stdClass Object ( [id] => 1227643 [title] => Kako je završena mučna dalmatinska priča: Uzorita i Mandalina umirali su čak 13 godina [alias] => kako-je-zavrsena-mucna-dalmatinska-prica-uzorita-i-mandalina-umirali-su-cak-13-godina [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Najdalje za 28 mjeseci s navoza Nautičkog centra Prgin – Remontnog brodogradilišta Šibenik u more će biti porinuta superluksuzna 60-metarska jahta vrijedna gotovo 20 milijuna eura... Napisao je to u Slobodnoj Dalmaciji od 21. prosinca 2007. godine šibenski kolega Marijan Džambo najavljujući veliki iskorak nekadašnjega mornaričkoga remontnog zavoda Velimir Škorpik u svijet glamura i visokoga društva.

No, prošlo je ne 28 nego i svih 148 mjeseci, a da ta šibenska ljepotica nije zaplovila. Nikad i neće, jer je na tjeskobnu priču o dugom umiranju dvaju brodova u travnju 2020. stavljena točka na pijesku turskoga rezališta u Aliagi.

Ostali su tek sjajni nacrti i modeli iz svjetski poznate talijanske tvrtke Nuvolari-Lenard, ali još i više se pamti ruzina napuštenih brodova Mandaline i Uzorite.

Mnogim zaljubljenicima u brodove njihova je agonija bila toliko mučna i preduga da su s olakšanjem dočekali vijest da su nesuđene ljepotice krenule na ultimu partencu.

Rad s platformama

Valja reći da su ta dva broda još 1977. zavrijedila posebno mjesto u povijesti hrvatskoga pomorstva kao prvi brodovi na Jadranu specijalizirani za rad s platformama za istraživanje nafte i plina u podmorju. I zato ćemo priču započeti upravo u tim već davnim vremenima kada je INA-Naftaplin krenuo u sustavnu potragu u podmorju.

U znamenitom nizozemskom brodogradilištu Verolme u Rozenburgu, u rujnu 1976. godine, porinuta je tada vrhunska samopodizna platforma Panon. No, s njom nije imao tko raditi.

Zato u travnju 1977. Brodospas uzima u najam britanske suppliere Seaforth Victor i Seaforth Warrior. I oni su bili vrhunski, stari tek dvije godine i s odličnim preporukama zasluženim u izazovnim vodama Sjevernoga mora. Te je brodove u ljeto 1974. naručila škotska tvrtka Seaforth Maritime Ltd. iz Aberdeena.

---

image

Tako je počelo – Slobodna Dalmacija 13. travnja 1977.

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Bili su dugi 58,8 i široki 12 metara, a mogli su ukrcati 1000 tona tereta na palubi. Imali su i kabine za 12 putnika, a pokretala su ih po dva nadasve snažna stroja British Polar od ukupno 4500 kilovata.

U deset dana ožujka 1975. zaplovila su oba blizanca,no izgrađena u različitim brodogradilištima: Victor u Bristolu, na navozu tvrtke Charles Hill & Sons, a Warrior u Selbyju, u brodogradilištu Cochrane. Odmah ih u dvogodišnji najam uzima američka naftna kompanija Conoco.

Nakon toga u najam uskače Brodospas i blizanci stižu u Jadran. I to – zauvijek. Zanimljivo je da su i u Britaniji fotografije dvaju Seafortha iznimno rijetke, nema ih ni Malcolm Cranfield, pa je među svojim kolegama fotografima pokrenuo veliku potragu. I nađena je jedna jedina koju i objavljujemo: Warrior isplovljava iz škotske luke Peterhead.

Brojke i slova

U lipnju 1977. godine škotski supplieri su uz platformu Panon dok buši prvu bušotinu na Jadranu. I bit će uz nju još mjesecima, a na koncu i godinama. U prosincu 1977. Brodospas kupuje brodove i daje im nova imena.

Tako Seaforth Warrior postaje Brodospas 21, a Victor je Brodospas 31. Premda je bilo najavljeno da će vrlo brzo brodovi dobiti nova i prikladnija imena, to se nije dogodilo prije - 1992.! Tada 21 postaje Brodospas Warrior, a 31 je Brodospas Victor.

Kumovi u Brodospasu malo su se zaigrali, pa imena ponovno mijenjaju 1998. godine. Sad je Warrior postao Brodospas Jugo, a Victor je Brodospas Bura. Ali ni tu nije bio kraj igre riječi i slova! Tko zna zašto Buru je vjetar odnio poslije nekoliko mjeseci, pa je brodu vraćeno ime Brodospas Victor...

---

image

Svjetski vrh – nesuđena jahta Sea Warrior

Arhiv/
---

No, bilo kako se zvali, bili su na istim rutama, uvijek čvrsti i pouzdani. I tako sve do ljeta 2006. kad su se našli na vezu u Šibeniku čekajući remont u NCP-u. Tada ih je snimio šibenski čovik od mora Milko Kronja.

Kako će se pokazati bio im je to i posljednji vez. Već se tada govorilo kako će brodovi biti prodani Gordanu Prginu i preuređeni u jahte.

Da to nisu bile pomorske ćakule na šentadi vidjelo se kada su se pojavili izvorni nacrti buduće superjahte Sea Warrior koje je izradio Dan Lenard, a na kojima je datum iz lipnja 2006. godine. Brodovi su u svibnju 2007. izbrisani iz upisnika Lučke kapetanije u Splitu i preupisani u Šibenik, pa je Brodospas Jugo postao Mandalina, a Brodospas Victor je nazvan Uzorita.

Luksuz na papiru

I tada se sve doimalo kao u bajci. Ostarjelim supplierima smiješila se nova mladost u liku dizajnerskih jahti najviše svjetske klase. U pomorskim su krugovima hvalili ozbiljnost i promišljenost Gorana Prgina, posebno odluku da projekt Sea Warrior povjeri znalcu kakav je Dan Lenard.

Tada još mlađahni Lenard, inače Slovenac iz Ljubljane, bio je pun novih ideja, ali je mnogo držao do tradicije. Zato su buduće jahte trebale velikim dijelom zadržati izgled suppliera, uključujući prepoznatljive dimnjake, a sav raskoš krio bi se unutra.

Šest vrhunskih kabina za 12 putnika o kojima će brinuti 14 članova posade, pa saloni, blagovaonica, fitnes centar, saune i bazeni... Ali i dva 11-metarska glisera i šest manjih jedrilica. I dakako helidrom na krmenoj palubi.

Krajem 2008. objavljeno je da je jedan brod, a to je bila Mandalina, već spreman za pregradnju, da je staro nadgrađe uklonjeno, trup ispjeskaren i da počinje rađanje Sea Warriora. Ali to se nije dogodilo! Kad je Mandalina krenula u Aliagu izgledala je jednako kao 12 godina prije. Na brodu Uzorita tek su bili obavljeni manji radovi.

---

image

Početak kraja – Jugo i Victor na vezu u Šibeniku

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Što se dogodilo? Pomorski znalci ne dvoje da je glavni krivac ekonomska kriza koja je 2008. zapljusnula svijet, pa su jahte stavljene na čekanje. Kako neki bolji dani nisu dolazili, a brodogradilište je imalo sve više poslovnih problema, ishod se mogao slutiti.

Sidrište Aliage

Novi vlasnik NCP-a, poznata slovenska tvrtka Iskra, odlučio je davno napuštene brodove maknuti iz Mandaline, a najbolje je rješenje bio put u rezalište. I tako se na šibenskome sidrištu pojavio panamski tegljač Sea Buffalo. Zapovjedniku nije padalo na pamet da se uputi kroz Kanal svetoga Ante, pa je brodove doteglio Brodospasov tegljač Delta.

Upravo taj trenutak na najbolji je način ovjekovječio šibenski fotograf Valerio Baranović. Snimio je cijeli niz izvanrednih fotografija koje nam je rado ustupio za objavljivanje u Otvorenom moru, na čemu mu se posebno zahvaljujemo.

Bez većih teškoća, izuzmemo li jaki sjeveroistočnjak zbog kojega je morala u pojadu pred albanskom obalom, trojka je 13. travnja 2020. doplovila na sidrište Aliage. Uzoritu i Mandalinu odmah su preuzeti turski tegljači koji su ih rutinski nasukali na pijesak groblja brodova.

---

image

Sad zbogom more moje – Mandalina napušta Mandalinu

Valerio Baranović
------
image

Od glamura je ostala samo – ruzina

Valerio Baranović
---

---

ZAJC JE ŽIV, ZDRAV I – NE PLOVI

U kolovozu 2019. na stranicama Otvorenog mora pisao sam o feribotu Ivan Zajc kojega se, i deset godina nakon odlaska iz Jadrana, toliki rado sjećaju. Časni je starac, u Dalmaciji dobro znan kao nekadašnji talijanski Tiziano, imao već 39 godina kad je u Splitu, u travnja 2009., predan Turcima i postao Besyildiz. Samo je godinu dana plovio Crnim morem, da bi za 40. rođendan otplovio sve do zapadne Afrike!

Turci su ga prodali u Ekvatorsku Gvineju, dobio je ime Asaba 2 i preuzeo liniju između luke Malabo na otoku Bioko i Bate na kopnenome dijelu države. Doskora je uslijedio muk... Nekoliko čitatelja zanimala je sudbina Ivana Zajca, ali odgovora nije bilo! Napisao sam tada: Prema AIS izvješćima posljednje je putovanje obavio u srpnju 2015. i da je od tada usidren/raspremljen negdje kod luke Malabo.

I eto sada, iz prve ruke, možemo potvrditi da je stari dobri Zajc još živ i zdrav, ali ne plovi! A ta prva ruka je autorov sin Frane, drugi časnik palube na brodu Sveti Dujam splitskoga Jadroplova. Sretnom igrom slučaja teret cementa ukrcan u Turskoj imao je odredište upravo u lukama Bata i Malabo, u koje naši brodovi iznimno rijetko pristaju. No, dok je Sveti Dujam stigao u Malabo očekivanja su se raspršila.

Odlazak do broda Asaba 2, udaljenog tek desetak minuta hoda, stroga ograničenja zbog korona virusa pretvorila su u nemoguću misiju. Još su stroža ograničenja kod fotografiranja, jer je u tome dijelu grada predsjednička palača, kontrole su česte... I tako od slika iz Malaboa – ništa.

No Frane je doznao ono najvažnije. Nekadašnji Zajc je već četiri-pet godina vlasništvo brodogradilišta Astilleros de Guinea Ecuatorial S.A.(ASABA). Vezan je uz njihov dok u Malabou, a služi za smještaj brodograđevnih radnika, od kojih su mnogi iz Europe.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => BRODOVI I SUDBINE 2 0 6476 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-04-19 17:51:28 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-27 09:43:45 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-09-27 09:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 50 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/04\/19\/13492854.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/19\/13492844.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/19\/13492846.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/19\/13492848.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/19\/13492850.jpg","\/images\/slike\/2020\/04\/19\/13492852.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Arhiv\/","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Valerio Baranovi\u0107","Valerio Baranovi\u0107","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Jedna ali vrijedna slika \u2013 <\/em>Seaforth Warrior<\/em><\/p>","

Svjetski vrh \u2013 nesu\u0111ena jahta <\/em>Sea Warrior<\/em><\/p>","

Po\u010detak kraja \u2013 <\/em>Jugo<\/em> i <\/em>Victor<\/em> na vezu u \u0160ibeniku<\/em><\/p>","

Sad zbogom more moje \u2013 <\/em>Mandalina<\/em> napu\u0161ta Mandalinu<\/em><\/p>","

Od glamura je ostala samo \u2013 ruzina<\/em><\/p>","

Tako je po\u010delo \u2013 <\/em>Slobodna Dalmacija<\/em> 13. travnja 1977.<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1201","hd_13492854_1920.jpg":"1920x1080","k_13492854_1280.jpg":"1280x1280","k_13492854_1024.jpg":"1024x1024","k_13492854_640.jpg":"640x640","k_13492854_480.jpg":"480x480","k_13492854_340.jpg":"340x340","k_13492854_220.jpg":"220x220","o_13492854_1280.jpg":"1280x800","o_13492854_1024.jpg":"1024x640","o_13492854_640.jpg":"640x400","o_13492854_480.jpg":"480x300","o_13492854_340.jpg":"340x212","o_13492854_220.jpg":"220x137","h_13492854_1280.jpg":"1280x854","h_13492854_1024.jpg":"1024x683","h_13492854_640.jpg":"640x427","h_13492854_480.jpg":"480x320","h_13492854_340.jpg":"340x227","h_13492854_220.jpg":"220x147","pp_13492854_1280.jpg":"1280x1628","pp_13492854_1024.jpg":"1024x1303","pp_13492854_640.jpg":"640x814","pp_13492854_480.jpg":"480x611","pp_13492854_340.jpg":"340x432","pp_13492854_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x864","hd_13492844_1920.jpg":"1920x1080","k_13492844_1280.jpg":"1280x1280","k_13492844_1024.jpg":"1024x1024","k_13492844_640.jpg":"640x640","k_13492844_480.jpg":"480x480","k_13492844_340.jpg":"340x340","k_13492844_220.jpg":"220x220","o_13492844_1280.jpg":"1280x576","o_13492844_1024.jpg":"1024x460","o_13492844_640.jpg":"640x288","o_13492844_480.jpg":"480x216","o_13492844_340.jpg":"340x153","o_13492844_220.jpg":"220x99","h_13492844_1280.jpg":"1280x854","h_13492844_1024.jpg":"1024x683","h_13492844_640.jpg":"640x427","h_13492844_480.jpg":"480x320","h_13492844_340.jpg":"340x227","h_13492844_220.jpg":"220x147","pp_13492844_1280.jpg":"1280x1628","pp_13492844_1024.jpg":"1024x1303","pp_13492844_640.jpg":"640x814","pp_13492844_480.jpg":"480x611","pp_13492844_340.jpg":"340x432","pp_13492844_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1044","hd_13492846_1920.jpg":"1920x1080","k_13492846_1280.jpg":"1280x1280","k_13492846_1024.jpg":"1024x1024","k_13492846_640.jpg":"640x640","k_13492846_480.jpg":"480x480","k_13492846_340.jpg":"340x340","k_13492846_220.jpg":"220x220","o_13492846_1280.jpg":"1280x696","o_13492846_1024.jpg":"1024x556","o_13492846_640.jpg":"640x348","o_13492846_480.jpg":"480x261","o_13492846_340.jpg":"340x184","o_13492846_220.jpg":"220x119","h_13492846_1280.jpg":"1280x854","h_13492846_1024.jpg":"1024x683","h_13492846_640.jpg":"640x427","h_13492846_480.jpg":"480x320","h_13492846_340.jpg":"340x227","h_13492846_220.jpg":"220x147","pp_13492846_1280.jpg":"1280x1628","pp_13492846_1024.jpg":"1024x1303","pp_13492846_640.jpg":"640x814","pp_13492846_480.jpg":"480x611","pp_13492846_340.jpg":"340x432","pp_13492846_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_13492848_1920.jpg":"1920x1080","k_13492848_1280.jpg":"1280x1280","k_13492848_1024.jpg":"1024x1024","k_13492848_640.jpg":"640x640","k_13492848_480.jpg":"480x480","k_13492848_340.jpg":"340x340","k_13492848_220.jpg":"220x220","o_13492848_1280.jpg":"1280x853","o_13492848_1024.jpg":"1024x682","o_13492848_640.jpg":"640x426","o_13492848_480.jpg":"480x320","o_13492848_340.jpg":"340x226","o_13492848_220.jpg":"220x146","h_13492848_1280.jpg":"1280x854","h_13492848_1024.jpg":"1024x683","h_13492848_640.jpg":"640x427","h_13492848_480.jpg":"480x320","h_13492848_340.jpg":"340x227","h_13492848_220.jpg":"220x147","pp_13492848_1280.jpg":"1280x1628","pp_13492848_1024.jpg":"1024x1303","pp_13492848_640.jpg":"640x814","pp_13492848_480.jpg":"480x611","pp_13492848_340.jpg":"340x432","pp_13492848_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3278","hd_13492850_1920.jpg":"1920x1080","k_13492850_1280.jpg":"1280x1280","k_13492850_1024.jpg":"1024x1024","k_13492850_640.jpg":"640x640","k_13492850_480.jpg":"480x480","k_13492850_340.jpg":"340x340","k_13492850_220.jpg":"220x220","o_13492850_1280.jpg":"1280x2185","o_13492850_1024.jpg":"1024x1748","o_13492850_640.jpg":"640x1092","o_13492850_480.jpg":"480x819","o_13492850_340.jpg":"340x580","o_13492850_220.jpg":"220x375","h_13492850_1280.jpg":"1280x854","h_13492850_1024.jpg":"1024x683","h_13492850_640.jpg":"640x427","h_13492850_480.jpg":"480x320","h_13492850_340.jpg":"340x227","h_13492850_220.jpg":"220x147","pp_13492850_1280.jpg":"1280x1628","pp_13492850_1024.jpg":"1024x1303","pp_13492850_640.jpg":"640x814","pp_13492850_480.jpg":"480x611","pp_13492850_340.jpg":"340x432","pp_13492850_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x882","hd_13492852_1920.jpg":"1920x1080","k_13492852_1280.jpg":"1280x1280","k_13492852_1024.jpg":"1024x1024","k_13492852_640.jpg":"640x640","k_13492852_480.jpg":"480x480","k_13492852_340.jpg":"340x340","k_13492852_220.jpg":"220x220","o_13492852_1280.jpg":"1280x588","o_13492852_1024.jpg":"1024x470","o_13492852_640.jpg":"640x294","o_13492852_480.jpg":"480x220","o_13492852_340.jpg":"340x156","o_13492852_220.jpg":"220x101","h_13492852_1280.jpg":"1280x854","h_13492852_1024.jpg":"1024x683","h_13492852_640.jpg":"640x427","h_13492852_480.jpg":"480x320","h_13492852_340.jpg":"340x227","h_13492852_220.jpg":"220x147","pp_13492852_1280.jpg":"1280x1628","pp_13492852_1024.jpg":"1024x1303","pp_13492852_640.jpg":"640x814","pp_13492852_480.jpg":"480x611","pp_13492852_340.jpg":"340x432","pp_13492852_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7737965 Threads: 7 Questions: 1562782366 Slow queries: 4766775 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111550036 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/kako-je-zavrsena-mucna-dalmatinska-prica-uzorita-i-mandalina-umirali-su-cak-13-godina-1227643 [printLink] => /om/nautika/kako-je-zavrsena-mucna-dalmatinska-prica-uzorita-i-mandalina-umirali-su-cak-13-godina-1227643?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 692111 [name] => brod Uzorita [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-27 11:44:04 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-uzorita [link] => /tag/brod-uzorita ) [1] => stdClass Object ( [id] => 692112 [name] => brod mandalina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-27 11:44:04 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-mandalina [link] => /tag/brod-mandalina ) [2] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 652334 [name] => marijan žuvić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-09 15:23:19 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic-otvoreno-more [link] => /tag/marijan-zuvic-otvoreno-more ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako je završena mučna dalmatinska priča: Uzorita i Mandalina umirali su čak 13 godina [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/19/13492854.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Jedna ali vrijedna slika – Seaforth Warrior

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/19/13492854.jpg [title] =>

Jedna ali vrijedna slika – Seaforth Warrior

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/19/13492844.jpg [title] =>

Svjetski vrh – nesuđena jahta Sea Warrior

Arhiv/ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/19/13492846.jpg [title] =>

Početak kraja – Jugo i Victor na vezu u Šibeniku

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/19/13492848.jpg [title] =>

Sad zbogom more moje – Mandalina napušta Mandalinu

Valerio Baranović ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/19/13492850.jpg [title] =>

Od glamura je ostala samo – ruzina

Valerio Baranović ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/04/19/13492852.jpg [title] =>

Tako je počelo – Slobodna Dalmacija 13. travnja 1977.

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Najdalje za 28 mjeseci s navoza Nautičkog centra Prgin – Remontnog brodogradilišta Šibenik u more će biti porinuta superluksuzna 60-metarska jahta vrijedna gotovo 20 milijuna eura... Napisao je to u Slobodnoj Dalmaciji od 21. prosinca 2007. godine šibenski kolega Marijan Džambo najavljujući veliki iskorak nekadašnjega mornaričkoga remontnog zavoda Velimir Škorpik u svijet glamura i visokoga društva.

No, prošlo je ne 28 nego i svih 148 mjeseci, a da ta šibenska ljepotica nije zaplovila. Nikad i neće, jer je na tjeskobnu priču o dugom umiranju dvaju brodova u travnju 2020. stavljena točka na pijesku turskoga rezališta u Aliagi.

Ostali su tek sjajni nacrti i modeli iz svjetski poznate talijanske tvrtke Nuvolari-Lenard, ali još i više se pamti ruzina napuštenih brodova Mandaline i Uzorite.

Mnogim zaljubljenicima u brodove njihova je agonija bila toliko mučna i preduga da su s olakšanjem dočekali vijest da su nesuđene ljepotice krenule na ultimu partencu.

Rad s platformama

Valja reći da su ta dva broda još 1977. zavrijedila posebno mjesto u povijesti hrvatskoga pomorstva kao prvi brodovi na Jadranu specijalizirani za rad s platformama za istraživanje nafte i plina u podmorju. I zato ćemo priču započeti upravo u tim već davnim vremenima kada je INA-Naftaplin krenuo u sustavnu potragu u podmorju.

U znamenitom nizozemskom brodogradilištu Verolme u Rozenburgu, u rujnu 1976. godine, porinuta je tada vrhunska samopodizna platforma Panon. No, s njom nije imao tko raditi.

Zato u travnju 1977. Brodospas uzima u najam britanske suppliere Seaforth Victor i Seaforth Warrior. I oni su bili vrhunski, stari tek dvije godine i s odličnim preporukama zasluženim u izazovnim vodama Sjevernoga mora. Te je brodove u ljeto 1974. naručila škotska tvrtka Seaforth Maritime Ltd. iz Aberdeena.

---

image

Tako je počelo – Slobodna Dalmacija 13. travnja 1977.

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Bili su dugi 58,8 i široki 12 metara, a mogli su ukrcati 1000 tona tereta na palubi. Imali su i kabine za 12 putnika, a pokretala su ih po dva nadasve snažna stroja British Polar od ukupno 4500 kilovata.

U deset dana ožujka 1975. zaplovila su oba blizanca,no izgrađena u različitim brodogradilištima: Victor u Bristolu, na navozu tvrtke Charles Hill & Sons, a Warrior u Selbyju, u brodogradilištu Cochrane. Odmah ih u dvogodišnji najam uzima američka naftna kompanija Conoco.

Nakon toga u najam uskače Brodospas i blizanci stižu u Jadran. I to – zauvijek. Zanimljivo je da su i u Britaniji fotografije dvaju Seafortha iznimno rijetke, nema ih ni Malcolm Cranfield, pa je među svojim kolegama fotografima pokrenuo veliku potragu. I nađena je jedna jedina koju i objavljujemo: Warrior isplovljava iz škotske luke Peterhead.

Brojke i slova

U lipnju 1977. godine škotski supplieri su uz platformu Panon dok buši prvu bušotinu na Jadranu. I bit će uz nju još mjesecima, a na koncu i godinama. U prosincu 1977. Brodospas kupuje brodove i daje im nova imena.

Tako Seaforth Warrior postaje Brodospas 21, a Victor je Brodospas 31. Premda je bilo najavljeno da će vrlo brzo brodovi dobiti nova i prikladnija imena, to se nije dogodilo prije - 1992.! Tada 21 postaje Brodospas Warrior, a 31 je Brodospas Victor.

Kumovi u Brodospasu malo su se zaigrali, pa imena ponovno mijenjaju 1998. godine. Sad je Warrior postao Brodospas Jugo, a Victor je Brodospas Bura. Ali ni tu nije bio kraj igre riječi i slova! Tko zna zašto Buru je vjetar odnio poslije nekoliko mjeseci, pa je brodu vraćeno ime Brodospas Victor...

---

image

Svjetski vrh – nesuđena jahta Sea Warrior

Arhiv/
---

No, bilo kako se zvali, bili su na istim rutama, uvijek čvrsti i pouzdani. I tako sve do ljeta 2006. kad su se našli na vezu u Šibeniku čekajući remont u NCP-u. Tada ih je snimio šibenski čovik od mora Milko Kronja.

Kako će se pokazati bio im je to i posljednji vez. Već se tada govorilo kako će brodovi biti prodani Gordanu Prginu i preuređeni u jahte.

Da to nisu bile pomorske ćakule na šentadi vidjelo se kada su se pojavili izvorni nacrti buduće superjahte Sea Warrior koje je izradio Dan Lenard, a na kojima je datum iz lipnja 2006. godine. Brodovi su u svibnju 2007. izbrisani iz upisnika Lučke kapetanije u Splitu i preupisani u Šibenik, pa je Brodospas Jugo postao Mandalina, a Brodospas Victor je nazvan Uzorita.

Luksuz na papiru

I tada se sve doimalo kao u bajci. Ostarjelim supplierima smiješila se nova mladost u liku dizajnerskih jahti najviše svjetske klase. U pomorskim su krugovima hvalili ozbiljnost i promišljenost Gorana Prgina, posebno odluku da projekt Sea Warrior povjeri znalcu kakav je Dan Lenard.

Tada još mlađahni Lenard, inače Slovenac iz Ljubljane, bio je pun novih ideja, ali je mnogo držao do tradicije. Zato su buduće jahte trebale velikim dijelom zadržati izgled suppliera, uključujući prepoznatljive dimnjake, a sav raskoš krio bi se unutra.

Šest vrhunskih kabina za 12 putnika o kojima će brinuti 14 članova posade, pa saloni, blagovaonica, fitnes centar, saune i bazeni... Ali i dva 11-metarska glisera i šest manjih jedrilica. I dakako helidrom na krmenoj palubi.

Krajem 2008. objavljeno je da je jedan brod, a to je bila Mandalina, već spreman za pregradnju, da je staro nadgrađe uklonjeno, trup ispjeskaren i da počinje rađanje Sea Warriora. Ali to se nije dogodilo! Kad je Mandalina krenula u Aliagu izgledala je jednako kao 12 godina prije. Na brodu Uzorita tek su bili obavljeni manji radovi.

---

image

Početak kraja – Jugo i Victor na vezu u Šibeniku

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Što se dogodilo? Pomorski znalci ne dvoje da je glavni krivac ekonomska kriza koja je 2008. zapljusnula svijet, pa su jahte stavljene na čekanje. Kako neki bolji dani nisu dolazili, a brodogradilište je imalo sve više poslovnih problema, ishod se mogao slutiti.

Sidrište Aliage

Novi vlasnik NCP-a, poznata slovenska tvrtka Iskra, odlučio je davno napuštene brodove maknuti iz Mandaline, a najbolje je rješenje bio put u rezalište. I tako se na šibenskome sidrištu pojavio panamski tegljač Sea Buffalo. Zapovjedniku nije padalo na pamet da se uputi kroz Kanal svetoga Ante, pa je brodove doteglio Brodospasov tegljač Delta.

Upravo taj trenutak na najbolji je način ovjekovječio šibenski fotograf Valerio Baranović. Snimio je cijeli niz izvanrednih fotografija koje nam je rado ustupio za objavljivanje u Otvorenom moru, na čemu mu se posebno zahvaljujemo.

Bez većih teškoća, izuzmemo li jaki sjeveroistočnjak zbog kojega je morala u pojadu pred albanskom obalom, trojka je 13. travnja 2020. doplovila na sidrište Aliage. Uzoritu i Mandalinu odmah su preuzeti turski tegljači koji su ih rutinski nasukali na pijesak groblja brodova.

---

image

Sad zbogom more moje – Mandalina napušta Mandalinu

Valerio Baranović
------
image

Od glamura je ostala samo – ruzina

Valerio Baranović
---

---

ZAJC JE ŽIV, ZDRAV I – NE PLOVI

U kolovozu 2019. na stranicama Otvorenog mora pisao sam o feribotu Ivan Zajc kojega se, i deset godina nakon odlaska iz Jadrana, toliki rado sjećaju. Časni je starac, u Dalmaciji dobro znan kao nekadašnji talijanski Tiziano, imao već 39 godina kad je u Splitu, u travnja 2009., predan Turcima i postao Besyildiz. Samo je godinu dana plovio Crnim morem, da bi za 40. rođendan otplovio sve do zapadne Afrike!

Turci su ga prodali u Ekvatorsku Gvineju, dobio je ime Asaba 2 i preuzeo liniju između luke Malabo na otoku Bioko i Bate na kopnenome dijelu države. Doskora je uslijedio muk... Nekoliko čitatelja zanimala je sudbina Ivana Zajca, ali odgovora nije bilo! Napisao sam tada: Prema AIS izvješćima posljednje je putovanje obavio u srpnju 2015. i da je od tada usidren/raspremljen negdje kod luke Malabo.

I eto sada, iz prve ruke, možemo potvrditi da je stari dobri Zajc još živ i zdrav, ali ne plovi! A ta prva ruka je autorov sin Frane, drugi časnik palube na brodu Sveti Dujam splitskoga Jadroplova. Sretnom igrom slučaja teret cementa ukrcan u Turskoj imao je odredište upravo u lukama Bata i Malabo, u koje naši brodovi iznimno rijetko pristaju. No, dok je Sveti Dujam stigao u Malabo očekivanja su se raspršila.

Odlazak do broda Asaba 2, udaljenog tek desetak minuta hoda, stroga ograničenja zbog korona virusa pretvorila su u nemoguću misiju. Još su stroža ograničenja kod fotografiranja, jer je u tome dijelu grada predsjednička palača, kontrole su česte... I tako od slika iz Malaboa – ništa.

No Frane je doznao ono najvažnije. Nekadašnji Zajc je već četiri-pet godina vlasništvo brodogradilišta Astilleros de Guinea Ecuatorial S.A.(ASABA). Vezan je uz njihov dok u Malabou, a služi za smještaj brodograđevnih radnika, od kojih su mnogi iz Europe.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Arhiv/ Privatna arhiva Marijana Žuvića Valerio Baranović Valerio Baranović Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Jedna ali vrijedna slika – Seaforth Warrior

Arhiv/

Svjetski vrh – nesuđena jahta Sea Warrior

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Početak kraja – Jugo i Victor na vezu u Šibeniku

Valerio Baranović

Sad zbogom more moje – Mandalina napušta Mandalinu

Valerio Baranović

Od glamura je ostala samo – ruzina

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Tako je počelo – Slobodna Dalmacija 13. travnja 1977.

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/kako-je-zavrsena-mucna-dalmatinska-prica-uzorita-i-mandalina-umirali-su-cak-13-godina-1227643 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a9718fe7d4ca56fdff109d1b97ce837b68ce8be6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+je+zavr%C5%A1ena+mu%C4%8Dna+dalmatinska+pri%C4%8Da%3A+Uzorita+i+Mandalina+umirali+su+%C4%8Dak+13+godina&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-je-zavrsena-mucna-dalmatinska-prica-uzorita-i-mandalina-umirali-su-cak-13-godina-1227643 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-je-zavrsena-mucna-dalmatinska-prica-uzorita-i-mandalina-umirali-su-cak-13-godina-1227643 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINEKako je završena mučna dalmatinska priča: Uzorita i Mandalina umirali su čak 13 godina

Piše Marijan Žuvić
27. rujna 2022. - 11:27

Najdalje za 28 mjeseci s navoza Nautičkog centra Prgin – Remontnog brodogradilišta Šibenik u more će biti porinuta superluksuzna 60-metarska jahta vrijedna gotovo 20 milijuna eura... Napisao je to u Slobodnoj Dalmaciji od 21. prosinca 2007. godine šibenski kolega Marijan Džambo najavljujući veliki iskorak nekadašnjega mornaričkoga remontnog zavoda Velimir Škorpik u svijet glamura i visokoga društva.

No, prošlo je ne 28 nego i svih 148 mjeseci, a da ta šibenska ljepotica nije zaplovila. Nikad i neće, jer je na tjeskobnu priču o dugom umiranju dvaju brodova u travnju 2020. stavljena točka na pijesku turskoga rezališta u Aliagi.

Ostali su tek sjajni nacrti i modeli iz svjetski poznate talijanske tvrtke Nuvolari-Lenard, ali još i više se pamti ruzina napuštenih brodova M...

15. svibanj 2024 22:41