StoryEditorOCM

luksuz na posluNeobičan potez Geodetskog fakulteta: Obiteljski gliser kao radni brod

Piše M. I.
24. travnja 2023. - 13:30

Geodetski fakultet Sveučilišta u zagrebu, osim luksuznih automobila, nabavio si je i brod i to namijenjenu za hidrografska istraživanje, piše Telegram.hr.

Riječ je o brodu Mirakul 30, hrvatskog brodograditelja Grginich jahte d.o.o. Proizvođač ovu jahtu reklamira kao ‘jednu od najboljih u klasi plovila za višednevna obiteljska krstarenja, sport i rekreaciju‘. Ima četiri ležaja, kuhinju, platformu za kupanje…

Kao i za automobile koje su kupovali 2020., i na javnu nabavu za brod otvorenu u svibnju 2021., javio im se samo jedan ponuđač. Tražili su, kako točno piše u natječaju, "radno plovilo – platformu".

"Radno plovilo – platforma" moralo je biti novo, nekorišteno, obavezno u bijeloj boji te imati "hardtop s pomičnim krovom". Također, tražili su vrlo precizno, da bude dugačko 9,20 metara, široko 3,03 metra te visoko 3,25 metra. Vrijednost nabave propisali su na 480.000 kuna bez PDV-a. Z ukupno 598.750 kuna s PDV-om fakultet kupuje "radno plovilo – platformu", odnosno jahtu koja se reklamira kao idealna za obiteljska krstarenja i rekreaciju.

Dekan je ustvrdio kako brod koriste djelatnici Katedre za hidrografiju te su njime, kaže, “provedena terenska mjerenja na više lokacija po Jadranu, od otoka Kaprije i Žuta, sve do ušća Neretve i poluotoka Pelješca”. Brod se, dodao je dekan, koristio i za prikupljanje podataka za potrebe diplomskih radova njihovih studenata.

Geodetski fakultet ovu je "radnu platformu" nabavio u okviru EU projekta "HIDROLAB – Integrirani hidrografski sustav za održivi razvoj morskog ekosustava" koji je ukupno vrijedan 7,5 milijuna kuna, financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a osvojili su ga na natječaju Ulaganje u znanost i inovacije Ministarstva znanosti još 2019. godine.

02. lipanj 2024 17:02