stdClass Object ( [id] => 1231666 [title] => Ne dobije li produženje koncesije, Labud bi mogao ostati bez sporta i djece [alias] => ne-dobije-li-produzenje-koncesije-labud-bi-mogao-ostati-bez-sporta-i-djece [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Finila je ova 91. po redu Mrdujska regata krstaša, najstarija regata na Mediteranu i najveća regata na hrvatskoj strani Jadrana, dok se pripreme za onu sportskiju regatu - Višku, koja se jedri po 78. put (od 14. do 16. listopada) privode kraju.

Pauzu između dva važna događaja iskoristili smo za ćakulu s ing. Žarkom Deškovićem, predsjednikom Jedriličarskog kluba Labud, organizatorom ove dvije najpoznatije manifestacije u svijetu jedrenja, s kojima se većina posada oprosti od sezone. No ne zagriženi morski vukovi koji žive jedrenje, kojima brod, idro i timun znače puno više o hobija.

- Jedrenje je u krvi, obiteljska tradicija koju nastaviš i ti, ili se pak u nekom životnom trenutku sam zakačiš za brod i ostaneš u klubu, radiš, jedriš, družiš se i pomažeš djeci da imaju sportske uspjehe.

To je trenutno moja uloga kao čelnika kluba, i mog tima koji kroz školu jedrenja odgaja djecu, s nekima od njih osvaja prvenstva Hrvatske, odgaja buduće olimpijce, potencijalne osvajače medalje, te paralelno organiziramo one sportske regate, kao i regate krstaša za nas odrasle – uvodi nas Dešković u priču o životu u kojem ritam diktiraju vikendi i nadolazeće regate, pa se često čuje – kad mi završi Komiška zovem te, možemo nakon europskog za swanove, vidimo se nakon Viške....

- Takav je naš život, priprema broda za sezonu, spremanje za regatu, organizacija, planovi,... A radimo volonterski, iz ljubavi prema klubu, jedrenju... - pojašnjava 67-godišnji Dešković, u onom poslovnom svijetu poznatiji kao bivši član top managmenta i inženjer u Institutu IGH-a, dok u jedriličarskom svi znaju za obitelj Dešković i njihove Polete.

Festival jedrenja

- Nono Žarko, po kojem i ja nosim obiteljsko ime, 1936. je počeo s gradnjom našeg prvog od šest Deškovićevih Poleta, koji je zaplovio 1938. godine.

A kad sam već kod brojki, zajedrio sam na prvoj Mrduji daleke 1966. godine, to vam je bila 35. Mrdujska regata, imao sam 11 godina.

---

image

Moj nono
Žarko, po
kojem sam dobio ime, 1936. počeo je graditi prvi
od šest
Deškovićevih Poleta

Vojko Bašić/Cropix
---

Da bih sada odjedrio 91. Mrduju s bratom Nikolom na njegovom brodu Polet Furioso – sjetno se prisjeća Dešković, još jednom potvrđujući kako godine lete, no značajni događaji ostaju u pamćenju svih, što je cilj i labudaša koji žele svoju Mrduju produžiti na minimalno sedam dana događanja, a već su ove godine imali Labudovih mjesec dana jedrenja!

- Festival jedrenja je počeo s Labud classic regatom za oldtimere, brodove koje imaju više od 30 godina u rebrima, pa smo nastavili Malom Mrdujom, regatom za djecu, za najmlađe u klasi optimist. Ujedno smo u sklopu Mrduje i regate krstaša imali i još jednu regatu, a to je Melges 24 Mrduja Cup!

Puno događanja, puno jedriličara, skoro četiri tisuće ih je nastupilo u ove četiri regate, a još nas čeka i Europsko prvenstvo klase ClubSwan36, te Viška regata. I svi oni dolaze u Split zbog jedrenja – zadovoljan je predsjednik Labuda, iznoseći još jednu ovogodišnju novitadu na Mrduji:

Stvaranje olimpijaca

- Humanitarni karakter Mrduje! Realizirali smo projekt Jedrite uz Rotary za Zakladu hrvatskih športaša, kojim se prikupljaju sredstva za potrebite sportaše. Sve uz podršku Hrvatskog olimpijskog odbora.

Radi se o neprofitnoj organizaciji koja pruža financijske i druge potpore vrhunskim hrvatskim sportašima koji su tijekom ili nakon svoje sportske karijere ostali bez mogućnosti vlastitim sredstvima ostvariti osnovne uvjete egzistencije, bilo stanovanja, liječenja, zapošljavanja, školovanja ili stručnog osposobljavanja.

Poznati jedriličari su jedrili u brodovima klase Swan 36, i hvala im od srca, jer i oni žele uvijek pomoći, od naše članice Palme Čargo, osvajača olimpijskih medalja Tonča Stipanovića, pa legendarnog Ivice Kostelića, našeg Ivana Kljakovića Gašpića, dragih Zadrana Šime Fantele i Mihovila Fantele, te mnogih drugih. Sve su to poznata i priznata imena na jedriličarskoj sceni, te smo upitali Deškovića kako se stvara vrhunski jedriličar:

- Puno je to komponenti, no mogu reći ključ uspjeha je talent, uz bezrezervnu roditeljsku podršku, te pomoć u prvim koracima matičnog jedriličarskog kluba, zatim Hrvatskog jedriličarskog saveza, odnosno Hrvatskog olimpijskog odbora!

Znamo kako sve starta sa školom jedrenja u optimistima, u kojoj djeca jedre do 15. godine. Tada imamo masovnost i klub osigurava brod, trenera, gumenjak za trenera, svu potrebnu opremu.

Organiziramo regate i odlazak na putovanja, kombi, spavanje, hranu, brusimo talente i nakon izlaska iz optimista kreće se u one prave bitke, kada se posvećujemo talentiranim pojedincima.

---

image

U ‘Labudu’ rastu najbolji optimisti

Cropix
---

Važna je i uloga roditelja, oni moraju biti sto posto uz dijete, biti mu potpora, a mi ispred kluba omogućavamo trenera, putovanja na regate, no sada je tu sve više i više onih međunarodnih nastupa, što sve utrostručuje troškove.

Splitski savez sportova nam je uvijek od velike pomoći, naravno i HJS i HOO, uz sponzore koje kao klub imamo, hvala im od srca svima, jer bez njih ne bi bilo ni medalja.

Imaju naši jedriličari puno svjetskih i europskih kolajni, no uvijek je jedna i jedina, glavni cilj, ona olimpijska medalja.

Premda je znatno veća konkurencija na svjetskom, čak i europskom prvenstvu nego na Olimpijadi, gdje dolazi po jedan predstavnik države, a na svjetskom jedre svi najbolji – niže nam naš sugovornik radni orar kluba u stvaranju talenata, te su za ovaj olimpijski ciklus Pariz 2024., i onaj drugi 2028. godine za Los Angeles, u fokusu daske za jedrenje, i to one brze, lebdeće IQFoil klase!

- Palma Čargo i Luka Mratović jedre za vizu za odlazak u Pariz što se seniorske kategorije tiče, a prva im je kriterijska regata u akvatoriju Haaga 2023. godine, dok u juniorima imamo dvojac Ian Anić i Maroje Škoro te Antuna Tomaševića i Petru Mastelić u laseru i Bepa Duplančića u optimistu.

Sada treba naše IQF-ovce pratiti u ovom ciklusu, a već imamo dosta mlađih jedriličara koji iskazuju talent, što nas sve iznimno raduje. To je rezime našeg truda i rada u klubu! - zbori nam prvi čovjek JK Labud, svjestan da je sportsko jedrenje ulaganje, no prvenstveno ljubav:

Komercijala prijeti sportu

- Čekamo sada i novi Zakon o pomorskom dobru, nadajući se da će nas i dalje podržati u sportskom smjeru, jer mi smo sportska lučica, sa sportskim programom, razvijamo zdrav duh u u zdravom tijelu i odgajamo mlade sportaše.

Tražimo da se verificira i prepozna rad u takvim klubovima, nagrade klubovi koji stvaraju talente, bruse njihovu formu, osiguravaju im nadmetanja, da ne budemo u istoj kućici, u istom rangu kao komercijalne marine i lučice koje su parkirališta za brodove.

Trenutno imamo koncesiju u trajanju od 10 godina za Uvalu baluni, dok susjedni klub JK Mornar ima na 15 godina, kao i JK Split.

No, konstantno nam prijeti da se sutra, kada se budemo nadmetali za novo koncesijsko razdoblje, prijavi netko s novcem i dobije koncesiju, te ulaže u komercijalu, a ne u sport, ne u mlade.

Sportskim klubovima koji rade sa djecom, koji imaju medalje, treba automatski produžavati koncesije, jer im je sport na prvom mjestu, budući da im je, i samo ako im je, jedrenje u fokusu.

---

image

Na svojoj prvoj Mrduji zajedrio sam daleke 1966. godine, imao sam 11 godina

Vojko Bašić/Cropix
---

Naš Željko Jerkov, član HOO-a, sada vodi borbu za očuvanje sportskog jedrenja u sportskim lučicama. Vidjet ćemo kako će sve proći.

E sad, što će biti u tom novom dugoočekivanom Zakonu o upravljanju našim najvrjednijim resursom - obalom koja nudi i brzu zaradu, no do sada bez dugoročnog promišljanja, uz ono famozno betoniranje i prisvajanje nečeg što su nam stari ostavili u nasljeđe, vidjet ćemo.

Iako svi strepe i od najavljenog zatvaranja plaža za javnu uporabu. No vratimo se mi na jedrenje, za koje većina kaže da se radi o elitnom sportu.

- Da ako imate novce koje druge zemlje ulažu u jedrenje. Primjera radi, neki projekti i brodovi vrijede po 100 milijuna eura, koji jedre na najpriznatijim svjetskim regatama, dok kod nas ako vam sponzor da 10.000 kuna ste presretni.

Financije su uvijek problem, a talenta imamo. Što je vidljivo na monotip regatama, kada svi skiperi i posade imaju isti tip broda, bez tih tehnoloških čuda koji danas diktriraju jedrenje u svijetu.

Kada se zajedri u istim uvjetima, onda mi imamo priliku pokazali raskoš talenta, vještinu i iskusutvo, upornost... Stoga mi nismo elitni, nemamo multimilijardere koji ulažu u jedrenja kao diljem svijeta, no imamo znanje.

Cijene se hrvatski jedriličari na regatnim poljima, pa samo Tonči Stipanović iz JK Mornara ima dvije srebrne medalje sa zadnje dvije olimpijade.

Dakle, ako se natječe u jedriličarskoj vještini onda smo elita, ako se uz to mora dodati komponenta tehnologije i novca, onda smo daleko od elitizma.

Idealni akvatorij

Budući da je hrvatski akvatorij idealan za treninge vrhunskih sportaša i održavanje regata, JK Labud će biti i domaćin European SwanClub 36, gdje bogati Europljani od našeg ACI-Cluba iznajme jedrilice, flotu brodova, dođu zajedriti sa svojim posadama, gdje je i dosta profesionalnih jedriličara.

---

image

Mrduja drži titulu najmasovnije domaće regate

Slobodna Dalmacija
---

JK Labud je organizator tog Prvenstva Europe, a ACI-Club glavni sponzor tog top događaja za hrvatski turizam te promociju jedrenja na Jadranu.

- Radi se o brodovima koji se s opremom i vrhunskim jedriljem cijene na oko pola milijuna eura. A sam događaj je top-manifestacija poznata diljem svijeta, što je još jedna promocija našeg Splita.

Elita koja promovira naš grad i naše jedriličare. Za kraj ove ćakule otkriva nam Žarko Dešković da ipak komercijala nije užitak, već ono sportsko jedrenje, nadmudrivanje i s protivnikom i s vjetrom.

Po njemu jedrenje treba biti dostupno svima, te njihove regate okupljaju sve, a već dogodine za 92. izdanje Mrdujske regate, u dogovoru s gradom Splitom širit će, po svemu sudeći, Mrduju izvan okvira Labudovog platoa.

Ideja je imati tjedan dana promocija, sajmova, prezentacija i plovila i jedriličarskih vještina.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽARKO DEŠKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ŽARKO DEŠKOVIĆ 2 0 9653 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-09-29 08:27:11 [created_by] => 264 [created_by_alias] => PIŠE SANDRA BARČOT [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-10-12 05:04:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-10-12 05:04:39 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 42 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23497660.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23497661.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23497662.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/23419352.jpg","\/images\/slike\/2022\/09\/29\/17975092.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Slobodna Dalmacija","Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u017darko De\u0161kovi\u0107: Sportskim klubovima koji rade sa djecom, koji imaju medalje, treba automatski produ\u017eavati koncesije<\/p>","

Na svojoj prvoj Mrduji <\/em>zajedrio sam daleke 1966. godine, imao sam 11 godina<\/p>","

Moj nono
\n\u017darko<\/strong>, po
\nkojem sam dobio ime, 1936. po\u010deo je graditi prvi
\nod \u0161est
\nDe\u0161kovi\u0107evih Poleta<\/em><\/p>","

Mrduja dr\u017ei titulu najmasovnije doma\u0107e regate<\/p>","

U \u2018Labudu\u2019 rastu najbolji optimisti<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1345","hd_23497660_1920.jpg":"1920x1080","k_23497660_1280.jpg":"1280x1280","k_23497660_1024.jpg":"1024x1024","k_23497660_640.jpg":"640x640","k_23497660_480.jpg":"480x480","k_23497660_340.jpg":"340x340","k_23497660_220.jpg":"220x220","o_23497660_1280.jpg":"1280x896","o_23497660_1024.jpg":"1024x717","o_23497660_640.jpg":"640x448","o_23497660_480.jpg":"480x336","o_23497660_340.jpg":"340x238","o_23497660_220.jpg":"220x154","h_23497660_1280.jpg":"1280x854","h_23497660_1024.jpg":"1024x683","h_23497660_640.jpg":"640x427","h_23497660_480.jpg":"480x320","h_23497660_340.jpg":"340x227","h_23497660_220.jpg":"220x147","pp_23497660_1280.jpg":"1280x1628","pp_23497660_1024.jpg":"1024x1303","pp_23497660_640.jpg":"640x814","pp_23497660_480.jpg":"480x611","pp_23497660_340.jpg":"340x432","pp_23497660_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1345","hd_23497661_1920.jpg":"1920x1080","k_23497661_1280.jpg":"1280x1280","k_23497661_1024.jpg":"1024x1024","k_23497661_640.jpg":"640x640","k_23497661_480.jpg":"480x480","k_23497661_340.jpg":"340x340","k_23497661_220.jpg":"220x220","o_23497661_1280.jpg":"1280x896","o_23497661_1024.jpg":"1024x717","o_23497661_640.jpg":"640x448","o_23497661_480.jpg":"480x336","o_23497661_340.jpg":"340x238","o_23497661_220.jpg":"220x154","h_23497661_1280.jpg":"1280x854","h_23497661_1024.jpg":"1024x683","h_23497661_640.jpg":"640x427","h_23497661_480.jpg":"480x320","h_23497661_340.jpg":"340x227","h_23497661_220.jpg":"220x147","pp_23497661_1280.jpg":"1280x1628","pp_23497661_1024.jpg":"1024x1303","pp_23497661_640.jpg":"640x814","pp_23497661_480.jpg":"480x611","pp_23497661_340.jpg":"340x432","pp_23497661_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1613","hd_23497662_1920.jpg":"1920x1080","k_23497662_1280.jpg":"1280x1280","k_23497662_1024.jpg":"1024x1024","k_23497662_640.jpg":"640x640","k_23497662_480.jpg":"480x480","k_23497662_340.jpg":"340x340","k_23497662_220.jpg":"220x220","o_23497662_1280.jpg":"1280x1075","o_23497662_1024.jpg":"1024x860","o_23497662_640.jpg":"640x537","o_23497662_480.jpg":"480x403","o_23497662_340.jpg":"340x285","o_23497662_220.jpg":"220x184","h_23497662_1280.jpg":"1280x854","h_23497662_1024.jpg":"1024x683","h_23497662_640.jpg":"640x427","h_23497662_480.jpg":"480x320","h_23497662_340.jpg":"340x227","h_23497662_220.jpg":"220x147","pp_23497662_1280.jpg":"1280x1628","pp_23497662_1024.jpg":"1024x1303","pp_23497662_640.jpg":"640x814","pp_23497662_480.jpg":"480x611","pp_23497662_340.jpg":"340x432","pp_23497662_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x815","hd_23419352_1920.jpg":"1920x1080","k_23419352_1280.jpg":"1280x1280","k_23419352_1024.jpg":"1024x1024","k_23419352_640.jpg":"640x640","k_23419352_480.jpg":"480x480","k_23419352_340.jpg":"340x340","k_23419352_220.jpg":"220x220","o_23419352_1280.jpg":"1280x543","o_23419352_1024.jpg":"1024x434","o_23419352_640.jpg":"640x271","o_23419352_480.jpg":"480x203","o_23419352_340.jpg":"340x144","o_23419352_220.jpg":"220x93","h_23419352_1280.jpg":"1280x854","h_23419352_1024.jpg":"1024x683","h_23419352_640.jpg":"640x427","h_23419352_480.jpg":"480x320","h_23419352_340.jpg":"340x227","h_23419352_220.jpg":"220x147","pp_23419352_1280.jpg":"1280x1628","pp_23419352_1024.jpg":"1024x1303","pp_23419352_640.jpg":"640x814","pp_23419352_480.jpg":"480x611","pp_23419352_340.jpg":"340x432","pp_23419352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_17975092_1920.jpg":"1920x1080","k_17975092_1280.jpg":"1280x1280","k_17975092_1024.jpg":"1024x1024","k_17975092_640.jpg":"640x640","k_17975092_480.jpg":"480x480","k_17975092_340.jpg":"340x340","k_17975092_220.jpg":"220x220","o_17975092_1280.jpg":"1280x853","o_17975092_1024.jpg":"1024x682","o_17975092_640.jpg":"640x426","o_17975092_480.jpg":"480x320","o_17975092_340.jpg":"340x226","o_17975092_220.jpg":"220x146","h_17975092_1280.jpg":"1280x854","h_17975092_1024.jpg":"1024x683","h_17975092_640.jpg":"640x427","h_17975092_480.jpg":"480x320","h_17975092_340.jpg":"340x227","h_17975092_220.jpg":"220x147","pp_17975092_1280.jpg":"1280x1628","pp_17975092_1024.jpg":"1024x1303","pp_17975092_640.jpg":"640x814","pp_17975092_480.jpg":"480x611","pp_17975092_340.jpg":"340x432","pp_17975092_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14798136 Threads: 5 Questions: 3131749300 Slow queries: 6971743 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234601557 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/ne-dobije-li-produzenje-koncesije-labud-bi-mogao-ostati-bez-sporta-i-djece-1231666 [printLink] => /om/nautika/ne-dobije-li-produzenje-koncesije-labud-bi-mogao-ostati-bez-sporta-i-djece-1231666?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 632191 [name] => žarko dešković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-03-01 15:20:54 [main_article_id] => 0 [alias] => zarko-deskovic [link] => /tag/zarko-deskovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 619136 [name] => JK Labud [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-30 15:16:14 [main_article_id] => 0 [alias] => jk-labud [link] => /tag/jk-labud ) [2] => stdClass Object ( [id] => 259193 [name] => Viška regata [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => viska-regata [link] => /tag/viska-regata ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽARKO DEŠKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ne dobije li produženje koncesije, Labud bi mogao ostati bez sporta i djece [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-10-15-46-31-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23497660.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Vojko Bašić/Cropix [mainImageDesc] =>

Žarko Dešković: Sportskim klubovima koji rade sa djecom, koji imaju medalje, treba automatski produžavati koncesije

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23497660.jpg [title] =>

Žarko Dešković: Sportskim klubovima koji rade sa djecom, koji imaju medalje, treba automatski produžavati koncesije

Vojko Bašić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23497661.jpg [title] =>

Na svojoj prvoj Mrduji zajedrio sam daleke 1966. godine, imao sam 11 godina

Vojko Bašić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23497662.jpg [title] =>

Moj nono
Žarko, po
kojem sam dobio ime, 1936. počeo je graditi prvi
od šest
Deškovićevih Poleta

Vojko Bašić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/23419352.jpg [title] =>

Mrduja drži titulu najmasovnije domaće regate

Slobodna Dalmacija ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/09/29/17975092.jpg [title] =>

U ‘Labudu’ rastu najbolji optimisti

Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Finila je ova 91. po redu Mrdujska regata krstaša, najstarija regata na Mediteranu i najveća regata na hrvatskoj strani Jadrana, dok se pripreme za onu sportskiju regatu - Višku, koja se jedri po 78. put (od 14. do 16. listopada) privode kraju.

Pauzu između dva važna događaja iskoristili smo za ćakulu s ing. Žarkom Deškovićem, predsjednikom Jedriličarskog kluba Labud, organizatorom ove dvije najpoznatije manifestacije u svijetu jedrenja, s kojima se većina posada oprosti od sezone. No ne zagriženi morski vukovi koji žive jedrenje, kojima brod, idro i timun znače puno više o hobija.

- Jedrenje je u krvi, obiteljska tradicija koju nastaviš i ti, ili se pak u nekom životnom trenutku sam zakačiš za brod i ostaneš u klubu, radiš, jedriš, družiš se i pomažeš djeci da imaju sportske uspjehe.

To je trenutno moja uloga kao čelnika kluba, i mog tima koji kroz školu jedrenja odgaja djecu, s nekima od njih osvaja prvenstva Hrvatske, odgaja buduće olimpijce, potencijalne osvajače medalje, te paralelno organiziramo one sportske regate, kao i regate krstaša za nas odrasle – uvodi nas Dešković u priču o životu u kojem ritam diktiraju vikendi i nadolazeće regate, pa se često čuje – kad mi završi Komiška zovem te, možemo nakon europskog za swanove, vidimo se nakon Viške....

- Takav je naš život, priprema broda za sezonu, spremanje za regatu, organizacija, planovi,... A radimo volonterski, iz ljubavi prema klubu, jedrenju... - pojašnjava 67-godišnji Dešković, u onom poslovnom svijetu poznatiji kao bivši član top managmenta i inženjer u Institutu IGH-a, dok u jedriličarskom svi znaju za obitelj Dešković i njihove Polete.

Festival jedrenja

- Nono Žarko, po kojem i ja nosim obiteljsko ime, 1936. je počeo s gradnjom našeg prvog od šest Deškovićevih Poleta, koji je zaplovio 1938. godine.

A kad sam već kod brojki, zajedrio sam na prvoj Mrduji daleke 1966. godine, to vam je bila 35. Mrdujska regata, imao sam 11 godina.

---

image

Moj nono
Žarko, po
kojem sam dobio ime, 1936. počeo je graditi prvi
od šest
Deškovićevih Poleta

Vojko Bašić/Cropix
---

Da bih sada odjedrio 91. Mrduju s bratom Nikolom na njegovom brodu Polet Furioso – sjetno se prisjeća Dešković, još jednom potvrđujući kako godine lete, no značajni događaji ostaju u pamćenju svih, što je cilj i labudaša koji žele svoju Mrduju produžiti na minimalno sedam dana događanja, a već su ove godine imali Labudovih mjesec dana jedrenja!

- Festival jedrenja je počeo s Labud classic regatom za oldtimere, brodove koje imaju više od 30 godina u rebrima, pa smo nastavili Malom Mrdujom, regatom za djecu, za najmlađe u klasi optimist. Ujedno smo u sklopu Mrduje i regate krstaša imali i još jednu regatu, a to je Melges 24 Mrduja Cup!

Puno događanja, puno jedriličara, skoro četiri tisuće ih je nastupilo u ove četiri regate, a još nas čeka i Europsko prvenstvo klase ClubSwan36, te Viška regata. I svi oni dolaze u Split zbog jedrenja – zadovoljan je predsjednik Labuda, iznoseći još jednu ovogodišnju novitadu na Mrduji:

Stvaranje olimpijaca

- Humanitarni karakter Mrduje! Realizirali smo projekt Jedrite uz Rotary za Zakladu hrvatskih športaša, kojim se prikupljaju sredstva za potrebite sportaše. Sve uz podršku Hrvatskog olimpijskog odbora.

Radi se o neprofitnoj organizaciji koja pruža financijske i druge potpore vrhunskim hrvatskim sportašima koji su tijekom ili nakon svoje sportske karijere ostali bez mogućnosti vlastitim sredstvima ostvariti osnovne uvjete egzistencije, bilo stanovanja, liječenja, zapošljavanja, školovanja ili stručnog osposobljavanja.

Poznati jedriličari su jedrili u brodovima klase Swan 36, i hvala im od srca, jer i oni žele uvijek pomoći, od naše članice Palme Čargo, osvajača olimpijskih medalja Tonča Stipanovića, pa legendarnog Ivice Kostelića, našeg Ivana Kljakovića Gašpića, dragih Zadrana Šime Fantele i Mihovila Fantele, te mnogih drugih. Sve su to poznata i priznata imena na jedriličarskoj sceni, te smo upitali Deškovića kako se stvara vrhunski jedriličar:

- Puno je to komponenti, no mogu reći ključ uspjeha je talent, uz bezrezervnu roditeljsku podršku, te pomoć u prvim koracima matičnog jedriličarskog kluba, zatim Hrvatskog jedriličarskog saveza, odnosno Hrvatskog olimpijskog odbora!

Znamo kako sve starta sa školom jedrenja u optimistima, u kojoj djeca jedre do 15. godine. Tada imamo masovnost i klub osigurava brod, trenera, gumenjak za trenera, svu potrebnu opremu.

Organiziramo regate i odlazak na putovanja, kombi, spavanje, hranu, brusimo talente i nakon izlaska iz optimista kreće se u one prave bitke, kada se posvećujemo talentiranim pojedincima.

---

image

U ‘Labudu’ rastu najbolji optimisti

Cropix
---

Važna je i uloga roditelja, oni moraju biti sto posto uz dijete, biti mu potpora, a mi ispred kluba omogućavamo trenera, putovanja na regate, no sada je tu sve više i više onih međunarodnih nastupa, što sve utrostručuje troškove.

Splitski savez sportova nam je uvijek od velike pomoći, naravno i HJS i HOO, uz sponzore koje kao klub imamo, hvala im od srca svima, jer bez njih ne bi bilo ni medalja.

Imaju naši jedriličari puno svjetskih i europskih kolajni, no uvijek je jedna i jedina, glavni cilj, ona olimpijska medalja.

Premda je znatno veća konkurencija na svjetskom, čak i europskom prvenstvu nego na Olimpijadi, gdje dolazi po jedan predstavnik države, a na svjetskom jedre svi najbolji – niže nam naš sugovornik radni orar kluba u stvaranju talenata, te su za ovaj olimpijski ciklus Pariz 2024., i onaj drugi 2028. godine za Los Angeles, u fokusu daske za jedrenje, i to one brze, lebdeće IQFoil klase!

- Palma Čargo i Luka Mratović jedre za vizu za odlazak u Pariz što se seniorske kategorije tiče, a prva im je kriterijska regata u akvatoriju Haaga 2023. godine, dok u juniorima imamo dvojac Ian Anić i Maroje Škoro te Antuna Tomaševića i Petru Mastelić u laseru i Bepa Duplančića u optimistu.

Sada treba naše IQF-ovce pratiti u ovom ciklusu, a već imamo dosta mlađih jedriličara koji iskazuju talent, što nas sve iznimno raduje. To je rezime našeg truda i rada u klubu! - zbori nam prvi čovjek JK Labud, svjestan da je sportsko jedrenje ulaganje, no prvenstveno ljubav:

Komercijala prijeti sportu

- Čekamo sada i novi Zakon o pomorskom dobru, nadajući se da će nas i dalje podržati u sportskom smjeru, jer mi smo sportska lučica, sa sportskim programom, razvijamo zdrav duh u u zdravom tijelu i odgajamo mlade sportaše.

Tražimo da se verificira i prepozna rad u takvim klubovima, nagrade klubovi koji stvaraju talente, bruse njihovu formu, osiguravaju im nadmetanja, da ne budemo u istoj kućici, u istom rangu kao komercijalne marine i lučice koje su parkirališta za brodove.

Trenutno imamo koncesiju u trajanju od 10 godina za Uvalu baluni, dok susjedni klub JK Mornar ima na 15 godina, kao i JK Split.

No, konstantno nam prijeti da se sutra, kada se budemo nadmetali za novo koncesijsko razdoblje, prijavi netko s novcem i dobije koncesiju, te ulaže u komercijalu, a ne u sport, ne u mlade.

Sportskim klubovima koji rade sa djecom, koji imaju medalje, treba automatski produžavati koncesije, jer im je sport na prvom mjestu, budući da im je, i samo ako im je, jedrenje u fokusu.

---

image

Na svojoj prvoj Mrduji zajedrio sam daleke 1966. godine, imao sam 11 godina

Vojko Bašić/Cropix
---

Naš Željko Jerkov, član HOO-a, sada vodi borbu za očuvanje sportskog jedrenja u sportskim lučicama. Vidjet ćemo kako će sve proći.

E sad, što će biti u tom novom dugoočekivanom Zakonu o upravljanju našim najvrjednijim resursom - obalom koja nudi i brzu zaradu, no do sada bez dugoročnog promišljanja, uz ono famozno betoniranje i prisvajanje nečeg što su nam stari ostavili u nasljeđe, vidjet ćemo.

Iako svi strepe i od najavljenog zatvaranja plaža za javnu uporabu. No vratimo se mi na jedrenje, za koje većina kaže da se radi o elitnom sportu.

- Da ako imate novce koje druge zemlje ulažu u jedrenje. Primjera radi, neki projekti i brodovi vrijede po 100 milijuna eura, koji jedre na najpriznatijim svjetskim regatama, dok kod nas ako vam sponzor da 10.000 kuna ste presretni.

Financije su uvijek problem, a talenta imamo. Što je vidljivo na monotip regatama, kada svi skiperi i posade imaju isti tip broda, bez tih tehnoloških čuda koji danas diktriraju jedrenje u svijetu.

Kada se zajedri u istim uvjetima, onda mi imamo priliku pokazali raskoš talenta, vještinu i iskusutvo, upornost... Stoga mi nismo elitni, nemamo multimilijardere koji ulažu u jedrenja kao diljem svijeta, no imamo znanje.

Cijene se hrvatski jedriličari na regatnim poljima, pa samo Tonči Stipanović iz JK Mornara ima dvije srebrne medalje sa zadnje dvije olimpijade.

Dakle, ako se natječe u jedriličarskoj vještini onda smo elita, ako se uz to mora dodati komponenta tehnologije i novca, onda smo daleko od elitizma.

Idealni akvatorij

Budući da je hrvatski akvatorij idealan za treninge vrhunskih sportaša i održavanje regata, JK Labud će biti i domaćin European SwanClub 36, gdje bogati Europljani od našeg ACI-Cluba iznajme jedrilice, flotu brodova, dođu zajedriti sa svojim posadama, gdje je i dosta profesionalnih jedriličara.

---

image

Mrduja drži titulu najmasovnije domaće regate

Slobodna Dalmacija
---

JK Labud je organizator tog Prvenstva Europe, a ACI-Club glavni sponzor tog top događaja za hrvatski turizam te promociju jedrenja na Jadranu.

- Radi se o brodovima koji se s opremom i vrhunskim jedriljem cijene na oko pola milijuna eura. A sam događaj je top-manifestacija poznata diljem svijeta, što je još jedna promocija našeg Splita.

Elita koja promovira naš grad i naše jedriličare. Za kraj ove ćakule otkriva nam Žarko Dešković da ipak komercijala nije užitak, već ono sportsko jedrenje, nadmudrivanje i s protivnikom i s vjetrom.

Po njemu jedrenje treba biti dostupno svima, te njihove regate okupljaju sve, a već dogodine za 92. izdanje Mrdujske regate, u dogovoru s gradom Splitom širit će, po svemu sudeći, Mrduju izvan okvira Labudovog platoa.

Ideja je imati tjedan dana promocija, sajmova, prezentacija i plovila i jedriličarskih vještina.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Slobodna Dalmacija Cropix
Vojko Bašić/Cropix

Žarko Dešković: Sportskim klubovima koji rade sa djecom, koji imaju medalje, treba automatski produžavati koncesije

Vojko Bašić/Cropix

Na svojoj prvoj Mrduji zajedrio sam daleke 1966. godine, imao sam 11 godina

Vojko Bašić/Cropix

Moj nono
Žarko, po
kojem sam dobio ime, 1936. počeo je graditi prvi
od šest
Deškovićevih Poleta

Slobodna Dalmacija

Mrduja drži titulu najmasovnije domaće regate

Cropix

U ‘Labudu’ rastu najbolji optimisti

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/ne-dobije-li-produzenje-koncesije-labud-bi-mogao-ostati-bez-sporta-i-djece-1231666 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=21c036b6f52476a83b259a9d8f190aca2dd4c8fc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ne+dobije+li+produ%C5%BEenje+koncesije%2C+Labud+bi+mogao+ostati+bez+sporta+i+djece&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fne-dobije-li-produzenje-koncesije-labud-bi-mogao-ostati-bez-sporta-i-djece-1231666 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fne-dobije-li-produzenje-koncesije-labud-bi-mogao-ostati-bez-sporta-i-djece-1231666 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŽARKO DEŠKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

ŽARKO DEŠKOVIĆNe dobije li produženje koncesije, Labud bi mogao ostati bez sporta i djece

Piše PIŠE SANDRA BARČOT
12. listopada 2022. - 07:04
Žarko Dešković: Sportskim klubovima koji rade sa djecom, koji imaju medalje, treba automatski produžavati koncesijeVojko Bašić/Cropix

Finila je ova 91. po redu Mrdujska regata krstaša, najstarija regata na Mediteranu i najveća regata na hrvatskoj strani Jadrana, dok se pripreme za onu sportskiju regatu - Višku, koja se jedri po 78. put (od 14. do 16. listopada) privode kraju.

Pauzu između dva važna događaja iskoristili smo za ćakulu s ing. Žarkom Deškovićem, predsjednikom Jedriličarskog kluba Labud, organizatorom ove dvije najpoznatije manifestacije u svijetu jedrenja, s kojima se većina posada oprosti od sezone. No ne zagriženi morski vukovi koji žive jedrenje, kojima brod, idro i timun znače puno više o hobija.

- Jedrenje je u krvi, obiteljska tradicija koju nastaviš i ti, ili se pak u nekom životnom trenutku sam zakačiš za brod i ostaneš u klubu, radiš, jedriš, družiš se i pomažeš djeci da imaju s...

10. svibanj 2024 17:46