima za čišćenje i higijenu nisu prošli ni s prijateljicom i kolegicom joj Andrijanom Klinac.

Poput Andree, sprema se upropastiti poznati lanac kozmetike jer ni ona tu ne troši. Našalit će se majka 9-godišnje Petre, zaposlena također u “Biokovki”, kako je škrta bodulka, ali ta joj šala ne drži vodu: i Andrijana kemija u svojem domu i nema potrebe kupovati kreme, serume, maske za kosu, tablete za pranje suđa, deterdžent za pranje rublja...

Objema je priča započela s upoznavanjem eteričnih ulja, da bi uskoro potom odlučile, malo-pomalo, iz doma izbacivati sve industrijske proizvode prepune raznih toksičnih i kancerogenih spojeva.

Samo sam počela izbacivati kemiju

- U sve to prva je ušla Andrijana, koja nam je pokušavala objasniti o čemu se radi, ali ja sam samo gledala i zaključivala, čak i kad je kolegu nakon primjene neke njene mješavine eteričnih ulja prestala boljeti glava, kako je riječ o običnom placebo efektu.

Ja sam vam nevjerni Toma na šesnaestu. Kad mi je tumačila, kako radim u šanku, rekla bih “aha” i zaključila s “iza tebe su tablete pa mi ih isto dodaj”.

Sve dok nisam vidjela da je pomoglo mojoj sestri koja 18 godina nije spavala normalno, i nakon što je koristila mješavinu dvaju ulja, lavande i tamjana, napokon zaspala.

Kad smo to vidjeli, prvo smo se svi isplakali, onda sam kupila ulja i potpuno me okrenulo. Samo sam počekla izbacivati iz doma svu tu kemiju.

Nevjerojatna ushićenost

Nevjerojatno je koliko si ushićen kada možeš svojim rukama nešto napraviti, a znaš što je unutra, znaš što koristiš, što ti koriste djeca, što udišu - prisjeća se Andrea.

Andrijana je koncept DIY (do it yourself ili uradi sam) počela primjenjivati prije desetak mjeseci.

- Moja Petra sama zna napraviti neke stvari, a to je ogromno bogatstvo. Ja, eto, tek sad u 40.-toj, i otkrivam koliko smo vremena protratili i koliko smo kemije stavili na sebe.

Sad su nam dostupne i neke aplikacije s kojima možemo provjeriti sastav i u redu je kad sastojci nisu toliko opasni, ali ima ih zaista dosta s kancerogenim spojevima.

Četiri proizvoda za 10 minuta

Toliko je jednostavno sve napraviti sam, iako mi na početku nije bilo jasno što ja uopće mogu s tim eteričnim uljima. No sada u 10 minuta napravim po 4,5 proizvoda. Stvarno je šteta ne koristiti to jer osnovna sredstva nisu skupa, ne treba puno vremena, i uvijek znate s čime se mažete ili s čime čistite kuću - ističe Andrijana.

Na stolu su, uz gotove made by Andrijana proizvode i mirisne bočice ulja, obični alkoholni ocat vrijedan tri kune, soda bikarbona za koju je izdvojeno deset kuna, sol, destilirana voda, bademovo i jojobino ulje, shea maslac, aloe vera...

Dosta tih preaparata traje dosta dugo, a eterična ulja ipak su nešto veći ulog. Ako se trebate za neka eterična ulja opredijeliti, Andrijana će se s teškom mukom zaustaviti na pet komada, te vam preporučiti najsvestranija ulja, koja se, naravno, miješaju s nekim baznim uljem, bilo to bademovo, kokosovo, jojobino...

A na njenoj listi na tronu je kao broj jedan lavanda, kraljica eteričnih ulja s kojom možete praviti kreme, koja djeluje umirujuće, od koje ćete napraviti mirisni omekšivač ili sprej za rublje... Potom pepermint, koji služi za razbuđivanje, za podršku mišićno-koštanom sustavu, protiv mučnine...

Čajevac se također primjenjuje na razne načine, kao i limun te tamjan. Da ne bismo previše ulazili u područje eteričnih ulja, za one koji žele znati više kazat ćemo samo da vas ostavljamo u rukama Googlea.

- Važno je naglasiti da mi nismo educirane kao aromaterapeuti, a zato i korisimo minimalne doze ulja. Za terapiju se, naime, koriste triput jače doze - napominje Andrijana, koja je u cijelu ovu priču s konceptom “uradi sam” zagrizla nakon što se uvjerila u ljekovitost ulja sa svojom kćeri.

Sve radili krivo

- Moj “wow” efekt je bio vidljiv na Petri; mi smo prije 10-11 mjeseci promijenili način života i njen je imunitet nevjerojatno ojačao. A mi smo se inače toliko bojali, već u kasno ljeto bi nas od straha što nas sve čeka počela boljeti glava... Koristili smo sve krivo, sirupe za imunitet, plaćali ih skupo, ali nismo znali za bolje.

Petra je nedonošče, dijete s toliko problema od rođenja, svaka je viroza u gradu počinjala od nas. Zvali su me da pitaju što ima novo u gradu, svaku smo imali, polovili smo viroze sve kao Pokemone.

Sada, hvala Bogu, nema problema, u kući nemamo ni papirnate maramice, a sve što sam na početku zime pripremila za prehladu nismo niti trebali te sam podijelila - kaže Andrijana.

Andrea se, kako tvrdi, oslobodila glavobolja. Kao i većina drugih promjena koje okolina ne razumije jer se razlikuju od “šprance”, i ova je naišla na osudu.

- Dok sam trošila dvije kutije tableta, i to jakih, za moje nesnosne glavobolje, nitko mi nije rekao: nemoj, Andrea, nije ti to dobro, ubijaš se s tom kemijom.

Kada sam počela koristiti eterična ulja i primjenjivati “uradi sam” koncept, e onda su se našli govoriti mi kako sam se navukla i kako mi to nije dobro. Gdje ste bili do sada?! To je sve zato jer nam je toliko toga nametnuto.

Omekšivač svi koriste, pa smo ga koristili i mi. Djeci sam kupovala najskuplje kreme čekajući da dođu na akciju. Nisam budala i znam da nije ništa ubrano i takvo stavljeno u kremu, ali sam ipak mislila da je manje štetno.

A onda vidiš da je to puno kemije, i bio bi glup kada bi nastavio s time. Moja djeca, Petar i Klara, sada se sami mažu svojim kremicama. Ne mogu ih maknuti od svake nevolje, ali barem u kući znam da mi je savjest čista - kazuje Andrea, na što se Andrijana ubacuje s riječima: samo zdraviji život!

Znamo što je unutra

Jednom prilikom nju su prozvali gospođicom fina nosa, kada je susjedi s gornjeg kata pala oprana roba namirisana omekšivačem. Naravno, Andrijani to nije mirisalo, naprotiv...

- Ušla sam u stan i počela sam se nakašljavati. Nije mi bilo jasno što mi toliko smeta odjednom, dok nisam vidjela da je preko stolice prebačen komad odjeće koji je mirisao na omekšivač.

Rugali su mi se da sam gospođica finog nosa, ali ja nisam glumila, u cijelom tom procesu osjetila ti se zaista izoštre i postaneš puno osjetljiviji na kemiju. Pored polica sa sredstvima za čišćenje u samoposlugama jedva prođem - objašnjava Andrijana.

Iz istog razloga, naime, zato što ni parfeme više ne može namirisati, Andrea se sprema pisati Calvinu Kleinu, onako kao što je pisala DM-u.

- Dat ću mu nekakav receptić i reći da mi spremi po tom parfem jer ja ne mogu od žalosti gledat cijelu njegovu bocu koju već dugo ne koristim. A bio mi je zakon - smije se Andrea koja u kupatilu ima tri police na kojima su stajali deterdženti i sva ta sredstva za čišćenje. Sve su police bile pune. Sada je napunjena tek polovica jedne.

Nema atraktivnih natpisa sa štosnim logom i maskotom, nema živih boja koje pozivaju na kupnju i trošenje... Obične staklene boce, i nekakve prozirne ili bijele tekućine ili prašci unutra. Ali zato im ne treba aplikacija da skeniraju sastav. Znaju točno što su stavile unutra.

---


TABLETE ZA PERILICU SUĐA

Sastojci (za 20-ak komada):

čaša sitne kuhinjske soli

pola čaše sode bikarbone

pola čaše limunske kiseline

destilirana voda

eterična ulja (naranča, limun...)

kalup za led

Postupak:

Suhe sastojke promiješajte u većoj posudici, ubacite ukupno 15-ak kapi eteričnog ulja.

Pomiješajte i potom našpricajte destiliranom vodom dok se ne počne raditi pjenica.

Pomiješajte i ponovite špricanje još jednom, pa pomiješajte još jednom i prebacite u kalup za led i dobro utisnite te pustite da se hladi na sobnoj temperaturi dva do tri sata, ali utisnite i tijekom toga ako se zapjeni.

Nakon sušenja, pažljivo izvadite i prebacite u staklenku i to je to.


OMEKŠIVAČ ZA ROBU

Pomiješajte pola litre destilirane vode i alkoholnog octa, te dodajte eterična ulja po izboru.


PRIRODNI GEL ZA PRANJE RUBLJA

Prirodni sapun 100 g

1 žlica sode

30 kapi eteričnog ulja po izboru

3 litre zakuhane vode

Sodu, sapun od žući i 1,5 litru vrele vode mutiti dok se sapun potpuno ne otopi, dodati 1,5 litru vrele vode i kada se ohladi, prema želji dodati eterična ulja.

Preliti u staklene boce.


TABLETE ZA ROBU

Sastojci:

250 g žučnog sapuna

500 g sode bikarbone

3 dcl alkoholnog octa

Postupak:

Sapun se izrenda, dodaju soda i ocat, nakon reakcije (zapjeni se) stavlja se u kalupe za led. Ostavi se da prenoće, i prebace u posudu u koju ćete u kojoj ćete ih držati. Izađe oko 40 tabletica.

BALZAM ZA SUHE I OŠTEĆENE RUKE

Sastojci:

3 žlice pčelinjeg voska

3 žlice kokosovog ulja

3 žlice shea maslaca

3 žlice jojobinog ulja

metalne ili staklene posudice

Postupak:

Na pari otopiti pčelinji vosak, shea maslac, kojosovo i jojobino ulje.

U otopljenu smjesu dodati 30 kapi eteričnog ulja (lavanda, tamjan, cedar, smilje...). Uliti otopljeni mele u posudice i ostaviti da se hladi.

MASLAC ZA TIJELO

Podjednake količine (po 3 žlice) karite maslaca, pčelinjeg voska i kokosovog ulja rastopiti u ujednačenu smjesu pa ohladiti 15-ak minuta na sobnoj temperaturi nakon čega se stavi u frižider da se malo stisne.

Potom se muti mikserom dok ne dobijemo željenu teksturu, te se dodaju eterična ulja.

ODSTRANJIVAČ ZA MAKE UP

Sastojci:

50 ml jojobinog ulja

50 ml destilirane vode

10 kapi lavandinog ulja

10 kapi cedrovog ulja

Pomiješati i staviti u staklenu bočicu.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Matko Begović/Makarska Kronika
Matko Begović/Makarska Kronika
Andrea Bašić Talijančić i Andrijana Klinac sebe su oslobodile glavobolja, a djeci osjetno podigle imunitet





[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/andrea-i-andrijana-sve-za-male-pare-proizvode-u-kuci-i-vise-nisu-krocile-u-dm-otkrivaju-nam-sjajne-recepte-za-tablete-za-sude-i-jos-toliko-toga-1000446 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=6678ace75224771d2a708b9dc88266f6e2372112 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Andrea+i+Andrijana+sve+%26quot%3Bza+male+pare%26quot%3B+proizvode+u+ku%C4%87i+i+vi%C5%A1e+nisu+kro%C4%8Dile+u+DM%3A+otkrivaju+nam+sjajne+recepte+za+tablete+za+su%C4%91e+i+jo%C5%A1+toliko+toga&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fandrea-i-andrijana-sve-za-male-pare-proizvode-u-kuci-i-vise-nisu-krocile-u-dm-otkrivaju-nam-sjajne-recepte-za-tablete-za-sude-i-jos-toliko-toga-1000446 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fandrea-i-andrijana-sve-za-male-pare-proizvode-u-kuci-i-vise-nisu-krocile-u-dm-otkrivaju-nam-sjajne-recepte-za-tablete-za-sude-i-jos-toliko-toga-1000446 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ČISTI DOBITAK [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
ŽivotČISTI DOBITAK

Andrea i Andrijana sve "za male pare" proizvode u kući i više nisu kročile u DM: otkrivaju nam sjajne recepte za tablete za suđe i još toliko toga

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
16. siječnja 2020. - 21:20
Andrea Bašić Talijančić i Andrijana Klinac sebe su oslobodile glavobolja, a djeci osjetno podigle imunitetMatko Begović/Makarska Kronika

- Mjesecima nisam bila u DM-u, a bila sam njihov vjerni kupac. Ne samo ja, nego i moj 5-godišnji sin Petar. A ne idem jer mi tamo ništa - ne treba - počinje svoju priču Andrea Bašić-Talijančić, Makarka zaposlena u restoranu Specijalne bolnice “Biokovka” i majka dvoje djece.

Smijali smo se njezinoj anegdoti kada je sa sinom svratila u DM, a prodavačica Ivana ju pitala gdje je i zašto je tako dugo nema. Andrea joj je odvratila da joj više ništa treba, jer baš sve radi sama.

- A koliko sam prije bila infišana najbolje govori priča kada se trgovina renovirala, i moj Petar zacijenio jer smo, božemiprosti, tamo inače bili više nego u crkvi.

Iz zezancije sam pisala na njihovoj službenoj Facebook stranici da im to nije u redu što preuređuju, da bi nakon toga Petru stigao pozi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 23:54