StoryEditorOCM

mrtvačev hodDead man walking... Legenda o Klausu Störtebekeru, gusaru koji je pogubljen u Hamburgu

Piše V. V.
27. siječnja 2024. - 10:38
Klausa Störtebeker bio je pirat koji je napadao danske brodove i morskim putem opskrbljivao opkoljeni Stockholmwikipedia.org

Dead Man Walking izreka je kojom su u američkim zatvorima osuđenici na smrt najavljivani ostalim zatvorenicima dok su sprovođeni od svoje ćelije do mjesta egzekucije. Poslije se raširila i dobila simboličko značenje najavljujući nečiju skoru propast.

U slučaju Klausa Störtebekera, kako tvrde brojni stanovnici Hamburga, ta se izreka može primijeniti u doslovnom značenju. Störtebeker je bio pirat koji je za vrijeme Dansko-švedskog rata napadao danske brodove i morskim putem opskrbljivao opkoljeni Stockholm.

Nakon rata on i njegovi mornari su, sada u svoju korist, nastavili napadati i pljačkati trgovačke brodove. Prozvali su se Likedeelers, jer su plijen ravnopravno dijelili. Brodovi hamburške flote su 1401. kod Helgolanda porazili gusare, a Störtebeker i njegova posada dovedeni su u Hamburg i osuđeni na smrt odsijecanjem glave.

Po legendi u koju mnogi u Hamburgu i danas vjeruju, nakon egzekucije Störtebekerovo obezglavljeno tijelo se podignulo i, prije nego što se srušilo, prohodalo je par koraka duž jedanaest mornara koji su čekali na egzekuciju. To im je, po istoj legendi, spasilo život jer su se egzekutori uplašili Störtebekerova obezglavljenog hoda.

Po službenoj verziji, svi su mornari, njih 73, pogubljeni u prisutnosti članova gradskog senata. Kad je sve bilo gotovo, jedan je senator upitao krvnika je li se umorio, a on je odgovorio kako ima još toliko snage da bi mogao pogubiti i sve članove senata. Ta doskočica senatorima nije dobro legla, pa je krvnik na licu mjesta osuđen na smrt, a kaznu je izvršio najmlađi član senata. Lubanja Klausa Störtebekera danas se nalazi u Pomorskom muzeju u Hamburgu.

image

Lubanja Klausa Störtebekera.

02. svibanj 2024 08:04