stdClass Object ( [id] => 1078354 [title] => Vlade Prančić iz Dugopolja zna kako se radi odlična panceta i pečenica, priča nam o soljenju, dimljenju i sušenju: Ako ne pogodiš, ode sve ‘uprdec‘ [alias] => vlade-prancic-iz-dugopolja-zna-kako-se-radi-odlicna-panceta-i-pecenica-prica-nam-o-soljenju-dimljenju-i-susenju-ako-ne-pogodis-ode-sve-uprdec [catid] => 264 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

E da vam se nadimiti kao nama, da vam je na kraju Dugopolja u velikom žutom pogonu samo oćutjeti taj savršeni miris domaće pancete, pečenice, pršuta, vrata.

Gdje se god okreneš u tom velikom tamnom, hladnom prostoru punom reskog dima, pogled ti seže na 50 tona mesne delikatese, do u milimetar precizno poredane i ovješene o stropne grede. Moj Bože da te netko ovdje zatvori, i dade ti vječni život. Barem tri iljade godina čovjek bi samo degustirao. Kao mali miš u velikoj gozbi.

U Dugopolju je jučer oko devet jutarnjih sati bilo između nule i jednog stupnja. U dimnici pršutane "Smjeli" Vlade Prančića tri. Reklo bi se na selu, hladno je ko u jaceri, dojam leda još više stvara bura koja piri kroz otvorene prozore. Ide do kosti.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

A pečenice i pancetice uživaju kao mali praščići. Doduše, nekoć su to stvarno i bili praščići, i kada su napunili sedam do osam mjeseci kao svinje od 130 kila, iz Slavonije su na klanje otišle u Mađarsku.

Da je l' mi drago?

A onda su se kao svježe meso vratile u domaju. I sada dio visi u Vladinoj pršutani, goji se do delikatese. A od ovog utorka su i ponosni nositelji imena, certifikata "Dalmatinska panceta" i "Dalmatinska pečenica".

- To znači da smo nakon 2,5 godina rada mi iz Udruge "Dalmatinski pršut" uspjeli zaštititi našu dalmatinsku rođenu tradiciju. I odlukom Europske komisije naša pečenica i panceta, nas 14 od 17 proizvođača iz Udruge s područja Dalmacije od Zadra do Konavala, proglašena je novim hrvatskim proizvodima zaštićenog naziva u EU-u.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

Upisani su u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. I tako će, gdje god da otputuju, na sebi nositi znak da su iz ovoga kraja. Iz Dalmacije, i kako su nastali na tradicionalni način, onako kako su to radili naši stari. Da je l' mi drago? Is, a di neće bit. Dugo smo na tome radili – veli nam Vlade.

Došli smo mu u najgorem mogućem trenutku, dan prije soljenja nove ture mesa, u godišnjem turnusu u kojem glava puca od gužve. Vlade je u bijelom radnom odijelu.

Nije nalik fensi privatnicima kojima bežična slušalica viri s uha, manikiranih ruku. Njegove su upravo izašle iz pakirnice. Već je 30 godina u ovom poslu.

- Nisam klasični privatnik, a i ne možeš među meso u odijelu. Kad ti dim u njega uđe, nema te bure koja će ga iz robe izvuć.

Imam pet ljudi u pogonu, ja sam šesti, ne more taj šesti gledat šta ostatak radi, nema se vrimena za to. Nego s njima treba zasukat rukave. Ovo je fizički rad teški.

Sve ovo meso je stiglo iz Mađarske jer kod nas više nema klanja. Prije je u Dugopolju svaka familija imala dva do četiri prasca, bilo je i po dvi iljade svinja.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

Sad ih nema možda 50 sve skupa. I zato moramo uvozit meso. Ali hvala Bogu, odlične je kvalitete. Pola od svega ovoga ovde ide u izvoz u Europu. I sad će nosit tu našu oznaku. Jesmo, ponosni smo. Nas 14 je dobilo oznaku. Trajalo je, ali smo projekt doveli do točke na i – veli Vlade.

E sada, zašto više nemamo svinja na uzgoju, to je već jedna velika tužna priča. Što se Dalmacije tiče, Vlade nam je to pojasnio vrlo jasno, ne idu turizam i svinjogojstvo zajedno. A kod nas bi svi htjeli "turizmovati". No što je tu je, igrača za pobjedu još uvijek ima. Posao im je težak, borba je to velika. Ali ono što stvaraju govori sve jezike svijeta, a sada nosi i važnu oznaku. Idemo u glavu, što je to pečenica, što je panceta, kako ih razlikovati, s čim se najbolje sljubljuju?

Tri su vrste pancete!

- Panceta se radi od obrađene svinjske potrbušine, najidealnija je ona od šest do sedam kila, godišnje je proizvedem oko 20 tona, i to je prava delikatesa.

I to u sve ulazi, a jede se i sama, meni je najdraža samo s litnjim pomama, koje samo dobro nasolim. Ma kakvi sir uz to, on samo smeta. A ako ćeš je u šta ubacit, onda su ti to fažol, tripice, sarme, paprike, kiseli kupus.

Bez pancete to nije to, ona daje taj šmek. Ima je tri vrste, daily je jako tanka, dolazi u periodu od 65 dana. Ja radim A i B klasu. A je mesnata i teža, obrađena između pet i sedam kila. B je masnija i jača unutra, i ona dolazi kroz 90 dana, moja i do sto – veli.

A da ispadnete kako o njima znate sve, evo vam i vodiča za kupnju. Tko voli crveniju može uzeti daily tip, naoko je lijepa, ali znade biti žilava.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

A i B debljina je tri do četiri centimetra, na sebi ima tri crvene rige i više od 50 posto bijelog. Ako je kupujete pakiranu, dobro je stisnite između prstiju, ako je meka, to znači da je presvježa. Nije se, dakle, dobro osušila. Birajte tvrdu. A i miris dima je bitan čimbenik. Ako se blago osjeća, samo se mašite, to je to.

- Godišnje proizvodim još i 50 tona pršuta, i četiri do pet tona pečenice. Pečenica je skup proizvod, nastaje od svinjskih leđa, može s kosti i bez. Mi smo zaštitili onu bez kosti. To je najkvalitetniji dio svinje, čisti mišić bez mrve masti.

Sezonskog je karaktera, ide od 1. 10 do 1. 5, nije litnji igrač. Certifikacijom se prezentira kao narezak, jede se uz pršut, ide i uz sir. A kada se malo osuši, jedno za šest, sedam do deset dana, tada je najbolja uz jaja.

Evo, sinoć sam je ja jia za večeru baš tako. A mene pitate šta volin? Nakon 30 godina druženja s ovim programom, ja sam vam rado i za ribu. E da, komarču, bilo koju, srdelu. Ja je biram od gušta, iako nikad neću promašit i ove gušte od mesa – veli Vlade.

Najgora stvar za svakog proizvođača je da ponudi nedovoljno sušeno meso, ili presoljeno. Greške u proizvodnji su moguće i ako se radi sa starim mesom, ili u pogon uđe najveći neprijatelj, muha. Pa se ugnijezdi, izazove kvarenje, zatruje, ucrva neki od komada.

S nametnicima treba oštro, u proizvodnji je sto načina zaštite. Ali ima i sto tajni kako bi proizvod bio točno onakav kakav smo ga jeli nekada, kod baka i dida iz Zagore.

Samo u Tirolu dime ka i mi u Dalmaciji

- Certificiranjem imamo dokaz kvalitete, tradicije, i obvezali se kako ćemo raditi po točno određenim parametrima. Ko brani Ličanima da zaštite i svoje. Ali onda će se to njihovo zvati lička panceta.

Ali, koliko znam, mi smo prvi od nas to za ove proizvode napravili. I dobro smo se namučili. U ciloj Europi samo je još u Tirolu dime. I nigdi više.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

A ima tu i drugih bitnih stvari. Recimo, soljenje ili salamura. Ja radim s morskom soli. Onda je bitno i da se ne presuši. Kod naših starih i ovoga sada nema razlike u proizvodnji. Samo šta se ovdje soli u kontroliranim uvjetima - pojašnjava Vlade.

A mora tako jer ove nove zime nisu kao one prije. Prije je 29. studenoga već bilo snijega. A danas imaš južine od 15 stupnjeva u siječnju i veljači. Soljenje, dimljenje, sušenje, to vam je filozofija. I ako je ne pogodiš, ode roba "uprdec".

- Danas su temperature u velikim oscilacijama. Opet na buri triba dogrijavat prostor, pa zimi noću ložim vatru, a danju je otvoren prozor.

Prije je noću bilo otvoreno, a danju bi dimia. Kako bi reka, igram se s vremenskim uvjetima, jer se sve prominilo. Moraš pazit i na drvo, koristim 90 posto graba bijelog, nešto malo crnog graba. Iz Like mi stiže.

Njega uzimam jer naš grab, dalmatinski, ne može, ima veliku kaloriju i stvara velike temperature. A dim treba bit što hladniji, malo kaloričan. Dim daje i aromu.

A može stvarat i trpkost, žestinu u mesu, a to bome neću. Kod ovih dalmatinskih vrsta pečenice, pancete, ne stavljamo nikakve začine. Neki opet tako pojačavaju ukus.

To vam je to, sto čudi, sto ukusa, ali samo jedna Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica. To nema nitko osim nas – veli nam Vlade s ponosom.

Dijele ga i svi ostali iz Udruge koji su na ovom dugom projektu čuvanja i zaštite našeg, izvornog, domaćeg, dobro rukave zasukali.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sad su i zaštićeni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => sad su i zaštićeni 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-17 14:27:30 [created_by] => 3217 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-02-17 18:50:28 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-02-17 18:50:28 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 426 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 264 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti za kvalitetan život [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [page_title] => Život [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916174.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916176.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916168.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916160.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916154.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916148.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916144.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916138.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916128.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916124.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916116.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916112.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916108.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916104.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916100.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916098.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916090.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916088.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916086.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916084.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916082.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916080.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/17\/16916074.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jakov Prki\u0107\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix","Jakov Prkic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_16916174_1280.jpg":"1280x1280","k_16916174_1024.jpg":"1024x1024","k_16916174_640.jpg":"640x640","k_16916174_480.jpg":"480x480","k_16916174_340.jpg":"340x340","k_16916174_220.jpg":"220x220","o_16916174_1280.jpg":"1280x853","o_16916174_1024.jpg":"1024x682","o_16916174_640.jpg":"640x426","o_16916174_480.jpg":"480x320","o_16916174_340.jpg":"340x226","o_16916174_220.jpg":"220x146","h_16916174_1280.jpg":"1280x854","h_16916174_1024.jpg":"1024x683","h_16916174_640.jpg":"640x427","h_16916174_480.jpg":"480x320","h_16916174_340.jpg":"340x227","h_16916174_220.jpg":"220x147","pp_16916174_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916174_1024.jpg":"805x1024","pp_16916174_640.jpg":"503x640","pp_16916174_480.jpg":"377x480","pp_16916174_340.jpg":"267x340","pp_16916174_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1283","k_16916176_1280.jpg":"1280x1280","k_16916176_1024.jpg":"1024x1024","k_16916176_640.jpg":"640x640","k_16916176_480.jpg":"480x480","k_16916176_340.jpg":"340x340","k_16916176_220.jpg":"220x220","o_16916176_1280.jpg":"1280x855","o_16916176_1024.jpg":"1024x684","o_16916176_640.jpg":"640x427","o_16916176_480.jpg":"480x320","o_16916176_340.jpg":"340x227","o_16916176_220.jpg":"220x147","h_16916176_1280.jpg":"1280x854","h_16916176_1024.jpg":"1024x683","h_16916176_640.jpg":"640x427","h_16916176_480.jpg":"480x320","h_16916176_340.jpg":"340x227","h_16916176_220.jpg":"220x147","pp_16916176_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916176_1024.jpg":"805x1024","pp_16916176_640.jpg":"503x640","pp_16916176_480.jpg":"377x480","pp_16916176_340.jpg":"267x340","pp_16916176_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1608","k_16916168_1280.jpg":"1280x1280","k_16916168_1024.jpg":"1024x1024","k_16916168_640.jpg":"640x640","k_16916168_480.jpg":"480x480","k_16916168_340.jpg":"340x340","k_16916168_220.jpg":"220x220","o_16916168_1280.jpg":"1280x1072","o_16916168_1024.jpg":"1024x857","o_16916168_640.jpg":"640x536","o_16916168_480.jpg":"480x402","o_16916168_340.jpg":"340x284","o_16916168_220.jpg":"220x184","h_16916168_1280.jpg":"1280x854","h_16916168_1024.jpg":"1024x683","h_16916168_640.jpg":"640x427","h_16916168_480.jpg":"480x320","h_16916168_340.jpg":"340x227","h_16916168_220.jpg":"220x147","pp_16916168_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916168_1024.jpg":"805x1024","pp_16916168_640.jpg":"503x640","pp_16916168_480.jpg":"377x480","pp_16916168_340.jpg":"267x340","pp_16916168_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_16916160_1280.jpg":"1280x1280","k_16916160_1024.jpg":"1024x1024","k_16916160_640.jpg":"640x640","k_16916160_480.jpg":"480x480","k_16916160_340.jpg":"340x340","k_16916160_220.jpg":"220x220","o_16916160_1280.jpg":"1280x853","o_16916160_1024.jpg":"1024x682","o_16916160_640.jpg":"640x426","o_16916160_480.jpg":"480x320","o_16916160_340.jpg":"340x226","o_16916160_220.jpg":"220x146","h_16916160_1280.jpg":"1280x854","h_16916160_1024.jpg":"1024x683","h_16916160_640.jpg":"640x427","h_16916160_480.jpg":"480x320","h_16916160_340.jpg":"340x227","h_16916160_220.jpg":"220x147","pp_16916160_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916160_1024.jpg":"805x1024","pp_16916160_640.jpg":"503x640","pp_16916160_480.jpg":"377x480","pp_16916160_340.jpg":"267x340","pp_16916160_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1335","k_16916154_1280.jpg":"1280x1280","k_16916154_1024.jpg":"1024x1024","k_16916154_640.jpg":"640x640","k_16916154_480.jpg":"480x480","k_16916154_340.jpg":"340x340","k_16916154_220.jpg":"220x220","o_16916154_1280.jpg":"1280x890","o_16916154_1024.jpg":"1024x712","o_16916154_640.jpg":"640x445","o_16916154_480.jpg":"480x333","o_16916154_340.jpg":"340x236","o_16916154_220.jpg":"220x152","h_16916154_1280.jpg":"1280x854","h_16916154_1024.jpg":"1024x683","h_16916154_640.jpg":"640x427","h_16916154_480.jpg":"480x320","h_16916154_340.jpg":"340x227","h_16916154_220.jpg":"220x147","pp_16916154_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916154_1024.jpg":"805x1024","pp_16916154_640.jpg":"503x640","pp_16916154_480.jpg":"377x480","pp_16916154_340.jpg":"267x340","pp_16916154_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1395","k_16916148_1280.jpg":"1280x1280","k_16916148_1024.jpg":"1024x1024","k_16916148_640.jpg":"640x640","k_16916148_480.jpg":"480x480","k_16916148_340.jpg":"340x340","k_16916148_220.jpg":"220x220","o_16916148_1280.jpg":"1280x930","o_16916148_1024.jpg":"1024x744","o_16916148_640.jpg":"640x465","o_16916148_480.jpg":"480x348","o_16916148_340.jpg":"340x247","o_16916148_220.jpg":"220x159","h_16916148_1280.jpg":"1280x854","h_16916148_1024.jpg":"1024x683","h_16916148_640.jpg":"640x427","h_16916148_480.jpg":"480x320","h_16916148_340.jpg":"340x227","h_16916148_220.jpg":"220x147","pp_16916148_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916148_1024.jpg":"805x1024","pp_16916148_640.jpg":"503x640","pp_16916148_480.jpg":"377x480","pp_16916148_340.jpg":"267x340","pp_16916148_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2021","k_16916144_1280.jpg":"1280x1280","k_16916144_1024.jpg":"1024x1024","k_16916144_640.jpg":"640x640","k_16916144_480.jpg":"480x480","k_16916144_340.jpg":"340x340","k_16916144_220.jpg":"220x220","o_16916144_1280.jpg":"1280x1347","o_16916144_1024.jpg":"1024x1077","o_16916144_640.jpg":"640x673","o_16916144_480.jpg":"480x505","o_16916144_340.jpg":"340x357","o_16916144_220.jpg":"220x231","h_16916144_1280.jpg":"1280x854","h_16916144_1024.jpg":"1024x683","h_16916144_640.jpg":"640x427","h_16916144_480.jpg":"480x320","h_16916144_340.jpg":"340x227","h_16916144_220.jpg":"220x147","pp_16916144_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916144_1024.jpg":"805x1024","pp_16916144_640.jpg":"503x640","pp_16916144_480.jpg":"377x480","pp_16916144_340.jpg":"267x340","pp_16916144_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1252","k_16916138_1280.jpg":"1280x1280","k_16916138_1024.jpg":"1024x1024","k_16916138_640.jpg":"640x640","k_16916138_480.jpg":"480x480","k_16916138_340.jpg":"340x340","k_16916138_220.jpg":"220x220","o_16916138_1280.jpg":"1280x834","o_16916138_1024.jpg":"1024x667","o_16916138_640.jpg":"640x417","o_16916138_480.jpg":"480x313","o_16916138_340.jpg":"340x221","o_16916138_220.jpg":"220x143","h_16916138_1280.jpg":"1280x854","h_16916138_1024.jpg":"1024x683","h_16916138_640.jpg":"640x427","h_16916138_480.jpg":"480x320","h_16916138_340.jpg":"340x227","h_16916138_220.jpg":"220x147","pp_16916138_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916138_1024.jpg":"805x1024","pp_16916138_640.jpg":"503x640","pp_16916138_480.jpg":"377x480","pp_16916138_340.jpg":"267x340","pp_16916138_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1258","k_16916128_1280.jpg":"1280x1280","k_16916128_1024.jpg":"1024x1024","k_16916128_640.jpg":"640x640","k_16916128_480.jpg":"480x480","k_16916128_340.jpg":"340x340","k_16916128_220.jpg":"220x220","o_16916128_1280.jpg":"1280x838","o_16916128_1024.jpg":"1024x670","o_16916128_640.jpg":"640x419","o_16916128_480.jpg":"480x314","o_16916128_340.jpg":"340x222","o_16916128_220.jpg":"220x144","h_16916128_1280.jpg":"1280x854","h_16916128_1024.jpg":"1024x683","h_16916128_640.jpg":"640x427","h_16916128_480.jpg":"480x320","h_16916128_340.jpg":"340x227","h_16916128_220.jpg":"220x147","pp_16916128_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916128_1024.jpg":"805x1024","pp_16916128_640.jpg":"503x640","pp_16916128_480.jpg":"377x480","pp_16916128_340.jpg":"267x340","pp_16916128_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1290","k_16916124_1280.jpg":"1280x1280","k_16916124_1024.jpg":"1024x1024","k_16916124_640.jpg":"640x640","k_16916124_480.jpg":"480x480","k_16916124_340.jpg":"340x340","k_16916124_220.jpg":"220x220","o_16916124_1280.jpg":"1280x860","o_16916124_1024.jpg":"1024x688","o_16916124_640.jpg":"640x430","o_16916124_480.jpg":"480x322","o_16916124_340.jpg":"340x228","o_16916124_220.jpg":"220x147","h_16916124_1280.jpg":"1280x854","h_16916124_1024.jpg":"1024x683","h_16916124_640.jpg":"640x427","h_16916124_480.jpg":"480x320","h_16916124_340.jpg":"340x227","h_16916124_220.jpg":"220x147","pp_16916124_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916124_1024.jpg":"805x1024","pp_16916124_640.jpg":"503x640","pp_16916124_480.jpg":"377x480","pp_16916124_340.jpg":"267x340","pp_16916124_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1214","k_16916116_1280.jpg":"1280x1280","k_16916116_1024.jpg":"1024x1024","k_16916116_640.jpg":"640x640","k_16916116_480.jpg":"480x480","k_16916116_340.jpg":"340x340","k_16916116_220.jpg":"220x220","o_16916116_1280.jpg":"1280x809","o_16916116_1024.jpg":"1024x647","o_16916116_640.jpg":"640x404","o_16916116_480.jpg":"480x303","o_16916116_340.jpg":"340x214","o_16916116_220.jpg":"220x139","h_16916116_1280.jpg":"1280x854","h_16916116_1024.jpg":"1024x683","h_16916116_640.jpg":"640x427","h_16916116_480.jpg":"480x320","h_16916116_340.jpg":"340x227","h_16916116_220.jpg":"220x147","pp_16916116_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916116_1024.jpg":"805x1024","pp_16916116_640.jpg":"503x640","pp_16916116_480.jpg":"377x480","pp_16916116_340.jpg":"267x340","pp_16916116_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2989","k_16916112_1280.jpg":"1280x1280","k_16916112_1024.jpg":"1024x1024","k_16916112_640.jpg":"640x640","k_16916112_480.jpg":"480x480","k_16916112_340.jpg":"340x340","k_16916112_220.jpg":"220x220","o_16916112_1280.jpg":"1280x1992","o_16916112_1024.jpg":"1024x1594","o_16916112_640.jpg":"640x996","o_16916112_480.jpg":"480x747","o_16916112_340.jpg":"340x529","o_16916112_220.jpg":"220x342","h_16916112_1280.jpg":"1280x854","h_16916112_1024.jpg":"1024x683","h_16916112_640.jpg":"640x427","h_16916112_480.jpg":"480x320","h_16916112_340.jpg":"340x227","h_16916112_220.jpg":"220x147","pp_16916112_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916112_1024.jpg":"805x1024","pp_16916112_640.jpg":"503x640","pp_16916112_480.jpg":"377x480","pp_16916112_340.jpg":"267x340","pp_16916112_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2917","k_16916108_1280.jpg":"1280x1280","k_16916108_1024.jpg":"1024x1024","k_16916108_640.jpg":"640x640","k_16916108_480.jpg":"480x480","k_16916108_340.jpg":"340x340","k_16916108_220.jpg":"220x220","o_16916108_1280.jpg":"1280x1944","o_16916108_1024.jpg":"1024x1555","o_16916108_640.jpg":"640x972","o_16916108_480.jpg":"480x729","o_16916108_340.jpg":"340x516","o_16916108_220.jpg":"220x334","h_16916108_1280.jpg":"1280x854","h_16916108_1024.jpg":"1024x683","h_16916108_640.jpg":"640x427","h_16916108_480.jpg":"480x320","h_16916108_340.jpg":"340x227","h_16916108_220.jpg":"220x147","pp_16916108_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916108_1024.jpg":"805x1024","pp_16916108_640.jpg":"503x640","pp_16916108_480.jpg":"377x480","pp_16916108_340.jpg":"267x340","pp_16916108_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1247","k_16916104_1280.jpg":"1280x1280","k_16916104_1024.jpg":"1024x1024","k_16916104_640.jpg":"640x640","k_16916104_480.jpg":"480x480","k_16916104_340.jpg":"340x340","k_16916104_220.jpg":"220x220","o_16916104_1280.jpg":"1280x831","o_16916104_1024.jpg":"1024x665","o_16916104_640.jpg":"640x415","o_16916104_480.jpg":"480x311","o_16916104_340.jpg":"340x220","o_16916104_220.jpg":"220x142","h_16916104_1280.jpg":"1280x854","h_16916104_1024.jpg":"1024x683","h_16916104_640.jpg":"640x427","h_16916104_480.jpg":"480x320","h_16916104_340.jpg":"340x227","h_16916104_220.jpg":"220x147","pp_16916104_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916104_1024.jpg":"805x1024","pp_16916104_640.jpg":"503x640","pp_16916104_480.jpg":"377x480","pp_16916104_340.jpg":"267x340","pp_16916104_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1320","k_16916100_1280.jpg":"1280x1280","k_16916100_1024.jpg":"1024x1024","k_16916100_640.jpg":"640x640","k_16916100_480.jpg":"480x480","k_16916100_340.jpg":"340x340","k_16916100_220.jpg":"220x220","o_16916100_1280.jpg":"1280x880","o_16916100_1024.jpg":"1024x704","o_16916100_640.jpg":"640x440","o_16916100_480.jpg":"480x330","o_16916100_340.jpg":"340x233","o_16916100_220.jpg":"220x151","h_16916100_1280.jpg":"1280x854","h_16916100_1024.jpg":"1024x683","h_16916100_640.jpg":"640x427","h_16916100_480.jpg":"480x320","h_16916100_340.jpg":"340x227","h_16916100_220.jpg":"220x147","pp_16916100_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916100_1024.jpg":"805x1024","pp_16916100_640.jpg":"503x640","pp_16916100_480.jpg":"377x480","pp_16916100_340.jpg":"267x340","pp_16916100_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_16916098_1280.jpg":"1280x1280","k_16916098_1024.jpg":"1024x1024","k_16916098_640.jpg":"640x640","k_16916098_480.jpg":"480x480","k_16916098_340.jpg":"340x340","k_16916098_220.jpg":"220x220","o_16916098_1280.jpg":"1280x853","o_16916098_1024.jpg":"1024x682","o_16916098_640.jpg":"640x426","o_16916098_480.jpg":"480x320","o_16916098_340.jpg":"340x226","o_16916098_220.jpg":"220x146","h_16916098_1280.jpg":"1280x854","h_16916098_1024.jpg":"1024x683","h_16916098_640.jpg":"640x427","h_16916098_480.jpg":"480x320","h_16916098_340.jpg":"340x227","h_16916098_220.jpg":"220x147","pp_16916098_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916098_1024.jpg":"805x1024","pp_16916098_640.jpg":"503x640","pp_16916098_480.jpg":"377x480","pp_16916098_340.jpg":"267x340","pp_16916098_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1068","k_16916090_1280.jpg":"1280x1280","k_16916090_1024.jpg":"1024x1024","k_16916090_640.jpg":"640x640","k_16916090_480.jpg":"480x480","k_16916090_340.jpg":"340x340","k_16916090_220.jpg":"220x220","o_16916090_1280.jpg":"1280x712","o_16916090_1024.jpg":"1024x569","o_16916090_640.jpg":"640x356","o_16916090_480.jpg":"480x267","o_16916090_340.jpg":"340x189","o_16916090_220.jpg":"220x122","h_16916090_1280.jpg":"1280x854","h_16916090_1024.jpg":"1024x683","h_16916090_640.jpg":"640x427","h_16916090_480.jpg":"480x320","h_16916090_340.jpg":"340x227","h_16916090_220.jpg":"220x147","pp_16916090_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916090_1024.jpg":"805x1024","pp_16916090_640.jpg":"503x640","pp_16916090_480.jpg":"377x480","pp_16916090_340.jpg":"267x340","pp_16916090_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_16916088_1280.jpg":"1280x1280","k_16916088_1024.jpg":"1024x1024","k_16916088_640.jpg":"640x640","k_16916088_480.jpg":"480x480","k_16916088_340.jpg":"340x340","k_16916088_220.jpg":"220x220","o_16916088_1280.jpg":"1280x853","o_16916088_1024.jpg":"1024x682","o_16916088_640.jpg":"640x426","o_16916088_480.jpg":"480x320","o_16916088_340.jpg":"340x226","o_16916088_220.jpg":"220x146","h_16916088_1280.jpg":"1280x854","h_16916088_1024.jpg":"1024x683","h_16916088_640.jpg":"640x427","h_16916088_480.jpg":"480x320","h_16916088_340.jpg":"340x227","h_16916088_220.jpg":"220x147","pp_16916088_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916088_1024.jpg":"805x1024","pp_16916088_640.jpg":"503x640","pp_16916088_480.jpg":"377x480","pp_16916088_340.jpg":"267x340","pp_16916088_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2994","k_16916086_1280.jpg":"1280x1280","k_16916086_1024.jpg":"1024x1024","k_16916086_640.jpg":"640x640","k_16916086_480.jpg":"480x480","k_16916086_340.jpg":"340x340","k_16916086_220.jpg":"220x220","o_16916086_1280.jpg":"1280x1996","o_16916086_1024.jpg":"1024x1596","o_16916086_640.jpg":"640x998","o_16916086_480.jpg":"480x748","o_16916086_340.jpg":"340x530","o_16916086_220.jpg":"220x343","h_16916086_1280.jpg":"1280x854","h_16916086_1024.jpg":"1024x683","h_16916086_640.jpg":"640x427","h_16916086_480.jpg":"480x320","h_16916086_340.jpg":"340x227","h_16916086_220.jpg":"220x147","pp_16916086_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916086_1024.jpg":"805x1024","pp_16916086_640.jpg":"503x640","pp_16916086_480.jpg":"377x480","pp_16916086_340.jpg":"267x340","pp_16916086_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","k_16916084_1280.jpg":"1280x1280","k_16916084_1024.jpg":"1024x1024","k_16916084_640.jpg":"640x640","k_16916084_480.jpg":"480x480","k_16916084_340.jpg":"340x340","k_16916084_220.jpg":"220x220","o_16916084_1280.jpg":"1280x853","o_16916084_1024.jpg":"1024x682","o_16916084_640.jpg":"640x426","o_16916084_480.jpg":"480x320","o_16916084_340.jpg":"340x226","o_16916084_220.jpg":"220x146","h_16916084_1280.jpg":"1280x854","h_16916084_1024.jpg":"1024x683","h_16916084_640.jpg":"640x427","h_16916084_480.jpg":"480x320","h_16916084_340.jpg":"340x227","h_16916084_220.jpg":"220x147","pp_16916084_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916084_1024.jpg":"805x1024","pp_16916084_640.jpg":"503x640","pp_16916084_480.jpg":"377x480","pp_16916084_340.jpg":"267x340","pp_16916084_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3220","k_16916082_1280.jpg":"1280x1280","k_16916082_1024.jpg":"1024x1024","k_16916082_640.jpg":"640x640","k_16916082_480.jpg":"480x480","k_16916082_340.jpg":"340x340","k_16916082_220.jpg":"220x220","o_16916082_1280.jpg":"1280x2146","o_16916082_1024.jpg":"1024x1717","o_16916082_640.jpg":"640x1073","o_16916082_480.jpg":"480x805","o_16916082_340.jpg":"340x570","o_16916082_220.jpg":"220x368","h_16916082_1280.jpg":"1280x854","h_16916082_1024.jpg":"1024x683","h_16916082_640.jpg":"640x427","h_16916082_480.jpg":"480x320","h_16916082_340.jpg":"340x227","h_16916082_220.jpg":"220x147","pp_16916082_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916082_1024.jpg":"805x1024","pp_16916082_640.jpg":"503x640","pp_16916082_480.jpg":"377x480","pp_16916082_340.jpg":"267x340","pp_16916082_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2862","k_16916080_1280.jpg":"1280x1280","k_16916080_1024.jpg":"1024x1024","k_16916080_640.jpg":"640x640","k_16916080_480.jpg":"480x480","k_16916080_340.jpg":"340x340","k_16916080_220.jpg":"220x220","o_16916080_1280.jpg":"1280x1908","o_16916080_1024.jpg":"1024x1526","o_16916080_640.jpg":"640x954","o_16916080_480.jpg":"480x715","o_16916080_340.jpg":"340x506","o_16916080_220.jpg":"220x327","h_16916080_1280.jpg":"1280x854","h_16916080_1024.jpg":"1024x683","h_16916080_640.jpg":"640x427","h_16916080_480.jpg":"480x320","h_16916080_340.jpg":"340x227","h_16916080_220.jpg":"220x147","pp_16916080_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916080_1024.jpg":"805x1024","pp_16916080_640.jpg":"503x640","pp_16916080_480.jpg":"377x480","pp_16916080_340.jpg":"267x340","pp_16916080_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1302","k_16916074_1280.jpg":"1280x1280","k_16916074_1024.jpg":"1024x1024","k_16916074_640.jpg":"640x640","k_16916074_480.jpg":"480x480","k_16916074_340.jpg":"340x340","k_16916074_220.jpg":"220x220","o_16916074_1280.jpg":"1280x868","o_16916074_1024.jpg":"1024x694","o_16916074_640.jpg":"640x434","o_16916074_480.jpg":"480x325","o_16916074_340.jpg":"340x230","o_16916074_220.jpg":"220x149","h_16916074_1280.jpg":"1280x854","h_16916074_1024.jpg":"1024x683","h_16916074_640.jpg":"640x427","h_16916074_480.jpg":"480x320","h_16916074_340.jpg":"340x227","h_16916074_220.jpg":"220x147","pp_16916074_1280.jpg":"1006x1280","pp_16916074_1024.jpg":"805x1024","pp_16916074_640.jpg":"503x640","pp_16916074_480.jpg":"377x480","pp_16916074_340.jpg":"267x340","pp_16916074_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8224160 Threads: 4 Questions: 1622096215 Slow queries: 4969599 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 113106006 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 264 [name] => Život [alias] => zivot [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/zivot ) ) [link] => /mozaik/zivot/vlade-prancic-iz-dugopolja-zna-kako-se-radi-odlicna-panceta-i-pecenica-prica-nam-o-soljenju-dimljenju-i-susenju-ako-ne-pogodis-ode-sve-uprdec-1078354 [printLink] => /mozaik/zivot/vlade-prancic-iz-dugopolja-zna-kako-se-radi-odlicna-panceta-i-pecenica-prica-nam-o-soljenju-dimljenju-i-susenju-ako-ne-pogodis-ode-sve-uprdec-1078354?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 396869 [name] => dalmatinska panceta [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinska-panceta [link] => /tag/dalmatinska-panceta ) [1] => stdClass Object ( [id] => 631190 [name] => dalmatinska pečenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-17 19:51:19 [main_article_id] => 0 [alias] => dalmatinska-pecenica [link] => /tag/dalmatinska-pecenica ) [2] => stdClass Object ( [id] => 631191 [name] => Vlade Prančić, tvrtka Smjeli [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-17 19:51:19 [main_article_id] => 0 [alias] => vlade-prancic-tvrtka-smjeli [link] => /tag/vlade-prancic-tvrtka-smjeli ) [3] => stdClass Object ( [id] => 305446 [name] => Dugopolje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dugopolje [link] => /tag/dugopolje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sad su i zaštićeni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vlade Prančić iz Dugopolja zna kako se radi odlična panceta i pečenica, priča nam o soljenju, dimljenju i sušenju: Ako ne pogodiš, ode sve ‘uprdec‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3217 [name] => Tanja Šimundić Bendić [username] => tanja-imundi-bendi [email] => tanja-imundi-bendi@sd.hr [password] => $2y$10$pUwQkXak8MBBFRZddgYi7O8lKWTvyopqB9.l9GaJ1mTnpzbpYht4O [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tanja-simundic-bendic-3217 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1735 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/22fccec878c9560c0665062e0cc12aa5?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916174.jpg [galleryCount] => 23 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Jakov Prkić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916174.jpg [title] => Jakov Prkić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916176.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916168.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916160.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916154.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916148.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916144.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916138.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916128.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916124.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916116.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916112.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916108.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916104.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916100.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916098.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916090.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916088.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916086.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916084.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916082.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [21] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916080.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) [22] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/17/16916074.jpg [title] => Jakov Prkic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

E da vam se nadimiti kao nama, da vam je na kraju Dugopolja u velikom žutom pogonu samo oćutjeti taj savršeni miris domaće pancete, pečenice, pršuta, vrata.

Gdje se god okreneš u tom velikom tamnom, hladnom prostoru punom reskog dima, pogled ti seže na 50 tona mesne delikatese, do u milimetar precizno poredane i ovješene o stropne grede. Moj Bože da te netko ovdje zatvori, i dade ti vječni život. Barem tri iljade godina čovjek bi samo degustirao. Kao mali miš u velikoj gozbi.

U Dugopolju je jučer oko devet jutarnjih sati bilo između nule i jednog stupnja. U dimnici pršutane "Smjeli" Vlade Prančića tri. Reklo bi se na selu, hladno je ko u jaceri, dojam leda još više stvara bura koja piri kroz otvorene prozore. Ide do kosti.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

A pečenice i pancetice uživaju kao mali praščići. Doduše, nekoć su to stvarno i bili praščići, i kada su napunili sedam do osam mjeseci kao svinje od 130 kila, iz Slavonije su na klanje otišle u Mađarsku.

Da je l' mi drago?

A onda su se kao svježe meso vratile u domaju. I sada dio visi u Vladinoj pršutani, goji se do delikatese. A od ovog utorka su i ponosni nositelji imena, certifikata "Dalmatinska panceta" i "Dalmatinska pečenica".

- To znači da smo nakon 2,5 godina rada mi iz Udruge "Dalmatinski pršut" uspjeli zaštititi našu dalmatinsku rođenu tradiciju. I odlukom Europske komisije naša pečenica i panceta, nas 14 od 17 proizvođača iz Udruge s područja Dalmacije od Zadra do Konavala, proglašena je novim hrvatskim proizvodima zaštićenog naziva u EU-u.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

Upisani su u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. I tako će, gdje god da otputuju, na sebi nositi znak da su iz ovoga kraja. Iz Dalmacije, i kako su nastali na tradicionalni način, onako kako su to radili naši stari. Da je l' mi drago? Is, a di neće bit. Dugo smo na tome radili – veli nam Vlade.

Došli smo mu u najgorem mogućem trenutku, dan prije soljenja nove ture mesa, u godišnjem turnusu u kojem glava puca od gužve. Vlade je u bijelom radnom odijelu.

Nije nalik fensi privatnicima kojima bežična slušalica viri s uha, manikiranih ruku. Njegove su upravo izašle iz pakirnice. Već je 30 godina u ovom poslu.

- Nisam klasični privatnik, a i ne možeš među meso u odijelu. Kad ti dim u njega uđe, nema te bure koja će ga iz robe izvuć.

Imam pet ljudi u pogonu, ja sam šesti, ne more taj šesti gledat šta ostatak radi, nema se vrimena za to. Nego s njima treba zasukat rukave. Ovo je fizički rad teški.

Sve ovo meso je stiglo iz Mađarske jer kod nas više nema klanja. Prije je u Dugopolju svaka familija imala dva do četiri prasca, bilo je i po dvi iljade svinja.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

Sad ih nema možda 50 sve skupa. I zato moramo uvozit meso. Ali hvala Bogu, odlične je kvalitete. Pola od svega ovoga ovde ide u izvoz u Europu. I sad će nosit tu našu oznaku. Jesmo, ponosni smo. Nas 14 je dobilo oznaku. Trajalo je, ali smo projekt doveli do točke na i – veli Vlade.

E sada, zašto više nemamo svinja na uzgoju, to je već jedna velika tužna priča. Što se Dalmacije tiče, Vlade nam je to pojasnio vrlo jasno, ne idu turizam i svinjogojstvo zajedno. A kod nas bi svi htjeli "turizmovati". No što je tu je, igrača za pobjedu još uvijek ima. Posao im je težak, borba je to velika. Ali ono što stvaraju govori sve jezike svijeta, a sada nosi i važnu oznaku. Idemo u glavu, što je to pečenica, što je panceta, kako ih razlikovati, s čim se najbolje sljubljuju?

Tri su vrste pancete!

- Panceta se radi od obrađene svinjske potrbušine, najidealnija je ona od šest do sedam kila, godišnje je proizvedem oko 20 tona, i to je prava delikatesa.

I to u sve ulazi, a jede se i sama, meni je najdraža samo s litnjim pomama, koje samo dobro nasolim. Ma kakvi sir uz to, on samo smeta. A ako ćeš je u šta ubacit, onda su ti to fažol, tripice, sarme, paprike, kiseli kupus.

Bez pancete to nije to, ona daje taj šmek. Ima je tri vrste, daily je jako tanka, dolazi u periodu od 65 dana. Ja radim A i B klasu. A je mesnata i teža, obrađena između pet i sedam kila. B je masnija i jača unutra, i ona dolazi kroz 90 dana, moja i do sto – veli.

A da ispadnete kako o njima znate sve, evo vam i vodiča za kupnju. Tko voli crveniju može uzeti daily tip, naoko je lijepa, ali znade biti žilava.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

A i B debljina je tri do četiri centimetra, na sebi ima tri crvene rige i više od 50 posto bijelog. Ako je kupujete pakiranu, dobro je stisnite između prstiju, ako je meka, to znači da je presvježa. Nije se, dakle, dobro osušila. Birajte tvrdu. A i miris dima je bitan čimbenik. Ako se blago osjeća, samo se mašite, to je to.

- Godišnje proizvodim još i 50 tona pršuta, i četiri do pet tona pečenice. Pečenica je skup proizvod, nastaje od svinjskih leđa, može s kosti i bez. Mi smo zaštitili onu bez kosti. To je najkvalitetniji dio svinje, čisti mišić bez mrve masti.

Sezonskog je karaktera, ide od 1. 10 do 1. 5, nije litnji igrač. Certifikacijom se prezentira kao narezak, jede se uz pršut, ide i uz sir. A kada se malo osuši, jedno za šest, sedam do deset dana, tada je najbolja uz jaja.

Evo, sinoć sam je ja jia za večeru baš tako. A mene pitate šta volin? Nakon 30 godina druženja s ovim programom, ja sam vam rado i za ribu. E da, komarču, bilo koju, srdelu. Ja je biram od gušta, iako nikad neću promašit i ove gušte od mesa – veli Vlade.

Najgora stvar za svakog proizvođača je da ponudi nedovoljno sušeno meso, ili presoljeno. Greške u proizvodnji su moguće i ako se radi sa starim mesom, ili u pogon uđe najveći neprijatelj, muha. Pa se ugnijezdi, izazove kvarenje, zatruje, ucrva neki od komada.

S nametnicima treba oštro, u proizvodnji je sto načina zaštite. Ali ima i sto tajni kako bi proizvod bio točno onakav kakav smo ga jeli nekada, kod baka i dida iz Zagore.

Samo u Tirolu dime ka i mi u Dalmaciji

- Certificiranjem imamo dokaz kvalitete, tradicije, i obvezali se kako ćemo raditi po točno određenim parametrima. Ko brani Ličanima da zaštite i svoje. Ali onda će se to njihovo zvati lička panceta.

Ali, koliko znam, mi smo prvi od nas to za ove proizvode napravili. I dobro smo se namučili. U ciloj Europi samo je još u Tirolu dime. I nigdi više.

---

image
Jakov Prkic/Cropix
---

A ima tu i drugih bitnih stvari. Recimo, soljenje ili salamura. Ja radim s morskom soli. Onda je bitno i da se ne presuši. Kod naših starih i ovoga sada nema razlike u proizvodnji. Samo šta se ovdje soli u kontroliranim uvjetima - pojašnjava Vlade.

A mora tako jer ove nove zime nisu kao one prije. Prije je 29. studenoga već bilo snijega. A danas imaš južine od 15 stupnjeva u siječnju i veljači. Soljenje, dimljenje, sušenje, to vam je filozofija. I ako je ne pogodiš, ode roba "uprdec".

- Danas su temperature u velikim oscilacijama. Opet na buri triba dogrijavat prostor, pa zimi noću ložim vatru, a danju je otvoren prozor.

Prije je noću bilo otvoreno, a danju bi dimia. Kako bi reka, igram se s vremenskim uvjetima, jer se sve prominilo. Moraš pazit i na drvo, koristim 90 posto graba bijelog, nešto malo crnog graba. Iz Like mi stiže.

Njega uzimam jer naš grab, dalmatinski, ne može, ima veliku kaloriju i stvara velike temperature. A dim treba bit što hladniji, malo kaloričan. Dim daje i aromu.

A može stvarat i trpkost, žestinu u mesu, a to bome neću. Kod ovih dalmatinskih vrsta pečenice, pancete, ne stavljamo nikakve začine. Neki opet tako pojačavaju ukus.

To vam je to, sto čudi, sto ukusa, ali samo jedna Dalmatinska panceta i Dalmatinska pečenica. To nema nitko osim nas – veli nam Vlade s ponosom.

Dijele ga i svi ostali iz Udruge koji su na ovom dugom projektu čuvanja i zaštite našeg, izvornog, domaćeg, dobro rukave zasukali.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Jakov Prkić/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix Jakov Prkic/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/zivot/vlade-prancic-iz-dugopolja-zna-kako-se-radi-odlicna-panceta-i-pecenica-prica-nam-o-soljenju-dimljenju-i-susenju-ako-ne-pogodis-ode-sve-uprdec-1078354 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7ed5c21ed6cf6c4d2c68cab0eca926d827e4758a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vlade+Pran%C4%8Di%C4%87+iz+Dugopolja+zna+kako+se+radi+odli%C4%8Dna+panceta+i+pe%C4%8Denica%2C+pri%C4%8Da+nam+o+soljenju%2C+dimljenju+i+su%C5%A1enju%3A+Ako+ne+pogodi%C5%A1%2C+ode+sve+%E2%80%98uprdec%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fvlade-prancic-iz-dugopolja-zna-kako-se-radi-odlicna-panceta-i-pecenica-prica-nam-o-soljenju-dimljenju-i-susenju-ako-ne-pogodis-ode-sve-uprdec-1078354 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fzivot%2Fvlade-prancic-iz-dugopolja-zna-kako-se-radi-odlicna-panceta-i-pecenica-prica-nam-o-soljenju-dimljenju-i-susenju-ako-ne-pogodis-ode-sve-uprdec-1078354 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => sad su i zaštićeni [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
Životsad su i zaštićeni

Vlade Prančić iz Dugopolja zna kako se radi odlična panceta i pečenica, priča nam o soljenju, dimljenju i sušenju: Ako ne pogodiš, ode sve ‘uprdec‘

17. veljače 2021. - 19:50

E da vam se nadimiti kao nama, da vam je na kraju Dugopolja u velikom žutom pogonu samo oćutjeti taj savršeni miris domaće pancete, pečenice, pršuta, vrata.

Gdje se god okreneš u tom velikom tamnom, hladnom prostoru punom reskog dima, pogled ti seže na 50 tona mesne delikatese, do u milimetar precizno poredane i ovješene o stropne grede. Moj Bože da te netko ovdje zatvori, i dade ti vječni život. Barem tri iljade godina čovjek bi samo degustirao. Kao mali miš u velikoj gozbi.

U Dugopolju je jučer oko devet jutarnjih sati bilo između nule i jednog stupnja. U dimnici pršutane "Smjeli" Vlade Prančića tri. Reklo bi se na selu, hladno je ko u jaceri, dojam leda još više stvara bura koja piri kroz otvorene prozore. Ide do kosti.

A pečenice i panc...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 13:44