stdClass Object ( [id] => 1124493 [title] => Kako na brodu hranu sačuvati od kvarenja, a piće održati hladnim? Hladnjak nije svemoguć, ali stari trikovi jesu [alias] => kako-na-brodu-hranu-sacuvati-od-kvarenja-a-pice-odrzati-hladnim-hladnjak-nije-svemoguc-ali-stari-trikovi-jesu [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Malo je mjesta gdje hladno piće može tako dobro prijati kao u brodskom kokpitu, bez obzira na veličinu broda i razinu njegove opremljenosti. Veličina broda može samo ograničavati volumen brodskog hladnjaka, ali ne i umanjiti užitak ispijanja tekućine iz orošene čaše, limenke ili boce. Ipak, ne računajući velike jahte, limitiranost prostorom na obiteljskim brodicama hladnjake uvijek čini znatno manjima nego li bismo mi to željeli.

Jedna od draži krstarenja svakako je i osjećaj velike neovisnosti, a s dovoljno pogonskoga goriva i dobrim raspoloženjem posade, količine hrane i pića ostali su jedini faktori koji ograničavaju autonomnost vašeg plovila.

Ukrcaj hrane

Višednevnom krstarenju neposredno pred odlazak uvijek prethodi ukrcaj obilnih količina namirnica, pa čak i kada imate namjeru obilaziti samo naseljena mjesta. Nekada se to radilo uglavnom zbog slabe opskrbljenosti otočnih trgovina, a danas su tome razlog reketarske cijene na otočnim tržnicama ili jednostavno spoznaja da trenutke svoga dragocjenog odmora ne želite provoditi u redovima pred trgovinama.

Kapacitet brodskog hladnjaka nije dovoljan niti za piće koje želite u njega ugurati, a kamoli za sve ostale namirnice. Dakle, lako je zaključiti da problemi s prostorom u hladnjaku započinju još kod sastavljanja popisa hrane i pića koje namjeravate ponijeti.

Drugi problem koji se javlja s brodskim hladnjacima vezan je uz potrošnju energije, bez obzira koristite li plin ili struju, s tim da se veliki dio energije može sačuvati promišljenim korištenjem hladnjaka. Vertikalni hladnjaci kojima su vrata ugrađena s frontalne strane, po ovom su kriteriju loš izbor i ugrađuju se samo gdje je to neophodno.

---

image
Hladnjak je limitiran prostorom i energijom
---

Hladan zrak teži je od toplog i pada na dno hladnjaka, a svakim otvaranjem vrata istječe i zamijeni se toplim zrakom iz kabine, kojeg je onda potrebno opet hladiti na izabranu temperaturu. Kod hladnjaka kojima je otvor postavljen odozgo, kao poklopac, ovaj problem s otvaranjem znatno je manje izražen.

Dobro je znati i da pun hladnjak bolje drži temperaturu i troši manje energije od praznoga. Namirnice ohlađene u hladnjaku temperaturu čine stabilnijom, a zrak promijenjen otvaranjem vrata vrlo brzo ohlade. Osim toga, promišljenim načinom slaganja namirnica u hladnjaku također se može znatno utjecati na njegov ekonomičniji rad. Slažu se tako da ih je što više na dohvatu ruke, naročito one koje se češće vade, jer su tada vrata hladnjaka kraće otvorena, a izmjena zraka manja.

Svježe namirnice uglavnom se kvare zbog stvaranja gljivica i bakterija. Pritom prisutnost vlage, viša temperatura i kisik iz zraka podržavaju i pospješuju njihov razvoj. Iz toga je jasno da će izolacijom od vlage, nižom temperaturom i eliminiranjem zraka namirnice duže ostati svježe.

Dakle, svježe namirnice kojima hladnjak nije neophodan treba odlagati u suhe gavune, ugrađene u donjem dijelu trupa gdje je temperatura najniža. Važno je i da su ti gavuni prozračni kako se unutar njih ne bi stvarala kondenzacija, a za uklanjanje utjecaja kisika ovdje bi zgodno mogle poslužiti vakumske posude.

---

image
Pajole su na brodu rezervni hladnjak
---

Vakumiranje vodom

Vakumiranje namirnica dobro je i za hranu koju držite u hladnjaku, a za tu svrhu može se koristiti i primitivnija, ali dosta učinkovita metoda. Uzmite čvrstu najlonsku vrećicu, provjerite da nije probušena i u nju odvojite onoliko namirnica koliko mislite da vam je potrebno za jedan obrok.

Zatim je uronite u kantu s morem, tako da otvor vrećice ostane vani, a da tekućina istisne cijeli zrak iz vrećice. Vakumirani prazni dio vrećice zavrnite nekoliko puta i vežite u grop ili ga presavijte preko vrećice i sve zajedno čvrsto omotajte samoprijanjajućom folijom.

Piće zauzima dosta prostora u hladnjaku, pa je bolje zalihe držati vani, a hladiti samo onu količinu koja će vam u dogledno vrijeme trebati. Prostor ispod pajola najhladniji je dio potpalublja i najpraktičnije mjesto za odlaganje zaliha pića. Tih nekoliko stupnjeva razlike smanjit će vrijeme njegova hlađenja u hladnjaku, a time i potrošnju energije. Prilikom slaganja treba voditi računa da se kod valjanja i posrtanja broda staklena ambalaža ne razbije.

Crno vino je najukusnije kada je samo par stupnjeva hladnije od sobne temperature, pa ga nije neophodno držati u hladnjaku. Uglavnom je dovoljno bocu vezati konopom i spustiti je na desetak metara dubine. Za dvadesetak minuta izjednačit će se s temperaturom mora na toj dubini.

Nekada su se tekućine hladile u demižanama opletenim konopom. Dobro bi se namočile i izložile suncu, tako da se vlaga u konopu grije, prema vani isparava, a prema unutra hladi. Rezultat nije spektakularan, ali kod ispijanja se i te kako dobro osjeti. Isti efekt može se dobiti i namočenom krpom čvrsto omotanom oko boce. Hranom se također prostor u hladnjaku može racionalizirati, a to se u prvom redu odnosi na odabir namirnica.

---

image
Hladnjaci koji se otvaraju odozgo bolje drže hladnoću
---

Kod svježeg mesa i ribe ovdje nema alternative, jer se još neko kratko vrijeme mogu održati svježima samo u hladnjaku, pa je najprihvatljivije pripremiti ih odmah. Međutim, duže će se održati kao pripremljeno jelo. Pečenu ili prženu ribu prelivenu marinadom nije potrebno stavljati u hladnjak, a može se konzumirati cijeli tjedan. Slično je i s pohanim mesom, a uz to postoji i cijeli niz recepata za jela koja kasnije nije neophodno držati u hladnjaku.

Vrijeme za kompot

Za neke osnovne i neophodne namirnice se zna da ih nije potrebno držati u hladnjaku. Maslinovo i obično ulje, ocat, pire od rajčica, suhe grahorice, konzerve, juhe u vrećicama, trajno mlijeko, rižu, tjesteninu, začine i dodatke jelima, šećer, kavu, brašno, suhi kvasac, džemove i marmelade, med, dvopek, krekere, masline, kapare, krumpir, kupus, kapulu, luk i još cijeli niz namirnica, nema potrebe držati u hladnjaku, a već se samo od ovih spomenutih može spremiti više različitih i kvalitetnih obroka.

Pomorci su godinama plovili bez hladnjaka, a i danas na dugim prekooceanskim transferima jedrilicom hladnjak nije od značajne pomoći, pa je namirnice potrebno sačuvati na neki drugi način. Nije loše nekih se i podsjetiti.

Voće i povrće treba držati na što prozračnijem mjestu, po mogućnosti u rešetkastim košarama, posloženo tako da se što manje međusobno dodiruje kako se trulež jednog ploda ne bi prenijela na drugi. U tu svrhu dobro je prvo jesti zrelije plodove, a ako veća količina dozrijeva, vrijeme je za kuhanje kompota, koji se onda još nekoliko dana može sačuvati izvan hladnjaka.

Domaće voće i povrće duže se može održati svježim od onog koje je industrijski proizvedeno i skladišteno na niskim temperaturama. Mekano voće može ostati svježe samo koji dan, a rajčice, kupus, mladi krumpir, mrkva, cikla, cata, agrumi i zelene jabuke ponekad i duže od tjedna. Tikva, kapula, luk i stari krumpir kvalitetno skladišteni mogu se sačuvati i cijelu sezonu.

---

image
Maslac u vodi se ne kvari
---

Plivajući maslac

Kruh je svjež samo prvi dan, a samo neke posebne vrste i nešto duže. Na tržištu postoje i posebne posude u kojima kruh može relativno dugo ostati svjež, ali ni suhi kruh ne mora biti veliki problem. Dovoljno je narezane fete malo navlažiti vodom i zagrijati ih na tavi ili u pećnici, pa da ispod vanjskog hrskavog sloja opet omekša. U svakom slučaju, stari kruh baca se iz broda samo ako ga uhvati plijesan.

Uz dovoljne zalihe mlijeka, kulturu jogurta na brodu možete održavati neograničeno i svaki dan praviti svoj svježi jogurt. Maslac uronjen u vodu u kojoj slobodno pliva može se sačuvati dosta dugo i uvijek se lako razmazuje, a kako se ta voda ne bi razlijevala dok se brod valja, dobro ga je držati u posudi s hermetičkim poklopcem.

Polumekani mladi siri brzo se kvari, ali uronjen u slanu vodu, koja se mijenja svakih par dana, može se dosta dugo očuvati. Neotvoreni tvrdi sir dovoljno je držati na drvenoj dasci i svakih nekoliko dana okrenuti, možda i lagano namazati uljem. Sir narezan na komade u staklenci i prekriven uljem dugo se može sačuvati i izvan hladnjaka. Punomasni sirevi za mazanje imaju dovoljno masnoće, pa ne traže neki poseban tretman, već ih je dovoljno držati u originalnoj ambalaži u nekom tamnom i suhom gavunu.

Svježe meso također se može koji dan sačuvati bez hladnjaka. Narežete ga na komade, pa ako imate namjeru spremati umake ili variva, uronite ga u kvasinu, a ako ga mislite pržiti ili peći - tada u ulje. Šniceli nakratko poprženi s obje strane i preliveni mašću mogu se održati i koji dan duže.

Tvrdo kuhano jaje može opstati i desetak dana, a sirovo, premazano pčelinjim voskom ili vazelinom i više od mjesec dana, bez korištenja hladnjaka. Dovoljno ga je samo odmaknuti od izvora topline kako se premaz ne bi otopio. Ipak, prije konzumacije uvjerite se da ne pliva u vodi, jer je u tom slučaju pokvareno i otvoreno će u trenutku zasmrditi cijeli brod.

Suho meso, pršut, tvrde salame i panceta održavaju se dosta dugo ako su dobro osušeni, a dovoljno ih je na suhom mjestu držati zamotane u papir. Međutim, ako nisu dovoljno suhi, tada se tope i svježinu mogu sačuvati ako su vakumirani.

---

image
Jaje namazano vazelinom traje dulje od mjesec dana
---

Vrste brodskih hladnjaka

Svi spomenuti savjeti za čuvanje hrane na brodu imaju za cilj reduciranje pritiska na uvijek skučeni prostor u brodskom hladnjaku. A kako bi se bolje shvatila problematika brodskih hladnjaka, potrebno je o njima znati barem ono osnovno. Oni se generalno mogu podijeliti u dvije grupe, aktivne i pasivne.

Pasivni hladnjaci su zatvoreni termoizolirani prostori: klasične jacere, prijenosni hladnjaci ili zamrzivači koji se pune ledom, ohlađenim patronama ili prethodno zamrznutim bocama vode, a namirnice čuvaju nekoliko dana. Drugu grupu čine aktivni hladnjaci, koji troše energiju i uklanjaju toplinu iz hladnjaka, jer termodinamički hladnjak zapravo ne hladi, nego izvlači toplinu.

Tri su osnovne grupe aktivnih hladnjaka: apsorpcijski hladnjaci koji koriste amonijak, termoelektrični hladnjaci s Peltier modulom, te kompresijski hladnjaci. Apsorpcijski hladnjaci rade sa smjesom vode i amonijaka i nemaju pokretnih dijelova. U njima postoji grijač koji pokreće tu smjesu tako što je zagrijava, ona se zatim hladi u kondenzatoru, takva isparava u isparivaču i taj se ciklus ponavlja.

Ono što apsorpcijske hladnjake čini zanimljivim, jest činjenica da se električni grijač može zamijeniti plinskim, pa tada ne ovise o električnoj mreži, a jedna plinska boca potraje oko mjesec dana. Rade tako da termostat otvara plinski ventil, kao kod plinskoga bojlera, a žižak koji trajno gori omogućava da se taj plin zapali.

Taj žižak izvor je velike opasnosti na brodovima, jer eventualni kvar plinske instalacije dovodi do požara ili eksplozije. Zbog toga je na većini modernih brodova na cijevima za plinske instalacije navedeno do kada moraju biti zamijenjene.

No, uvijek postoji mogućnost da takva cijev dotraje ili je progrize miš, pa je za primjenu ovakvog sustava na brodu, umjesto gumene uputno koristiti bakrenu cijev zbog savitljivosti i otpornosti na koroziju.

Drugi je problem kod plinskih hladnjaka dimnjak, odnosno njegova izolacija, jer je temperatura u dimnjaku vrlo visoka, što je potencijalan uzrok požara na brodu, a takvih je slučajeva bilo mnogo.

---

image
Apsorpcijski hladnjaci mogu raditi na struju i plin
---

Limiti Peltier modula

Peltier modul je sustav direktnog hlađenja zasnovan na poluvodičima, koji može grijati i hladiti. Stvoren je prilikom razvoja nuklearne podmornice Nautilus da bi hladio akumulatore, što je uspješno i radio. Od kada se pojavio, stalno se govori kako je to budućnost rashladne tehnike, no ta budućnost nikako da stigne.

Ako pak Peltier modul ikad postane efikasan kao hermetički kompresor, sve tvornice kompresora mogle bi zatvoriti vrata jer je to sustav koji pričvrstite s četiri vijka, bez ikakvih cijevi, punjenja, pražnjenja, dakle svega onoga što je potrebno da bi hladnjak normalno funkcionirao.

Za sada modul skida otprilike dvadesetak stupnjeva u odnosu na ambijentalnu temperaturu. To je u Skandinaviji, gdje su ljetne temperature do 25 Celzijevih stupnjeva, sasvim dovoljno. Međutim, kod nas je to nedovoljno, pa su brojni vlasnici koji su kupnjom broda dobili takav hladnjak odmah išli na njegovu zamjenu kompresorskim hladnjakom.

Takvi su hladnjaci danas na brodovima ujedno i najrašireniji, a rade na istom principu kao i klima-uređaji ili kućanski hladnjaci.

Dakle, kompresor tlači plin koji se nakon toga u kondenzatoru hladi i ukapljuje, prolazi kroz dehidrator, a potom kroz ekspanzijski element koji može bit jednostavna kapilarna cijev ili sofisticirani termoekspanzijski ventil. Na kraju ekspanzijskog elementa ukapljeni plin se naglo širi, prelazi u plinovito stanje i hladi se. Zatim se opet vraća u kompresor i tlači. Takav rashladni ciklus univerzalan je za sve kompresorske hladnjake.

---

image
Termolektrični hladnjak s Peltier modulom
---

Pogon remenicom

Kompresorski sustavi na brodovima mogu se podijeliti na sustave koji imaju vlastiti pogon ili su pogonjeni remenicom od strane brodskoga motora. Potonji se često nazivaju frigoboat, po poznatom talijanskom proizvođaču. Prije su to bili kompresori s jednim ili dva klipa, dok su moderni kompresori višeklipni, kakvi se uglavnom koriste u automobilskim klimama. Kompresori s više klipova ne stvaraju udare i vibracije, trajniji su i lakši za održavanje, te vrlo brzo isporučuju priličnu količinu hladnoće.

Uglavnom je dovoljno da rade dvadeset minuta do pola sata, pa su neki upravljani termostatom, a neki tajmerom. Ta se hladnoća obično sprema u hladnjak, jedan isparivač s glikolnim alkoholom. Engleski izraz za njega je holding plate, a kod nas u žargonu plata.

Nedostatak je toga sustava što je dosta složen, podložan kvarovima i mora koristiti fleksibilne cijevi koje uvijek propuštaju neku količinu plina, pa ga povremeno treba nadopunjavati. Sada je taj problem i veći jer moderni rashladni mediji, što zamjenjuju klasični freon koji oštećuje ozon, redom imaju znatno manje molekule. Srećom, i proizvodnja cijevi je napredovala u smislu manje propusnosti, pa su gubici plina ostali u sličnim okvirima.

Drugi nedostatak ovoga sustava dolazi do izražaja kada je brod duže usidren ili vezan za obalu. Za normalan rad hladnjaka potrebno je pogonski motor uključivati barem dva puta dnevno po pola sata, što nije baš zgodno, a ni ugodno susjednim plovilima.

Hermetički kompresori

Druga grupa kompresora koji se koriste na plovilima ima elektromotorni pogon nezavisan od brodskoga motora. Danas su to mahom hermetički kompresori koji su po kapacitetu i po kvaliteti rada toliko superiorni da su postali standard. Stariji modeli hladnjaka imaju elektromotor koji nije sastavni dio kompresora, pa za njegov pogon koriste remen. On se troši, mora se voditi računa o njegovoj zategnutosti, a istodobno je opasnost od propuštanja plina najveća na mjestu gdje osovina izlazi iz kompresora. Stoga se ta tehnologija uglavnom napustila.

Hermetički kompresor za hladnjake razvila je američka tvrtka Technosat pedesetih godina prošlog stoljeća. Danfoss je od standardnog kompresora TL2 razvio 1977. godine hermetični kompresor za istosmjernu struju. Moderni kompresori troše 20 posto manje struje i oni su trofazni. Rade tako da od istosmjerne struje prave trofaznu kvadratnu struju, čime omogućuju promjenu broja okretaja i usklađivanje kompresora sa sustavom.

---

image
Ulovljena riba može se marinirati
---

Prednost hermetičkih kompresora je i u tome što su vrlo trajni i troše malo energije. Često se čuju priče kako neki kompresor troši jedan amper struje. Kompresor ne može trošiti jedan amper, i tri ampera je fantastično niska potrošnja kada radi. U optimalnim uvjetima, kada kompresor ne pumpa ništa, njemu je potrebna snaga od jednog ampera da bi se samo okretao, jer je 12 vati potrebno da bi se kompresor pokrenuo i vrtio sam sebe bez opterećenja s 2000 okretaja u minuti.

Ono što ozbiljno utječe na potrošnju energije, jest izolacija brodskog hladnjaka. Na brodu je energija ograničena i potrebno je voditi računa da se ona što manje rasipa, jer plovilo za razonodu uglavnom ne plovi. Isti sistemi na autobusima nemaju nikakvih problema. Međutim, ako se sustav pažljivo složi i uskladi, brodski hladnjak može raditi stalno, a korisnik treba voditi računa samo o što kraćem otvaranju vrata.

Pivsko pravilo

Održavanje higijene hladnjaka vrlo je važno, pa ga je uputno nakon sezone pažljivo očistiti i vrata ostaviti otvorena. Tako se omogućuje prirodna cirkulacija zraka i u hladnjaku se ne osjeća nikakav miris. Najveći je problem što se u hladnjacima mogu razviti dvije štetne bakterije, salmonela i legionela, a obje su vrlo opasne za zdravlje. Hladnjak se čisti deterdžentom za suđe, a eventualni neugodni miris najbolje se uklanja pranjem otopinom octa uz ispiranje vodom.

Što se tiče prevencije kvarova, osim održavanja higijene, kod električnih hladnjaka potrebno je voditi računa o čistoći kondenzatora, tako da se zračni kondenzatori i ventilatori u njima očiste od prašine svake dvije do tri godine, a u čarterskim flotama svaku godinu.

Električnim hladnjacima najvažnije je osigurati dovoljno energije za rad, a nje na plovilima za razonodu uvijek manjka, jer malo plove i nedovoljno pune baterije. Danas se to mahom rješava korištenjem sunčeve energije. Solarni paneli postali su efikasni, a cijenom pristupačniji, pa mogu zadovoljiti strujne potrebe čak i manjih brodica s ugrađenim suvremenim hladnjacima.

Kažimo na kraju da je idealna temperatura u hladnjaku ona na kojoj pivo najviše prija: + 4 stupnja.

---

image
Brudet je uvijek popularan, a ribe se nađe
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => nautički savjetnik 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-05-24 06:52:07 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Damir Višić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-24 19:03:21 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2021-09-03 05:51:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 31 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/05\/24\/17634294.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/24\/15791730.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/24\/15791732.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/24\/17634280.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/24\/17634282.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/24\/17634284.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/24\/17634286.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/24\/17634288.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/24\/17634296.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/24\/17634300.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/24\/17634302.jpg","\/images\/slike\/2021\/05\/24\/17634304.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Ilustracija\/Cropix","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Manistra traje koliko treba, a to\u0107 se lako napravi","Apsorpcijski hladnjaci mogu raditi na struju i plin","Termolektri\u010dni hladnjak s Peltier <\/em>modulom","Pajole su na brodu rezervni hladnjak","Maslac u vodi se ne kvari","Jaje namazano vazelinom traje dulje od mjesec dana","Hladnjak je limitiran prostorom i energijom","Ulovljena riba mo\u017ee se marinirati","Brudet je uvijek popularan, a ribe se na\u0111e","Riba se mo\u017ee i osu\u0161iti, recimo moli","Pi\u0107e se mo\u017ee ohladiti i u moru","Hladnjaci koji se otvaraju odozgo bolje dr\u017ee hladno\u0107u"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1233","hd_17634294_1920.jpg":"1920x1080","k_17634294_1280.jpg":"1280x1280","k_17634294_1024.jpg":"1024x1024","k_17634294_640.jpg":"640x640","k_17634294_480.jpg":"480x480","k_17634294_340.jpg":"340x340","k_17634294_220.jpg":"220x220","o_17634294_1280.jpg":"1280x822","o_17634294_1024.jpg":"1024x657","o_17634294_640.jpg":"640x411","o_17634294_480.jpg":"480x308","o_17634294_340.jpg":"340x218","o_17634294_220.jpg":"220x141","h_17634294_1280.jpg":"1280x854","h_17634294_1024.jpg":"1024x683","h_17634294_640.jpg":"640x427","h_17634294_480.jpg":"480x320","h_17634294_340.jpg":"340x227","h_17634294_220.jpg":"220x147","pp_17634294_1280.jpg":"1006x1280","pp_17634294_1024.jpg":"805x1024","pp_17634294_640.jpg":"503x640","pp_17634294_480.jpg":"377x480","pp_17634294_340.jpg":"267x340","pp_17634294_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x720","hd_15791730_1920.jpg":"1920x1080","k_15791730_1280.jpg":"1280x1280","k_15791730_1024.jpg":"1024x1024","k_15791730_640.jpg":"640x640","k_15791730_480.jpg":"480x480","k_15791730_340.jpg":"340x340","k_15791730_220.jpg":"220x220","o_15791730_1280.jpg":"1280x720","o_15791730_1024.jpg":"1024x576","o_15791730_640.jpg":"640x360","o_15791730_480.jpg":"480x270","o_15791730_340.jpg":"340x191","o_15791730_220.jpg":"220x123","h_15791730_1280.jpg":"1280x854","h_15791730_1024.jpg":"1024x683","h_15791730_640.jpg":"640x427","h_15791730_480.jpg":"480x320","h_15791730_340.jpg":"340x227","h_15791730_220.jpg":"220x147","pp_15791730_1280.jpg":"1006x1280","pp_15791730_1024.jpg":"805x1024","pp_15791730_640.jpg":"503x640","pp_15791730_480.jpg":"377x480","pp_15791730_340.jpg":"267x340","pp_15791730_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1600x1600","hd_15791732_1920.jpg":"1920x1080","k_15791732_1280.jpg":"1280x1280","k_15791732_1024.jpg":"1024x1024","k_15791732_640.jpg":"640x640","k_15791732_480.jpg":"480x480","k_15791732_340.jpg":"340x340","k_15791732_220.jpg":"220x220","o_15791732_1280.jpg":"1280x1280","o_15791732_1024.jpg":"1024x1024","o_15791732_640.jpg":"640x640","o_15791732_480.jpg":"480x480","o_15791732_340.jpg":"340x340","o_15791732_220.jpg":"220x220","h_15791732_1280.jpg":"1280x854","h_15791732_1024.jpg":"1024x683","h_15791732_640.jpg":"640x427","h_15791732_480.jpg":"480x320","h_15791732_340.jpg":"340x227","h_15791732_220.jpg":"220x147","pp_15791732_1280.jpg":"1006x1280","pp_15791732_1024.jpg":"805x1024","pp_15791732_640.jpg":"503x640","pp_15791732_480.jpg":"377x480","pp_15791732_340.jpg":"267x340","pp_15791732_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17634280_1920.jpg":"1920x1080","k_17634280_1280.jpg":"1280x1280","k_17634280_1024.jpg":"1024x1024","k_17634280_640.jpg":"640x640","k_17634280_480.jpg":"480x480","k_17634280_340.jpg":"340x340","k_17634280_220.jpg":"220x220","o_17634280_1280.jpg":"1280x1706","o_17634280_1024.jpg":"1024x1365","o_17634280_640.jpg":"640x853","o_17634280_480.jpg":"480x640","o_17634280_340.jpg":"340x453","o_17634280_220.jpg":"220x293","h_17634280_1280.jpg":"1280x854","h_17634280_1024.jpg":"1024x683","h_17634280_640.jpg":"640x427","h_17634280_480.jpg":"480x320","h_17634280_340.jpg":"340x227","h_17634280_220.jpg":"220x147","pp_17634280_1280.jpg":"1006x1280","pp_17634280_1024.jpg":"805x1024","pp_17634280_640.jpg":"503x640","pp_17634280_480.jpg":"377x480","pp_17634280_340.jpg":"267x340","pp_17634280_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17634282_1920.jpg":"1920x1080","k_17634282_1280.jpg":"1280x1280","k_17634282_1024.jpg":"1024x1024","k_17634282_640.jpg":"640x640","k_17634282_480.jpg":"480x480","k_17634282_340.jpg":"340x340","k_17634282_220.jpg":"220x220","o_17634282_1280.jpg":"1280x960","o_17634282_1024.jpg":"1024x768","o_17634282_640.jpg":"640x480","o_17634282_480.jpg":"480x360","o_17634282_340.jpg":"340x255","o_17634282_220.jpg":"220x165","h_17634282_1280.jpg":"1280x854","h_17634282_1024.jpg":"1024x683","h_17634282_640.jpg":"640x427","h_17634282_480.jpg":"480x320","h_17634282_340.jpg":"340x227","h_17634282_220.jpg":"220x147","pp_17634282_1280.jpg":"1006x1280","pp_17634282_1024.jpg":"805x1024","pp_17634282_640.jpg":"503x640","pp_17634282_480.jpg":"377x480","pp_17634282_340.jpg":"267x340","pp_17634282_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17634284_1920.jpg":"1920x1080","k_17634284_1280.jpg":"1280x1280","k_17634284_1024.jpg":"1024x1024","k_17634284_640.jpg":"640x640","k_17634284_480.jpg":"480x480","k_17634284_340.jpg":"340x340","k_17634284_220.jpg":"220x220","o_17634284_1280.jpg":"1280x960","o_17634284_1024.jpg":"1024x768","o_17634284_640.jpg":"640x480","o_17634284_480.jpg":"480x360","o_17634284_340.jpg":"340x255","o_17634284_220.jpg":"220x165","h_17634284_1280.jpg":"1280x854","h_17634284_1024.jpg":"1024x683","h_17634284_640.jpg":"640x427","h_17634284_480.jpg":"480x320","h_17634284_340.jpg":"340x227","h_17634284_220.jpg":"220x147","pp_17634284_1280.jpg":"1006x1280","pp_17634284_1024.jpg":"805x1024","pp_17634284_640.jpg":"503x640","pp_17634284_480.jpg":"377x480","pp_17634284_340.jpg":"267x340","pp_17634284_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_17634286_1920.jpg":"1920x1080","k_17634286_1280.jpg":"1280x1280","k_17634286_1024.jpg":"1024x1024","k_17634286_640.jpg":"640x640","k_17634286_480.jpg":"480x480","k_17634286_340.jpg":"340x340","k_17634286_220.jpg":"220x220","o_17634286_1280.jpg":"1280x1706","o_17634286_1024.jpg":"1024x1365","o_17634286_640.jpg":"640x853","o_17634286_480.jpg":"480x640","o_17634286_340.jpg":"340x453","o_17634286_220.jpg":"220x293","h_17634286_1280.jpg":"1280x854","h_17634286_1024.jpg":"1024x683","h_17634286_640.jpg":"640x427","h_17634286_480.jpg":"480x320","h_17634286_340.jpg":"340x227","h_17634286_220.jpg":"220x147","pp_17634286_1280.jpg":"1006x1280","pp_17634286_1024.jpg":"805x1024","pp_17634286_640.jpg":"503x640","pp_17634286_480.jpg":"377x480","pp_17634286_340.jpg":"267x340","pp_17634286_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17634288_1920.jpg":"1920x1080","k_17634288_1280.jpg":"1280x1280","k_17634288_1024.jpg":"1024x1024","k_17634288_640.jpg":"640x640","k_17634288_480.jpg":"480x480","k_17634288_340.jpg":"340x340","k_17634288_220.jpg":"220x220","o_17634288_1280.jpg":"1280x960","o_17634288_1024.jpg":"1024x768","o_17634288_640.jpg":"640x480","o_17634288_480.jpg":"480x360","o_17634288_340.jpg":"340x255","o_17634288_220.jpg":"220x165","h_17634288_1280.jpg":"1280x854","h_17634288_1024.jpg":"1024x683","h_17634288_640.jpg":"640x427","h_17634288_480.jpg":"480x320","h_17634288_340.jpg":"340x227","h_17634288_220.jpg":"220x147","pp_17634288_1280.jpg":"1006x1280","pp_17634288_1024.jpg":"805x1024","pp_17634288_640.jpg":"503x640","pp_17634288_480.jpg":"377x480","pp_17634288_340.jpg":"267x340","pp_17634288_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17634296_1920.jpg":"1920x1080","k_17634296_1280.jpg":"1280x1280","k_17634296_1024.jpg":"1024x1024","k_17634296_640.jpg":"640x640","k_17634296_480.jpg":"480x480","k_17634296_340.jpg":"340x340","k_17634296_220.jpg":"220x220","o_17634296_1280.jpg":"1280x960","o_17634296_1024.jpg":"1024x768","o_17634296_640.jpg":"640x480","o_17634296_480.jpg":"480x360","o_17634296_340.jpg":"340x255","o_17634296_220.jpg":"220x165","h_17634296_1280.jpg":"1280x854","h_17634296_1024.jpg":"1024x683","h_17634296_640.jpg":"640x427","h_17634296_480.jpg":"480x320","h_17634296_340.jpg":"340x227","h_17634296_220.jpg":"220x147","pp_17634296_1280.jpg":"1006x1280","pp_17634296_1024.jpg":"805x1024","pp_17634296_640.jpg":"503x640","pp_17634296_480.jpg":"377x480","pp_17634296_340.jpg":"267x340","pp_17634296_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1332","hd_17634300_1920.jpg":"1920x1080","k_17634300_1280.jpg":"1280x1280","k_17634300_1024.jpg":"1024x1024","k_17634300_640.jpg":"640x640","k_17634300_480.jpg":"480x480","k_17634300_340.jpg":"340x340","k_17634300_220.jpg":"220x220","o_17634300_1280.jpg":"1280x888","o_17634300_1024.jpg":"1024x710","o_17634300_640.jpg":"640x444","o_17634300_480.jpg":"480x333","o_17634300_340.jpg":"340x235","o_17634300_220.jpg":"220x152","h_17634300_1280.jpg":"1280x854","h_17634300_1024.jpg":"1024x683","h_17634300_640.jpg":"640x427","h_17634300_480.jpg":"480x320","h_17634300_340.jpg":"340x227","h_17634300_220.jpg":"220x147","pp_17634300_1280.jpg":"1006x1280","pp_17634300_1024.jpg":"805x1024","pp_17634300_640.jpg":"503x640","pp_17634300_480.jpg":"377x480","pp_17634300_340.jpg":"267x340","pp_17634300_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_17634302_1920.jpg":"1920x1080","k_17634302_1280.jpg":"1280x1280","k_17634302_1024.jpg":"1024x1024","k_17634302_640.jpg":"640x640","k_17634302_480.jpg":"480x480","k_17634302_340.jpg":"340x340","k_17634302_220.jpg":"220x220","o_17634302_1280.jpg":"1280x960","o_17634302_1024.jpg":"1024x768","o_17634302_640.jpg":"640x480","o_17634302_480.jpg":"480x360","o_17634302_340.jpg":"340x255","o_17634302_220.jpg":"220x165","h_17634302_1280.jpg":"1280x854","h_17634302_1024.jpg":"1024x683","h_17634302_640.jpg":"640x427","h_17634302_480.jpg":"480x320","h_17634302_340.jpg":"340x227","h_17634302_220.jpg":"220x147","pp_17634302_1280.jpg":"1006x1280","pp_17634302_1024.jpg":"805x1024","pp_17634302_640.jpg":"503x640","pp_17634302_480.jpg":"377x480","pp_17634302_340.jpg":"267x340","pp_17634302_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2247","hd_17634304_1920.jpg":"1920x1080","k_17634304_1280.jpg":"1280x1280","k_17634304_1024.jpg":"1024x1024","k_17634304_640.jpg":"640x640","k_17634304_480.jpg":"480x480","k_17634304_340.jpg":"340x340","k_17634304_220.jpg":"220x220","o_17634304_1280.jpg":"1280x1498","o_17634304_1024.jpg":"1024x1198","o_17634304_640.jpg":"640x749","o_17634304_480.jpg":"480x561","o_17634304_340.jpg":"340x397","o_17634304_220.jpg":"220x257","h_17634304_1280.jpg":"1280x854","h_17634304_1024.jpg":"1024x683","h_17634304_640.jpg":"640x427","h_17634304_480.jpg":"480x320","h_17634304_340.jpg":"340x227","h_17634304_220.jpg":"220x147","pp_17634304_1280.jpg":"1006x1280","pp_17634304_1024.jpg":"805x1024","pp_17634304_640.jpg":"503x640","pp_17634304_480.jpg":"377x480","pp_17634304_340.jpg":"267x340","pp_17634304_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7923311 Threads: 2 Questions: 1651168076 Slow queries: 4908688 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111794617 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/kako-na-brodu-hranu-sacuvati-od-kvarenja-a-pice-odrzati-hladnim-hladnjak-nije-svemoguc-ali-stari-trikovi-jesu-1124493 [printLink] => /om/nautika/kako-na-brodu-hranu-sacuvati-od-kvarenja-a-pice-odrzati-hladnim-hladnjak-nije-svemoguc-ali-stari-trikovi-jesu-1124493?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 650493 [name] => kako čuvati hranu na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 21:03:55 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-cuvati-hranu-na-brodu [link] => /tag/kako-cuvati-hranu-na-brodu ) [1] => stdClass Object ( [id] => 650494 [name] => frižider na brodu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-24 21:03:55 [main_article_id] => 0 [alias] => frizider-na-brodu [link] => /tag/frizider-na-brodu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 402134 [name] => čuvanje hrane [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => cuvanje-hrane [link] => /tag/cuvanje-hrane ) [3] => stdClass Object ( [id] => 612343 [name] => čuvanje hrane u hladnjaku [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-07-09 18:07:03 [main_article_id] => 0 [alias] => cuvanje-hrane-u-hladnjaku [link] => /tag/cuvanje-hrane-u-hladnjaku ) [4] => stdClass Object ( [id] => 648314 [name] => brodski hladnjaci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-02 22:13:08 [main_article_id] => 0 [alias] => brodski-hladnjaci [link] => /tag/brodski-hladnjaci ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako na brodu hranu sačuvati od kvarenja, a piće održati hladnim? Hladnjak nije svemoguć, ali stari trikovi jesu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/17634294.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix [mainImageDesc] => Manistra traje koliko treba, a toć se lako napravi [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/17634294.jpg [title] => Manistra traje koliko treba, a toć se lako napravi Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/15791730.jpg [title] => Apsorpcijski hladnjaci mogu raditi na struju i plin ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/15791732.jpg [title] => Termolektrični hladnjak s Peltier modulom ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/17634280.jpg [title] => Pajole su na brodu rezervni hladnjak ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/17634282.jpg [title] => Maslac u vodi se ne kvari ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/17634284.jpg [title] => Jaje namazano vazelinom traje dulje od mjesec dana ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/17634286.jpg [title] => Hladnjak je limitiran prostorom i energijom ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/17634288.jpg [title] => Ulovljena riba može se marinirati ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/17634296.jpg [title] => Brudet je uvijek popularan, a ribe se nađe ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/17634300.jpg [title] => Riba se može i osušiti, recimo moli ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/17634302.jpg [title] => Piće se može ohladiti i u moru ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/05/24/17634304.jpg [title] => Hladnjaci koji se otvaraju odozgo bolje drže hladnoću ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Malo je mjesta gdje hladno piće može tako dobro prijati kao u brodskom kokpitu, bez obzira na veličinu broda i razinu njegove opremljenosti. Veličina broda može samo ograničavati volumen brodskog hladnjaka, ali ne i umanjiti užitak ispijanja tekućine iz orošene čaše, limenke ili boce. Ipak, ne računajući velike jahte, limitiranost prostorom na obiteljskim brodicama hladnjake uvijek čini znatno manjima nego li bismo mi to željeli.

Jedna od draži krstarenja svakako je i osjećaj velike neovisnosti, a s dovoljno pogonskoga goriva i dobrim raspoloženjem posade, količine hrane i pića ostali su jedini faktori koji ograničavaju autonomnost vašeg plovila.

Ukrcaj hrane

Višednevnom krstarenju neposredno pred odlazak uvijek prethodi ukrcaj obilnih količina namirnica, pa čak i kada imate namjeru obilaziti samo naseljena mjesta. Nekada se to radilo uglavnom zbog slabe opskrbljenosti otočnih trgovina, a danas su tome razlog reketarske cijene na otočnim tržnicama ili jednostavno spoznaja da trenutke svoga dragocjenog odmora ne želite provoditi u redovima pred trgovinama.

Kapacitet brodskog hladnjaka nije dovoljan niti za piće koje želite u njega ugurati, a kamoli za sve ostale namirnice. Dakle, lako je zaključiti da problemi s prostorom u hladnjaku započinju još kod sastavljanja popisa hrane i pića koje namjeravate ponijeti.

Drugi problem koji se javlja s brodskim hladnjacima vezan je uz potrošnju energije, bez obzira koristite li plin ili struju, s tim da se veliki dio energije može sačuvati promišljenim korištenjem hladnjaka. Vertikalni hladnjaci kojima su vrata ugrađena s frontalne strane, po ovom su kriteriju loš izbor i ugrađuju se samo gdje je to neophodno.

---

image
Hladnjak je limitiran prostorom i energijom
---

Hladan zrak teži je od toplog i pada na dno hladnjaka, a svakim otvaranjem vrata istječe i zamijeni se toplim zrakom iz kabine, kojeg je onda potrebno opet hladiti na izabranu temperaturu. Kod hladnjaka kojima je otvor postavljen odozgo, kao poklopac, ovaj problem s otvaranjem znatno je manje izražen.

Dobro je znati i da pun hladnjak bolje drži temperaturu i troši manje energije od praznoga. Namirnice ohlađene u hladnjaku temperaturu čine stabilnijom, a zrak promijenjen otvaranjem vrata vrlo brzo ohlade. Osim toga, promišljenim načinom slaganja namirnica u hladnjaku također se može znatno utjecati na njegov ekonomičniji rad. Slažu se tako da ih je što više na dohvatu ruke, naročito one koje se češće vade, jer su tada vrata hladnjaka kraće otvorena, a izmjena zraka manja.

Svježe namirnice uglavnom se kvare zbog stvaranja gljivica i bakterija. Pritom prisutnost vlage, viša temperatura i kisik iz zraka podržavaju i pospješuju njihov razvoj. Iz toga je jasno da će izolacijom od vlage, nižom temperaturom i eliminiranjem zraka namirnice duže ostati svježe.

Dakle, svježe namirnice kojima hladnjak nije neophodan treba odlagati u suhe gavune, ugrađene u donjem dijelu trupa gdje je temperatura najniža. Važno je i da su ti gavuni prozračni kako se unutar njih ne bi stvarala kondenzacija, a za uklanjanje utjecaja kisika ovdje bi zgodno mogle poslužiti vakumske posude.

---

image
Pajole su na brodu rezervni hladnjak
---

Vakumiranje vodom

Vakumiranje namirnica dobro je i za hranu koju držite u hladnjaku, a za tu svrhu može se koristiti i primitivnija, ali dosta učinkovita metoda. Uzmite čvrstu najlonsku vrećicu, provjerite da nije probušena i u nju odvojite onoliko namirnica koliko mislite da vam je potrebno za jedan obrok.

Zatim je uronite u kantu s morem, tako da otvor vrećice ostane vani, a da tekućina istisne cijeli zrak iz vrećice. Vakumirani prazni dio vrećice zavrnite nekoliko puta i vežite u grop ili ga presavijte preko vrećice i sve zajedno čvrsto omotajte samoprijanjajućom folijom.

Piće zauzima dosta prostora u hladnjaku, pa je bolje zalihe držati vani, a hladiti samo onu količinu koja će vam u dogledno vrijeme trebati. Prostor ispod pajola najhladniji je dio potpalublja i najpraktičnije mjesto za odlaganje zaliha pića. Tih nekoliko stupnjeva razlike smanjit će vrijeme njegova hlađenja u hladnjaku, a time i potrošnju energije. Prilikom slaganja treba voditi računa da se kod valjanja i posrtanja broda staklena ambalaža ne razbije.

Crno vino je najukusnije kada je samo par stupnjeva hladnije od sobne temperature, pa ga nije neophodno držati u hladnjaku. Uglavnom je dovoljno bocu vezati konopom i spustiti je na desetak metara dubine. Za dvadesetak minuta izjednačit će se s temperaturom mora na toj dubini.

Nekada su se tekućine hladile u demižanama opletenim konopom. Dobro bi se namočile i izložile suncu, tako da se vlaga u konopu grije, prema vani isparava, a prema unutra hladi. Rezultat nije spektakularan, ali kod ispijanja se i te kako dobro osjeti. Isti efekt može se dobiti i namočenom krpom čvrsto omotanom oko boce. Hranom se također prostor u hladnjaku može racionalizirati, a to se u prvom redu odnosi na odabir namirnica.

---

image
Hladnjaci koji se otvaraju odozgo bolje drže hladnoću
---

Kod svježeg mesa i ribe ovdje nema alternative, jer se još neko kratko vrijeme mogu održati svježima samo u hladnjaku, pa je najprihvatljivije pripremiti ih odmah. Međutim, duže će se održati kao pripremljeno jelo. Pečenu ili prženu ribu prelivenu marinadom nije potrebno stavljati u hladnjak, a može se konzumirati cijeli tjedan. Slično je i s pohanim mesom, a uz to postoji i cijeli niz recepata za jela koja kasnije nije neophodno držati u hladnjaku.

Vrijeme za kompot

Za neke osnovne i neophodne namirnice se zna da ih nije potrebno držati u hladnjaku. Maslinovo i obično ulje, ocat, pire od rajčica, suhe grahorice, konzerve, juhe u vrećicama, trajno mlijeko, rižu, tjesteninu, začine i dodatke jelima, šećer, kavu, brašno, suhi kvasac, džemove i marmelade, med, dvopek, krekere, masline, kapare, krumpir, kupus, kapulu, luk i još cijeli niz namirnica, nema potrebe držati u hladnjaku, a već se samo od ovih spomenutih može spremiti više različitih i kvalitetnih obroka.

Pomorci su godinama plovili bez hladnjaka, a i danas na dugim prekooceanskim transferima jedrilicom hladnjak nije od značajne pomoći, pa je namirnice potrebno sačuvati na neki drugi način. Nije loše nekih se i podsjetiti.

Voće i povrće treba držati na što prozračnijem mjestu, po mogućnosti u rešetkastim košarama, posloženo tako da se što manje međusobno dodiruje kako se trulež jednog ploda ne bi prenijela na drugi. U tu svrhu dobro je prvo jesti zrelije plodove, a ako veća količina dozrijeva, vrijeme je za kuhanje kompota, koji se onda još nekoliko dana može sačuvati izvan hladnjaka.

Domaće voće i povrće duže se može održati svježim od onog koje je industrijski proizvedeno i skladišteno na niskim temperaturama. Mekano voće može ostati svježe samo koji dan, a rajčice, kupus, mladi krumpir, mrkva, cikla, cata, agrumi i zelene jabuke ponekad i duže od tjedna. Tikva, kapula, luk i stari krumpir kvalitetno skladišteni mogu se sačuvati i cijelu sezonu.

---

image
Maslac u vodi se ne kvari
---

Plivajući maslac

Kruh je svjež samo prvi dan, a samo neke posebne vrste i nešto duže. Na tržištu postoje i posebne posude u kojima kruh može relativno dugo ostati svjež, ali ni suhi kruh ne mora biti veliki problem. Dovoljno je narezane fete malo navlažiti vodom i zagrijati ih na tavi ili u pećnici, pa da ispod vanjskog hrskavog sloja opet omekša. U svakom slučaju, stari kruh baca se iz broda samo ako ga uhvati plijesan.

Uz dovoljne zalihe mlijeka, kulturu jogurta na brodu možete održavati neograničeno i svaki dan praviti svoj svježi jogurt. Maslac uronjen u vodu u kojoj slobodno pliva može se sačuvati dosta dugo i uvijek se lako razmazuje, a kako se ta voda ne bi razlijevala dok se brod valja, dobro ga je držati u posudi s hermetičkim poklopcem.

Polumekani mladi siri brzo se kvari, ali uronjen u slanu vodu, koja se mijenja svakih par dana, može se dosta dugo očuvati. Neotvoreni tvrdi sir dovoljno je držati na drvenoj dasci i svakih nekoliko dana okrenuti, možda i lagano namazati uljem. Sir narezan na komade u staklenci i prekriven uljem dugo se može sačuvati i izvan hladnjaka. Punomasni sirevi za mazanje imaju dovoljno masnoće, pa ne traže neki poseban tretman, već ih je dovoljno držati u originalnoj ambalaži u nekom tamnom i suhom gavunu.

Svježe meso također se može koji dan sačuvati bez hladnjaka. Narežete ga na komade, pa ako imate namjeru spremati umake ili variva, uronite ga u kvasinu, a ako ga mislite pržiti ili peći - tada u ulje. Šniceli nakratko poprženi s obje strane i preliveni mašću mogu se održati i koji dan duže.

Tvrdo kuhano jaje može opstati i desetak dana, a sirovo, premazano pčelinjim voskom ili vazelinom i više od mjesec dana, bez korištenja hladnjaka. Dovoljno ga je samo odmaknuti od izvora topline kako se premaz ne bi otopio. Ipak, prije konzumacije uvjerite se da ne pliva u vodi, jer je u tom slučaju pokvareno i otvoreno će u trenutku zasmrditi cijeli brod.

Suho meso, pršut, tvrde salame i panceta održavaju se dosta dugo ako su dobro osušeni, a dovoljno ih je na suhom mjestu držati zamotane u papir. Međutim, ako nisu dovoljno suhi, tada se tope i svježinu mogu sačuvati ako su vakumirani.

---

image
Jaje namazano vazelinom traje dulje od mjesec dana
---

Vrste brodskih hladnjaka

Svi spomenuti savjeti za čuvanje hrane na brodu imaju za cilj reduciranje pritiska na uvijek skučeni prostor u brodskom hladnjaku. A kako bi se bolje shvatila problematika brodskih hladnjaka, potrebno je o njima znati barem ono osnovno. Oni se generalno mogu podijeliti u dvije grupe, aktivne i pasivne.

Pasivni hladnjaci su zatvoreni termoizolirani prostori: klasične jacere, prijenosni hladnjaci ili zamrzivači koji se pune ledom, ohlađenim patronama ili prethodno zamrznutim bocama vode, a namirnice čuvaju nekoliko dana. Drugu grupu čine aktivni hladnjaci, koji troše energiju i uklanjaju toplinu iz hladnjaka, jer termodinamički hladnjak zapravo ne hladi, nego izvlači toplinu.

Tri su osnovne grupe aktivnih hladnjaka: apsorpcijski hladnjaci koji koriste amonijak, termoelektrični hladnjaci s Peltier modulom, te kompresijski hladnjaci. Apsorpcijski hladnjaci rade sa smjesom vode i amonijaka i nemaju pokretnih dijelova. U njima postoji grijač koji pokreće tu smjesu tako što je zagrijava, ona se zatim hladi u kondenzatoru, takva isparava u isparivaču i taj se ciklus ponavlja.

Ono što apsorpcijske hladnjake čini zanimljivim, jest činjenica da se električni grijač može zamijeniti plinskim, pa tada ne ovise o električnoj mreži, a jedna plinska boca potraje oko mjesec dana. Rade tako da termostat otvara plinski ventil, kao kod plinskoga bojlera, a žižak koji trajno gori omogućava da se taj plin zapali.

Taj žižak izvor je velike opasnosti na brodovima, jer eventualni kvar plinske instalacije dovodi do požara ili eksplozije. Zbog toga je na većini modernih brodova na cijevima za plinske instalacije navedeno do kada moraju biti zamijenjene.

No, uvijek postoji mogućnost da takva cijev dotraje ili je progrize miš, pa je za primjenu ovakvog sustava na brodu, umjesto gumene uputno koristiti bakrenu cijev zbog savitljivosti i otpornosti na koroziju.

Drugi je problem kod plinskih hladnjaka dimnjak, odnosno njegova izolacija, jer je temperatura u dimnjaku vrlo visoka, što je potencijalan uzrok požara na brodu, a takvih je slučajeva bilo mnogo.

---

image
Apsorpcijski hladnjaci mogu raditi na struju i plin
---

Limiti Peltier modula

Peltier modul je sustav direktnog hlađenja zasnovan na poluvodičima, koji može grijati i hladiti. Stvoren je prilikom razvoja nuklearne podmornice Nautilus da bi hladio akumulatore, što je uspješno i radio. Od kada se pojavio, stalno se govori kako je to budućnost rashladne tehnike, no ta budućnost nikako da stigne.

Ako pak Peltier modul ikad postane efikasan kao hermetički kompresor, sve tvornice kompresora mogle bi zatvoriti vrata jer je to sustav koji pričvrstite s četiri vijka, bez ikakvih cijevi, punjenja, pražnjenja, dakle svega onoga što je potrebno da bi hladnjak normalno funkcionirao.

Za sada modul skida otprilike dvadesetak stupnjeva u odnosu na ambijentalnu temperaturu. To je u Skandinaviji, gdje su ljetne temperature do 25 Celzijevih stupnjeva, sasvim dovoljno. Međutim, kod nas je to nedovoljno, pa su brojni vlasnici koji su kupnjom broda dobili takav hladnjak odmah išli na njegovu zamjenu kompresorskim hladnjakom.

Takvi su hladnjaci danas na brodovima ujedno i najrašireniji, a rade na istom principu kao i klima-uređaji ili kućanski hladnjaci.

Dakle, kompresor tlači plin koji se nakon toga u kondenzatoru hladi i ukapljuje, prolazi kroz dehidrator, a potom kroz ekspanzijski element koji može bit jednostavna kapilarna cijev ili sofisticirani termoekspanzijski ventil. Na kraju ekspanzijskog elementa ukapljeni plin se naglo širi, prelazi u plinovito stanje i hladi se. Zatim se opet vraća u kompresor i tlači. Takav rashladni ciklus univerzalan je za sve kompresorske hladnjake.

---

image
Termolektrični hladnjak s Peltier modulom
---

Pogon remenicom

Kompresorski sustavi na brodovima mogu se podijeliti na sustave koji imaju vlastiti pogon ili su pogonjeni remenicom od strane brodskoga motora. Potonji se često nazivaju frigoboat, po poznatom talijanskom proizvođaču. Prije su to bili kompresori s jednim ili dva klipa, dok su moderni kompresori višeklipni, kakvi se uglavnom koriste u automobilskim klimama. Kompresori s više klipova ne stvaraju udare i vibracije, trajniji su i lakši za održavanje, te vrlo brzo isporučuju priličnu količinu hladnoće.

Uglavnom je dovoljno da rade dvadeset minuta do pola sata, pa su neki upravljani termostatom, a neki tajmerom. Ta se hladnoća obično sprema u hladnjak, jedan isparivač s glikolnim alkoholom. Engleski izraz za njega je holding plate, a kod nas u žargonu plata.

Nedostatak je toga sustava što je dosta složen, podložan kvarovima i mora koristiti fleksibilne cijevi koje uvijek propuštaju neku količinu plina, pa ga povremeno treba nadopunjavati. Sada je taj problem i veći jer moderni rashladni mediji, što zamjenjuju klasični freon koji oštećuje ozon, redom imaju znatno manje molekule. Srećom, i proizvodnja cijevi je napredovala u smislu manje propusnosti, pa su gubici plina ostali u sličnim okvirima.

Drugi nedostatak ovoga sustava dolazi do izražaja kada je brod duže usidren ili vezan za obalu. Za normalan rad hladnjaka potrebno je pogonski motor uključivati barem dva puta dnevno po pola sata, što nije baš zgodno, a ni ugodno susjednim plovilima.

Hermetički kompresori

Druga grupa kompresora koji se koriste na plovilima ima elektromotorni pogon nezavisan od brodskoga motora. Danas su to mahom hermetički kompresori koji su po kapacitetu i po kvaliteti rada toliko superiorni da su postali standard. Stariji modeli hladnjaka imaju elektromotor koji nije sastavni dio kompresora, pa za njegov pogon koriste remen. On se troši, mora se voditi računa o njegovoj zategnutosti, a istodobno je opasnost od propuštanja plina najveća na mjestu gdje osovina izlazi iz kompresora. Stoga se ta tehnologija uglavnom napustila.

Hermetički kompresor za hladnjake razvila je američka tvrtka Technosat pedesetih godina prošlog stoljeća. Danfoss je od standardnog kompresora TL2 razvio 1977. godine hermetični kompresor za istosmjernu struju. Moderni kompresori troše 20 posto manje struje i oni su trofazni. Rade tako da od istosmjerne struje prave trofaznu kvadratnu struju, čime omogućuju promjenu broja okretaja i usklađivanje kompresora sa sustavom.

---

image
Ulovljena riba može se marinirati
---

Prednost hermetičkih kompresora je i u tome što su vrlo trajni i troše malo energije. Često se čuju priče kako neki kompresor troši jedan amper struje. Kompresor ne može trošiti jedan amper, i tri ampera je fantastično niska potrošnja kada radi. U optimalnim uvjetima, kada kompresor ne pumpa ništa, njemu je potrebna snaga od jednog ampera da bi se samo okretao, jer je 12 vati potrebno da bi se kompresor pokrenuo i vrtio sam sebe bez opterećenja s 2000 okretaja u minuti.

Ono što ozbiljno utječe na potrošnju energije, jest izolacija brodskog hladnjaka. Na brodu je energija ograničena i potrebno je voditi računa da se ona što manje rasipa, jer plovilo za razonodu uglavnom ne plovi. Isti sistemi na autobusima nemaju nikakvih problema. Međutim, ako se sustav pažljivo složi i uskladi, brodski hladnjak može raditi stalno, a korisnik treba voditi računa samo o što kraćem otvaranju vrata.

Pivsko pravilo

Održavanje higijene hladnjaka vrlo je važno, pa ga je uputno nakon sezone pažljivo očistiti i vrata ostaviti otvorena. Tako se omogućuje prirodna cirkulacija zraka i u hladnjaku se ne osjeća nikakav miris. Najveći je problem što se u hladnjacima mogu razviti dvije štetne bakterije, salmonela i legionela, a obje su vrlo opasne za zdravlje. Hladnjak se čisti deterdžentom za suđe, a eventualni neugodni miris najbolje se uklanja pranjem otopinom octa uz ispiranje vodom.

Što se tiče prevencije kvarova, osim održavanja higijene, kod električnih hladnjaka potrebno je voditi računa o čistoći kondenzatora, tako da se zračni kondenzatori i ventilatori u njima očiste od prašine svake dvije do tri godine, a u čarterskim flotama svaku godinu.

Električnim hladnjacima najvažnije je osigurati dovoljno energije za rad, a nje na plovilima za razonodu uvijek manjka, jer malo plove i nedovoljno pune baterije. Danas se to mahom rješava korištenjem sunčeve energije. Solarni paneli postali su efikasni, a cijenom pristupačniji, pa mogu zadovoljiti strujne potrebe čak i manjih brodica s ugrađenim suvremenim hladnjacima.

Kažimo na kraju da je idealna temperatura u hladnjaku ona na kojoj pivo najviše prija: + 4 stupnja.

---

image
Brudet je uvijek popularan, a ribe se nađe
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
Božidar Vukičević/Ilustracija/Cropix
Manistra traje koliko treba, a toć se lako napravi

Apsorpcijski hladnjaci mogu raditi na struju i plin

Termolektrični hladnjak s Peltier modulom

Pajole su na brodu rezervni hladnjak

Maslac u vodi se ne kvari

Jaje namazano vazelinom traje dulje od mjesec dana

Hladnjak je limitiran prostorom i energijom

Ulovljena riba može se marinirati

Brudet je uvijek popularan, a ribe se nađe

Riba se može i osušiti, recimo moli

Piće se može ohladiti i u moru

Hladnjaci koji se otvaraju odozgo bolje drže hladnoću
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/kako-na-brodu-hranu-sacuvati-od-kvarenja-a-pice-odrzati-hladnim-hladnjak-nije-svemoguc-ali-stari-trikovi-jesu-1124493 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=082e0ada0986d553faa661ca6e895f2b12ba18f4 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+na+brodu+hranu+sa%C4%8Duvati+od+kvarenja%2C+a+pi%C4%87e+odr%C5%BEati+hladnim%3F+Hladnjak+nije+svemogu%C4%87%2C+ali+stari+trikovi+jesu&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-na-brodu-hranu-sacuvati-od-kvarenja-a-pice-odrzati-hladnim-hladnjak-nije-svemoguc-ali-stari-trikovi-jesu-1124493 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fkako-na-brodu-hranu-sacuvati-od-kvarenja-a-pice-odrzati-hladnim-hladnjak-nije-svemoguc-ali-stari-trikovi-jesu-1124493 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => nautički savjetnik [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

nautički savjetnikKako na brodu hranu sačuvati od kvarenja, a piće održati hladnim? Hladnjak nije svemoguć, ali stari trikovi jesu

Piše Damir Višić
3. rujna 2021. - 07:51

Malo je mjesta gdje hladno piće može tako dobro prijati kao u brodskom kokpitu, bez obzira na veličinu broda i razinu njegove opremljenosti. Veličina broda može samo ograničavati volumen brodskog hladnjaka, ali ne i umanjiti užitak ispijanja tekućine iz orošene čaše, limenke ili boce. Ipak, ne računajući velike jahte, limitiranost prostorom na obiteljskim brodicama hladnjake uvijek čini znatno manjima nego li bismo mi to željeli.

Jedna od draži krstarenja svakako je i osjećaj velike neovisnosti, a s dovoljno pogonskoga goriva i dobrim raspoloženjem posade, količine hrane i pića ostali su jedini faktori koji ograničavaju autonomnost vašeg plovila.

Ukrcaj hrane

Višednevnom krstarenju neposredno pred odlazak uvijek prethodi ukrcaj obilnih količina namirnica, pa čak i kad...

17. svibanj 2024 02:45