stdClass Object ( [id] => 1219213 [title] => Iz Bola prema Starom Gradu stanite u uvali Tiha, a u hvarskoj luci budite spremni na vražji ples mora. Nakon Hvara - u Velu Garšku... [alias] => iz-bola-prema-starom-gradu-stanite-u-uvali-tiha-a-u-hvarskoj-luci-budite-spremni-na-vrazji-ples-mora-nakon-obilaska-hvara-zaputite-se-u-velu-garsku [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Danas ćemo iz Bola opet zaploviti Hvarskim kanalom, ali nazad prema zapadu do Staroga Grada. Po lijevom boku opet se nižu lijepe uvale, najpoznatije su Žukova i Nedomisalj. Oko pomalo kornatski nazvanoga rta Smočiguzica zakrenut ćemo ulijevo i uskoro smo pod strmo odrezanim rtom Kabal.

Ako smo jutros malo zakasnili s polaskom (ili ako smo ipak skoknuli prvo do Zlatnoga rata), vjerojatno će se već dizati maestral pa će se jedrilicom put produljiti, bordižavat ćemo, tj. letati uvjetar.

Ulaskom u 4 milje dubok Starogradski zaljev vjetru ćemo okrenuti leđa. Uskoro se s lijeve strane zaljeva otvara uvala Tiha; ime joj govori dovoljno, tu se možete zavući u neki od njezinih pet krakova i u zavjetrini provesti koji sat na sidru, no nemojte prekasno nastaviti prema luci jer se ljeti tamošnji vezovi popune već rano poslijepodne.

Usto, pripazite na trajekte koji više puta dnevno ovuda prolaze prema starogradskoj trajektnoj luci (nalazi se pola milje ispred mjesta). U prilazu luci Staroga Grada smanjite brzinu, tu je promet raznovrsnih brodica najčešće gust.

Plutače za privez

Luka je vrlo izdužena i uska. Vezovi za jahte na S obali opremljeni su murinzima te priključcima za struju i vodu, a počinju iza drugog po redu, crvenog lučkog svjetla. Dubine su tu iznad 4 metra.

---

image

Starogradski zaljev prirodna je luka

---

---

image
---

Ispred suprotne obale postavljene su u nizu i plutače za privez; naravno, odavde ćete do obale morati svojim pomoćnim čamcem. U nuždi, tj. ako je sve popunjeno, moglo bi se i sidriti u nastavku ovih plutača, ali valja imati na umu da je dno vrlo nepovoljno – većim dijelom to je kamena ploča prekrivena muljem, pa sidro drži vrlo loše. Umjesto toga bolje je vratiti se milju unatrag do Zavale.

Povijest Staroga Grada je zanimljiva. Najstarije je to naselje na otoku, ustvari moglo bi se reći da je vršnjak Aristotelov! Naime iste godine, 384. prije Krista, kada se rodio ovaj znameniti grčki filozof, Grci s otoka Parosa u Egejskom moru utemeljili su današnji Stari Grad i nazvali ga Faros.

No nisu Parani bili prvi; ovdje su zatekli snažnu zajednicu predantičkog plemena Ilira. Kako u svojoj knjizi Stari Grad, povijesni vodič navodi A. Čavić, borba između starosjedilaca i kolonizatora bila je kratka i žestoka, o njoj je pisao antički povjesničar Diodor iz Sicilije u 1. stoljeću prije Krista:

– Parani koji su naselili Faros dopustili su barbarima na otoku da nesmetano ostanu na veoma utvrđenom mjestu, dok su oni utemeljili grad kraj mora i obzidali ga. Kasnije barbari s otoka nisu podnosili nazočnost Grka i pozvaše Ilire s kopna nasuprot otoku.

Njih više od deset tisuća prijeđe na Faros s mnogo malih brodova, poduzeše napad i pobiše mnogo Grka. No namjesnik u Lisu, postavljen od Dionizija, zaplovi s većim brojem trijera protiv ilirskih brodica; i jedne potopi, druge zarobi, pobivši više od pet tisuća barbara, zarobivši pak oko dvije tisuće.

---

image

Stari Grad rođen je 384. prije Krista, kada se rodio i Aristotel

---

Moćni polis

Grad je postao moćna samostalna država (polis), koja je kovala vlastiti novac i živjela u blagostanju stoljeće i pol, a tada su opet nastupila burna vremena; 219. godine prije Krista Rimljani su ga preoteli Grcima i razorili, da bi ga ubrzo obnovili i nazvali ga Pharia.

Nastupila su duga stoljeća rimskog mira, a prva kršćanska zajednica osnovana je u 5. stoljeću. Od toga vremena Stari Grad neprekinuto živi, zahvaljujući ribarstvu i izvanredno plodnom polju u svojem zaleđu, kojega su još prvi naseljenici Parani parcelirali u pravilne pravokutnike kako bi svakome pripadala jednaka površina agera.

Ager je antički naziv za parcelirano polje. Starogradski ager nije najveći, ali je najbolje očuvani grčki katastar antičkoga doba na Sredozemlju. Ovaj značajan graditeljski pothvat antike proteže se od Staroga Grada do Vrboske. Ograđena se polja najbolje vide na satelitskim snimkama: 70 pravokutnih polja dužine 1081 m i širine 905 m. Stari su ga Grci nazvali Chora Faros (koji pripada Farosu).

Rimljani su, za razliku od Grka, dijelili zemlju kvadratno i najčešće se nisu obazirali što će tim svojim postupkom uništiti postojeća grčka polja. Starogradski ager srećom nisu dirali, promijenili su mu tek ime u Ager Publicus (koji pripada državi). Ovo polje je zaštićeni spomenik kulture i nalazi se na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

Stari Grad je vrlo živ gradić, ljeti prepun turista i namjernika. Najstariji dio, južno od najdubljeg dijela luke, primjer je očuvanog renesansno-baroknog naselja, a danas se u tim uskim kamenom popločanim uličicama kriju brojni šarmantni restorančići, konobe, galerije i male trgovine.

Nema tu bogatih starih patricijskih zgrada ili velebnih crkava poput onih u nekoć važnim upravnim središtima poput Hvara, Trogira ili Korčule; u Starom se Gradu oduvijek živjelo od vlastitoga rada u polju ili na moru i nije se razmetalo. Zato on i danas zrači jednostavnošću i neposrednošću koja osvaja i mnogi mu se rado vraćaju. Najslikovitiji dio gradske jezgre je trg Škor, oblikovan u doba baroka.

Skrivena opasnost

S nautičkoga gledišta važna je još jedna zanimljivost. Koliko nam se god položaj Staroga Grada, u dnu vrlo dubokoga zaljeva, činio izvrsnim s gledišta sigurnosti i zaštićenosti, ova luka ipak ima svoje slabe točke.

---

image

Stari Grad: vezovi za jahte na glavnoj rivi

---

Manja je nezgoda što se maestral ipak zavlači ovamo (ali i jugo puše snažno, preko otoka), a što može prilično otežati manevar pristajanja i prihvaćanja muringa (jer će vjetar zanositi brod); znatno veći problem Staroga Grada su povremene neobjašnjive visoke plime, šćige.

Ponekad, doduše rijetko, more zna u par sati porasti toliko da preplavi rivu, čak i dio ulica uz nju! Osobito je ugrožen najdublji dio luke, a tamo je i riva najniža.

Ovakvo stanje obično potraje svega koji sat, ili čak dio sata, da bi se more opet naglo povuklo, privremeno čak i palo dobrano ispod normale. Tada se s poplavljenog područja u luku slijevaju pravi vodopadi mora.

Ova pojava dešava se u još nekim dubokim zaljevima Jadrana, na primjer u Veloj Luci na Korčuli i u Stonu na Pelješcu (o Veneciji i njezinim visokim vodama da i ne govorimo!), ali je u Starome Gradu najčešća. Njegovi stanovnici već su se navikli na to, pa se i barke vezuju na način da podnose visoko more.

Ako za šetnje gradom pažljivije promatrate, na zidu jedne zgrade uz rivu pronaći ćete grubo uklesanu oznaku otprilike u visini pojasa. U njoj je uklesana i godina: 1830. Te je godine upravo do te oznake naraslo more!

---

image

Podsjetnik na najvišu plimu iz 1830. godine

---

Sad već vidite svoj brod navrh plimnoga vala, napete konope i sebe kako očajnički plivate prema brodu gradskim ulicama – ali moramo vas umiriti: ovakva slika je ipak teško zamisliva ljeti. Najčešće se zbiva zimi (velika je vjerojatnost da će more manje ili više narasti svake zime, u razdoblju od studenoga do ožujka, pa i do svibnja), a uzrokovana je osobitom kombinacijom vremenskih prilika.

Tlak zraka mora naglo pada uslijed brzog primicanja vrlo duboke ciklone sa zapada, a bitno je i doba dana (vrijeme normalne plime), mjesečeva faza i smjer vjetra. Tada se u uskom i dugačkom zaljevu odjednom nađe previše vode koja ne uspije na vrijeme isteći na otvoreno more... Ne bojte se, mogućnost da vas to usred ljeta zatekne u Starome Gradu ipak je manja nego da dobijete premiju na lotu...

Prema gradu Hvaru

Plovidba od Staroga Grada do Hvara je jednostavna. U tih petnaestak milja nema prepreka, jedino valja pripaziti na često pojačan pomorski promet u Starogradskom zaljevu i osobito u Paklinskom kanalu, te prilazu luci Hvar. Svakako pripazite na dobro označenu hrid Baba, 500 metara od ulaza u ACI marinu Palmižana i 1,8 milja od hvarske luke.

---

image

Hrid Baba na prilazu luci Hvar i ACI marini Palmižana

---

Hoćete li krenuti ranije prije podne ili nešto kasnije, ovisit će prije svega o tome je li današnji cilj hvarska luka, marina ili neka uvala na Paklinskim otocima. U ovim potonjim moglo bi se ljeti nadati slobodnome vezu i u kasnijim satima, no s gradskom lukom je popriličan problem, još više no u Bolu. U nastavku ćemo redom opisati sve mogućnosti.

Hvar je uistinu prekrasan mali grad, no luka mu je prava mȍra. Ljeti, naravno, ponajviše – ali njezine ključne mane čine je i zimi lošom lukom.

Već dugo se govori o gradnji marine, o nasipavanju mora između hvarske obale i otočića Gališnika, o novom zapadnom lukobranu... Zašto? Zato jer je luka uska i malena, a najgore je da uopće ne pruža dobru zaštitu od valova i vjetrova, osobito od juga, iako se to pogledom na kartu ne bi reklo. Naime, kad zapuše jugo, makar i ne bilo osobito jako, iznenada se zna desiti da u luci dođe do jake bibavice, interferencije u gibanju mora.

---

image

Dobitak na lutriji: vez uz rivu
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Površina u luci može biti prividno mirna, no na jednom dijelu rive – i to upravo onom gdje su vezovi s murinzima za jahte! – počinje vražji ples mora. Brodovi se naizgled bezrazložno počnu ljuljati s boka na bok, postupno sve jače. Nakratko se smire, pa opet. Jarboli znaju udarati jedan o drugi, a posade panično izlaze iz potpalublja, poput miševa iz rupe...

Bilo bi nepošteno reći da su Hvarani s nekom zlom namjerom upravo ovaj dio rive namijenili jahtašima; zapravo im i ne mogu ponuditi nešto bolje. Kako bilo, ova je pojava navedena u ozbiljnim peljarima (ne svima), a hoće li vas osoblje koje prihvaća plovila na vez (i ubire nemalene lučke naknade) na to upozoriti – to ćete iskusiti sami.

No, simptomatično je da niti kad je luka prazna, izvan sezone, domaći nikada ovdje ne vezuju svoje barke, a one koje su vezane nešto dublje u luci, ispred malenoga mandrača, ujesen se prevezuju na dva korpomorta (mrtva sidra) i s više konopa, tako da su uvijek udaljeni od rive i pramcem okrenuti prema otvorenom moru.

Još se gore uzbiba more za juga i opasnih lebićada (iz SW) u najsjevernijem kutu luke, uz korijen carinskoga gata; nekoliko tamošnjih lokala i kuća zimi na donji dio vrata pribija daske, a ipak se događalo da valovi probiju tu zaštitu i ispremještaju namještaj u prizemljima...

---

image

Ovakve scene u Hvaru nisu rijetkost
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Crpka za gorivo

Začudo, W dio luke uopće nema problema s bibavicom. Zato i jesu sve domaće barke smještene upravo tamo (i u malom mandraču). No olujno jugo zna izravno tući tu stranu luke, pa ni tu ne valja. A kako jugo i ljeti može zapuhati solidnom snagom, po takvu se vremenu najbolje odmah zaputiti u ACI marinu na Sv. Klementu. Križna luka, zaljev E od luke, najbolje je zaštićena od juga, ali je otvorena na maestral. U njoj je crpka za gorivo, na S obali zaljeva, a dubine su pred crpkom većim dijelom, nažalost, ispod 2 m.

Pristajanjem jahta u hvarskoj luci upravlja Nautički centar Hvar. Oni pružaju usluge priveza, opskrbe strujom i vodom, prikupljanja otpada s plovila, pomažu prilikom nezgoda unutar hvarskog akvatorija itd. Sidrenje u luci se također plaća, a dio luke nužan za manevar brodova zabranjen je za sidrenje (vidi plan luke).

Nikako ne bismo htjeli da vas prethodna priča o luci zaplaši ili odbije od dolaska vašim brodom u Hvar. Sve ovo što je netom opisano dogodit će se tijekom ljeta možda jednom ili dva puta, a možda nijednom. Dobro je znati, ali nikako ne i strašiti se – uostalom opisane vremenske prilike uvijek nailaze postupno i lako ćete ih prepoznati ili se o njima raspitati kod bolje upućenih nautičara i domaćih ljudi.

---

image

Manje brodice mogu se uvući do kraja hvarske luke
 

Vojko Bašić/Cropix
---

A Hvar doista treba vidjeti i u njemu uživati. Manji je od Dubrovnika, ali ima poseban šarm. Skladan je i ponosan na svoju bogatu prošlost koja i danas živi u brojnim lijepim palačama, crkvama i kapetanskim kućama. Preko ljeta tu se sjate tisuće namjernika, od onih što odsjedaju u superluksuznim hotelima do vojske mladih svjetskih putnika s naprtnjačama. Po uličicama nevelikoga grada deseci su restorana i konoba (vidi na sljedećoj stranici). Navečer zabruji iz svih kutova i noćni život potraje do jutra.

O dvije možda najvažnije uspomene na burnu prošlost grada Hvara, Arsenalu i kazalištu, riječ je u posebnom okviru. A ta prošlost puna je uspona i padova, sretnih i manje sretnih razdoblja. Godine 1571. grad je, na primjer, napala turska flota sa 73 broda. Spalili su kuće, Arsenal, Kneževu palaču, arhiv, sve crkve i samostane.

Iste godine, tek nešto kasnije, Hvarom je harala kuga i umrlo je mnogo ljudi, gotovo dvije trećine stanovnika.

Tu nesrećama nije bio kraj. Godine 1579., u jedno rano jutro, grom je udario u skladište baruta na tvrđavi iznad grada. Lančane eksplozije rastrgale su utvrdu, a po gradu su se razletjeli njezini kameni dijelovi. Većina stambenih kuća i javnih zgrada bila je uništena ili oštećena. A onda su, kao i uvijek u priči o oblaku i suncu, došla sretnija vremena uzleta trgovine i pomorstva.

---

image
Mirko Crnčević
---

Strani gospodari

Hvar je stoljećima bio dijelom Mletačke republike. Njezinim padom uslijedila je austrijska, pa nakratko francuska vlast, pa opet austrijska. Bio je u srednjem vijeku zimovalište venecijanske flote, a u 19. stoljeću značajna austrougarska i francuska luka. Grad je tako postupno napredovao. Zanimljiv je podatak da je 1858. godine osnovana meteorološka stanica u bivšem samostanu sv. Venerande, tamo je smještena i danas. Bila je to prva meteorološka stanica u Hrvatskoj.

Središnji hvarski trg ili Pjaca prvotno je zapravo bila plitka uvala. Postupno je kroz stoljeća zatrpavana, da bi konačno 1449. godine na tome mjestu bio oblikovan gradski trg koji je potpunosti popločan 1780. godine.

Na istočnoj strani Pjace nalaze se katedrala iz 13. stoljeća i biskupski dvor, na sjevernoj bogate gradske kuće, na južnoj Arsenal. Zapadnije su gradska loža, dominikanski samostan i crkva sv. Marka koja posljednjih dvjestotinjak godina nije više sakralni objekt i nema krova.

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Gradnja tvrđave nad gradom, Fortice, započela je 1278. godine. Nakon spomenute eksplozije baruta popravci i preinake trajali su do 1776., kada joj je dograđena vojarna. Danas je Fortica najljepši vidikovac s kojega se pruža nezaboravan pogled na luku i Paklinske otoke. Do nje vodi strmi put, djelomice sa stepenicama, koji šumovitom padinom zavija iznad gradskih zidina, a počinje pokraj kultnog kafića Marin na Pjaci.

Imao je Hvar i svoju Kneževu palaču, baš po uzoru na onu u Veneciji, ali zbog stalne opasnosti od turskih upada okruženu s četiri kule. Gradnja palače je započela 1282. godine. Kasnije je i ona bila više puta rušena i ponovo podizana, da bi posve nestala s lica zemlje 1903. Danas je na njezinu mjestu hotel gordoga imena Palace – od stare palače ostao je jedino gradski sat, bivša istočna kula.

No i danas ponosno stoji lijepa gradska loža, dovršena 1517. Iza velikih staklenih prozora, dodanih u novije doba, u njoj se održavaju vjenčanja i drugi svečani događaji. A nedaleko od nje na malim drvenim štandovima prodaje se čuveni hvarski suvenir, lavanda, i to u svim oblicima: kao cijenjeno ulje, mirisni jastučići...

---

image
Damir Biskupović
---

Ta biljka prepuna ljekovitih eteričnih ulja koja u proljeće cvjeta čudesnom plavoljubičastom bojom nekoć je prekrivala sve jugozapadne padine otoka. Danas je ima manje, dijelom i zbog katastrofalnih požara koji su bjesnjeli Hvarom posljednjih desetljeća. Izvornim načinom ekstrahiranja lavandina ulja u velikim kotlovima ponajviše se još bave u selu Brusju, u brdu 6 km iznad grada Hvara. Biti u Hvaru i ne ponijeti malo lavande? Nemoguće!

Vela i Mala Garška

Dvije uvale W od luke Hvar spominjemo ovdje uglavnom samo zbog onih koji ne namjeravaju posjetiti sam grad. Naime, prilično su udaljene, iako su s Hvarom povezane cestom. Mala je znatno bliže gradu, oko 2,5 km, ali cesta je nepogodna za pješačenje jer prolazi kroz podugačak mračan tunel. Slabo je zaštićena od maestrala, a dobro od juga i bure. Na E obali uvale (desni, dublji krak) nalazi se omalena betonska riva, lokalne brodice na stalnom sidru i dizalica.

Vela Garška je, međutim, nautički znatno zanimljivija. Dobro štiti od maestrala i bure (ne i od juga), a u W kraku je restoran s nekoliko bova i muringa. Do grada Hvara iz nje je moguće stići samo strmom cestom preko brda (oko 6,5 km).

---

image

1. operativna obala za privez redovnih brodskih linija

2. dio obale za privez jahti, jedrilica i brodova s murinzima, vodom i strujom

3. dio namijenjen za privez barkarijola, brodica namijenjenih

prijevozu putnika na Paklinske otoke i druge uvale

4. pomorski granični prijelaz

5. lokalne brodice

6. moguć privez (sidro ili bova), bez mogućnosti priključenja vode i struje, s duljim konopima po krmi (uz obalu je plitko)

7. sidrište s bovama

---

---

PJESNIKOV TVRDALJ

Zanimljiv starogradski spomenik je Tvrdalj. To je dom velikog hrvatskog pjesnika renesanse Petra Hektorovića (1487.-1572.), a građen je u 16. stoljeću na temelju ranijih zgrada i to kao spoj obrambene utvrde (zbog čestih izleta na Hvar Turaka s kopna) i ladanjske kuće.

Lako ćete ga naći, nalazi se oko sredine južne gradske rive, dosta povučen od mora – tu je nekoć bila mala uvala, a Tvrdalj je izvorno bio tik uz more (uvala je nasipana u 19. stoljeću).

Najveća znamenitost Tvrdalja bez sumnje je njegov ribnjak s bočatom vodom nastanjen ugojenim, lijenim ciplima. Iza ribnjaka, prema jugu, pruža se prostrani perivoj.

Pjesnik je po Tvrdalju dao uklesati više natpisa na latinskom i hrvatskom jeziku. Većinom su pisani u moralističkom tonu u duhu humanizma. Čitav je sklop tako posvećen Stvoritelju Svega (Omnivm Conditori). A da je Hektorović bio duhovit, govori natpis iznad zahoda: Ako znaš što si, zašto se oholiš.

---

---

KAZALIŠTE IZ 1612.

Arsenal - spremište ratnih galija - svoj je konačan oblik nakon tri stoljeća gradnje, rušenja i pregradnja, dobio 1611. godine. Broji se u najznačajnije zgrade te vrste na Sredozemlju. U njemu su bili magazini za žito i kazalište uz terasu na gornjem katu.

Otvoreno 1612. godine, hvarsko je kazalište treće po starosti u Europi, ujedno i najstarije još danas živo pučko kazalište - pučko, jer je od osnivanja bilo namijenjeno svim staležima, a ne samo plemstvu.

U njemu su nastupale domaće diletantske i glazbene družine, strani glumci i glazbenici, orkestri i opere. Prvotno je imalo renesansni oblik, dok današnji izgled u neobaroknom slogu potječe iz 19. stoljeća.

Danas ovdje djeluje agilno Hvarsko pučko kazalište koje na lokalnom dijalektu izvodi tekstove hvarskih renesansnih pjesnika i dramatičara Hanibala Lucića i Petra Hektorovića.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JADRANSKE ĐITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => JADRANSKE ĐITE 2 0 16007 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-06-07 09:40:37 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe" [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-08-26 18:33:03 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-08-26 09:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 73 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22328870.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/23063748.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22986036.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22623542.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22327910.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22328874.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22328876.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22328880.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22328884.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22328886.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22328888.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22328892.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/22328894.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/21570710.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/19417618.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/18985648.jpg","\/images\/slike\/2022\/06\/07\/18985646.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Damir Biskupovi\u0107","Mirko Crn\u010devi\u0107","","","","","","","","","Zvonimir Bari\u0161in\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Hvarska luka prekrasno izgleda, ali nije dobra za nauti\u010dare<\/p>","



\n\u00a0<\/p>","","","","

Hrid Baba na prilazu luci Hvar i ACI marini Palmi\u017eana<\/p>","

1. operativna obala za privez redovnih brodskih linija<\/strong><\/p>\n\n

2. dio obale za privez jahti, jedrilica i brodova s murinzima, vodom i strujom<\/strong><\/p>\n\n

3. dio namijenjen za privez barkarijola, brodica namijenjenih<\/strong><\/p>\n\n

prijevozu putnika na Paklinske otoke i druge uvale<\/strong><\/p>\n\n

4. pomorski grani\u010dni prijelaz<\/strong><\/p>\n\n

5. lokalne brodice<\/strong><\/p>\n\n

6. mogu\u0107 privez (sidro ili bova), bez mogu\u0107nosti priklju\u010denja vode i struje, s duljim konopima po krmi (uz obalu je plitko)<\/strong><\/p>\n\n

7. sidri\u0161te s bovama<\/strong><\/p>","

Polja lavande na ju\u017enim padinama Hvara<\/p>","

Podsjetnik na najvi\u0161u plimu iz 1830. godine<\/p>","

Stari Grad: vezovi za jahte na glavnoj rivi<\/p>","

Stari Grad ro\u0111en <\/em>je 384. prije Krista, kada se rodio i Aristotel<\/p>","

Starogradski zaljev prirodna je luka<\/p>","","

Uvala Palmi\u017eana je \u010desto krcata<\/p>","

Dobitak na lutriji: vez uz rivu
\n\u00a0<\/p>","

Ovakve scene u Hvaru nisu rijetkost
\n\u00a0<\/p>","

Manje brodice mogu se uvu\u0107i do kraja hvarske luke
\n\u00a0<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"980x773","hd_22328870_1920.jpg":"1920x1080","k_22328870_1280.jpg":"1280x1280","k_22328870_1024.jpg":"1024x1024","k_22328870_640.jpg":"640x640","k_22328870_480.jpg":"480x480","k_22328870_340.jpg":"340x340","k_22328870_220.jpg":"220x220","o_22328870_1280.jpg":"1280x1009","o_22328870_1024.jpg":"1024x807","o_22328870_640.jpg":"640x504","o_22328870_480.jpg":"480x378","o_22328870_340.jpg":"340x268","o_22328870_220.jpg":"220x173","h_22328870_1280.jpg":"1280x854","h_22328870_1024.jpg":"1024x683","h_22328870_640.jpg":"640x427","h_22328870_480.jpg":"480x320","h_22328870_340.jpg":"340x227","h_22328870_220.jpg":"220x147","pp_22328870_1280.jpg":"1280x1628","pp_22328870_1024.jpg":"1024x1303","pp_22328870_640.jpg":"640x814","pp_22328870_480.jpg":"480x611","pp_22328870_340.jpg":"340x432","pp_22328870_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23063748_1920.jpg":"1920x1080","k_23063748_1280.jpg":"1280x1280","k_23063748_1024.jpg":"1024x1024","k_23063748_640.jpg":"640x640","k_23063748_480.jpg":"480x480","k_23063748_340.jpg":"340x340","k_23063748_220.jpg":"220x220","o_23063748_1280.jpg":"1280x853","o_23063748_1024.jpg":"1024x682","o_23063748_640.jpg":"640x426","o_23063748_480.jpg":"480x320","o_23063748_340.jpg":"340x226","o_23063748_220.jpg":"220x146","h_23063748_1280.jpg":"1280x854","h_23063748_1024.jpg":"1024x683","h_23063748_640.jpg":"640x427","h_23063748_480.jpg":"480x320","h_23063748_340.jpg":"340x227","h_23063748_220.jpg":"220x147","pp_23063748_1280.jpg":"1280x1628","pp_23063748_1024.jpg":"1024x1303","pp_23063748_640.jpg":"640x814","pp_23063748_480.jpg":"480x611","pp_23063748_340.jpg":"340x432","pp_23063748_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1175","hd_22986036_1920.jpg":"1920x1080","k_22986036_1280.jpg":"1280x1280","k_22986036_1024.jpg":"1024x1024","k_22986036_640.jpg":"640x640","k_22986036_480.jpg":"480x480","k_22986036_340.jpg":"340x340","k_22986036_220.jpg":"220x220","o_22986036_1280.jpg":"1280x783","o_22986036_1024.jpg":"1024x626","o_22986036_640.jpg":"640x391","o_22986036_480.jpg":"480x293","o_22986036_340.jpg":"340x208","o_22986036_220.jpg":"220x134","h_22986036_1280.jpg":"1280x854","h_22986036_1024.jpg":"1024x683","h_22986036_640.jpg":"640x427","h_22986036_480.jpg":"480x320","h_22986036_340.jpg":"340x227","h_22986036_220.jpg":"220x147","pp_22986036_1280.jpg":"1280x1628","pp_22986036_1024.jpg":"1024x1303","pp_22986036_640.jpg":"640x814","pp_22986036_480.jpg":"480x611","pp_22986036_340.jpg":"340x432","pp_22986036_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x768","hd_22623542_1920.jpg":"1920x1080","k_22623542_1280.jpg":"1280x1280","k_22623542_1024.jpg":"1024x1024","k_22623542_640.jpg":"640x640","k_22623542_480.jpg":"480x480","k_22623542_340.jpg":"340x340","k_22623542_220.jpg":"220x220","o_22623542_1280.jpg":"1280x960","o_22623542_1024.jpg":"1024x768","o_22623542_640.jpg":"640x480","o_22623542_480.jpg":"480x360","o_22623542_340.jpg":"340x255","o_22623542_220.jpg":"220x165","h_22623542_1280.jpg":"1280x854","h_22623542_1024.jpg":"1024x683","h_22623542_640.jpg":"640x427","h_22623542_480.jpg":"480x320","h_22623542_340.jpg":"340x227","h_22623542_220.jpg":"220x147","pp_22623542_1280.jpg":"1280x1628","pp_22623542_1024.jpg":"1024x1303","pp_22623542_640.jpg":"640x814","pp_22623542_480.jpg":"480x611","pp_22623542_340.jpg":"340x432","pp_22623542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1229","hd_22327910_1920.jpg":"1920x1080","k_22327910_1280.jpg":"1280x1280","k_22327910_1024.jpg":"1024x1024","k_22327910_640.jpg":"640x640","k_22327910_480.jpg":"480x480","k_22327910_340.jpg":"340x340","k_22327910_220.jpg":"220x220","o_22327910_1280.jpg":"1280x819","o_22327910_1024.jpg":"1024x655","o_22327910_640.jpg":"640x409","o_22327910_480.jpg":"480x307","o_22327910_340.jpg":"340x217","o_22327910_220.jpg":"220x140","h_22327910_1280.jpg":"1280x854","h_22327910_1024.jpg":"1024x683","h_22327910_640.jpg":"640x427","h_22327910_480.jpg":"480x320","h_22327910_340.jpg":"340x227","h_22327910_220.jpg":"220x147","pp_22327910_1280.jpg":"1280x1628","pp_22327910_1024.jpg":"1024x1303","pp_22327910_640.jpg":"640x814","pp_22327910_480.jpg":"480x611","pp_22327910_340.jpg":"340x432","pp_22327910_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x729","hd_22328874_1920.jpg":"1920x1080","k_22328874_1280.jpg":"1280x1280","k_22328874_1024.jpg":"1024x1024","k_22328874_640.jpg":"640x640","k_22328874_480.jpg":"480x480","k_22328874_340.jpg":"340x340","k_22328874_220.jpg":"220x220","o_22328874_1280.jpg":"1280x952","o_22328874_1024.jpg":"1024x761","o_22328874_640.jpg":"640x476","o_22328874_480.jpg":"480x357","o_22328874_340.jpg":"340x252","o_22328874_220.jpg":"220x163","h_22328874_1280.jpg":"1280x854","h_22328874_1024.jpg":"1024x683","h_22328874_640.jpg":"640x427","h_22328874_480.jpg":"480x320","h_22328874_340.jpg":"340x227","h_22328874_220.jpg":"220x147","pp_22328874_1280.jpg":"1280x1628","pp_22328874_1024.jpg":"1024x1303","pp_22328874_640.jpg":"640x814","pp_22328874_480.jpg":"480x611","pp_22328874_340.jpg":"340x432","pp_22328874_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2332","hd_22328876_1920.jpg":"1920x1080","k_22328876_1280.jpg":"1280x1280","k_22328876_1024.jpg":"1024x1024","k_22328876_640.jpg":"640x640","k_22328876_480.jpg":"480x480","k_22328876_340.jpg":"340x340","k_22328876_220.jpg":"220x220","o_22328876_1280.jpg":"1280x1554","o_22328876_1024.jpg":"1024x1243","o_22328876_640.jpg":"640x777","o_22328876_480.jpg":"480x583","o_22328876_340.jpg":"340x412","o_22328876_220.jpg":"220x267","h_22328876_1280.jpg":"1280x854","h_22328876_1024.jpg":"1024x683","h_22328876_640.jpg":"640x427","h_22328876_480.jpg":"480x320","h_22328876_340.jpg":"340x227","h_22328876_220.jpg":"220x147","pp_22328876_1280.jpg":"1280x1628","pp_22328876_1024.jpg":"1024x1303","pp_22328876_640.jpg":"640x814","pp_22328876_480.jpg":"480x611","pp_22328876_340.jpg":"340x432","pp_22328876_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x733","hd_22328880_1920.jpg":"1920x1080","k_22328880_1280.jpg":"1280x1280","k_22328880_1024.jpg":"1024x1024","k_22328880_640.jpg":"640x640","k_22328880_480.jpg":"480x480","k_22328880_340.jpg":"340x340","k_22328880_220.jpg":"220x220","o_22328880_1280.jpg":"1280x957","o_22328880_1024.jpg":"1024x765","o_22328880_640.jpg":"640x478","o_22328880_480.jpg":"480x359","o_22328880_340.jpg":"340x254","o_22328880_220.jpg":"220x164","h_22328880_1280.jpg":"1280x854","h_22328880_1024.jpg":"1024x683","h_22328880_640.jpg":"640x427","h_22328880_480.jpg":"480x320","h_22328880_340.jpg":"340x227","h_22328880_220.jpg":"220x147","pp_22328880_1280.jpg":"1280x1628","pp_22328880_1024.jpg":"1024x1303","pp_22328880_640.jpg":"640x814","pp_22328880_480.jpg":"480x611","pp_22328880_340.jpg":"340x432","pp_22328880_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x728","hd_22328884_1920.jpg":"1920x1080","k_22328884_1280.jpg":"1280x1280","k_22328884_1024.jpg":"1024x1024","k_22328884_640.jpg":"640x640","k_22328884_480.jpg":"480x480","k_22328884_340.jpg":"340x340","k_22328884_220.jpg":"220x220","o_22328884_1280.jpg":"1280x950","o_22328884_1024.jpg":"1024x760","o_22328884_640.jpg":"640x475","o_22328884_480.jpg":"480x356","o_22328884_340.jpg":"340x252","o_22328884_220.jpg":"220x163","h_22328884_1280.jpg":"1280x854","h_22328884_1024.jpg":"1024x683","h_22328884_640.jpg":"640x427","h_22328884_480.jpg":"480x320","h_22328884_340.jpg":"340x227","h_22328884_220.jpg":"220x147","pp_22328884_1280.jpg":"1280x1628","pp_22328884_1024.jpg":"1024x1303","pp_22328884_640.jpg":"640x814","pp_22328884_480.jpg":"480x611","pp_22328884_340.jpg":"340x432","pp_22328884_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x717","hd_22328886_1920.jpg":"1920x1080","k_22328886_1280.jpg":"1280x1280","k_22328886_1024.jpg":"1024x1024","k_22328886_640.jpg":"640x640","k_22328886_480.jpg":"480x480","k_22328886_340.jpg":"340x340","k_22328886_220.jpg":"220x220","o_22328886_1280.jpg":"1280x936","o_22328886_1024.jpg":"1024x749","o_22328886_640.jpg":"640x468","o_22328886_480.jpg":"480x351","o_22328886_340.jpg":"340x248","o_22328886_220.jpg":"220x160","h_22328886_1280.jpg":"1280x854","h_22328886_1024.jpg":"1024x683","h_22328886_640.jpg":"640x427","h_22328886_480.jpg":"480x320","h_22328886_340.jpg":"340x227","h_22328886_220.jpg":"220x147","pp_22328886_1280.jpg":"1280x1628","pp_22328886_1024.jpg":"1024x1303","pp_22328886_640.jpg":"640x814","pp_22328886_480.jpg":"480x611","pp_22328886_340.jpg":"340x432","pp_22328886_220.jpg":"220x280"},{"size0":"980x790","hd_22328888_1920.jpg":"1920x1080","k_22328888_1280.jpg":"1280x1280","k_22328888_1024.jpg":"1024x1024","k_22328888_640.jpg":"640x640","k_22328888_480.jpg":"480x480","k_22328888_340.jpg":"340x340","k_22328888_220.jpg":"220x220","o_22328888_1280.jpg":"1280x1031","o_22328888_1024.jpg":"1024x825","o_22328888_640.jpg":"640x515","o_22328888_480.jpg":"480x386","o_22328888_340.jpg":"340x274","o_22328888_220.jpg":"220x177","h_22328888_1280.jpg":"1280x854","h_22328888_1024.jpg":"1024x683","h_22328888_640.jpg":"640x427","h_22328888_480.jpg":"480x320","h_22328888_340.jpg":"340x227","h_22328888_220.jpg":"220x147","pp_22328888_1280.jpg":"1280x1628","pp_22328888_1024.jpg":"1024x1303","pp_22328888_640.jpg":"640x814","pp_22328888_480.jpg":"480x611","pp_22328888_340.jpg":"340x432","pp_22328888_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1438","hd_22328892_1920.jpg":"1920x1080","k_22328892_1280.jpg":"1280x1280","k_22328892_1024.jpg":"1024x1024","k_22328892_640.jpg":"640x640","k_22328892_480.jpg":"480x480","k_22328892_340.jpg":"340x340","k_22328892_220.jpg":"220x220","o_22328892_1280.jpg":"1280x958","o_22328892_1024.jpg":"1024x766","o_22328892_640.jpg":"640x479","o_22328892_480.jpg":"480x359","o_22328892_340.jpg":"340x254","o_22328892_220.jpg":"220x164","h_22328892_1280.jpg":"1280x854","h_22328892_1024.jpg":"1024x683","h_22328892_640.jpg":"640x427","h_22328892_480.jpg":"480x320","h_22328892_340.jpg":"340x227","h_22328892_220.jpg":"220x147","pp_22328892_1280.jpg":"1280x1628","pp_22328892_1024.jpg":"1024x1303","pp_22328892_640.jpg":"640x814","pp_22328892_480.jpg":"480x611","pp_22328892_340.jpg":"340x432","pp_22328892_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1608","hd_22328894_1920.jpg":"1920x1080","k_22328894_1280.jpg":"1280x1280","k_22328894_1024.jpg":"1024x1024","k_22328894_640.jpg":"640x640","k_22328894_480.jpg":"480x480","k_22328894_340.jpg":"340x340","k_22328894_220.jpg":"220x220","o_22328894_1280.jpg":"1280x1072","o_22328894_1024.jpg":"1024x857","o_22328894_640.jpg":"640x536","o_22328894_480.jpg":"480x402","o_22328894_340.jpg":"340x284","o_22328894_220.jpg":"220x184","h_22328894_1280.jpg":"1280x854","h_22328894_1024.jpg":"1024x683","h_22328894_640.jpg":"640x427","h_22328894_480.jpg":"480x320","h_22328894_340.jpg":"340x227","h_22328894_220.jpg":"220x147","pp_22328894_1280.jpg":"1280x1628","pp_22328894_1024.jpg":"1024x1303","pp_22328894_640.jpg":"640x814","pp_22328894_480.jpg":"480x611","pp_22328894_340.jpg":"340x432","pp_22328894_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1439","hd_21570710_1920.jpg":"1920x1080","k_21570710_1280.jpg":"1280x1280","k_21570710_1024.jpg":"1024x1024","k_21570710_640.jpg":"640x640","k_21570710_480.jpg":"480x480","k_21570710_340.jpg":"340x340","k_21570710_220.jpg":"220x220","o_21570710_1280.jpg":"1280x959","o_21570710_1024.jpg":"1024x767","o_21570710_640.jpg":"640x479","o_21570710_480.jpg":"480x359","o_21570710_340.jpg":"340x254","o_21570710_220.jpg":"220x164","h_21570710_1280.jpg":"1280x854","h_21570710_1024.jpg":"1024x683","h_21570710_640.jpg":"640x427","h_21570710_480.jpg":"480x320","h_21570710_340.jpg":"340x227","h_21570710_220.jpg":"220x147","pp_21570710_1280.jpg":"1280x1628","pp_21570710_1024.jpg":"1024x1303","pp_21570710_640.jpg":"640x814","pp_21570710_480.jpg":"480x611","pp_21570710_340.jpg":"340x432","pp_21570710_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1122","hd_19417618_1920.jpg":"1920x1080","k_19417618_1280.jpg":"1280x1280","k_19417618_1024.jpg":"1024x1024","k_19417618_640.jpg":"640x640","k_19417618_480.jpg":"480x480","k_19417618_340.jpg":"340x340","k_19417618_220.jpg":"220x220","o_19417618_1280.jpg":"1280x748","o_19417618_1024.jpg":"1024x598","o_19417618_640.jpg":"640x374","o_19417618_480.jpg":"480x280","o_19417618_340.jpg":"340x198","o_19417618_220.jpg":"220x128","h_19417618_1280.jpg":"1280x854","h_19417618_1024.jpg":"1024x683","h_19417618_640.jpg":"640x427","h_19417618_480.jpg":"480x320","h_19417618_340.jpg":"340x227","h_19417618_220.jpg":"220x147","pp_19417618_1280.jpg":"1280x1628","pp_19417618_1024.jpg":"1024x1303","pp_19417618_640.jpg":"640x814","pp_19417618_480.jpg":"480x611","pp_19417618_340.jpg":"340x432","pp_19417618_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1046","hd_18985648_1920.jpg":"1920x1080","k_18985648_1280.jpg":"1280x1280","k_18985648_1024.jpg":"1024x1024","k_18985648_640.jpg":"640x640","k_18985648_480.jpg":"480x480","k_18985648_340.jpg":"340x340","k_18985648_220.jpg":"220x220","o_18985648_1280.jpg":"1280x697","o_18985648_1024.jpg":"1024x557","o_18985648_640.jpg":"640x348","o_18985648_480.jpg":"480x261","o_18985648_340.jpg":"340x185","o_18985648_220.jpg":"220x119","h_18985648_1280.jpg":"1280x854","h_18985648_1024.jpg":"1024x683","h_18985648_640.jpg":"640x427","h_18985648_480.jpg":"480x320","h_18985648_340.jpg":"340x227","h_18985648_220.jpg":"220x147","pp_18985648_1280.jpg":"1280x1628","pp_18985648_1024.jpg":"1024x1303","pp_18985648_640.jpg":"640x814","pp_18985648_480.jpg":"480x611","pp_18985648_340.jpg":"340x432","pp_18985648_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1149","hd_18985646_1920.jpg":"1920x1080","k_18985646_1280.jpg":"1280x1280","k_18985646_1024.jpg":"1024x1024","k_18985646_640.jpg":"640x640","k_18985646_480.jpg":"480x480","k_18985646_340.jpg":"340x340","k_18985646_220.jpg":"220x220","o_18985646_1280.jpg":"1280x766","o_18985646_1024.jpg":"1024x612","o_18985646_640.jpg":"640x383","o_18985646_480.jpg":"480x287","o_18985646_340.jpg":"340x203","o_18985646_220.jpg":"220x131","h_18985646_1280.jpg":"1280x854","h_18985646_1024.jpg":"1024x683","h_18985646_640.jpg":"640x427","h_18985646_480.jpg":"480x320","h_18985646_340.jpg":"340x227","h_18985646_220.jpg":"220x147","pp_18985646_1280.jpg":"1280x1628","pp_18985646_1024.jpg":"1024x1303","pp_18985646_640.jpg":"640x814","pp_18985646_480.jpg":"480x611","pp_18985646_340.jpg":"340x432","pp_18985646_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7445290 Threads: 2 Questions: 1599725352 Slow queries: 4748437 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110512514 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/iz-bola-prema-starom-gradu-stanite-u-uvali-tiha-a-u-hvarskoj-luci-budite-spremni-na-vrazji-ples-mora-nakon-obilaska-hvara-zaputite-se-u-velu-garsku-1219213 [printLink] => /om/nautika/iz-bola-prema-starom-gradu-stanite-u-uvali-tiha-a-u-hvarskoj-luci-budite-spremni-na-vrazji-ples-mora-nakon-obilaska-hvara-zaputite-se-u-velu-garsku-1219213?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 658855 [name] => darko tralić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 08:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic-otvoreno-more [link] => /tag/darko-tralic-otvoreno-more ) [3] => stdClass Object ( [id] => 688839 [name] => đita hvar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-26 12:02:05 [main_article_id] => 0 [alias] => dita-hvar [link] => /tag/dita-hvar ) [4] => stdClass Object ( [id] => 688840 [name] => vela garška [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-08-26 12:02:05 [main_article_id] => 0 [alias] => vela-garska [link] => /tag/vela-garska ) [5] => stdClass Object ( [id] => 649368 [name] => Uvala Tiha [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-14 13:05:51 [main_article_id] => 0 [alias] => uvala-tiha [link] => /tag/uvala-tiha ) [6] => stdClass Object ( [id] => 663266 [name] => hvarska luka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-15 11:50:20 [main_article_id] => 0 [alias] => hvarska-luka [link] => /tag/hvarska-luka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JADRANSKE ĐITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Iz Bola prema Starom Gradu stanite u uvali Tiha, a u hvarskoj luci budite spremni na vražji ples mora. Nakon Hvara - u Velu Garšku... [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22328870.jpg [galleryCount] => 17 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Hvarska luka prekrasno izgleda, ali nije dobra za nautičare

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22328870.jpg [title] =>

Hvarska luka prekrasno izgleda, ali nije dobra za nautičare

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/23063748.jpg [title] =>



 

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22986036.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22623542.jpg [title] => Damir Biskupović ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22327910.jpg [title] => Mirko Crnčević ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22328874.jpg [title] =>

Hrid Baba na prilazu luci Hvar i ACI marini Palmižana

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22328876.jpg [title] =>

1. operativna obala za privez redovnih brodskih linija

2. dio obale za privez jahti, jedrilica i brodova s murinzima, vodom i strujom

3. dio namijenjen za privez barkarijola, brodica namijenjenih

prijevozu putnika na Paklinske otoke i druge uvale

4. pomorski granični prijelaz

5. lokalne brodice

6. moguć privez (sidro ili bova), bez mogućnosti priključenja vode i struje, s duljim konopima po krmi (uz obalu je plitko)

7. sidrište s bovama

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22328880.jpg [title] =>

Polja lavande na južnim padinama Hvara

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22328884.jpg [title] =>

Podsjetnik na najvišu plimu iz 1830. godine

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22328886.jpg [title] =>

Stari Grad: vezovi za jahte na glavnoj rivi

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22328888.jpg [title] =>

Stari Grad rođen je 384. prije Krista, kada se rodio i Aristotel

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22328892.jpg [title] =>

Starogradski zaljev prirodna je luka

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/22328894.jpg [title] => ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/21570710.jpg [title] =>

Uvala Palmižana je često krcata

Zvonimir Barišin/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/19417618.jpg [title] =>

Dobitak na lutriji: vez uz rivu
 

Vojko Bašić/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/18985648.jpg [title] =>

Ovakve scene u Hvaru nisu rijetkost
 

Vojko Bašić/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/06/07/18985646.jpg [title] =>

Manje brodice mogu se uvući do kraja hvarske luke
 

Vojko Bašić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Danas ćemo iz Bola opet zaploviti Hvarskim kanalom, ali nazad prema zapadu do Staroga Grada. Po lijevom boku opet se nižu lijepe uvale, najpoznatije su Žukova i Nedomisalj. Oko pomalo kornatski nazvanoga rta Smočiguzica zakrenut ćemo ulijevo i uskoro smo pod strmo odrezanim rtom Kabal.

Ako smo jutros malo zakasnili s polaskom (ili ako smo ipak skoknuli prvo do Zlatnoga rata), vjerojatno će se već dizati maestral pa će se jedrilicom put produljiti, bordižavat ćemo, tj. letati uvjetar.

Ulaskom u 4 milje dubok Starogradski zaljev vjetru ćemo okrenuti leđa. Uskoro se s lijeve strane zaljeva otvara uvala Tiha; ime joj govori dovoljno, tu se možete zavući u neki od njezinih pet krakova i u zavjetrini provesti koji sat na sidru, no nemojte prekasno nastaviti prema luci jer se ljeti tamošnji vezovi popune već rano poslijepodne.

Usto, pripazite na trajekte koji više puta dnevno ovuda prolaze prema starogradskoj trajektnoj luci (nalazi se pola milje ispred mjesta). U prilazu luci Staroga Grada smanjite brzinu, tu je promet raznovrsnih brodica najčešće gust.

Plutače za privez

Luka je vrlo izdužena i uska. Vezovi za jahte na S obali opremljeni su murinzima te priključcima za struju i vodu, a počinju iza drugog po redu, crvenog lučkog svjetla. Dubine su tu iznad 4 metra.

---

image

Starogradski zaljev prirodna je luka

---

---

---

Ispred suprotne obale postavljene su u nizu i plutače za privez; naravno, odavde ćete do obale morati svojim pomoćnim čamcem. U nuždi, tj. ako je sve popunjeno, moglo bi se i sidriti u nastavku ovih plutača, ali valja imati na umu da je dno vrlo nepovoljno – većim dijelom to je kamena ploča prekrivena muljem, pa sidro drži vrlo loše. Umjesto toga bolje je vratiti se milju unatrag do Zavale.

Povijest Staroga Grada je zanimljiva. Najstarije je to naselje na otoku, ustvari moglo bi se reći da je vršnjak Aristotelov! Naime iste godine, 384. prije Krista, kada se rodio ovaj znameniti grčki filozof, Grci s otoka Parosa u Egejskom moru utemeljili su današnji Stari Grad i nazvali ga Faros.

No nisu Parani bili prvi; ovdje su zatekli snažnu zajednicu predantičkog plemena Ilira. Kako u svojoj knjizi Stari Grad, povijesni vodič navodi A. Čavić, borba između starosjedilaca i kolonizatora bila je kratka i žestoka, o njoj je pisao antički povjesničar Diodor iz Sicilije u 1. stoljeću prije Krista:

– Parani koji su naselili Faros dopustili su barbarima na otoku da nesmetano ostanu na veoma utvrđenom mjestu, dok su oni utemeljili grad kraj mora i obzidali ga. Kasnije barbari s otoka nisu podnosili nazočnost Grka i pozvaše Ilire s kopna nasuprot otoku.

Njih više od deset tisuća prijeđe na Faros s mnogo malih brodova, poduzeše napad i pobiše mnogo Grka. No namjesnik u Lisu, postavljen od Dionizija, zaplovi s većim brojem trijera protiv ilirskih brodica; i jedne potopi, druge zarobi, pobivši više od pet tisuća barbara, zarobivši pak oko dvije tisuće.

---

image

Stari Grad rođen je 384. prije Krista, kada se rodio i Aristotel

---

Moćni polis

Grad je postao moćna samostalna država (polis), koja je kovala vlastiti novac i živjela u blagostanju stoljeće i pol, a tada su opet nastupila burna vremena; 219. godine prije Krista Rimljani su ga preoteli Grcima i razorili, da bi ga ubrzo obnovili i nazvali ga Pharia.

Nastupila su duga stoljeća rimskog mira, a prva kršćanska zajednica osnovana je u 5. stoljeću. Od toga vremena Stari Grad neprekinuto živi, zahvaljujući ribarstvu i izvanredno plodnom polju u svojem zaleđu, kojega su još prvi naseljenici Parani parcelirali u pravilne pravokutnike kako bi svakome pripadala jednaka površina agera.

Ager je antički naziv za parcelirano polje. Starogradski ager nije najveći, ali je najbolje očuvani grčki katastar antičkoga doba na Sredozemlju. Ovaj značajan graditeljski pothvat antike proteže se od Staroga Grada do Vrboske. Ograđena se polja najbolje vide na satelitskim snimkama: 70 pravokutnih polja dužine 1081 m i širine 905 m. Stari su ga Grci nazvali Chora Faros (koji pripada Farosu).

Rimljani su, za razliku od Grka, dijelili zemlju kvadratno i najčešće se nisu obazirali što će tim svojim postupkom uništiti postojeća grčka polja. Starogradski ager srećom nisu dirali, promijenili su mu tek ime u Ager Publicus (koji pripada državi). Ovo polje je zaštićeni spomenik kulture i nalazi se na UNESCO-ovu popisu svjetske baštine.

Stari Grad je vrlo živ gradić, ljeti prepun turista i namjernika. Najstariji dio, južno od najdubljeg dijela luke, primjer je očuvanog renesansno-baroknog naselja, a danas se u tim uskim kamenom popločanim uličicama kriju brojni šarmantni restorančići, konobe, galerije i male trgovine.

Nema tu bogatih starih patricijskih zgrada ili velebnih crkava poput onih u nekoć važnim upravnim središtima poput Hvara, Trogira ili Korčule; u Starom se Gradu oduvijek živjelo od vlastitoga rada u polju ili na moru i nije se razmetalo. Zato on i danas zrači jednostavnošću i neposrednošću koja osvaja i mnogi mu se rado vraćaju. Najslikovitiji dio gradske jezgre je trg Škor, oblikovan u doba baroka.

Skrivena opasnost

S nautičkoga gledišta važna je još jedna zanimljivost. Koliko nam se god položaj Staroga Grada, u dnu vrlo dubokoga zaljeva, činio izvrsnim s gledišta sigurnosti i zaštićenosti, ova luka ipak ima svoje slabe točke.

---

image

Stari Grad: vezovi za jahte na glavnoj rivi

---

Manja je nezgoda što se maestral ipak zavlači ovamo (ali i jugo puše snažno, preko otoka), a što može prilično otežati manevar pristajanja i prihvaćanja muringa (jer će vjetar zanositi brod); znatno veći problem Staroga Grada su povremene neobjašnjive visoke plime, šćige.

Ponekad, doduše rijetko, more zna u par sati porasti toliko da preplavi rivu, čak i dio ulica uz nju! Osobito je ugrožen najdublji dio luke, a tamo je i riva najniža.

Ovakvo stanje obično potraje svega koji sat, ili čak dio sata, da bi se more opet naglo povuklo, privremeno čak i palo dobrano ispod normale. Tada se s poplavljenog područja u luku slijevaju pravi vodopadi mora.

Ova pojava dešava se u još nekim dubokim zaljevima Jadrana, na primjer u Veloj Luci na Korčuli i u Stonu na Pelješcu (o Veneciji i njezinim visokim vodama da i ne govorimo!), ali je u Starome Gradu najčešća. Njegovi stanovnici već su se navikli na to, pa se i barke vezuju na način da podnose visoko more.

Ako za šetnje gradom pažljivije promatrate, na zidu jedne zgrade uz rivu pronaći ćete grubo uklesanu oznaku otprilike u visini pojasa. U njoj je uklesana i godina: 1830. Te je godine upravo do te oznake naraslo more!

---

image

Podsjetnik na najvišu plimu iz 1830. godine

---

Sad već vidite svoj brod navrh plimnoga vala, napete konope i sebe kako očajnički plivate prema brodu gradskim ulicama – ali moramo vas umiriti: ovakva slika je ipak teško zamisliva ljeti. Najčešće se zbiva zimi (velika je vjerojatnost da će more manje ili više narasti svake zime, u razdoblju od studenoga do ožujka, pa i do svibnja), a uzrokovana je osobitom kombinacijom vremenskih prilika.

Tlak zraka mora naglo pada uslijed brzog primicanja vrlo duboke ciklone sa zapada, a bitno je i doba dana (vrijeme normalne plime), mjesečeva faza i smjer vjetra. Tada se u uskom i dugačkom zaljevu odjednom nađe previše vode koja ne uspije na vrijeme isteći na otvoreno more... Ne bojte se, mogućnost da vas to usred ljeta zatekne u Starome Gradu ipak je manja nego da dobijete premiju na lotu...

Prema gradu Hvaru

Plovidba od Staroga Grada do Hvara je jednostavna. U tih petnaestak milja nema prepreka, jedino valja pripaziti na često pojačan pomorski promet u Starogradskom zaljevu i osobito u Paklinskom kanalu, te prilazu luci Hvar. Svakako pripazite na dobro označenu hrid Baba, 500 metara od ulaza u ACI marinu Palmižana i 1,8 milja od hvarske luke.

---

image

Hrid Baba na prilazu luci Hvar i ACI marini Palmižana

---

Hoćete li krenuti ranije prije podne ili nešto kasnije, ovisit će prije svega o tome je li današnji cilj hvarska luka, marina ili neka uvala na Paklinskim otocima. U ovim potonjim moglo bi se ljeti nadati slobodnome vezu i u kasnijim satima, no s gradskom lukom je popriličan problem, još više no u Bolu. U nastavku ćemo redom opisati sve mogućnosti.

Hvar je uistinu prekrasan mali grad, no luka mu je prava mȍra. Ljeti, naravno, ponajviše – ali njezine ključne mane čine je i zimi lošom lukom.

Već dugo se govori o gradnji marine, o nasipavanju mora između hvarske obale i otočića Gališnika, o novom zapadnom lukobranu... Zašto? Zato jer je luka uska i malena, a najgore je da uopće ne pruža dobru zaštitu od valova i vjetrova, osobito od juga, iako se to pogledom na kartu ne bi reklo. Naime, kad zapuše jugo, makar i ne bilo osobito jako, iznenada se zna desiti da u luci dođe do jake bibavice, interferencije u gibanju mora.

---

image

Dobitak na lutriji: vez uz rivu
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Površina u luci može biti prividno mirna, no na jednom dijelu rive – i to upravo onom gdje su vezovi s murinzima za jahte! – počinje vražji ples mora. Brodovi se naizgled bezrazložno počnu ljuljati s boka na bok, postupno sve jače. Nakratko se smire, pa opet. Jarboli znaju udarati jedan o drugi, a posade panično izlaze iz potpalublja, poput miševa iz rupe...

Bilo bi nepošteno reći da su Hvarani s nekom zlom namjerom upravo ovaj dio rive namijenili jahtašima; zapravo im i ne mogu ponuditi nešto bolje. Kako bilo, ova je pojava navedena u ozbiljnim peljarima (ne svima), a hoće li vas osoblje koje prihvaća plovila na vez (i ubire nemalene lučke naknade) na to upozoriti – to ćete iskusiti sami.

No, simptomatično je da niti kad je luka prazna, izvan sezone, domaći nikada ovdje ne vezuju svoje barke, a one koje su vezane nešto dublje u luci, ispred malenoga mandrača, ujesen se prevezuju na dva korpomorta (mrtva sidra) i s više konopa, tako da su uvijek udaljeni od rive i pramcem okrenuti prema otvorenom moru.

Još se gore uzbiba more za juga i opasnih lebićada (iz SW) u najsjevernijem kutu luke, uz korijen carinskoga gata; nekoliko tamošnjih lokala i kuća zimi na donji dio vrata pribija daske, a ipak se događalo da valovi probiju tu zaštitu i ispremještaju namještaj u prizemljima...

---

image

Ovakve scene u Hvaru nisu rijetkost
 

Vojko Bašić/Cropix
---

Crpka za gorivo

Začudo, W dio luke uopće nema problema s bibavicom. Zato i jesu sve domaće barke smještene upravo tamo (i u malom mandraču). No olujno jugo zna izravno tući tu stranu luke, pa ni tu ne valja. A kako jugo i ljeti može zapuhati solidnom snagom, po takvu se vremenu najbolje odmah zaputiti u ACI marinu na Sv. Klementu. Križna luka, zaljev E od luke, najbolje je zaštićena od juga, ali je otvorena na maestral. U njoj je crpka za gorivo, na S obali zaljeva, a dubine su pred crpkom većim dijelom, nažalost, ispod 2 m.

Pristajanjem jahta u hvarskoj luci upravlja Nautički centar Hvar. Oni pružaju usluge priveza, opskrbe strujom i vodom, prikupljanja otpada s plovila, pomažu prilikom nezgoda unutar hvarskog akvatorija itd. Sidrenje u luci se također plaća, a dio luke nužan za manevar brodova zabranjen je za sidrenje (vidi plan luke).

Nikako ne bismo htjeli da vas prethodna priča o luci zaplaši ili odbije od dolaska vašim brodom u Hvar. Sve ovo što je netom opisano dogodit će se tijekom ljeta možda jednom ili dva puta, a možda nijednom. Dobro je znati, ali nikako ne i strašiti se – uostalom opisane vremenske prilike uvijek nailaze postupno i lako ćete ih prepoznati ili se o njima raspitati kod bolje upućenih nautičara i domaćih ljudi.

---

image

Manje brodice mogu se uvući do kraja hvarske luke
 

Vojko Bašić/Cropix
---

A Hvar doista treba vidjeti i u njemu uživati. Manji je od Dubrovnika, ali ima poseban šarm. Skladan je i ponosan na svoju bogatu prošlost koja i danas živi u brojnim lijepim palačama, crkvama i kapetanskim kućama. Preko ljeta tu se sjate tisuće namjernika, od onih što odsjedaju u superluksuznim hotelima do vojske mladih svjetskih putnika s naprtnjačama. Po uličicama nevelikoga grada deseci su restorana i konoba (vidi na sljedećoj stranici). Navečer zabruji iz svih kutova i noćni život potraje do jutra.

O dvije možda najvažnije uspomene na burnu prošlost grada Hvara, Arsenalu i kazalištu, riječ je u posebnom okviru. A ta prošlost puna je uspona i padova, sretnih i manje sretnih razdoblja. Godine 1571. grad je, na primjer, napala turska flota sa 73 broda. Spalili su kuće, Arsenal, Kneževu palaču, arhiv, sve crkve i samostane.

Iste godine, tek nešto kasnije, Hvarom je harala kuga i umrlo je mnogo ljudi, gotovo dvije trećine stanovnika.

Tu nesrećama nije bio kraj. Godine 1579., u jedno rano jutro, grom je udario u skladište baruta na tvrđavi iznad grada. Lančane eksplozije rastrgale su utvrdu, a po gradu su se razletjeli njezini kameni dijelovi. Većina stambenih kuća i javnih zgrada bila je uništena ili oštećena. A onda su, kao i uvijek u priči o oblaku i suncu, došla sretnija vremena uzleta trgovine i pomorstva.

---

image
Mirko Crnčević
---

Strani gospodari

Hvar je stoljećima bio dijelom Mletačke republike. Njezinim padom uslijedila je austrijska, pa nakratko francuska vlast, pa opet austrijska. Bio je u srednjem vijeku zimovalište venecijanske flote, a u 19. stoljeću značajna austrougarska i francuska luka. Grad je tako postupno napredovao. Zanimljiv je podatak da je 1858. godine osnovana meteorološka stanica u bivšem samostanu sv. Venerande, tamo je smještena i danas. Bila je to prva meteorološka stanica u Hrvatskoj.

Središnji hvarski trg ili Pjaca prvotno je zapravo bila plitka uvala. Postupno je kroz stoljeća zatrpavana, da bi konačno 1449. godine na tome mjestu bio oblikovan gradski trg koji je potpunosti popločan 1780. godine.

Na istočnoj strani Pjace nalaze se katedrala iz 13. stoljeća i biskupski dvor, na sjevernoj bogate gradske kuće, na južnoj Arsenal. Zapadnije su gradska loža, dominikanski samostan i crkva sv. Marka koja posljednjih dvjestotinjak godina nije više sakralni objekt i nema krova.

---

image



 

Nikola Vilić/Cropix
---

Gradnja tvrđave nad gradom, Fortice, započela je 1278. godine. Nakon spomenute eksplozije baruta popravci i preinake trajali su do 1776., kada joj je dograđena vojarna. Danas je Fortica najljepši vidikovac s kojega se pruža nezaboravan pogled na luku i Paklinske otoke. Do nje vodi strmi put, djelomice sa stepenicama, koji šumovitom padinom zavija iznad gradskih zidina, a počinje pokraj kultnog kafića Marin na Pjaci.

Imao je Hvar i svoju Kneževu palaču, baš po uzoru na onu u Veneciji, ali zbog stalne opasnosti od turskih upada okruženu s četiri kule. Gradnja palače je započela 1282. godine. Kasnije je i ona bila više puta rušena i ponovo podizana, da bi posve nestala s lica zemlje 1903. Danas je na njezinu mjestu hotel gordoga imena Palace – od stare palače ostao je jedino gradski sat, bivša istočna kula.

No i danas ponosno stoji lijepa gradska loža, dovršena 1517. Iza velikih staklenih prozora, dodanih u novije doba, u njoj se održavaju vjenčanja i drugi svečani događaji. A nedaleko od nje na malim drvenim štandovima prodaje se čuveni hvarski suvenir, lavanda, i to u svim oblicima: kao cijenjeno ulje, mirisni jastučići...

---

image
Damir Biskupović
---

Ta biljka prepuna ljekovitih eteričnih ulja koja u proljeće cvjeta čudesnom plavoljubičastom bojom nekoć je prekrivala sve jugozapadne padine otoka. Danas je ima manje, dijelom i zbog katastrofalnih požara koji su bjesnjeli Hvarom posljednjih desetljeća. Izvornim načinom ekstrahiranja lavandina ulja u velikim kotlovima ponajviše se još bave u selu Brusju, u brdu 6 km iznad grada Hvara. Biti u Hvaru i ne ponijeti malo lavande? Nemoguće!

Vela i Mala Garška

Dvije uvale W od luke Hvar spominjemo ovdje uglavnom samo zbog onih koji ne namjeravaju posjetiti sam grad. Naime, prilično su udaljene, iako su s Hvarom povezane cestom. Mala je znatno bliže gradu, oko 2,5 km, ali cesta je nepogodna za pješačenje jer prolazi kroz podugačak mračan tunel. Slabo je zaštićena od maestrala, a dobro od juga i bure. Na E obali uvale (desni, dublji krak) nalazi se omalena betonska riva, lokalne brodice na stalnom sidru i dizalica.

Vela Garška je, međutim, nautički znatno zanimljivija. Dobro štiti od maestrala i bure (ne i od juga), a u W kraku je restoran s nekoliko bova i muringa. Do grada Hvara iz nje je moguće stići samo strmom cestom preko brda (oko 6,5 km).

---

image

1. operativna obala za privez redovnih brodskih linija

2. dio obale za privez jahti, jedrilica i brodova s murinzima, vodom i strujom

3. dio namijenjen za privez barkarijola, brodica namijenjenih

prijevozu putnika na Paklinske otoke i druge uvale

4. pomorski granični prijelaz

5. lokalne brodice

6. moguć privez (sidro ili bova), bez mogućnosti priključenja vode i struje, s duljim konopima po krmi (uz obalu je plitko)

7. sidrište s bovama

---

---

PJESNIKOV TVRDALJ

Zanimljiv starogradski spomenik je Tvrdalj. To je dom velikog hrvatskog pjesnika renesanse Petra Hektorovića (1487.-1572.), a građen je u 16. stoljeću na temelju ranijih zgrada i to kao spoj obrambene utvrde (zbog čestih izleta na Hvar Turaka s kopna) i ladanjske kuće.

Lako ćete ga naći, nalazi se oko sredine južne gradske rive, dosta povučen od mora – tu je nekoć bila mala uvala, a Tvrdalj je izvorno bio tik uz more (uvala je nasipana u 19. stoljeću).

Najveća znamenitost Tvrdalja bez sumnje je njegov ribnjak s bočatom vodom nastanjen ugojenim, lijenim ciplima. Iza ribnjaka, prema jugu, pruža se prostrani perivoj.

Pjesnik je po Tvrdalju dao uklesati više natpisa na latinskom i hrvatskom jeziku. Većinom su pisani u moralističkom tonu u duhu humanizma. Čitav je sklop tako posvećen Stvoritelju Svega (Omnivm Conditori). A da je Hektorović bio duhovit, govori natpis iznad zahoda: Ako znaš što si, zašto se oholiš.

---

---

KAZALIŠTE IZ 1612.

Arsenal - spremište ratnih galija - svoj je konačan oblik nakon tri stoljeća gradnje, rušenja i pregradnja, dobio 1611. godine. Broji se u najznačajnije zgrade te vrste na Sredozemlju. U njemu su bili magazini za žito i kazalište uz terasu na gornjem katu.

Otvoreno 1612. godine, hvarsko je kazalište treće po starosti u Europi, ujedno i najstarije još danas živo pučko kazalište - pučko, jer je od osnivanja bilo namijenjeno svim staležima, a ne samo plemstvu.

U njemu su nastupale domaće diletantske i glazbene družine, strani glumci i glazbenici, orkestri i opere. Prvotno je imalo renesansni oblik, dok današnji izgled u neobaroknom slogu potječe iz 19. stoljeća.

Danas ovdje djeluje agilno Hvarsko pučko kazalište koje na lokalnom dijalektu izvodi tekstove hvarskih renesansnih pjesnika i dramatičara Hanibala Lucića i Petra Hektorovića.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Damir Biskupović Mirko Crnčević Zvonimir Barišin/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix

Hvarska luka prekrasno izgleda, ali nije dobra za nautičare


Hrid Baba na prilazu luci Hvar i ACI marini Palmižana


1. operativna obala za privez redovnih brodskih linija

2. dio obale za privez jahti, jedrilica i brodova s murinzima, vodom i strujom

3. dio namijenjen za privez barkarijola, brodica namijenjenih

prijevozu putnika na Paklinske otoke i druge uvale

4. pomorski granični prijelaz

5. lokalne brodice

6. moguć privez (sidro ili bova), bez mogućnosti priključenja vode i struje, s duljim konopima po krmi (uz obalu je plitko)

7. sidrište s bovama


Polja lavande na južnim padinama Hvara


Podsjetnik na najvišu plimu iz 1830. godine


Stari Grad: vezovi za jahte na glavnoj rivi


Stari Grad rođen je 384. prije Krista, kada se rodio i Aristotel


Starogradski zaljev prirodna je luka


Zvonimir Barišin/Cropix

Uvala Palmižana je često krcata

Vojko Bašić/Cropix

Dobitak na lutriji: vez uz rivu
 

Vojko Bašić/Cropix

Ovakve scene u Hvaru nisu rijetkost
 

Vojko Bašić/Cropix

Manje brodice mogu se uvući do kraja hvarske luke
 

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/iz-bola-prema-starom-gradu-stanite-u-uvali-tiha-a-u-hvarskoj-luci-budite-spremni-na-vrazji-ples-mora-nakon-obilaska-hvara-zaputite-se-u-velu-garsku-1219213 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=287415cc42971f53d27b9139c83fde374de401ea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Iz+Bola+prema+Starom+Gradu+stanite+u+uvali+Tiha%2C+a+u+hvarskoj+luci+budite+spremni+na+vra%C5%BEji+ples+mora.+Nakon+Hvara+-+u+Velu+Gar%C5%A1ku...&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fiz-bola-prema-starom-gradu-stanite-u-uvali-tiha-a-u-hvarskoj-luci-budite-spremni-na-vrazji-ples-mora-nakon-obilaska-hvara-zaputite-se-u-velu-garsku-1219213 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fiz-bola-prema-starom-gradu-stanite-u-uvali-tiha-a-u-hvarskoj-luci-budite-spremni-na-vrazji-ples-mora-nakon-obilaska-hvara-zaputite-se-u-velu-garsku-1219213 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => JADRANSKE ĐITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

JADRANSKE ĐITEIz Bola prema Starom Gradu stanite u uvali Tiha, a u hvarskoj luci budite spremni na vražji ples mora. Nakon Hvara - u Velu Garšku...

Piše Iz knjige Darka Tralića "Najljepše jadranske plovidbe"
26. kolovoza 2022. - 11:58

Danas ćemo iz Bola opet zaploviti Hvarskim kanalom, ali nazad prema zapadu do Staroga Grada. Po lijevom boku opet se nižu lijepe uvale, najpoznatije su Žukova i Nedomisalj. Oko pomalo kornatski nazvanoga rta Smočiguzica zakrenut ćemo ulijevo i uskoro smo pod strmo odrezanim rtom Kabal.

Ako smo jutros malo zakasnili s polaskom (ili ako smo ipak skoknuli prvo do Zlatnoga rata), vjerojatno će se već dizati maestral pa će se jedrilicom put produljiti, bordižavat ćemo, tj. letati uvjetar.

Ulaskom u 4 milje dubok Starogradski zaljev vjetru ćemo okrenuti leđa. Uskoro se s lijeve strane zaljeva otvara uvala Tiha; ime joj govori dovoljno, tu se možete zavući u neki od njezinih pet krakova i u zavjetrini provesti koji sat na sidru, no nemojte prekasno nastaviti prema luci jer se ljeti tamo...

11. svibanj 2024 13:58