StoryEditorOCM

je li za kupanje?Ovog petka na Pomorskom fakultetu u Splitu predavanje o kakvoći mora u Kaštelanskom zaljevu

Piše M. I.
12. prosinca 2023. - 12:43

Ovog petka, 15. prosinca s početkom u 13 sati u učionici A319 na Pomorskom fakultetu Split održat će se predavanje "Sanitarna kakvoća mora za kupanje u Kaštelanskom zaljevu: jučer, danas i sutra". Predavači su: dr. sc. Slaven Jozić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, dr. sc. Marin Ordulj s Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu i dr. sc. Tatjana Puljak s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Splitu.

- Kaštela su turistička destinacija s više od 100 godina dugom poviješću. Nekontrolirana urbanizacija i industrijalizacija, koje nisu praćene izgradnjom prikladne infrastrukture za odvodnju otpadnih voda, rezultirale su značajnim onečišćenjem Kaštelanskog zaljeva u 1980-ima. Nakon djelomičnog puštanja u rad novog kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir 2014. godine, očekivao se pozitivan učinak na kvalitetu morskog okoliša, a time i poboljšanje kakvoće mora za kupanje. Kakvoću mora za kupanje na području grada Kaštela, Hrvatska, prati se na 11 službenih plaža, a praćenje se obavlja u sklopu nacionalnog monitoringa te u razdoblju 2021-2023 i dodatno, u okviru HRZZ projekta Eurobath.

Rezultati istraživanja pokazuju prostorne i vremenske varijacije kakvoće te lošiju kakvoću mora na istočnom dijelu grada Kaštela, na plažama Torac, Kamp i Gojača, koje su i dalje opterećene fekalnim materijalom. Pored svih uloženih napora za poboljšanje kakvoće mora u Kaštelima, potrebno je daljnje djelovanje kako bi se problem u potpunosti riješio, što se očekuje skorim završetkom projekta izgradnje sustava vodoopskrbe i odvodnje te pročišćavanja otpadnih voda - stoji u najavi predavanja.

26. travanj 2024 08:00