StoryEditorOCM

brodovi iz 14. stoljećaArheolozi i dalje vrijedno rade na arheološkom lokalitetu na Rabu - dva srednjovjekovna broda će uskoro vani

Piše M.I.
14. siječnja 2023. - 20:30

Kako napreduju arheološki radovi na Rabu gdje su u lipnju prošle godine pronađeni ostaci dva srednjovjekovna broda, u zanimljivoj reportaži donosi HRT u emisiji More.

Ostaci brodova o kojima se pisalo i u Jutarnjem listu, pronađeni su tijekom iskopa za gradnju podzemnih garaža hotela Mareta u gradu Rabu, a radi se o vrlo vrijednom nalazu koji datira na kraj 14., odnosno početak 15. stoljeća i s njim se može usporediti samo jedan jednako značajan - nalaz vrlo sličnih ninskih brodova.

Na lokalitetu ovih dana neumorno rade arheološki alati, a ostaci ovog srednjovjekovnog drvenog broda polako izlaze na površinu. Pored njega nalazi se još jedan manji i oba se pripremaju za vađenje.

- Već dva tjedna mičemo zemlju, mičemo nepripadajuće dijelove kako bi nam bilo što lakše izvaditi cijelu brodsku konstrukciju. Ja sam student arheologije, mislim da je jedinstvena prilika u Hrvatskoj kopati jedan ovakav brod na kopnu, rekla je za HRT Anja Mitrović, studentica arheologije.

- U završnoj fazi radova smo, upravo se pripremamo za vađenje drveta u bazene za desalinizaciju, rekao je antropolog Branimir Cvrtila.

Prije vađenja, svaki se dio mora u potpunosti dokumentirati - na licu mjesta fotografirati i označiti.

Riječ je o manjim brodovima koji su se pokretali i jedrima i veslima, a Rabljanima su najvjerojatnije služili u svakodnevnom životu.

Irena Radić Rossi iz Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru navela je kako je pronađeno dosta koštica maslina, te se može zaključiti da su brodovi služili stanovnicima Raba za svakodnevne težačke poslove, možda i za ribarenje.

Riječ je o brodovima koji nemaju kobilice, imaju kobiličnu dasku i dvije uzvojne kobilice sa svake strane, čak je i raspored rebara jako sličan srednjovjekovnim nalazima iz Nina. Arheologe to veseli jer će dobiti materijal koji će biti korišten prilikom vjerne rekonstrukcije tih brodova.

02. svibanj 2024 14:22