stdClass Object ( [id] => 1269001 [title] => ‘Sipe žive dvije godine, ako ne sretnu čovjeka‘: mlada Trogiranka diplomirala na temi krakate jadranske delicije [alias] => sipe-zive-dvije-godine-ako-ne-sretnu-covjeka-mlada-trogiranka-diplomirala-na-temi-krakate-jadranske-delicije [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Prije nekoliko godina mediji su se raspisali o najvećoj sipi ikad ulovljenoj u Jadranu - težila je čak 3,75 kilograma, a uhvatio ju je ribar u akvatoriju otoka Oliba, i to trostrukom mrežom poponom.

- Mmm, jako ukusan rižot! Vjerojatno je bila ženka. To je baš rijetkost da naraste toliko. Prema nekim saznanjima, s obzirom na klimatske promjene, sipa će se vjerovatno proširiti na područja polarnih mora i prilagoditi veličinom. Tko zna, možda ih nekada i budemo hvatali tolike. Svakako, to je tema za istraživanja - kazuje nam Tea Nedeljković iz Trogira koja, osim što cijeni ukusno meso sipe, jako puno zna o ovom glavonošcu. Toliko ju je zaintrigirao da se prihvatila zahtjevnog posla i napisala diplomski rad o običnoj jadranskoj sipi.

Povezanost s morem

Tea je završila diplomski studij Morsko ribarstvo na Sveučilišnom odjelu za studije mora, Sveučilišta u Splitu. Kao temu diplomskog rada istraživala je rasprostranjenost i biometrijska obilježja vrste Sepia officinalis Linnaes 1758, u Jadranu, iz predmeta Biologija, ekologija i dinamika populacija glavonožaca, pod mentorstvom prof. dr. sc. Svjetlane Krstulović Šifner.

- Cijeli život sam povezana s morem i morskim organizmima pa je nekakav logičan slijed bilo i upisivanje Morskog ribarstva i ulazak u malo dublje sfere vezano uz tematiku ribarstva, riba i drugih organizama, te očuvanja morskog i obalnog okoliša.

---

image

Tea je diplomirala na Studiju morskog ribarstva

Nikola Vilić/Cropix
---

Tijekom školovanja posebno su me zaintrigirali morski mekušci, a ponajviše glavonošci; način života, staništa, reprodukcijski ciklusi. Sukladno svojim interesima, tako sam i izabrala za temu diplomskog rada običnu sipu u Jadranu - ispričala nam je.

Kako sipe obožavaju mnogi, a posebice ribolovci, donosimo neke zanimljive detalje iz njezina diplomskog rada:

Petnaest vrsta sipe

Danas je u Jadranu, navodi Tea, poznato otprilike petnaestak vrsta iz reda dekapoda, odnosno deseterokračnjaka. Uz običnu sipu, poznata je i Sepia elegans (sipica rumenka) i iglata sipica Sepia orbignyana.

Poznato je i nekoliko vrsta bobića, koje najčešće nalazimo na većim dubinama. Sepietta oweniana (obični bobić), Rossia macrosoma (veliki bobić), Sepiola intermedia (srednji bobić), Sepietta obscura (tajanstveni bobić), Sepiola rondeletii (mala sipica) su neki od njih.

Obična sipa, Sepia officinalis, glavonožac je iz porodice Sepiidae. Tijelo sipe je duguljasto i bilateralno simetrično. Podijeljeno je na glavu, krakove i plašt, unutar kojeg su smješteni unutarnji organi. Na plaštu se nalaze peraje, po jedna bočno sa svake strane.

---

image

Za svoj je diplomski rad detaljno secirala sipu

Privatni album
---

U dorzalnom dijelu plašta nalazi se kalcificirana sipina kost ili sipovina, građena od sitnih komorica koje su ispunjene plinom, odnosno vodom koja prati oblik plašta te služi kao potpora tijelu, ali i za održavanje i kontrolu plovnosti životinje.

Glava je smještena u produžetku plašta. Na glavi su dva velika razvijena oka, presvučena prozirnom membranom, i usta oko kojih je 10 krakova, 8 kratkih i 2 duga (tzv. tentakuli). Na svakom kraku ima 2 do 4 reda prianjaljki, a kod mužjaka je lijevi ventralni krak izmijenjen (tzv. hektokotilus) i ima funkciju prenošenja spermatofora u tijelo ženke. Dva dugačka tentakula smještena su u džepovima koji se nalaze na glavi, s lijeve i desne strane između trećeg i čtvrtog kraka. Na krajevima tentakula su proširenja, tzv. palice, na kojima se nalazi četiri ili više redova prianjaljki. U bukalnoj šupljini se nalazi hitinski kljun s radulom. Kljun se sastoji od gornje i donje čeljusti.

- Kako jedinka raste, čeljust postaje deblja i dobiva na čvrstoći. Glavonošci koriste svoje čeljusti za trganje plijena na komade, zatim radulom, koja se sastoji od dva reda oštrih zuba, melju plijen na sitne komadiće.

Kratak život

Zanimljivo je da je životni vijek sipe jako kratak, najduže dvije godine. Vrsta se razmnožava tijekom samo jednog, relativno dugog razdoblja razmnožavanja (monociklično), i to na kraju svog životnog ciklusa. Razmnožava se tijekom cijele godine, a najviše između travnja i srpnja u zapadnom Mediteranu, te između siječnja i travnja na području južne Afrike.

---

image

Kod nas najviše sipa ima na sjevernom Jadranu

Srđan Vrančić/Cropix
---

Za sipu su karakteristične sezonske migracije, uoči parenja i polaganja jaja. U proljeće i ljeto migrira u plitke obalne vode radi razmnožavanja, a u jesen i zimu odlazi na veće dubine, do 200 metara. Jedinke izvaljene u rano ljeto najčešće se razmnožavaju nakon godine dana starosti, u jesen, a one izvaljene u jesen svoj reproduktivni ciklus započinju nakon dvije godine života. Nakon razmnožavanja, jedinke ugibaju - objašnjava nam Nedeljković.

Kao i svi glavonošci, sipe su odvojenog spola, s izraženim spolnim dimorfizmom. Duž peraja kod mužjaka je izražena bijela pruga te je kod njih lijevi četvrti krak preoblikovan u hektokotilus. Mužjaci mogu imati i do 1400 spermatofora, a ženke, ovisno o veličini, polažu između 150 i 4000 velikih jaja, koja su pričvršćena u grozdastim nakupinama na zaštićenim mjestima ili na tvrdom supstratu.

Kanibalske navade

Mlade jedinke nastanjuju plitke vode, dok im se potpuno ne formira sipovina.

- Sepia officinalis trofički je oportunist, a hrani se rakovima, ribama koštunjačama, mekušcima i mnogočetinašima. Također, za običnu sipu karakterističan je kanibalizam, koji se javlja još od ranih, juvenilnih stadija. Ova vrsta plijen je mnogim predatorima, morskim sisavcima i drugim morskim organizmima - izdvaja ovu zanimljivost.

Vrsta obitava na području sjeveroistočnog Atlantika, od Baltičkog i Sjevernog mora do Južne Afrike i Mediterana. Živi na pjeskovitom i muljevitom dnu kontinentalnog šelfa, najčešće na dubinama od 100 do 200 metara.

Kod nas je najveća gustoća populacija sipe u plitkom sjevernom Jadranu, posebice uz zapadnu obalu Istre te u kanalskim područjima srednjeg Jadrana.

Značajnija rasprostranjenost bilježi se u otvorenom području ispred otoka Cresa, Unija, Suska te uzduž južne strane Dugog otoka. Ipak, u otvorenim dijelovima srednjeg i južnog Jadrana, odnosno u dubljim dijelovima mora, sipe gotovo i nema.

- Obična sipa je na području istočnog dijela sjevernog i srednjeg Jadrana lovljena na dubinama od 10 do 200 metara. Najveća gustoća naselja ove vrste pak bila je u dubinskom pojasu od 10 do 50 metara. U dubinskom pojasu od 200 do 500 metara nije zabilježen niti jedan ulov ove vrste.

Glavonošci su inače kratkoživuće vrste, pa tako i obična sipa te je kod njih ukupni životni ciklus i repopulacija prvenstveno ovisna o faktorima okoliša.

Oscilacije temperature mora, saliniteta, koncentracije kisika i kiselosti, kao i dostupnost nutrijenata, količina plijena i predatora na populacije glavonožaca su značajne, u svim fazama životnog ciklusa, a posebno u ranim fazama razvoja.

Ribarska meta

Međutim, značajan je i utjecaj ribolova jer se radi o iznimno komercijalno značajnoj vrsti koja preferira manje dubine i lovi se većim brojem ribolovnih alata, a zbog čega je sipa izložena većem ribolovnom pritisku od većine drugih vrsta glavonožaca - navodi autorica ovog rada.

Pronašla je službene podatke kako su ukupni godišnji ulovi obične sipe u Jadranu 2020. godine iznosili 2147 tona, a najviše sipe lovi Italija, čak 1956 tona. Hrvatska bilježi 2020. godine ukupno 103 tone ulovljene sipe.

- Sipa se primarno lovi povlačnom mrežom koćom, kao ciljana vrsta ili prilov pridnenog ribolova. Lovi se i raznim vrstama ribolovnih alata u malom obalnom ribolovu, kao što su jednostruke i trostruke mreže stajačice, vršama i ostima, često kombiniranim s upotrebom svjetla. Ponekad se zrele ženke koriste kao mamac za ulov mužjaka. Na području Mediterana i istočnog Atlantika, obična sipa lovi se najčešće pridnenom mrežom koćom i jednostrukim mrežama stajačicama.

---

image

Kamen na dnu ili sipa, nije lako raspoznati

Srđan Vrančić/Cropix
---

Na tržište se plasira svježa ili smrznuta i vrlo je cijenjena, poglavito u Japanu, Koreji, Italiji i Španjolskoj - objašnjava Tea Nedeljković.

Ribolovci dobro znaju da su sipe proljetna lovina iako se, evo, mogu loviti tijekom cijele godine. No, tijekom proljeća lov na njih je najuspješniji, jer se tada masovnije približavaju obali. Svakako, ne zaboravite da su sipe majstori kamuflaže!

---

image

Tea Nedeljković s posebno dizajniranom majicom

Nikola Vilić/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Sipe žive dvije godine, ako ne sretnu čovjeka‘: mlada Trogiranka diplomirala na temi krakate jadranske delicije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEA NEDELJKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘Sipe žive dvije godine, ako ne sretnu čovjeka‘: mlada Trogiranka diplomirala na temi krakate jadranske delicije TEA NEDELJKOVIĆ 2 0 8075 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-20 08:18:18 [created_by] => 264 [created_by_alias] => MERIEN ILIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-01 12:26:25 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2023-03-01 10:29:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 95 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => UKUPNI GODIŠNJI ULOVI OBIČNE SIPE U JADRANU 2020. GODINE IZNOSILI SU 2147 TONA, PRI ČEMU NAJVIŠE LOVI ITALIJA, ČAK 1956 TONA, DOK JE TE GODINE HVATSKA UKNJIŽILA 103 TONE ULOVA - KOD NAS JE NAJVEĆA GUSTOĆA POPULACIJA SIPE U PLITKOM SJEVERNOM JADRANU, [metadata] => robots= author= title='Sipe žive dvije godine, ako ne sretnu čovjeka': mlada Trogiranka diplomirala na temi krakate jadranske delicije [metakey] => TEA NEDELJKOVIĆ, SIPA, SIPe, Sepia officinalis [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/20\/24414908.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/20\/24202147.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/20\/24202148.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/20\/24169795.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/20\/24169796.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/20\/24169798.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/20\/24187532.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/20\/24187535.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/20\/24187536.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/20\/24187537.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/20\/24187538.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix, privatni album","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Privatni album","Privatni album","Privatni album","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Na\u0161a sugovornica zna sve o sipama<\/p>","

Tea Nedeljkovi\u0107 s posebno dizajniranom majicom<\/p>","

Tea je diplomirala na Studiju morskog ribarstva<\/p>","

Za svoj je diplomski rad detaljno secirala sipu<\/p>","

Jako puno podataka o sipi obra\u0111eno je u njezinu diplomskom radu<\/p>","

Sipina kost - bogat izvor kalcija<\/p>","

Sipe su majstorice kamufla\u017ee<\/p>","

Sipa je dobar lovac<\/p>","

Kod nas najvi\u0161e sipa ima na sjevernom Jadranu<\/p>","

Kamen na dnu ili sipa, nije lako raspoznati<\/p>","

Rakovi su sipi omiljena hrana<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1590x897","hd_24414908_1920.jpg":"1920x1080","k_24414908_1280.jpg":"1280x1280","k_24414908_1024.jpg":"1024x1024","k_24414908_640.jpg":"640x640","k_24414908_480.jpg":"480x480","k_24414908_340.jpg":"340x340","k_24414908_220.jpg":"220x220","o_24414908_1280.jpg":"1280x722","o_24414908_1024.jpg":"1024x577","o_24414908_640.jpg":"640x361","o_24414908_480.jpg":"480x270","o_24414908_340.jpg":"340x191","o_24414908_220.jpg":"220x124","h_24414908_1280.jpg":"1280x854","h_24414908_1024.jpg":"1024x683","h_24414908_640.jpg":"640x427","h_24414908_480.jpg":"480x320","h_24414908_340.jpg":"340x227","h_24414908_220.jpg":"220x147","pp_24414908_1280.jpg":"1280x1628","pp_24414908_1024.jpg":"1024x1303","pp_24414908_640.jpg":"640x814","pp_24414908_480.jpg":"480x611","pp_24414908_340.jpg":"340x432","pp_24414908_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24202147_1920.jpg":"1920x1080","k_24202147_1280.jpg":"1280x1280","k_24202147_1024.jpg":"1024x1024","k_24202147_640.jpg":"640x640","k_24202147_480.jpg":"480x480","k_24202147_340.jpg":"340x340","k_24202147_220.jpg":"220x220","o_24202147_1280.jpg":"1280x853","o_24202147_1024.jpg":"1024x682","o_24202147_640.jpg":"640x426","o_24202147_480.jpg":"480x320","o_24202147_340.jpg":"340x226","o_24202147_220.jpg":"220x146","h_24202147_1280.jpg":"1280x854","h_24202147_1024.jpg":"1024x683","h_24202147_640.jpg":"640x427","h_24202147_480.jpg":"480x320","h_24202147_340.jpg":"340x227","h_24202147_220.jpg":"220x147","pp_24202147_1280.jpg":"1280x1628","pp_24202147_1024.jpg":"1024x1303","pp_24202147_640.jpg":"640x814","pp_24202147_480.jpg":"480x611","pp_24202147_340.jpg":"340x432","pp_24202147_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24202148_1920.jpg":"1920x1080","k_24202148_1280.jpg":"1280x1280","k_24202148_1024.jpg":"1024x1024","k_24202148_640.jpg":"640x640","k_24202148_480.jpg":"480x480","k_24202148_340.jpg":"340x340","k_24202148_220.jpg":"220x220","o_24202148_1280.jpg":"1280x853","o_24202148_1024.jpg":"1024x682","o_24202148_640.jpg":"640x426","o_24202148_480.jpg":"480x320","o_24202148_340.jpg":"340x226","o_24202148_220.jpg":"220x146","h_24202148_1280.jpg":"1280x854","h_24202148_1024.jpg":"1024x683","h_24202148_640.jpg":"640x427","h_24202148_480.jpg":"480x320","h_24202148_340.jpg":"340x227","h_24202148_220.jpg":"220x147","pp_24202148_1280.jpg":"1280x1628","pp_24202148_1024.jpg":"1024x1303","pp_24202148_640.jpg":"640x814","pp_24202148_480.jpg":"480x611","pp_24202148_340.jpg":"340x432","pp_24202148_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x737","hd_24169795_1920.jpg":"1920x1080","k_24169795_1280.jpg":"1280x1280","k_24169795_1024.jpg":"1024x1024","k_24169795_640.jpg":"640x640","k_24169795_480.jpg":"480x480","k_24169795_340.jpg":"340x340","k_24169795_220.jpg":"220x220","o_24169795_1280.jpg":"1280x737","o_24169795_1024.jpg":"1024x589","o_24169795_640.jpg":"640x368","o_24169795_480.jpg":"480x276","o_24169795_340.jpg":"340x195","o_24169795_220.jpg":"220x126","h_24169795_1280.jpg":"1280x854","h_24169795_1024.jpg":"1024x683","h_24169795_640.jpg":"640x427","h_24169795_480.jpg":"480x320","h_24169795_340.jpg":"340x227","h_24169795_220.jpg":"220x147","pp_24169795_1280.jpg":"1280x1628","pp_24169795_1024.jpg":"1024x1303","pp_24169795_640.jpg":"640x814","pp_24169795_480.jpg":"480x611","pp_24169795_340.jpg":"340x432","pp_24169795_220.jpg":"220x280"},{"size0":"925x1280","hd_24169796_1920.jpg":"1920x1080","k_24169796_1280.jpg":"1280x1280","k_24169796_1024.jpg":"1024x1024","k_24169796_640.jpg":"640x640","k_24169796_480.jpg":"480x480","k_24169796_340.jpg":"340x340","k_24169796_220.jpg":"220x220","o_24169796_1280.jpg":"1280x1771","o_24169796_1024.jpg":"1024x1416","o_24169796_640.jpg":"640x885","o_24169796_480.jpg":"480x664","o_24169796_340.jpg":"340x470","o_24169796_220.jpg":"220x304","h_24169796_1280.jpg":"1280x854","h_24169796_1024.jpg":"1024x683","h_24169796_640.jpg":"640x427","h_24169796_480.jpg":"480x320","h_24169796_340.jpg":"340x227","h_24169796_220.jpg":"220x147","pp_24169796_1280.jpg":"1280x1628","pp_24169796_1024.jpg":"1024x1303","pp_24169796_640.jpg":"640x814","pp_24169796_480.jpg":"480x611","pp_24169796_340.jpg":"340x432","pp_24169796_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x828","hd_24169798_1920.jpg":"1920x1080","k_24169798_1280.jpg":"1280x1280","k_24169798_1024.jpg":"1024x1024","k_24169798_640.jpg":"640x640","k_24169798_480.jpg":"480x480","k_24169798_340.jpg":"340x340","k_24169798_220.jpg":"220x220","o_24169798_1280.jpg":"1280x828","o_24169798_1024.jpg":"1024x662","o_24169798_640.jpg":"640x414","o_24169798_480.jpg":"480x310","o_24169798_340.jpg":"340x219","o_24169798_220.jpg":"220x142","h_24169798_1280.jpg":"1280x854","h_24169798_1024.jpg":"1024x683","h_24169798_640.jpg":"640x427","h_24169798_480.jpg":"480x320","h_24169798_340.jpg":"340x227","h_24169798_220.jpg":"220x147","pp_24169798_1280.jpg":"1280x1628","pp_24169798_1024.jpg":"1024x1303","pp_24169798_640.jpg":"640x814","pp_24169798_480.jpg":"480x611","pp_24169798_340.jpg":"340x432","pp_24169798_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1216","hd_24187532_1920.jpg":"1920x1080","k_24187532_1280.jpg":"1280x1280","k_24187532_1024.jpg":"1024x1024","k_24187532_640.jpg":"640x640","k_24187532_480.jpg":"480x480","k_24187532_340.jpg":"340x340","k_24187532_220.jpg":"220x220","o_24187532_1280.jpg":"1280x810","o_24187532_1024.jpg":"1024x648","o_24187532_640.jpg":"640x405","o_24187532_480.jpg":"480x304","o_24187532_340.jpg":"340x215","o_24187532_220.jpg":"220x139","h_24187532_1280.jpg":"1280x854","h_24187532_1024.jpg":"1024x683","h_24187532_640.jpg":"640x427","h_24187532_480.jpg":"480x320","h_24187532_340.jpg":"340x227","h_24187532_220.jpg":"220x147","pp_24187532_1280.jpg":"1280x1628","pp_24187532_1024.jpg":"1024x1303","pp_24187532_640.jpg":"640x814","pp_24187532_480.jpg":"480x611","pp_24187532_340.jpg":"340x432","pp_24187532_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24187535_1920.jpg":"1920x1080","k_24187535_1280.jpg":"1280x1280","k_24187535_1024.jpg":"1024x1024","k_24187535_640.jpg":"640x640","k_24187535_480.jpg":"480x480","k_24187535_340.jpg":"340x340","k_24187535_220.jpg":"220x220","o_24187535_1280.jpg":"1280x853","o_24187535_1024.jpg":"1024x682","o_24187535_640.jpg":"640x426","o_24187535_480.jpg":"480x320","o_24187535_340.jpg":"340x226","o_24187535_220.jpg":"220x146","h_24187535_1280.jpg":"1280x854","h_24187535_1024.jpg":"1024x683","h_24187535_640.jpg":"640x427","h_24187535_480.jpg":"480x320","h_24187535_340.jpg":"340x227","h_24187535_220.jpg":"220x147","pp_24187535_1280.jpg":"1280x1628","pp_24187535_1024.jpg":"1024x1303","pp_24187535_640.jpg":"640x814","pp_24187535_480.jpg":"480x611","pp_24187535_340.jpg":"340x432","pp_24187535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1568x1018","hd_24187536_1920.jpg":"1920x1080","k_24187536_1280.jpg":"1280x1280","k_24187536_1024.jpg":"1024x1024","k_24187536_640.jpg":"640x640","k_24187536_480.jpg":"480x480","k_24187536_340.jpg":"340x340","k_24187536_220.jpg":"220x220","o_24187536_1280.jpg":"1280x831","o_24187536_1024.jpg":"1024x664","o_24187536_640.jpg":"640x415","o_24187536_480.jpg":"480x311","o_24187536_340.jpg":"340x220","o_24187536_220.jpg":"220x142","h_24187536_1280.jpg":"1280x854","h_24187536_1024.jpg":"1024x683","h_24187536_640.jpg":"640x427","h_24187536_480.jpg":"480x320","h_24187536_340.jpg":"340x227","h_24187536_220.jpg":"220x147","pp_24187536_1280.jpg":"1280x1628","pp_24187536_1024.jpg":"1024x1303","pp_24187536_640.jpg":"640x814","pp_24187536_480.jpg":"480x611","pp_24187536_340.jpg":"340x432","pp_24187536_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1259","hd_24187537_1920.jpg":"1920x1080","k_24187537_1280.jpg":"1280x1280","k_24187537_1024.jpg":"1024x1024","k_24187537_640.jpg":"640x640","k_24187537_480.jpg":"480x480","k_24187537_340.jpg":"340x340","k_24187537_220.jpg":"220x220","o_24187537_1280.jpg":"1280x839","o_24187537_1024.jpg":"1024x671","o_24187537_640.jpg":"640x419","o_24187537_480.jpg":"480x314","o_24187537_340.jpg":"340x222","o_24187537_220.jpg":"220x144","h_24187537_1280.jpg":"1280x854","h_24187537_1024.jpg":"1024x683","h_24187537_640.jpg":"640x427","h_24187537_480.jpg":"480x320","h_24187537_340.jpg":"340x227","h_24187537_220.jpg":"220x147","pp_24187537_1280.jpg":"1280x1628","pp_24187537_1024.jpg":"1024x1303","pp_24187537_640.jpg":"640x814","pp_24187537_480.jpg":"480x611","pp_24187537_340.jpg":"340x432","pp_24187537_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24187538_1920.jpg":"1920x1080","k_24187538_1280.jpg":"1280x1280","k_24187538_1024.jpg":"1024x1024","k_24187538_640.jpg":"640x640","k_24187538_480.jpg":"480x480","k_24187538_340.jpg":"340x340","k_24187538_220.jpg":"220x220","o_24187538_1280.jpg":"1280x853","o_24187538_1024.jpg":"1024x682","o_24187538_640.jpg":"640x426","o_24187538_480.jpg":"480x320","o_24187538_340.jpg":"340x226","o_24187538_220.jpg":"220x146","h_24187538_1280.jpg":"1280x854","h_24187538_1024.jpg":"1024x683","h_24187538_640.jpg":"640x427","h_24187538_480.jpg":"480x320","h_24187538_340.jpg":"340x227","h_24187538_220.jpg":"220x147","pp_24187538_1280.jpg":"1280x1628","pp_24187538_1024.jpg":"1024x1303","pp_24187538_640.jpg":"640x814","pp_24187538_480.jpg":"480x611","pp_24187538_340.jpg":"340x432","pp_24187538_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7319000 Threads: 6 Questions: 1521455435 Slow queries: 4625784 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110410123 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/sipe-zive-dvije-godine-ako-ne-sretnu-covjeka-mlada-trogiranka-diplomirala-na-temi-krakate-jadranske-delicije-1269001 [printLink] => /om/sa-svih-strana/sipe-zive-dvije-godine-ako-ne-sretnu-covjeka-mlada-trogiranka-diplomirala-na-temi-krakate-jadranske-delicije-1269001?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 707736 [name] => TEA NEDELJKOVIĆ [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-01 11:30:14 [main_article_id] => 0 [alias] => tea-nedeljkovic [link] => /tag/tea-nedeljkovic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 401334 [name] => SIPA [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sipa [link] => /tag/sipa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 376486 [name] => sipe [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sipe [link] => /tag/sipe ) [3] => stdClass Object ( [id] => 707737 [name] => Sepia officinalis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-01 11:30:14 [main_article_id] => 0 [alias] => sepia-officinalis [link] => /tag/sepia-officinalis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Sipe žive dvije godine, ako ne sretnu čovjeka‘: mlada Trogiranka diplomirala na temi krakate jadranske delicije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEA NEDELJKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Sipe žive dvije godine, ako ne sretnu čovjeka‘: mlada Trogiranka diplomirala na temi krakate jadranske delicije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-11-00-18-54-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24414908.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix, privatni album [mainImageDesc] =>

Naša sugovornica zna sve o sipama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24414908.jpg [title] =>

Naša sugovornica zna sve o sipama

Nikola Vilić/Cropix, privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24202147.jpg [title] =>

Tea Nedeljković s posebno dizajniranom majicom

Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24202148.jpg [title] =>

Tea je diplomirala na Studiju morskog ribarstva

Nikola Vilić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24169795.jpg [title] =>

Za svoj je diplomski rad detaljno secirala sipu

Privatni album ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24169796.jpg [title] =>

Jako puno podataka o sipi obrađeno je u njezinu diplomskom radu

Privatni album ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24169798.jpg [title] =>

Sipina kost - bogat izvor kalcija

Privatni album ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24187532.jpg [title] =>

Sipe su majstorice kamuflaže

Srđan Vrančić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24187535.jpg [title] =>

Sipa je dobar lovac

Srđan Vrančić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24187536.jpg [title] =>

Kod nas najviše sipa ima na sjevernom Jadranu

Srđan Vrančić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24187537.jpg [title] =>

Kamen na dnu ili sipa, nije lako raspoznati

Srđan Vrančić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/20/24187538.jpg [title] =>

Rakovi su sipi omiljena hrana

HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Prije nekoliko godina mediji su se raspisali o najvećoj sipi ikad ulovljenoj u Jadranu - težila je čak 3,75 kilograma, a uhvatio ju je ribar u akvatoriju otoka Oliba, i to trostrukom mrežom poponom.

- Mmm, jako ukusan rižot! Vjerojatno je bila ženka. To je baš rijetkost da naraste toliko. Prema nekim saznanjima, s obzirom na klimatske promjene, sipa će se vjerovatno proširiti na područja polarnih mora i prilagoditi veličinom. Tko zna, možda ih nekada i budemo hvatali tolike. Svakako, to je tema za istraživanja - kazuje nam Tea Nedeljković iz Trogira koja, osim što cijeni ukusno meso sipe, jako puno zna o ovom glavonošcu. Toliko ju je zaintrigirao da se prihvatila zahtjevnog posla i napisala diplomski rad o običnoj jadranskoj sipi.

Povezanost s morem

Tea je završila diplomski studij Morsko ribarstvo na Sveučilišnom odjelu za studije mora, Sveučilišta u Splitu. Kao temu diplomskog rada istraživala je rasprostranjenost i biometrijska obilježja vrste Sepia officinalis Linnaes 1758, u Jadranu, iz predmeta Biologija, ekologija i dinamika populacija glavonožaca, pod mentorstvom prof. dr. sc. Svjetlane Krstulović Šifner.

- Cijeli život sam povezana s morem i morskim organizmima pa je nekakav logičan slijed bilo i upisivanje Morskog ribarstva i ulazak u malo dublje sfere vezano uz tematiku ribarstva, riba i drugih organizama, te očuvanja morskog i obalnog okoliša.

---

image

Tea je diplomirala na Studiju morskog ribarstva

Nikola Vilić/Cropix
---

Tijekom školovanja posebno su me zaintrigirali morski mekušci, a ponajviše glavonošci; način života, staništa, reprodukcijski ciklusi. Sukladno svojim interesima, tako sam i izabrala za temu diplomskog rada običnu sipu u Jadranu - ispričala nam je.

Kako sipe obožavaju mnogi, a posebice ribolovci, donosimo neke zanimljive detalje iz njezina diplomskog rada:

Petnaest vrsta sipe

Danas je u Jadranu, navodi Tea, poznato otprilike petnaestak vrsta iz reda dekapoda, odnosno deseterokračnjaka. Uz običnu sipu, poznata je i Sepia elegans (sipica rumenka) i iglata sipica Sepia orbignyana.

Poznato je i nekoliko vrsta bobića, koje najčešće nalazimo na većim dubinama. Sepietta oweniana (obični bobić), Rossia macrosoma (veliki bobić), Sepiola intermedia (srednji bobić), Sepietta obscura (tajanstveni bobić), Sepiola rondeletii (mala sipica) su neki od njih.

Obična sipa, Sepia officinalis, glavonožac je iz porodice Sepiidae. Tijelo sipe je duguljasto i bilateralno simetrično. Podijeljeno je na glavu, krakove i plašt, unutar kojeg su smješteni unutarnji organi. Na plaštu se nalaze peraje, po jedna bočno sa svake strane.

---

image

Za svoj je diplomski rad detaljno secirala sipu

Privatni album
---

U dorzalnom dijelu plašta nalazi se kalcificirana sipina kost ili sipovina, građena od sitnih komorica koje su ispunjene plinom, odnosno vodom koja prati oblik plašta te služi kao potpora tijelu, ali i za održavanje i kontrolu plovnosti životinje.

Glava je smještena u produžetku plašta. Na glavi su dva velika razvijena oka, presvučena prozirnom membranom, i usta oko kojih je 10 krakova, 8 kratkih i 2 duga (tzv. tentakuli). Na svakom kraku ima 2 do 4 reda prianjaljki, a kod mužjaka je lijevi ventralni krak izmijenjen (tzv. hektokotilus) i ima funkciju prenošenja spermatofora u tijelo ženke. Dva dugačka tentakula smještena su u džepovima koji se nalaze na glavi, s lijeve i desne strane između trećeg i čtvrtog kraka. Na krajevima tentakula su proširenja, tzv. palice, na kojima se nalazi četiri ili više redova prianjaljki. U bukalnoj šupljini se nalazi hitinski kljun s radulom. Kljun se sastoji od gornje i donje čeljusti.

- Kako jedinka raste, čeljust postaje deblja i dobiva na čvrstoći. Glavonošci koriste svoje čeljusti za trganje plijena na komade, zatim radulom, koja se sastoji od dva reda oštrih zuba, melju plijen na sitne komadiće.

Kratak život

Zanimljivo je da je životni vijek sipe jako kratak, najduže dvije godine. Vrsta se razmnožava tijekom samo jednog, relativno dugog razdoblja razmnožavanja (monociklično), i to na kraju svog životnog ciklusa. Razmnožava se tijekom cijele godine, a najviše između travnja i srpnja u zapadnom Mediteranu, te između siječnja i travnja na području južne Afrike.

---

image

Kod nas najviše sipa ima na sjevernom Jadranu

Srđan Vrančić/Cropix
---

Za sipu su karakteristične sezonske migracije, uoči parenja i polaganja jaja. U proljeće i ljeto migrira u plitke obalne vode radi razmnožavanja, a u jesen i zimu odlazi na veće dubine, do 200 metara. Jedinke izvaljene u rano ljeto najčešće se razmnožavaju nakon godine dana starosti, u jesen, a one izvaljene u jesen svoj reproduktivni ciklus započinju nakon dvije godine života. Nakon razmnožavanja, jedinke ugibaju - objašnjava nam Nedeljković.

Kao i svi glavonošci, sipe su odvojenog spola, s izraženim spolnim dimorfizmom. Duž peraja kod mužjaka je izražena bijela pruga te je kod njih lijevi četvrti krak preoblikovan u hektokotilus. Mužjaci mogu imati i do 1400 spermatofora, a ženke, ovisno o veličini, polažu između 150 i 4000 velikih jaja, koja su pričvršćena u grozdastim nakupinama na zaštićenim mjestima ili na tvrdom supstratu.

Kanibalske navade

Mlade jedinke nastanjuju plitke vode, dok im se potpuno ne formira sipovina.

- Sepia officinalis trofički je oportunist, a hrani se rakovima, ribama koštunjačama, mekušcima i mnogočetinašima. Također, za običnu sipu karakterističan je kanibalizam, koji se javlja još od ranih, juvenilnih stadija. Ova vrsta plijen je mnogim predatorima, morskim sisavcima i drugim morskim organizmima - izdvaja ovu zanimljivost.

Vrsta obitava na području sjeveroistočnog Atlantika, od Baltičkog i Sjevernog mora do Južne Afrike i Mediterana. Živi na pjeskovitom i muljevitom dnu kontinentalnog šelfa, najčešće na dubinama od 100 do 200 metara.

Kod nas je najveća gustoća populacija sipe u plitkom sjevernom Jadranu, posebice uz zapadnu obalu Istre te u kanalskim područjima srednjeg Jadrana.

Značajnija rasprostranjenost bilježi se u otvorenom području ispred otoka Cresa, Unija, Suska te uzduž južne strane Dugog otoka. Ipak, u otvorenim dijelovima srednjeg i južnog Jadrana, odnosno u dubljim dijelovima mora, sipe gotovo i nema.

- Obična sipa je na području istočnog dijela sjevernog i srednjeg Jadrana lovljena na dubinama od 10 do 200 metara. Najveća gustoća naselja ove vrste pak bila je u dubinskom pojasu od 10 do 50 metara. U dubinskom pojasu od 200 do 500 metara nije zabilježen niti jedan ulov ove vrste.

Glavonošci su inače kratkoživuće vrste, pa tako i obična sipa te je kod njih ukupni životni ciklus i repopulacija prvenstveno ovisna o faktorima okoliša.

Oscilacije temperature mora, saliniteta, koncentracije kisika i kiselosti, kao i dostupnost nutrijenata, količina plijena i predatora na populacije glavonožaca su značajne, u svim fazama životnog ciklusa, a posebno u ranim fazama razvoja.

Ribarska meta

Međutim, značajan je i utjecaj ribolova jer se radi o iznimno komercijalno značajnoj vrsti koja preferira manje dubine i lovi se većim brojem ribolovnih alata, a zbog čega je sipa izložena većem ribolovnom pritisku od većine drugih vrsta glavonožaca - navodi autorica ovog rada.

Pronašla je službene podatke kako su ukupni godišnji ulovi obične sipe u Jadranu 2020. godine iznosili 2147 tona, a najviše sipe lovi Italija, čak 1956 tona. Hrvatska bilježi 2020. godine ukupno 103 tone ulovljene sipe.

- Sipa se primarno lovi povlačnom mrežom koćom, kao ciljana vrsta ili prilov pridnenog ribolova. Lovi se i raznim vrstama ribolovnih alata u malom obalnom ribolovu, kao što su jednostruke i trostruke mreže stajačice, vršama i ostima, često kombiniranim s upotrebom svjetla. Ponekad se zrele ženke koriste kao mamac za ulov mužjaka. Na području Mediterana i istočnog Atlantika, obična sipa lovi se najčešće pridnenom mrežom koćom i jednostrukim mrežama stajačicama.

---

image

Kamen na dnu ili sipa, nije lako raspoznati

Srđan Vrančić/Cropix
---

Na tržište se plasira svježa ili smrznuta i vrlo je cijenjena, poglavito u Japanu, Koreji, Italiji i Španjolskoj - objašnjava Tea Nedeljković.

Ribolovci dobro znaju da su sipe proljetna lovina iako se, evo, mogu loviti tijekom cijele godine. No, tijekom proljeća lov na njih je najuspješniji, jer se tada masovnije približavaju obali. Svakako, ne zaboravite da su sipe majstori kamuflaže!

---

image

Tea Nedeljković s posebno dizajniranom majicom

Nikola Vilić/Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix, privatni album Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Privatni album Privatni album Privatni album Srđan Vrančić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Srđan Vrančić/Cropix HANZA MEDIA
Nikola Vilić/Cropix, privatni album

Naša sugovornica zna sve o sipama

Nikola Vilić/Cropix

Tea Nedeljković s posebno dizajniranom majicom

Nikola Vilić/Cropix

Tea je diplomirala na Studiju morskog ribarstva

Privatni album

Za svoj je diplomski rad detaljno secirala sipu

Privatni album

Jako puno podataka o sipi obrađeno je u njezinu diplomskom radu

Privatni album

Sipina kost - bogat izvor kalcija

Srđan Vrančić/Cropix

Sipe su majstorice kamuflaže

Srđan Vrančić/Cropix

Sipa je dobar lovac

Srđan Vrančić/Cropix

Kod nas najviše sipa ima na sjevernom Jadranu

Srđan Vrančić/Cropix

Kamen na dnu ili sipa, nije lako raspoznati

HANZA MEDIA

Rakovi su sipi omiljena hrana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/sipe-zive-dvije-godine-ako-ne-sretnu-covjeka-mlada-trogiranka-diplomirala-na-temi-krakate-jadranske-delicije-1269001 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b50ce988609485f5e691565e2d1b11c7dd0f05bb [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Sipe+%C5%BEive+dvije+godine%2C+ako+ne+sretnu+%C4%8Dovjeka%E2%80%98%3A+mlada+Trogiranka+diplomirala+na+temi+krakate+jadranske+delicije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fsipe-zive-dvije-godine-ako-ne-sretnu-covjeka-mlada-trogiranka-diplomirala-na-temi-krakate-jadranske-delicije-1269001 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fsipe-zive-dvije-godine-ako-ne-sretnu-covjeka-mlada-trogiranka-diplomirala-na-temi-krakate-jadranske-delicije-1269001 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => ‘Sipe žive dvije godine, ako ne sretnu čovjeka‘: mlada Trogiranka diplomirala na temi krakate jadranske delicije [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEA NEDELJKOVIĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM

TEA NEDELJKOVIĆ‘Sipe žive dvije godine, ako ne sretnu čovjeka‘: mlada Trogiranka diplomirala na temi krakate jadranske delicije

Piše MERIEN ILIĆ
1. ožujka 2023. - 11:29

Prije nekoliko godina mediji su se raspisali o najvećoj sipi ikad ulovljenoj u Jadranu - težila je čak 3,75 kilograma, a uhvatio ju je ribar u akvatoriju otoka Oliba, i to trostrukom mrežom poponom.

- Mmm, jako ukusan rižot! Vjerojatno je bila ženka. To je baš rijetkost da naraste toliko. Prema nekim saznanjima, s obzirom na klimatske promjene, sipa će se vjerovatno proširiti na područja polarnih mora i prilagoditi veličinom. Tko zna, možda ih nekada i budemo hvatali tolike. Svakako, to je tema za istraživanja - kazuje nam Tea Nedeljković iz Trogira koja, osim što cijeni ukusno meso sipe, jako puno zna o ovom glavonošcu. Toliko ju je zaintrigirao da se prihvatila zahtjevnog posla i napisala diplomski rad o običnoj jadranskoj sipi.

Povezanost s morem

Tea je završila diploms...

11. svibanj 2024 02:18