stdClass Object ( [id] => 1343382 [title] => Teretnjak zvan pegula: donosimo priču o ‘Snježniku‘, iz Grčke smo dobili nikad viđene fotografije [alias] => teretnjak-zvan-pegula-donosimo-pricu-o-snjezniku-iz-grcke-smo-dobili-nikad-videne-fotografije [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Ime grčkoga pomorskoga kroničara i povjesničara Arisa Bilalisa dobro je poznato mnogim čitateljima Otvorenog mora. U pričama o brodovima i sudbinama spominjali smo ga kad bi nas te štorije vodile put Grčke. I sada ga rado spominjemo, jer nas je uistinu ugodno iznenadio više od 60 godina starim fotografijama spašavanja teretnjaka Snježnik koje nikad nisu objavljene ne samo na Jadranu, nego ni u – Grčkoj!

Brod pegula

Dobri poznavatelji našega pomorstva odmah će se sjetiti Snježnika, svojevrsnoga broda pegule. Što se i kako zbivalo sa Snježnikom, potanko ćemo opisati, jer je priča jedinstvena, no vratimo se prvo Arisu Bilalisu. Zajedno s kolegom Kostasom Thoctaridesom nedavno je objavio nadasve zanimljivu knjigu o spašavanju stradalih brodova u grčkim vodama nakon Drugoga svjetskoga rata. Pripremajući se taj veliki pothvat, prikupio je mnoštvo arhivske građe i, što je najvažnije, fotografija. U konačnici samo spašavanje Snježnika nije dobilo mjesta u knjizi, ali su zato fotografije stigle na moj e-mail. I evo ih sada na stranicama Otvorenog mora.

---

image

Knjiga Arisa Bilalisa o grčkim brodolomima

---

Početak priče vraća nas na sam Badnji dan 1946. godine, kad je u uglednome brodogradilištu Caledon Shipbuilding & Engineering Co.Ltd u škotskome gradu Dundeeu porinut teretnjak Beachy. Naručila ga je jednako ugledna, no nadasve stara brodarska kompanija Clyde Shipping Co.Ltd., utemeljena u Glasgowu još 1815. godine. I bio je to njezin prvi brod na motorni pogon.

Hlađena skladišta

Beachy svakako nije bio velik brod, dug 77,2 i širok 8,6 metara, nosivosti tek 1523 tone. No, imao je velika hlađena skladišta za prijevoz voća i mesa, a dva dizelska stroja British Polar pokretala su ga solidnom brzinom od 13,5 čvorova. Za manje od četiri mjeseca nakon porinuća, točnije 10. travnja 1947., predan je naručitelju.

Slijedile su godine plovidbe, uglavnom na istim rutama u domaćim, britanskim vodama. U trokutu Glasgow – Belfast – London. I tako punih 12 godina. Istaknuti britanski pomorski fotograf Malcolm Cranfield poslao nam sliku iz Belfasta koja kazuje da je Beachy bio vrlo skladan brod. Još dobro uščuvani teretnjak Škoti su odlučili prodati krajem 1959., a kupca su našli u Rijeci, u tada još novome brodaru Kvarnerskoj plovidbi. Za liniju do Izraela trebali su mu upravo takvi brodovi, jer su mogli krcati velike količine južnoga voća.

Sredinom prosinca naši su pomorci u Glasgowu preuzeli brod koji je dobio ime Snježnik. No, u brodskim knjigama kao vlasnik nije bila upisana Kvarnerska plovidba, nego tvrtka Omnico Etablissement iz Vaduza u Lihtenštajnu. Formalno je brod bio u bare boat charteru. Kratko zatim od tvrtke Clyde Shipping kupljen je i brod blizanac Copeland, koji je postao Risnjak. I njemu je, na papiru, gospodar bio Omnico iz Vaduza. Mnogi su znali, ali nitko se o tome nije usudio govoriti: bili su to Udbini brodovi!

Velika preprodaja

U Otvorenom moru u lipnju 2008. godine iscrpno smo pisali o nevjerojatnoj operaciji koju je poduzela jugoslavenska tajna služba Udba kako bi obilato popunila svoje tajne fondove. Podsjetimo da su, posredstvom beogradskoga vanjskotrgovinskoga poduzeća Progres, u Lihtenštajnu bile osnovane brodarske tvrtke Maritenia Shipping Co. i Omnico Etablissement. U samo dvije godine one su u inozemstvu kupile 31 brod, te odmah brodove preprodale jadranskim brodarima po znatno višim cijenama.

---

image

Skladni Beachy postao je naš Snježnik

---

No, vratimo se mi Snježniku, koji je izravno iz Glasgowa otplovio po prvi teret u izraelsku luku Haifu. Bilo je to 950 tona naranača namijenjenih talijanskim kupcima. Brod je na povratku svratio u luku Khania na Kreti kako bi ukrcao 165 tona maslinova ulja za Opće trgovačko poduzeće iz Splita.

Prve nevolje na prvome putovanju počele su 9. siječnja 1960. godine oko 22 sata. Kako bilježe stare kronike, Snježnik se na vezu u Khaniji počeo naginjati na bok, te je odvezan od obale kako bi se pred lukom teret izravnao. Činilo se da je sve u redu, već u 23 sata vratio se na vez, no onda se iznenada nagnuo na bok, zagrabio more i potonuo. Srećom, nitko nije stradao, ali je Snježnik na dnu ostao gotovo tri mjeseca.

Prvo izvlačenje

U to su se vrijeme grčki spasioci dobrano namučili. Da bi se brod olakšao, najprije su na boku morali načiniti otvore kroz koje su vadili naranče, koje su onda odvožene i bacane na otvoreno more. Nakon toga morali su odrezati jarbole i dimnjak, pa je brod na površinu podignut tek krajem ožujka. Onda je sredinom travnja u Khaniju stigao Brodospasov tegljač Borac koji je zlosretni brod 24. travnja doteglio u Split, a sutradan u Trogir. Tu je na popravku ostao tri mjeseca, ali priči još nije bio kraj. Koncem srpnja otegljen je u Piran na završno uređivanje. I tamo je ostao sve do listopada!

Punih devet mjeseci od potonuća u Khaniji svima je konačno laknulo. I teško da su i najveći pesimisti mogli slutiti kako će to zadovoljstvo biti kratkotrajno. Šestoga prosinca 1960. Snježnik, kao praktički novi brod, iz Rijeke je doplovio pred ciparsku luku Famagustu, gdje je na sidrištu čekao slobodni vez za ukrcaj tereta naranača i limuna. Posada, sa zapovjednikom kap. Aleksandrom Zoričićem na čelu, nije zbog toga bila nimalo sretna, jer je istočnom obalom Cipra bjesnjelo veliko nevrijeme, pa je na Snježniku bilo kao na ljuljački.

Dobro usidren, mali se brod ipak nosio s vjetrom i valovima. Nedaleko od njega bio je usidren teretnjak Nagato Maru iz flote najpoznatije japanske brodarske kompanije Nippon Yusen Kaisha. Izgrađen samo tri godine prije u brodogradilištu Harima Zosensho u mjestu Aioi, dug 141 metar i nosivosti 10.916 tona, sa snažnim strojem Mitsubishi od 4413 kilovata, bio je to brod u naponu snage, pravi Golijat prema našemu Davidu. No pod silinom oluje njegova su sidra zaorala i Nagato Maru bačen je na obalu.

Nastradali spasilac

Japanski je zapovjednik odaslao SOS, a kad se nevrijeme nakratko smirilo, prvi mu je pohitao u pomoć upravo Snježnik. Teško je i naslutiti zašto su se na našemu brodu odlučili odsukati dvostruko većega japanca, ali upravo su to učinili. Čeličnim užadima dva su broda spojena, Snježnik je zavozio svom snagom naprijed... Ali, Nagato Maru nije se ni pomakao, no zato je Snježnik – bačen na hridi. Trup je na nekoliko mjesta bio oštećen ispod vodene linije i more je počelo prodirati u prazna skladišta. Cijele noći crpke su radile, posada je davala sve od sebe, no uzalud.

---

image
------
image
------
image
---

Kad je svanulo, bilo je jasno da posada mora napustiti Snježnik. Iz britanskog uporišta Akrotiri doletio je helikopter koji je preuzeo dio posade. Drugi helikopter nije imao sreće, kao ni Snježnik: dok je pokušavao naći najbolje mjesto za prihvat pomoraca, krila propelera zapela su mu za jarbol i uz silan se tresak srušio u more. Dvočlana posada je spašena, a doskora je i s našega broda evakuirana većina posade. Od 25 pomoraca na brodu su ostala sedmorica kako bi pomogli spasiocima.

Kvarnerska plovidba potpisala je ugovor o odsukavanju sa znamenitom nizozemskom tvrtkom Smit, u Famagustu je doplovio posve novi i vrlo snažni tegljač Schelde, ali vrijeme nije bilo na strani Snježnika. Nova prosinačka oluja bacila je brod u još čvršći zagrljaj ciparske obale, pa je i slavni Smit morao dignuti ruke. Učinio je to i riječki brodar, nekadašnji je Beachy prepušten osigurateljima i napušten. Ali, tek nakratko.

Konačan kraj

Sami su osiguratelji odlučili spasiti brod i nakon višemjesečnih uzaludnih pokušaja, 29. travnja 1961. Snježnik je ponovno zaplovio. Nakon svega ni oni više nisu znali što s njim! Poslije tri mjeseca prepustili su ga spasiocima, koji su ga u kolovozu 1961. uspjeli prodati Talijanima. Otegljen je u Genovu, gdje je temeljito popravljen i, sad opet kao nov, prodan kompaniji Reefer Navigation Co. Dobio je ime Maha i panamsku zastavu. Kasnije prelazi pod kuvajtski stijeg, vlasnik mu je prvo obitelj Abughazalah, a od 1968. tvrtka Middle East Trading & Industrial Co.

Kao ni Kvarnerska plovidba, ni ona s brodom nije imala sreće! Već na prvome putovanju za novoga vlasnika brod je potonuo pred indijskom obalom 10. listopada 1968. godine. Lloyd‘sovo izvješće kaže da je brod Maha plovio iz Singapura u iračku luku Basrah s teretom drvene građe, kada se, posve iznenada, baš kao i Snježnik u Khaniji, nagnuo na bok, zagrabio more i potonuo u nekoliko minuta. No, taj je put zauvijek nestao u dubini od nekoliko stotina metara. Posada je još jednom imala sreće: svih 19 pomoraca spasio je indijski teretnjak State of Rajastan.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => #Snježnik# se već na prvom putovanju u floti #Kvarnerske plovidbe# prevrnuo i potonuo u luci Khania na Kreti. Poslije devet mjeseci vratio se u plovidbu i na prvom putovanju potonuo pred ciparskom Famagustom. Izvučen i obnovljen, zaplovio je prvi put za novog kuvajtskog vlasnika i taj put zauvijek potonuo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => #Snježnik# se već na prvom putovanju u floti #Kvarnerske plovidbe# prevrnuo i potonuo u luci Khania na Kreti. Poslije devet mjeseci vratio se u plovidbu i na prvom putovanju potonuo pred ciparskom Famagustom. Izvučen i obnovljen, zaplovio je prvi put za novog kuvajtskog vlasnika i taj put zauvijek potonuo BRODOVI I SUDBINE 2 0 8460 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2017-09-16 18:40:50 [created_by] => 3261 [created_by_alias] => Marijan ŽUVIĆ [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-11-30 07:31:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-11-30 07:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => #Snježnik# se već na prvom putovanju u floti #Kvarnerske plovidbe# prevrnuo i potonuo u luci Khania na Kreti. Poslije devet mjeseci vratio se u plovidbu i na prvom putovanju potonuo pred ciparskom Famagustom. Izvučen i obnovljen, zaplovio je prvi put za novog kuvajtskog vlasnika i taj put zauvijek potonuo [metadata] => robots= author= title=Teretnjak zvan pegula: donosimo priču o 'Snježniku', iz Grčke smo dobili nikad viđene fotografije page_title=Teretnjak zvan pegula: donosimo priču o 'Snježniku', iz Grčke smo dobili nikad viđene fotografije [metakey] => brodovi i sudbine, marijan žuvić, Snježnik, havarija, Aris Bialis [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2017\/09\/16\/9110120.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/16\/9110123.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/16\/9110122.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/16\/9110121.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/16\/9110119.jpg","\/images\/slike\/2017\/09\/16\/9110118.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatna arhiva Marijana \u017duvi\u0107a","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Spa\u0161avanje potopljenog Snje\u017enika <\/em>u gr\u010dkoj luci Khania<\/p>","","","","

Knjiga Arisa Bilalisa o gr\u010dkim brodolomima<\/p>","

Skladni Beachy <\/em>postao je na\u0161 Snje\u017enik<\/em><\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1482x1029","hd_9110120_1920.jpg":"1920x1080","k_9110120_1280.jpg":"1280x1280","k_9110120_1024.jpg":"1024x1024","k_9110120_640.jpg":"640x640","k_9110120_480.jpg":"480x480","k_9110120_340.jpg":"340x340","k_9110120_220.jpg":"220x220","o_9110120_1280.jpg":"1280x888","o_9110120_1024.jpg":"1024x710","o_9110120_640.jpg":"640x444","o_9110120_480.jpg":"480x333","o_9110120_340.jpg":"340x236","o_9110120_220.jpg":"220x152","h_9110120_1280.jpg":"1280x854","h_9110120_1024.jpg":"1024x683","h_9110120_640.jpg":"640x427","h_9110120_480.jpg":"480x320","h_9110120_340.jpg":"340x227","h_9110120_220.jpg":"220x147","pp_9110120_1280.jpg":"1280x1628","pp_9110120_1024.jpg":"1024x1303","pp_9110120_640.jpg":"640x814","pp_9110120_480.jpg":"480x611","pp_9110120_340.jpg":"340x432","pp_9110120_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1312","hd_9110123_1920.jpg":"1920x1080","k_9110123_1280.jpg":"1280x1280","k_9110123_1024.jpg":"1024x1024","k_9110123_640.jpg":"640x640","k_9110123_480.jpg":"480x480","k_9110123_340.jpg":"340x340","k_9110123_220.jpg":"220x220","o_9110123_1280.jpg":"1280x874","o_9110123_1024.jpg":"1024x699","o_9110123_640.jpg":"640x437","o_9110123_480.jpg":"480x328","o_9110123_340.jpg":"340x232","o_9110123_220.jpg":"220x150","h_9110123_1280.jpg":"1280x854","h_9110123_1024.jpg":"1024x683","h_9110123_640.jpg":"640x427","h_9110123_480.jpg":"480x320","h_9110123_340.jpg":"340x227","h_9110123_220.jpg":"220x147","pp_9110123_1280.jpg":"1280x1628","pp_9110123_1024.jpg":"1024x1303","pp_9110123_640.jpg":"640x814","pp_9110123_480.jpg":"480x611","pp_9110123_340.jpg":"340x432","pp_9110123_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1544x1062","hd_9110122_1920.jpg":"1920x1080","k_9110122_1280.jpg":"1280x1280","k_9110122_1024.jpg":"1024x1024","k_9110122_640.jpg":"640x640","k_9110122_480.jpg":"480x480","k_9110122_340.jpg":"340x340","k_9110122_220.jpg":"220x220","o_9110122_1280.jpg":"1280x880","o_9110122_1024.jpg":"1024x704","o_9110122_640.jpg":"640x440","o_9110122_480.jpg":"480x330","o_9110122_340.jpg":"340x233","o_9110122_220.jpg":"220x151","h_9110122_1280.jpg":"1280x854","h_9110122_1024.jpg":"1024x683","h_9110122_640.jpg":"640x427","h_9110122_480.jpg":"480x320","h_9110122_340.jpg":"340x227","h_9110122_220.jpg":"220x147","pp_9110122_1280.jpg":"1280x1628","pp_9110122_1024.jpg":"1024x1303","pp_9110122_640.jpg":"640x814","pp_9110122_480.jpg":"480x611","pp_9110122_340.jpg":"340x432","pp_9110122_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1397","hd_9110121_1920.jpg":"1920x1080","k_9110121_1280.jpg":"1280x1280","k_9110121_1024.jpg":"1024x1024","k_9110121_640.jpg":"640x640","k_9110121_480.jpg":"480x480","k_9110121_340.jpg":"340x340","k_9110121_220.jpg":"220x220","o_9110121_1280.jpg":"1280x931","o_9110121_1024.jpg":"1024x745","o_9110121_640.jpg":"640x465","o_9110121_480.jpg":"480x349","o_9110121_340.jpg":"340x247","o_9110121_220.jpg":"220x160","h_9110121_1280.jpg":"1280x854","h_9110121_1024.jpg":"1024x683","h_9110121_640.jpg":"640x427","h_9110121_480.jpg":"480x320","h_9110121_340.jpg":"340x227","h_9110121_220.jpg":"220x147","pp_9110121_1280.jpg":"1280x1628","pp_9110121_1024.jpg":"1024x1303","pp_9110121_640.jpg":"640x814","pp_9110121_480.jpg":"480x611","pp_9110121_340.jpg":"340x432","pp_9110121_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1173x1880","hd_9110119_1920.jpg":"1920x1080","k_9110119_1280.jpg":"1280x1280","k_9110119_1024.jpg":"1024x1024","k_9110119_640.jpg":"640x640","k_9110119_480.jpg":"480x480","k_9110119_340.jpg":"340x340","k_9110119_220.jpg":"220x220","o_9110119_1280.jpg":"1280x2051","o_9110119_1024.jpg":"1024x1641","o_9110119_640.jpg":"640x1025","o_9110119_480.jpg":"480x769","o_9110119_340.jpg":"340x544","o_9110119_220.jpg":"220x352","h_9110119_1280.jpg":"1280x854","h_9110119_1024.jpg":"1024x683","h_9110119_640.jpg":"640x427","h_9110119_480.jpg":"480x320","h_9110119_340.jpg":"340x227","h_9110119_220.jpg":"220x147","pp_9110119_1280.jpg":"1280x1628","pp_9110119_1024.jpg":"1024x1303","pp_9110119_640.jpg":"640x814","pp_9110119_480.jpg":"480x611","pp_9110119_340.jpg":"340x432","pp_9110119_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1169","hd_9110118_1920.jpg":"1920x1080","k_9110118_1280.jpg":"1280x1280","k_9110118_1024.jpg":"1024x1024","k_9110118_640.jpg":"640x640","k_9110118_480.jpg":"480x480","k_9110118_340.jpg":"340x340","k_9110118_220.jpg":"220x220","o_9110118_1280.jpg":"1280x779","o_9110118_1024.jpg":"1024x623","o_9110118_640.jpg":"640x389","o_9110118_480.jpg":"480x292","o_9110118_340.jpg":"340x207","o_9110118_220.jpg":"220x133","h_9110118_1280.jpg":"1280x854","h_9110118_1024.jpg":"1024x683","h_9110118_640.jpg":"640x427","h_9110118_480.jpg":"480x320","h_9110118_340.jpg":"340x227","h_9110118_220.jpg":"220x147","pp_9110118_1280.jpg":"1280x1628","pp_9110118_1024.jpg":"1024x1303","pp_9110118_640.jpg":"640x814","pp_9110118_480.jpg":"480x611","pp_9110118_340.jpg":"340x432","pp_9110118_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15241869 Threads: 4 Questions: 3174286373 Slow queries: 7113622 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235448156 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 35 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/teretnjak-zvan-pegula-donosimo-pricu-o-snjezniku-iz-grcke-smo-dobili-nikad-videne-fotografije-1343382 [printLink] => /om/sa-svih-strana/teretnjak-zvan-pegula-donosimo-pricu-o-snjezniku-iz-grcke-smo-dobili-nikad-videne-fotografije-1343382?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 638841 [name] => brodovi i sudbine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-05-16 13:04:18 [main_article_id] => 0 [alias] => brodovi-i-sudbine [link] => /tag/brodovi-i-sudbine ) [1] => stdClass Object ( [id] => 611496 [name] => marijan žuvić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-29 11:28:55 [main_article_id] => 0 [alias] => marijan-zuvic [link] => /tag/marijan-zuvic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 738682 [name] => Snježnik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-30 08:31:36 [main_article_id] => 0 [alias] => snjeznik [link] => /tag/snjeznik ) [3] => stdClass Object ( [id] => 368066 [name] => havarija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => havarija [link] => /tag/havarija ) [4] => stdClass Object ( [id] => 738683 [name] => Aris Bialis [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-11-30 08:31:36 [main_article_id] => 0 [alias] => aris-bialis [link] => /tag/aris-bialis ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => #Snježnik# se već na prvom putovanju u floti #Kvarnerske plovidbe# prevrnuo i potonuo u luci Khania na Kreti. Poslije devet mjeseci vratio se u plovidbu i na prvom putovanju potonuo pred ciparskom Famagustom. Izvučen i obnovljen, zaplovio je prvi put za novog kuvajtskog vlasnika i taj put zauvijek potonuo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Teretnjak zvan pegula: donosimo priču o ‘Snježniku‘, iz Grčke smo dobili nikad viđene fotografije [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3261 [name] => Miomir Štrbac [username] => miomir.strbac [email] => miomir.strbac@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$oBa2AAEGUKq/Ymg095Mrh.7uW.yCfYXSNnHxeF4nyWHs8x3qBlQvy [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/miomir-strbac-3261 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1775 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/96410507fb7745ab8b7da88e9937be54?s=100&default=https%3A%2F%2Fmore.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/16/9110120.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatna arhiva Marijana Žuvića [mainImageDesc] =>

Spašavanje potopljenog Snježnika u grčkoj luci Khania

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/16/9110120.jpg [title] =>

Spašavanje potopljenog Snježnika u grčkoj luci Khania

Privatna arhiva Marijana Žuvića ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/16/9110123.jpg [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/16/9110122.jpg [title] => ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/16/9110121.jpg [title] => ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/16/9110119.jpg [title] =>

Knjiga Arisa Bilalisa o grčkim brodolomima

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2017/09/16/9110118.jpg [title] =>

Skladni Beachy postao je naš Snježnik

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Ime grčkoga pomorskoga kroničara i povjesničara Arisa Bilalisa dobro je poznato mnogim čitateljima Otvorenog mora. U pričama o brodovima i sudbinama spominjali smo ga kad bi nas te štorije vodile put Grčke. I sada ga rado spominjemo, jer nas je uistinu ugodno iznenadio više od 60 godina starim fotografijama spašavanja teretnjaka Snježnik koje nikad nisu objavljene ne samo na Jadranu, nego ni u – Grčkoj!

Brod pegula

Dobri poznavatelji našega pomorstva odmah će se sjetiti Snježnika, svojevrsnoga broda pegule. Što se i kako zbivalo sa Snježnikom, potanko ćemo opisati, jer je priča jedinstvena, no vratimo se prvo Arisu Bilalisu. Zajedno s kolegom Kostasom Thoctaridesom nedavno je objavio nadasve zanimljivu knjigu o spašavanju stradalih brodova u grčkim vodama nakon Drugoga svjetskoga rata. Pripremajući se taj veliki pothvat, prikupio je mnoštvo arhivske građe i, što je najvažnije, fotografija. U konačnici samo spašavanje Snježnika nije dobilo mjesta u knjizi, ali su zato fotografije stigle na moj e-mail. I evo ih sada na stranicama Otvorenog mora.

---

image

Knjiga Arisa Bilalisa o grčkim brodolomima

---

Početak priče vraća nas na sam Badnji dan 1946. godine, kad je u uglednome brodogradilištu Caledon Shipbuilding & Engineering Co.Ltd u škotskome gradu Dundeeu porinut teretnjak Beachy. Naručila ga je jednako ugledna, no nadasve stara brodarska kompanija Clyde Shipping Co.Ltd., utemeljena u Glasgowu još 1815. godine. I bio je to njezin prvi brod na motorni pogon.

Hlađena skladišta

Beachy svakako nije bio velik brod, dug 77,2 i širok 8,6 metara, nosivosti tek 1523 tone. No, imao je velika hlađena skladišta za prijevoz voća i mesa, a dva dizelska stroja British Polar pokretala su ga solidnom brzinom od 13,5 čvorova. Za manje od četiri mjeseca nakon porinuća, točnije 10. travnja 1947., predan je naručitelju.

Slijedile su godine plovidbe, uglavnom na istim rutama u domaćim, britanskim vodama. U trokutu Glasgow – Belfast – London. I tako punih 12 godina. Istaknuti britanski pomorski fotograf Malcolm Cranfield poslao nam sliku iz Belfasta koja kazuje da je Beachy bio vrlo skladan brod. Još dobro uščuvani teretnjak Škoti su odlučili prodati krajem 1959., a kupca su našli u Rijeci, u tada još novome brodaru Kvarnerskoj plovidbi. Za liniju do Izraela trebali su mu upravo takvi brodovi, jer su mogli krcati velike količine južnoga voća.

Sredinom prosinca naši su pomorci u Glasgowu preuzeli brod koji je dobio ime Snježnik. No, u brodskim knjigama kao vlasnik nije bila upisana Kvarnerska plovidba, nego tvrtka Omnico Etablissement iz Vaduza u Lihtenštajnu. Formalno je brod bio u bare boat charteru. Kratko zatim od tvrtke Clyde Shipping kupljen je i brod blizanac Copeland, koji je postao Risnjak. I njemu je, na papiru, gospodar bio Omnico iz Vaduza. Mnogi su znali, ali nitko se o tome nije usudio govoriti: bili su to Udbini brodovi!

Velika preprodaja

U Otvorenom moru u lipnju 2008. godine iscrpno smo pisali o nevjerojatnoj operaciji koju je poduzela jugoslavenska tajna služba Udba kako bi obilato popunila svoje tajne fondove. Podsjetimo da su, posredstvom beogradskoga vanjskotrgovinskoga poduzeća Progres, u Lihtenštajnu bile osnovane brodarske tvrtke Maritenia Shipping Co. i Omnico Etablissement. U samo dvije godine one su u inozemstvu kupile 31 brod, te odmah brodove preprodale jadranskim brodarima po znatno višim cijenama.

---

image

Skladni Beachy postao je naš Snježnik

---

No, vratimo se mi Snježniku, koji je izravno iz Glasgowa otplovio po prvi teret u izraelsku luku Haifu. Bilo je to 950 tona naranača namijenjenih talijanskim kupcima. Brod je na povratku svratio u luku Khania na Kreti kako bi ukrcao 165 tona maslinova ulja za Opće trgovačko poduzeće iz Splita.

Prve nevolje na prvome putovanju počele su 9. siječnja 1960. godine oko 22 sata. Kako bilježe stare kronike, Snježnik se na vezu u Khaniji počeo naginjati na bok, te je odvezan od obale kako bi se pred lukom teret izravnao. Činilo se da je sve u redu, već u 23 sata vratio se na vez, no onda se iznenada nagnuo na bok, zagrabio more i potonuo. Srećom, nitko nije stradao, ali je Snježnik na dnu ostao gotovo tri mjeseca.

Prvo izvlačenje

U to su se vrijeme grčki spasioci dobrano namučili. Da bi se brod olakšao, najprije su na boku morali načiniti otvore kroz koje su vadili naranče, koje su onda odvožene i bacane na otvoreno more. Nakon toga morali su odrezati jarbole i dimnjak, pa je brod na površinu podignut tek krajem ožujka. Onda je sredinom travnja u Khaniju stigao Brodospasov tegljač Borac koji je zlosretni brod 24. travnja doteglio u Split, a sutradan u Trogir. Tu je na popravku ostao tri mjeseca, ali priči još nije bio kraj. Koncem srpnja otegljen je u Piran na završno uređivanje. I tamo je ostao sve do listopada!

Punih devet mjeseci od potonuća u Khaniji svima je konačno laknulo. I teško da su i najveći pesimisti mogli slutiti kako će to zadovoljstvo biti kratkotrajno. Šestoga prosinca 1960. Snježnik, kao praktički novi brod, iz Rijeke je doplovio pred ciparsku luku Famagustu, gdje je na sidrištu čekao slobodni vez za ukrcaj tereta naranača i limuna. Posada, sa zapovjednikom kap. Aleksandrom Zoričićem na čelu, nije zbog toga bila nimalo sretna, jer je istočnom obalom Cipra bjesnjelo veliko nevrijeme, pa je na Snježniku bilo kao na ljuljački.

Dobro usidren, mali se brod ipak nosio s vjetrom i valovima. Nedaleko od njega bio je usidren teretnjak Nagato Maru iz flote najpoznatije japanske brodarske kompanije Nippon Yusen Kaisha. Izgrađen samo tri godine prije u brodogradilištu Harima Zosensho u mjestu Aioi, dug 141 metar i nosivosti 10.916 tona, sa snažnim strojem Mitsubishi od 4413 kilovata, bio je to brod u naponu snage, pravi Golijat prema našemu Davidu. No pod silinom oluje njegova su sidra zaorala i Nagato Maru bačen je na obalu.

Nastradali spasilac

Japanski je zapovjednik odaslao SOS, a kad se nevrijeme nakratko smirilo, prvi mu je pohitao u pomoć upravo Snježnik. Teško je i naslutiti zašto su se na našemu brodu odlučili odsukati dvostruko većega japanca, ali upravo su to učinili. Čeličnim užadima dva su broda spojena, Snježnik je zavozio svom snagom naprijed... Ali, Nagato Maru nije se ni pomakao, no zato je Snježnik – bačen na hridi. Trup je na nekoliko mjesta bio oštećen ispod vodene linije i more je počelo prodirati u prazna skladišta. Cijele noći crpke su radile, posada je davala sve od sebe, no uzalud.

---

---------------

Kad je svanulo, bilo je jasno da posada mora napustiti Snježnik. Iz britanskog uporišta Akrotiri doletio je helikopter koji je preuzeo dio posade. Drugi helikopter nije imao sreće, kao ni Snježnik: dok je pokušavao naći najbolje mjesto za prihvat pomoraca, krila propelera zapela su mu za jarbol i uz silan se tresak srušio u more. Dvočlana posada je spašena, a doskora je i s našega broda evakuirana većina posade. Od 25 pomoraca na brodu su ostala sedmorica kako bi pomogli spasiocima.

Kvarnerska plovidba potpisala je ugovor o odsukavanju sa znamenitom nizozemskom tvrtkom Smit, u Famagustu je doplovio posve novi i vrlo snažni tegljač Schelde, ali vrijeme nije bilo na strani Snježnika. Nova prosinačka oluja bacila je brod u još čvršći zagrljaj ciparske obale, pa je i slavni Smit morao dignuti ruke. Učinio je to i riječki brodar, nekadašnji je Beachy prepušten osigurateljima i napušten. Ali, tek nakratko.

Konačan kraj

Sami su osiguratelji odlučili spasiti brod i nakon višemjesečnih uzaludnih pokušaja, 29. travnja 1961. Snježnik je ponovno zaplovio. Nakon svega ni oni više nisu znali što s njim! Poslije tri mjeseca prepustili su ga spasiocima, koji su ga u kolovozu 1961. uspjeli prodati Talijanima. Otegljen je u Genovu, gdje je temeljito popravljen i, sad opet kao nov, prodan kompaniji Reefer Navigation Co. Dobio je ime Maha i panamsku zastavu. Kasnije prelazi pod kuvajtski stijeg, vlasnik mu je prvo obitelj Abughazalah, a od 1968. tvrtka Middle East Trading & Industrial Co.

Kao ni Kvarnerska plovidba, ni ona s brodom nije imala sreće! Već na prvome putovanju za novoga vlasnika brod je potonuo pred indijskom obalom 10. listopada 1968. godine. Lloyd‘sovo izvješće kaže da je brod Maha plovio iz Singapura u iračku luku Basrah s teretom drvene građe, kada se, posve iznenada, baš kao i Snježnik u Khaniji, nagnuo na bok, zagrabio more i potonuo u nekoliko minuta. No, taj je put zauvijek nestao u dubini od nekoliko stotina metara. Posada je još jednom imala sreće: svih 19 pomoraca spasio je indijski teretnjak State of Rajastan.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatna arhiva Marijana Žuvića
Privatna arhiva Marijana Žuvića

Spašavanje potopljenog Snježnika u grčkoj luci Khania





Knjiga Arisa Bilalisa o grčkim brodolomima


Skladni Beachy postao je naš Snježnik

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/teretnjak-zvan-pegula-donosimo-pricu-o-snjezniku-iz-grcke-smo-dobili-nikad-videne-fotografije-1343382 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=7273ce8d8b30ffca37ac1259f349bfed95ad7bea [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Teretnjak+zvan+pegula%3A+donosimo+pri%C4%8Du+o+%E2%80%98Snje%C5%BEniku%E2%80%98%2C+iz+Gr%C4%8Dke+smo+dobili+nikad+vi%C4%91ene+fotografije&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fteretnjak-zvan-pegula-donosimo-pricu-o-snjezniku-iz-grcke-smo-dobili-nikad-videne-fotografije-1343382 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fteretnjak-zvan-pegula-donosimo-pricu-o-snjezniku-iz-grcke-smo-dobili-nikad-videne-fotografije-1343382 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => #Snježnik# se već na prvom putovanju u floti #Kvarnerske plovidbe# prevrnuo i potonuo u luci Khania na Kreti. Poslije devet mjeseci vratio se u plovidbu i na prvom putovanju potonuo pred ciparskom Famagustom. Izvučen i obnovljen, zaplovio je prvi put za novog kuvajtskog vlasnika i taj put zauvijek potonuo [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => BRODOVI I SUDBINE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM

BRODOVI I SUDBINETeretnjak zvan pegula: donosimo priču o ‘Snježniku‘, iz Grčke smo dobili nikad viđene fotografije

Piše Marijan ŽUVIĆ
30. studenog 2023. - 08:31

Ime grčkoga pomorskoga kroničara i povjesničara Arisa Bilalisa dobro je poznato mnogim čitateljima Otvorenog mora. U pričama o brodovima i sudbinama spominjali smo ga kad bi nas te štorije vodile put Grčke. I sada ga rado spominjemo, jer nas je uistinu ugodno iznenadio više od 60 godina starim fotografijama spašavanja teretnjaka Snježnik koje nikad nisu objavljene ne samo na Jadranu, nego ni u – Grčkoj!

Brod pegula

Dobri poznavatelji našega pomorstva odmah će se sjetiti Snježnika, svojevrsnoga broda pegule. Što se i kako zbivalo sa Snježnikom, potanko ćemo opisati, jer je priča jedinstvena, no vratimo se prvo Arisu Bilalisu. Zajedno s kolegom Kostasom Thoctaridesom nedavno je objavio nadasve zanimljivu knjigu o spašavanju stradalih brodova u grčkim vodama nakon Drugoga...

15. svibanj 2024 21:02