stdClass Object ( [id] => 1157980 [title] => Lov parangalom posebno je iskustvo koje vrijedi probati: učimo vas kako ga izraditi, neće vam trebati više od jednog popodneva [alias] => lov-parangalom-posebno-je-iskustvo-ucimo-vas-kako-ga-izraditi [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Parangal je ribolovni alat koji se teško može svrstati u sportsko-ribolovne, jer zapravo ima jako malo sportskoga u sebi. Upravo zbog toga ga zakon tretira kao posebnu kategoriju i za njega predviđa posebnu dozvolu.

Parangal spada u samolovne alate budući da se riba zapravo sama lovi dok se spretnost ribolovca očituje tek u nekoliko detalja, poput odabira i rasporeda odgovarajućih prama i udica, ješke, vještine u rukovanju prilikom polaganja i podizanja i, naravno, odabira prave pošte.

Pa iako se može činiti banalnim i jednostavnim, lov parangalima to nije. Dapače, za dobar ulov parangalom treba uložiti podosta truda pri čemu je konačan uspjeh do samog kraja uvijek neizvjestan, kao uostalom i u većini drugih ribolovnih tehnika.

Dva tipa

Parangal se sastoji od osnovne strune koja se naziva maestra. Na maestru se na određenim razmacima vezuju picevi ili prame, koje u zavisnosti od namjene mogu biti različitog promjera i dužine. Oba kraja maestre su, najčešće preko kopči ili karabina, spojena s okomitim konopcima ili kalumama koje se pružaju od površine do dna.

Na kraju kalume koji se nalazi na dnu postavljeno je olovno otežanje koje parangal zadržava na željenoj poziciji, dok se na površini nalazi plutača sa zastavicom, tzv. sinjal, kavical ili manal, koji obilježava mjesto na kojem je položen parangal.

Prema materijalu od kojega su izrađeni, parangali se dijele na dva osnovna tipa. To su parangali s maestrom od poliamidnog pletenog konopa, tzv. parangalskog konopa, te parangali s maestrom od najlonskog monofila.

Koji je od ta dva tipa bolji i lovniji, teško je reći, jer i jedan i drugi imaju svojih prednosti i mana. U principu, najlonski su parangali namijenjeni lovu na plićim terenima, dok se parangali od konopa koriste za lov u dubljem moru. Više je razloga toj primjeni.

---

image
Šareno naješkani parangali često donose najbolje rezultate
---

Najlonski su parangali manje vidljivi, što je u plitkom moru od velikog značaja pogotovo ako su nam lovina plahe ljuskavke. No najlonska struna je za podizanje parangala puno nezgodnija, jer bez obzira na debljinu klizi i reže ruke.

Usto, kad parangal zapne, najlonska će struna lako puknuti, dok se pri slaganju u kofu, najlonski parangali rijetko kada slažu onako kako bi mi to željeli, ponašajući se najčešće kao opružna žica netom izašla iz čeličane.

Nasuprot tome, parangali od konopa se uredno slažu u kofe. Parangali s maestrom od konopa, bez obzira na promjer, u pravilu imaju izuzetno veliku linearnu nosivost, što se posebno vidi kod zadjeva, dok pri podizanju manje klize i režu ruke. Mana im je što su znatno vidljiviji od najlonskih, zbog čega se koriste konopi tamne boje, poput crne, tamnosmeđe i tamnozelene koje se lakše stope s dnom.

Strune sa srcem

Za osnovu se kod najlonskih parangala najčešće koristi promjer od 1, a kod parangala od konopa promjer 1,5 mm. Naravno, u zavisnosti od primjene i namjene, te se dimenzije pomiču.

Važno je naglasiti da se za izradu najlonskih parangala koristi najlonski monofil pakiran u matasama. Naime, monofil na kalemu, koliko god bio podatan, zadržava opružnu formu, tako da je u slaganju u kofu vrlo neposlušan, dok se najlonski monofil iz matasa uglavnom lijepo i uredno slaže, barem do prvog spuštanja u more.

No bez obzira na to da li je parangal najlonski ili od konopa, kalume su uvijek od konopa. Na donjem se kraju nalazi olovnica, ili u škrtavijoj verziji kamen težine najčešće do 2 kilograma, dok je na gornjem kraju plutača sa zastavicom, ili u škrtavijoj verziji prazna kanta motornog ulja.

Kaluma uvijek mora biti duža od dubine na kojoj se parangal polaže. Konop za izradu parangala proizvodi se u dvije verzije sa srcem i bez srca. Verzija sa srcem ima središnji dio ispunjen neupletenim vlaknima, zbog čega je praktički neistezljiv te kao takav omogućuje direktan kontakt s lovinom, dok je konop bez srca nešto elastičniji, što je u slučaju zadjeva za neke parangaliste prednost, a za neke mana. No bez obzira na tu podijeljenost, kod ulova kapitalnih riba, elastičnost strune je svakako prednost.

---

image
Kod izrade parangala je najpraktičnije koristiti kvalitetne inoks udice i fluorokarbon za prame
---

Prame su na parangalima u najvećem broju slučajeva od najlonskog monofila, u prosjeku promjera 0,60 mm, duge od 1 do 2 metra, s iznimkom parangala za ugore na kojima se umjesto najlonskog monofila postavljaju sajle.

Premda se na tržištu nalazi prava šuma najlonskih monofila raznih boja, najlovnijima su se pokazale prozirnomliječno obojane strune. Pojedini parangalisti najlonske parangale na najplićim terenima opremaju fluorokarbonskim pramama, što nikako nije loše, ali nažalost ni jeftino.

Udice i zogulini

Udice namijenjene parangalima su jednim dijelom stvar osobnog stava i platežne moći, a s druge strane pak stvar praktičnosti i ciljane lovine. Tradicija je u naših ribara uglavnom stavka koja se smatra neotuđivim i neodvojivim dijelom osobnosti, pa se u tom smislu svaki ribar koji imalo drži do sebe snažno opire svakom novitetu.

Zbog toga se klasična Mustadova aberdeen udica na našem moru i naziva parangalskom udicom, i u najvećem je broju slučajeva, bez obzira na suvremenu ponudu, upravo zbog spomenute tradicije, prvi izbor.

Pocinčane su udice jeftinije od inoks udica, ali se već u drugom lovu osjeti velika razlika. Pocinčane udice tijekom vremena postaju sve hrapavije, što znatno otežava kvalitetno ješkanje.

Osim toga, nakon nekoliko ribolova vrh postaje osjetno tup, što nikako nije dobro. Nasuprot tome, udice od inoksa su uvijek jednako glatke i, osim ako im se vrh konstantno ne zabija u kamen, neće se tako lako zatupiti.

Širina luka korištenih udica u prvom redu zavisi od lovine koju tražimo pa ćemo tako, ukoliko su nam lovina fratri, koristiti manje modele širine luka do 12 mm, dok ćemo u lovu zubataca koristiti udice širine luka i preko 20 milimetara.

Većina parangalista izbjegava zoguline. Oni koji ih koriste, koriste ih najčešće kao spojni element osnove s pramama ili pak spojni element sajle i najlonskog umetka. Vrlo praktično pomagalo su parangalske kopče koje se jednostavnim pritiskom palca otvaraju, a otpuštanjem pritiska zatvaraju. U pravilu su od inoksa i koriste se uglavnom za plutajuće parangale, ali i za parangale namijenjene lovu landovine.

Vlastiti izbor

U većini ribomaterijala mogu se pronaći gotovi, već složeni parangali sa svim potrebnim dijelovima. No iako je većina tako složenih parangala u principu lovna, većina ribolovaca prije ili kasnije poželi složiti vlastiti parangal, složen i navezan prema vlastitim željama.

Oni koji to žele, a nisu dovoljno vješti, uvijek se mogu obratiti trgovcu koji će im u 90 posto slučajeva izaći ususret. Cijena takve usluge je uglavnom tek neznatno viša od cijene materijala, tako da u konačnici parangal izrađen po želji kupca košta najčešće isto kao i onaj u izlogu.

Pa budući da je cijena gotovo jednaka, zašto bi onda uopće itko poželio raditi vlastiti parangal? Jedan od osnovnih razloga leži u materijalu od kojega je parangal sastavljen. Naime, većina se konfekcijskih parangala radi od klasičnih, relativno jeftinih komponenti u koje mnogi ribolovci i nemaju baš puno povjerenja.

Nadalje, osim mogućnosti izbora materijala i komponenti prema vlastitim željama, činjenica je da mnoge mikrolokacije zahtijevaju posebno konstruirane alate, odnosno parangale kod kojih je odnos dimenzija malo drukčiji nego je to uobičajeno, a koje poznaje samo ribolovac koji lovi na takvim teranima.

---

image
Parangal je očito bio dobro složen
---

Malo računanja

Ako se odlučite za izradu vlastitog parangala, ponajprije će vam trebati papir i olovka da bi izračunali koliko je čega potrebno.

Pretpostavimo da ćete izraditi manji parangal od 25 udica za što vam treba, naravno, 25 udica, ali ne bilo kojih.

Kad već izrađujete parangal po svom guštu, stavite udice od inoksa koje će vam duže trajati i s kojima ćete lakše ješkati. Svaka bi prama trebala biti duga oko 1 metar, što znači da u startu treba računati s barem 1,5 metar strune po svakoj prami, a što ukupno iznosi 37,5 metara.

Naravno, takvu dimenziju u trgovinama nećete pronaći, što znači da možete odabrati kalem zapremine 50 metara ili, ako ćete izraditi više parangala, kalem zapremine 100, 150 ili više metara.

U ovom ste trenutku u velikoj prednosti u odnosu na kupovinu gotovog parangala, jer kao što ste birali udice, tako i ovdje birate kvalitetu strune. Tako se možete odlučiti za klasični najlonski monofil omiljenog brenda, fluorokarbonsku strunu ili pak sajlu.

S obzirom na prosječnu udaljenost od prame do prame koja iznosi 4 do 5 metara, izračun kaže da će vam trebati oko 130 metara parangalskog konopa, a što znači da nećete pogriješiti ako uzmete 140 ili 150 metara, jer je vrlo praktično na krajevima ostaviti malo više prostora do prvih udica.

Parangalski vam konac treba i za kalume. Ako pretpostavimo da će parangal loviti na dubini od 30 do 40 metara, tada sa 100 do 120 metara konopa pokrivate sve moguće nevolje s kurentom, vjetrovima i bajkovitim kapitalnim ulovima koji povremeno odvlače parangale u nepoznatom smjeru.

Kofe, sinjali i utezi

Parangal negdje morate smjestiti, za što su idealne plastične posude namijenjene upravo parangalima, a koje možete naći u istom ribomaterijalu u kojem ste kupili sve ostalo. Uz tu posudu ide i gumeni ili neoprenski prsten koji se lijepi ili na neki drugi način pričvršćuje uz gornji rub posude. Ako ne nađete takvu posudu, može vam poslužiti i obična plastična kofa za pranje rublja koju ćete naći u prvom trgovačkom centru.

Premda mnogi ribari pop-nitnama fiksiraju običnu gumu za rub takvih posuda, to nije preporučljivo, jer ta guma, kad malo ostari, užasno prlja ruke i sve s čim dođe u dodir. Stoga je puno praktičnije koristiti spomenuti neopren koji je, osim što je čist, i vrlo podatan.

---

image
Kad se ne pazi parangal može i ovako izgledati
---

Olovne utege za kalume možete izraditi sami što je, ukoliko niste metalac s iskustvom rada u ljevaonici ili barem vlasnik kalupa, često vrlo rizičan posao koji može završiti posjetom liječniku. Naravno, možete ih i kupiti, baš kao i sve ostalo.

Ostali su sinjali, plutače koje također možete kupiti ili ih sami izraditi od stiropora, stare plastične kante ili nekog drugog plutajućeg materijala, uz montažu obavezne signalne zastavice. A sad, kad je materijal nabavljen, preostaje samo sve to složiti u smislenu cjelinu.

Prvo prame i udice

Posao slaganja parangala počinje vezivanjem udica. Da biste bili sigurni u dužinu prame, odnosno mjesta na kojem ćete pramu nakon vezivanja udice odrezati, vežite jednu pramu za maestru, ali labavim čvorom koji možete lako odvezati, i to bez rezanja repa nakon vezivanja. Kada čvor odvežete, jednostavno izmjerite strunu, čime ćete dobiti potrebnu dimenziju.

Naime, nisu svi jednako spretni s čvorovima i nekome treba više, a nekome manje strune za formiranje istog čvora. Ova je dimenzija vrlo bitna ako ne želite da vam prame budu prekratke.

---

image
Najčešće korišteni čvor za spoj prama s osnovom parangala
---

Ukoliko se odlučite za formiranje parangala namijenjenog ugorima i murinama, tada će vam trebati sajla na koju je udice najpraktičnije postaviti krimpanjem. Na suprotnom kraju sajle na isti se način formira omča na koju se nekim od prikladnih čvorova ili opet krimpanjem nastavlja najlonski monofil.

Kako vam se u daljnjem radu ne bi sve rasulo navezane prame u ovoj fazi možete prihvatiti običnom gumicom za domaćinstvo. Gumeni ili neoprenski prsten treba izmjeriti i na pravilnim razmacima ga u skladu s brojem udica zarezati, tako da se svaka prama s udicom može smjestiti u svoj urez. Budući da je većina parangalskih kofa dovoljno velika za parangale od barem 50 udica, u istu se kofu mogu smjestiti i dva parangala s 25 udica.

---

image
Parangalske kopče su sve popularnije, pogotovo kod velikih offshore parangala
---

Na kraju buduće maestre najprije se napravi omča dovoljno velika da se kroz nju može provući olovnica na kalumi. Naravno, ako izrađujete parangal koji se s kalumom spaja na neki drugi način, npr. pomoću kopče, tada na kraju formirajte omču druge veličine ili jednostavno zavežite kopču. Za što se god odlučili, taj kraj maestre ulazi u prvi utor na obodu tako da preko ruba kofe visi barem dvadeset centimetara.

Jedinstven osjećaj

Odmjerite 5 do 10 metara od kraja i na tom mjestu fiksirajte prvu pramu. Konop od kraja maestre do prve prame posložite na dno kofe, a za njim onda i pramu, dok ćete udicu na toj prami zataknuti u prvi sljedeći urez na obodu. Poželjno je da sve udice budu vrhom zabijene u obod kako se u transportu ne bi slučajno izvukle i na taj način povlačeći konop i ostale prame zamrsile cijeli parangal.

---

image
Spoj prame i osnove preko parangalske kopče
---

---

image
Spoj maestre i kalume je najjednostavnije ostvariti preko obične omče
---

---

image
Pravilno obilježen parangal podrazumijeva oznaku sa zastavicom
---

Osim toga, ako su vrhovi udica zabijeni u prsten, manja je vjerojatnost da će završiti zabodene u ruku. Premda se iskusniji parangalisti na ovo mogu nasmijati, statistika kirurških ambulanti uz našu obalu na ovu je temu vrlo ozbiljna.

Slažući na opisani način pramu za pramom i udicu do udice, kraj parangala završavamo na isti način kako smo ga i započeli, petljom ili kopčom.

Ukoliko slažemo dva parangala u istu kofu, poželjno je na obodu napraviti mali razmak, čime će parangali biti jasno i dovoljno vidljivo odijeljeni. Isto tako, ako se ukaže potreba ili prilika za polaganjem dužeg parangala, ova dva manja parangala se preko kopče jednostavno mogu spojiti u jednu cjelinu.

Preostalo je još samo formirati kalume. Premda mnogi konop kalume sa sinjalom spajaju preko kopče, praktičnije je konop namotati na sam sinjal te ga po potrebi nakon spuštanja fiksirati sa dva poluvoja. Radi lakšeg transporta kalume se sa sinjalima drže zajedno s parangalom u kofi.

Izrada ovakvog parangala, čak i kod manje vještog ribolovca ne bi trebala trajati duže od jednog popodneva. A ako vam se i to učini previše, neka vas tješi miso da takav parangal nema nitko osim vas i da će sva riba koja se njime ulovi biti ulovljena alatom koji ste upravo vi izradili, a što je u ribolovu osjećaj koji se ne može usporediti ni sa kakvim drugim osjećajem.

---

image
Pažljivo slaganje je u radu s parangalima imperativ
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unikatan alat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => unikatan alat 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-01-10 12:45:29 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Boris Bulić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-01-10 13:52:57 [modified_by] => 3261 [publish_up] => 2022-01-10 13:23:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 124 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/01\/10\/5094688.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/10\/5094866.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/10\/5094870.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/10\/5094867.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/10\/5094756.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/10\/5094752.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/10\/5094751.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/10\/5094689.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/10\/5094641.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/10\/5094640.jpg","\/images\/slike\/2022\/01\/10\/5094638.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Boris Buli\u0107","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Sve je spremno","Pa\u017eljivo slaganje je u radu s parangalima imperativ","Spoj prame i osnove preko parangalske kop\u010de","Pravilno obilje\u017een parangal podrazumijeva oznaku sa zastavicom","Spoj maestre i kalume je najjednostavnije ostvariti preko obi\u010dne om\u010de","Kod izrade parangala je najprakti\u010dnije koristiti kvalitetne inoks udice i fluorokarbon za prame","Kad se ne pazi parangal mo\u017ee i ovako izgledati","Parangalske kop\u010de su sve popularnije, pogotovo kod velikih offshore parangala","Naj\u010de\u0161\u0107e kori\u0161teni \u010dvor za spoj prama s osnovom parangala","Parangal je o\u010dito bio dobro slo\u017een","\u0160areno naje\u0161kani parangali \u010desto donose najbolje rezultate"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1440","hd_5094688_1920.jpg":"1920x1080","k_5094688_1280.jpg":"1280x1280","k_5094688_1024.jpg":"1024x1024","k_5094688_640.jpg":"640x640","k_5094688_480.jpg":"480x480","k_5094688_340.jpg":"340x340","k_5094688_220.jpg":"220x220","o_5094688_1280.jpg":"1280x960","o_5094688_1024.jpg":"1024x768","o_5094688_640.jpg":"640x480","o_5094688_480.jpg":"480x360","o_5094688_340.jpg":"340x255","o_5094688_220.jpg":"220x165","h_5094688_1280.jpg":"1280x854","h_5094688_1024.jpg":"1024x683","h_5094688_640.jpg":"640x427","h_5094688_480.jpg":"480x320","h_5094688_340.jpg":"340x227","h_5094688_220.jpg":"220x147","pp_5094688_1280.jpg":"1006x1280","pp_5094688_1024.jpg":"805x1024","pp_5094688_640.jpg":"503x640","pp_5094688_480.jpg":"377x480","pp_5094688_340.jpg":"267x340","pp_5094688_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5094866_1920.jpg":"1920x1080","k_5094866_1280.jpg":"1280x1280","k_5094866_1024.jpg":"1024x1024","k_5094866_640.jpg":"640x640","k_5094866_480.jpg":"480x480","k_5094866_340.jpg":"340x340","k_5094866_220.jpg":"220x220","o_5094866_1280.jpg":"1280x960","o_5094866_1024.jpg":"1024x768","o_5094866_640.jpg":"640x480","o_5094866_480.jpg":"480x360","o_5094866_340.jpg":"340x255","o_5094866_220.jpg":"220x165","h_5094866_1280.jpg":"1280x854","h_5094866_1024.jpg":"1024x683","h_5094866_640.jpg":"640x427","h_5094866_480.jpg":"480x320","h_5094866_340.jpg":"340x227","h_5094866_220.jpg":"220x147","pp_5094866_1280.jpg":"1006x1280","pp_5094866_1024.jpg":"805x1024","pp_5094866_640.jpg":"503x640","pp_5094866_480.jpg":"377x480","pp_5094866_340.jpg":"267x340","pp_5094866_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2560","hd_5094870_1920.jpg":"1920x1080","k_5094870_1280.jpg":"1280x1280","k_5094870_1024.jpg":"1024x1024","k_5094870_640.jpg":"640x640","k_5094870_480.jpg":"480x480","k_5094870_340.jpg":"340x340","k_5094870_220.jpg":"220x220","o_5094870_1280.jpg":"1280x1706","o_5094870_1024.jpg":"1024x1365","o_5094870_640.jpg":"640x853","o_5094870_480.jpg":"480x640","o_5094870_340.jpg":"340x453","o_5094870_220.jpg":"220x293","h_5094870_1280.jpg":"1280x854","h_5094870_1024.jpg":"1024x683","h_5094870_640.jpg":"640x427","h_5094870_480.jpg":"480x320","h_5094870_340.jpg":"340x227","h_5094870_220.jpg":"220x147","pp_5094870_1280.jpg":"1006x1280","pp_5094870_1024.jpg":"805x1024","pp_5094870_640.jpg":"503x640","pp_5094870_480.jpg":"377x480","pp_5094870_340.jpg":"267x340","pp_5094870_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_5094867_1920.jpg":"1920x1080","k_5094867_1280.jpg":"1280x1280","k_5094867_1024.jpg":"1024x1024","k_5094867_640.jpg":"640x640","k_5094867_480.jpg":"480x480","k_5094867_340.jpg":"340x340","k_5094867_220.jpg":"220x220","o_5094867_1280.jpg":"1280x853","o_5094867_1024.jpg":"1024x682","o_5094867_640.jpg":"640x426","o_5094867_480.jpg":"480x320","o_5094867_340.jpg":"340x226","o_5094867_220.jpg":"220x146","h_5094867_1280.jpg":"1280x854","h_5094867_1024.jpg":"1024x683","h_5094867_640.jpg":"640x427","h_5094867_480.jpg":"480x320","h_5094867_340.jpg":"340x227","h_5094867_220.jpg":"220x147","pp_5094867_1280.jpg":"1006x1280","pp_5094867_1024.jpg":"805x1024","pp_5094867_640.jpg":"503x640","pp_5094867_480.jpg":"377x480","pp_5094867_340.jpg":"267x340","pp_5094867_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5094756_1920.jpg":"1920x1080","k_5094756_1280.jpg":"1280x1280","k_5094756_1024.jpg":"1024x1024","k_5094756_640.jpg":"640x640","k_5094756_480.jpg":"480x480","k_5094756_340.jpg":"340x340","k_5094756_220.jpg":"220x220","o_5094756_1280.jpg":"1280x960","o_5094756_1024.jpg":"1024x768","o_5094756_640.jpg":"640x480","o_5094756_480.jpg":"480x360","o_5094756_340.jpg":"340x255","o_5094756_220.jpg":"220x165","h_5094756_1280.jpg":"1280x854","h_5094756_1024.jpg":"1024x683","h_5094756_640.jpg":"640x427","h_5094756_480.jpg":"480x320","h_5094756_340.jpg":"340x227","h_5094756_220.jpg":"220x147","pp_5094756_1280.jpg":"1006x1280","pp_5094756_1024.jpg":"805x1024","pp_5094756_640.jpg":"503x640","pp_5094756_480.jpg":"377x480","pp_5094756_340.jpg":"267x340","pp_5094756_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5094752_1920.jpg":"1920x1080","k_5094752_1280.jpg":"1280x1280","k_5094752_1024.jpg":"1024x1024","k_5094752_640.jpg":"640x640","k_5094752_480.jpg":"480x480","k_5094752_340.jpg":"340x340","k_5094752_220.jpg":"220x220","o_5094752_1280.jpg":"1280x960","o_5094752_1024.jpg":"1024x768","o_5094752_640.jpg":"640x480","o_5094752_480.jpg":"480x360","o_5094752_340.jpg":"340x255","o_5094752_220.jpg":"220x165","h_5094752_1280.jpg":"1280x854","h_5094752_1024.jpg":"1024x683","h_5094752_640.jpg":"640x427","h_5094752_480.jpg":"480x320","h_5094752_340.jpg":"340x227","h_5094752_220.jpg":"220x147","pp_5094752_1280.jpg":"1006x1280","pp_5094752_1024.jpg":"805x1024","pp_5094752_640.jpg":"503x640","pp_5094752_480.jpg":"377x480","pp_5094752_340.jpg":"267x340","pp_5094752_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_5094751_1920.jpg":"1920x1080","k_5094751_1280.jpg":"1280x1280","k_5094751_1024.jpg":"1024x1024","k_5094751_640.jpg":"640x640","k_5094751_480.jpg":"480x480","k_5094751_340.jpg":"340x340","k_5094751_220.jpg":"220x220","o_5094751_1280.jpg":"1280x853","o_5094751_1024.jpg":"1024x682","o_5094751_640.jpg":"640x426","o_5094751_480.jpg":"480x320","o_5094751_340.jpg":"340x226","o_5094751_220.jpg":"220x146","h_5094751_1280.jpg":"1280x854","h_5094751_1024.jpg":"1024x683","h_5094751_640.jpg":"640x427","h_5094751_480.jpg":"480x320","h_5094751_340.jpg":"340x227","h_5094751_220.jpg":"220x147","pp_5094751_1280.jpg":"1006x1280","pp_5094751_1024.jpg":"805x1024","pp_5094751_640.jpg":"503x640","pp_5094751_480.jpg":"377x480","pp_5094751_340.jpg":"267x340","pp_5094751_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5094689_1920.jpg":"1920x1080","k_5094689_1280.jpg":"1280x1280","k_5094689_1024.jpg":"1024x1024","k_5094689_640.jpg":"640x640","k_5094689_480.jpg":"480x480","k_5094689_340.jpg":"340x340","k_5094689_220.jpg":"220x220","o_5094689_1280.jpg":"1280x960","o_5094689_1024.jpg":"1024x768","o_5094689_640.jpg":"640x480","o_5094689_480.jpg":"480x360","o_5094689_340.jpg":"340x255","o_5094689_220.jpg":"220x165","h_5094689_1280.jpg":"1280x854","h_5094689_1024.jpg":"1024x683","h_5094689_640.jpg":"640x427","h_5094689_480.jpg":"480x320","h_5094689_340.jpg":"340x227","h_5094689_220.jpg":"220x147","pp_5094689_1280.jpg":"1006x1280","pp_5094689_1024.jpg":"805x1024","pp_5094689_640.jpg":"503x640","pp_5094689_480.jpg":"377x480","pp_5094689_340.jpg":"267x340","pp_5094689_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1416x1983","hd_5094641_1920.jpg":"1920x1080","k_5094641_1280.jpg":"1280x1280","k_5094641_1024.jpg":"1024x1024","k_5094641_640.jpg":"640x640","k_5094641_480.jpg":"480x480","k_5094641_340.jpg":"340x340","k_5094641_220.jpg":"220x220","o_5094641_1280.jpg":"1280x1792","o_5094641_1024.jpg":"1024x1434","o_5094641_640.jpg":"640x896","o_5094641_480.jpg":"480x672","o_5094641_340.jpg":"340x476","o_5094641_220.jpg":"220x308","h_5094641_1280.jpg":"1280x854","h_5094641_1024.jpg":"1024x683","h_5094641_640.jpg":"640x427","h_5094641_480.jpg":"480x320","h_5094641_340.jpg":"340x227","h_5094641_220.jpg":"220x147","pp_5094641_1280.jpg":"1006x1280","pp_5094641_1024.jpg":"805x1024","pp_5094641_640.jpg":"503x640","pp_5094641_480.jpg":"377x480","pp_5094641_340.jpg":"267x340","pp_5094641_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1176x1400","hd_5094640_1920.jpg":"1920x1080","k_5094640_1280.jpg":"1280x1280","k_5094640_1024.jpg":"1024x1024","k_5094640_640.jpg":"640x640","k_5094640_480.jpg":"480x480","k_5094640_340.jpg":"340x340","k_5094640_220.jpg":"220x220","o_5094640_1280.jpg":"1280x1523","o_5094640_1024.jpg":"1024x1219","o_5094640_640.jpg":"640x761","o_5094640_480.jpg":"480x571","o_5094640_340.jpg":"340x404","o_5094640_220.jpg":"220x261","h_5094640_1280.jpg":"1280x854","h_5094640_1024.jpg":"1024x683","h_5094640_640.jpg":"640x427","h_5094640_480.jpg":"480x320","h_5094640_340.jpg":"340x227","h_5094640_220.jpg":"220x147","pp_5094640_1280.jpg":"1006x1280","pp_5094640_1024.jpg":"805x1024","pp_5094640_640.jpg":"503x640","pp_5094640_480.jpg":"377x480","pp_5094640_340.jpg":"267x340","pp_5094640_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1440","hd_5094638_1920.jpg":"1920x1080","k_5094638_1280.jpg":"1280x1280","k_5094638_1024.jpg":"1024x1024","k_5094638_640.jpg":"640x640","k_5094638_480.jpg":"480x480","k_5094638_340.jpg":"340x340","k_5094638_220.jpg":"220x220","o_5094638_1280.jpg":"1280x960","o_5094638_1024.jpg":"1024x768","o_5094638_640.jpg":"640x480","o_5094638_480.jpg":"480x360","o_5094638_340.jpg":"340x255","o_5094638_220.jpg":"220x165","h_5094638_1280.jpg":"1280x854","h_5094638_1024.jpg":"1024x683","h_5094638_640.jpg":"640x427","h_5094638_480.jpg":"480x320","h_5094638_340.jpg":"340x227","h_5094638_220.jpg":"220x147","pp_5094638_1280.jpg":"1006x1280","pp_5094638_1024.jpg":"805x1024","pp_5094638_640.jpg":"503x640","pp_5094638_480.jpg":"377x480","pp_5094638_340.jpg":"267x340","pp_5094638_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14844846 Threads: 6 Questions: 3135323701 Slow queries: 6984488 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234676629 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/lov-parangalom-posebno-je-iskustvo-ucimo-vas-kako-ga-izraditi-1157980 [printLink] => /om/ribolov/lov-parangalom-posebno-je-iskustvo-ucimo-vas-kako-ga-izraditi-1157980?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 274336 [name] => parangal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => parangal [link] => /tag/parangal ) [1] => stdClass Object ( [id] => 662627 [name] => kako loviti parangalom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-10 14:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-loviti-parangalom [link] => /tag/kako-loviti-parangalom ) [2] => stdClass Object ( [id] => 662628 [name] => kako napraviti parangal [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-10 14:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => kako-napraviti-parangal [link] => /tag/kako-napraviti-parangal ) [3] => stdClass Object ( [id] => 662629 [name] => parangal ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-10 14:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => parangal-ribolov [link] => /tag/parangal-ribolov ) [4] => stdClass Object ( [id] => 662630 [name] => izrada parangala [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-10 14:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => izrada-parangala [link] => /tag/izrada-parangala ) [5] => stdClass Object ( [id] => 662631 [name] => koje ribe loviti parangalom [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-01-10 14:20:50 [main_article_id] => 0 [alias] => koje-ribe-loviti-parangalom [link] => /tag/koje-ribe-loviti-parangalom ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unikatan alat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Lov parangalom posebno je iskustvo koje vrijedi probati: učimo vas kako ga izraditi, neće vam trebati više od jednog popodneva [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094688.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Boris Bulić [mainImageDesc] => Sve je spremno [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094688.jpg [title] => Sve je spremno Boris Bulić ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094866.jpg [title] => Pažljivo slaganje je u radu s parangalima imperativ ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094870.jpg [title] => Spoj prame i osnove preko parangalske kopče ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094867.jpg [title] => Pravilno obilježen parangal podrazumijeva oznaku sa zastavicom ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094756.jpg [title] => Spoj maestre i kalume je najjednostavnije ostvariti preko obične omče ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094752.jpg [title] => Kod izrade parangala je najpraktičnije koristiti kvalitetne inoks udice i fluorokarbon za prame ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094751.jpg [title] => Kad se ne pazi parangal može i ovako izgledati ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094689.jpg [title] => Parangalske kopče su sve popularnije, pogotovo kod velikih offshore parangala ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094641.jpg [title] => Najčešće korišteni čvor za spoj prama s osnovom parangala ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094640.jpg [title] => Parangal je očito bio dobro složen ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/01/10/5094638.jpg [title] => Šareno naješkani parangali često donose najbolje rezultate ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Parangal je ribolovni alat koji se teško može svrstati u sportsko-ribolovne, jer zapravo ima jako malo sportskoga u sebi. Upravo zbog toga ga zakon tretira kao posebnu kategoriju i za njega predviđa posebnu dozvolu.

Parangal spada u samolovne alate budući da se riba zapravo sama lovi dok se spretnost ribolovca očituje tek u nekoliko detalja, poput odabira i rasporeda odgovarajućih prama i udica, ješke, vještine u rukovanju prilikom polaganja i podizanja i, naravno, odabira prave pošte.

Pa iako se može činiti banalnim i jednostavnim, lov parangalima to nije. Dapače, za dobar ulov parangalom treba uložiti podosta truda pri čemu je konačan uspjeh do samog kraja uvijek neizvjestan, kao uostalom i u većini drugih ribolovnih tehnika.

Dva tipa

Parangal se sastoji od osnovne strune koja se naziva maestra. Na maestru se na određenim razmacima vezuju picevi ili prame, koje u zavisnosti od namjene mogu biti različitog promjera i dužine. Oba kraja maestre su, najčešće preko kopči ili karabina, spojena s okomitim konopcima ili kalumama koje se pružaju od površine do dna.

Na kraju kalume koji se nalazi na dnu postavljeno je olovno otežanje koje parangal zadržava na željenoj poziciji, dok se na površini nalazi plutača sa zastavicom, tzv. sinjal, kavical ili manal, koji obilježava mjesto na kojem je položen parangal.

Prema materijalu od kojega su izrađeni, parangali se dijele na dva osnovna tipa. To su parangali s maestrom od poliamidnog pletenog konopa, tzv. parangalskog konopa, te parangali s maestrom od najlonskog monofila.

Koji je od ta dva tipa bolji i lovniji, teško je reći, jer i jedan i drugi imaju svojih prednosti i mana. U principu, najlonski su parangali namijenjeni lovu na plićim terenima, dok se parangali od konopa koriste za lov u dubljem moru. Više je razloga toj primjeni.

---

image
Šareno naješkani parangali često donose najbolje rezultate
---

Najlonski su parangali manje vidljivi, što je u plitkom moru od velikog značaja pogotovo ako su nam lovina plahe ljuskavke. No najlonska struna je za podizanje parangala puno nezgodnija, jer bez obzira na debljinu klizi i reže ruke.

Usto, kad parangal zapne, najlonska će struna lako puknuti, dok se pri slaganju u kofu, najlonski parangali rijetko kada slažu onako kako bi mi to željeli, ponašajući se najčešće kao opružna žica netom izašla iz čeličane.

Nasuprot tome, parangali od konopa se uredno slažu u kofe. Parangali s maestrom od konopa, bez obzira na promjer, u pravilu imaju izuzetno veliku linearnu nosivost, što se posebno vidi kod zadjeva, dok pri podizanju manje klize i režu ruke. Mana im je što su znatno vidljiviji od najlonskih, zbog čega se koriste konopi tamne boje, poput crne, tamnosmeđe i tamnozelene koje se lakše stope s dnom.

Strune sa srcem

Za osnovu se kod najlonskih parangala najčešće koristi promjer od 1, a kod parangala od konopa promjer 1,5 mm. Naravno, u zavisnosti od primjene i namjene, te se dimenzije pomiču.

Važno je naglasiti da se za izradu najlonskih parangala koristi najlonski monofil pakiran u matasama. Naime, monofil na kalemu, koliko god bio podatan, zadržava opružnu formu, tako da je u slaganju u kofu vrlo neposlušan, dok se najlonski monofil iz matasa uglavnom lijepo i uredno slaže, barem do prvog spuštanja u more.

No bez obzira na to da li je parangal najlonski ili od konopa, kalume su uvijek od konopa. Na donjem se kraju nalazi olovnica, ili u škrtavijoj verziji kamen težine najčešće do 2 kilograma, dok je na gornjem kraju plutača sa zastavicom, ili u škrtavijoj verziji prazna kanta motornog ulja.

Kaluma uvijek mora biti duža od dubine na kojoj se parangal polaže. Konop za izradu parangala proizvodi se u dvije verzije sa srcem i bez srca. Verzija sa srcem ima središnji dio ispunjen neupletenim vlaknima, zbog čega je praktički neistezljiv te kao takav omogućuje direktan kontakt s lovinom, dok je konop bez srca nešto elastičniji, što je u slučaju zadjeva za neke parangaliste prednost, a za neke mana. No bez obzira na tu podijeljenost, kod ulova kapitalnih riba, elastičnost strune je svakako prednost.

---

image
Kod izrade parangala je najpraktičnije koristiti kvalitetne inoks udice i fluorokarbon za prame
---

Prame su na parangalima u najvećem broju slučajeva od najlonskog monofila, u prosjeku promjera 0,60 mm, duge od 1 do 2 metra, s iznimkom parangala za ugore na kojima se umjesto najlonskog monofila postavljaju sajle.

Premda se na tržištu nalazi prava šuma najlonskih monofila raznih boja, najlovnijima su se pokazale prozirnomliječno obojane strune. Pojedini parangalisti najlonske parangale na najplićim terenima opremaju fluorokarbonskim pramama, što nikako nije loše, ali nažalost ni jeftino.

Udice i zogulini

Udice namijenjene parangalima su jednim dijelom stvar osobnog stava i platežne moći, a s druge strane pak stvar praktičnosti i ciljane lovine. Tradicija je u naših ribara uglavnom stavka koja se smatra neotuđivim i neodvojivim dijelom osobnosti, pa se u tom smislu svaki ribar koji imalo drži do sebe snažno opire svakom novitetu.

Zbog toga se klasična Mustadova aberdeen udica na našem moru i naziva parangalskom udicom, i u najvećem je broju slučajeva, bez obzira na suvremenu ponudu, upravo zbog spomenute tradicije, prvi izbor.

Pocinčane su udice jeftinije od inoks udica, ali se već u drugom lovu osjeti velika razlika. Pocinčane udice tijekom vremena postaju sve hrapavije, što znatno otežava kvalitetno ješkanje.

Osim toga, nakon nekoliko ribolova vrh postaje osjetno tup, što nikako nije dobro. Nasuprot tome, udice od inoksa su uvijek jednako glatke i, osim ako im se vrh konstantno ne zabija u kamen, neće se tako lako zatupiti.

Širina luka korištenih udica u prvom redu zavisi od lovine koju tražimo pa ćemo tako, ukoliko su nam lovina fratri, koristiti manje modele širine luka do 12 mm, dok ćemo u lovu zubataca koristiti udice širine luka i preko 20 milimetara.

Većina parangalista izbjegava zoguline. Oni koji ih koriste, koriste ih najčešće kao spojni element osnove s pramama ili pak spojni element sajle i najlonskog umetka. Vrlo praktično pomagalo su parangalske kopče koje se jednostavnim pritiskom palca otvaraju, a otpuštanjem pritiska zatvaraju. U pravilu su od inoksa i koriste se uglavnom za plutajuće parangale, ali i za parangale namijenjene lovu landovine.

Vlastiti izbor

U većini ribomaterijala mogu se pronaći gotovi, već složeni parangali sa svim potrebnim dijelovima. No iako je većina tako složenih parangala u principu lovna, većina ribolovaca prije ili kasnije poželi složiti vlastiti parangal, složen i navezan prema vlastitim željama.

Oni koji to žele, a nisu dovoljno vješti, uvijek se mogu obratiti trgovcu koji će im u 90 posto slučajeva izaći ususret. Cijena takve usluge je uglavnom tek neznatno viša od cijene materijala, tako da u konačnici parangal izrađen po želji kupca košta najčešće isto kao i onaj u izlogu.

Pa budući da je cijena gotovo jednaka, zašto bi onda uopće itko poželio raditi vlastiti parangal? Jedan od osnovnih razloga leži u materijalu od kojega je parangal sastavljen. Naime, većina se konfekcijskih parangala radi od klasičnih, relativno jeftinih komponenti u koje mnogi ribolovci i nemaju baš puno povjerenja.

Nadalje, osim mogućnosti izbora materijala i komponenti prema vlastitim željama, činjenica je da mnoge mikrolokacije zahtijevaju posebno konstruirane alate, odnosno parangale kod kojih je odnos dimenzija malo drukčiji nego je to uobičajeno, a koje poznaje samo ribolovac koji lovi na takvim teranima.

---

image
Parangal je očito bio dobro složen
---

Malo računanja

Ako se odlučite za izradu vlastitog parangala, ponajprije će vam trebati papir i olovka da bi izračunali koliko je čega potrebno.

Pretpostavimo da ćete izraditi manji parangal od 25 udica za što vam treba, naravno, 25 udica, ali ne bilo kojih.

Kad već izrađujete parangal po svom guštu, stavite udice od inoksa koje će vam duže trajati i s kojima ćete lakše ješkati. Svaka bi prama trebala biti duga oko 1 metar, što znači da u startu treba računati s barem 1,5 metar strune po svakoj prami, a što ukupno iznosi 37,5 metara.

Naravno, takvu dimenziju u trgovinama nećete pronaći, što znači da možete odabrati kalem zapremine 50 metara ili, ako ćete izraditi više parangala, kalem zapremine 100, 150 ili više metara.

U ovom ste trenutku u velikoj prednosti u odnosu na kupovinu gotovog parangala, jer kao što ste birali udice, tako i ovdje birate kvalitetu strune. Tako se možete odlučiti za klasični najlonski monofil omiljenog brenda, fluorokarbonsku strunu ili pak sajlu.

S obzirom na prosječnu udaljenost od prame do prame koja iznosi 4 do 5 metara, izračun kaže da će vam trebati oko 130 metara parangalskog konopa, a što znači da nećete pogriješiti ako uzmete 140 ili 150 metara, jer je vrlo praktično na krajevima ostaviti malo više prostora do prvih udica.

Parangalski vam konac treba i za kalume. Ako pretpostavimo da će parangal loviti na dubini od 30 do 40 metara, tada sa 100 do 120 metara konopa pokrivate sve moguće nevolje s kurentom, vjetrovima i bajkovitim kapitalnim ulovima koji povremeno odvlače parangale u nepoznatom smjeru.

Kofe, sinjali i utezi

Parangal negdje morate smjestiti, za što su idealne plastične posude namijenjene upravo parangalima, a koje možete naći u istom ribomaterijalu u kojem ste kupili sve ostalo. Uz tu posudu ide i gumeni ili neoprenski prsten koji se lijepi ili na neki drugi način pričvršćuje uz gornji rub posude. Ako ne nađete takvu posudu, može vam poslužiti i obična plastična kofa za pranje rublja koju ćete naći u prvom trgovačkom centru.

Premda mnogi ribari pop-nitnama fiksiraju običnu gumu za rub takvih posuda, to nije preporučljivo, jer ta guma, kad malo ostari, užasno prlja ruke i sve s čim dođe u dodir. Stoga je puno praktičnije koristiti spomenuti neopren koji je, osim što je čist, i vrlo podatan.

---

image
Kad se ne pazi parangal može i ovako izgledati
---

Olovne utege za kalume možete izraditi sami što je, ukoliko niste metalac s iskustvom rada u ljevaonici ili barem vlasnik kalupa, često vrlo rizičan posao koji može završiti posjetom liječniku. Naravno, možete ih i kupiti, baš kao i sve ostalo.

Ostali su sinjali, plutače koje također možete kupiti ili ih sami izraditi od stiropora, stare plastične kante ili nekog drugog plutajućeg materijala, uz montažu obavezne signalne zastavice. A sad, kad je materijal nabavljen, preostaje samo sve to složiti u smislenu cjelinu.

Prvo prame i udice

Posao slaganja parangala počinje vezivanjem udica. Da biste bili sigurni u dužinu prame, odnosno mjesta na kojem ćete pramu nakon vezivanja udice odrezati, vežite jednu pramu za maestru, ali labavim čvorom koji možete lako odvezati, i to bez rezanja repa nakon vezivanja. Kada čvor odvežete, jednostavno izmjerite strunu, čime ćete dobiti potrebnu dimenziju.

Naime, nisu svi jednako spretni s čvorovima i nekome treba više, a nekome manje strune za formiranje istog čvora. Ova je dimenzija vrlo bitna ako ne želite da vam prame budu prekratke.

---

image
Najčešće korišteni čvor za spoj prama s osnovom parangala
---

Ukoliko se odlučite za formiranje parangala namijenjenog ugorima i murinama, tada će vam trebati sajla na koju je udice najpraktičnije postaviti krimpanjem. Na suprotnom kraju sajle na isti se način formira omča na koju se nekim od prikladnih čvorova ili opet krimpanjem nastavlja najlonski monofil.

Kako vam se u daljnjem radu ne bi sve rasulo navezane prame u ovoj fazi možete prihvatiti običnom gumicom za domaćinstvo. Gumeni ili neoprenski prsten treba izmjeriti i na pravilnim razmacima ga u skladu s brojem udica zarezati, tako da se svaka prama s udicom može smjestiti u svoj urez. Budući da je većina parangalskih kofa dovoljno velika za parangale od barem 50 udica, u istu se kofu mogu smjestiti i dva parangala s 25 udica.

---

image
Parangalske kopče su sve popularnije, pogotovo kod velikih offshore parangala
---

Na kraju buduće maestre najprije se napravi omča dovoljno velika da se kroz nju može provući olovnica na kalumi. Naravno, ako izrađujete parangal koji se s kalumom spaja na neki drugi način, npr. pomoću kopče, tada na kraju formirajte omču druge veličine ili jednostavno zavežite kopču. Za što se god odlučili, taj kraj maestre ulazi u prvi utor na obodu tako da preko ruba kofe visi barem dvadeset centimetara.

Jedinstven osjećaj

Odmjerite 5 do 10 metara od kraja i na tom mjestu fiksirajte prvu pramu. Konop od kraja maestre do prve prame posložite na dno kofe, a za njim onda i pramu, dok ćete udicu na toj prami zataknuti u prvi sljedeći urez na obodu. Poželjno je da sve udice budu vrhom zabijene u obod kako se u transportu ne bi slučajno izvukle i na taj način povlačeći konop i ostale prame zamrsile cijeli parangal.

---

image
Spoj prame i osnove preko parangalske kopče
---

---

image
Spoj maestre i kalume je najjednostavnije ostvariti preko obične omče
---

---

image
Pravilno obilježen parangal podrazumijeva oznaku sa zastavicom
---

Osim toga, ako su vrhovi udica zabijeni u prsten, manja je vjerojatnost da će završiti zabodene u ruku. Premda se iskusniji parangalisti na ovo mogu nasmijati, statistika kirurških ambulanti uz našu obalu na ovu je temu vrlo ozbiljna.

Slažući na opisani način pramu za pramom i udicu do udice, kraj parangala završavamo na isti način kako smo ga i započeli, petljom ili kopčom.

Ukoliko slažemo dva parangala u istu kofu, poželjno je na obodu napraviti mali razmak, čime će parangali biti jasno i dovoljno vidljivo odijeljeni. Isto tako, ako se ukaže potreba ili prilika za polaganjem dužeg parangala, ova dva manja parangala se preko kopče jednostavno mogu spojiti u jednu cjelinu.

Preostalo je još samo formirati kalume. Premda mnogi konop kalume sa sinjalom spajaju preko kopče, praktičnije je konop namotati na sam sinjal te ga po potrebi nakon spuštanja fiksirati sa dva poluvoja. Radi lakšeg transporta kalume se sa sinjalima drže zajedno s parangalom u kofi.

Izrada ovakvog parangala, čak i kod manje vještog ribolovca ne bi trebala trajati duže od jednog popodneva. A ako vam se i to učini previše, neka vas tješi miso da takav parangal nema nitko osim vas i da će sva riba koja se njime ulovi biti ulovljena alatom koji ste upravo vi izradili, a što je u ribolovu osjećaj koji se ne može usporediti ni sa kakvim drugim osjećajem.

---

image
Pažljivo slaganje je u radu s parangalima imperativ
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Boris Bulić
Boris Bulić
Sve je spremno

Pažljivo slaganje je u radu s parangalima imperativ

Spoj prame i osnove preko parangalske kopče

Pravilno obilježen parangal podrazumijeva oznaku sa zastavicom

Spoj maestre i kalume je najjednostavnije ostvariti preko obične omče

Kod izrade parangala je najpraktičnije koristiti kvalitetne inoks udice i fluorokarbon za prame

Kad se ne pazi parangal može i ovako izgledati

Parangalske kopče su sve popularnije, pogotovo kod velikih offshore parangala

Najčešće korišteni čvor za spoj prama s osnovom parangala

Parangal je očito bio dobro složen

Šareno naješkani parangali često donose najbolje rezultate
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/lov-parangalom-posebno-je-iskustvo-ucimo-vas-kako-ga-izraditi-1157980 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=caa0c010deccb6c3eb45fa2481ada84922e7e6e8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Lov+parangalom+posebno+je+iskustvo+koje+vrijedi+probati%3A+u%C4%8Dimo+vas+kako+ga+izraditi%2C+ne%C4%87e+vam+trebati+vi%C5%A1e+od+jednog+popodneva&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flov-parangalom-posebno-je-iskustvo-ucimo-vas-kako-ga-izraditi-1157980 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Flov-parangalom-posebno-je-iskustvo-ucimo-vas-kako-ga-izraditi-1157980 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => unikatan alat [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

unikatan alatLov parangalom posebno je iskustvo koje vrijedi probati: učimo vas kako ga izraditi, neće vam trebati više od jednog popodneva

Piše Boris Bulić
10. siječnja 2022. - 14:23

Parangal je ribolovni alat koji se teško može svrstati u sportsko-ribolovne, jer zapravo ima jako malo sportskoga u sebi. Upravo zbog toga ga zakon tretira kao posebnu kategoriju i za njega predviđa posebnu dozvolu.

Parangal spada u samolovne alate budući da se riba zapravo sama lovi dok se spretnost ribolovca očituje tek u nekoliko detalja, poput odabira i rasporeda odgovarajućih prama i udica, ješke, vještine u rukovanju prilikom polaganja i podizanja i, naravno, odabira prave pošte.

Pa iako se može činiti banalnim i jednostavnim, lov parangalima to nije. Dapače, za dobar ulov parangalom treba uložiti podosta truda pri čemu je konačan uspjeh do samog kraja uvijek neizvjestan, kao uostalom i u većini drugih ribolovnih tehnika.

Dva tipa

Parangal se sastoji od osnovne strune ...

11. svibanj 2024 06:45