stdClass Object ( [id] => 1380096 [title] => Dr. Alen Soldo: Znate li koliko najviše mogu narasti pojedine ribe i glavonošci u Jadranu? [alias] => dr-alen-soldo-znate-li-koliko-najvise-mogu-narasti-pojedine-ribe-i-glavonosci-u-jadranu [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U svakodnevnim ribarskim razgovorima o najvećim ulovima riba i glavonožaca, često dolazi do prepirki o njihovim maksimalnim dužinama i težinama u Jadranu, pri čemu ti ulovi znaju narasti poprilično više od stvarnih mogućnosti da bi ribolovac ispao što veći. Stoga nije na odmet pobrojati neke od naših ribolovno najpopularnijih vrsta riba i glavonožaca, te predočiti pouzdano utvrđene podatke o njihovim najvećim dimenzijama i težini. U ovom tekstu obuhvatit ćemo, pak, samo one vrste koje su ribolovcima najzanimljivije.

Zubatac i komarča

Zubatac, car od riba, može dosegnuti do metra dužine, a najveća zabilježena težina mu je 14,3 kg. Mrijest počinje u ožujku a završava u srpnju, s tim da je većina populacije spolno zrela tijekom svibnja kada se temperature mora dignu iznad 15 Celzijevih stupnjeva. Spolnu zrelost većina ženki dosegne s 35 cm, dok je kod mužjaka to 52 cm. Ženkama do prethodno spomenute spolne zrelosti treba dvije do četiri godine, a mužjacima do njihove dužine od šest do osam godina. Veći primjerci zubaca dožive više od 20 godina, a najveći čak i trideset.

---

image

Zubatac

---

Za razliku od zubaca, komarča je dvospolac pri čemu neka jedinka prvo raste kao mužjak da bi se pri dužini od 32 do 44 cm većina njih pretvorila u ženke. Inače, može narasti preko 70 cm, dok su u pogledu težine zabilježeni ulovi primjeraka od gotovo 8 kg. Komarča živi kraće od zubaca, prema različitim istraživanjima od 7 do 12 godina.

Za dužinu kad je većina populacije spolno zrela postoje različiti podaci, u zavisnosti od područja, ali se otprilike kreće oko 30 cm. Mrijesti se od studenoga do veljače, a vrhunac je tijekom prosinca. Iako postoje različiti rezultati istraživanja starosti, podaci iz Jadrana i sličnih područja uglavnom se podudaraju te se smatra da komarča u divljini u prvoj godini života naraste do 21 cm, u drugoj do nekih 28 cm, a ako ulovite komarču od 35 cm ona je najvjerojatnije starija od 4 godine.

---

image

Komarča

---

Šarag, pic i fratar

Šarag spada u ribe koje rastu dosta brzo, pa s 4 godine starosti već ima oko 30 cm dužine, dok za svoga života može narasti i do 45 cm te težiti oko 2 kg. Šarag počinje spolno sazrijevati od siječnja, i to razdoblje traje sve do srpnja, ali najveći broj primjeraka spolno sazrijeva u ožujku i travnju. Dužina pri kojoj je većina mužjaka i ženki šarga spolno zrela je oko 21 cm. Maksimalni životni vijek mu je oko 10 godina.

---

image

Šarag

---

Fratar je manji od šarga pa će u prvih 4 godine života dosegnuti 23 cm dužine. U cijelom životu narast će tek do 30-ak cm (iako postoje i neprovjereni podaci preko 40 cm dužine) te dosegnuti težinu do 1,3 kg. Spolnu zrelost fratar stekne oko 20 cm, a mrijest mu počinje početkom zime. Najdulji životni vijek mu je oko 6 godina.

---

image

Fratar

---

Šarag i fratar su zanimljivi i sa stanovišta spolnosti, jer u jednoj populaciji ima čistih mužjaka i ženki, ali također i velik broj hermafrodita, pri čemu su oni prvo mužjaci, a s oko 22 cm dužine kod šarga, te oko 19 cm kod fratra, dolazi do mijenjanja spola te pretvaranja mužjaka u ženke.

Pic je mnogima drag ulov, a može narasti do nekih 60 cm, no zbog oblika tijela ne težiti više od 1,7 kg. Životni vijek mu je oko dvadesetak godina. Kako je pic pripadnik istoga roda kao i šarag i fratar, i podaci o njegovoj spolnoj zrelosti su slični – većina populacije sazrijeva s 22 cm dužine. Mrijest počinje sredinom ljeta i traje do studenoga. Kod pica je zanimljivo da je ova vrsta stalni hermafrodit, tj. tijekom svoga života ima muške i ženske spolne stanice, ali se katkad, primjerice nakon dostizanja prve spolne zrelosti, kratko pretvori u dominantna mužjaka, a nakon toga se pretvori u ženku.

---

image

Pic

---

Arbun i kirnja

Arbun u Jadranu naraste do 60 cm u dužinu, te dosegne do 3,3 kg težine. Otprilike pri 17 cm, odnosno nakon tri godine starosti, većina ženki pretvara se u mužjake. Životni vijek mu je od 7 do 10 godina, a mrijesti se jedanput godišnje, krajem proljeća i početkom ljeta. S obzirom na veliki ribolovni napor prema ovoj vrsti koja se izlovljava mnoštvom ribolovnih alata, prednost mu je brzo dostizanje spolne zrelosti, već pri dužini oko 13-14 cm.

---

image

Arbuni

---

Dugo vremena u Jadranu smo imali samo tri vrste kirnji, da bi se u posljednjih desetak godina taj broj udvostručio. Hrvatska imena svih tih vrsta uz naziv kirnja imaju i neki dodatni naziv kojim se karakterizira neka njihova osobitost, osim one glavne i najpoznatije, lat. naziva Epinephelus marginatus, koja se jednostavno zove kirnja. Ona može narasti do 1,5 m dužine, te dosegnuti i 60 kg težine, dok neki nepotvrđeni nalazi govore i o težinama do 100 kg. Kirnja je ujedno i dugoživuća riba koja može doživjeti starost i do 50 godina. Zbog toga relativno kasno i sazrijeva, pa većini ženki kirnji treba od 5 do 8 godina da spolno sazriju, uglavnom pri 44 do 53 cm, dok za mužjake postoji podatak da je najmlađi spolno zreo mužjak imao 16 godina i 85 cm.

---

image

Kirnja

---

Kirnju kao vrstu karakterizira i protoginični hermafroditizam, odnosno jedinke ove vrste su prvo ženke, a kasnije, u razdoblju od devete do šesnaeste godine, mijenjaju spol te se pretvaraju u mužjake. Kirnja obitava do 300 m dubine, ali najčešće do 50 metara, i to obično u kamenitim područjima gdje iskorištava razne rupe, jame i procjepe za svoje sklonište, odakle kreće u lov na glavonošce, ribe i rakove koji su njezin glavni plijen.

Kavala, vrana i gof

Kavala je riba koja naraste nešto više od 50 cm dužine, dok joj je maksimalni životni vijek i preko dvadeset godina. Vrlo brzo raste prve tri godine života, kada dosegne i spolnu zrelost, nakon čega brzina rasta opada do sedme godine starosti, da bi u kasnijem razdoblju njezin rast bio veoma spor, pa čak nikakav. Uslijed toga kavala od četrdesetak centimetara može imati 6 ili čak 19 godina starosti. Spolnu zrelost mužjaci dosegnu s nešto više od 25 cm, a ženke s 5 cm više, dok joj je vrhunac spolne sezone od svibnja do kolovoza.

---

image

Kavala

---

Vrana, pak, može narasti do 45 cm, pri čemu doživi više od 20 godina života. Spolnu zrelost dosegne već nakon dvije godine pri dužini tijela od 15 do 20 cm. Kao i kirnje, vrana je hermafrodit, pa su jedinke prvo ženke, koje se u kasnijoj fazi pretvaraju u mužjake. Sezona mrijesta ove vrste je od veljače do svibnja.

---

image

Vrana

---

Gof je ribolovni trofej koji mnogi priželjkuju, i to s dobrim razlogom. Može narasti i do 190 cm, a pri tome težiti i više od 80 kg. Maksimalni životni vijek mu je sedamnaest godina. Zanimljivo je i da su ženke gofa uglavnom veće od mužjaka iste starosti. Spolnu zrelost doživljava tek kad preraste 80 cm, iako neki tu zrelost postignu tek sa 127 cm, ali najveći dio populacije je spolno zreo sa 110 cm. Mrijest gofa se događa skoro cijelu prvu polovicu godine, ali glavni dio sezone mrijesta je u travnju i svibnju, nakon čega veći dio populacije, koji se inače prije i poslije toga najčešće nalazi oko brakova otvorenijeg dijela mora, dolazi bliže obali i često ulazi u manje zaljeve.

---

image

Gof

---

Tuna, iglun, palamida

Plavoperajna tuna najcjenjeniji je trofejni ulov u našem big game fishingu. Ova moćna riba može izrasti u pravoga gorostasa od 4,60 m dužine te 684 kg težine. Istodobno, životni vijek joj nije sukladan dimenzijama, pa može doživjeti do 15 godina starosti. Ne postoji izolirana jadranska populacija tune, već su to dijelovi veće mediteranske ili bolje rečeno istočnoatlantske populacije. Istočnoatlantska tuna spolnu zrelost doživi nešto prije nego njezini rođaci sa zapadne strane Atlantika, točnije oko treće godine života kada dosegne dužinu višu od metra.

---

image

Tuna

---

Iglun je također česti trofejni ulov u big game fishingu. U Jadranu, pa i u cijelom Mediteranu, uglavnom se love manji primjerci. No, kad kažemo manji, treba imati na umu da ova vrsta može narasti do 455 cm i težiti 650 kg, s tim da iglun može doživjeti starost sličnu tuni. Prvu spolnu zrelost iglun doživi kad naraste od 1,5 do 2,5 m dužine, pri čemu je većina populacije spolno zrela s 221 cm, uključujući i njegov dugački kljun.

---

image

Iglun

---

Palamida je u odnosu na prethodne dvije vrste patuljak, ali sa svojih gotovo metar najveće dužine, te 11 kg težine, sasvim dovoljna kao trofejni ulov. U odnosu na sve prethodno spomenute vrste, također nema ni dug životni vijek jer može doživjeti tek 5 godina. Ipak, postoji prednost palamide u odnosu na prethodne vrste, a to je kombinacija zakonske minimalne dužine ispod koje se ne smije loviti od 45 cm, te dužine spolne zrelosti od 37 cm, koju palamida dosegne nakon godine života. To osigurava nesmetan razvoj populacije, normalno pod uvjetom da se navedeni zakonski propis i poštuje. Mrijesti se krajem proljeća.

---

image

Palamida

---

Ugor, murina, hobotnica

Ugor je čest ulov parangalom, ali i u podvodnom ribolovu. Može narasti do 3 metra, a najveća zabilježena težina iznosi nevjerojatnih 110 kg. Ako zanemarimo te ekstreme, recimo da ugoru do najčešće lovne veličine u natjecanjima sportskog ribolova, one od 2,5 do 15 kg težine te 100 do 130 cm dužine, treba oko 8 godina života, dok mu je maksimalni vijek oko 15 godina. Spolno zreli ugori se vrlo rijetko love jer uglavnom u vrijeme mriješćenja, u ljetnom periodu, kreću u duboke vode od 600 do 800 metara. Inače, zna se da sazrijevaju oko 2 metra dužine.

---

image

Ugor

---

Murina naraste do 1,5 m, a tada teži oko 15 kg, a kako joj je područje obitavanja od 5 do 50 m dubine, to bi svi ronioci te podvodni ribolovci trebali dobro zapamtiti i sjetiti se kad je sretnu po nekim rupama, s obzirom na veličinu njezinih zuba te agresivno ponašanje u slučaju uznemiravanja. O starosti murine postoji toliko malo podataka da se praktično ne zna koliko dugo može živjeti.

---

image

Murina

---

Kada je o jadranskim glavonošcima riječ, najveći predstavnik ove skupine je hobotnica, latinskog naziva Octopus vulgaris, a tako je nazvana zbog posjedovanja osam krakova. Kozmopolitska je vrsta jer se nalazi u skoro svim svjetskim umjerenim i tropskim morima.

žOno što je kod ove vrste mnogima nepoznato je zanimljiva činjenica da su dvije hobotnice, primjerice jedna od 1,5 kg i druga od 10 kg, u slučaju da su ulovljene u istom dijelu godine, vjerojatno jednako stare. Naime, životni vijek hobotnice je oko godinu dana, a najviše do 15 mjeseci.

Koliko će neki primjerak narasti, ovisi, pak, isključivo o dostupnosti i kvaliteti hrane, temperaturi mora i salinitetu, u prosjeku od tri do pet kilograma, ponekad i preko 10 kg. Razloge vezane za hranu ne treba posebno objašnjavati, a poznato je da temperaturni raspon od 16 do 21 Celzijeva stupnja najpovoljnije djeluje na rast hobotnice. Hobotnica se mrijesti tijekom cijele godine, ali postoje dva razdoblja kada najviše hobotnica kreće u mrijest – početkom proljeća (travanj – svibanj), te krajem ljeta ili početkom jeseni (rujan).

---

image

Hobotnica

---

Lignja i sipa

Lignja također kratko živi, 11-12 mjeseci, a veličina do koje neka lignja naraste u tom razdoblju također ovisi o istim parametrima kao i kod hobotnice – hrani i temperaturi. Sve lignje iznad 1,5 kilograma smatraju se raritetnima, a apsolutno najveći rekorder je primjerak od 3,65 kilograma ulovljen u okviru natječaja Otvorenog mora. Većina populacije lignje nalazi se u područjima do 100 metara dubine, ali zalazi i do 400 metara, s razlikom da su primjerci iz dubljih područja uglavnom veći. Iako se mrijesnih primjeraka lignje također može naći tijekom cijele godine, glavno razdoblje mriješćenja je od studenog do siječnja, s tim da se povećani broj mrijesnih mužjaka pojavljuje još od rujna.

---

image

Lignja

---

Sipa, omiljena lovina ljubitelja crnog rižota, može, pak, narasti do četiri kilograma težine, a pri tome dužina plašta može biti i 49 cm. Mediteranske (i jadranske) sipe mogu narasti više nego primjerci iste vrste koji žive u suptropskim krajevima, što se objašnjava različitom temperaturom. Od davnina je poznato da sipa migrira, pa tijekom proljeća prvo mužjaci, a otprilike tjedan dana kasnije i ženke, dolaze bliže obali u pliće vode, dok se tijekom jeseni vraćaju natrag u dubine do stotinjak metara. Sipa se mrijesti tijekom proljeća, pri čemu važnu ulogu igra temperatura jer se najveći dio populacije mrijesti pri 13-15 Celzijevih stupnjeva. Spolna zrelost obaju spolova je pri dužini plašta od 12 do 14 cm.

---
image

Sipe

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U ribarskim pričama ulovi znaju narasti poprilično više od stvarnih mogućnosti da bi ribolovac ispao što veći. Stoga nije na odmet pobrojati neke od naših ribolovno najpopularnijih vrsta riba i glavonožaca, te predočiti pouzdano utvrđene podatke o njihovim najvećim dimenzijama i težini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MITOVI I STVARNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => U ribarskim pričama ulovi znaju narasti poprilično više od stvarnih mogućnosti da bi ribolovac ispao što veći. Stoga nije na odmet pobrojati neke od naših ribolovno najpopularnijih vrsta riba i glavonožaca, te predočiti pouzdano utvrđene podatke o njihovim najvećim dimenzijama i težini MITOVI I STVARNOST 2 0 12482 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2018-03-13 14:19:55 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => dr. Alen SOLDO [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-04-12 07:17:49 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-04-12 07:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => U ribarskim pričama ulovi znaju narasti poprilično više od stvarnih mogućnosti da bi ribolovac ispao što veći. Stoga nije na odmet pobrojati neke od naših ribolovno najpopularnijih vrsta riba i glavonožaca, te predočiti pouzdano utvrđene podatke o nj [metadata] => robots= author= title=Dr. Alen Soldo: Znate li koliko najviše mogu narasti pojedine ribe i glavonošci u Jadranu? page_title=Dr. Alen Soldo: Znate li koliko najviše mogu narasti pojedine ribe i glavonošci u Jadranu? [metakey] => Alen Soldo, ribolov, koliko mogu narasti ribe, koliko mogu narasti glavonošci, morski svijet, vrste riba [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2018\/03\/13\/26954370.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/8296135.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/6479438.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/7281739.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/6064540.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/9578340.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/8291713.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/6409492.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/5469521.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/6574997.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/7391462.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/7146453.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/9757530.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/9757531.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/9757532.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/4359439.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/9757869.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/9757929.jpg","\/images\/slike\/2018\/03\/13\/26954366.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Arhiva Cropix, Privatni album","","","","","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Zubatac<\/p>","

Komar\u010da<\/p>","

Pic<\/p>","

Fratar<\/p>","

\u0160arag<\/p>","

Arbuni<\/p>","

Ugor<\/p>","

Murina<\/p>","

Tuna<\/p>","

Sipe<\/p>","

Lignja<\/p>","

Palamida<\/p>","

Kirnja<\/p>","

Hobotnica<\/p>","

Gof<\/p>","

Kavala<\/p>","

Vrana<\/p>","

Iglun<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1326x900","hd_26954370_1920.jpg":"1920x1080","k_26954370_1280.jpg":"1280x1280","k_26954370_1024.jpg":"1024x1024","k_26954370_640.jpg":"640x640","k_26954370_480.jpg":"480x480","k_26954370_340.jpg":"340x340","k_26954370_220.jpg":"220x220","o_26954370_1280.jpg":"1280x868","o_26954370_1024.jpg":"1024x695","o_26954370_640.jpg":"640x434","o_26954370_480.jpg":"480x325","o_26954370_340.jpg":"340x230","o_26954370_220.jpg":"220x149","h_26954370_1280.jpg":"1280x854","h_26954370_1024.jpg":"1024x683","h_26954370_640.jpg":"640x427","h_26954370_480.jpg":"480x320","h_26954370_340.jpg":"340x227","h_26954370_220.jpg":"220x147","pp_26954370_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954370_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954370_640.jpg":"640x814","pp_26954370_480.jpg":"480x611","pp_26954370_340.jpg":"340x432","pp_26954370_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1048","hd_8296135_1920.jpg":"1920x1080","k_8296135_1280.jpg":"1280x1280","k_8296135_1024.jpg":"1024x1024","k_8296135_640.jpg":"640x640","k_8296135_480.jpg":"480x480","k_8296135_340.jpg":"340x340","k_8296135_220.jpg":"220x220","o_8296135_1280.jpg":"1280x838","o_8296135_1024.jpg":"1024x670","o_8296135_640.jpg":"640x419","o_8296135_480.jpg":"480x314","o_8296135_340.jpg":"340x222","o_8296135_220.jpg":"220x144","h_8296135_1280.jpg":"1280x854","h_8296135_1024.jpg":"1024x683","h_8296135_640.jpg":"640x427","h_8296135_480.jpg":"480x320","h_8296135_340.jpg":"340x227","h_8296135_220.jpg":"220x147","pp_8296135_1280.jpg":"1280x1628","pp_8296135_1024.jpg":"1024x1303","pp_8296135_640.jpg":"640x814","pp_8296135_480.jpg":"480x611","pp_8296135_340.jpg":"340x432","pp_8296135_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2627","hd_6479438_1920.jpg":"1920x1080","k_6479438_1280.jpg":"1280x1280","k_6479438_1024.jpg":"1024x1024","k_6479438_640.jpg":"640x640","k_6479438_480.jpg":"480x480","k_6479438_340.jpg":"340x340","k_6479438_220.jpg":"220x220","o_6479438_1280.jpg":"1280x1751","o_6479438_1024.jpg":"1024x1401","o_6479438_640.jpg":"640x875","o_6479438_480.jpg":"480x656","o_6479438_340.jpg":"340x465","o_6479438_220.jpg":"220x301","h_6479438_1280.jpg":"1280x854","h_6479438_1024.jpg":"1024x683","h_6479438_640.jpg":"640x427","h_6479438_480.jpg":"480x320","h_6479438_340.jpg":"340x227","h_6479438_220.jpg":"220x147","pp_6479438_1280.jpg":"1280x1628","pp_6479438_1024.jpg":"1024x1303","pp_6479438_640.jpg":"640x814","pp_6479438_480.jpg":"480x611","pp_6479438_340.jpg":"340x432","pp_6479438_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7281739_1920.jpg":"1920x1080","k_7281739_1280.jpg":"1280x1280","k_7281739_1024.jpg":"1024x1024","k_7281739_640.jpg":"640x640","k_7281739_480.jpg":"480x480","k_7281739_340.jpg":"340x340","k_7281739_220.jpg":"220x220","o_7281739_1280.jpg":"1280x960","o_7281739_1024.jpg":"1024x768","o_7281739_640.jpg":"640x480","o_7281739_480.jpg":"480x360","o_7281739_340.jpg":"340x255","o_7281739_220.jpg":"220x165","h_7281739_1280.jpg":"1280x854","h_7281739_1024.jpg":"1024x683","h_7281739_640.jpg":"640x427","h_7281739_480.jpg":"480x320","h_7281739_340.jpg":"340x227","h_7281739_220.jpg":"220x147","pp_7281739_1280.jpg":"1280x1628","pp_7281739_1024.jpg":"1024x1303","pp_7281739_640.jpg":"640x814","pp_7281739_480.jpg":"480x611","pp_7281739_340.jpg":"340x432","pp_7281739_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_6064540_1920.jpg":"1920x1080","k_6064540_1280.jpg":"1280x1280","k_6064540_1024.jpg":"1024x1024","k_6064540_640.jpg":"640x640","k_6064540_480.jpg":"480x480","k_6064540_340.jpg":"340x340","k_6064540_220.jpg":"220x220","o_6064540_1280.jpg":"1280x960","o_6064540_1024.jpg":"1024x768","o_6064540_640.jpg":"640x480","o_6064540_480.jpg":"480x360","o_6064540_340.jpg":"340x255","o_6064540_220.jpg":"220x165","h_6064540_1280.jpg":"1280x854","h_6064540_1024.jpg":"1024x683","h_6064540_640.jpg":"640x427","h_6064540_480.jpg":"480x320","h_6064540_340.jpg":"340x227","h_6064540_220.jpg":"220x147","pp_6064540_1280.jpg":"1280x1628","pp_6064540_1024.jpg":"1024x1303","pp_6064540_640.jpg":"640x814","pp_6064540_480.jpg":"480x611","pp_6064540_340.jpg":"340x432","pp_6064540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"767x938","hd_9578340_1920.jpg":"1920x1080","k_9578340_1280.jpg":"1280x1280","k_9578340_1024.jpg":"1024x1024","k_9578340_640.jpg":"640x640","k_9578340_480.jpg":"480x480","k_9578340_340.jpg":"340x340","k_9578340_220.jpg":"220x220","o_9578340_1280.jpg":"1280x1565","o_9578340_1024.jpg":"1024x1252","o_9578340_640.jpg":"640x782","o_9578340_480.jpg":"480x587","o_9578340_340.jpg":"340x415","o_9578340_220.jpg":"220x269","h_9578340_1280.jpg":"1280x854","h_9578340_1024.jpg":"1024x683","h_9578340_640.jpg":"640x427","h_9578340_480.jpg":"480x320","h_9578340_340.jpg":"340x227","h_9578340_220.jpg":"220x147","pp_9578340_1280.jpg":"1280x1628","pp_9578340_1024.jpg":"1024x1303","pp_9578340_640.jpg":"640x814","pp_9578340_480.jpg":"480x611","pp_9578340_340.jpg":"340x432","pp_9578340_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_8291713_1920.jpg":"1920x1080","k_8291713_1280.jpg":"1280x1280","k_8291713_1024.jpg":"1024x1024","k_8291713_640.jpg":"640x640","k_8291713_480.jpg":"480x480","k_8291713_340.jpg":"340x340","k_8291713_220.jpg":"220x220","o_8291713_1280.jpg":"1280x720","o_8291713_1024.jpg":"1024x576","o_8291713_640.jpg":"640x360","o_8291713_480.jpg":"480x270","o_8291713_340.jpg":"340x191","o_8291713_220.jpg":"220x123","h_8291713_1280.jpg":"1280x854","h_8291713_1024.jpg":"1024x683","h_8291713_640.jpg":"640x427","h_8291713_480.jpg":"480x320","h_8291713_340.jpg":"340x227","h_8291713_220.jpg":"220x147","pp_8291713_1280.jpg":"1280x1628","pp_8291713_1024.jpg":"1024x1303","pp_8291713_640.jpg":"640x814","pp_8291713_480.jpg":"480x611","pp_8291713_340.jpg":"340x432","pp_8291713_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_6409492_1920.jpg":"1920x1080","k_6409492_1280.jpg":"1280x1280","k_6409492_1024.jpg":"1024x1024","k_6409492_640.jpg":"640x640","k_6409492_480.jpg":"480x480","k_6409492_340.jpg":"340x340","k_6409492_220.jpg":"220x220","o_6409492_1280.jpg":"1280x853","o_6409492_1024.jpg":"1024x682","o_6409492_640.jpg":"640x426","o_6409492_480.jpg":"480x320","o_6409492_340.jpg":"340x226","o_6409492_220.jpg":"220x146","h_6409492_1280.jpg":"1280x854","h_6409492_1024.jpg":"1024x683","h_6409492_640.jpg":"640x427","h_6409492_480.jpg":"480x320","h_6409492_340.jpg":"340x227","h_6409492_220.jpg":"220x147","pp_6409492_1280.jpg":"1280x1628","pp_6409492_1024.jpg":"1024x1303","pp_6409492_640.jpg":"640x814","pp_6409492_480.jpg":"480x611","pp_6409492_340.jpg":"340x432","pp_6409492_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1791","hd_5469521_1920.jpg":"1920x1080","k_5469521_1280.jpg":"1280x1280","k_5469521_1024.jpg":"1024x1024","k_5469521_640.jpg":"640x640","k_5469521_480.jpg":"480x480","k_5469521_340.jpg":"340x340","k_5469521_220.jpg":"220x220","o_5469521_1280.jpg":"1280x1194","o_5469521_1024.jpg":"1024x955","o_5469521_640.jpg":"640x597","o_5469521_480.jpg":"480x447","o_5469521_340.jpg":"340x317","o_5469521_220.jpg":"220x205","h_5469521_1280.jpg":"1280x854","h_5469521_1024.jpg":"1024x683","h_5469521_640.jpg":"640x427","h_5469521_480.jpg":"480x320","h_5469521_340.jpg":"340x227","h_5469521_220.jpg":"220x147","pp_5469521_1280.jpg":"1280x1628","pp_5469521_1024.jpg":"1024x1303","pp_5469521_640.jpg":"640x814","pp_5469521_480.jpg":"480x611","pp_5469521_340.jpg":"340x432","pp_5469521_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2560","hd_6574997_1920.jpg":"1920x1080","k_6574997_1280.jpg":"1280x1280","k_6574997_1024.jpg":"1024x1024","k_6574997_640.jpg":"640x640","k_6574997_480.jpg":"480x480","k_6574997_340.jpg":"340x340","k_6574997_220.jpg":"220x220","o_6574997_1280.jpg":"1280x1706","o_6574997_1024.jpg":"1024x1365","o_6574997_640.jpg":"640x853","o_6574997_480.jpg":"480x640","o_6574997_340.jpg":"340x453","o_6574997_220.jpg":"220x293","h_6574997_1280.jpg":"1280x854","h_6574997_1024.jpg":"1024x683","h_6574997_640.jpg":"640x427","h_6574997_480.jpg":"480x320","h_6574997_340.jpg":"340x227","h_6574997_220.jpg":"220x147","pp_6574997_1280.jpg":"1280x1628","pp_6574997_1024.jpg":"1024x1303","pp_6574997_640.jpg":"640x814","pp_6574997_480.jpg":"480x611","pp_6574997_340.jpg":"340x432","pp_6574997_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1600x1200","hd_7391462_1920.jpg":"1920x1080","k_7391462_1280.jpg":"1280x1280","k_7391462_1024.jpg":"1024x1024","k_7391462_640.jpg":"640x640","k_7391462_480.jpg":"480x480","k_7391462_340.jpg":"340x340","k_7391462_220.jpg":"220x220","o_7391462_1280.jpg":"1280x960","o_7391462_1024.jpg":"1024x768","o_7391462_640.jpg":"640x480","o_7391462_480.jpg":"480x360","o_7391462_340.jpg":"340x255","o_7391462_220.jpg":"220x165","h_7391462_1280.jpg":"1280x854","h_7391462_1024.jpg":"1024x683","h_7391462_640.jpg":"640x427","h_7391462_480.jpg":"480x320","h_7391462_340.jpg":"340x227","h_7391462_220.jpg":"220x147","pp_7391462_1280.jpg":"1280x1628","pp_7391462_1024.jpg":"1024x1303","pp_7391462_640.jpg":"640x814","pp_7391462_480.jpg":"480x611","pp_7391462_340.jpg":"340x432","pp_7391462_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_7146453_1920.jpg":"1920x1080","k_7146453_1280.jpg":"1280x1280","k_7146453_1024.jpg":"1024x1024","k_7146453_640.jpg":"640x640","k_7146453_480.jpg":"480x480","k_7146453_340.jpg":"340x340","k_7146453_220.jpg":"220x220","o_7146453_1280.jpg":"1280x960","o_7146453_1024.jpg":"1024x768","o_7146453_640.jpg":"640x480","o_7146453_480.jpg":"480x360","o_7146453_340.jpg":"340x255","o_7146453_220.jpg":"220x165","h_7146453_1280.jpg":"1280x854","h_7146453_1024.jpg":"1024x683","h_7146453_640.jpg":"640x427","h_7146453_480.jpg":"480x320","h_7146453_340.jpg":"340x227","h_7146453_220.jpg":"220x147","pp_7146453_1280.jpg":"1280x1628","pp_7146453_1024.jpg":"1024x1303","pp_7146453_640.jpg":"640x814","pp_7146453_480.jpg":"480x611","pp_7146453_340.jpg":"340x432","pp_7146453_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9757530_1920.jpg":"1920x1080","k_9757530_1280.jpg":"1280x1280","k_9757530_1024.jpg":"1024x1024","k_9757530_640.jpg":"640x640","k_9757530_480.jpg":"480x480","k_9757530_340.jpg":"340x340","k_9757530_220.jpg":"220x220","o_9757530_1280.jpg":"1280x960","o_9757530_1024.jpg":"1024x768","o_9757530_640.jpg":"640x480","o_9757530_480.jpg":"480x360","o_9757530_340.jpg":"340x255","o_9757530_220.jpg":"220x165","h_9757530_1280.jpg":"1280x854","h_9757530_1024.jpg":"1024x683","h_9757530_640.jpg":"640x427","h_9757530_480.jpg":"480x320","h_9757530_340.jpg":"340x227","h_9757530_220.jpg":"220x147","pp_9757530_1280.jpg":"1280x1628","pp_9757530_1024.jpg":"1024x1303","pp_9757530_640.jpg":"640x814","pp_9757530_480.jpg":"480x611","pp_9757530_340.jpg":"340x432","pp_9757530_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1752x2628","hd_9757531_1920.jpg":"1920x1080","k_9757531_1280.jpg":"1280x1280","k_9757531_1024.jpg":"1024x1024","k_9757531_640.jpg":"640x640","k_9757531_480.jpg":"480x480","k_9757531_340.jpg":"340x340","k_9757531_220.jpg":"220x220","o_9757531_1280.jpg":"1280x1920","o_9757531_1024.jpg":"1024x1536","o_9757531_640.jpg":"640x960","o_9757531_480.jpg":"480x720","o_9757531_340.jpg":"340x510","o_9757531_220.jpg":"220x330","h_9757531_1280.jpg":"1280x854","h_9757531_1024.jpg":"1024x683","h_9757531_640.jpg":"640x427","h_9757531_480.jpg":"480x320","h_9757531_340.jpg":"340x227","h_9757531_220.jpg":"220x147","pp_9757531_1280.jpg":"1280x1628","pp_9757531_1024.jpg":"1024x1303","pp_9757531_640.jpg":"640x814","pp_9757531_480.jpg":"480x611","pp_9757531_340.jpg":"340x432","pp_9757531_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9757532_1920.jpg":"1920x1080","k_9757532_1280.jpg":"1280x1280","k_9757532_1024.jpg":"1024x1024","k_9757532_640.jpg":"640x640","k_9757532_480.jpg":"480x480","k_9757532_340.jpg":"340x340","k_9757532_220.jpg":"220x220","o_9757532_1280.jpg":"1280x960","o_9757532_1024.jpg":"1024x768","o_9757532_640.jpg":"640x480","o_9757532_480.jpg":"480x360","o_9757532_340.jpg":"340x255","o_9757532_220.jpg":"220x165","h_9757532_1280.jpg":"1280x854","h_9757532_1024.jpg":"1024x683","h_9757532_640.jpg":"640x427","h_9757532_480.jpg":"480x320","h_9757532_340.jpg":"340x227","h_9757532_220.jpg":"220x147","pp_9757532_1280.jpg":"1280x1628","pp_9757532_1024.jpg":"1024x1303","pp_9757532_640.jpg":"640x814","pp_9757532_480.jpg":"480x611","pp_9757532_340.jpg":"340x432","pp_9757532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1529","hd_4359439_1920.jpg":"1920x1080","k_4359439_1280.jpg":"1280x1280","k_4359439_1024.jpg":"1024x1024","k_4359439_640.jpg":"640x640","k_4359439_480.jpg":"480x480","k_4359439_340.jpg":"340x340","k_4359439_220.jpg":"220x220","o_4359439_1280.jpg":"1280x1019","o_4359439_1024.jpg":"1024x815","o_4359439_640.jpg":"640x509","o_4359439_480.jpg":"480x382","o_4359439_340.jpg":"340x270","o_4359439_220.jpg":"220x175","h_4359439_1280.jpg":"1280x854","h_4359439_1024.jpg":"1024x683","h_4359439_640.jpg":"640x427","h_4359439_480.jpg":"480x320","h_4359439_340.jpg":"340x227","h_4359439_220.jpg":"220x147","pp_4359439_1280.jpg":"1280x1628","pp_4359439_1024.jpg":"1024x1303","pp_4359439_640.jpg":"640x814","pp_4359439_480.jpg":"480x611","pp_4359439_340.jpg":"340x432","pp_4359439_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_9757869_1920.jpg":"1920x1080","k_9757869_1280.jpg":"1280x1280","k_9757869_1024.jpg":"1024x1024","k_9757869_640.jpg":"640x640","k_9757869_480.jpg":"480x480","k_9757869_340.jpg":"340x340","k_9757869_220.jpg":"220x220","o_9757869_1280.jpg":"1280x960","o_9757869_1024.jpg":"1024x768","o_9757869_640.jpg":"640x480","o_9757869_480.jpg":"480x360","o_9757869_340.jpg":"340x255","o_9757869_220.jpg":"220x165","h_9757869_1280.jpg":"1280x854","h_9757869_1024.jpg":"1024x683","h_9757869_640.jpg":"640x427","h_9757869_480.jpg":"480x320","h_9757869_340.jpg":"340x227","h_9757869_220.jpg":"220x147","pp_9757869_1280.jpg":"1280x1628","pp_9757869_1024.jpg":"1024x1303","pp_9757869_640.jpg":"640x814","pp_9757869_480.jpg":"480x611","pp_9757869_340.jpg":"340x432","pp_9757869_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x960","hd_9757929_1920.jpg":"1920x1080","k_9757929_1280.jpg":"1280x1280","k_9757929_1024.jpg":"1024x1024","k_9757929_640.jpg":"640x640","k_9757929_480.jpg":"480x480","k_9757929_340.jpg":"340x340","k_9757929_220.jpg":"220x220","o_9757929_1280.jpg":"1280x960","o_9757929_1024.jpg":"1024x768","o_9757929_640.jpg":"640x480","o_9757929_480.jpg":"480x360","o_9757929_340.jpg":"340x255","o_9757929_220.jpg":"220x165","h_9757929_1280.jpg":"1280x854","h_9757929_1024.jpg":"1024x683","h_9757929_640.jpg":"640x427","h_9757929_480.jpg":"480x320","h_9757929_340.jpg":"340x227","h_9757929_220.jpg":"220x147","pp_9757929_1280.jpg":"1280x1628","pp_9757929_1024.jpg":"1024x1303","pp_9757929_640.jpg":"640x814","pp_9757929_480.jpg":"480x611","pp_9757929_340.jpg":"340x432","pp_9757929_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1661x1054","hd_26954366_1920.jpg":"1920x1080","k_26954366_1280.jpg":"1280x1280","k_26954366_1024.jpg":"1024x1024","k_26954366_640.jpg":"640x640","k_26954366_480.jpg":"480x480","k_26954366_340.jpg":"340x340","k_26954366_220.jpg":"220x220","o_26954366_1280.jpg":"1280x812","o_26954366_1024.jpg":"1024x649","o_26954366_640.jpg":"640x406","o_26954366_480.jpg":"480x304","o_26954366_340.jpg":"340x215","o_26954366_220.jpg":"220x139","h_26954366_1280.jpg":"1280x854","h_26954366_1024.jpg":"1024x683","h_26954366_640.jpg":"640x427","h_26954366_480.jpg":"480x320","h_26954366_340.jpg":"340x227","h_26954366_220.jpg":"220x147","pp_26954366_1280.jpg":"1280x1628","pp_26954366_1024.jpg":"1024x1303","pp_26954366_640.jpg":"640x814","pp_26954366_480.jpg":"480x611","pp_26954366_340.jpg":"340x432","pp_26954366_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7285290 Threads: 5 Questions: 1518825357 Slow queries: 4616667 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110333319 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/dr-alen-soldo-znate-li-koliko-najvise-mogu-narasti-pojedine-ribe-i-glavonosci-u-jadranu-1380096 [printLink] => /om/ribolov/dr-alen-soldo-znate-li-koliko-najvise-mogu-narasti-pojedine-ribe-i-glavonosci-u-jadranu-1380096?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 468406 [name] => Alen Soldo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => alen-soldo [link] => /tag/alen-soldo ) [1] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [2] => stdClass Object ( [id] => 755275 [name] => koliko mogu narasti ribe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-12 09:18:25 [main_article_id] => 0 [alias] => koliko-mogu-narasti-ribe [link] => /tag/koliko-mogu-narasti-ribe ) [3] => stdClass Object ( [id] => 755276 [name] => koliko mogu narasti glavonošci [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-12 09:18:25 [main_article_id] => 0 [alias] => koliko-mogu-narasti-glavonosci [link] => /tag/koliko-mogu-narasti-glavonosci ) [4] => stdClass Object ( [id] => 755277 [name] => morski svijet [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-04-12 09:18:25 [main_article_id] => 0 [alias] => morski-svijet [link] => /tag/morski-svijet ) [5] => stdClass Object ( [id] => 722845 [name] => vrste riba [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-07-10 14:00:37 [main_article_id] => 0 [alias] => vrste-riba [link] => /tag/vrste-riba ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U ribarskim pričama ulovi znaju narasti poprilično više od stvarnih mogućnosti da bi ribolovac ispao što veći. Stoga nije na odmet pobrojati neke od naših ribolovno najpopularnijih vrsta riba i glavonožaca, te predočiti pouzdano utvrđene podatke o njihovim najvećim dimenzijama i težini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MITOVI I STVARNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Dr. Alen Soldo: Znate li koliko najviše mogu narasti pojedine ribe i glavonošci u Jadranu? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/26954370.jpg [galleryCount] => 19 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Arhiva Cropix, Privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/26954370.jpg [title] => Arhiva Cropix, Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/8296135.jpg [title] =>

Zubatac

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/6479438.jpg [title] =>

Komarča

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/7281739.jpg [title] =>

Pic

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/6064540.jpg [title] =>

Fratar

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/9578340.jpg [title] =>

Šarag

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/8291713.jpg [title] =>

Arbuni

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/6409492.jpg [title] =>

Ugor

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/5469521.jpg [title] =>

Murina

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/6574997.jpg [title] =>

Tuna

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/7391462.jpg [title] =>

Sipe

) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/7146453.jpg [title] =>

Lignja

) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/9757530.jpg [title] =>

Palamida

) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/9757531.jpg [title] =>

Kirnja

) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/9757532.jpg [title] =>

Hobotnica

) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/4359439.jpg [title] =>

Gof

) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/9757869.jpg [title] =>

Kavala

) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/9757929.jpg [title] =>

Vrana

) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2018/03/13/26954366.jpg [title] =>

Iglun

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U svakodnevnim ribarskim razgovorima o najvećim ulovima riba i glavonožaca, često dolazi do prepirki o njihovim maksimalnim dužinama i težinama u Jadranu, pri čemu ti ulovi znaju narasti poprilično više od stvarnih mogućnosti da bi ribolovac ispao što veći. Stoga nije na odmet pobrojati neke od naših ribolovno najpopularnijih vrsta riba i glavonožaca, te predočiti pouzdano utvrđene podatke o njihovim najvećim dimenzijama i težini. U ovom tekstu obuhvatit ćemo, pak, samo one vrste koje su ribolovcima najzanimljivije.

Zubatac i komarča

Zubatac, car od riba, može dosegnuti do metra dužine, a najveća zabilježena težina mu je 14,3 kg. Mrijest počinje u ožujku a završava u srpnju, s tim da je većina populacije spolno zrela tijekom svibnja kada se temperature mora dignu iznad 15 Celzijevih stupnjeva. Spolnu zrelost većina ženki dosegne s 35 cm, dok je kod mužjaka to 52 cm. Ženkama do prethodno spomenute spolne zrelosti treba dvije do četiri godine, a mužjacima do njihove dužine od šest do osam godina. Veći primjerci zubaca dožive više od 20 godina, a najveći čak i trideset.

---

image

Zubatac

---

Za razliku od zubaca, komarča je dvospolac pri čemu neka jedinka prvo raste kao mužjak da bi se pri dužini od 32 do 44 cm većina njih pretvorila u ženke. Inače, može narasti preko 70 cm, dok su u pogledu težine zabilježeni ulovi primjeraka od gotovo 8 kg. Komarča živi kraće od zubaca, prema različitim istraživanjima od 7 do 12 godina.

Za dužinu kad je većina populacije spolno zrela postoje različiti podaci, u zavisnosti od područja, ali se otprilike kreće oko 30 cm. Mrijesti se od studenoga do veljače, a vrhunac je tijekom prosinca. Iako postoje različiti rezultati istraživanja starosti, podaci iz Jadrana i sličnih područja uglavnom se podudaraju te se smatra da komarča u divljini u prvoj godini života naraste do 21 cm, u drugoj do nekih 28 cm, a ako ulovite komarču od 35 cm ona je najvjerojatnije starija od 4 godine.

---

image

Komarča

---

Šarag, pic i fratar

Šarag spada u ribe koje rastu dosta brzo, pa s 4 godine starosti već ima oko 30 cm dužine, dok za svoga života može narasti i do 45 cm te težiti oko 2 kg. Šarag počinje spolno sazrijevati od siječnja, i to razdoblje traje sve do srpnja, ali najveći broj primjeraka spolno sazrijeva u ožujku i travnju. Dužina pri kojoj je većina mužjaka i ženki šarga spolno zrela je oko 21 cm. Maksimalni životni vijek mu je oko 10 godina.

---

image

Šarag

---

Fratar je manji od šarga pa će u prvih 4 godine života dosegnuti 23 cm dužine. U cijelom životu narast će tek do 30-ak cm (iako postoje i neprovjereni podaci preko 40 cm dužine) te dosegnuti težinu do 1,3 kg. Spolnu zrelost fratar stekne oko 20 cm, a mrijest mu počinje početkom zime. Najdulji životni vijek mu je oko 6 godina.

---

image

Fratar

---

Šarag i fratar su zanimljivi i sa stanovišta spolnosti, jer u jednoj populaciji ima čistih mužjaka i ženki, ali također i velik broj hermafrodita, pri čemu su oni prvo mužjaci, a s oko 22 cm dužine kod šarga, te oko 19 cm kod fratra, dolazi do mijenjanja spola te pretvaranja mužjaka u ženke.

Pic je mnogima drag ulov, a može narasti do nekih 60 cm, no zbog oblika tijela ne težiti više od 1,7 kg. Životni vijek mu je oko dvadesetak godina. Kako je pic pripadnik istoga roda kao i šarag i fratar, i podaci o njegovoj spolnoj zrelosti su slični – većina populacije sazrijeva s 22 cm dužine. Mrijest počinje sredinom ljeta i traje do studenoga. Kod pica je zanimljivo da je ova vrsta stalni hermafrodit, tj. tijekom svoga života ima muške i ženske spolne stanice, ali se katkad, primjerice nakon dostizanja prve spolne zrelosti, kratko pretvori u dominantna mužjaka, a nakon toga se pretvori u ženku.

---

image

Pic

---

Arbun i kirnja

Arbun u Jadranu naraste do 60 cm u dužinu, te dosegne do 3,3 kg težine. Otprilike pri 17 cm, odnosno nakon tri godine starosti, većina ženki pretvara se u mužjake. Životni vijek mu je od 7 do 10 godina, a mrijesti se jedanput godišnje, krajem proljeća i početkom ljeta. S obzirom na veliki ribolovni napor prema ovoj vrsti koja se izlovljava mnoštvom ribolovnih alata, prednost mu je brzo dostizanje spolne zrelosti, već pri dužini oko 13-14 cm.

---

image

Arbuni

---

Dugo vremena u Jadranu smo imali samo tri vrste kirnji, da bi se u posljednjih desetak godina taj broj udvostručio. Hrvatska imena svih tih vrsta uz naziv kirnja imaju i neki dodatni naziv kojim se karakterizira neka njihova osobitost, osim one glavne i najpoznatije, lat. naziva Epinephelus marginatus, koja se jednostavno zove kirnja. Ona može narasti do 1,5 m dužine, te dosegnuti i 60 kg težine, dok neki nepotvrđeni nalazi govore i o težinama do 100 kg. Kirnja je ujedno i dugoživuća riba koja može doživjeti starost i do 50 godina. Zbog toga relativno kasno i sazrijeva, pa većini ženki kirnji treba od 5 do 8 godina da spolno sazriju, uglavnom pri 44 do 53 cm, dok za mužjake postoji podatak da je najmlađi spolno zreo mužjak imao 16 godina i 85 cm.

---

image

Kirnja

---

Kirnju kao vrstu karakterizira i protoginični hermafroditizam, odnosno jedinke ove vrste su prvo ženke, a kasnije, u razdoblju od devete do šesnaeste godine, mijenjaju spol te se pretvaraju u mužjake. Kirnja obitava do 300 m dubine, ali najčešće do 50 metara, i to obično u kamenitim područjima gdje iskorištava razne rupe, jame i procjepe za svoje sklonište, odakle kreće u lov na glavonošce, ribe i rakove koji su njezin glavni plijen.

Kavala, vrana i gof

Kavala je riba koja naraste nešto više od 50 cm dužine, dok joj je maksimalni životni vijek i preko dvadeset godina. Vrlo brzo raste prve tri godine života, kada dosegne i spolnu zrelost, nakon čega brzina rasta opada do sedme godine starosti, da bi u kasnijem razdoblju njezin rast bio veoma spor, pa čak nikakav. Uslijed toga kavala od četrdesetak centimetara može imati 6 ili čak 19 godina starosti. Spolnu zrelost mužjaci dosegnu s nešto više od 25 cm, a ženke s 5 cm više, dok joj je vrhunac spolne sezone od svibnja do kolovoza.

---

image

Kavala

---

Vrana, pak, može narasti do 45 cm, pri čemu doživi više od 20 godina života. Spolnu zrelost dosegne već nakon dvije godine pri dužini tijela od 15 do 20 cm. Kao i kirnje, vrana je hermafrodit, pa su jedinke prvo ženke, koje se u kasnijoj fazi pretvaraju u mužjake. Sezona mrijesta ove vrste je od veljače do svibnja.

---

image

Vrana

---

Gof je ribolovni trofej koji mnogi priželjkuju, i to s dobrim razlogom. Može narasti i do 190 cm, a pri tome težiti i više od 80 kg. Maksimalni životni vijek mu je sedamnaest godina. Zanimljivo je i da su ženke gofa uglavnom veće od mužjaka iste starosti. Spolnu zrelost doživljava tek kad preraste 80 cm, iako neki tu zrelost postignu tek sa 127 cm, ali najveći dio populacije je spolno zreo sa 110 cm. Mrijest gofa se događa skoro cijelu prvu polovicu godine, ali glavni dio sezone mrijesta je u travnju i svibnju, nakon čega veći dio populacije, koji se inače prije i poslije toga najčešće nalazi oko brakova otvorenijeg dijela mora, dolazi bliže obali i često ulazi u manje zaljeve.

---

image

Gof

---

Tuna, iglun, palamida

Plavoperajna tuna najcjenjeniji je trofejni ulov u našem big game fishingu. Ova moćna riba može izrasti u pravoga gorostasa od 4,60 m dužine te 684 kg težine. Istodobno, životni vijek joj nije sukladan dimenzijama, pa može doživjeti do 15 godina starosti. Ne postoji izolirana jadranska populacija tune, već su to dijelovi veće mediteranske ili bolje rečeno istočnoatlantske populacije. Istočnoatlantska tuna spolnu zrelost doživi nešto prije nego njezini rođaci sa zapadne strane Atlantika, točnije oko treće godine života kada dosegne dužinu višu od metra.

---

image

Tuna

---

Iglun je također česti trofejni ulov u big game fishingu. U Jadranu, pa i u cijelom Mediteranu, uglavnom se love manji primjerci. No, kad kažemo manji, treba imati na umu da ova vrsta može narasti do 455 cm i težiti 650 kg, s tim da iglun može doživjeti starost sličnu tuni. Prvu spolnu zrelost iglun doživi kad naraste od 1,5 do 2,5 m dužine, pri čemu je većina populacije spolno zrela s 221 cm, uključujući i njegov dugački kljun.

---

image

Iglun

---

Palamida je u odnosu na prethodne dvije vrste patuljak, ali sa svojih gotovo metar najveće dužine, te 11 kg težine, sasvim dovoljna kao trofejni ulov. U odnosu na sve prethodno spomenute vrste, također nema ni dug životni vijek jer može doživjeti tek 5 godina. Ipak, postoji prednost palamide u odnosu na prethodne vrste, a to je kombinacija zakonske minimalne dužine ispod koje se ne smije loviti od 45 cm, te dužine spolne zrelosti od 37 cm, koju palamida dosegne nakon godine života. To osigurava nesmetan razvoj populacije, normalno pod uvjetom da se navedeni zakonski propis i poštuje. Mrijesti se krajem proljeća.

---

image

Palamida

---

Ugor, murina, hobotnica

Ugor je čest ulov parangalom, ali i u podvodnom ribolovu. Može narasti do 3 metra, a najveća zabilježena težina iznosi nevjerojatnih 110 kg. Ako zanemarimo te ekstreme, recimo da ugoru do najčešće lovne veličine u natjecanjima sportskog ribolova, one od 2,5 do 15 kg težine te 100 do 130 cm dužine, treba oko 8 godina života, dok mu je maksimalni vijek oko 15 godina. Spolno zreli ugori se vrlo rijetko love jer uglavnom u vrijeme mriješćenja, u ljetnom periodu, kreću u duboke vode od 600 do 800 metara. Inače, zna se da sazrijevaju oko 2 metra dužine.

---

image

Ugor

---

Murina naraste do 1,5 m, a tada teži oko 15 kg, a kako joj je područje obitavanja od 5 do 50 m dubine, to bi svi ronioci te podvodni ribolovci trebali dobro zapamtiti i sjetiti se kad je sretnu po nekim rupama, s obzirom na veličinu njezinih zuba te agresivno ponašanje u slučaju uznemiravanja. O starosti murine postoji toliko malo podataka da se praktično ne zna koliko dugo može živjeti.

---

image

Murina

---

Kada je o jadranskim glavonošcima riječ, najveći predstavnik ove skupine je hobotnica, latinskog naziva Octopus vulgaris, a tako je nazvana zbog posjedovanja osam krakova. Kozmopolitska je vrsta jer se nalazi u skoro svim svjetskim umjerenim i tropskim morima.

žOno što je kod ove vrste mnogima nepoznato je zanimljiva činjenica da su dvije hobotnice, primjerice jedna od 1,5 kg i druga od 10 kg, u slučaju da su ulovljene u istom dijelu godine, vjerojatno jednako stare. Naime, životni vijek hobotnice je oko godinu dana, a najviše do 15 mjeseci.

Koliko će neki primjerak narasti, ovisi, pak, isključivo o dostupnosti i kvaliteti hrane, temperaturi mora i salinitetu, u prosjeku od tri do pet kilograma, ponekad i preko 10 kg. Razloge vezane za hranu ne treba posebno objašnjavati, a poznato je da temperaturni raspon od 16 do 21 Celzijeva stupnja najpovoljnije djeluje na rast hobotnice. Hobotnica se mrijesti tijekom cijele godine, ali postoje dva razdoblja kada najviše hobotnica kreće u mrijest – početkom proljeća (travanj – svibanj), te krajem ljeta ili početkom jeseni (rujan).

---

image

Hobotnica

---

Lignja i sipa

Lignja također kratko živi, 11-12 mjeseci, a veličina do koje neka lignja naraste u tom razdoblju također ovisi o istim parametrima kao i kod hobotnice – hrani i temperaturi. Sve lignje iznad 1,5 kilograma smatraju se raritetnima, a apsolutno najveći rekorder je primjerak od 3,65 kilograma ulovljen u okviru natječaja Otvorenog mora. Većina populacije lignje nalazi se u područjima do 100 metara dubine, ali zalazi i do 400 metara, s razlikom da su primjerci iz dubljih područja uglavnom veći. Iako se mrijesnih primjeraka lignje također može naći tijekom cijele godine, glavno razdoblje mriješćenja je od studenog do siječnja, s tim da se povećani broj mrijesnih mužjaka pojavljuje još od rujna.

---

image

Lignja

---

Sipa, omiljena lovina ljubitelja crnog rižota, može, pak, narasti do četiri kilograma težine, a pri tome dužina plašta može biti i 49 cm. Mediteranske (i jadranske) sipe mogu narasti više nego primjerci iste vrste koji žive u suptropskim krajevima, što se objašnjava različitom temperaturom. Od davnina je poznato da sipa migrira, pa tijekom proljeća prvo mužjaci, a otprilike tjedan dana kasnije i ženke, dolaze bliže obali u pliće vode, dok se tijekom jeseni vraćaju natrag u dubine do stotinjak metara. Sipa se mrijesti tijekom proljeća, pri čemu važnu ulogu igra temperatura jer se najveći dio populacije mrijesti pri 13-15 Celzijevih stupnjeva. Spolna zrelost obaju spolova je pri dužini plašta od 12 do 14 cm.

---
image

Sipe

---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Arhiva Cropix, Privatni album

Zubatac


Komarča


Pic


Fratar


Šarag


Arbuni


Ugor


Murina


Tuna


Sipe


Lignja


Palamida


Kirnja


Hobotnica


Gof


Kavala


Vrana


Iglun

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/dr-alen-soldo-znate-li-koliko-najvise-mogu-narasti-pojedine-ribe-i-glavonosci-u-jadranu-1380096 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=ee61037d908bc96e39c09031cce9da2c9f58755f [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Dr.+Alen+Soldo%3A+Znate+li+koliko+najvi%C5%A1e+mogu+narasti+pojedine+ribe+i+glavono%C5%A1ci+u+Jadranu%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdr-alen-soldo-znate-li-koliko-najvise-mogu-narasti-pojedine-ribe-i-glavonosci-u-jadranu-1380096 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fdr-alen-soldo-znate-li-koliko-najvise-mogu-narasti-pojedine-ribe-i-glavonosci-u-jadranu-1380096 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => U ribarskim pričama ulovi znaju narasti poprilično više od stvarnih mogućnosti da bi ribolovac ispao što veći. Stoga nije na odmet pobrojati neke od naših ribolovno najpopularnijih vrsta riba i glavonožaca, te predočiti pouzdano utvrđene podatke o njihovim najvećim dimenzijama i težini [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => MITOVI I STVARNOST [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

MITOVI I STVARNOSTDr. Alen Soldo: Znate li koliko najviše mogu narasti pojedine ribe i glavonošci u Jadranu?

Piše dr. Alen SOLDO
12. travnja 2024. - 09:17

U svakodnevnim ribarskim razgovorima o najvećim ulovima riba i glavonožaca, često dolazi do prepirki o njihovim maksimalnim dužinama i težinama u Jadranu, pri čemu ti ulovi znaju narasti poprilično više od stvarnih mogućnosti da bi ribolovac ispao što veći. Stoga nije na odmet pobrojati neke od naših ribolovno najpopularnijih vrsta riba i glavonožaca, te predočiti pouzdano utvrđene podatke o njihovim najvećim dimenzijama i težini. U ovom tekstu obuhvatit ćemo, pak, samo one vrste koje su ribolovcima najzanimljivije.

Zubatac i komarča

Zubatac, car od riba, može dosegnuti do metra dužine, a najveća zabilježena težina mu je 14,3 kg. Mrijest počinje u ožujku a završava u srpnju, s tim da je većina populacije spolno zrela tijekom svibnja kada se temperature mora dignu iznad ...

10. svibanj 2024 16:57