stdClass Object ( [id] => 1222536 [title] => Glatka nevolja za morske alge: s ovom folijom brod najmanje pet godina ne treba nikakav zaštitni tretman, osim ponekad vode i spužve [alias] => s-ovom-folijom-brod-najmanje-pet-godina-ne-treba-nikakav-zastitni-tretman [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Vlasnici plovila svih vrsta i veličina od pamtivijeka se muče s morskom vegetacijom koja se tijekom vremena hvata na uronjeni dio trupa. Jedna od posljedica pojave nakupina trave i školjaka je manja brzina broda, a druga je, u ova moderna vremena, veći trošak goriva.

Iako problem s vegetacijom u prvi mah izgleda bezazlen, američki mediji su svojevremeno objavili podatak kako njihova US Navy godišnje troši oko 500 milijuna dolara na veću potrošnju goriva uzrokovanu obraslim trupovima, odnosno čišćenje nakupina na ratnim brodovima i tretman s raznim antifouling sredstvima.

U Europi se svake godine potroši gotovo 150.000 tona antivegetativne boje koja sadrži biocide i pesticide, kako bi se odbili vodeni organizmi od pričvršćivanja na trup.

Međutim, ove boje u mora ispuštaju otrovne supstancije s vrlo negativnim učinkom na morsku floru i faunu. Stoga u duhu ekološke svijesti razne tvrtke i stručnjaci na svim meridijanima traže načine kako eliminirati travu bez zagađivanja mora.

Inovativna alternativa

Jedno od rješenja nudi tvrtka Avery Dennison iz Novog Zelanda u obliku proizvoda nazvanog MacGlide. Riječ je o inovativnoj samoljepivoj foliji koja odgovara svim vrstama brodova (motornjaci i jedrilice) manjim od 40 m, te dizajniranim za postizanje brzine do 30 čvorova.

---

image

Folija se isporučuje u rolama

Božidar Vukičević/Cropix
---

MacGlide je nastao zajedničkim radom MacTaca (brend Avery Dennisona), proizvođača ljepljivih filmova visokih performansi, te američke tvrtke PPG Industries, koja je najveći svjetski proizvođač boja i premaza.

Njihov ljepljivi film koji se postavlja na uronjeni dio plovila, predstavlja inovativnu alternativu i za razliku od klasičnih antivegetativnih boja ne zagađuje more.

Na taj način, ističu Novozelanđani, ova folija čuva morski svijet i, posredno, ljudsko zdravlje. Ljepljiva boja ima pet slojeva – transparentni zaštitni film, anti-adherent silikonski premaz, ljepljivi premaz, adhesiv polypropylen film i zaštitni papir. Težina mu je 440 grama po m2, a debljina 0,42 mm.

---

image

Ovako izgleda spoj folija

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pet godina testiranja

Folija MacGlide nije, naravno, nastala u par dana nego je rezultat nekoliko godina istraživanja i razvoja, s time da je testiranje na motornjacima i jedrilicama u akvatoriju Europe, i to na raznim mjestima radi različitog saliniteta, trajalo čak 5 godina.

MacGlide foliju mogu aplicirati i sami vlasnici brodova, ali je ipak najbolje kada je postavljaju profesionalci, jer su prošli i platili edukativni praktični program.

To je bilo neophodno s obzirom na to da postoje različite vrste trupova i proces katkad nije jednostavan.

Štoviše, aplikacija traje barem jedan cijeli dan za dva profesionalna meštra naoružana specijalnim skalpelima. Istini za volju, mogu to naučiti i malo spretniji vlasnici plovila, koji puno stvari rade po sustavu uradi sam, ali će im za to trebati barem 2 dana. Problem je u tome što silikon ne drži silikon. Zato se folije, koje se nude u roli širine 61 cm, ne smiju preklapati.

Između moraju biti fuge

U taj spoj bi s vremenom sigurno ušla vegetacija, stoga se između dvije folije ostavlja fuga širine od 2 do 5 mm, što svakako predstavlja dodatnu faturu. U fugu treba staviti puno prajmera, pa se onda sat ili dva nakon toga kistom nanosi identična boja. Dodatni je problem što folija na provi mora biti postavljena u jednom komadu, pa i to zahtijeva malo više spretnosti.

---

image

Priprema prajmera za popunu fuga

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Nanošenje MacGlide prajmera i boje na fuge između folija

Božidar Vukičević/Cropix
---

​Prvi korak u aplikaciji je priprema trupa. Kod novih plovila trup se odmašćuje s MAC Cleanerom, odnosno izopropilnim alkoholom. Ako je riječ o već korištenom brodu na kojem već postoji premaz antivegetativne boje, treba ga ukloniti sve do prajmera, ako je dobar. Ako nije, onda treba brusiti sve do gelcoata kako bi se MacGlide film primijenio direktno na njega.

Drugi korak je primjena ljepljivog premaza u poprečnim trakama bez ostavljanja zone preklapanja, dok je posljednja, treća faza pečaćenje rubova. To se obavlja uz pomoć MacGlide prajmera (služi za lijepljenje) i MacGlide Top Coata, što je ustvari lak.

---

image

Brušenje i priprema trupa za nanošenje samonivelirajućeg prajmera International VC-Tar2e

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Priprema prajmera za apliciranje

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Nanošenje temeljnog prajmera

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Čišćenje i odmašćivanje neposredno prije stavljanja folije na pripremljeni trup

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pet godina jamstva

O inovativnoj zaštitnoj foliji smo za Otvoreno more par sati razgovarali s Igorom Bulom (52), suvlasnikom tvrtke Brodomehanika iz Žrnovnice kod Splita koja je distributer proizvoda MacGlide za Hrvatsku.

Osim toga, naš urednik fotografije Božo Vukičević snimio je cijeli proces nanošenja folije na jednog starog Galeba, dužine 6,75 m, kako bi svi mogli vidjeti kako se to radi. Jamstvo na MacGlide foliju traje 5 godina, ako je postavljaju stručne osobe.

– Njezin najgornji sloj je silikonski i na njega se ne hvataju morski organizmi, jer nema poroznosti. Folija ima UV zaštitu i otporna je na sunce, ali treba pripaziti da se brod već obložen folijom opere blagim rastvorom deterdženta prije porinuća, ako je dugo stajao vani.

Naime, prilikom duljeg boravka na suhome na silikon se može nalijepiti prašina, a onda se na njoj u moru skuplja trava. Međutim, čak i kada se na trupu pojave morski organizmi, oni će sami otpasti čim se zaplovi brzinom većom od 7 čvorova. Površina silikona, naime, toliko je glatka da će ih trenje s morem lako skinuti – kazao nam je Bule.

Gumenjak je pravi primjer

- U srpnju 2018. na Brijunima smo lijepili foliju na gumenjak RIS Marine 850, koji je gotovo godinu dana bio u moru i nikako nije vađen vani. Godinu dana od toga na gumenjaku je 99,9 posto trupa čisto od bilo kakvih nakupina. Mislim da bolje reklame od toga nema i folija na Jadranu očito dobro štiti - kaže Bule.

Popravak oštećenja

O čemu je bitno voditi računa kod pripreme trupa?

– Stari antivegetativni premaz mora biti uklonjen. Osim brušenja, stari antifouling se skupa s prajmerom može ukloniti pjeskarenjem sve do gelcoata. U tom slučaju na gelcoat valja nanijeti International VC-Tar2, jer je to jedini epoxy prajmer sa svojstvom samoniveliranja. Nanosi se u dvije ruke i sušenje traje dva dana. Iza toga slijedi čišćenje površine sredstvom za odmašćivanje i tek onda lijepljenje folije.

Kako se popravljaju mehanička oštećenja površine folije?

– Oštećenja može popraviti sam vlasnik plovila. To je lako kada se radi o manjim oderotinama, jer se tada površina odmašćuje i potom se na nju stavljaju MacGlide prajmer i boja. Ako je oštećenje veće, taj se komad reže skalpelom i uklanja. Zatim slijedi odstranjivanje suvišnog ljepila, pa čišćenje s MacTac sredstvom za odmašćivanje. Tek se tada lijepi novi dio folije, koja se može kupiti refužo po dužnome metru. A spojevi se zabrtve s malo prajmera i boje.

Voda i spužva

Na koji način se zaštićeni dio trupa pere? Može li folija na trupu izdržati pranje s visokotlačnim peračima?

MacGlide se pere vodom i spužvom, ako se na nju ipak uhvatilo nešto trave. U praksi sam se uvjerio kako se samo pobriše spužvom i sve otpada. Doduše, na spojevima zna biti nešto vegetacije, ali se ona lako odstrani. Kada pričamo o miniwashu, onda će folija bez problema izdržati mlaz s 25 cm udaljenosti. Bliže od toga se ne preporučuje.

---

image

Početak postavljanja MacGlide folije

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Folija se mora idealno zalijepiti na trup

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Trake su široke 61 centimetar

Božidar Vukičević/Cropix
---

Može li se MacGlide aplicirati na petu i propeler?

– Ne, folija nije predviđena za ta mjesta na plovilu.

Proizvođač navodi cijeli niz prednosti zaštitne folije. Koje su najvažnije?

– Mislim da je to 5 godina jamstva uz jednostavno održavanje, spužvom i vodom uz minimalni trošak. Folija je osim toga vodonepropusna, reducira osmozu i osigurava niži sadržaj vlage u trupu nego bilo koja konvencionalna boja protiv obrastanja. Osim toga, za 5-6 posto smanjuje potrošnju goriva, a kod jedrilica, ovisno o dizajnu trupa, povećava brzinu jedrenja za 4-5 posto. Važna je i što u plovidbi bržoj od 7 do 8 čvorova vegetacija sama otpada, jer joj je površina previše glatka.

---

image

Skalpelom se režu pojedini komadi...

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

...i između njih ostavljaju fuge od 2 do 5 mm

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Svi se spojevi zaštite i obojaju

Božidar Vukičević/Cropix
---

Cijena po kvadratu

Ne smijemo na kraju zaboraviti cijenu i računicu na duže staze jer je to bitan podatak za one što razmišljaju o prelasku na foliju?

– Isplativost ulaganja svaki vlasnik broda može sam izračunati. Ako mi postavljamo foliju na trup, cijena je 1000 kuna po četvornom metru (cijena prije koronakrize i inflacije - nap. portal Otvoreno more).

To uključuje odmašćivanje površine, lijepljenje i zaštitu spojeva. Ako je stanje trupa takvo da mu treba čišćenje starog antifoulinga i prajmera ispod njega sve do gelcoata, onda taj dio pripreme plaća vlasnik.

Navedite nam neki ogledni primjer da izračun ljudima bude lakši?

– Možda je najbolje za primjer uzeti jedrilicu dugu 8,5 m. Na njoj uronjiva površina iznosi oko 22 m2, što je u prijevodu 22.000 kuna, ali ste onda mirni po pitanju trave i školjaka najmanje 5 godina – kazao nam je Igor Bule.

---

image

Posebni MacGlide prajmer

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

MacGlide Top Coat je završna boja za fuge

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

MacGlide antifoluling folije za brodski trup

Božidar Vukičević/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEOTROVNA INOVACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => NEOTROVNA INOVACIJA 2 0 8838 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2019-08-26 21:55:46 [created_by] => 3260 [created_by_alias] => Željko Simunić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-09-08 06:51:04 [modified_by] => 3260 [publish_up] => 2022-09-08 06:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 88 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539808.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539778.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539774.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539792.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539790.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539802.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539804.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539806.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539810.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539812.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539814.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539816.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539818.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539820.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539822.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539824.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/11539826.jpg","\/images\/slike\/2019\/08\/26\/9800574.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix","Bo\u017eidar Vuki\u010devi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Pomo\u0107 je potrebna da folija legne bez nabora<\/p>","

Bru\u0161enje i priprema trupa za nano\u0161enje samoniveliraju\u0107eg prajmera International VC-Tar2<\/em>e<\/p>","

Priprema prajmera za apliciranje<\/p>","

Nano\u0161enje temeljnog prajmera<\/p>","

\u010ci\u0161\u0107enje i odma\u0161\u0107ivanje neposredno prije stavljanja folije na pripremljeni trup<\/p>","

Po\u010detak postavljanja MacGlide <\/em>folije<\/p>","

Folija se mora idealno zalijepiti na trup<\/p>","

Trake su \u0161iroke 61 centimetar<\/p>","

Skalpelom se re\u017eu pojedini komadi...<\/p>","

...i izme\u0111u njih ostavljaju fuge od 2 do 5 mm<\/p>","

Folija se isporu\u010duje u rolama<\/p>","

Priprema prajmera za popunu fuga<\/p>","

Nano\u0161enje MacGlide<\/em> prajmera i boje na fuge izme\u0111u folija<\/p>","

Ovako izgleda spoj folija<\/p>","

Svi se spojevi za\u0161tite i obojaju<\/p>","

Posebni MacGlide <\/em>prajmer<\/p>","

MacGlide Top Coat <\/em>je zavr\u0161na boja za fuge<\/p>","

MacGlide antifoluling folije za brodski trup<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1192","hd_11539808_1920.jpg":"1920x1080","k_11539808_1280.jpg":"1280x1280","k_11539808_1024.jpg":"1024x1024","k_11539808_640.jpg":"640x640","k_11539808_480.jpg":"480x480","k_11539808_340.jpg":"340x340","k_11539808_220.jpg":"220x220","o_11539808_1280.jpg":"1280x794","o_11539808_1024.jpg":"1024x635","o_11539808_640.jpg":"640x397","o_11539808_480.jpg":"480x298","o_11539808_340.jpg":"340x211","o_11539808_220.jpg":"220x136","h_11539808_1280.jpg":"1280x854","h_11539808_1024.jpg":"1024x683","h_11539808_640.jpg":"640x427","h_11539808_480.jpg":"480x320","h_11539808_340.jpg":"340x227","h_11539808_220.jpg":"220x147","pp_11539808_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539808_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539808_640.jpg":"640x814","pp_11539808_480.jpg":"480x611","pp_11539808_340.jpg":"340x432","pp_11539808_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1148","hd_11539778_1920.jpg":"1920x1080","k_11539778_1280.jpg":"1280x1280","k_11539778_1024.jpg":"1024x1024","k_11539778_640.jpg":"640x640","k_11539778_480.jpg":"480x480","k_11539778_340.jpg":"340x340","k_11539778_220.jpg":"220x220","o_11539778_1280.jpg":"1280x765","o_11539778_1024.jpg":"1024x612","o_11539778_640.jpg":"640x382","o_11539778_480.jpg":"480x287","o_11539778_340.jpg":"340x203","o_11539778_220.jpg":"220x131","h_11539778_1280.jpg":"1280x854","h_11539778_1024.jpg":"1024x683","h_11539778_640.jpg":"640x427","h_11539778_480.jpg":"480x320","h_11539778_340.jpg":"340x227","h_11539778_220.jpg":"220x147","pp_11539778_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539778_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539778_640.jpg":"640x814","pp_11539778_480.jpg":"480x611","pp_11539778_340.jpg":"340x432","pp_11539778_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1225","hd_11539774_1920.jpg":"1920x1080","k_11539774_1280.jpg":"1280x1280","k_11539774_1024.jpg":"1024x1024","k_11539774_640.jpg":"640x640","k_11539774_480.jpg":"480x480","k_11539774_340.jpg":"340x340","k_11539774_220.jpg":"220x220","o_11539774_1280.jpg":"1280x816","o_11539774_1024.jpg":"1024x653","o_11539774_640.jpg":"640x408","o_11539774_480.jpg":"480x306","o_11539774_340.jpg":"340x216","o_11539774_220.jpg":"220x140","h_11539774_1280.jpg":"1280x854","h_11539774_1024.jpg":"1024x683","h_11539774_640.jpg":"640x427","h_11539774_480.jpg":"480x320","h_11539774_340.jpg":"340x227","h_11539774_220.jpg":"220x147","pp_11539774_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539774_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539774_640.jpg":"640x814","pp_11539774_480.jpg":"480x611","pp_11539774_340.jpg":"340x432","pp_11539774_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11539792_1920.jpg":"1920x1080","k_11539792_1280.jpg":"1280x1280","k_11539792_1024.jpg":"1024x1024","k_11539792_640.jpg":"640x640","k_11539792_480.jpg":"480x480","k_11539792_340.jpg":"340x340","k_11539792_220.jpg":"220x220","o_11539792_1280.jpg":"1280x853","o_11539792_1024.jpg":"1024x682","o_11539792_640.jpg":"640x426","o_11539792_480.jpg":"480x320","o_11539792_340.jpg":"340x226","o_11539792_220.jpg":"220x146","h_11539792_1280.jpg":"1280x854","h_11539792_1024.jpg":"1024x683","h_11539792_640.jpg":"640x427","h_11539792_480.jpg":"480x320","h_11539792_340.jpg":"340x227","h_11539792_220.jpg":"220x147","pp_11539792_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539792_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539792_640.jpg":"640x814","pp_11539792_480.jpg":"480x611","pp_11539792_340.jpg":"340x432","pp_11539792_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1192","hd_11539790_1920.jpg":"1920x1080","k_11539790_1280.jpg":"1280x1280","k_11539790_1024.jpg":"1024x1024","k_11539790_640.jpg":"640x640","k_11539790_480.jpg":"480x480","k_11539790_340.jpg":"340x340","k_11539790_220.jpg":"220x220","o_11539790_1280.jpg":"1280x794","o_11539790_1024.jpg":"1024x635","o_11539790_640.jpg":"640x397","o_11539790_480.jpg":"480x298","o_11539790_340.jpg":"340x211","o_11539790_220.jpg":"220x136","h_11539790_1280.jpg":"1280x854","h_11539790_1024.jpg":"1024x683","h_11539790_640.jpg":"640x427","h_11539790_480.jpg":"480x320","h_11539790_340.jpg":"340x227","h_11539790_220.jpg":"220x147","pp_11539790_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539790_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539790_640.jpg":"640x814","pp_11539790_480.jpg":"480x611","pp_11539790_340.jpg":"340x432","pp_11539790_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11539802_1920.jpg":"1920x1080","k_11539802_1280.jpg":"1280x1280","k_11539802_1024.jpg":"1024x1024","k_11539802_640.jpg":"640x640","k_11539802_480.jpg":"480x480","k_11539802_340.jpg":"340x340","k_11539802_220.jpg":"220x220","o_11539802_1280.jpg":"1280x853","o_11539802_1024.jpg":"1024x682","o_11539802_640.jpg":"640x426","o_11539802_480.jpg":"480x320","o_11539802_340.jpg":"340x226","o_11539802_220.jpg":"220x146","h_11539802_1280.jpg":"1280x854","h_11539802_1024.jpg":"1024x683","h_11539802_640.jpg":"640x427","h_11539802_480.jpg":"480x320","h_11539802_340.jpg":"340x227","h_11539802_220.jpg":"220x147","pp_11539802_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539802_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539802_640.jpg":"640x814","pp_11539802_480.jpg":"480x611","pp_11539802_340.jpg":"340x432","pp_11539802_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11539804_1920.jpg":"1920x1080","k_11539804_1280.jpg":"1280x1280","k_11539804_1024.jpg":"1024x1024","k_11539804_640.jpg":"640x640","k_11539804_480.jpg":"480x480","k_11539804_340.jpg":"340x340","k_11539804_220.jpg":"220x220","o_11539804_1280.jpg":"1280x853","o_11539804_1024.jpg":"1024x682","o_11539804_640.jpg":"640x426","o_11539804_480.jpg":"480x320","o_11539804_340.jpg":"340x226","o_11539804_220.jpg":"220x146","h_11539804_1280.jpg":"1280x854","h_11539804_1024.jpg":"1024x683","h_11539804_640.jpg":"640x427","h_11539804_480.jpg":"480x320","h_11539804_340.jpg":"340x227","h_11539804_220.jpg":"220x147","pp_11539804_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539804_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539804_640.jpg":"640x814","pp_11539804_480.jpg":"480x611","pp_11539804_340.jpg":"340x432","pp_11539804_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1224","hd_11539806_1920.jpg":"1920x1080","k_11539806_1280.jpg":"1280x1280","k_11539806_1024.jpg":"1024x1024","k_11539806_640.jpg":"640x640","k_11539806_480.jpg":"480x480","k_11539806_340.jpg":"340x340","k_11539806_220.jpg":"220x220","o_11539806_1280.jpg":"1280x816","o_11539806_1024.jpg":"1024x652","o_11539806_640.jpg":"640x408","o_11539806_480.jpg":"480x306","o_11539806_340.jpg":"340x216","o_11539806_220.jpg":"220x140","h_11539806_1280.jpg":"1280x854","h_11539806_1024.jpg":"1024x683","h_11539806_640.jpg":"640x427","h_11539806_480.jpg":"480x320","h_11539806_340.jpg":"340x227","h_11539806_220.jpg":"220x147","pp_11539806_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539806_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539806_640.jpg":"640x814","pp_11539806_480.jpg":"480x611","pp_11539806_340.jpg":"340x432","pp_11539806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11539810_1920.jpg":"1920x1080","k_11539810_1280.jpg":"1280x1280","k_11539810_1024.jpg":"1024x1024","k_11539810_640.jpg":"640x640","k_11539810_480.jpg":"480x480","k_11539810_340.jpg":"340x340","k_11539810_220.jpg":"220x220","o_11539810_1280.jpg":"1280x853","o_11539810_1024.jpg":"1024x682","o_11539810_640.jpg":"640x426","o_11539810_480.jpg":"480x320","o_11539810_340.jpg":"340x226","o_11539810_220.jpg":"220x146","h_11539810_1280.jpg":"1280x854","h_11539810_1024.jpg":"1024x683","h_11539810_640.jpg":"640x427","h_11539810_480.jpg":"480x320","h_11539810_340.jpg":"340x227","h_11539810_220.jpg":"220x147","pp_11539810_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539810_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539810_640.jpg":"640x814","pp_11539810_480.jpg":"480x611","pp_11539810_340.jpg":"340x432","pp_11539810_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11539812_1920.jpg":"1920x1080","k_11539812_1280.jpg":"1280x1280","k_11539812_1024.jpg":"1024x1024","k_11539812_640.jpg":"640x640","k_11539812_480.jpg":"480x480","k_11539812_340.jpg":"340x340","k_11539812_220.jpg":"220x220","o_11539812_1280.jpg":"1280x853","o_11539812_1024.jpg":"1024x682","o_11539812_640.jpg":"640x426","o_11539812_480.jpg":"480x320","o_11539812_340.jpg":"340x226","o_11539812_220.jpg":"220x146","h_11539812_1280.jpg":"1280x854","h_11539812_1024.jpg":"1024x683","h_11539812_640.jpg":"640x427","h_11539812_480.jpg":"480x320","h_11539812_340.jpg":"340x227","h_11539812_220.jpg":"220x147","pp_11539812_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539812_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539812_640.jpg":"640x814","pp_11539812_480.jpg":"480x611","pp_11539812_340.jpg":"340x432","pp_11539812_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1093","hd_11539814_1920.jpg":"1920x1080","k_11539814_1280.jpg":"1280x1280","k_11539814_1024.jpg":"1024x1024","k_11539814_640.jpg":"640x640","k_11539814_480.jpg":"480x480","k_11539814_340.jpg":"340x340","k_11539814_220.jpg":"220x220","o_11539814_1280.jpg":"1280x728","o_11539814_1024.jpg":"1024x582","o_11539814_640.jpg":"640x364","o_11539814_480.jpg":"480x273","o_11539814_340.jpg":"340x193","o_11539814_220.jpg":"220x125","h_11539814_1280.jpg":"1280x854","h_11539814_1024.jpg":"1024x683","h_11539814_640.jpg":"640x427","h_11539814_480.jpg":"480x320","h_11539814_340.jpg":"340x227","h_11539814_220.jpg":"220x147","pp_11539814_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539814_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539814_640.jpg":"640x814","pp_11539814_480.jpg":"480x611","pp_11539814_340.jpg":"340x432","pp_11539814_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1132","hd_11539816_1920.jpg":"1920x1080","k_11539816_1280.jpg":"1280x1280","k_11539816_1024.jpg":"1024x1024","k_11539816_640.jpg":"640x640","k_11539816_480.jpg":"480x480","k_11539816_340.jpg":"340x340","k_11539816_220.jpg":"220x220","o_11539816_1280.jpg":"1280x754","o_11539816_1024.jpg":"1024x603","o_11539816_640.jpg":"640x377","o_11539816_480.jpg":"480x283","o_11539816_340.jpg":"340x200","o_11539816_220.jpg":"220x129","h_11539816_1280.jpg":"1280x854","h_11539816_1024.jpg":"1024x683","h_11539816_640.jpg":"640x427","h_11539816_480.jpg":"480x320","h_11539816_340.jpg":"340x227","h_11539816_220.jpg":"220x147","pp_11539816_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539816_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539816_640.jpg":"640x814","pp_11539816_480.jpg":"480x611","pp_11539816_340.jpg":"340x432","pp_11539816_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11539818_1920.jpg":"1920x1080","k_11539818_1280.jpg":"1280x1280","k_11539818_1024.jpg":"1024x1024","k_11539818_640.jpg":"640x640","k_11539818_480.jpg":"480x480","k_11539818_340.jpg":"340x340","k_11539818_220.jpg":"220x220","o_11539818_1280.jpg":"1280x853","o_11539818_1024.jpg":"1024x682","o_11539818_640.jpg":"640x426","o_11539818_480.jpg":"480x320","o_11539818_340.jpg":"340x226","o_11539818_220.jpg":"220x146","h_11539818_1280.jpg":"1280x854","h_11539818_1024.jpg":"1024x683","h_11539818_640.jpg":"640x427","h_11539818_480.jpg":"480x320","h_11539818_340.jpg":"340x227","h_11539818_220.jpg":"220x147","pp_11539818_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539818_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539818_640.jpg":"640x814","pp_11539818_480.jpg":"480x611","pp_11539818_340.jpg":"340x432","pp_11539818_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2768","hd_11539820_1920.jpg":"1920x1080","k_11539820_1280.jpg":"1280x1280","k_11539820_1024.jpg":"1024x1024","k_11539820_640.jpg":"640x640","k_11539820_480.jpg":"480x480","k_11539820_340.jpg":"340x340","k_11539820_220.jpg":"220x220","o_11539820_1280.jpg":"1280x1845","o_11539820_1024.jpg":"1024x1476","o_11539820_640.jpg":"640x922","o_11539820_480.jpg":"480x692","o_11539820_340.jpg":"340x490","o_11539820_220.jpg":"220x317","h_11539820_1280.jpg":"1280x854","h_11539820_1024.jpg":"1024x683","h_11539820_640.jpg":"640x427","h_11539820_480.jpg":"480x320","h_11539820_340.jpg":"340x227","h_11539820_220.jpg":"220x147","pp_11539820_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539820_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539820_640.jpg":"640x814","pp_11539820_480.jpg":"480x611","pp_11539820_340.jpg":"340x432","pp_11539820_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_11539822_1920.jpg":"1920x1080","k_11539822_1280.jpg":"1280x1280","k_11539822_1024.jpg":"1024x1024","k_11539822_640.jpg":"640x640","k_11539822_480.jpg":"480x480","k_11539822_340.jpg":"340x340","k_11539822_220.jpg":"220x220","o_11539822_1280.jpg":"1280x853","o_11539822_1024.jpg":"1024x682","o_11539822_640.jpg":"640x426","o_11539822_480.jpg":"480x320","o_11539822_340.jpg":"340x226","o_11539822_220.jpg":"220x146","h_11539822_1280.jpg":"1280x854","h_11539822_1024.jpg":"1024x683","h_11539822_640.jpg":"640x427","h_11539822_480.jpg":"480x320","h_11539822_340.jpg":"340x227","h_11539822_220.jpg":"220x147","pp_11539822_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539822_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539822_640.jpg":"640x814","pp_11539822_480.jpg":"480x611","pp_11539822_340.jpg":"340x432","pp_11539822_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1023","hd_11539824_1920.jpg":"1920x1080","k_11539824_1280.jpg":"1280x1280","k_11539824_1024.jpg":"1024x1024","k_11539824_640.jpg":"640x640","k_11539824_480.jpg":"480x480","k_11539824_340.jpg":"340x340","k_11539824_220.jpg":"220x220","o_11539824_1280.jpg":"1280x682","o_11539824_1024.jpg":"1024x545","o_11539824_640.jpg":"640x341","o_11539824_480.jpg":"480x255","o_11539824_340.jpg":"340x181","o_11539824_220.jpg":"220x117","h_11539824_1280.jpg":"1280x854","h_11539824_1024.jpg":"1024x683","h_11539824_640.jpg":"640x427","h_11539824_480.jpg":"480x320","h_11539824_340.jpg":"340x227","h_11539824_220.jpg":"220x147","pp_11539824_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539824_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539824_640.jpg":"640x814","pp_11539824_480.jpg":"480x611","pp_11539824_340.jpg":"340x432","pp_11539824_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x991","hd_11539826_1920.jpg":"1920x1080","k_11539826_1280.jpg":"1280x1280","k_11539826_1024.jpg":"1024x1024","k_11539826_640.jpg":"640x640","k_11539826_480.jpg":"480x480","k_11539826_340.jpg":"340x340","k_11539826_220.jpg":"220x220","o_11539826_1280.jpg":"1280x660","o_11539826_1024.jpg":"1024x528","o_11539826_640.jpg":"640x330","o_11539826_480.jpg":"480x247","o_11539826_340.jpg":"340x175","o_11539826_220.jpg":"220x113","h_11539826_1280.jpg":"1280x854","h_11539826_1024.jpg":"1024x683","h_11539826_640.jpg":"640x427","h_11539826_480.jpg":"480x320","h_11539826_340.jpg":"340x227","h_11539826_220.jpg":"220x147","pp_11539826_1280.jpg":"1280x1628","pp_11539826_1024.jpg":"1024x1303","pp_11539826_640.jpg":"640x814","pp_11539826_480.jpg":"480x611","pp_11539826_340.jpg":"340x432","pp_11539826_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1185","hd_9800574_1920.jpg":"1920x1080","k_9800574_1280.jpg":"1280x1280","k_9800574_1024.jpg":"1024x1024","k_9800574_640.jpg":"640x640","k_9800574_480.jpg":"480x480","k_9800574_340.jpg":"340x340","k_9800574_220.jpg":"220x220","o_9800574_1280.jpg":"1280x790","o_9800574_1024.jpg":"1024x632","o_9800574_640.jpg":"640x395","o_9800574_480.jpg":"480x296","o_9800574_340.jpg":"340x209","o_9800574_220.jpg":"220x135","h_9800574_1280.jpg":"1280x854","h_9800574_1024.jpg":"1024x683","h_9800574_640.jpg":"640x427","h_9800574_480.jpg":"480x320","h_9800574_340.jpg":"340x227","h_9800574_220.jpg":"220x147","pp_9800574_1280.jpg":"1280x1628","pp_9800574_1024.jpg":"1024x1303","pp_9800574_640.jpg":"640x814","pp_9800574_480.jpg":"480x611","pp_9800574_340.jpg":"340x432","pp_9800574_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8020455 Threads: 5 Questions: 1663601984 Slow queries: 4949174 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112089803 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/s-ovom-folijom-brod-najmanje-pet-godina-ne-treba-nikakav-zastitni-tretman-1222536 [printLink] => /om/nautika/s-ovom-folijom-brod-najmanje-pet-godina-ne-treba-nikakav-zastitni-tretman-1222536?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 641749 [name] => antifouling [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-21 09:08:36 [main_article_id] => 0 [alias] => antifouling [link] => /tag/antifouling ) [1] => stdClass Object ( [id] => 674610 [name] => antifouling za brod [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-04-18 20:04:03 [main_article_id] => 0 [alias] => antifouling-za-brod [link] => /tag/antifouling-za-brod ) [2] => stdClass Object ( [id] => 690059 [name] => folija za trup broda [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-08 08:49:05 [main_article_id] => 0 [alias] => folija-za-trup-broda [link] => /tag/folija-za-trup-broda ) [3] => stdClass Object ( [id] => 690060 [name] => Avery Dennison [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-08 08:49:05 [main_article_id] => 0 [alias] => avery-dennison [link] => /tag/avery-dennison ) [4] => stdClass Object ( [id] => 690061 [name] => MacGlide [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-08 08:49:06 [main_article_id] => 0 [alias] => macglide [link] => /tag/macglide ) [5] => stdClass Object ( [id] => 690062 [name] => folija MacGlide [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-09-08 08:49:06 [main_article_id] => 0 [alias] => folija-macglide [link] => /tag/folija-macglide ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEOTROVNA INOVACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Glatka nevolja za morske alge: s ovom folijom brod najmanje pet godina ne treba nikakav zaštitni tretman, osim ponekad vode i spužve [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3260 [name] => Željko Simunić [username] => zeljko.simunic [email] => zeljko.simunic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$2dTHC6E6JKxXZQhLPHc1duOpzkg2uCgPXZWnHVdyQDw9ueBy.ppmW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zeljko-simunic-3260 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1774 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/56939905c2f0af4a521e539bff3e8bbf?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539808.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Božidar Vukičević/Cropix [mainImageDesc] =>

Pomoć je potrebna da folija legne bez nabora

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539808.jpg [title] =>

Pomoć je potrebna da folija legne bez nabora

Božidar Vukičević/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539778.jpg [title] =>

Brušenje i priprema trupa za nanošenje samonivelirajućeg prajmera International VC-Tar2e

Božidar Vukičević/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539774.jpg [title] =>

Priprema prajmera za apliciranje

Božidar Vukičević/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539792.jpg [title] =>

Nanošenje temeljnog prajmera

Božidar Vukičević/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539790.jpg [title] =>

Čišćenje i odmašćivanje neposredno prije stavljanja folije na pripremljeni trup

Božidar Vukičević/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539802.jpg [title] =>

Početak postavljanja MacGlide folije

Božidar Vukičević/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539804.jpg [title] =>

Folija se mora idealno zalijepiti na trup

Božidar Vukičević/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539806.jpg [title] =>

Trake su široke 61 centimetar

Božidar Vukičević/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539810.jpg [title] =>

Skalpelom se režu pojedini komadi...

Božidar Vukičević/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539812.jpg [title] =>

...i između njih ostavljaju fuge od 2 do 5 mm

Božidar Vukičević/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539814.jpg [title] =>

Folija se isporučuje u rolama

Božidar Vukičević/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539816.jpg [title] =>

Priprema prajmera za popunu fuga

Božidar Vukičević/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539818.jpg [title] =>

Nanošenje MacGlide prajmera i boje na fuge između folija

Božidar Vukičević/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539820.jpg [title] =>

Ovako izgleda spoj folija

Božidar Vukičević/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539822.jpg [title] =>

Svi se spojevi zaštite i obojaju

Božidar Vukičević/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539824.jpg [title] =>

Posebni MacGlide prajmer

Božidar Vukičević/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/11539826.jpg [title] =>

MacGlide Top Coat je završna boja za fuge

Božidar Vukičević/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2019/08/26/9800574.jpg [title] =>

MacGlide antifoluling folije za brodski trup

Božidar Vukičević/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Vlasnici plovila svih vrsta i veličina od pamtivijeka se muče s morskom vegetacijom koja se tijekom vremena hvata na uronjeni dio trupa. Jedna od posljedica pojave nakupina trave i školjaka je manja brzina broda, a druga je, u ova moderna vremena, veći trošak goriva.

Iako problem s vegetacijom u prvi mah izgleda bezazlen, američki mediji su svojevremeno objavili podatak kako njihova US Navy godišnje troši oko 500 milijuna dolara na veću potrošnju goriva uzrokovanu obraslim trupovima, odnosno čišćenje nakupina na ratnim brodovima i tretman s raznim antifouling sredstvima.

U Europi se svake godine potroši gotovo 150.000 tona antivegetativne boje koja sadrži biocide i pesticide, kako bi se odbili vodeni organizmi od pričvršćivanja na trup.

Međutim, ove boje u mora ispuštaju otrovne supstancije s vrlo negativnim učinkom na morsku floru i faunu. Stoga u duhu ekološke svijesti razne tvrtke i stručnjaci na svim meridijanima traže načine kako eliminirati travu bez zagađivanja mora.

Inovativna alternativa

Jedno od rješenja nudi tvrtka Avery Dennison iz Novog Zelanda u obliku proizvoda nazvanog MacGlide. Riječ je o inovativnoj samoljepivoj foliji koja odgovara svim vrstama brodova (motornjaci i jedrilice) manjim od 40 m, te dizajniranim za postizanje brzine do 30 čvorova.

---

image

Folija se isporučuje u rolama

Božidar Vukičević/Cropix
---

MacGlide je nastao zajedničkim radom MacTaca (brend Avery Dennisona), proizvođača ljepljivih filmova visokih performansi, te američke tvrtke PPG Industries, koja je najveći svjetski proizvođač boja i premaza.

Njihov ljepljivi film koji se postavlja na uronjeni dio plovila, predstavlja inovativnu alternativu i za razliku od klasičnih antivegetativnih boja ne zagađuje more.

Na taj način, ističu Novozelanđani, ova folija čuva morski svijet i, posredno, ljudsko zdravlje. Ljepljiva boja ima pet slojeva – transparentni zaštitni film, anti-adherent silikonski premaz, ljepljivi premaz, adhesiv polypropylen film i zaštitni papir. Težina mu je 440 grama po m2, a debljina 0,42 mm.

---

image

Ovako izgleda spoj folija

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pet godina testiranja

Folija MacGlide nije, naravno, nastala u par dana nego je rezultat nekoliko godina istraživanja i razvoja, s time da je testiranje na motornjacima i jedrilicama u akvatoriju Europe, i to na raznim mjestima radi različitog saliniteta, trajalo čak 5 godina.

MacGlide foliju mogu aplicirati i sami vlasnici brodova, ali je ipak najbolje kada je postavljaju profesionalci, jer su prošli i platili edukativni praktični program.

To je bilo neophodno s obzirom na to da postoje različite vrste trupova i proces katkad nije jednostavan.

Štoviše, aplikacija traje barem jedan cijeli dan za dva profesionalna meštra naoružana specijalnim skalpelima. Istini za volju, mogu to naučiti i malo spretniji vlasnici plovila, koji puno stvari rade po sustavu uradi sam, ali će im za to trebati barem 2 dana. Problem je u tome što silikon ne drži silikon. Zato se folije, koje se nude u roli širine 61 cm, ne smiju preklapati.

Između moraju biti fuge

U taj spoj bi s vremenom sigurno ušla vegetacija, stoga se između dvije folije ostavlja fuga širine od 2 do 5 mm, što svakako predstavlja dodatnu faturu. U fugu treba staviti puno prajmera, pa se onda sat ili dva nakon toga kistom nanosi identična boja. Dodatni je problem što folija na provi mora biti postavljena u jednom komadu, pa i to zahtijeva malo više spretnosti.

---

image

Priprema prajmera za popunu fuga

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Nanošenje MacGlide prajmera i boje na fuge između folija

Božidar Vukičević/Cropix
---

​Prvi korak u aplikaciji je priprema trupa. Kod novih plovila trup se odmašćuje s MAC Cleanerom, odnosno izopropilnim alkoholom. Ako je riječ o već korištenom brodu na kojem već postoji premaz antivegetativne boje, treba ga ukloniti sve do prajmera, ako je dobar. Ako nije, onda treba brusiti sve do gelcoata kako bi se MacGlide film primijenio direktno na njega.

Drugi korak je primjena ljepljivog premaza u poprečnim trakama bez ostavljanja zone preklapanja, dok je posljednja, treća faza pečaćenje rubova. To se obavlja uz pomoć MacGlide prajmera (služi za lijepljenje) i MacGlide Top Coata, što je ustvari lak.

---

image

Brušenje i priprema trupa za nanošenje samonivelirajućeg prajmera International VC-Tar2e

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Priprema prajmera za apliciranje

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Nanošenje temeljnog prajmera

Božidar Vukičević/Cropix
---

---

image

Čišćenje i odmašćivanje neposredno prije stavljanja folije na pripremljeni trup

Božidar Vukičević/Cropix
---

Pet godina jamstva

O inovativnoj zaštitnoj foliji smo za Otvoreno more par sati razgovarali s Igorom Bulom (52), suvlasnikom tvrtke Brodomehanika iz Žrnovnice kod Splita koja je distributer proizvoda MacGlide za Hrvatsku.

Osim toga, naš urednik fotografije Božo Vukičević snimio je cijeli proces nanošenja folije na jednog starog Galeba, dužine 6,75 m, kako bi svi mogli vidjeti kako se to radi. Jamstvo na MacGlide foliju traje 5 godina, ako je postavljaju stručne osobe.

– Njezin najgornji sloj je silikonski i na njega se ne hvataju morski organizmi, jer nema poroznosti. Folija ima UV zaštitu i otporna je na sunce, ali treba pripaziti da se brod već obložen folijom opere blagim rastvorom deterdženta prije porinuća, ako je dugo stajao vani.

Naime, prilikom duljeg boravka na suhome na silikon se može nalijepiti prašina, a onda se na njoj u moru skuplja trava. Međutim, čak i kada se na trupu pojave morski organizmi, oni će sami otpasti čim se zaplovi brzinom većom od 7 čvorova. Površina silikona, naime, toliko je glatka da će ih trenje s morem lako skinuti – kazao nam je Bule.

Gumenjak je pravi primjer

- U srpnju 2018. na Brijunima smo lijepili foliju na gumenjak RIS Marine 850, koji je gotovo godinu dana bio u moru i nikako nije vađen vani. Godinu dana od toga na gumenjaku je 99,9 posto trupa čisto od bilo kakvih nakupina. Mislim da bolje reklame od toga nema i folija na Jadranu očito dobro štiti - kaže Bule.

Popravak oštećenja

O čemu je bitno voditi računa kod pripreme trupa?

– Stari antivegetativni premaz mora biti uklonjen. Osim brušenja, stari antifouling se skupa s prajmerom može ukloniti pjeskarenjem sve do gelcoata. U tom slučaju na gelcoat valja nanijeti International VC-Tar2, jer je to jedini epoxy prajmer sa svojstvom samoniveliranja. Nanosi se u dvije ruke i sušenje traje dva dana. Iza toga slijedi čišćenje površine sredstvom za odmašćivanje i tek onda lijepljenje folije.

Kako se popravljaju mehanička oštećenja površine folije?

– Oštećenja može popraviti sam vlasnik plovila. To je lako kada se radi o manjim oderotinama, jer se tada površina odmašćuje i potom se na nju stavljaju MacGlide prajmer i boja. Ako je oštećenje veće, taj se komad reže skalpelom i uklanja. Zatim slijedi odstranjivanje suvišnog ljepila, pa čišćenje s MacTac sredstvom za odmašćivanje. Tek se tada lijepi novi dio folije, koja se može kupiti refužo po dužnome metru. A spojevi se zabrtve s malo prajmera i boje.

Voda i spužva

Na koji način se zaštićeni dio trupa pere? Može li folija na trupu izdržati pranje s visokotlačnim peračima?

MacGlide se pere vodom i spužvom, ako se na nju ipak uhvatilo nešto trave. U praksi sam se uvjerio kako se samo pobriše spužvom i sve otpada. Doduše, na spojevima zna biti nešto vegetacije, ali se ona lako odstrani. Kada pričamo o miniwashu, onda će folija bez problema izdržati mlaz s 25 cm udaljenosti. Bliže od toga se ne preporučuje.

---

image

Početak postavljanja MacGlide folije

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Folija se mora idealno zalijepiti na trup

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Trake su široke 61 centimetar

Božidar Vukičević/Cropix
---

Može li se MacGlide aplicirati na petu i propeler?

– Ne, folija nije predviđena za ta mjesta na plovilu.

Proizvođač navodi cijeli niz prednosti zaštitne folije. Koje su najvažnije?

– Mislim da je to 5 godina jamstva uz jednostavno održavanje, spužvom i vodom uz minimalni trošak. Folija je osim toga vodonepropusna, reducira osmozu i osigurava niži sadržaj vlage u trupu nego bilo koja konvencionalna boja protiv obrastanja. Osim toga, za 5-6 posto smanjuje potrošnju goriva, a kod jedrilica, ovisno o dizajnu trupa, povećava brzinu jedrenja za 4-5 posto. Važna je i što u plovidbi bržoj od 7 do 8 čvorova vegetacija sama otpada, jer joj je površina previše glatka.

---

image

Skalpelom se režu pojedini komadi...

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

...i između njih ostavljaju fuge od 2 do 5 mm

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

Svi se spojevi zaštite i obojaju

Božidar Vukičević/Cropix
---

Cijena po kvadratu

Ne smijemo na kraju zaboraviti cijenu i računicu na duže staze jer je to bitan podatak za one što razmišljaju o prelasku na foliju?

– Isplativost ulaganja svaki vlasnik broda može sam izračunati. Ako mi postavljamo foliju na trup, cijena je 1000 kuna po četvornom metru (cijena prije koronakrize i inflacije - nap. portal Otvoreno more).

To uključuje odmašćivanje površine, lijepljenje i zaštitu spojeva. Ako je stanje trupa takvo da mu treba čišćenje starog antifoulinga i prajmera ispod njega sve do gelcoata, onda taj dio pripreme plaća vlasnik.

Navedite nam neki ogledni primjer da izračun ljudima bude lakši?

– Možda je najbolje za primjer uzeti jedrilicu dugu 8,5 m. Na njoj uronjiva površina iznosi oko 22 m2, što je u prijevodu 22.000 kuna, ali ste onda mirni po pitanju trave i školjaka najmanje 5 godina – kazao nam je Igor Bule.

---

image

Posebni MacGlide prajmer

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

MacGlide Top Coat je završna boja za fuge

Božidar Vukičević/Cropix
------
image

MacGlide antifoluling folije za brodski trup

Božidar Vukičević/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix Božidar Vukičević/Cropix
Božidar Vukičević/Cropix

Pomoć je potrebna da folija legne bez nabora

Božidar Vukičević/Cropix

Brušenje i priprema trupa za nanošenje samonivelirajućeg prajmera International VC-Tar2e

Božidar Vukičević/Cropix

Priprema prajmera za apliciranje

Božidar Vukičević/Cropix

Nanošenje temeljnog prajmera

Božidar Vukičević/Cropix

Čišćenje i odmašćivanje neposredno prije stavljanja folije na pripremljeni trup

Božidar Vukičević/Cropix

Početak postavljanja MacGlide folije

Božidar Vukičević/Cropix

Folija se mora idealno zalijepiti na trup

Božidar Vukičević/Cropix

Trake su široke 61 centimetar

Božidar Vukičević/Cropix

Skalpelom se režu pojedini komadi...

Božidar Vukičević/Cropix

...i između njih ostavljaju fuge od 2 do 5 mm

Božidar Vukičević/Cropix

Folija se isporučuje u rolama

Božidar Vukičević/Cropix

Priprema prajmera za popunu fuga

Božidar Vukičević/Cropix

Nanošenje MacGlide prajmera i boje na fuge između folija

Božidar Vukičević/Cropix

Ovako izgleda spoj folija

Božidar Vukičević/Cropix

Svi se spojevi zaštite i obojaju

Božidar Vukičević/Cropix

Posebni MacGlide prajmer

Božidar Vukičević/Cropix

MacGlide Top Coat je završna boja za fuge

Božidar Vukičević/Cropix

MacGlide antifoluling folije za brodski trup

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/s-ovom-folijom-brod-najmanje-pet-godina-ne-treba-nikakav-zastitni-tretman-1222536 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b7bf69342227efa370685edec9e151421e288c68 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Glatka+nevolja+za+morske+alge%3A+s+ovom+folijom+brod+najmanje+pet+godina+ne+treba+nikakav+za%C5%A1titni+tretman%2C+osim+ponekad+vode+i+spu%C5%BEve&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fs-ovom-folijom-brod-najmanje-pet-godina-ne-treba-nikakav-zastitni-tretman-1222536 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fs-ovom-folijom-brod-najmanje-pet-godina-ne-treba-nikakav-zastitni-tretman-1222536 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => NEOTROVNA INOVACIJA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

NEOTROVNA INOVACIJAGlatka nevolja za morske alge: s ovom folijom brod najmanje pet godina ne treba nikakav zaštitni tretman, osim ponekad vode i spužve

Piše Željko Simunić
8. rujna 2022. - 08:27

Vlasnici plovila svih vrsta i veličina od pamtivijeka se muče s morskom vegetacijom koja se tijekom vremena hvata na uronjeni dio trupa. Jedna od posljedica pojave nakupina trave i školjaka je manja brzina broda, a druga je, u ova moderna vremena, veći trošak goriva.

Iako problem s vegetacijom u prvi mah izgleda bezazlen, američki mediji su svojevremeno objavili podatak kako njihova US Navy godišnje troši oko 500 milijuna dolara na veću potrošnju goriva uzrokovanu obraslim trupovima, odnosno čišćenje nakupina na ratnim brodovima i tretman s raznim antifouling sredstvima.

U Europi se svake godine potroši gotovo 150.000 tona antivegetativne boje koja sadrži biocide i pesticide, kako bi se odbili vodeni organizmi od pričvršćivanja na trup.

Međutim, ove boje u mora ispuštaju ...

18. svibanj 2024 05:44