stdClass Object ( [id] => 1318314 [title] => Između pučine i rezališta: donosimo priče o sudbini pet brodova koji su plovili pod našom zastavom [alias] => izmedu-pucine-i-rezalista-donosimo-price-o-sudbini-pet-brodova-koji-su-plovili-pod-nasom-zastavom [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Plovi, plovi, plovi mala barka... Lijepo i veselo je to u pjesmi! Ali kad u maloj barki valja na daleka mora, to je posve druga pjesma. Pa Natalia i nije baš barka mala, reći će netko. A ni 4000 milja od Šibenika do luke Florø nisu ljetna đita, to je mnogo više od puta preko Atlantika, reći će drugi.

Katice za sve

Oni treći, a zasigurno najbrojniji, upitat će se: a tko je uopće ta Natalia? To je bio ro-ro teretni brod splitske obitelji Mladineo, točnije njihove tvrtke Obalna plovidba d.o.o. Dug 35 i širok 8,18 metara, nosivosti 187 tona. Kažemo bio jer umjesto Jadranom sada brodi uz europske obale Sjevernoga Atlantika, pod istim imenom, no pod norveškom zastavom. I što tamo radi? Ribe hrani!

Na Jadranu je vrlo malo onih koji znaju za njezin odlazak. A Natalia i blizanka joj Ivona bile su prave Katice za sve. Nema tog posla koje nisu bile spremne obaviti, tereta kojega nisu prevozile, otočnih luka u koje nisu pristale. Izgrađene su 2005. godine u Latviji, u brodogradilištu Tosmare u Liepaji. Naručitelj je bila tvrtka Alpex šibenskoga poduzetnika Zdravka Iljadice, a blizanke su zaplovile pod zastavom karipske državice Sveti Vincent i Grenadini. No samo do dolaska u Split gdje ih preuzima Ivica Mladineo.

---

image

Jadranska Katica za sve – Natalia s teškim teretom

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Što se sada dogodilo? Dok je Natalia bila na remontu u Šibeniku zapazili su je Norvežani za koje se u tamošnjoj Iskri grade brodovi za rad na ribogojilištima. I kupili su je. Tvrtka Green Sea Services AS iz Kristiansanda jedna je od najvećih u tome poslu, radi od Norveške do sjevernih škotskih voda. Uz neznatne preinake za Nataliju je počela nova mladost.

Isplovila je iz Šibenika 15. svibnja 2023., a Milko Kronja je, kao i uvijek, bio na pravome mjestu. A na Nataliji posada mala ali hrabra: tri Norvežanina i jedna dama, Poljakinja. Na odredište, norvešku ribarsku luku Florø, sretno su stigli mjesec dana kasnije. Sigurno nisu imali vremena bilježiti što su sve na tome putu doživjeli. A bio bi to pravi roman!

---

image

Natalia, sada kao Norvežanka, na vezu u Šibeniku

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Irska ribarica

I dok Natalia sada plovi svijetom riba, jedna nekadašnja ribarica postala je – učilište! Time se nastavljaju čudnovate zgode i nezgode broda Pače, o kojima smo iscrpno pisali prije četiri godine. Ali Pače se pobrinuo za novo iznenađenje. I to kakvo! Za mnoge je bilo iznenađenje kada je početkom 2006. godine u Šibenik iz Irske doplovila ribarica prepoznatljive nizozemske gradnje.

Za Stephena Attleya iz Dublina brod je 1977. izgrađen u nizozemskome gradiću Monnickendamu. Dobio je ime Pacelli, što će biti korijen njegova budućega šibenskog imena. Izvorno je bio dug 27.4 metra, no 1982. je produljen na 36.6 metara. Te godine ga kupuje Michael Francis Callaghan iz Dublina, a 2003. novi mu vlasnici iz Castletownberea daju ime Largy. Tri ljeta poslije kupila ga je tek utemeljena šibenska tvrtka Bristak, željna preuzeti značajnije mjesto u ribarstvu na srednjemu Jadranu. No s nekoliko starih brodova ne samo da se uzlet nije dogodio, nego je Bristak doživio poslovni brodolom.

---

image

Stari Pače u Arklowu – otvorena škola za pačiće male

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Pače se 2010. godine vraća u Irsku, u Castletownbere gdje je i kupljen. Irci mu ostavljaju šibensko ime, bez kvačice dakako. Za već stari, ali očito čvrsti i pouzdani brod, planove ima tamošnja tvrtka Atlantic Towage & Marine Ltd.: pretvorit će ga u offshore ophodni/stražarski brod. Na irskim obalama Atlantika mnogo je takvih brodova koji štite raznovrsne predobalne instalacije i sigurnost plovidbe.

I tako je 2014. zaplovio brod Ocean Guardian, upisan na tvrtku Irish Guard Vessels. Pregradnja je bila tako temeljita da je u njemu bilo teško prepoznati stari Pače. I sve je bilo dobro dok je bilo posla za ophodne veterane, a onda je Guardian nestao. Ipak, doskora se s njegovim IMO brojem pojavio brod Aughrim. U irskim pomorskim ispravama kao vlasnik je upisana tvrtka Arklow Shipping ULC.

To je dobro znana brodarska kompanija koja u ovome trenutku, pod irskom i nizozemskom zastavom, ima više od 60 brodova! I danas Marinetraffic, Vesselfinder, Fleetmon i drugi AIS portali označavaju Aughrim kao ophodni ili stand-by brod. Pa zašto bi Arklow Shippingu uopće trebao takav 46-godišnjak?

Dodatnu je zabunu izazvala spoznaja da je brod uvijek u nevelikoj luci Arklow, ali ne na vezu nego u stalnome pokretu između gatova.

Školski brod Pače

Iz Londona je stiglo objašnjenje od prijatelja, vrsnoga znalca. Aughrim službeno nije školski brod, ali ga Arklow Shipping koristi kao učilište! Stalni pokreti vidljivi na AIS-u zapravo su odraz manovri pristajanja i isplovljavanja kojima se njihovi mladi pomorci, na najbolji način, na živome brodu, a ne na simulatoru, uče pomoračkome zanatu.

Na brodu Jasmine II nitko više ništa naučiti neće! Nakon 26 godina plovidbe skončao je u Chittagongu, ali ne na pijesku Sitakunda Beacha, kojega smo u Otvorenom moru tko zna koliko puta spomenuli. Jedan je to od prvih brodova koji su izrezani u Bangladešu po strogim ekološkim propisima određenim novom Hongkonškom konvencijom (HKC) u kojima za pijesak više nema mjesta. Pa zašto bi nas to trebalo toliko zanimati? Zato jer je to nekadašnji naš Gundulić.

---

image

U moru svjetala - Gundulić u najboljim noćima

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Zajedno s blizancem Getaldićem ostao je zapamćen kao dubrovački Švicarac. Priča počinje u siječnju 1997. kada je kinesko brodogradilište Jiangnan isporučilo norveškoj grupaciji Skaugen brod za sipke terete Skaugum nosivosti 45.269 tona. Blizanac Skaufoss bio je isporučen pola godine prije. No, brodove je odmah otkupio veliki švicarski Massoel Gestion, pa su postali Unterwalden i Luzern. I onda ih, potkraj 2004. godine, kupuje Atlantska plovidba.

Gospari su prinove upisali u Kapetaniji u Dubrovniku, ali su, zbog obveza prema unajmiteljima, morali zadržati švicarska imena. I tako se na krmi Unterwaldena i Luzerna podižu hrvatske zastave. Doskora postaju Getaldić i Gundulić, no nisu se na Jadranu dugo zadržali. Poput mnogih drugih hrvatskih brodova prodani su talijanskoj brodovlasničkoj obitelji Bogazzi iz Marina di Carrare, a ona ih je upisala na svoju britansku tvrtku Navalmar (UK) Ltd. Tako je Getaldić postao Colchester Castle, a Gundulić je nazvan Rochester Castle.

Čini se da Talijani nisu bili odveć sretni s kineskim blizancima, pa su ih prodali poslije nepune četiri godine. Nekadašnji Getaldić je nakon samo godinu dana skončao u rezalištu, a Gundulić je eto izdržao sve do ljeta 2023. Za tvrtku Al Shumookh Construction iz Dubaija šest je godina brodio kao Stony Lake, pa posljednja dva ljeta kao Jasmine II. Najčešće je iz Emirata u Bangladeš prevozio cementni klinker.

Oluja u Chittagongu

Na groblje brodova u Chittagongu, ali ono staro pješčano na Sitakunda Beachu, već se iz Kine uputio panamski brod Lauren Ocean. I to je nekadašnji Dubrovčanin slavnoga imena Oluja. Završetak Domovinskoga rata donio je Atlantskoj plovidbi prinovu, moderni bulk carrier nosivosti 42.584 tone. Radovi na splitskome navozu započeli su u kolovozu 1995., upravo na dan kada je krenula slavna osloboditeljska akcija Oluja, pa nije bilo dvojbe kako će se brod zvati.

---

image

I slavna Oluja utihnut će u Chittagongu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Isporučena 14. studenoga 1996. godine Oluja će pod stijegom svetoga Vlaha ploviti čak 21 godinu. Tada je kupuju Korejci iz Busana, daju joj ime Lily Ocean, ali je žurno prodaju Kinezima, tvrtki Hubei Qin Tai Shipping iz Wuhana. Oni će joj odabrati ime Lauren Ocean i registrirati je u Panami. Dobro ih je služila, no i Kinezima je 27 godina postala duboka starost, pa nekadašnju Oluju šalju u Chittagong.

U ožujku smo pisali o nekadašnjem ponosu našega pomorstva, suezmax tankeru Hrvatska. Taj je div dug 281,2 i širok 48,2 metra, nosivosti 166.447 tona, izgrađen u Splitu i u lipnju 2005. godine isporučen Tankerskoj plovidbi. Zadrani su ga 12 godina poslije prodali tvrtki Eurotankers iz Pireja. Na samome koncu 2022. Grci ga prodaju, no kome i kako nije se znalo. Bilo je to vrijeme uvođenja sve strožih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, pa se mnogi tankeri prešli u sivu zonu poslova s ruskom naftom.

Otišao i Alan

I sada se to ponavlja! Stigla je vijest da je prodan i blizanac Alan Veliki, izgrađen u Splitu 2004., koji je plovio pod imenom Kriti Diamond u vlasništvu grčke grupacije Avin International. I ni riječi više. Novi gospodari tankera, ma tko to bio, s malo su mu boje ime skratili u Riti, upisali ga u Panami, a kao vlasnik se vodi Eagle Marine Ltd. iz Majura na Maršalovim otocima. Tvrtka o kojoj se, dakako, ništa ne zna.

Zato se u pomorskim krugovima govori o još jednome članu Grey Fleeta, tajnovite Sive flote tankera s ruskom naftom. A mi za kraj objavljujemo vedru i dojmljivu fotografiju Igora Torgačkina, snimljenu u lipnju 2014., dok je Alan Veliki posve legalno krcao rusku naftu u Novorossijsku.

---

image

Alan Veliki na fotografiji iz Novorossijska

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NA BRODU OD 35 METARA POSADA MALA ALI HRABRA: TRI NORVEŽANINA I JEDNA DAMA, POLJAKINJA. A PRED NJIMA PUT OD ŠIBENIKA DO FLORØA DULJI OD PRELASKA ATLANTIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priko mora duboka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => NA BRODU OD 35 METARA POSADA MALA ALI HRABRA: TRI NORVEŽANINA I JEDNA DAMA, POLJAKINJA. A PRED NJIMA PUT OD ŠIBENIKA DO FLORØA DULJI OD PRELASKA ATLANTIKA priko mora duboka 2 0 8658 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-07-15 09:31:50 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => MARIJAN ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-08-28 07:34:39 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-08-28 07:34:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => NA BRODU OD 35 METARA POSADA MALA ALI HRABRA: TRI NORVEŽANINA I JEDNA DAMA, POLJAKINJA. A PRED NJIMA PUT OD ŠIBENIKA DO FLORØA DULJI OD PRELASKA ATLANTIKA [metadata] => robots= author= title=Između pučine i rezališta: donosimo priče o sudbini pet brodova koji su plovili pod našom zastavom [metakey] => brodovi i sudbine, marijan žuvić, brod natalia, brod Oluja, brod Gundulić, brod Pače, brod Alan [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/07\/15\/25523141.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/15\/25271558.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/15\/25271554.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/15\/25271555.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/15\/25271556.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/15\/25271559.jpg","\/images\/slike\/2023\/07\/15\/25271560.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Natalia<\/em>, sada kao Norve\u017eanka, na vezu u \u0160ibeniku<\/p>","

Alan Veliki<\/em> <\/em>na fotografiji iz Novorossijska<\/p>","

Stari Pa\u010de<\/em> <\/em>u Arklowu \u2013 otvorena \u0161kola za pa\u010di\u0107e male<\/p>","

U moru svjetala - Gunduli\u0107 <\/em>u najboljim no\u0107ima<\/p>","

Jadranska Katica za sve \u2013 Natalia<\/em> <\/em>s te\u0161kim teretom<\/p>","

I slavna Oluja<\/em> <\/em>utihnut \u0107e u Chittagongu<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1443x900","hd_25523141_1920.jpg":"1920x1080","k_25523141_1280.jpg":"1280x1280","k_25523141_1024.jpg":"1024x1024","k_25523141_640.jpg":"640x640","k_25523141_480.jpg":"480x480","k_25523141_340.jpg":"340x340","k_25523141_220.jpg":"220x220","o_25523141_1280.jpg":"1280x798","o_25523141_1024.jpg":"1024x638","o_25523141_640.jpg":"640x399","o_25523141_480.jpg":"480x299","o_25523141_340.jpg":"340x212","o_25523141_220.jpg":"220x137","h_25523141_1280.jpg":"1280x854","h_25523141_1024.jpg":"1024x683","h_25523141_640.jpg":"640x427","h_25523141_480.jpg":"480x320","h_25523141_340.jpg":"340x227","h_25523141_220.jpg":"220x147","pp_25523141_1280.jpg":"1280x1628","pp_25523141_1024.jpg":"1024x1303","pp_25523141_640.jpg":"640x814","pp_25523141_480.jpg":"480x611","pp_25523141_340.jpg":"340x432","pp_25523141_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25271558_1920.jpg":"1920x1080","k_25271558_1280.jpg":"1280x1280","k_25271558_1024.jpg":"1024x1024","k_25271558_640.jpg":"640x640","k_25271558_480.jpg":"480x480","k_25271558_340.jpg":"340x340","k_25271558_220.jpg":"220x220","o_25271558_1280.jpg":"1280x960","o_25271558_1024.jpg":"1024x768","o_25271558_640.jpg":"640x480","o_25271558_480.jpg":"480x360","o_25271558_340.jpg":"340x255","o_25271558_220.jpg":"220x165","h_25271558_1280.jpg":"1280x854","h_25271558_1024.jpg":"1024x683","h_25271558_640.jpg":"640x427","h_25271558_480.jpg":"480x320","h_25271558_340.jpg":"340x227","h_25271558_220.jpg":"220x147","pp_25271558_1280.jpg":"1280x1628","pp_25271558_1024.jpg":"1024x1303","pp_25271558_640.jpg":"640x814","pp_25271558_480.jpg":"480x611","pp_25271558_340.jpg":"340x432","pp_25271558_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1860x1129","hd_25271554_1920.jpg":"1920x1080","k_25271554_1280.jpg":"1280x1280","k_25271554_1024.jpg":"1024x1024","k_25271554_640.jpg":"640x640","k_25271554_480.jpg":"480x480","k_25271554_340.jpg":"340x340","k_25271554_220.jpg":"220x220","o_25271554_1280.jpg":"1280x776","o_25271554_1024.jpg":"1024x621","o_25271554_640.jpg":"640x388","o_25271554_480.jpg":"480x291","o_25271554_340.jpg":"340x206","o_25271554_220.jpg":"220x133","h_25271554_1280.jpg":"1280x854","h_25271554_1024.jpg":"1024x683","h_25271554_640.jpg":"640x427","h_25271554_480.jpg":"480x320","h_25271554_340.jpg":"340x227","h_25271554_220.jpg":"220x147","pp_25271554_1280.jpg":"1280x1628","pp_25271554_1024.jpg":"1024x1303","pp_25271554_640.jpg":"640x814","pp_25271554_480.jpg":"480x611","pp_25271554_340.jpg":"340x432","pp_25271554_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1180","hd_25271555_1920.jpg":"1920x1080","k_25271555_1280.jpg":"1280x1280","k_25271555_1024.jpg":"1024x1024","k_25271555_640.jpg":"640x640","k_25271555_480.jpg":"480x480","k_25271555_340.jpg":"340x340","k_25271555_220.jpg":"220x220","o_25271555_1280.jpg":"1280x786","o_25271555_1024.jpg":"1024x629","o_25271555_640.jpg":"640x393","o_25271555_480.jpg":"480x295","o_25271555_340.jpg":"340x208","o_25271555_220.jpg":"220x135","h_25271555_1280.jpg":"1280x854","h_25271555_1024.jpg":"1024x683","h_25271555_640.jpg":"640x427","h_25271555_480.jpg":"480x320","h_25271555_340.jpg":"340x227","h_25271555_220.jpg":"220x147","pp_25271555_1280.jpg":"1280x1628","pp_25271555_1024.jpg":"1024x1303","pp_25271555_640.jpg":"640x814","pp_25271555_480.jpg":"480x611","pp_25271555_340.jpg":"340x432","pp_25271555_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_25271556_1920.jpg":"1920x1080","k_25271556_1280.jpg":"1280x1280","k_25271556_1024.jpg":"1024x1024","k_25271556_640.jpg":"640x640","k_25271556_480.jpg":"480x480","k_25271556_340.jpg":"340x340","k_25271556_220.jpg":"220x220","o_25271556_1280.jpg":"1280x806","o_25271556_1024.jpg":"1024x644","o_25271556_640.jpg":"640x403","o_25271556_480.jpg":"480x302","o_25271556_340.jpg":"340x214","o_25271556_220.jpg":"220x138","h_25271556_1280.jpg":"1280x854","h_25271556_1024.jpg":"1024x683","h_25271556_640.jpg":"640x427","h_25271556_480.jpg":"480x320","h_25271556_340.jpg":"340x227","h_25271556_220.jpg":"220x147","pp_25271556_1280.jpg":"1280x1628","pp_25271556_1024.jpg":"1024x1303","pp_25271556_640.jpg":"640x814","pp_25271556_480.jpg":"480x611","pp_25271556_340.jpg":"340x432","pp_25271556_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1440","hd_25271559_1920.jpg":"1920x1080","k_25271559_1280.jpg":"1280x1280","k_25271559_1024.jpg":"1024x1024","k_25271559_640.jpg":"640x640","k_25271559_480.jpg":"480x480","k_25271559_340.jpg":"340x340","k_25271559_220.jpg":"220x220","o_25271559_1280.jpg":"1280x960","o_25271559_1024.jpg":"1024x768","o_25271559_640.jpg":"640x480","o_25271559_480.jpg":"480x360","o_25271559_340.jpg":"340x255","o_25271559_220.jpg":"220x165","h_25271559_1280.jpg":"1280x854","h_25271559_1024.jpg":"1024x683","h_25271559_640.jpg":"640x427","h_25271559_480.jpg":"480x320","h_25271559_340.jpg":"340x227","h_25271559_220.jpg":"220x147","pp_25271559_1280.jpg":"1280x1628","pp_25271559_1024.jpg":"1024x1303","pp_25271559_640.jpg":"640x814","pp_25271559_480.jpg":"480x611","pp_25271559_340.jpg":"340x432","pp_25271559_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1153","hd_25271560_1920.jpg":"1920x1080","k_25271560_1280.jpg":"1280x1280","k_25271560_1024.jpg":"1024x1024","k_25271560_640.jpg":"640x640","k_25271560_480.jpg":"480x480","k_25271560_340.jpg":"340x340","k_25271560_220.jpg":"220x220","o_25271560_1280.jpg":"1280x768","o_25271560_1024.jpg":"1024x614","o_25271560_640.jpg":"640x384","o_25271560_480.jpg":"480x288","o_25271560_340.jpg":"340x204","o_25271560_220.jpg":"220x132","h_25271560_1280.jpg":"1280x854","h_25271560_1024.jpg":"1024x683","h_25271560_640.jpg":"640x427","h_25271560_480.jpg":"480x320","h_25271560_340.jpg":"340x227","h_25271560_220.jpg":"220x147","pp_25271560_1280.jpg":"1280x1628","pp_25271560_1024.jpg":"1024x1303","pp_25271560_640.jpg":"640x814","pp_25271560_480.jpg":"480x611","pp_25271560_340.jpg":"340x432","pp_25271560_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15245924 Threads: 2 Questions: 3174894265 Slow queries: 7116665 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235460050 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/izmedu-pucine-i-rezalista-donosimo-price-o-sudbini-pet-brodova-koji-su-plovili-pod-nasom-zastavom-1318314 [printLink] => /om/sa-svih-strana/izmedu-pucine-i-rezalista-donosimo-price-o-sudbini-pet-brodova-koji-su-plovili-pod-nasom-zastavom-1318314?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 727950 [name] => brod natalia [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-28 09:34:52 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-natalia [link] => /tag/brod-natalia ) [3] => stdClass Object ( [id] => 727951 [name] => brod Oluja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-28 09:34:53 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-oluja [link] => /tag/brod-oluja ) [4] => stdClass Object ( [id] => 727952 [name] => brod Gundulić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-28 09:34:53 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-gundulic [link] => /tag/brod-gundulic ) [5] => stdClass Object ( [id] => 727953 [name] => brod Pače [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-28 09:34:53 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-pace [link] => /tag/brod-pace ) [6] => stdClass Object ( [id] => 727954 [name] => brod Alan [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-08-28 09:34:53 [main_article_id] => 0 [alias] => brod-alan [link] => /tag/brod-alan ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NA BRODU OD 35 METARA POSADA MALA ALI HRABRA: TRI NORVEŽANINA I JEDNA DAMA, POLJAKINJA. A PRED NJIMA PUT OD ŠIBENIKA DO FLORØA DULJI OD PRELASKA ATLANTIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priko mora duboka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Između pučine i rezališta: donosimo priče o sudbini pet brodova koji su plovili pod našom zastavom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/15/25523141.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/15/25523141.jpg [title] => Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/15/25271558.jpg [title] =>

Natalia, sada kao Norvežanka, na vezu u Šibeniku

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/15/25271554.jpg [title] =>

Alan Veliki na fotografiji iz Novorossijska

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/15/25271555.jpg [title] =>

Stari Pače u Arklowu – otvorena škola za pačiće male

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/15/25271556.jpg [title] =>

U moru svjetala - Gundulić u najboljim noćima

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/15/25271559.jpg [title] =>

Jadranska Katica za sve – Natalia s teškim teretom

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/07/15/25271560.jpg [title] =>

I slavna Oluja utihnut će u Chittagongu

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Plovi, plovi, plovi mala barka... Lijepo i veselo je to u pjesmi! Ali kad u maloj barki valja na daleka mora, to je posve druga pjesma. Pa Natalia i nije baš barka mala, reći će netko. A ni 4000 milja od Šibenika do luke Florø nisu ljetna đita, to je mnogo više od puta preko Atlantika, reći će drugi.

Katice za sve

Oni treći, a zasigurno najbrojniji, upitat će se: a tko je uopće ta Natalia? To je bio ro-ro teretni brod splitske obitelji Mladineo, točnije njihove tvrtke Obalna plovidba d.o.o. Dug 35 i širok 8,18 metara, nosivosti 187 tona. Kažemo bio jer umjesto Jadranom sada brodi uz europske obale Sjevernoga Atlantika, pod istim imenom, no pod norveškom zastavom. I što tamo radi? Ribe hrani!

Na Jadranu je vrlo malo onih koji znaju za njezin odlazak. A Natalia i blizanka joj Ivona bile su prave Katice za sve. Nema tog posla koje nisu bile spremne obaviti, tereta kojega nisu prevozile, otočnih luka u koje nisu pristale. Izgrađene su 2005. godine u Latviji, u brodogradilištu Tosmare u Liepaji. Naručitelj je bila tvrtka Alpex šibenskoga poduzetnika Zdravka Iljadice, a blizanke su zaplovile pod zastavom karipske državice Sveti Vincent i Grenadini. No samo do dolaska u Split gdje ih preuzima Ivica Mladineo.

---

image

Jadranska Katica za sve – Natalia s teškim teretom

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Što se sada dogodilo? Dok je Natalia bila na remontu u Šibeniku zapazili su je Norvežani za koje se u tamošnjoj Iskri grade brodovi za rad na ribogojilištima. I kupili su je. Tvrtka Green Sea Services AS iz Kristiansanda jedna je od najvećih u tome poslu, radi od Norveške do sjevernih škotskih voda. Uz neznatne preinake za Nataliju je počela nova mladost.

Isplovila je iz Šibenika 15. svibnja 2023., a Milko Kronja je, kao i uvijek, bio na pravome mjestu. A na Nataliji posada mala ali hrabra: tri Norvežanina i jedna dama, Poljakinja. Na odredište, norvešku ribarsku luku Florø, sretno su stigli mjesec dana kasnije. Sigurno nisu imali vremena bilježiti što su sve na tome putu doživjeli. A bio bi to pravi roman!

---

image

Natalia, sada kao Norvežanka, na vezu u Šibeniku

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Irska ribarica

I dok Natalia sada plovi svijetom riba, jedna nekadašnja ribarica postala je – učilište! Time se nastavljaju čudnovate zgode i nezgode broda Pače, o kojima smo iscrpno pisali prije četiri godine. Ali Pače se pobrinuo za novo iznenađenje. I to kakvo! Za mnoge je bilo iznenađenje kada je početkom 2006. godine u Šibenik iz Irske doplovila ribarica prepoznatljive nizozemske gradnje.

Za Stephena Attleya iz Dublina brod je 1977. izgrađen u nizozemskome gradiću Monnickendamu. Dobio je ime Pacelli, što će biti korijen njegova budućega šibenskog imena. Izvorno je bio dug 27.4 metra, no 1982. je produljen na 36.6 metara. Te godine ga kupuje Michael Francis Callaghan iz Dublina, a 2003. novi mu vlasnici iz Castletownberea daju ime Largy. Tri ljeta poslije kupila ga je tek utemeljena šibenska tvrtka Bristak, željna preuzeti značajnije mjesto u ribarstvu na srednjemu Jadranu. No s nekoliko starih brodova ne samo da se uzlet nije dogodio, nego je Bristak doživio poslovni brodolom.

---

image

Stari Pače u Arklowu – otvorena škola za pačiće male

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Pače se 2010. godine vraća u Irsku, u Castletownbere gdje je i kupljen. Irci mu ostavljaju šibensko ime, bez kvačice dakako. Za već stari, ali očito čvrsti i pouzdani brod, planove ima tamošnja tvrtka Atlantic Towage & Marine Ltd.: pretvorit će ga u offshore ophodni/stražarski brod. Na irskim obalama Atlantika mnogo je takvih brodova koji štite raznovrsne predobalne instalacije i sigurnost plovidbe.

I tako je 2014. zaplovio brod Ocean Guardian, upisan na tvrtku Irish Guard Vessels. Pregradnja je bila tako temeljita da je u njemu bilo teško prepoznati stari Pače. I sve je bilo dobro dok je bilo posla za ophodne veterane, a onda je Guardian nestao. Ipak, doskora se s njegovim IMO brojem pojavio brod Aughrim. U irskim pomorskim ispravama kao vlasnik je upisana tvrtka Arklow Shipping ULC.

To je dobro znana brodarska kompanija koja u ovome trenutku, pod irskom i nizozemskom zastavom, ima više od 60 brodova! I danas Marinetraffic, Vesselfinder, Fleetmon i drugi AIS portali označavaju Aughrim kao ophodni ili stand-by brod. Pa zašto bi Arklow Shippingu uopće trebao takav 46-godišnjak?

Dodatnu je zabunu izazvala spoznaja da je brod uvijek u nevelikoj luci Arklow, ali ne na vezu nego u stalnome pokretu između gatova.

Školski brod Pače

Iz Londona je stiglo objašnjenje od prijatelja, vrsnoga znalca. Aughrim službeno nije školski brod, ali ga Arklow Shipping koristi kao učilište! Stalni pokreti vidljivi na AIS-u zapravo su odraz manovri pristajanja i isplovljavanja kojima se njihovi mladi pomorci, na najbolji način, na živome brodu, a ne na simulatoru, uče pomoračkome zanatu.

Na brodu Jasmine II nitko više ništa naučiti neće! Nakon 26 godina plovidbe skončao je u Chittagongu, ali ne na pijesku Sitakunda Beacha, kojega smo u Otvorenom moru tko zna koliko puta spomenuli. Jedan je to od prvih brodova koji su izrezani u Bangladešu po strogim ekološkim propisima određenim novom Hongkonškom konvencijom (HKC) u kojima za pijesak više nema mjesta. Pa zašto bi nas to trebalo toliko zanimati? Zato jer je to nekadašnji naš Gundulić.

---

image

U moru svjetala - Gundulić u najboljim noćima

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Zajedno s blizancem Getaldićem ostao je zapamćen kao dubrovački Švicarac. Priča počinje u siječnju 1997. kada je kinesko brodogradilište Jiangnan isporučilo norveškoj grupaciji Skaugen brod za sipke terete Skaugum nosivosti 45.269 tona. Blizanac Skaufoss bio je isporučen pola godine prije. No, brodove je odmah otkupio veliki švicarski Massoel Gestion, pa su postali Unterwalden i Luzern. I onda ih, potkraj 2004. godine, kupuje Atlantska plovidba.

Gospari su prinove upisali u Kapetaniji u Dubrovniku, ali su, zbog obveza prema unajmiteljima, morali zadržati švicarska imena. I tako se na krmi Unterwaldena i Luzerna podižu hrvatske zastave. Doskora postaju Getaldić i Gundulić, no nisu se na Jadranu dugo zadržali. Poput mnogih drugih hrvatskih brodova prodani su talijanskoj brodovlasničkoj obitelji Bogazzi iz Marina di Carrare, a ona ih je upisala na svoju britansku tvrtku Navalmar (UK) Ltd. Tako je Getaldić postao Colchester Castle, a Gundulić je nazvan Rochester Castle.

Čini se da Talijani nisu bili odveć sretni s kineskim blizancima, pa su ih prodali poslije nepune četiri godine. Nekadašnji Getaldić je nakon samo godinu dana skončao u rezalištu, a Gundulić je eto izdržao sve do ljeta 2023. Za tvrtku Al Shumookh Construction iz Dubaija šest je godina brodio kao Stony Lake, pa posljednja dva ljeta kao Jasmine II. Najčešće je iz Emirata u Bangladeš prevozio cementni klinker.

Oluja u Chittagongu

Na groblje brodova u Chittagongu, ali ono staro pješčano na Sitakunda Beachu, već se iz Kine uputio panamski brod Lauren Ocean. I to je nekadašnji Dubrovčanin slavnoga imena Oluja. Završetak Domovinskoga rata donio je Atlantskoj plovidbi prinovu, moderni bulk carrier nosivosti 42.584 tone. Radovi na splitskome navozu započeli su u kolovozu 1995., upravo na dan kada je krenula slavna osloboditeljska akcija Oluja, pa nije bilo dvojbe kako će se brod zvati.

---

image

I slavna Oluja utihnut će u Chittagongu

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

Isporučena 14. studenoga 1996. godine Oluja će pod stijegom svetoga Vlaha ploviti čak 21 godinu. Tada je kupuju Korejci iz Busana, daju joj ime Lily Ocean, ali je žurno prodaju Kinezima, tvrtki Hubei Qin Tai Shipping iz Wuhana. Oni će joj odabrati ime Lauren Ocean i registrirati je u Panami. Dobro ih je služila, no i Kinezima je 27 godina postala duboka starost, pa nekadašnju Oluju šalju u Chittagong.

U ožujku smo pisali o nekadašnjem ponosu našega pomorstva, suezmax tankeru Hrvatska. Taj je div dug 281,2 i širok 48,2 metra, nosivosti 166.447 tona, izgrađen u Splitu i u lipnju 2005. godine isporučen Tankerskoj plovidbi. Zadrani su ga 12 godina poslije prodali tvrtki Eurotankers iz Pireja. Na samome koncu 2022. Grci ga prodaju, no kome i kako nije se znalo. Bilo je to vrijeme uvođenja sve strožih sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, pa se mnogi tankeri prešli u sivu zonu poslova s ruskom naftom.

Otišao i Alan

I sada se to ponavlja! Stigla je vijest da je prodan i blizanac Alan Veliki, izgrađen u Splitu 2004., koji je plovio pod imenom Kriti Diamond u vlasništvu grčke grupacije Avin International. I ni riječi više. Novi gospodari tankera, ma tko to bio, s malo su mu boje ime skratili u Riti, upisali ga u Panami, a kao vlasnik se vodi Eagle Marine Ltd. iz Majura na Maršalovim otocima. Tvrtka o kojoj se, dakako, ništa ne zna.

Zato se u pomorskim krugovima govori o još jednome članu Grey Fleeta, tajnovite Sive flote tankera s ruskom naftom. A mi za kraj objavljujemo vedru i dojmljivu fotografiju Igora Torgačkina, snimljenu u lipnju 2014., dok je Alan Veliki posve legalno krcao rusku naftu u Novorossijsku.

---

image

Alan Veliki na fotografiji iz Novorossijska

Privatna arhiva Marijana Žuvića
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Natalia, sada kao Norvežanka, na vezu u Šibeniku

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Alan Veliki na fotografiji iz Novorossijska

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Stari Pače u Arklowu – otvorena škola za pačiće male

Privatna arhiva Marijana Žuvića

U moru svjetala - Gundulić u najboljim noćima

Privatna arhiva Marijana Žuvića

Jadranska Katica za sve – Natalia s teškim teretom

Privatna arhiva Marijana Žuvića

I slavna Oluja utihnut će u Chittagongu

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/izmedu-pucine-i-rezalista-donosimo-price-o-sudbini-pet-brodova-koji-su-plovili-pod-nasom-zastavom-1318314 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=f911d662ef83e17360795102e7506260dbe53f6a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Izme%C4%91u+pu%C4%8Dine+i+rezali%C5%A1ta%3A+donosimo+pri%C4%8De+o+sudbini+pet+brodova+koji+su+plovili+pod+na%C5%A1om+zastavom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fizmedu-pucine-i-rezalista-donosimo-price-o-sudbini-pet-brodova-koji-su-plovili-pod-nasom-zastavom-1318314 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fizmedu-pucine-i-rezalista-donosimo-price-o-sudbini-pet-brodova-koji-su-plovili-pod-nasom-zastavom-1318314 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => NA BRODU OD 35 METARA POSADA MALA ALI HRABRA: TRI NORVEŽANINA I JEDNA DAMA, POLJAKINJA. A PRED NJIMA PUT OD ŠIBENIKA DO FLORØA DULJI OD PRELASKA ATLANTIKA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => priko mora duboka [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

priko mora dubokaIzmeđu pučine i rezališta: donosimo priče o sudbini pet brodova koji su plovili pod našom zastavom

Piše MARIJAN ŽUVIĆ
28. kolovoza 2023. - 09:34

Plovi, plovi, plovi mala barka... Lijepo i veselo je to u pjesmi! Ali kad u maloj barki valja na daleka mora, to je posve druga pjesma. Pa Natalia i nije baš barka mala, reći će netko. A ni 4000 milja od Šibenika do luke Florø nisu ljetna đita, to je mnogo više od puta preko Atlantika, reći će drugi.

Katice za sve

Oni treći, a zasigurno najbrojniji, upitat će se: a tko je uopće ta Natalia? To je bio ro-ro teretni brod splitske obitelji Mladineo, točnije njihove tvrtke Obalna plovidba d.o.o. Dug 35 i širok 8,18 metara, nosivosti 187 tona. Kažemo bio jer umjesto Jadranom sada brodi uz europske obale Sjevernoga Atlantika, pod istim imenom, no pod norveškom zastavom. I što tamo radi? Ribe hrani!

Na Jadranu je vrlo malo onih koji znaju za njezin odlazak. A Natalia i blizanka jo...

15. svibanj 2024 22:09