StoryEditorOCM
ŽivotSLJEDEĆI VIKEND

Uskoro započinje festival koji je osvojio srca Splićana i postao nezaobilazna stanica posjetitelja iz cijelog svijeta

Piše Anamaria Mikulić
10. svibnja 2024. - 15:37

Tjedan dana dijeli nas od otvaranja 10. Festivala vina i delicija "Vinski podrum", manifestacije u organizaciji Slobodne Dalmacije koja je osvojila srca Splićana i postala nezaobilazna stanica za posjetitelje iz cijelog svijeta.

Sljedećeg vikenda, 17. i 18. svibnja, u Splitu će se okupiti više od 90 najčuvenijih vinara koji jedva čekaju da vas upoznaju s tradicijom i radom koji stoji iza vrhunskih kapljica ovog božanskog napitka. Na jednom mjestu imat ćete priliku kušati više od 400 nagrađivanih etiketa vina i degustirati najfinije delicije. 

S ponosom vas obavještavamo da na naš Festival stižu i vinari iz Vinarije Markus koji su predani stvaranju vina koja odražavaju esenciju Dalmacije. Svaki aspekt njihova proizvodnog postupka, od autohtonih sorti grožđa do pomno biranoga tla i zemlje, usmjeren je na stvaranje vina koja odražavaju istinsku bit njihova kraja.

Ovo im je drugi nastup u Splitu, a posebno ih veseli ovogodišnja lokacija održavanja Festivala. Naime, za jubilarno izdanje odlučili smo se za novu ekskluzivnu lokaciju. Prvi put Festival će se održati u veličanstvenom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika na prekrasnim Mejama.

- Sajam vina traži moderan i tehnički besprijekoran prostor. Nova lokacija je puno bolja u teoriji, ali moramo je prvo isprobati u praksi. Najvažnije za sajam su dobre vinske čaše, kvalitetno hlađenje vina, lagan pristup i dolazak za goste te stručno osoblje u organizaciji sajma - rekao je enolog Slaven Jelčić. 

image
Josko Supic/Cropix

Znanje pretočeno u velika moderna vina

Vinarija Markus svoju je priču započela prije 15 godina zahvaljujući Slavenu i Ivoni, supružnicima i uglednim vinarima koji su u različitim vinarijama proizvodili poznata vina. Slaven je prišao obitelji Young s ludom idejom da zajedničkom suradnjom stvore okruženje u kojemu će on i Ivona proizvesti najbolja moguća vina. Nakon mjeseci rasprava oko opreme, izbora grožđa, postupka vinifikacije i stila vina, odlučeno je da se, preko vina Markus, timski rad usmjeri na očuvanje hrvatskog vinogradarstva i izvrsnost u proizvodnji vina.

Njihova predanost poslu temelji se na čvrstom uvjerenju da je znanja brojnih naraštaja hrvatskoga vinogradarstva moguće pretočiti u velika moderna vina. Jedinstveni terroir, višestoljetne lokalne sorte grožđa i klimu idealnu za nastanak slojevitih okusa, pretočili su u optimalni spoj strukture, snage i profinjenosti, stvarajući tako uravnotežena vina.

- Ponosni smo na sva naša vina jer se sva rade od najboljeg mogućeg grožđa s najvećom mogućom pažnjom. Na sajmu ćemo se predstaviti vinima: maraštinom Pomalo 2023, Rose 2023, pošipima O tom potom 2022 i Dan po dan 2022, chardonnayom Serendipity 2022 i crljenkom Fetivi 2020 - rekla nam je Ivona Jelčić. 

Degustirate li njihov crljenak Fetivi, osjetit ćete intenzivan i kompleksan buke crvene trešnje i kupine pomiješan s notama minerala, sladića, svježeg svijetlog duhana i dašak svježeg crnog ribiza. Ovo vino je punog tijela s bogatim taninom, ali okruglim okvirom i izvanrednom finoćom. Fermentacija i maceracija odvijaju se u velikim hrastovim bačvama, a u francuskom hrastu odležava 24 mjeseca. Savršeno će se sljubiti s jelima od crvenog mesa, posebno odreskom.

image
Josko Ponos/Cropix

- Svim gostima bih poručio da je dolazak na sajam nešto što ne smiju propustiti. Imati priliku na jednom mjestu probati toliko naših dobrih vina i upoznati ljude koji rade ta vina je nešto neprocjenjivo. Vino je medij i plemenito piće koje je u našim genima. Vino spaja ljude i pruža im priliku da nakratko osjete čistu sreću i veselje, a ponešto mogu i naučiti - poručio je Jelčić. 

Vinski vikend

Na vinskoj fešti možete nam se pridružiti u petak 17. svibnja od 16 do 21 sat te u subotu 18. svibnja od 14 do 20 sati. Očekuju vas degustacije, predavanja, radionice, vinska škola za početnike, degustacijske ture s osobnim sommelierom i razne delicije. Za dobru atmosferu zadužili smo bend Trans AcousticFusion, koji će nas zabavljati tijekom oba dana Festivala od 18 do 20 sati. 

image
Josko Ponos/Cropix

Cijena ulaznice je 20 €, a povratna kaucija za čašu iznosi 10 €. Za plaćanje ulaznica PBZ i PBZ Card Premium Visa karticama odobravamo i popust te će u tom slučaju cijena jedne ulaznice iznositi 16 €.

Jedva čekamo nazdraviti s vama!

 

Više informacija o programu pronađite na linku

Više informacija o ulaznicama pronađite na linku

Više informacija o izlagačima pronađite na linku

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 00:15