stdClass Object ( [id] => 1174737 [title] => Vodimo vas na đitu od Savudrije do Červar Porta: uživajte u ljepoti Istre, ali pazite na pličine i hridi [alias] => uzivajte-u-ljepoti-istre-ali-pazite-na-plicine-i-hridi [catid] => 418 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Opisat ćemo ovu obalu od sjevera prema jugu, a vi je oplovite kako vam najbolje odgovara, put sjevera, juga ili ukrug. Prijedlog: u jednom smjeru odaberite svaku drugu luku ili marinu, u povratku one koje ste preskočili.

Uzduž pitome obale zvonici gradića dočekivat će vas iza svakog rta. Gdjegod pristali naći ćete mnogo zabave, odličnih restorana i kulturnih spomenika, a na jugu Istre čeka vas jedinstveni nacionalni park: otočje Brijuni. Kako ih god presložili, etape su kratke. Ova nautički ne previše zahtjevna istarska plovidba idealna je za užitak bez puno napora.

Rt Savudrija

Hrvatska obala počinje južno od ušća rječice Dragonje. Prvi pristan na hrvatskoj obali je ispod turističkog naselja Kanegra, ispod lako vidljivog kamenoloma: betonski mol u obliku slova T, izložen buri i nepogodan za dulji boravak.

Nedaleki rt Savudrija još od rimskog doba bio je putokaz pomorcima. U lučici istoimenog naselja nađeni su temelji rimske rive. Talijanski naziv mu je punta Salvore, rt spasa, jer zakloniti se ovdje od tršćanske bure može doslovno značiti spas. Rt je široko razveden i izbačen prema sjeverozapadu, s dvije uvalice – u sjevernijoj od njih lučica je malenoga naselja Stara Savudrija.

Ako uplovljavate u nju dobro pazite na hridi, ostatke starog lukobrana iz rimskoga doba. Prolaz između glave novog lukobrana sa stožastim betonskim lučkim svjetlom i spomenute hridi nije širi od desetak metara! Vezati se možete s unutrašnje strane lukobrana, bliže vrhu ili bokom na neki ribarski brod jer lučica je najčešće popunjena. U blizini su dva dobra restorana.

Svjetionik na nešto južnijoj punti sagrađen je 1818. godine i visok je 36 m (tri bijela bljeska u grupi svakih 15 sekundi, vidljivo s 30 milja).

Između Savudrije i Umaga plovite podalje od obale, tu su opasne pličine Zanestra i Šipar (žuto-crveno-žuta plutača oko 1200 metara ispred naselja Zambratija).

---

image
Lučica Stara Savudrija - oprezno uz hrid na ulazu!
---

Umag, grad tenisa

Možda ćete na ovu đitu krenuti iz velike umaške marine. Ako ste pak započeli istarsku turu na jugu, možda će vam tu biti najsjevernija točka nakon koje slijedi povratak. Kako bilo, ACI marina Umag nudi sav komfor i usluge.

Umaška stara gradska jezgra pruža toplinu tradicije, a uokolo grada, kao uostalom i u cijeloj Istri, moderna su turistička naselja. U zaleđu Umaga ima odličnih stancija, restorana i zanimljivih gradića (Sveta Marija na Krasu, Buje). Umag je i grad tenisa. Ovdje se, nedaleko marine, u srpnju odigrava jaki ATP Croatia Open teniski turnir.

Od Umaga pa sve do Pule (ili obratno, ako hoćete) istarska je obala ne samo uglavnom plitka već su se pred njom, negdje manje negdje više, bezbrižnoj plovidbi ispriječili deseci pličina, teško vidljivih hridi i otočića.

Osobitu pažnju pri navigaciji traže akvatoriji ispred Červar Porata, između Poreča i Vrsara, te neposredno južno od Rovinja. To je prilika da se prisjetite značenja svih onih stožaca, obrnutih stožaca i kugla, kao i raznih crno-crvenih ili žuto-crvenih kombinacija na plutačama, motkama i sličnim navigacijskim oznakama.

Ovdje ćete ih vidjeti mnogo! Jasno, poseban oprez nužan je tijekom noćne plovidbe, a mnoga svjetla i svjetionici ovdje pokazuju sektorski razdijeljene boje, pri čemu crveni ili potamnjeni sektor uvijek pokriva opasne smjerove, a bijeli slobodne.

---

image
Umag
Shutterstock
---

Dajla i Novigrad

Južno od Umaga nalazi se pitoma uvala Dajla (na starijim kartama pogrešno: Dalja) s nekoliko malih hotela i apartmana i malenim molom (dubina na vrhu mola je 2 m, s južne strane na samom vrhu 3 m, ali je – oprez! – s obje strane mola naglo pliće i hridinasto). Oko dvije milje dalje otvara se pogled na Novigrad, unatoč svome imenu prelijepi stari gradić na sjevernom rtu estuarija rijeke Mirne.

Ulazak u Novigrad zahtijeva pažljivu navigaciju. Blizu korijena lukobrana s vanjske je strane opasna pličina Meja (zelena motka s čunjem na vrhu). Neposredno južnije daleko se u more protegnulo područje pličine Val (crno-crvenu plutaču sa stupom i dvije kugle na vrhu koja ga obilježava najbolje je oploviti sa W strane), a kod prilaza Novigradu sa sjeverne strane rt Mujelu treba široko obići zbog plitkoga dna što se pruža daleko prema van. Noću treba uplovljavati u bijelom sektoru svjetla na glavi lukobrana.

Novigradska marina dogradnjom se prošlih godina pretvorila iz ružnog pačeta u pravog sjajnog labuda. Stara marina, stisnuta usred gradića, mogla je primiti šezdesetak brodica maloga gaza, dok je novi, znatno prostraniji dio sada jedna od ljepših jadranskih marina. Dubine su ovdje do 4 m, ali pod obalom ispod 2 m.

Vez je u Novigradu moguć i bočno uz glavni lukobran, bliže lučkom svjetlu (oko 5 m dubine, pri korijenu je plitko), a manji koljenasti mol pred mjestom ujedno je pogranični pristan (dubine padaju od 5 m na vrhu do 2,5 m pri korijenu).

Neapolis u sedmom, Civitas Nova u devetom stoljeću, Novigrad je i drevno sjedište biskupije, a danas grad koji ne skriva svoju bogatu povijest. U lijepo uređenom Lapidariju izloženi su kameni spomenici od antičkoga doba do novoga vijeka, a gradska crkva često je pregrađivana pa otkriva svoju starohrvatsku, ranoromaničku i baroknu povijest.

Neposredno južno od Novigrada slijedi širok zaljev, na kartama nazvan Luka Mirna. U njegovu plitkom, muljevitom dnu, uvali Tarska, ušće je rijeke Mirne. Obale završavaju vrlo plitkim, kamenitim obrubom. U Tarskoj je tradicionalno sidrište ribara iz okolnih naselja Tar i Vabriga, a u najnovije doba pretvara se u službenu ribarsku luku, pa ovdje ne treba tražiti mir na sidru.

Červar Porat

Jedva tri milje južnije od novigradske još je jedna marina: Červar Porat. U južnom je kraju zaljeva Luka Črvar – ovakve nazive zaljeva (luka) duž Jadrana ćete sretati češće, nastali su kao obilježje pogodnih zakloništa za veće brodove. A Červar se zapravo točnije (i na kartama) zove Črvar, ali se (valjda jer je tako stranim turistima lakše izgovoriti!) udomaćio naziv s jednim e više, pa ćemo ga i mi ovdje tako nazivati.

---

image
Červar Porat
Shutterstock
---

Červar je doista odlično zaklonište za bure ili juga, no po jakom NW vjetru (maestral i tramontana) ulaz i izlaz iz zaljeva otežani su zbog bibavice. U samoj marini sigurni ste od svih vjetrova.

Sam Červar Porat novo je naselje hotela i kuća za odmor (selo Veli Črvar nalazi se na uzvisini nešto južnije).

Još izraženije nego kod Novigrada, navigacija u prilazu traži oprez. Ispred zaljeva široko je područje vrlo opasnih pličina Civran te Veliki i Mali Školj, označenih žuto-crnim kardinalnim oznakama i žutim posebnim oznakama. Sve ih je zajedno najbolje zaobići s N strane.

Postoji, doduše, prolaz prema jugu kroz središte pličine, tamo gdje je dubina 3 metra, ali ne valja se junačiti – prisjetite se oseke, valova, sumnjive kalibracije dubinomjera, osiguranja... Milja više uokolo ovdje zlata vrijedi!

Sveti Martin čuva od bure

Između Červar Porata i Poreča, s obilaskom červarskih pličina, nema više od pet milja. Cijela je ova obala ispunjena kampovima i turističkim naseljima. Oko rtova Busuja i Šilok nema opasnosti, ali malo južnije ispriječila se pličina Meja (crno-crveno-crna motka s dvije kugle na vrhu).

---

image
Uvala Sveti Martin spas je od bure
---

Blizu nje može se ploviti s bilo koje strane, ali se iz SE smjera od kopna prema njoj daleko ispružila neoznačena pličina Pical. NNE od pličine Meja prostrana je uvala Sveti Martin, odlično zaklonište od bure (dno je muljevito, dubine 5-10 m).

---

Bura


Bura pod obalom zapadne Istre nije jaka, ali je vrlo jaka do olujna N od rta Savudrija te S od Premanture. Jugo puše snažno i izravno iz južnog smjera. Maestrali su umjereni. Ljeti su opasne nevere iz W-NW.

---

---

ACI marina Umag


Tel: +385 (0)52 741-066
web: www.aci-marinas.com
Lučka kapetanija: tel. +385 (0)52 741-662, VHF: 10 i 16
Marina ima 475 vezova u moru i 40 mjesta za plovila na suhome. Struja i voda na vezu. Crpka za gorivo, pokretni kran (100 t), razne radionice, restoran, praonica rublja, mjenjačnica. Lučka kapetanija i granični prijelaz u mjesnoj luci, u marini ljeti radi sezonski granični prijelaz.

Oprez! Pličina Paklena 0,5 milje NW od ulaza.

Prilaz: Između crvene plutače sa svjetlom (C Bl 3s 2M) i zelene plutače. Sjeverno od crvene plutače je greben s crno-žutom oznakom, zaobići ga s južne strane. Preporučljivi kurs prilikom uplovljavanja je 60°.

Vjetrovi: Dobra zaštita od svih vjetrova.

---

---

image
ACI Marina Umag
---

---

Marina Nautica Novigrad


Tel: +385 52 600 480
e-mail: marina@nauticahotels.com
web: www.nauticahotels.hr
Ispostava lučke kapetanije Porporela 6, tel. +385 52 757 035
Marina ima 365 vezova u moru i 100 suhih vezova. Dubine 2-4 m, u starom dijelu marine do 2 m. Struja i voda. Crpka za gorivo, servisna radionica, travel-lift (50 t), sanitarni čvor, trgovina nautičke opreme, mjenjačnica, bankomat, hotel, restoran, besplatan WiFi.

Oprez! Pličine uz južnu obalu ispred grada. Noviji dio marine tek je djelomično zaštićen od ljetnih nevera koje dolaze sa zapada!

Prilaz: U prilazu s juga obići s NW strane označene pličine Val i Meja (Veskova). Sjeverni prilaz je slobodan od pličina.

Vjetrovi: Stari dio marine je dobro zaštićen od svih vjetrova. U novom dijelu jak vjetar iz W može učiniti nemirno more.

---

---

image
Marina Nautica Novigrad
---

---

Marina Červar Porat


Tel. +385 52 436 661
e-mail: marina.cervar@lagunaporec.com
web: http://www.lagunaporec.hr
Marina ima 259 vezova u moru i 50 suhih vezova za plovila do 25 m duljine i najvećega gaza do 5 m. Struja i voda na vezu. Servisna radionica, dizalica (15 t), sanitarni čvor, trgovina nautičke opreme, hotel, restoran.

Oprez! Pličine Civran, Veliki i Mali Školj na ulazu u zaljev!

Prilaz: U prilazu s juga obići s NW strane označene pličine Civran, Veliki i Mali Školj. Sjeverni prilaz je bez zapreka.

Vjetrovi: Marina je dobro zaštićena od svih vjetrova. Na ulazu u zaljev N i NW vjetrovi uzrokuju bibavicu.

---

---

image
Červar Porat
---

---

image
darko tralić 264
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gušti bez napora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => gušti bez napora 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-11 11:26:19 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Iz knjige Darka Tralića ‘Najljepše jadranske plovidbe‘ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-11 14:27:03 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-03-11 13:48:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 111 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 418 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--nautika [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Nautika [menu-meta_description] => Donosimo nautičke savjete, izvještaje s regata i boat showova, testiramo brodove. Čitajte sve o jedrenju, đitama po Jadranu, brodovima na struju, brodskim motorima i popravku broda. Učimo vas kako održavati brod. [menu-meta_keywords] => nautika, jedrenje, regata, brod, nautički savjeti, boat show, test broda, plovidba, tradicijski brodovi, đita, drveni brodovi, Marijan Žuvić, Damir Višić [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/11\/21227470.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/11\/12901882.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/11\/12901884.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/11\/12901898.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/11\/12901904.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/11\/12901906.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/11\/10681550.png","\/images\/slike\/2020\/02\/11\/21227472.jpg","\/images\/slike\/2020\/02\/11\/21227474.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","","","","","","","Shutterstock","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Savudrija","Uvala Sveti Martin spas je od bure","\u010cervar Porat","Marina Nautica Novigrad","Lu\u010dica Stara Savudrija - oprezno uz hrid na ulazu!","ACI Marina Umag","darko trali\u0107 264","Umag","\u010cervar Porat"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1080","hd_21227470_1920.jpg":"1920x1080","k_21227470_1280.jpg":"1280x1280","k_21227470_1024.jpg":"1024x1024","k_21227470_640.jpg":"640x640","k_21227470_480.jpg":"480x480","k_21227470_340.jpg":"340x340","k_21227470_220.jpg":"220x220","o_21227470_1280.jpg":"1280x720","o_21227470_1024.jpg":"1024x576","o_21227470_640.jpg":"640x360","o_21227470_480.jpg":"480x270","o_21227470_340.jpg":"340x191","o_21227470_220.jpg":"220x123","h_21227470_1280.jpg":"1280x854","h_21227470_1024.jpg":"1024x683","h_21227470_640.jpg":"640x427","h_21227470_480.jpg":"480x320","h_21227470_340.jpg":"340x227","h_21227470_220.jpg":"220x147","pp_21227470_1280.jpg":"1006x1280","pp_21227470_1024.jpg":"805x1024","pp_21227470_640.jpg":"503x640","pp_21227470_480.jpg":"377x480","pp_21227470_340.jpg":"267x340","pp_21227470_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2429","hd_12901882_1920.jpg":"1920x1080","k_12901882_1280.jpg":"1280x1280","k_12901882_1024.jpg":"1024x1024","k_12901882_640.jpg":"640x640","k_12901882_480.jpg":"480x480","k_12901882_340.jpg":"340x340","k_12901882_220.jpg":"220x220","o_12901882_1280.jpg":"1280x1619","o_12901882_1024.jpg":"1024x1295","o_12901882_640.jpg":"640x809","o_12901882_480.jpg":"480x607","o_12901882_340.jpg":"340x430","o_12901882_220.jpg":"220x278","h_12901882_1280.jpg":"1280x854","h_12901882_1024.jpg":"1024x683","h_12901882_640.jpg":"640x427","h_12901882_480.jpg":"480x320","h_12901882_340.jpg":"340x227","h_12901882_220.jpg":"220x147","pp_12901882_1280.jpg":"1006x1280","pp_12901882_1024.jpg":"805x1024","pp_12901882_640.jpg":"503x640","pp_12901882_480.jpg":"377x480","pp_12901882_340.jpg":"267x340","pp_12901882_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2494","hd_12901884_1920.jpg":"1920x1080","k_12901884_1280.jpg":"1280x1280","k_12901884_1024.jpg":"1024x1024","k_12901884_640.jpg":"640x640","k_12901884_480.jpg":"480x480","k_12901884_340.jpg":"340x340","k_12901884_220.jpg":"220x220","o_12901884_1280.jpg":"1280x1662","o_12901884_1024.jpg":"1024x1330","o_12901884_640.jpg":"640x831","o_12901884_480.jpg":"480x623","o_12901884_340.jpg":"340x441","o_12901884_220.jpg":"220x285","h_12901884_1280.jpg":"1280x854","h_12901884_1024.jpg":"1024x683","h_12901884_640.jpg":"640x427","h_12901884_480.jpg":"480x320","h_12901884_340.jpg":"340x227","h_12901884_220.jpg":"220x147","pp_12901884_1280.jpg":"1006x1280","pp_12901884_1024.jpg":"805x1024","pp_12901884_640.jpg":"503x640","pp_12901884_480.jpg":"377x480","pp_12901884_340.jpg":"267x340","pp_12901884_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2297","hd_12901898_1920.jpg":"1920x1080","k_12901898_1280.jpg":"1280x1280","k_12901898_1024.jpg":"1024x1024","k_12901898_640.jpg":"640x640","k_12901898_480.jpg":"480x480","k_12901898_340.jpg":"340x340","k_12901898_220.jpg":"220x220","o_12901898_1280.jpg":"1280x1531","o_12901898_1024.jpg":"1024x1225","o_12901898_640.jpg":"640x765","o_12901898_480.jpg":"480x574","o_12901898_340.jpg":"340x406","o_12901898_220.jpg":"220x263","h_12901898_1280.jpg":"1280x854","h_12901898_1024.jpg":"1024x683","h_12901898_640.jpg":"640x427","h_12901898_480.jpg":"480x320","h_12901898_340.jpg":"340x227","h_12901898_220.jpg":"220x147","pp_12901898_1280.jpg":"1006x1280","pp_12901898_1024.jpg":"805x1024","pp_12901898_640.jpg":"503x640","pp_12901898_480.jpg":"377x480","pp_12901898_340.jpg":"267x340","pp_12901898_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1438","hd_12901904_1920.jpg":"1920x1080","k_12901904_1280.jpg":"1280x1280","k_12901904_1024.jpg":"1024x1024","k_12901904_640.jpg":"640x640","k_12901904_480.jpg":"480x480","k_12901904_340.jpg":"340x340","k_12901904_220.jpg":"220x220","o_12901904_1280.jpg":"1280x958","o_12901904_1024.jpg":"1024x766","o_12901904_640.jpg":"640x479","o_12901904_480.jpg":"480x359","o_12901904_340.jpg":"340x254","o_12901904_220.jpg":"220x164","h_12901904_1280.jpg":"1280x854","h_12901904_1024.jpg":"1024x683","h_12901904_640.jpg":"640x427","h_12901904_480.jpg":"480x320","h_12901904_340.jpg":"340x227","h_12901904_220.jpg":"220x147","pp_12901904_1280.jpg":"1006x1280","pp_12901904_1024.jpg":"805x1024","pp_12901904_640.jpg":"503x640","pp_12901904_480.jpg":"377x480","pp_12901904_340.jpg":"267x340","pp_12901904_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1355","hd_12901906_1920.jpg":"1920x1080","k_12901906_1280.jpg":"1280x1280","k_12901906_1024.jpg":"1024x1024","k_12901906_640.jpg":"640x640","k_12901906_480.jpg":"480x480","k_12901906_340.jpg":"340x340","k_12901906_220.jpg":"220x220","o_12901906_1280.jpg":"1280x903","o_12901906_1024.jpg":"1024x722","o_12901906_640.jpg":"640x451","o_12901906_480.jpg":"480x338","o_12901906_340.jpg":"340x239","o_12901906_220.jpg":"220x155","h_12901906_1280.jpg":"1280x854","h_12901906_1024.jpg":"1024x683","h_12901906_640.jpg":"640x427","h_12901906_480.jpg":"480x320","h_12901906_340.jpg":"340x227","h_12901906_220.jpg":"220x147","pp_12901906_1280.jpg":"1006x1280","pp_12901906_1024.jpg":"805x1024","pp_12901906_640.jpg":"503x640","pp_12901906_480.jpg":"377x480","pp_12901906_340.jpg":"267x340","pp_12901906_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1000x1000","hd_10681550_1920.png":"1920x1080","k_10681550_1280.png":"1280x1280","k_10681550_1024.png":"1024x1024","k_10681550_640.png":"640x640","k_10681550_480.png":"480x480","k_10681550_340.png":"340x340","k_10681550_220.png":"220x220","o_10681550_1280.png":"1280x1280","o_10681550_1024.png":"1024x1024","o_10681550_640.png":"640x640","o_10681550_480.png":"480x480","o_10681550_340.png":"340x340","o_10681550_220.png":"220x220","h_10681550_1280.png":"1280x854","h_10681550_1024.png":"1024x683","h_10681550_640.png":"640x427","h_10681550_480.png":"480x320","h_10681550_340.png":"340x227","h_10681550_220.png":"220x147","pp_10681550_1280.png":"1006x1280","pp_10681550_1024.png":"805x1024","pp_10681550_640.png":"503x640","pp_10681550_480.png":"377x480","pp_10681550_340.png":"267x340","pp_10681550_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21227472_1920.jpg":"1920x1080","k_21227472_1280.jpg":"1280x1280","k_21227472_1024.jpg":"1024x1024","k_21227472_640.jpg":"640x640","k_21227472_480.jpg":"480x480","k_21227472_340.jpg":"340x340","k_21227472_220.jpg":"220x220","o_21227472_1280.jpg":"1280x852","o_21227472_1024.jpg":"1024x682","o_21227472_640.jpg":"640x426","o_21227472_480.jpg":"480x319","o_21227472_340.jpg":"340x226","o_21227472_220.jpg":"220x146","h_21227472_1280.jpg":"1280x854","h_21227472_1024.jpg":"1024x683","h_21227472_640.jpg":"640x427","h_21227472_480.jpg":"480x320","h_21227472_340.jpg":"340x227","h_21227472_220.jpg":"220x147","pp_21227472_1280.jpg":"1006x1280","pp_21227472_1024.jpg":"805x1024","pp_21227472_640.jpg":"503x640","pp_21227472_480.jpg":"377x480","pp_21227472_340.jpg":"267x340","pp_21227472_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1279","hd_21227474_1920.jpg":"1920x1080","k_21227474_1280.jpg":"1280x1280","k_21227474_1024.jpg":"1024x1024","k_21227474_640.jpg":"640x640","k_21227474_480.jpg":"480x480","k_21227474_340.jpg":"340x340","k_21227474_220.jpg":"220x220","o_21227474_1280.jpg":"1280x852","o_21227474_1024.jpg":"1024x682","o_21227474_640.jpg":"640x426","o_21227474_480.jpg":"480x319","o_21227474_340.jpg":"340x226","o_21227474_220.jpg":"220x146","h_21227474_1280.jpg":"1280x854","h_21227474_1024.jpg":"1024x683","h_21227474_640.jpg":"640x427","h_21227474_480.jpg":"480x320","h_21227474_340.jpg":"340x227","h_21227474_220.jpg":"220x147","pp_21227474_1280.jpg":"1006x1280","pp_21227474_1024.jpg":"805x1024","pp_21227474_640.jpg":"503x640","pp_21227474_480.jpg":"377x480","pp_21227474_340.jpg":"267x340","pp_21227474_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7443389 Threads: 3 Questions: 1599493874 Slow queries: 4747576 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110506907 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/nautika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 418 [name] => Nautika [alias] => nautika [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/nautika ) ) [link] => /om/nautika/uzivajte-u-ljepoti-istre-ali-pazite-na-plicine-i-hridi-1174737 [printLink] => /om/nautika/uzivajte-u-ljepoti-istre-ali-pazite-na-plicine-i-hridi-1174737?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 629605 [name] => jadranske đite [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-30 07:59:20 [main_article_id] => 0 [alias] => jadranske-dite [link] => /tag/jadranske-dite ) [1] => stdClass Object ( [id] => 638746 [name] => Darko Tralić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-14 20:59:21 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic [link] => /tag/darko-tralic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 658855 [name] => darko tralić otvoreno more [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-05 08:05:18 [main_article_id] => 0 [alias] => darko-tralic-otvoreno-more [link] => /tag/darko-tralic-otvoreno-more ) [3] => stdClass Object ( [id] => 670173 [name] => krstarenje istra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-11 14:42:22 [main_article_id] => 0 [alias] => krstarenje-istra [link] => /tag/krstarenje-istra ) [4] => stdClass Object ( [id] => 670174 [name] => jedrenje istra [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-03-11 14:42:22 [main_article_id] => 0 [alias] => jedrenje-istra [link] => /tag/jedrenje-istra ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gušti bez napora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Vodimo vas na đitu od Savudrije do Červar Porta: uživajte u ljepoti Istre, ali pazite na pličine i hridi [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/21227470.jpg [galleryCount] => 9 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] => Savudrija [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/21227470.jpg [title] => Savudrija Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/12901882.jpg [title] => Uvala Sveti Martin spas je od bure ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/12901884.jpg [title] => Červar Porat ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/12901898.jpg [title] => Marina Nautica Novigrad ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/12901904.jpg [title] => Lučica Stara Savudrija - oprezno uz hrid na ulazu! ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/12901906.jpg [title] => ACI Marina Umag ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/10681550.png [title] => darko tralić 264 ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/21227472.jpg [title] => Umag Shutterstock ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/11/21227474.jpg [title] => Červar Porat Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Opisat ćemo ovu obalu od sjevera prema jugu, a vi je oplovite kako vam najbolje odgovara, put sjevera, juga ili ukrug. Prijedlog: u jednom smjeru odaberite svaku drugu luku ili marinu, u povratku one koje ste preskočili.

Uzduž pitome obale zvonici gradića dočekivat će vas iza svakog rta. Gdjegod pristali naći ćete mnogo zabave, odličnih restorana i kulturnih spomenika, a na jugu Istre čeka vas jedinstveni nacionalni park: otočje Brijuni. Kako ih god presložili, etape su kratke. Ova nautički ne previše zahtjevna istarska plovidba idealna je za užitak bez puno napora.

Rt Savudrija

Hrvatska obala počinje južno od ušća rječice Dragonje. Prvi pristan na hrvatskoj obali je ispod turističkog naselja Kanegra, ispod lako vidljivog kamenoloma: betonski mol u obliku slova T, izložen buri i nepogodan za dulji boravak.

Nedaleki rt Savudrija još od rimskog doba bio je putokaz pomorcima. U lučici istoimenog naselja nađeni su temelji rimske rive. Talijanski naziv mu je punta Salvore, rt spasa, jer zakloniti se ovdje od tršćanske bure može doslovno značiti spas. Rt je široko razveden i izbačen prema sjeverozapadu, s dvije uvalice – u sjevernijoj od njih lučica je malenoga naselja Stara Savudrija.

Ako uplovljavate u nju dobro pazite na hridi, ostatke starog lukobrana iz rimskoga doba. Prolaz između glave novog lukobrana sa stožastim betonskim lučkim svjetlom i spomenute hridi nije širi od desetak metara! Vezati se možete s unutrašnje strane lukobrana, bliže vrhu ili bokom na neki ribarski brod jer lučica je najčešće popunjena. U blizini su dva dobra restorana.

Svjetionik na nešto južnijoj punti sagrađen je 1818. godine i visok je 36 m (tri bijela bljeska u grupi svakih 15 sekundi, vidljivo s 30 milja).

Između Savudrije i Umaga plovite podalje od obale, tu su opasne pličine Zanestra i Šipar (žuto-crveno-žuta plutača oko 1200 metara ispred naselja Zambratija).

---

image
Lučica Stara Savudrija - oprezno uz hrid na ulazu!
---

Umag, grad tenisa

Možda ćete na ovu đitu krenuti iz velike umaške marine. Ako ste pak započeli istarsku turu na jugu, možda će vam tu biti najsjevernija točka nakon koje slijedi povratak. Kako bilo, ACI marina Umag nudi sav komfor i usluge.

Umaška stara gradska jezgra pruža toplinu tradicije, a uokolo grada, kao uostalom i u cijeloj Istri, moderna su turistička naselja. U zaleđu Umaga ima odličnih stancija, restorana i zanimljivih gradića (Sveta Marija na Krasu, Buje). Umag je i grad tenisa. Ovdje se, nedaleko marine, u srpnju odigrava jaki ATP Croatia Open teniski turnir.

Od Umaga pa sve do Pule (ili obratno, ako hoćete) istarska je obala ne samo uglavnom plitka već su se pred njom, negdje manje negdje više, bezbrižnoj plovidbi ispriječili deseci pličina, teško vidljivih hridi i otočića.

Osobitu pažnju pri navigaciji traže akvatoriji ispred Červar Porata, između Poreča i Vrsara, te neposredno južno od Rovinja. To je prilika da se prisjetite značenja svih onih stožaca, obrnutih stožaca i kugla, kao i raznih crno-crvenih ili žuto-crvenih kombinacija na plutačama, motkama i sličnim navigacijskim oznakama.

Ovdje ćete ih vidjeti mnogo! Jasno, poseban oprez nužan je tijekom noćne plovidbe, a mnoga svjetla i svjetionici ovdje pokazuju sektorski razdijeljene boje, pri čemu crveni ili potamnjeni sektor uvijek pokriva opasne smjerove, a bijeli slobodne.

---

image
Umag
Shutterstock
---

Dajla i Novigrad

Južno od Umaga nalazi se pitoma uvala Dajla (na starijim kartama pogrešno: Dalja) s nekoliko malih hotela i apartmana i malenim molom (dubina na vrhu mola je 2 m, s južne strane na samom vrhu 3 m, ali je – oprez! – s obje strane mola naglo pliće i hridinasto). Oko dvije milje dalje otvara se pogled na Novigrad, unatoč svome imenu prelijepi stari gradić na sjevernom rtu estuarija rijeke Mirne.

Ulazak u Novigrad zahtijeva pažljivu navigaciju. Blizu korijena lukobrana s vanjske je strane opasna pličina Meja (zelena motka s čunjem na vrhu). Neposredno južnije daleko se u more protegnulo područje pličine Val (crno-crvenu plutaču sa stupom i dvije kugle na vrhu koja ga obilježava najbolje je oploviti sa W strane), a kod prilaza Novigradu sa sjeverne strane rt Mujelu treba široko obići zbog plitkoga dna što se pruža daleko prema van. Noću treba uplovljavati u bijelom sektoru svjetla na glavi lukobrana.

Novigradska marina dogradnjom se prošlih godina pretvorila iz ružnog pačeta u pravog sjajnog labuda. Stara marina, stisnuta usred gradića, mogla je primiti šezdesetak brodica maloga gaza, dok je novi, znatno prostraniji dio sada jedna od ljepših jadranskih marina. Dubine su ovdje do 4 m, ali pod obalom ispod 2 m.

Vez je u Novigradu moguć i bočno uz glavni lukobran, bliže lučkom svjetlu (oko 5 m dubine, pri korijenu je plitko), a manji koljenasti mol pred mjestom ujedno je pogranični pristan (dubine padaju od 5 m na vrhu do 2,5 m pri korijenu).

Neapolis u sedmom, Civitas Nova u devetom stoljeću, Novigrad je i drevno sjedište biskupije, a danas grad koji ne skriva svoju bogatu povijest. U lijepo uređenom Lapidariju izloženi su kameni spomenici od antičkoga doba do novoga vijeka, a gradska crkva često je pregrađivana pa otkriva svoju starohrvatsku, ranoromaničku i baroknu povijest.

Neposredno južno od Novigrada slijedi širok zaljev, na kartama nazvan Luka Mirna. U njegovu plitkom, muljevitom dnu, uvali Tarska, ušće je rijeke Mirne. Obale završavaju vrlo plitkim, kamenitim obrubom. U Tarskoj je tradicionalno sidrište ribara iz okolnih naselja Tar i Vabriga, a u najnovije doba pretvara se u službenu ribarsku luku, pa ovdje ne treba tražiti mir na sidru.

Červar Porat

Jedva tri milje južnije od novigradske još je jedna marina: Červar Porat. U južnom je kraju zaljeva Luka Črvar – ovakve nazive zaljeva (luka) duž Jadrana ćete sretati češće, nastali su kao obilježje pogodnih zakloništa za veće brodove. A Červar se zapravo točnije (i na kartama) zove Črvar, ali se (valjda jer je tako stranim turistima lakše izgovoriti!) udomaćio naziv s jednim e više, pa ćemo ga i mi ovdje tako nazivati.

---

image
Červar Porat
Shutterstock
---

Červar je doista odlično zaklonište za bure ili juga, no po jakom NW vjetru (maestral i tramontana) ulaz i izlaz iz zaljeva otežani su zbog bibavice. U samoj marini sigurni ste od svih vjetrova.

Sam Červar Porat novo je naselje hotela i kuća za odmor (selo Veli Črvar nalazi se na uzvisini nešto južnije).

Još izraženije nego kod Novigrada, navigacija u prilazu traži oprez. Ispred zaljeva široko je područje vrlo opasnih pličina Civran te Veliki i Mali Školj, označenih žuto-crnim kardinalnim oznakama i žutim posebnim oznakama. Sve ih je zajedno najbolje zaobići s N strane.

Postoji, doduše, prolaz prema jugu kroz središte pličine, tamo gdje je dubina 3 metra, ali ne valja se junačiti – prisjetite se oseke, valova, sumnjive kalibracije dubinomjera, osiguranja... Milja više uokolo ovdje zlata vrijedi!

Sveti Martin čuva od bure

Između Červar Porata i Poreča, s obilaskom červarskih pličina, nema više od pet milja. Cijela je ova obala ispunjena kampovima i turističkim naseljima. Oko rtova Busuja i Šilok nema opasnosti, ali malo južnije ispriječila se pličina Meja (crno-crveno-crna motka s dvije kugle na vrhu).

---

image
Uvala Sveti Martin spas je od bure
---

Blizu nje može se ploviti s bilo koje strane, ali se iz SE smjera od kopna prema njoj daleko ispružila neoznačena pličina Pical. NNE od pličine Meja prostrana je uvala Sveti Martin, odlično zaklonište od bure (dno je muljevito, dubine 5-10 m).

---

Bura


Bura pod obalom zapadne Istre nije jaka, ali je vrlo jaka do olujna N od rta Savudrija te S od Premanture. Jugo puše snažno i izravno iz južnog smjera. Maestrali su umjereni. Ljeti su opasne nevere iz W-NW.

---

---

ACI marina Umag


Tel: +385 (0)52 741-066
web: www.aci-marinas.com
Lučka kapetanija: tel. +385 (0)52 741-662, VHF: 10 i 16
Marina ima 475 vezova u moru i 40 mjesta za plovila na suhome. Struja i voda na vezu. Crpka za gorivo, pokretni kran (100 t), razne radionice, restoran, praonica rublja, mjenjačnica. Lučka kapetanija i granični prijelaz u mjesnoj luci, u marini ljeti radi sezonski granični prijelaz.

Oprez! Pličina Paklena 0,5 milje NW od ulaza.

Prilaz: Između crvene plutače sa svjetlom (C Bl 3s 2M) i zelene plutače. Sjeverno od crvene plutače je greben s crno-žutom oznakom, zaobići ga s južne strane. Preporučljivi kurs prilikom uplovljavanja je 60°.

Vjetrovi: Dobra zaštita od svih vjetrova.

---

---

image
ACI Marina Umag
---

---

Marina Nautica Novigrad


Tel: +385 52 600 480
e-mail: marina@nauticahotels.com
web: www.nauticahotels.hr
Ispostava lučke kapetanije Porporela 6, tel. +385 52 757 035
Marina ima 365 vezova u moru i 100 suhih vezova. Dubine 2-4 m, u starom dijelu marine do 2 m. Struja i voda. Crpka za gorivo, servisna radionica, travel-lift (50 t), sanitarni čvor, trgovina nautičke opreme, mjenjačnica, bankomat, hotel, restoran, besplatan WiFi.

Oprez! Pličine uz južnu obalu ispred grada. Noviji dio marine tek je djelomično zaštićen od ljetnih nevera koje dolaze sa zapada!

Prilaz: U prilazu s juga obići s NW strane označene pličine Val i Meja (Veskova). Sjeverni prilaz je slobodan od pličina.

Vjetrovi: Stari dio marine je dobro zaštićen od svih vjetrova. U novom dijelu jak vjetar iz W može učiniti nemirno more.

---

---

image
Marina Nautica Novigrad
---

---

Marina Červar Porat


Tel. +385 52 436 661
e-mail: marina.cervar@lagunaporec.com
web: http://www.lagunaporec.hr
Marina ima 259 vezova u moru i 50 suhih vezova za plovila do 25 m duljine i najvećega gaza do 5 m. Struja i voda na vezu. Servisna radionica, dizalica (15 t), sanitarni čvor, trgovina nautičke opreme, hotel, restoran.

Oprez! Pličine Civran, Veliki i Mali Školj na ulazu u zaljev!

Prilaz: U prilazu s juga obići s NW strane označene pličine Civran, Veliki i Mali Školj. Sjeverni prilaz je bez zapreka.

Vjetrovi: Marina je dobro zaštićena od svih vjetrova. Na ulazu u zaljev N i NW vjetrovi uzrokuju bibavicu.

---

---

image
Červar Porat
---

---

image
darko tralić 264
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Shutterstock Shutterstock
Shutterstock
Savudrija

Uvala Sveti Martin spas je od bure

Červar Porat

Marina Nautica Novigrad

Lučica Stara Savudrija - oprezno uz hrid na ulazu!

ACI Marina Umag

darko tralić 264
Shutterstock
Červar Porat
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/nautika/uzivajte-u-ljepoti-istre-ali-pazite-na-plicine-i-hridi-1174737 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e407a2b85bd5a337e7b0d4a4e55fd82e0692dadb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Vodimo+vas+na+%C4%91itu+od+Savudrije+do+%C4%8Cervar+Porta%3A+u%C5%BEivajte+u+ljepoti+Istre%2C+ali+pazite+na+pli%C4%8Dine+i+hridi&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fuzivajte-u-ljepoti-istre-ali-pazite-na-plicine-i-hridi-1174737 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fnautika%2Fuzivajte-u-ljepoti-istre-ali-pazite-na-plicine-i-hridi-1174737 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => gušti bez napora [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

gušti bez naporaVodimo vas na đitu od Savudrije do Červar Porta: uživajte u ljepoti Istre, ali pazite na pličine i hridi

Piše Iz knjige Darka Tralića ‘Najljepše jadranske plovidbe‘
11. ožujka 2022. - 14:48

Opisat ćemo ovu obalu od sjevera prema jugu, a vi je oplovite kako vam najbolje odgovara, put sjevera, juga ili ukrug. Prijedlog: u jednom smjeru odaberite svaku drugu luku ili marinu, u povratku one koje ste preskočili.

Uzduž pitome obale zvonici gradića dočekivat će vas iza svakog rta. Gdjegod pristali naći ćete mnogo zabave, odličnih restorana i kulturnih spomenika, a na jugu Istre čeka vas jedinstveni nacionalni park: otočje Brijuni. Kako ih god presložili, etape su kratke. Ova nautički ne previše zahtjevna istarska plovidba idealna je za užitak bez puno napora.

Rt Savudrija

Hrvatska obala počinje južno od ušća rječice Dragonje. Prvi pristan na hrvatskoj obali je ispod turističkog naselja Kanegra, ispod lako vidljivog kamenoloma: betonski mol u obliku slova T, izložen bu...

11. svibanj 2024 13:27