stdClass Object ( [id] => 1296462 [title] => Brodom do Polača: evo na što treba pripaziti tijekom plovidbe, otkrivamo i gdje su zgodna sidrišta [alias] => brodom-do-polace-na-mljetu-evo-na-sto-morate-pripaziti-tijekom-plovidbe-otkrivamo-i-gdje-su-zgodna-sidrista [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ako ste isplovlili iz Sobre, pripazite na hrid Seperku što leži neposredno ispred Pustog rta, W rta zaljeva Sobra. Od Okuklja ili Prožure do ove hridi nema ozbiljnijih zapreka, samo je jedna, za jahte neopasna, pličina (4,8 m) ispred rta Maharac, oko pola milje po polasku iz Okuklja. Još jedan rt istoga imena izbočen je iz inače gotovo ravne mljetske obale oko 5 milja nakon Pustoga rta.

Mljetskim kanalom prema zapadnom kraju otoka plovimo uz zelene padine otoka. Iznad guste makije nadvijaju je postupno sve veće skupine elegantnih alepskih borova širokih krošanja. Približavamo se Nacionalnom parku Mljet.

​Jaki maestral

Poslijepodnevima u ovom kanalu može iznenaditi prilično jak maestral – baš kao i u ostalim kanalima južnoga Jadrana. Ako se ne želite boriti protiv vjetra i valova bit će najbolje krenuti nešto ranije, no za jedriličare koji žele uživati u bordižanju (letanju) uz kanal bit će to prava prilika.

Sedam milja nakon Sobre, a milju i pol prije ulaska u područje Luke Polače, leži ribarsko selo Kozarica. To je zapravo najribarskije mljetsko naselje, odavna su se njegovi malobrojni stanovnici bavili isključivo ribolovom (još 1926. godine osnovana je jaka ribarska zadruga) – sve dok prije tridesetak godina mještanin Marin Radulj nije kroz stijenu prokopao kanal između mora i dotad poplavljena polja u zaleđu sela, čime je od blatne bare stvorio plodnu oazu.

---

image

Kozarica

Darko Tralić
---

Kozarica ima malenu lučicu. Iza lukobrana mjesne su brodice zaštićene od svih vjetrova osim tramontane, ali ako u prolazu ovdje zaželite pristati (kako bi se okrijepili u dobroj mjesnoj konobi) naći ćete mjesta samo uz glavu mola (dubina 3,5 m), a tu se ipak čuvajte eventualne bure.

Ulaz u Luku Polače, prostran unutrašnji akvatorij zaštićen brojnim otocima, označava bijeli stup sa svjetlom na hridi Kula, odmah iza rta Križica. Uz hrid (ostavite ju po lijevom boku) ulaz je u uzak i dug kanal između Mljeta s lijeve te otoka Kobrave s desne strane. Nakon oko milju i pol stiže se do najužeg dijela kanala (dubine su posvuda velike, pa je i ovdje pod kobilicom punih 20 metara).

---

image

Polače

---

Uskoro za Kobravom slijedi manji otok, Tajnik – u prolazu između ova dva otoka, pod gusto pošumljenim dijelom Kobrave, prvo je lijepo mjesto za sidrenje, ali uz prevelike dubine za mala plovila.

Ulaz u nacionalni park

U nastavku se uskoro s lijeve strane počinju nizati kuće naselja Polače. Još malo dalje (a ukupno 2,5 milje od hridi Kula) otvara se pogled na pristanište. Ovo je glavna luka nacionalnog parka Mljet (druga je Pomena).

Na vrhu mola dubina je 5 metara. Tu pristaje brzi katamaran koji svakodnevno povezuje Polače s Dubrovnikom (u neke dane i s Korčulom). Uz bočne strane mola dubine padaju ispod 2 metra na posljednjoj trećini prema obali.

Za jahte ima, međutim, i drugih mogućnosti. Ispred izbočenoga dijela rive, nedaleko od mola, ima nekoliko muringa, a bova i muringa ima i ispred nekih konoba, restorana i barova – njih je duž široko rastegnutoga naselja sedam ili osam (Antika, Ankora, Stella Maris, Bourbon, Sponge, Calypso...). Ako ovdje sidrite vlastitim sidrom svakako pripazite da ostavite neometan plovni put za katamarane i druge brodove prema spomenutome molu.

Za one koji buci restorana i ceste (što ovdje leži tik uz more) pretpostavljaju mir i šumovito okruženje, idealno je sidrište u tek malo daljoj uvali Rogač – u tom najzavučenijem kutku Luke Polače nema ni kuća ni ceste. Sidro ovdje drži dobro na muljevitom dnu (dubina na sredini je oko 14 m).

Još jedno lijepo sidrište nalazi se na W strani otoka Moračnika, u prolazu kojim se iz akvatorija Luke Polače izlazi pema sjeveru. Preko puta Moračnika, na Mljetu, opasan je, ali i dobro uočljiv rt, na koji se u smjeru E nastavlja još oko 70 metara širok pojas plitkoga dna s podmorskim grebenima (oznaka upozorenja na planu desno!). Na samom izlazu u Mljetski kanal još je i hrid Školjić (nazivaju je i hrid Moračnik) okružena pličinom.

Cijela Luka Polače odlično je zaštićena od svih vjetrova; može se reći da je to najsigurnije sidrište na potezu od Lastova ili Paklinskih otoka do Dubrovnika. To se, naravno, odnosi ponajprije na unutrašnji dio Luke; oko Moračnika i Ovrate bura i jugo se ipak malo osjećaju.

Rimski ljetnikovac

Polače su jedno od najstarijih naselja na Mljetu. Ime su dobile po rimskoj palači, ljetnikovcu s termama iz 3. stoljeća. Uz tu se palaču vezuje lijepa legenda. Palaču je, kaže ona, dao izgraditi velikodostojnik Agezilaj iz Anazarba u Kalikiji. On se na Mljet po kazni sklonio zajedno sa sinom, pjesnikom Opijanom, nakon što ga je car Septimije Sever protjerao s dvora. Ali, nastavlja legenda, car Karakala ih je obojicu oslobodio od zatočeništva nakon što mu je pjesnik sročio nadahnute stihove o ljepoti mora i ribarenja.

Unatoč carskoj milosti odbili su povratak u Rim, rječima kako svoje malo carstvo nikad ne bi mijenjali za veliko. Pritom su caru poslali granu alepskog bora s ptičjim gnjezdom u kojem je bila školjka. Bila ovo istina ili ne, činjenica je da za odabir ove lokacije starim Rimljanima nije bila presudna samo ljepota zaljeva već i nedaleki izvor pitke vode. Taj izvor postoji i danas; upravo je bogatstvo izvorima, kojih na otoku ima više, Mljetu dalo dovoljno vlage za bujne i guste šume.

---

image

Rimska palača kumovala je nazivu mjesta

Božidar Vukičević/Cropix
---

Uz palaču, čiji ostaci svjedoče o njezinoj nekadašnjoj veličini i bogatstvu, očuvani su i dijelovi dviju ranokršćanskih bazilika, arsenala, skladišta za galije i ostataka gatova (danas se nalaze pod morem). Ustvari, po cijeloj se luci Polače mogu vidjeti ostaci kolona (bitava) za koje su se vezivale rimske galije.

U kasno rimsko doba, početkom petog stoljeća, ovaj je posjed davao 500 solida godišnjeg prihoda - mnogo za ondašnje prilike. Osnovu ekonomije činila je proizvodnja soli, vina, maslinova ulja, meda, mesa i sira od ovaca i koza te suhe i usoljene ribe. Palača na Mljetu je treći najočuvaniji i najveći rimski spomenik na hrvatskoj obali Jadranskog mora, odmah poslije Dioklecijanove palače u Splitu i Arene u Puli.

Veliko i Malo jezero

No, vratimo se u sadašnjost. Htjeli - ne htjeli, po vezivanju ili sidrenju u Polačama (kao, uostalom, i bilo gdje na području Nacionalnog parka Mljet) pronaći će vas rendžeri Parka.

Iz Polača vodi oko 2,5 km duga cesta do srca Parka, Velikoga i Malog jezera. Još mnogo više puteljaka i biciklističkih staza vodi posvuda po Parku te oko Jezera, sve do Pomene i Golog rata na zapadu ili do usamljenih Solina na spoju Velikog jezera i mora, gdje će vas oduševiti tirkizna boja pličine. Tamo, kod Solina, za plovila koja bi htjela zaći u Jezera ulaz je zapriječen preprekama u moru koje ipak ostavljaju prostora za prolazak malih lokalnih brodica.

---

image

Uvala Pomena

------
image

Slikovita uvala Pomena

Darko Tralić
---

---

NACIONALNI PARK MLJET

Proglašen je još 1960. godine. Obuhvaća Veliko i Malo Jezero te okolna naselja i uvale u ukupnoj površini, zajedno s morskim pojasom, od 5375 hektara. Jezera su umjetno produbljenim, plitkim i uskim prolazima povezana međusobno i s otvorenim morem. S morske strane Park uokviruju razvedene obale, klifovi, hridi i brojni otočići; u unutrašnjosti uz guste šume tu su i kraška polja te drevna naselja.

Na području Parka dužni ste pridržavati se nekih strogih pravila koja nadzire osoblje Parka (rendžeri), a u Park se može ući samo kroz službene ulaze; za nautičare to su luke Pomena i Polače. Web stranica Parka je: www.np-mljet.hr.

Evo nekih zabrana; njihovo bi vas kršenje moglo stajati novčane kazne:

• oštećivanje i otuđivanje antropoloških, arheoloških i fosilnih nalaza te kulturno-povijesnih građevina i spomenika kulture;

• svako pogoršanje kakvoće mora i podmorja ili njihovo onečišćavanje;

• odlaganje svih vrsta otpada, osim na za to određenim mjestima;

• branje, sakupljanje i oštećivanje biljaka;

• paljenje vatre na otvorenom;

• pušenje, osim na za to određenim mjestima;

• uznemiravanje, ozljeđivanje i ubijanje životinja;

• nošenje i korištenje vatrenog ili hladnog oružja;

• ribolov - osim uz posebnu dozvolu Parka koja se plaća, ali je u potpunosti zabranjen u Jezerima te u kanalu Soline;

• kretanje šumama Parka noću;

• kampiranje, logorovanje.

• ronjenje u Malom i Velikom jezeru.

Za ulazak u Nacionalni park plaća se ulaznica (za plovilo 11 do 18 m duljine stoji 100 eura, u što je uključeno 6 osobnih ulaznica za razgled Parka s prijevozom i osiguranjem - stanje 2017. g.).

---

---

image

Pogled na jezera oduzima dah

Darko Tralić
---

---

SKLAD ZELENOG I PLAVOG

Cijeli otok Mljet obdaren je bujnom vegetacijom, a na dijelu što ga zauzima nacionalni park krajolik se stapa u skladu zelenih i plavih boja. Još postoje ostaci mediteranske prašume i izvorne šume crnike. Drugdje je tek makija prošarana kamenjarom, potom opet područja obrasla česminom i prostranim šumama alepskog bora. Bogat je životnjski svijet. Najpoznatiji su mjetski mungosi, uvezeni iz Indije još davne 1909. godine kako bi otok oslobodili zmija. Posljedica: danas na Mljetu nema ni jedne zmije, ali mali mungos je postao prava noćna mora svih poljoprivrednika. U nedostatku prirodne hrane tamani on ne samo kukce i nego i jaja ptica i gmazova, ubija ptiće u gnijezdu, a proždire i grožđe, smokve, čak napada i perad. Zato nema zabrane ubijanja mungosa. No nemoguće ga se riješiti, čak se proširio na okolne otoke, Korčulu i Pelješac.

Na Mljetu žive i divlje svinje, nije neobično na menijima ovdašnjih restorana naći lovačka jela od mesa ove životinje. Recimo još da je u špiljama južnih obala Parka donedavno obitavala sredozemna medvjedica; svi se nadaju da će se ova lijepa morska životinja ovamo vratiti, kao što se vratila u usamljene uvale južne Istre.

Veliko i Malo Jezero danas su morska jezera, no u pretkršćansko su vrijeme bila slatkovodna. U južnom dijelu Velikog Jezera nalazi se otočić Sv. Marija. Na njemu su benediktinci u 12. st. sagradili samostan i crkvu.

Zabranjeno je ući u jezera vlastitim plovilom - na ulazu u njih s morske strane, pod naseljem Soline, uzak je i plitak kanal pregrađen s tri barijere kroz koje smije uploviti samo lokalno stanovništvo. U razgledavanje jezera može se jedino turističkim brodicama nacionalnog parka koje polaze iz mjesta prigodno nazvano Pristaništem, na sjevernoj stani Velikog jezera.

Otkriti Nacionalni park Mljet znači vratiti se prirodi uživajući u šetnji, odmoru ili sportu.

---

---

image

Goli rat jedini je bez guste šume

Darko Tralić
---

---

RESTORANSKE BOVE

I na Mljetu ćete se susresti s praksom, čestom na hrvatskom priobalju, da privatni restorani u otočkim uvalama imaju svoje muringe ili bove. To će reći da tu nećete platiti privez, pod uvjetom(!) da prihvaćanjem priveza prihvatite (nigdje oglašenu) obvezu posjeta restoranu, tj. plaćanja za stolom. Ovo je protivno propisima i zakonima jer su ti vezovi i bove većinom izgrađeni bez valjanih koncesija (koje izdaju županijske lučke uprave), a privatno vlasništvo ne mogu biti, jer u Hrvatskoj nije moguće posjedovati nešto na pomorskom dobru (koje uključuje i pojas uzmorskoga kopna), no takva praksa ipak funkcionira. Doduše, samo izvan Nacionalnoga parka - u njemu se boravak naplaćuje drugačije (po osobi) i, dakako, prema zakonu.

Treba se nadati da će se ovo stanje ipak brzo popravljati i da će se (uz posjedovanje koncesije) vez izdvojeno plaćati po razumnoj cijeni i bez ikakvih drugih obveza.

---

---

image

Konoba Antika popularno je mjesto

Darko Tralić
---

 

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => IZ POLAČA VODI OKO 2,5 KM DUGA CESTA DO SRCA PARKA, VELIKOGA I MALOG JEZERA. JOŠ MNOGO VIŠE PUTELJAKA I BICIKLISTIČKIH STAZA VODI POSVUDA PO PARKU TE OKO JEZERA, SVE DO POMENE I GOLOG RATA NA ZAPADU ILI DO USAMLJENIH SOLINA NA SPOJU VELIKOG JEZERA I MORA, GDJE ĆE VAS ODUŠEVITI TIRKIZNA BOJA PLIČINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => IZ POLAČA VODI OKO 2,5 KM DUGA CESTA DO SRCA PARKA, VELIKOGA I MALOG JEZERA. JOŠ MNOGO VIŠE PUTELJAKA I BICIKLISTIČKIH STAZA VODI POSVUDA PO PARKU TE OKO JEZERA, SVE DO POMENE I GOLOG RATA NA ZAPADU ILI DO USAMLJENIH SOLINA NA SPOJU VELIKOG JEZERA I MORA, GDJE ĆE VAS ODUŠEVITI TIRKIZNA BOJA PLIČINE jadranske đite 2 0 6961 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-04-14 20:30:35 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-07 07:30:36 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2023-06-07 07:19:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 83 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => IZ POLAČA VODI OKO 2,5 KM DUGA CESTA DO SRCA PARKA, VELIKOGA I MALOG JEZERA. JOŠ MNOGO VIŠE PUTELJAKA I BICIKLISTIČKIH STAZA VODI POSVUDA PO PARKU TE OKO JEZERA, SVE DO POMENE I GOLOG RATA NA ZAPADU ILI DO USAMLJENIH SOLINA NA SPOJU VELIKOG JEZERA I [metadata] => robots= author= title=Brodom do Polače na Mljetu: evo na što morate pripaziti tijekom plovidbe, otkrivamo i gdje su zgodna sidrišta [metakey] => jadranske đite, Darko Tralić, najljepše jadranske plovidbe, Mljet, Polača, uvala Pomena, Kozarica [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24894043.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24894032.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24894034.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24894040.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24894041.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24894042.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24894044.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24894045.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/24894046.jpg","\/images\/slike\/2023\/04\/14\/18780112.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Darko Trali\u0107","Darko Trali\u0107","Darko Trali\u0107","Darko Trali\u0107","","Darko Trali\u0107","","Darko Trali\u0107","","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sidri\u0161te u Pola\u010dama<\/p>","

Goli rat jedini je bez guste \u0161ume<\/p>","

Pogled na jezera oduzima dah<\/p>","

Kozarica<\/p>","

Pola\u010de<\/p>","

Konoba Antika<\/em> <\/em>popularno je mjesto<\/p>","

Uvala Pomena<\/p>","

Slikovita uvala Pomena<\/p>","

Karta Mljeta<\/p>","

Rimska pala\u010da kumovala je nazivu mjesta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"980x732","hd_24894043_1920.jpg":"1920x1080","k_24894043_1280.jpg":"1280x1280","k_24894043_1024.jpg":"1024x1024","k_24894043_640.jpg":"640x640","k_24894043_480.jpg":"480x480","k_24894043_340.jpg":"340x340","k_24894043_220.jpg":"220x220","o_24894043_1280.jpg":"1280x956","o_24894043_1024.jpg":"1024x764","o_24894043_640.jpg":"640x478","o_24894043_480.jpg":"480x358","o_24894043_340.jpg":"340x253","o_24894043_220.jpg":"220x164","h_24894043_1280.jpg":"1280x854","h_24894043_1024.jpg":"1024x683","h_24894043_640.jpg":"640x427","h_24894043_480.jpg":"480x320","h_24894043_340.jpg":"340x227","h_24894043_220.jpg":"220x147","pp_24894043_1280.jpg":"1280x1628","pp_24894043_1024.jpg":"1024x1303","pp_24894043_640.jpg":"640x814","pp_24894043_480.jpg":"480x611","pp_24894043_340.jpg":"340x432","pp_24894043_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x710","hd_24894032_1920.jpg":"1920x1080","k_24894032_1280.jpg":"1280x1280","k_24894032_1024.jpg":"1024x1024","k_24894032_640.jpg":"640x640","k_24894032_480.jpg":"480x480","k_24894032_340.jpg":"340x340","k_24894032_220.jpg":"220x220","o_24894032_1280.jpg":"1280x927","o_24894032_1024.jpg":"1024x741","o_24894032_640.jpg":"640x463","o_24894032_480.jpg":"480x347","o_24894032_340.jpg":"340x246","o_24894032_220.jpg":"220x159","h_24894032_1280.jpg":"1280x854","h_24894032_1024.jpg":"1024x683","h_24894032_640.jpg":"640x427","h_24894032_480.jpg":"480x320","h_24894032_340.jpg":"340x227","h_24894032_220.jpg":"220x147","pp_24894032_1280.jpg":"1280x1628","pp_24894032_1024.jpg":"1024x1303","pp_24894032_640.jpg":"640x814","pp_24894032_480.jpg":"480x611","pp_24894032_340.jpg":"340x432","pp_24894032_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x1226","hd_24894034_1920.jpg":"1920x1080","k_24894034_1280.jpg":"1280x1280","k_24894034_1024.jpg":"1024x1024","k_24894034_640.jpg":"640x640","k_24894034_480.jpg":"480x480","k_24894034_340.jpg":"340x340","k_24894034_220.jpg":"220x220","o_24894034_1280.jpg":"1280x1601","o_24894034_1024.jpg":"1024x1281","o_24894034_640.jpg":"640x800","o_24894034_480.jpg":"480x600","o_24894034_340.jpg":"340x425","o_24894034_220.jpg":"220x275","h_24894034_1280.jpg":"1280x854","h_24894034_1024.jpg":"1024x683","h_24894034_640.jpg":"640x427","h_24894034_480.jpg":"480x320","h_24894034_340.jpg":"340x227","h_24894034_220.jpg":"220x147","pp_24894034_1280.jpg":"1280x1628","pp_24894034_1024.jpg":"1024x1303","pp_24894034_640.jpg":"640x814","pp_24894034_480.jpg":"480x611","pp_24894034_340.jpg":"340x432","pp_24894034_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x762","hd_24894040_1920.jpg":"1920x1080","k_24894040_1280.jpg":"1280x1280","k_24894040_1024.jpg":"1024x1024","k_24894040_640.jpg":"640x640","k_24894040_480.jpg":"480x480","k_24894040_340.jpg":"340x340","k_24894040_220.jpg":"220x220","o_24894040_1280.jpg":"1280x995","o_24894040_1024.jpg":"1024x796","o_24894040_640.jpg":"640x497","o_24894040_480.jpg":"480x373","o_24894040_340.jpg":"340x264","o_24894040_220.jpg":"220x171","h_24894040_1280.jpg":"1280x854","h_24894040_1024.jpg":"1024x683","h_24894040_640.jpg":"640x427","h_24894040_480.jpg":"480x320","h_24894040_340.jpg":"340x227","h_24894040_220.jpg":"220x147","pp_24894040_1280.jpg":"1280x1628","pp_24894040_1024.jpg":"1024x1303","pp_24894040_640.jpg":"640x814","pp_24894040_480.jpg":"480x611","pp_24894040_340.jpg":"340x432","pp_24894040_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1312","hd_24894041_1920.jpg":"1920x1080","k_24894041_1280.jpg":"1280x1280","k_24894041_1024.jpg":"1024x1024","k_24894041_640.jpg":"640x640","k_24894041_480.jpg":"480x480","k_24894041_340.jpg":"340x340","k_24894041_220.jpg":"220x220","o_24894041_1280.jpg":"1280x874","o_24894041_1024.jpg":"1024x699","o_24894041_640.jpg":"640x437","o_24894041_480.jpg":"480x328","o_24894041_340.jpg":"340x232","o_24894041_220.jpg":"220x150","h_24894041_1280.jpg":"1280x854","h_24894041_1024.jpg":"1024x683","h_24894041_640.jpg":"640x427","h_24894041_480.jpg":"480x320","h_24894041_340.jpg":"340x227","h_24894041_220.jpg":"220x147","pp_24894041_1280.jpg":"1280x1628","pp_24894041_1024.jpg":"1024x1303","pp_24894041_640.jpg":"640x814","pp_24894041_480.jpg":"480x611","pp_24894041_340.jpg":"340x432","pp_24894041_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x735","hd_24894042_1920.jpg":"1920x1080","k_24894042_1280.jpg":"1280x1280","k_24894042_1024.jpg":"1024x1024","k_24894042_640.jpg":"640x640","k_24894042_480.jpg":"480x480","k_24894042_340.jpg":"340x340","k_24894042_220.jpg":"220x220","o_24894042_1280.jpg":"1280x960","o_24894042_1024.jpg":"1024x768","o_24894042_640.jpg":"640x480","o_24894042_480.jpg":"480x360","o_24894042_340.jpg":"340x255","o_24894042_220.jpg":"220x165","h_24894042_1280.jpg":"1280x854","h_24894042_1024.jpg":"1024x683","h_24894042_640.jpg":"640x427","h_24894042_480.jpg":"480x320","h_24894042_340.jpg":"340x227","h_24894042_220.jpg":"220x147","pp_24894042_1280.jpg":"1280x1628","pp_24894042_1024.jpg":"1024x1303","pp_24894042_640.jpg":"640x814","pp_24894042_480.jpg":"480x611","pp_24894042_340.jpg":"340x432","pp_24894042_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1672","hd_24894044_1920.jpg":"1920x1080","k_24894044_1280.jpg":"1280x1280","k_24894044_1024.jpg":"1024x1024","k_24894044_640.jpg":"640x640","k_24894044_480.jpg":"480x480","k_24894044_340.jpg":"340x340","k_24894044_220.jpg":"220x220","o_24894044_1280.jpg":"1280x1114","o_24894044_1024.jpg":"1024x891","o_24894044_640.jpg":"640x557","o_24894044_480.jpg":"480x418","o_24894044_340.jpg":"340x296","o_24894044_220.jpg":"220x191","h_24894044_1280.jpg":"1280x854","h_24894044_1024.jpg":"1024x683","h_24894044_640.jpg":"640x427","h_24894044_480.jpg":"480x320","h_24894044_340.jpg":"340x227","h_24894044_220.jpg":"220x147","pp_24894044_1280.jpg":"1280x1628","pp_24894044_1024.jpg":"1024x1303","pp_24894044_640.jpg":"640x814","pp_24894044_480.jpg":"480x611","pp_24894044_340.jpg":"340x432","pp_24894044_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x729","hd_24894045_1920.jpg":"1920x1080","k_24894045_1280.jpg":"1280x1280","k_24894045_1024.jpg":"1024x1024","k_24894045_640.jpg":"640x640","k_24894045_480.jpg":"480x480","k_24894045_340.jpg":"340x340","k_24894045_220.jpg":"220x220","o_24894045_1280.jpg":"1280x952","o_24894045_1024.jpg":"1024x761","o_24894045_640.jpg":"640x476","o_24894045_480.jpg":"480x357","o_24894045_340.jpg":"340x252","o_24894045_220.jpg":"220x163","h_24894045_1280.jpg":"1280x854","h_24894045_1024.jpg":"1024x683","h_24894045_640.jpg":"640x427","h_24894045_480.jpg":"480x320","h_24894045_340.jpg":"340x227","h_24894045_220.jpg":"220x147","pp_24894045_1280.jpg":"1280x1628","pp_24894045_1024.jpg":"1024x1303","pp_24894045_640.jpg":"640x814","pp_24894045_480.jpg":"480x611","pp_24894045_340.jpg":"340x432","pp_24894045_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1452","hd_24894046_1920.jpg":"1920x1080","k_24894046_1280.jpg":"1280x1280","k_24894046_1024.jpg":"1024x1024","k_24894046_640.jpg":"640x640","k_24894046_480.jpg":"480x480","k_24894046_340.jpg":"340x340","k_24894046_220.jpg":"220x220","o_24894046_1280.jpg":"1280x968","o_24894046_1024.jpg":"1024x774","o_24894046_640.jpg":"640x484","o_24894046_480.jpg":"480x363","o_24894046_340.jpg":"340x257","o_24894046_220.jpg":"220x166","h_24894046_1280.jpg":"1280x854","h_24894046_1024.jpg":"1024x683","h_24894046_640.jpg":"640x427","h_24894046_480.jpg":"480x320","h_24894046_340.jpg":"340x227","h_24894046_220.jpg":"220x147","pp_24894046_1280.jpg":"1280x1628","pp_24894046_1024.jpg":"1024x1303","pp_24894046_640.jpg":"640x814","pp_24894046_480.jpg":"480x611","pp_24894046_340.jpg":"340x432","pp_24894046_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1256","hd_18780112_1920.jpg":"1920x1080","k_18780112_1280.jpg":"1280x1280","k_18780112_1024.jpg":"1024x1024","k_18780112_640.jpg":"640x640","k_18780112_480.jpg":"480x480","k_18780112_340.jpg":"340x340","k_18780112_220.jpg":"220x220","o_18780112_1280.jpg":"1280x837","o_18780112_1024.jpg":"1024x669","o_18780112_640.jpg":"640x418","o_18780112_480.jpg":"480x314","o_18780112_340.jpg":"340x222","o_18780112_220.jpg":"220x143","h_18780112_1280.jpg":"1280x854","h_18780112_1024.jpg":"1024x683","h_18780112_640.jpg":"640x427","h_18780112_480.jpg":"480x320","h_18780112_340.jpg":"340x227","h_18780112_220.jpg":"220x147","pp_18780112_1280.jpg":"1280x1628","pp_18780112_1024.jpg":"1024x1303","pp_18780112_640.jpg":"640x814","pp_18780112_480.jpg":"480x611","pp_18780112_340.jpg":"340x432","pp_18780112_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14940357 Threads: 4 Questions: 3144649686 Slow queries: 7011549 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234852142 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/brodom-do-polace-na-mljetu-evo-na-sto-morate-pripaziti-tijekom-plovidbe-otkrivamo-i-gdje-su-zgodna-sidrista-1296462 [printLink] => /om/nautika/brodom-do-polace-na-mljetu-evo-na-sto-morate-pripaziti-tijekom-plovidbe-otkrivamo-i-gdje-su-zgodna-sidrista-1296462?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 699529 [name] => najljepše jadranske plovidbe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-09 08:02:33 [main_article_id] => 0 [alias] => najljepse-jadranske-plovidbe [link] => /tag/najljepse-jadranske-plovidbe ) [3] => stdClass Object ( [id] => 475010 [name] => Mljet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => mljet [link] => /tag/mljet ) [4] => stdClass Object ( [id] => 294519 [name] => polača [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => polaca [link] => /tag/polaca ) [5] => stdClass Object ( [id] => 718952 [name] => uvala Pomena [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-07 09:20:27 [main_article_id] => 0 [alias] => uvala-pomena [link] => /tag/uvala-pomena ) [6] => stdClass Object ( [id] => 694962 [name] => Kozarica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-10-23 11:24:31 [main_article_id] => 0 [alias] => kozarica [link] => /tag/kozarica ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => IZ POLAČA VODI OKO 2,5 KM DUGA CESTA DO SRCA PARKA, VELIKOGA I MALOG JEZERA. JOŠ MNOGO VIŠE PUTELJAKA I BICIKLISTIČKIH STAZA VODI POSVUDA PO PARKU TE OKO JEZERA, SVE DO POMENE I GOLOG RATA NA ZAPADU ILI DO USAMLJENIH SOLINA NA SPOJU VELIKOG JEZERA I MORA, GDJE ĆE VAS ODUŠEVITI TIRKIZNA BOJA PLIČINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Brodom do Polača: evo na što treba pripaziti tijekom plovidbe, otkrivamo i gdje su zgodna sidrišta [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24894043.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Darko Tralić [mainImageDesc] =>

Sidrište u Polačama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24894043.jpg [title] =>

Sidrište u Polačama

Darko Tralić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24894032.jpg [title] =>

Goli rat jedini je bez guste šume

Darko Tralić ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24894034.jpg [title] =>

Pogled na jezera oduzima dah

Darko Tralić ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24894040.jpg [title] =>

Kozarica

Darko Tralić ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24894041.jpg [title] =>

Polače

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24894042.jpg [title] =>

Konoba Antika popularno je mjesto

Darko Tralić ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24894044.jpg [title] =>

Uvala Pomena

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24894045.jpg [title] =>

Slikovita uvala Pomena

Darko Tralić ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/24894046.jpg [title] =>

Karta Mljeta

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/04/14/18780112.jpg [title] =>

Rimska palača kumovala je nazivu mjesta

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ako ste isplovlili iz Sobre, pripazite na hrid Seperku što leži neposredno ispred Pustog rta, W rta zaljeva Sobra. Od Okuklja ili Prožure do ove hridi nema ozbiljnijih zapreka, samo je jedna, za jahte neopasna, pličina (4,8 m) ispred rta Maharac, oko pola milje po polasku iz Okuklja. Još jedan rt istoga imena izbočen je iz inače gotovo ravne mljetske obale oko 5 milja nakon Pustoga rta.

Mljetskim kanalom prema zapadnom kraju otoka plovimo uz zelene padine otoka. Iznad guste makije nadvijaju je postupno sve veće skupine elegantnih alepskih borova širokih krošanja. Približavamo se Nacionalnom parku Mljet.

​Jaki maestral

Poslijepodnevima u ovom kanalu može iznenaditi prilično jak maestral – baš kao i u ostalim kanalima južnoga Jadrana. Ako se ne želite boriti protiv vjetra i valova bit će najbolje krenuti nešto ranije, no za jedriličare koji žele uživati u bordižanju (letanju) uz kanal bit će to prava prilika.

Sedam milja nakon Sobre, a milju i pol prije ulaska u područje Luke Polače, leži ribarsko selo Kozarica. To je zapravo najribarskije mljetsko naselje, odavna su se njegovi malobrojni stanovnici bavili isključivo ribolovom (još 1926. godine osnovana je jaka ribarska zadruga) – sve dok prije tridesetak godina mještanin Marin Radulj nije kroz stijenu prokopao kanal između mora i dotad poplavljena polja u zaleđu sela, čime je od blatne bare stvorio plodnu oazu.

---

image

Kozarica

Darko Tralić
---

Kozarica ima malenu lučicu. Iza lukobrana mjesne su brodice zaštićene od svih vjetrova osim tramontane, ali ako u prolazu ovdje zaželite pristati (kako bi se okrijepili u dobroj mjesnoj konobi) naći ćete mjesta samo uz glavu mola (dubina 3,5 m), a tu se ipak čuvajte eventualne bure.

Ulaz u Luku Polače, prostran unutrašnji akvatorij zaštićen brojnim otocima, označava bijeli stup sa svjetlom na hridi Kula, odmah iza rta Križica. Uz hrid (ostavite ju po lijevom boku) ulaz je u uzak i dug kanal između Mljeta s lijeve te otoka Kobrave s desne strane. Nakon oko milju i pol stiže se do najužeg dijela kanala (dubine su posvuda velike, pa je i ovdje pod kobilicom punih 20 metara).

---

image

Polače

---

Uskoro za Kobravom slijedi manji otok, Tajnik – u prolazu između ova dva otoka, pod gusto pošumljenim dijelom Kobrave, prvo je lijepo mjesto za sidrenje, ali uz prevelike dubine za mala plovila.

Ulaz u nacionalni park

U nastavku se uskoro s lijeve strane počinju nizati kuće naselja Polače. Još malo dalje (a ukupno 2,5 milje od hridi Kula) otvara se pogled na pristanište. Ovo je glavna luka nacionalnog parka Mljet (druga je Pomena).

Na vrhu mola dubina je 5 metara. Tu pristaje brzi katamaran koji svakodnevno povezuje Polače s Dubrovnikom (u neke dane i s Korčulom). Uz bočne strane mola dubine padaju ispod 2 metra na posljednjoj trećini prema obali.

Za jahte ima, međutim, i drugih mogućnosti. Ispred izbočenoga dijela rive, nedaleko od mola, ima nekoliko muringa, a bova i muringa ima i ispred nekih konoba, restorana i barova – njih je duž široko rastegnutoga naselja sedam ili osam (Antika, Ankora, Stella Maris, Bourbon, Sponge, Calypso...). Ako ovdje sidrite vlastitim sidrom svakako pripazite da ostavite neometan plovni put za katamarane i druge brodove prema spomenutome molu.

Za one koji buci restorana i ceste (što ovdje leži tik uz more) pretpostavljaju mir i šumovito okruženje, idealno je sidrište u tek malo daljoj uvali Rogač – u tom najzavučenijem kutku Luke Polače nema ni kuća ni ceste. Sidro ovdje drži dobro na muljevitom dnu (dubina na sredini je oko 14 m).

Još jedno lijepo sidrište nalazi se na W strani otoka Moračnika, u prolazu kojim se iz akvatorija Luke Polače izlazi pema sjeveru. Preko puta Moračnika, na Mljetu, opasan je, ali i dobro uočljiv rt, na koji se u smjeru E nastavlja još oko 70 metara širok pojas plitkoga dna s podmorskim grebenima (oznaka upozorenja na planu desno!). Na samom izlazu u Mljetski kanal još je i hrid Školjić (nazivaju je i hrid Moračnik) okružena pličinom.

Cijela Luka Polače odlično je zaštićena od svih vjetrova; može se reći da je to najsigurnije sidrište na potezu od Lastova ili Paklinskih otoka do Dubrovnika. To se, naravno, odnosi ponajprije na unutrašnji dio Luke; oko Moračnika i Ovrate bura i jugo se ipak malo osjećaju.

Rimski ljetnikovac

Polače su jedno od najstarijih naselja na Mljetu. Ime su dobile po rimskoj palači, ljetnikovcu s termama iz 3. stoljeća. Uz tu se palaču vezuje lijepa legenda. Palaču je, kaže ona, dao izgraditi velikodostojnik Agezilaj iz Anazarba u Kalikiji. On se na Mljet po kazni sklonio zajedno sa sinom, pjesnikom Opijanom, nakon što ga je car Septimije Sever protjerao s dvora. Ali, nastavlja legenda, car Karakala ih je obojicu oslobodio od zatočeništva nakon što mu je pjesnik sročio nadahnute stihove o ljepoti mora i ribarenja.

Unatoč carskoj milosti odbili su povratak u Rim, rječima kako svoje malo carstvo nikad ne bi mijenjali za veliko. Pritom su caru poslali granu alepskog bora s ptičjim gnjezdom u kojem je bila školjka. Bila ovo istina ili ne, činjenica je da za odabir ove lokacije starim Rimljanima nije bila presudna samo ljepota zaljeva već i nedaleki izvor pitke vode. Taj izvor postoji i danas; upravo je bogatstvo izvorima, kojih na otoku ima više, Mljetu dalo dovoljno vlage za bujne i guste šume.

---

image

Rimska palača kumovala je nazivu mjesta

Božidar Vukičević/Cropix
---

Uz palaču, čiji ostaci svjedoče o njezinoj nekadašnjoj veličini i bogatstvu, očuvani su i dijelovi dviju ranokršćanskih bazilika, arsenala, skladišta za galije i ostataka gatova (danas se nalaze pod morem). Ustvari, po cijeloj se luci Polače mogu vidjeti ostaci kolona (bitava) za koje su se vezivale rimske galije.

U kasno rimsko doba, početkom petog stoljeća, ovaj je posjed davao 500 solida godišnjeg prihoda - mnogo za ondašnje prilike. Osnovu ekonomije činila je proizvodnja soli, vina, maslinova ulja, meda, mesa i sira od ovaca i koza te suhe i usoljene ribe. Palača na Mljetu je treći najočuvaniji i najveći rimski spomenik na hrvatskoj obali Jadranskog mora, odmah poslije Dioklecijanove palače u Splitu i Arene u Puli.

Veliko i Malo jezero

No, vratimo se u sadašnjost. Htjeli - ne htjeli, po vezivanju ili sidrenju u Polačama (kao, uostalom, i bilo gdje na području Nacionalnog parka Mljet) pronaći će vas rendžeri Parka.

Iz Polača vodi oko 2,5 km duga cesta do srca Parka, Velikoga i Malog jezera. Još mnogo više puteljaka i biciklističkih staza vodi posvuda po Parku te oko Jezera, sve do Pomene i Golog rata na zapadu ili do usamljenih Solina na spoju Velikog jezera i mora, gdje će vas oduševiti tirkizna boja pličine. Tamo, kod Solina, za plovila koja bi htjela zaći u Jezera ulaz je zapriječen preprekama u moru koje ipak ostavljaju prostora za prolazak malih lokalnih brodica.

---

image

Uvala Pomena

------
image

Slikovita uvala Pomena

Darko Tralić
---

---

NACIONALNI PARK MLJET

Proglašen je još 1960. godine. Obuhvaća Veliko i Malo Jezero te okolna naselja i uvale u ukupnoj površini, zajedno s morskim pojasom, od 5375 hektara. Jezera su umjetno produbljenim, plitkim i uskim prolazima povezana međusobno i s otvorenim morem. S morske strane Park uokviruju razvedene obale, klifovi, hridi i brojni otočići; u unutrašnjosti uz guste šume tu su i kraška polja te drevna naselja.

Na području Parka dužni ste pridržavati se nekih strogih pravila koja nadzire osoblje Parka (rendžeri), a u Park se može ući samo kroz službene ulaze; za nautičare to su luke Pomena i Polače. Web stranica Parka je: www.np-mljet.hr.

Evo nekih zabrana; njihovo bi vas kršenje moglo stajati novčane kazne:

• oštećivanje i otuđivanje antropoloških, arheoloških i fosilnih nalaza te kulturno-povijesnih građevina i spomenika kulture;

• svako pogoršanje kakvoće mora i podmorja ili njihovo onečišćavanje;

• odlaganje svih vrsta otpada, osim na za to određenim mjestima;

• branje, sakupljanje i oštećivanje biljaka;

• paljenje vatre na otvorenom;

• pušenje, osim na za to određenim mjestima;

• uznemiravanje, ozljeđivanje i ubijanje životinja;

• nošenje i korištenje vatrenog ili hladnog oružja;

• ribolov - osim uz posebnu dozvolu Parka koja se plaća, ali je u potpunosti zabranjen u Jezerima te u kanalu Soline;

• kretanje šumama Parka noću;

• kampiranje, logorovanje.

• ronjenje u Malom i Velikom jezeru.

Za ulazak u Nacionalni park plaća se ulaznica (za plovilo 11 do 18 m duljine stoji 100 eura, u što je uključeno 6 osobnih ulaznica za razgled Parka s prijevozom i osiguranjem - stanje 2017. g.).

---

---

image

Pogled na jezera oduzima dah

Darko Tralić
---

---

SKLAD ZELENOG I PLAVOG

Cijeli otok Mljet obdaren je bujnom vegetacijom, a na dijelu što ga zauzima nacionalni park krajolik se stapa u skladu zelenih i plavih boja. Još postoje ostaci mediteranske prašume i izvorne šume crnike. Drugdje je tek makija prošarana kamenjarom, potom opet područja obrasla česminom i prostranim šumama alepskog bora. Bogat je životnjski svijet. Najpoznatiji su mjetski mungosi, uvezeni iz Indije još davne 1909. godine kako bi otok oslobodili zmija. Posljedica: danas na Mljetu nema ni jedne zmije, ali mali mungos je postao prava noćna mora svih poljoprivrednika. U nedostatku prirodne hrane tamani on ne samo kukce i nego i jaja ptica i gmazova, ubija ptiće u gnijezdu, a proždire i grožđe, smokve, čak napada i perad. Zato nema zabrane ubijanja mungosa. No nemoguće ga se riješiti, čak se proširio na okolne otoke, Korčulu i Pelješac.

Na Mljetu žive i divlje svinje, nije neobično na menijima ovdašnjih restorana naći lovačka jela od mesa ove životinje. Recimo još da je u špiljama južnih obala Parka donedavno obitavala sredozemna medvjedica; svi se nadaju da će se ova lijepa morska životinja ovamo vratiti, kao što se vratila u usamljene uvale južne Istre.

Veliko i Malo Jezero danas su morska jezera, no u pretkršćansko su vrijeme bila slatkovodna. U južnom dijelu Velikog Jezera nalazi se otočić Sv. Marija. Na njemu su benediktinci u 12. st. sagradili samostan i crkvu.

Zabranjeno je ući u jezera vlastitim plovilom - na ulazu u njih s morske strane, pod naseljem Soline, uzak je i plitak kanal pregrađen s tri barijere kroz koje smije uploviti samo lokalno stanovništvo. U razgledavanje jezera može se jedino turističkim brodicama nacionalnog parka koje polaze iz mjesta prigodno nazvano Pristaništem, na sjevernoj stani Velikog jezera.

Otkriti Nacionalni park Mljet znači vratiti se prirodi uživajući u šetnji, odmoru ili sportu.

---

---

image

Goli rat jedini je bez guste šume

Darko Tralić
---

---

RESTORANSKE BOVE

I na Mljetu ćete se susresti s praksom, čestom na hrvatskom priobalju, da privatni restorani u otočkim uvalama imaju svoje muringe ili bove. To će reći da tu nećete platiti privez, pod uvjetom(!) da prihvaćanjem priveza prihvatite (nigdje oglašenu) obvezu posjeta restoranu, tj. plaćanja za stolom. Ovo je protivno propisima i zakonima jer su ti vezovi i bove većinom izgrađeni bez valjanih koncesija (koje izdaju županijske lučke uprave), a privatno vlasništvo ne mogu biti, jer u Hrvatskoj nije moguće posjedovati nešto na pomorskom dobru (koje uključuje i pojas uzmorskoga kopna), no takva praksa ipak funkcionira. Doduše, samo izvan Nacionalnoga parka - u njemu se boravak naplaćuje drugačije (po osobi) i, dakako, prema zakonu.

Treba se nadati da će se ovo stanje ipak brzo popravljati i da će se (uz posjedovanje koncesije) vez izdvojeno plaćati po razumnoj cijeni i bez ikakvih drugih obveza.

---

---

image

Konoba Antika popularno je mjesto

Darko Tralić
---

 

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Darko Tralić Darko Tralić Darko Tralić Darko Tralić Darko Tralić Darko Tralić Božidar Vukičević/Cropix
Darko Tralić

Sidrište u Polačama

Darko Tralić

Goli rat jedini je bez guste šume

Darko Tralić

Pogled na jezera oduzima dah

Darko Tralić

Kozarica


Polače

Darko Tralić

Konoba Antika popularno je mjesto


Uvala Pomena

Darko Tralić

Slikovita uvala Pomena


Karta Mljeta

Božidar Vukičević/Cropix

Rimska palača kumovala je nazivu mjesta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/brodom-do-polace-na-mljetu-evo-na-sto-morate-pripaziti-tijekom-plovidbe-otkrivamo-i-gdje-su-zgodna-sidrista-1296462 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1075258e1632612bca2f22cc1bfc9acd7d726c85 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Brodom+do+Pola%C4%8Da%3A+evo+na+%C5%A1to+treba+pripaziti+tijekom+plovidbe%2C+otkrivamo+i+gdje+su+zgodna+sidri%C5%A1ta&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fbrodom-do-polace-na-mljetu-evo-na-sto-morate-pripaziti-tijekom-plovidbe-otkrivamo-i-gdje-su-zgodna-sidrista-1296462 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fbrodom-do-polace-na-mljetu-evo-na-sto-morate-pripaziti-tijekom-plovidbe-otkrivamo-i-gdje-su-zgodna-sidrista-1296462 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => IZ POLAČA VODI OKO 2,5 KM DUGA CESTA DO SRCA PARKA, VELIKOGA I MALOG JEZERA. JOŠ MNOGO VIŠE PUTELJAKA I BICIKLISTIČKIH STAZA VODI POSVUDA PO PARKU TE OKO JEZERA, SVE DO POMENE I GOLOG RATA NA ZAPADU ILI DO USAMLJENIH SOLINA NA SPOJU VELIKOG JEZERA I MORA, GDJE ĆE VAS ODUŠEVITI TIRKIZNA BOJA PLIČINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => jadranske đite [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

jadranske điteBrodom do Polača: evo na što treba pripaziti tijekom plovidbe, otkrivamo i gdje su zgodna sidrišta

Piše IZ KNJIGE DARKA TRALIĆA NAJLJEPŠE JADRANSKE PLOVIDBE
7. lipnja 2023. - 09:19

Ako ste isplovlili iz Sobre, pripazite na hrid Seperku što leži neposredno ispred Pustog rta, W rta zaljeva Sobra. Od Okuklja ili Prožure do ove hridi nema ozbiljnijih zapreka, samo je jedna, za jahte neopasna, pličina (4,8 m) ispred rta Maharac, oko pola milje po polasku iz Okuklja. Još jedan rt istoga imena izbočen je iz inače gotovo ravne mljetske obale oko 5 milja nakon Pustoga rta.

Mljetskim kanalom prema zapadnom kraju otoka plovimo uz zelene padine otoka. Iznad guste makije nadvijaju je postupno sve veće skupine elegantnih alepskih borova širokih krošanja. Približavamo se Nacionalnom parku Mljet.

​Jaki maestral

Poslijepodnevima u ovom kanalu može iznenaditi prilično jak maestral – baš kao i u ostalim kanalima južnoga Jadrana. Ako se ne želite boriti protiv vjetra i valo...

12. svibanj 2024 09:16