StoryEditorOCM

HARPAMala torba puna struje: predstavljamo vam prijenosni solarni sustav DCsolar Power Move

Piše Promo
22. svibnja 2024. - 10:30

Solarni paneli već su godinama standardni izvor struje na plovilima, ponajprije zahvaljujući tehnološkoj jednostavnosti i pouzdanosti prilikom korištenja, dobroj efikasnosti koja stalno pomalo raste, te obilju sunca tijekom ljeta, kada se najviše đitava. No, broj strujnih potrošača na brodovima stalno raste, a time i potreba za električnom energijom, pa ponekad zna doći do strujne oskudice u akumulatorima.

U tom slučaju odlično je rješenje DCsolar Power Move njemačke tvrtke Solara. Riječ je o sklopivom panelu snage 120 vati, koji izgleda kao malo veća torba za spise dimenzija 52 x 43,4 x 6 cm. No, kada se rasklopi, formira solarni panel iz tri dijela veličine 1,56 metara, koji je odmah spreman krenuti u proizvodnju električne energije. Pritom su njegovi dizajneri vodili računa o tome da spajanje mobilnog panela u sustav bude što je moguće jednostavnije.

To je osigurano posebnim spojnim kabelom koji omogućava da se solarna ploča izravno spoji na standardnu brodsku 12 voltnu utičnicu (upaljač za cigarete), koja se najčešće koristi za punjenje mobitela. Budući da je na istom kabelu i minijaturni MMPT regulator punjenja, na taj će način solarna ploča proizvedenu struju izravno odašiljati u brodski akumulator i puniti ga. Uglavnom, brodska strujna mreža dobit će dodatnu snažnu potporu. Ovaj praktični sklopivi solarni sustav kaštelanska tvrtka Harpa prodaje za 524 eura. M.Š.

03. lipanj 2024 08:25