stdClass Object ( [id] => 536208 [title] => Kako su Nautika, Olimpija i Dunat prošli put od slave do smetlišta: ovo su tužne priče o drvenim veteranima burne prošlosti [alias] => sjetna-prica-o-drvenim-veteranima-burne-proslosti [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Mlađim naraštajima posve su nepoznati ti stihovi nekoć vrlo popularne skladbe Di je meštar Ivo, koja se, ako nigdje drugdje, mogla čuti svakoga ponedjeljka u radijskome programu Emisija za pomorce. Taj se program već odavna zove Pomorska večer, a blagoglagoljivi brodski meštar Ive tamo više ne gostuje. Ništa neobično jer je meštra Ivu skladatelj Mario Nardelli osmislio još tamo 1958. godine, a već desetljećima na brodovima nema ni meštara!

Gospar Ivo Batričević nije brodski meštar, ali jest pomorac, a još više zaljubljenik u more i brodove. Imali smo već prigode pisati o njegovoj zbirci od 150 tisuća slika brodova, no ovdje su mnogo važnije riječi! Da nije gospara Iva i njegovih živih sjećanja, ne bismo mogli ispričati štoriju o brodu Nautika čija je slava okončana na riječkome – deponiju!

Drveni veteran

Niste čuli za tužni kraj Nautike? Dakako, jer novine nisu donijele vijest o dramatičnoj smrti drvenoga veterana 11. studenoga 2013. godine. Medijski je obraz osvjetlao samo Dnevnik.hr, portal Nove TV, koji je objavio izvanredni videouradak očevidca tužnoga događaja.

Dakako da je u potpunoj tišini prošlo njezino ovogodišnje vađenje i činjenica da je brod s dna luke podignut u komadima koji su otpremljeni na smetlište. Daleko bi nas odvela rasprava o pomorskim vijestima u današnjim medijima, pa za sve koji to ne znaju kažimo zašto je Nautika stekla slavu i kako je tako neslavno skončala.

Tko je god u Rijeci vidio Nautiku, a ona je po Kvarneru plovila i ribu lovila gotovo četiri desetljeća, teško da bi povjerovao da je ta plivarica, duga nepuna 24 metra, čak 24 godine bila školski brod dubrovačke Srednje pomorske škole i da su na njoj zanat ispekli naraštaji vrsnih pomoraca!

---

image
Nautika u Gružu s postrojenim budućim kapetanima
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

A uistinu je tako bilo. U pomorskoj publicistici dostupan je tek podatak da je nekadašnja ribarica 1951. dodijeljena tadašnjemu Pomorskome tehnikumu u Dubrovniku, da joj je idućega ljeta ime promijenjeno u Nautika, te da je prodana 1976. godine.

Dodajmo da je, pod imenom Lošinj, brod izgrađen u Malome Lošinju 1947. godine za tamošnje Kotarsko ribarsko poduzeće XX. april, zajedno s blizancem Cresom koji danas plovi kao turistički Dalmatino. Tri desetljeća poslije kupila ga je tada moćna riječka tvrtka Riba, a 1979. bio je temeljito uređen u Betini. Cijelo je vrijeme bio na Kvarneru, često je mijenjao gospodare, a prema podatcima Hrvatskoga registra brodova posljednji mu je vlasnik bila tvrtka Anting.

No što je bilo u Dubrovniku?

Neslužbeni biograf

Srećom tu je gospar Ivo, neslužbeni biograf Nautike. Posve razumljivo jer je dugo godina zapovjednik broda bio njegov otac Velimir Batričević, pa bi se moglo reći da je, osobito ljeti, Ivo na brodu bio češće nego kući. Njegova sjećanja na te godine, ljude i događaje ispunila bi debelu knjigu, a neka danas zvuče nevjerojatno.

Poput podatka da su tim brodićem profesori dubrovačke Pomorske škole šezdesetih godina išli na izlet u Bari ili da su 1974. učenici osmoga razreda iz Stona Nautikom putovali na ekskurziju do Mljeta, Lastova, Splita, Trogira i Kaštela.

Uz praktičnu obuku za buduće nautičare i strojare, Nautika je ponajviše plovila trbuhom za kruhom, prevozeći teret i putnike kako bi se nešto zaradilo. Posebno se gospar Ivo sjeća putovanja do Visa, gdje je uz dozvolu ondašnje JNA brod u vanjskim uvalama krcao na stotine vreća ružmarina i drugoga ljekovitoga bilja za dubrovačko Dalmacija bilje. Ljeti je dva puta mjesečno Nautika iz Slanoga do odmarališta na Jakljanu prevozila smjenu od više od 300 djece s mnoštvom prtljage.

---

image
Most školskoga broda – Velimir Batričević posve lijevo
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Danas se malo tko toga sjeća, no ostaje zapisano i na rijetkim slika zabilježeno da je bila školski brod! Kakva je na ribarici od 24 metera mogla biti priprema za naveganje na teretnjacima od 150 metara, lako je i slutiti, no znanje, umješnost i smjelost pomoraca koji su na njoj prvi put osjetili more ostali su neprijeporni.

U društvu riba

Hoće li stopama Nautike krenuti ribarica Olimpija, ostaje vidjeti, no kako vrijeme prolazi sve su manje nade da će ponovno zaploviti! Ni za njezino stradanje teško da je tko čuo, jer je vijest o tome objavio samo Večernji list. Dogodilo se to 24. siječnja 2014. na mrtvome vezu ribarske luke u Svetome Kaji, a zapravo nekadašnjemu Brodospasovu groblju brodova. 

Sama zla sudbina ne bi je posebno izdvojila od drugih da nije mnogih u Dalmaciji kojima ime Olimpija odmah ne zazvoni u sjećanju. A to znači da dobro pamte, jer je priča započela prije skoro 40 godina! Slobodna Dalmacija je 17. kolovoza 1984. objavila vijest da je Općinski sud za prekršaje u Šibeniku donio rješenje o oduzimanju ribarice Olimpia, a da je njezin zapovjednik Francesco Serafini iz Giulianove kažnjen novčano: 576.456 dinara ili tada 2600 maraka.

---

image
Olimpija na groblju brodova u Svetome Kaji
Arhiv/Cropix
---

Tri dana prije Olimpia je zatečena u krivolovu kod Jabuke, no ne bi bila oduzeta da Serafini nije već četiri-pet puta bio hvatan i kažnjavan zbog krivolova. Inače je ta tipična talijanska koćarica, duga 26,2 i široka 6,6 metara, izgrađena 1971. godine u brodogradilištu Fratelli Anconetani u mjestu Civitanova Marche pod imenom Cecilia Memena, ali je vrlo brzo postala Olimpia, a vlasnik joj je bio Girio Palestrini iz Giulianove.

Sredina osamdesetih godina 20. stoljeća bilo je vrijeme masovnoga talijanskoga krivolova u našim vodama, pa je mnogo ribarica bilo i zaplijenjeno. Olimpia je od 24. kolovoza 1984. bila vezana u Jezerima na Murteru, no na dražbu je trebalo čekati sve do prosinca 1986. godine. Javna je prodaja održana u Mjesnoj zajednici Jezera (!?), a nakon žestokoga pripetavanja koćaricu je kupilo riječko poduzeće Velebit. Dobro upućeni su znali da se iza Velebita krije sustav kaznionica, od Gologa otoka nadalje.

Dodano slovo

To se i potvrdilo kada je brod pod imenom Prvić 1 u Lučkoj kapetaniji Rijeka upisan na Kazneno popravni dom Valtura. Ipak, samo tri godine poslije kupuje ga zadruga iz Lovišta, koja se za brod žestoko borila i na dražbi u Jezerima, starome imenu dodala j i eto Olimpije.

Po njezinoj krmi na groblju brodova u Svetome Kaji bila je podrtina što je nekoć ponosno nosila imena Borovnik i Gusar.

---

image
Potopljeni turistički brod Gusar
Arhiv/Cropix
---

O brodu iznimno bogatoga životopisa a tužnoga kraja, iscrpno sam pisao u Otvorenom moru još u rujnu 2011. godine i priču zaključio riječima:

– Nejasno je tko bi ga, kada i kako mogao ukloniti iz Svetoga Kaje. Brod je predmet sudskoga spora, a to upućenima sve govori. 

A kad je o drvenim starcima, svojevrsnim mučenicima, riječ, već godinu i pol dana dužan sam čitateljima jedan odgovor. Slobodna Dalmacija je 11. siječnja 2011. objavila kratku vijest Potopljeni brod vadi se iz uvale Vitrenjak popraćenu izvanrednom, no nadasve turobnom fotografijom.

Stizali su mi upiti – koji je to brod?, znate li nešto o brodu iz Vitrenjaka?...Takva bi pitanja bila teško razumljiva, da sama vijest nije upućivala na veliku tajnu! Pisalo da je brod toliko davno potonuo da mu se ne zna ni ime, pa čak ni namjena iako se pretpostavlja da je riječ o turističkome brodu, te da nije poznato ni tko je bio zadnji vlasnik broda i zašto je na koncu na takav način završio u uvali.

Nema misterija

Bilo je dostatno da novinar prošeta do Lučke kapetanije u Zadru pa dozna da je taj misteriozni brod zapravo stari Dunat i da mu je vlasnik Frane Buškulić, a kod ljudi iz luke saznao bi da je na plitko dno Vitrenjaka legao u ljeto 1997. godine, a ne prije 25 godina, kako je napisano. Eto, dakle, odgovora našim čitateljima, makar i s tolikim zakašnjenjem!

Kažimo da je Dunat bio drveni teretnjak dug 29,6 i širok 7,1 metar, nosivosti 200 tona, izgrađen 1947. u Veneciji za Guida Trevisana u njegovom vlastitom brodogradilištu. Zvao se i Anita i Anita G. i Anita Madre, a Trevisan ga je 1971. prodao Općoj poljoprivrednoj zadruzi iz Punta. Tamo su mu odabrali ime Dunat.

Frane Buškulić ga je kupio 1980. od puntarske tvrtke Kvarner, a pet ljeta poslije počeo preuređivati za turistička putovanja. No, uslijedile su pravne bitke s vlasnicima lučice, dovoljno duge da se Dunat posve potone, pod morem se raspadne i na kraju tužne balade poput Nautike dospije na smetlište...

---

image
Odredište deponij – izvlačenje ostataka Dunata iz uvale Vitrenjak
Arhiv/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => brodovi i sudbine 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2014-05-19 12:44:38 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Marijan Žuvić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-09-23 09:39:15 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-09-23 09:04:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 111 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717781.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717793.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717791.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717789.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717785.jpg","\/images\/slike\/2014\/05\/19\/3717786.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Arhiv\/Cropix","Arhiv\/Cropix","Arhiv\/Cropix","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a","Privatni arhiv Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Na Kvarneru 40 godina \u2013 oronula ribarica Nautika","Olimpija na groblju brodova u Svetome Kaji","Potopljeni turisti\u010dki brod Gusar","Odredi\u0161te deponij \u2013 izvla\u010denje ostataka Dunata iz uvale Vitrenjak","Nautika u Gru\u017eu s postrojenim budu\u0107im kapetanima","Most \u0161kolskoga broda \u2013 Velimir Batri\u010devi\u0107 posve lijevo"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:59","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1544x1493","hd_3717781_1920.jpg":"1920x1080","k_3717781_1280.jpg":"1280x1280","k_3717781_1024.jpg":"1024x1024","k_3717781_640.jpg":"640x640","k_3717781_480.jpg":"480x480","k_3717781_340.jpg":"340x340","k_3717781_220.jpg":"220x220","o_3717781_1280.jpg":"1280x1237","o_3717781_1024.jpg":"1024x990","o_3717781_640.jpg":"640x618","o_3717781_480.jpg":"480x464","o_3717781_340.jpg":"340x328","o_3717781_220.jpg":"220x212","h_3717781_1280.jpg":"1280x854","h_3717781_1024.jpg":"1024x683","h_3717781_640.jpg":"640x427","h_3717781_480.jpg":"480x320","h_3717781_340.jpg":"340x227","h_3717781_220.jpg":"220x147","pp_3717781_1280.jpg":"1006x1280","pp_3717781_1024.jpg":"805x1024","pp_3717781_640.jpg":"503x640","pp_3717781_480.jpg":"377x480","pp_3717781_340.jpg":"267x340","pp_3717781_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_3717793_1920.jpg":"1920x1080","k_3717793_1280.jpg":"1280x1280","k_3717793_1024.jpg":"1024x1024","k_3717793_640.jpg":"640x640","k_3717793_480.jpg":"480x480","k_3717793_340.jpg":"340x340","k_3717793_220.jpg":"220x220","o_3717793_1280.jpg":"1280x853","o_3717793_1024.jpg":"1024x682","o_3717793_640.jpg":"640x426","o_3717793_480.jpg":"480x320","o_3717793_340.jpg":"340x226","o_3717793_220.jpg":"220x146","h_3717793_1280.jpg":"1280x854","h_3717793_1024.jpg":"1024x683","h_3717793_640.jpg":"640x427","h_3717793_480.jpg":"480x320","h_3717793_340.jpg":"340x227","h_3717793_220.jpg":"220x147","pp_3717793_1280.jpg":"1006x1280","pp_3717793_1024.jpg":"805x1024","pp_3717793_640.jpg":"503x640","pp_3717793_480.jpg":"377x480","pp_3717793_340.jpg":"267x340","pp_3717793_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1196","hd_3717791_1920.jpg":"1920x1080","k_3717791_1280.jpg":"1280x1280","k_3717791_1024.jpg":"1024x1024","k_3717791_640.jpg":"640x640","k_3717791_480.jpg":"480x480","k_3717791_340.jpg":"340x340","k_3717791_220.jpg":"220x220","o_3717791_1280.jpg":"1280x797","o_3717791_1024.jpg":"1024x637","o_3717791_640.jpg":"640x398","o_3717791_480.jpg":"480x299","o_3717791_340.jpg":"340x211","o_3717791_220.jpg":"220x137","h_3717791_1280.jpg":"1280x854","h_3717791_1024.jpg":"1024x683","h_3717791_640.jpg":"640x427","h_3717791_480.jpg":"480x320","h_3717791_340.jpg":"340x227","h_3717791_220.jpg":"220x147","pp_3717791_1280.jpg":"1006x1280","pp_3717791_1024.jpg":"805x1024","pp_3717791_640.jpg":"503x640","pp_3717791_480.jpg":"377x480","pp_3717791_340.jpg":"267x340","pp_3717791_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_3717789_1920.jpg":"1920x1080","k_3717789_1280.jpg":"1280x1280","k_3717789_1024.jpg":"1024x1024","k_3717789_640.jpg":"640x640","k_3717789_480.jpg":"480x480","k_3717789_340.jpg":"340x340","k_3717789_220.jpg":"220x220","o_3717789_1280.jpg":"1280x851","o_3717789_1024.jpg":"1024x681","o_3717789_640.jpg":"640x425","o_3717789_480.jpg":"480x319","o_3717789_340.jpg":"340x226","o_3717789_220.jpg":"220x146","h_3717789_1280.jpg":"1280x854","h_3717789_1024.jpg":"1024x683","h_3717789_640.jpg":"640x427","h_3717789_480.jpg":"480x320","h_3717789_340.jpg":"340x227","h_3717789_220.jpg":"220x147","pp_3717789_1280.jpg":"1006x1280","pp_3717789_1024.jpg":"805x1024","pp_3717789_640.jpg":"503x640","pp_3717789_480.jpg":"377x480","pp_3717789_340.jpg":"267x340","pp_3717789_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1229x851","hd_3717785_1920.jpg":"1920x1080","k_3717785_1280.jpg":"1280x1280","k_3717785_1024.jpg":"1024x1024","k_3717785_640.jpg":"640x640","k_3717785_480.jpg":"480x480","k_3717785_340.jpg":"340x340","k_3717785_220.jpg":"220x220","o_3717785_1280.jpg":"1280x886","o_3717785_1024.jpg":"1024x709","o_3717785_640.jpg":"640x443","o_3717785_480.jpg":"480x332","o_3717785_340.jpg":"340x235","o_3717785_220.jpg":"220x152","h_3717785_1280.jpg":"1280x854","h_3717785_1024.jpg":"1024x683","h_3717785_640.jpg":"640x427","h_3717785_480.jpg":"480x320","h_3717785_340.jpg":"340x227","h_3717785_220.jpg":"220x147","pp_3717785_1280.jpg":"1006x1280","pp_3717785_1024.jpg":"805x1024","pp_3717785_640.jpg":"503x640","pp_3717785_480.jpg":"377x480","pp_3717785_340.jpg":"267x340","pp_3717785_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1464x1198","hd_3717786_1920.jpg":"1920x1080","k_3717786_1280.jpg":"1280x1280","k_3717786_1024.jpg":"1024x1024","k_3717786_640.jpg":"640x640","k_3717786_480.jpg":"480x480","k_3717786_340.jpg":"340x340","k_3717786_220.jpg":"220x220","o_3717786_1280.jpg":"1280x1047","o_3717786_1024.jpg":"1024x837","o_3717786_640.jpg":"640x523","o_3717786_480.jpg":"480x392","o_3717786_340.jpg":"340x278","o_3717786_220.jpg":"220x180","h_3717786_1280.jpg":"1280x854","h_3717786_1024.jpg":"1024x683","h_3717786_640.jpg":"640x427","h_3717786_480.jpg":"480x320","h_3717786_340.jpg":"340x227","h_3717786_220.jpg":"220x147","pp_3717786_1280.jpg":"1006x1280","pp_3717786_1024.jpg":"805x1024","pp_3717786_640.jpg":"503x640","pp_3717786_480.jpg":"377x480","pp_3717786_340.jpg":"267x340","pp_3717786_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7940112 Threads: 1 Questions: 1652989311 Slow queries: 4914263 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111838300 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/sjetna-prica-o-drvenim-veteranima-burne-proslosti-536208 [printLink] => /om/nautika/sjetna-prica-o-drvenim-veteranima-burne-proslosti-536208?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 650232 [name] => brod nautika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 11:39:28 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-nautika [link] => /tag/brod-nautika ) [3] => stdClass Object ( [id] => 650233 [name] => brod olimpija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 11:39:29 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-olimpija [link] => /tag/brod-olimpija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 650234 [name] => brod dunat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-23 11:39:29 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-dunat [link] => /tag/brod-dunat ) [5] => stdClass Object ( [id] => 631707 [name] => drveni brodovi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-02-24 07:55:26 [main_article_id] => 0 [alias] => drveni-brodovi [link] => /tag/drveni-brodovi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kako su Nautika, Olimpija i Dunat prošli put od slave do smetlišta: ovo su tužne priče o drvenim veteranima burne prošlosti [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-17-05-25-49-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717781.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni arhiv Marijana Žuvića [mainImageDesc] => Na Kvarneru 40 godina – oronula ribarica Nautika [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717781.jpg [title] => Na Kvarneru 40 godina – oronula ribarica Nautika Privatni arhiv Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717793.jpg [title] => Olimpija na groblju brodova u Svetome Kaji Arhiv/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717791.jpg [title] => Potopljeni turistički brod Gusar Arhiv/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717789.jpg [title] => Odredište deponij – izvlačenje ostataka Dunata iz uvale Vitrenjak Arhiv/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717785.jpg [title] => Nautika u Gružu s postrojenim budućim kapetanima Privatni arhiv Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2014/05/19/3717786.jpg [title] => Most školskoga broda – Velimir Batričević posve lijevo Privatni arhiv Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Mlađim naraštajima posve su nepoznati ti stihovi nekoć vrlo popularne skladbe Di je meštar Ivo, koja se, ako nigdje drugdje, mogla čuti svakoga ponedjeljka u radijskome programu Emisija za pomorce. Taj se program već odavna zove Pomorska večer, a blagoglagoljivi brodski meštar Ive tamo više ne gostuje. Ništa neobično jer je meštra Ivu skladatelj Mario Nardelli osmislio još tamo 1958. godine, a već desetljećima na brodovima nema ni meštara!

Gospar Ivo Batričević nije brodski meštar, ali jest pomorac, a još više zaljubljenik u more i brodove. Imali smo već prigode pisati o njegovoj zbirci od 150 tisuća slika brodova, no ovdje su mnogo važnije riječi! Da nije gospara Iva i njegovih živih sjećanja, ne bismo mogli ispričati štoriju o brodu Nautika čija je slava okončana na riječkome – deponiju!

Drveni veteran

Niste čuli za tužni kraj Nautike? Dakako, jer novine nisu donijele vijest o dramatičnoj smrti drvenoga veterana 11. studenoga 2013. godine. Medijski je obraz osvjetlao samo Dnevnik.hr, portal Nove TV, koji je objavio izvanredni videouradak očevidca tužnoga događaja.

Dakako da je u potpunoj tišini prošlo njezino ovogodišnje vađenje i činjenica da je brod s dna luke podignut u komadima koji su otpremljeni na smetlište. Daleko bi nas odvela rasprava o pomorskim vijestima u današnjim medijima, pa za sve koji to ne znaju kažimo zašto je Nautika stekla slavu i kako je tako neslavno skončala.

Tko je god u Rijeci vidio Nautiku, a ona je po Kvarneru plovila i ribu lovila gotovo četiri desetljeća, teško da bi povjerovao da je ta plivarica, duga nepuna 24 metra, čak 24 godine bila školski brod dubrovačke Srednje pomorske škole i da su na njoj zanat ispekli naraštaji vrsnih pomoraca!

---

image
Nautika u Gružu s postrojenim budućim kapetanima
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

A uistinu je tako bilo. U pomorskoj publicistici dostupan je tek podatak da je nekadašnja ribarica 1951. dodijeljena tadašnjemu Pomorskome tehnikumu u Dubrovniku, da joj je idućega ljeta ime promijenjeno u Nautika, te da je prodana 1976. godine.

Dodajmo da je, pod imenom Lošinj, brod izgrađen u Malome Lošinju 1947. godine za tamošnje Kotarsko ribarsko poduzeće XX. april, zajedno s blizancem Cresom koji danas plovi kao turistički Dalmatino. Tri desetljeća poslije kupila ga je tada moćna riječka tvrtka Riba, a 1979. bio je temeljito uređen u Betini. Cijelo je vrijeme bio na Kvarneru, često je mijenjao gospodare, a prema podatcima Hrvatskoga registra brodova posljednji mu je vlasnik bila tvrtka Anting.

No što je bilo u Dubrovniku?

Neslužbeni biograf

Srećom tu je gospar Ivo, neslužbeni biograf Nautike. Posve razumljivo jer je dugo godina zapovjednik broda bio njegov otac Velimir Batričević, pa bi se moglo reći da je, osobito ljeti, Ivo na brodu bio češće nego kući. Njegova sjećanja na te godine, ljude i događaje ispunila bi debelu knjigu, a neka danas zvuče nevjerojatno.

Poput podatka da su tim brodićem profesori dubrovačke Pomorske škole šezdesetih godina išli na izlet u Bari ili da su 1974. učenici osmoga razreda iz Stona Nautikom putovali na ekskurziju do Mljeta, Lastova, Splita, Trogira i Kaštela.

Uz praktičnu obuku za buduće nautičare i strojare, Nautika je ponajviše plovila trbuhom za kruhom, prevozeći teret i putnike kako bi se nešto zaradilo. Posebno se gospar Ivo sjeća putovanja do Visa, gdje je uz dozvolu ondašnje JNA brod u vanjskim uvalama krcao na stotine vreća ružmarina i drugoga ljekovitoga bilja za dubrovačko Dalmacija bilje. Ljeti je dva puta mjesečno Nautika iz Slanoga do odmarališta na Jakljanu prevozila smjenu od više od 300 djece s mnoštvom prtljage.

---

image
Most školskoga broda – Velimir Batričević posve lijevo
Privatni arhiv Marijana Žuvića
---

Danas se malo tko toga sjeća, no ostaje zapisano i na rijetkim slika zabilježeno da je bila školski brod! Kakva je na ribarici od 24 metera mogla biti priprema za naveganje na teretnjacima od 150 metara, lako je i slutiti, no znanje, umješnost i smjelost pomoraca koji su na njoj prvi put osjetili more ostali su neprijeporni.

U društvu riba

Hoće li stopama Nautike krenuti ribarica Olimpija, ostaje vidjeti, no kako vrijeme prolazi sve su manje nade da će ponovno zaploviti! Ni za njezino stradanje teško da je tko čuo, jer je vijest o tome objavio samo Večernji list. Dogodilo se to 24. siječnja 2014. na mrtvome vezu ribarske luke u Svetome Kaji, a zapravo nekadašnjemu Brodospasovu groblju brodova. 

Sama zla sudbina ne bi je posebno izdvojila od drugih da nije mnogih u Dalmaciji kojima ime Olimpija odmah ne zazvoni u sjećanju. A to znači da dobro pamte, jer je priča započela prije skoro 40 godina! Slobodna Dalmacija je 17. kolovoza 1984. objavila vijest da je Općinski sud za prekršaje u Šibeniku donio rješenje o oduzimanju ribarice Olimpia, a da je njezin zapovjednik Francesco Serafini iz Giulianove kažnjen novčano: 576.456 dinara ili tada 2600 maraka.

---

image
Olimpija na groblju brodova u Svetome Kaji
Arhiv/Cropix
---

Tri dana prije Olimpia je zatečena u krivolovu kod Jabuke, no ne bi bila oduzeta da Serafini nije već četiri-pet puta bio hvatan i kažnjavan zbog krivolova. Inače je ta tipična talijanska koćarica, duga 26,2 i široka 6,6 metara, izgrađena 1971. godine u brodogradilištu Fratelli Anconetani u mjestu Civitanova Marche pod imenom Cecilia Memena, ali je vrlo brzo postala Olimpia, a vlasnik joj je bio Girio Palestrini iz Giulianove.

Sredina osamdesetih godina 20. stoljeća bilo je vrijeme masovnoga talijanskoga krivolova u našim vodama, pa je mnogo ribarica bilo i zaplijenjeno. Olimpia je od 24. kolovoza 1984. bila vezana u Jezerima na Murteru, no na dražbu je trebalo čekati sve do prosinca 1986. godine. Javna je prodaja održana u Mjesnoj zajednici Jezera (!?), a nakon žestokoga pripetavanja koćaricu je kupilo riječko poduzeće Velebit. Dobro upućeni su znali da se iza Velebita krije sustav kaznionica, od Gologa otoka nadalje.

Dodano slovo

To se i potvrdilo kada je brod pod imenom Prvić 1 u Lučkoj kapetaniji Rijeka upisan na Kazneno popravni dom Valtura. Ipak, samo tri godine poslije kupuje ga zadruga iz Lovišta, koja se za brod žestoko borila i na dražbi u Jezerima, starome imenu dodala j i eto Olimpije.

Po njezinoj krmi na groblju brodova u Svetome Kaji bila je podrtina što je nekoć ponosno nosila imena Borovnik i Gusar.

---

image
Potopljeni turistički brod Gusar
Arhiv/Cropix
---

O brodu iznimno bogatoga životopisa a tužnoga kraja, iscrpno sam pisao u Otvorenom moru još u rujnu 2011. godine i priču zaključio riječima:

– Nejasno je tko bi ga, kada i kako mogao ukloniti iz Svetoga Kaje. Brod je predmet sudskoga spora, a to upućenima sve govori. 

A kad je o drvenim starcima, svojevrsnim mučenicima, riječ, već godinu i pol dana dužan sam čitateljima jedan odgovor. Slobodna Dalmacija je 11. siječnja 2011. objavila kratku vijest Potopljeni brod vadi se iz uvale Vitrenjak popraćenu izvanrednom, no nadasve turobnom fotografijom.

Stizali su mi upiti – koji je to brod?, znate li nešto o brodu iz Vitrenjaka?...Takva bi pitanja bila teško razumljiva, da sama vijest nije upućivala na veliku tajnu! Pisalo da je brod toliko davno potonuo da mu se ne zna ni ime, pa čak ni namjena iako se pretpostavlja da je riječ o turističkome brodu, te da nije poznato ni tko je bio zadnji vlasnik broda i zašto je na koncu na takav način završio u uvali.

Nema misterija

Bilo je dostatno da novinar prošeta do Lučke kapetanije u Zadru pa dozna da je taj misteriozni brod zapravo stari Dunat i da mu je vlasnik Frane Buškulić, a kod ljudi iz luke saznao bi da je na plitko dno Vitrenjaka legao u ljeto 1997. godine, a ne prije 25 godina, kako je napisano. Eto, dakle, odgovora našim čitateljima, makar i s tolikim zakašnjenjem!

Kažimo da je Dunat bio drveni teretnjak dug 29,6 i širok 7,1 metar, nosivosti 200 tona, izgrađen 1947. u Veneciji za Guida Trevisana u njegovom vlastitom brodogradilištu. Zvao se i Anita i Anita G. i Anita Madre, a Trevisan ga je 1971. prodao Općoj poljoprivrednoj zadruzi iz Punta. Tamo su mu odabrali ime Dunat.

Frane Buškulić ga je kupio 1980. od puntarske tvrtke Kvarner, a pet ljeta poslije počeo preuređivati za turistička putovanja. No, uslijedile su pravne bitke s vlasnicima lučice, dovoljno duge da se Dunat posve potone, pod morem se raspadne i na kraju tužne balade poput Nautike dospije na smetlište...

---

image
Odredište deponij – izvlačenje ostataka Dunata iz uvale Vitrenjak
Arhiv/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni arhiv Marijana Žuvića Arhiv/Cropix Arhiv/Cropix Arhiv/Cropix Privatni arhiv Marijana Žuvića Privatni arhiv Marijana Žuvića
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Na Kvarneru 40 godina – oronula ribarica Nautika
Arhiv/Cropix
Olimpija na groblju brodova u Svetome Kaji
Arhiv/Cropix
Potopljeni turistički brod Gusar
Arhiv/Cropix
Odredište deponij – izvlačenje ostataka Dunata iz uvale Vitrenjak
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Nautika u Gružu s postrojenim budućim kapetanima
Privatni arhiv Marijana Žuvića
Most školskoga broda – Velimir Batričević posve lijevo
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/sjetna-prica-o-drvenim-veteranima-burne-proslosti-536208 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7d31f0f0ecfe817b2ea5f5858675c6140c1f2e54 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kako+su+Nautika%2C+Olimpija+i+Dunat+pro%C5%A1li+put+od+slave+do+smetli%C5%A1ta%3A+ovo+su+tu%C5%BEne+pri%C4%8De+o+drvenim+veteranima+burne+pro%C5%A1losti&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsjetna-prica-o-drvenim-veteranima-burne-proslosti-536208 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fsjetna-prica-o-drvenim-veteranima-burne-proslosti-536208 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => brodovi i sudbine [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

brodovi i sudbineKako su Nautika, Olimpija i Dunat prošli put od slave do smetlišta: ovo su tužne priče o drvenim veteranima burne prošlosti

Piše Marijan Žuvić
23. rujna 2021. - 11:04

Mlađim naraštajima posve su nepoznati ti stihovi nekoć vrlo popularne skladbe Di je meštar Ivo, koja se, ako nigdje drugdje, mogla čuti svakoga ponedjeljka u radijskome programu Emisija za pomorce. Taj se program već odavna zove Pomorska večer, a blagoglagoljivi brodski meštar Ive tamo više ne gostuje. Ništa neobično jer je meštra Ivu skladatelj Mario Nardelli osmislio još tamo 1958. godine, a već desetljećima na brodovima nema ni meštara!

Gospar Ivo Batričević nije brodski meštar, ali jest pomorac, a još više zaljubljenik u more i brodove. Imali smo već prigode pisati o njegovoj zbirci od 150 tisuća slika brodova, no ovdje su mnogo važnije riječi! Da nije gospara Iva i njegovih živih sjećanja, ne bismo mogli ispričati štoriju o brodu Nautika čija je slava okončana na rij...

17. svibanj 2024 07:25