stdClass Object ( [id] => 1269239 [title] => Plima je brža od oseke: evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji [alias] => plima-je-brza-od-oseke-evo-sto-trebate-znati-o-morskim-mijenama-kako-bi-vas-ribolovni-uspjeh-bio-bolji [catid] => 419 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Odlazak u ribolov je u pravilu vezan uz slobodno vrijeme kojeg zbog pritiska koje nam nameću svakodnevne obaveze nažalost imamo sve manje.

Malobrojni sretnici svoje ribolovne pohode mogu pomno planirati i tempirati odlazak u najpovoljnije vrijeme.

Većina ribolovaca u ribolov ide samo kad može, rukovodeći se prije svega slobodnim vremenom i povoljnim vremenskim uvjetima što znači da se u ribolov ide samo ako ne prijete neverini, jak vjetar ili kiša. Sve ostalo vezano uz ribolov se može i ne mora poklopiti.

A jedna od stavki koje izuzetno utječu na ribolovne rezultate, a koju unatoč očitim dokazima mnogi zanemaruju i marginaliziraju su mjesečeve faze, odnosno vrijeme nastupanja, trajanje i intenzitet plime i oseke.

Istina je da ne mogu svi tempirati odlazak u ribolov dva dana prije punog mjeseca ili na početku zadnjeg kvarta, ali se sigurno barem jedna plima unutar 24 sata može pogoditi.

Mjesec kao Zemljin satelit već 4,5 milijardi godina, u približno istom pojasu kao i Sunce, od istoka prema zapadu, zahvaljujući uzajamnoj privlačnoj sili kruži oko Zemlje.

---

image

Mjesec je glavni krivac

---

Za prividni obilazak Zemlje (riječ je zapravo o kombinaciji rotacije Zemlje oko svoje osi i kruženja Mjeseca oko Zemlje) Mjesecu su potrebna 24 sata i 48 minuta.

Upravo radi tog nepoklapanja sa trajanjem Zemaljskog dana koji traje 24 sata, Mjesec se na nalazi uvijek u istom položaju na nebu.

Da bi zatvorio svoj puni put oko Zemlje i ponovo se našao u istoj točki potrebno mu je 27,5 dana, što se naziva lunarnim mjesecom.

Iako znatno manji od Sunca, Mjesec ima puno veću privlačnu moć koja, osim što ga vezuje uz Zemlju, neprestano privlači i svu raspoloživu vodu na Zemlji.

Ta je privlačna sila najizraženija na točki koja je najbliža Mjesecu.

I dok u toj točki djeluje privlačna sila u smjeru Mjeseca, u suprotnoj je točki također prisutna plimna sila istog iznosa, ali suprotnog smjera.

Razlog tome je centrifugalna sila uzrokovana rotacijom Zemlje oko svoje osi, koja istiskuje more na strani suprotnoj od one na kojoj je Mjesec.

A u to isto vrijeme, u točkama za koje se Mjesec nalazi na horizontu, morska je razina spuštena, odnosno na tim je točkama oseka.

Zahvaljujući takvom ciklusu, more se za 24 sata i 48 minuta dva puta podigne do svoje najviše točke i odmah potom krene naniže, tako da u jednom danu u razmacima od 6 sati i 12 minuta imamo dvije plime i dvije oseke.

---

image

Ovo nije val od vjetra ili prolaska broda već je to plimni val

---

Najizraženije, odnosno, najviše plime se javljaju kada se zbroje privlačne sile Sunca i Mjeseca zbrajaju, a što se događa kada se Sunce i Mjesec nađu na približno istom pravcu, za vrijeme takozvanog sizigija.

Tada Mjesec vidimo kao pun (uštap), ili ga uopće ne vidimo (mlađak), što se na moru očituje kao takozvana živa plima.

Najmanje izražene plime se događaju za vrijeme kvadratura, odnosno za vrijeme prve i posljednje četvrti kada se poklapaju visoke vode izazvane privlačnom snagom Sunca s niskim vodama izazvanim privlačnom snagom Mjeseca, što nazivamo mrtvim plimama.

U našem moru struja plime teče 6 sati i 12 minuta od jugoistoka prema sjeverozapadu, nakon čega nastaje oseka čije strujanje teče isto toliko vremena samo u suprotnom pravcu.

Pored tih strujanja postoji i stalna, glavna struja, koja se pribraja struji plime zbog čega se plimni val u pravilu kreće znatno brže od vala oseke, jer se oseka kosi sa snagom glavne struje.

Razlike su u izračunu nekim mjestima jako velike jer su brzine ovisne o dubini i širini kanala kojima more struji. U principu, što je kanal plići i uži, strujanje je izraženije.

Tako je u prolazu Maknare, koji je inače bogat lignjama, nemoguće skosati za uštapa jer je strujanje tako jako da i najteži peškafondo ne stigne potonuti.

Jednako će tako i parangali u tom akvatoriju, bez obzira na težinu olovnog opterećenja u tom periodu rijetko ostati tamo gdje su bačeni.

---

image

Plima zateže cime

---

Naravno da tako snažne privlačne sile imaju utjecaja na ribe i na njihovo ponašanje.

Poznato je da riblji organizam, između ostaloga, sadrži i jako veliki postotak vode koji kod nekih vrsta prelazi i preko 80 posto.

Tako visoki postotak vode u tkivima je jednako kao i more izložen privlačnim silama Mjeseca što dovodi do unutrašnjih plima i oseka koje u kombinaciji s onim vanjskima sigurno utječu na oscilacije u ponašanju i reakcijama.

Veliki broj ribljih vrsta prati morska strujanja koja donose obilje hrane, pa se tako često mogu vidjeti skuše i lokarde kako putuju s plimnim valom, što spretniji panulaši itekako koriste.

I druge ribe jata, poput bugava ili ušata, koriste morska strujanja, pa se u pravilu najuspješnije love na samom rubu kurenta.

Salpe najradije pasu travu i alge što ih je za oseke sunce sparušilo, naravno, nakon što nastupi plima.

Arbuni su isto osjetljivi na izmjene plime i oseke tako da se najbolje love za plime i to prvih dana mladog mjeseca ujutro, dok ćemo ih oko zadnje četvrti loviti u sumrak.

---

image

Oseka otkriva neobičnu strukturu dna

---

A plima će natjerati šaruna na griz, čak i usred dana!

Istina je da morska strujanja djeluju uglavnom na ribe neovisne o dnu, no zato su neke bentoske vrste osjetljive na mjesečeve faze i mijene.

Ugor se tako najuspješnije lovi u tamnim noćima bez mjesečine, a ako je pritom i oblačno uspjeh gotovo nikada ne izostaje.

A za razliku od ugora, u svijetlim, mjesečinom obasjanim noćima treba pokušati loviti škrpinu, fratra, oslića, ušatu, skušu i grdobinu dok se panulom pod svjetlom mjeseca i brancin uspješno može prevariti.

Ni pelagičke ribe nisu neosjetljive na Mjesečeve faze.

Dapače, za ‘škuroga‘ se plivaricama lovi srdele i ostala sitna plava riba, za kojom se kreće i krupnija, poput luceva, albakora i tuna.

---

image

I ovaj je pao kad je plima bila na vrhuncu

---

A za vrijeme trajanja prve četvrti bijela se riba jako teško lovi dok je mjesec ‘brko‘ na nebu.

Pa sad, kad odlučite poći u ribolov, ili kad vas možda puste otići u ribolov, pokušajte se prilagoditi ciklusima koji su na ovom našem planetu prisutni od pojave prvih mora.

Možda prvih sat vremena i nema smisla spuštati udice već je praktičnije čekajući plimu čistiti dagnje ili filetirati lignje.

---

Akvarijska aktivnost

Tko god je imao prilike promatrati ribe u morskom akvariju mogao je zamijetiti kako postoje periodi slabije i jače aktivnosti. Premda odvojene od mora koje svojim mijenama neprestano diše, ribe u akvariju su itekako podložne utjecaju Mjeseca koji potiče te mijene.

Tako će i ribe u akvariju koje su do maloprije letargično ležale na dnu ili sporo i inertno plivale odjednom živnuti i početi se aktivno hraniti.

Ukoliko pogledate kalendar plime i oseke, u najvećem broju slučajeva ćete ustanoviti da je upravo u tom trenutku more počelo rasti.

---

---

Zanimljivi rekordi

Na otvorenom moru plima iznosi svega pola metra, ali su zato u obalnom pojasu oscilacije znatno veće.

Tako je u Argentini u zaljevu Galegos razlika između plime i oseke 12 metara, u Francuskoj u St Malou 14, a u zaljevu Findy na atlantskoj obali Kanade čak 20 metara!

---

---

image

Atlantska Francuska obala ogoljena nakon nastupanja oseke

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Plima je brža od oseke: evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji Poštujete li kalendar plime i oseke kad odlazite u ribolov ili su vaši odlasci nasumični? Evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mjesečeve faze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Plima je brža od oseke: evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji Poštujete li kalendar plime i oseke kad odlazite u ribolov ili su vaši odlasci nasumični? Evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji. mjesečeve faze 2 0 6166 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-02 07:20:28 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Boris Bulić/MAX FISHING [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-02 08:58:07 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-03-02 07:27:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 71 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 419 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--ribolov [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Ribolov [menu-meta_description] => Savjetujemo kako loviti lignje, učimo vas kako se love komarča, zubatac, brancin, tuna, i što je big game fishing. Doznajte sve o ribolovnim tehnikama, ribolovnoj opremi i priboru. Što je spinning, a što sabiki i tataki? Kako loviti mušičarenjem, kako panulom, a kako kančanicom? Koje varalice, lignjariće i peškafonda odabrati i kako nabaviti i ispravno staviti mamac za ribolov na udicu? Sve to doznajte na portalu Otvoreno more. [menu-meta_keywords] => ribolov, podvodni ribolov, ribolovne tehnike, ribolovni pribor, lignje, komarča, zubatac, brancin, tuna, big game, spinning, sabiki, tataki, panula, kančanica, udica, mamac za ribolov, podvodna puška, ronjenje, apnea, udičarenje [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Poštujete li kalendar plime i oseke kad odlazite u ribolov ili su vaši odlasci nasumični? Evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji. [metadata] => robots= author= title=Plima je brža od oseke: evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji [metakey] => plima, oseka, ribolov, mjesečeve mjene, mjesečeve faze, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24420525.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24416053.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24416054.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24416055.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24416056.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24416057.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24416058.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24416059.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24416060.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/02\/24416065.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ulovljen na vrhuncu plime u kurentu od 8 milja najte\u017eim Fiiish silikoncem<\/p>","

Oseka otkriva neobi\u010dnu strukturu dna<\/p>","

I ovaj je pao kad je plima bila na vrhuncu<\/p>","

Plima zate\u017ee cime<\/p>","

U plimnom se valu kriju mnoge ribe \u0161to varali\u010dari vje\u0161to koriste<\/p>","

Ovo nije val od vjetra ili prolaska broda ve\u0107 je to plimni val<\/p>","

Oseka na oceanskim pristani\u0161tima spu\u0161ta razinu mora do impresivnih granica<\/p>","

Plimni val je sve samo ne bezazlen<\/p>","

Atlantska Francuska obala ogoljena nakon nastupanja oseke<\/p>","

Mjesec je glavni krivac<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1299","hd_24420525_1920.jpg":"1920x1080","k_24420525_1280.jpg":"1280x1280","k_24420525_1024.jpg":"1024x1024","k_24420525_640.jpg":"640x640","k_24420525_480.jpg":"480x480","k_24420525_340.jpg":"340x340","k_24420525_220.jpg":"220x220","o_24420525_1280.jpg":"1280x866","o_24420525_1024.jpg":"1024x692","o_24420525_640.jpg":"640x433","o_24420525_480.jpg":"480x324","o_24420525_340.jpg":"340x230","o_24420525_220.jpg":"220x148","h_24420525_1280.jpg":"1280x854","h_24420525_1024.jpg":"1024x683","h_24420525_640.jpg":"640x427","h_24420525_480.jpg":"480x320","h_24420525_340.jpg":"340x227","h_24420525_220.jpg":"220x147","pp_24420525_1280.jpg":"1280x1628","pp_24420525_1024.jpg":"1024x1303","pp_24420525_640.jpg":"640x814","pp_24420525_480.jpg":"480x611","pp_24420525_340.jpg":"340x432","pp_24420525_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24416053_1920.jpg":"1920x1080","k_24416053_1280.jpg":"1280x1280","k_24416053_1024.jpg":"1024x1024","k_24416053_640.jpg":"640x640","k_24416053_480.jpg":"480x480","k_24416053_340.jpg":"340x340","k_24416053_220.jpg":"220x220","o_24416053_1280.jpg":"1280x854","o_24416053_1024.jpg":"1024x683","o_24416053_640.jpg":"640x427","o_24416053_480.jpg":"480x320","o_24416053_340.jpg":"340x226","o_24416053_220.jpg":"220x146","h_24416053_1280.jpg":"1280x854","h_24416053_1024.jpg":"1024x683","h_24416053_640.jpg":"640x427","h_24416053_480.jpg":"480x320","h_24416053_340.jpg":"340x227","h_24416053_220.jpg":"220x147","pp_24416053_1280.jpg":"1280x1628","pp_24416053_1024.jpg":"1024x1303","pp_24416053_640.jpg":"640x814","pp_24416053_480.jpg":"480x611","pp_24416053_340.jpg":"340x432","pp_24416053_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2877","hd_24416054_1920.jpg":"1920x1080","k_24416054_1280.jpg":"1280x1280","k_24416054_1024.jpg":"1024x1024","k_24416054_640.jpg":"640x640","k_24416054_480.jpg":"480x480","k_24416054_340.jpg":"340x340","k_24416054_220.jpg":"220x220","o_24416054_1280.jpg":"1280x1918","o_24416054_1024.jpg":"1024x1534","o_24416054_640.jpg":"640x959","o_24416054_480.jpg":"480x719","o_24416054_340.jpg":"340x509","o_24416054_220.jpg":"220x329","h_24416054_1280.jpg":"1280x854","h_24416054_1024.jpg":"1024x683","h_24416054_640.jpg":"640x427","h_24416054_480.jpg":"480x320","h_24416054_340.jpg":"340x227","h_24416054_220.jpg":"220x147","pp_24416054_1280.jpg":"1280x1628","pp_24416054_1024.jpg":"1024x1303","pp_24416054_640.jpg":"640x814","pp_24416054_480.jpg":"480x611","pp_24416054_340.jpg":"340x432","pp_24416054_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24416055_1920.jpg":"1920x1080","k_24416055_1280.jpg":"1280x1280","k_24416055_1024.jpg":"1024x1024","k_24416055_640.jpg":"640x640","k_24416055_480.jpg":"480x480","k_24416055_340.jpg":"340x340","k_24416055_220.jpg":"220x220","o_24416055_1280.jpg":"1280x854","o_24416055_1024.jpg":"1024x683","o_24416055_640.jpg":"640x427","o_24416055_480.jpg":"480x320","o_24416055_340.jpg":"340x226","o_24416055_220.jpg":"220x146","h_24416055_1280.jpg":"1280x854","h_24416055_1024.jpg":"1024x683","h_24416055_640.jpg":"640x427","h_24416055_480.jpg":"480x320","h_24416055_340.jpg":"340x227","h_24416055_220.jpg":"220x147","pp_24416055_1280.jpg":"1280x1628","pp_24416055_1024.jpg":"1024x1303","pp_24416055_640.jpg":"640x814","pp_24416055_480.jpg":"480x611","pp_24416055_340.jpg":"340x432","pp_24416055_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24416056_1920.jpg":"1920x1080","k_24416056_1280.jpg":"1280x1280","k_24416056_1024.jpg":"1024x1024","k_24416056_640.jpg":"640x640","k_24416056_480.jpg":"480x480","k_24416056_340.jpg":"340x340","k_24416056_220.jpg":"220x220","o_24416056_1280.jpg":"1280x960","o_24416056_1024.jpg":"1024x768","o_24416056_640.jpg":"640x480","o_24416056_480.jpg":"480x360","o_24416056_340.jpg":"340x255","o_24416056_220.jpg":"220x165","h_24416056_1280.jpg":"1280x854","h_24416056_1024.jpg":"1024x683","h_24416056_640.jpg":"640x427","h_24416056_480.jpg":"480x320","h_24416056_340.jpg":"340x227","h_24416056_220.jpg":"220x147","pp_24416056_1280.jpg":"1280x1628","pp_24416056_1024.jpg":"1024x1303","pp_24416056_640.jpg":"640x814","pp_24416056_480.jpg":"480x611","pp_24416056_340.jpg":"340x432","pp_24416056_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1410","hd_24416057_1920.jpg":"1920x1080","k_24416057_1280.jpg":"1280x1280","k_24416057_1024.jpg":"1024x1024","k_24416057_640.jpg":"640x640","k_24416057_480.jpg":"480x480","k_24416057_340.jpg":"340x340","k_24416057_220.jpg":"220x220","o_24416057_1280.jpg":"1280x940","o_24416057_1024.jpg":"1024x752","o_24416057_640.jpg":"640x470","o_24416057_480.jpg":"480x352","o_24416057_340.jpg":"340x249","o_24416057_220.jpg":"220x161","h_24416057_1280.jpg":"1280x854","h_24416057_1024.jpg":"1024x683","h_24416057_640.jpg":"640x427","h_24416057_480.jpg":"480x320","h_24416057_340.jpg":"340x227","h_24416057_220.jpg":"220x147","pp_24416057_1280.jpg":"1280x1628","pp_24416057_1024.jpg":"1024x1303","pp_24416057_640.jpg":"640x814","pp_24416057_480.jpg":"480x611","pp_24416057_340.jpg":"340x432","pp_24416057_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24416058_1920.jpg":"1920x1080","k_24416058_1280.jpg":"1280x1280","k_24416058_1024.jpg":"1024x1024","k_24416058_640.jpg":"640x640","k_24416058_480.jpg":"480x480","k_24416058_340.jpg":"340x340","k_24416058_220.jpg":"220x220","o_24416058_1280.jpg":"1280x960","o_24416058_1024.jpg":"1024x768","o_24416058_640.jpg":"640x480","o_24416058_480.jpg":"480x360","o_24416058_340.jpg":"340x255","o_24416058_220.jpg":"220x165","h_24416058_1280.jpg":"1280x854","h_24416058_1024.jpg":"1024x683","h_24416058_640.jpg":"640x427","h_24416058_480.jpg":"480x320","h_24416058_340.jpg":"340x227","h_24416058_220.jpg":"220x147","pp_24416058_1280.jpg":"1280x1628","pp_24416058_1024.jpg":"1024x1303","pp_24416058_640.jpg":"640x814","pp_24416058_480.jpg":"480x611","pp_24416058_340.jpg":"340x432","pp_24416058_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_24416059_1920.jpg":"1920x1080","k_24416059_1280.jpg":"1280x1280","k_24416059_1024.jpg":"1024x1024","k_24416059_640.jpg":"640x640","k_24416059_480.jpg":"480x480","k_24416059_340.jpg":"340x340","k_24416059_220.jpg":"220x220","o_24416059_1280.jpg":"1280x960","o_24416059_1024.jpg":"1024x768","o_24416059_640.jpg":"640x480","o_24416059_480.jpg":"480x360","o_24416059_340.jpg":"340x255","o_24416059_220.jpg":"220x165","h_24416059_1280.jpg":"1280x854","h_24416059_1024.jpg":"1024x683","h_24416059_640.jpg":"640x427","h_24416059_480.jpg":"480x320","h_24416059_340.jpg":"340x227","h_24416059_220.jpg":"220x147","pp_24416059_1280.jpg":"1280x1628","pp_24416059_1024.jpg":"1024x1303","pp_24416059_640.jpg":"640x814","pp_24416059_480.jpg":"480x611","pp_24416059_340.jpg":"340x432","pp_24416059_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1080","hd_24416060_1920.jpg":"1920x1080","k_24416060_1280.jpg":"1280x1280","k_24416060_1024.jpg":"1024x1024","k_24416060_640.jpg":"640x640","k_24416060_480.jpg":"480x480","k_24416060_340.jpg":"340x340","k_24416060_220.jpg":"220x220","o_24416060_1280.jpg":"1280x720","o_24416060_1024.jpg":"1024x576","o_24416060_640.jpg":"640x360","o_24416060_480.jpg":"480x270","o_24416060_340.jpg":"340x191","o_24416060_220.jpg":"220x123","h_24416060_1280.jpg":"1280x854","h_24416060_1024.jpg":"1024x683","h_24416060_640.jpg":"640x427","h_24416060_480.jpg":"480x320","h_24416060_340.jpg":"340x227","h_24416060_220.jpg":"220x147","pp_24416060_1280.jpg":"1280x1628","pp_24416060_1024.jpg":"1024x1303","pp_24416060_640.jpg":"640x814","pp_24416060_480.jpg":"480x611","pp_24416060_340.jpg":"340x432","pp_24416060_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24416065_1920.jpg":"1920x1080","k_24416065_1280.jpg":"1280x1280","k_24416065_1024.jpg":"1024x1024","k_24416065_640.jpg":"640x640","k_24416065_480.jpg":"480x480","k_24416065_340.jpg":"340x340","k_24416065_220.jpg":"220x220","o_24416065_1280.jpg":"1280x853","o_24416065_1024.jpg":"1024x682","o_24416065_640.jpg":"640x426","o_24416065_480.jpg":"480x320","o_24416065_340.jpg":"340x226","o_24416065_220.jpg":"220x146","h_24416065_1280.jpg":"1280x854","h_24416065_1024.jpg":"1024x683","h_24416065_640.jpg":"640x427","h_24416065_480.jpg":"480x320","h_24416065_340.jpg":"340x227","h_24416065_220.jpg":"220x147","pp_24416065_1280.jpg":"1280x1628","pp_24416065_1024.jpg":"1024x1303","pp_24416065_640.jpg":"640x814","pp_24416065_480.jpg":"480x611","pp_24416065_340.jpg":"340x432","pp_24416065_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8065309 Threads: 1 Questions: 1670692111 Slow queries: 4972451 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112247542 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/ribolov ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 419 [name] => Ribolov [alias] => ribolov [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/ribolov ) ) [link] => /om/ribolov/plima-je-brza-od-oseke-evo-sto-trebate-znati-o-morskim-mijenama-kako-bi-vas-ribolovni-uspjeh-bio-bolji-1269239 [printLink] => /om/ribolov/plima-je-brza-od-oseke-evo-sto-trebate-znati-o-morskim-mijenama-kako-bi-vas-ribolovni-uspjeh-bio-bolji-1269239?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 34652 [name] => plima [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => plima [link] => /tag/plima ) [1] => stdClass Object ( [id] => 442914 [name] => oseka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oseka [link] => /tag/oseka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 363052 [name] => ribolov [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ribolov [link] => /tag/ribolov ) [3] => stdClass Object ( [id] => 707822 [name] => mjesečeve mjene [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-02 08:27:38 [main_article_id] => 0 [alias] => mjeseceve-mjene [link] => /tag/mjeseceve-mjene ) [4] => stdClass Object ( [id] => 707823 [name] => mjesečeve faze [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-02 08:27:38 [main_article_id] => 0 [alias] => mjeseceve-faze [link] => /tag/mjeseceve-faze ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Plima je brža od oseke: evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji Poštujete li kalendar plime i oseke kad odlazite u ribolov ili su vaši odlasci nasumični? Evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mjesečeve faze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Plima je brža od oseke: evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-18-16-12-27-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24420525.jpg [galleryCount] => 10 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] =>

Ulovljen na vrhuncu plime u kurentu od 8 milja najtežim Fiiish silikoncem

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24420525.jpg [title] =>

Ulovljen na vrhuncu plime u kurentu od 8 milja najtežim Fiiish silikoncem

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24416053.jpg [title] =>

Oseka otkriva neobičnu strukturu dna

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24416054.jpg [title] =>

I ovaj je pao kad je plima bila na vrhuncu

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24416055.jpg [title] =>

Plima zateže cime

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24416056.jpg [title] =>

U plimnom se valu kriju mnoge ribe što varaličari vješto koriste

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24416057.jpg [title] =>

Ovo nije val od vjetra ili prolaska broda već je to plimni val

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24416058.jpg [title] =>

Oseka na oceanskim pristaništima spušta razinu mora do impresivnih granica

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24416059.jpg [title] =>

Plimni val je sve samo ne bezazlen

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24416060.jpg [title] =>

Atlantska Francuska obala ogoljena nakon nastupanja oseke

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/02/24416065.jpg [title] =>

Mjesec je glavni krivac

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Odlazak u ribolov je u pravilu vezan uz slobodno vrijeme kojeg zbog pritiska koje nam nameću svakodnevne obaveze nažalost imamo sve manje.

Malobrojni sretnici svoje ribolovne pohode mogu pomno planirati i tempirati odlazak u najpovoljnije vrijeme.

Većina ribolovaca u ribolov ide samo kad može, rukovodeći se prije svega slobodnim vremenom i povoljnim vremenskim uvjetima što znači da se u ribolov ide samo ako ne prijete neverini, jak vjetar ili kiša. Sve ostalo vezano uz ribolov se može i ne mora poklopiti.

A jedna od stavki koje izuzetno utječu na ribolovne rezultate, a koju unatoč očitim dokazima mnogi zanemaruju i marginaliziraju su mjesečeve faze, odnosno vrijeme nastupanja, trajanje i intenzitet plime i oseke.

Istina je da ne mogu svi tempirati odlazak u ribolov dva dana prije punog mjeseca ili na početku zadnjeg kvarta, ali se sigurno barem jedna plima unutar 24 sata može pogoditi.

Mjesec kao Zemljin satelit već 4,5 milijardi godina, u približno istom pojasu kao i Sunce, od istoka prema zapadu, zahvaljujući uzajamnoj privlačnoj sili kruži oko Zemlje.

---

image

Mjesec je glavni krivac

---

Za prividni obilazak Zemlje (riječ je zapravo o kombinaciji rotacije Zemlje oko svoje osi i kruženja Mjeseca oko Zemlje) Mjesecu su potrebna 24 sata i 48 minuta.

Upravo radi tog nepoklapanja sa trajanjem Zemaljskog dana koji traje 24 sata, Mjesec se na nalazi uvijek u istom položaju na nebu.

Da bi zatvorio svoj puni put oko Zemlje i ponovo se našao u istoj točki potrebno mu je 27,5 dana, što se naziva lunarnim mjesecom.

Iako znatno manji od Sunca, Mjesec ima puno veću privlačnu moć koja, osim što ga vezuje uz Zemlju, neprestano privlači i svu raspoloživu vodu na Zemlji.

Ta je privlačna sila najizraženija na točki koja je najbliža Mjesecu.

I dok u toj točki djeluje privlačna sila u smjeru Mjeseca, u suprotnoj je točki također prisutna plimna sila istog iznosa, ali suprotnog smjera.

Razlog tome je centrifugalna sila uzrokovana rotacijom Zemlje oko svoje osi, koja istiskuje more na strani suprotnoj od one na kojoj je Mjesec.

A u to isto vrijeme, u točkama za koje se Mjesec nalazi na horizontu, morska je razina spuštena, odnosno na tim je točkama oseka.

Zahvaljujući takvom ciklusu, more se za 24 sata i 48 minuta dva puta podigne do svoje najviše točke i odmah potom krene naniže, tako da u jednom danu u razmacima od 6 sati i 12 minuta imamo dvije plime i dvije oseke.

---

image

Ovo nije val od vjetra ili prolaska broda već je to plimni val

---

Najizraženije, odnosno, najviše plime se javljaju kada se zbroje privlačne sile Sunca i Mjeseca zbrajaju, a što se događa kada se Sunce i Mjesec nađu na približno istom pravcu, za vrijeme takozvanog sizigija.

Tada Mjesec vidimo kao pun (uštap), ili ga uopće ne vidimo (mlađak), što se na moru očituje kao takozvana živa plima.

Najmanje izražene plime se događaju za vrijeme kvadratura, odnosno za vrijeme prve i posljednje četvrti kada se poklapaju visoke vode izazvane privlačnom snagom Sunca s niskim vodama izazvanim privlačnom snagom Mjeseca, što nazivamo mrtvim plimama.

U našem moru struja plime teče 6 sati i 12 minuta od jugoistoka prema sjeverozapadu, nakon čega nastaje oseka čije strujanje teče isto toliko vremena samo u suprotnom pravcu.

Pored tih strujanja postoji i stalna, glavna struja, koja se pribraja struji plime zbog čega se plimni val u pravilu kreće znatno brže od vala oseke, jer se oseka kosi sa snagom glavne struje.

Razlike su u izračunu nekim mjestima jako velike jer su brzine ovisne o dubini i širini kanala kojima more struji. U principu, što je kanal plići i uži, strujanje je izraženije.

Tako je u prolazu Maknare, koji je inače bogat lignjama, nemoguće skosati za uštapa jer je strujanje tako jako da i najteži peškafondo ne stigne potonuti.

Jednako će tako i parangali u tom akvatoriju, bez obzira na težinu olovnog opterećenja u tom periodu rijetko ostati tamo gdje su bačeni.

---

image

Plima zateže cime

---

Naravno da tako snažne privlačne sile imaju utjecaja na ribe i na njihovo ponašanje.

Poznato je da riblji organizam, između ostaloga, sadrži i jako veliki postotak vode koji kod nekih vrsta prelazi i preko 80 posto.

Tako visoki postotak vode u tkivima je jednako kao i more izložen privlačnim silama Mjeseca što dovodi do unutrašnjih plima i oseka koje u kombinaciji s onim vanjskima sigurno utječu na oscilacije u ponašanju i reakcijama.

Veliki broj ribljih vrsta prati morska strujanja koja donose obilje hrane, pa se tako često mogu vidjeti skuše i lokarde kako putuju s plimnim valom, što spretniji panulaši itekako koriste.

I druge ribe jata, poput bugava ili ušata, koriste morska strujanja, pa se u pravilu najuspješnije love na samom rubu kurenta.

Salpe najradije pasu travu i alge što ih je za oseke sunce sparušilo, naravno, nakon što nastupi plima.

Arbuni su isto osjetljivi na izmjene plime i oseke tako da se najbolje love za plime i to prvih dana mladog mjeseca ujutro, dok ćemo ih oko zadnje četvrti loviti u sumrak.

---

image

Oseka otkriva neobičnu strukturu dna

---

A plima će natjerati šaruna na griz, čak i usred dana!

Istina je da morska strujanja djeluju uglavnom na ribe neovisne o dnu, no zato su neke bentoske vrste osjetljive na mjesečeve faze i mijene.

Ugor se tako najuspješnije lovi u tamnim noćima bez mjesečine, a ako je pritom i oblačno uspjeh gotovo nikada ne izostaje.

A za razliku od ugora, u svijetlim, mjesečinom obasjanim noćima treba pokušati loviti škrpinu, fratra, oslića, ušatu, skušu i grdobinu dok se panulom pod svjetlom mjeseca i brancin uspješno može prevariti.

Ni pelagičke ribe nisu neosjetljive na Mjesečeve faze.

Dapače, za ‘škuroga‘ se plivaricama lovi srdele i ostala sitna plava riba, za kojom se kreće i krupnija, poput luceva, albakora i tuna.

---

image

I ovaj je pao kad je plima bila na vrhuncu

---

A za vrijeme trajanja prve četvrti bijela se riba jako teško lovi dok je mjesec ‘brko‘ na nebu.

Pa sad, kad odlučite poći u ribolov, ili kad vas možda puste otići u ribolov, pokušajte se prilagoditi ciklusima koji su na ovom našem planetu prisutni od pojave prvih mora.

Možda prvih sat vremena i nema smisla spuštati udice već je praktičnije čekajući plimu čistiti dagnje ili filetirati lignje.

---

Akvarijska aktivnost

Tko god je imao prilike promatrati ribe u morskom akvariju mogao je zamijetiti kako postoje periodi slabije i jače aktivnosti. Premda odvojene od mora koje svojim mijenama neprestano diše, ribe u akvariju su itekako podložne utjecaju Mjeseca koji potiče te mijene.

Tako će i ribe u akvariju koje su do maloprije letargično ležale na dnu ili sporo i inertno plivale odjednom živnuti i početi se aktivno hraniti.

Ukoliko pogledate kalendar plime i oseke, u najvećem broju slučajeva ćete ustanoviti da je upravo u tom trenutku more počelo rasti.

---

---

Zanimljivi rekordi

Na otvorenom moru plima iznosi svega pola metra, ali su zato u obalnom pojasu oscilacije znatno veće.

Tako je u Argentini u zaljevu Galegos razlika između plime i oseke 12 metara, u Francuskoj u St Malou 14, a u zaljevu Findy na atlantskoj obali Kanade čak 20 metara!

---

---

image

Atlantska Francuska obala ogoljena nakon nastupanja oseke

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Ulovljen na vrhuncu plime u kurentu od 8 milja najtežim Fiiish silikoncem


Oseka otkriva neobičnu strukturu dna


I ovaj je pao kad je plima bila na vrhuncu


Plima zateže cime


U plimnom se valu kriju mnoge ribe što varaličari vješto koriste


Ovo nije val od vjetra ili prolaska broda već je to plimni val


Oseka na oceanskim pristaništima spušta razinu mora do impresivnih granica


Plimni val je sve samo ne bezazlen


Atlantska Francuska obala ogoljena nakon nastupanja oseke


Mjesec je glavni krivac

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/ribolov/plima-je-brza-od-oseke-evo-sto-trebate-znati-o-morskim-mijenama-kako-bi-vas-ribolovni-uspjeh-bio-bolji-1269239 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=fdf833b0691f22b90d2d4922e450df3082617a53 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Plima+je+br%C5%BEa+od+oseke%3A+evo+%C5%A1to+trebate+znati+o+morskim+mijenama+kako+bi+va%C5%A1+ribolovni+uspjeh+bio+bolji&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fplima-je-brza-od-oseke-evo-sto-trebate-znati-o-morskim-mijenama-kako-bi-vas-ribolovni-uspjeh-bio-bolji-1269239 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fribolov%2Fplima-je-brza-od-oseke-evo-sto-trebate-znati-o-morskim-mijenama-kako-bi-vas-ribolovni-uspjeh-bio-bolji-1269239 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Plima je brža od oseke: evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji Poštujete li kalendar plime i oseke kad odlazite u ribolov ili su vaši odlasci nasumični? Evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => mjesečeve faze [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

mjesečeve fazePlima je brža od oseke: evo što trebate znati o morskim mijenama kako bi vaš ribolovni uspjeh bio bolji

Piše Boris Bulić/MAX FISHING
2. ožujka 2023. - 08:27

Odlazak u ribolov je u pravilu vezan uz slobodno vrijeme kojeg zbog pritiska koje nam nameću svakodnevne obaveze nažalost imamo sve manje.

Malobrojni sretnici svoje ribolovne pohode mogu pomno planirati i tempirati odlazak u najpovoljnije vrijeme.

Većina ribolovaca u ribolov ide samo kad može, rukovodeći se prije svega slobodnim vremenom i povoljnim vremenskim uvjetima što znači da se u ribolov ide samo ako ne prijete neverini, jak vjetar ili kiša. Sve ostalo vezano uz ribolov se može i ne mora poklopiti.

A jedna od stavki koje izuzetno utječu na ribolovne rezultate, a koju unatoč očitim dokazima mnogi zanemaruju i marginaliziraju su mjesečeve faze, odnosno vrijeme nastupanja, trajanje i intenzitet plime i oseke.

Istina je da ne mogu svi tempirati odlazak u ribolov dva dana pri...

18. svibanj 2024 18:12