stdClass Object ( [id] => 1386632 [title] => Zaronili smo u isprepleteni sustav špilja Banjol kod Rovinja, pogledajte sjajnu fotogaleriju [alias] => zaronili-smo-u-isprepleteni-sustav-spilja-banjol-kod-rovinja-pogledajte-sjajnu-fotogaleriju [catid] => 420 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Postoje tako neka mjesta posebnog i neodoljivog šarma u koja se u čovjek rado vraća i svakim svojim povratkom dodatno uviđa da je tamo dobrodošao i prihvaćen, da ga to mjesto uvijek čeka srdačno i raširenih ruku. Nije zaludu Rovinj poznat kao jedno od najpopularnijih i najrazvijenijih turističkih mjesta u Hrvatskoj.

Ovaj grad zanimljivo i s lakoćom spaja bogatu tradiciju i atmosferu malog ribarskog mjesta s modernim vremenom zadržavajući svoju romantiku i slikovite vizure malih kamenih ulica. Bučni ranojutarnji iskrcaj ulovljene ribe u predvečerje mijenjaju slike zalaska sunca podno barokne građevine venecijanskog stila, Crkve sv. Eufemije ili Svete Fume kako je nazivaju domaći. Navukli smo se na ovaj šarmi i mi, vratili smo se još jednom u ovaj grad, ali pet kilometara dalje od strmih kaleta centra, pod borove grane u Maistrinom kampu Veštar.

Ljubitelji rekreativnog turizma ovdje mogu naći sve, od prostranih šljunčano-pješčanih plaža, bazena sa spray parkom i igraonicom, uz rekreacijske programe i sportske aktivnosti, od tenisa, odbojke ili najma bicikala, do raznih vodenih sportova, supova, pedalina i sandolina. Smjestio se tu i ronilački centar Morski puž, relativno novi centar nastao na mjestu prethodno zatvorenog, u kojem nas svojim širokim iskrenim osmjehom dočekuju Maddy, talijanka Maddalena Mazzucco i njen poslovni i životni partner Jurica Hrošć.

---

image

Polazak na ronjenje brodom Polaris

Ivana Grgić/Cropix
---

Kao što postoje mjesta u koja se rado vraćamo, postoje i ljudi posebno prirasli našem srcu, a ovaj dragi par definitivno spada u tu kategoriju. Upoznali smo ih na nekim drugim ronilačkim lokacijama, u nekim drugim centrima, u poslu koji jednako savjesno i s jednakom strašću obavljaju gdje god da se nađu. Maddy je iskusna instruktorica i voditeljica ronilačkog centra, radila je u više njih i u različitim državama, s dužim stažem na Mallorci, da bi 2016. godine došla na Rab i započela rad u Hrvatskoj. Tamo je upoznala i Juru te su zajedno četiri godine kasnije osnovali vlastitu tvrtku Morski puž i uzeli centar u najam.

U dvije stresne korona godine uspjeli su „preživjeti“ uz potporu brojnih prijatelja i stalnih gostiju koji su upisivali tečajeve i polagali brojne specijalnosti kako bi im tada pomogli u povećanju obima posla. SSI i Mares također su pokazali senzibilnost i shvaćali problem trenutne krize koju su u konačnici uspješno prebrodili i potražili novu lokaciju za svoj centar. Otvorila se opcija u Rovinju i pokazala se kao pun pogodak: „Sretni smo da smo pronašli baš ovaj centar, nakon upita u Mares SSI (Scuba Schools International) gdje su nas obavijestili o prodaji ove lokacije, uspjeli smo realizirati ugovor u siječnju prošle godine. Volimo ovo mjesto, zaista je na savršenoj poziciji, odlična je i za try dive i tečajeve.“ – ispričala nam je Maddy. „Nismo htjeli prevelik centar, imamo dovoljno posla, a bitno nam je da kvantiteta ne nadmaši kvalitetu. Želimo da su naši instruktori koncentrirani na polaznike tečajeva i da imaju dovoljno odmora.“

---

image
Ivana Grgić/Cropix
---

Dolaskom u centar smo se uvjerili da je ozračje iznad plavih stepenica koje vode u prostor označen Maresovom i SSI zastavom zaista opušten. Na licima nema nervoze, voditelji, većinom stranci, nasmijani su i pričljivi, a gosti dobivaju odgovor na baš svako pitanje koje postave. Cornelia, Helmut, Richard i Amelie uz Juru i Maddy pune boce, pospremaju opremu i vode ronioce na brod. Ukratko – svi rade sve.

Brodovi, veći Polaris i manji ali brži gumenjak su 200 metara udaljeni od centra. Veći brod vozi na dva zarona između kojih se nude sendviči i čaj, a manji kroz jutro vodi grupe i vraća se u centar odmah po zaronu. Za popodnevne sate je rezerviran house reef, odnosno plaža u blizini centra gdje se može zaroniti, također uz voditelja, ali i odraditi probni zaron za one koji nikada nisu doživjeli ovo čarobno iskustvo. Uz početničke tečajeve, odrađuju se i oni napredni sve do Dive instruktora, dok se za djecu nudi i tečaj SSI Mermaid koji ih na zabavan način uči tehnici ronjenja s repom morske sirene.

Za Damira i mene kostima sirene tih veličina, na njihovu sreću, nije bilo već smo se ukrcali na brod koji je vozio za Banjol, otočić pred Rovinjem pod kojim se nalazi isprepleteni sustav špilja istoimenog naziva, pred kojim ulaz na 16 metara dubine čuva brončana replika kipa zaštitnice grada, sv.Fuma, djelo rovinjskog kipara Andrije Milovana, gdje jednom godišnje brojni ronioci zaronom na ovom mjestu odaju počast ovoj omiljenoj svetici. Sveta Eufemija se tradicionalno slavi 16. rujna kao zaštitnica grada Rovinja, koja je prema legendi 1800. godine u mramornom sarkofagu doplutala do plaže Baluota smještene u srcu gradske jezgre.

---

image

Kip sv. Eufemije

Ivana Grgić/Cropix
---

Ugodno nas je iznenadio brifing Richarda, voditelja ronjenja iz Južne Afrike s njemačkom putovnicom i njegov izuzetno duhovit način vrlo detaljne prezentacije lokacije ronjenja, uz podsjećanje na sve ronilačke znakove koji mogu biti od koristi u jednom ovakvom zaronu. K tome je mapa lokacije Banjola vrlo detaljno iscrtana, kao uostalom i sve druge koje centar nudi. „Ukupno imamo 23 stalne lokacije na koje vodimo goste, među kojima nekoliko velikih olupina brodova od kojih je najpoznatiji austrijski putnički parobrod Baron Gautsch potonuo 1914. godine naletjevši na minu. Špilje pod otokom Banjol također su jako posjećene.“- ispričao nam je Jure dok je sidrio brod, a mi smo se vrlo brzo uvjerili zbog čega su Banjole tako popularne.

Damir i ja smo krenuli prvi, kao fotografi smo dobili malu prednost jer je dno pjeskovito i lako se uskovitla pri prolasku ronioca, što se kasnije vidi na našim fotografijama. Prva se špilja nalazi na dubini od 5 metara što ovu lokaciju čini vrlo pogodnom i za početnike koji mogu vježbati svoju plovnost u nastojanju da što manje perajama podižu fini pijesak sa dna. Iz ove je špilje, nakon prolaska kroz mračni tunel, moguće izroniti u krater obasjan sunčevim zrakama, u središtu otoka Banjol.

Pred ulazima u ostale dvije špilje ovog geološkog fenomena naša su vjerna Garmin računala pokazala dubinu od 12 metara. Mračne su prostorije iznimno bogate životom, vrstama koje su se adaptirale na život bez svjetla, poput male točkaste ribice glavoča leopada, voskovica ili vlasulja koje lelujaju svojim žarnjacima u našim lampama osvijetljenom pijesku.

---

image

Sustav podvodnih spilja u blizini otočića Banjol

Ivana Grgić/Cropix
---

Okolne stijene su obložene raznobojnim spužvama, morskim zvijezdama i raznim vrstama žarnjaka, dok među zidovima srećemo veći broj fratara koji se pokušavaju okoristiti našim podizanjem zrnaca pijeska među kojima pronalaze hranu. Morski krastavci, škarpine, jastozi i jata cipala također se često vide u ovim špiljama, dok se prekrasne kavale, ribe lelujavih raskošnih peraja ukazuju samo pažljivima koji se znaju tiho prikrasti ovim plahim primjercima. Zidovi, svodovi i stupovi ovog sustava špilja su pravo igralište za ronioce i bez obzira na relativno malu dubinu lako je potrošiti bocu zraka, a dodatno je moguće otići i dublje jer se izvan ovog sustava nalazi i zid bogat životom koji doseže 35 metara.

Puževi stražnjoškržnjaci živih boja ovdje su uobičajeni stanovnici, ali ni invazivni vatreni crvi nisu zaobišli ovu lokaciju proždirući sve pred sobom. Čak i mrtvu škarpinu koja je život izgubila u napuštenoj ribolovnoj mreži. Ovakvog zaostalog ribolovnog alata prepuno je dno čitavog Jadrana, iako se čisti u brojnim akcijama još uvijek ga pronalazimo posvuda.

---

image

Vatreni crvi hrane se mrtvom šakrpinom

Damir Zurub/Cropix
---

U Morskom pužu jako paze na ekologiju, počevši od čaša za višekratnu upotrebu koje nude gostima na brodu uz zabranu nošenja plastične jednokratne ambalaže, razvrstavanja otpada u centru i akcija čišćenja podmorja na svom području. Na svakom zaronu nastoje educirati ronioce o diranju i interakciji sa životinjama, uz poseban naglasak na vrlo spore i osjetljive morske konjiće koji se često nađu u plićaku pred centrom.

Maddy sa svojim iskustvom sada može usporediti ronjenje s drugim centrima diljem Europe: „Ronjenje u Hrvatskoj je drugačije, podmorje je drugačije, npr. na Mallorci nema ovoliko boja, životinje su veće... Na žalost, svake godine vidim sve manje ribe, pretpostavljam zbog ribarenja, Hrvatska bi morala više uložiti u organizaciju zaštićenih područja poput Portofina u Italiji gdje sam ronila na jednoj takvoj lokaciji, ona je sada je prepuna ribe. Ponekad ribari ne shvaćaju da je to i za njihovo dobro, riba izlazi iz zaštićenog područja i veća je, profitiraju svi.“ Mogli bi se složiti s time, ovakve želje smo čuli već više puta i nadamo se da će se u budućnosti stvoriti bolji uvjeti za zaštićena područja Jadrana i da ćemo uspjeti obnoviti riblji fond u što većoj mjeri.

---

---

---

image
Ivana Grgić/Cropix
------
image
Ivana Grgić/Cropix
------
image

Mape olupina brodova koje su u ponudi centra

Ivana Grgić/Cropix
------
image

Puž stražnjoškržnjak Thuridilla hopei

Damir Zurub/Cropix
------
image

Riblje uši su paraziti iz porodice Cymothoidae, žive na jeziku ili na koži riba

Damir Zurub/Cropix
------
image

Mlada škarpina

Damir Zurub/Cropix
------
image

Lumbrak u svom gnijezdu

Damir Zurub/Cropix
------
image

Puž Dalmatiner, Peltodoris atromaculata se često može pronaći na rubovima špilja

Damir Zurub/Cropix
------
image

Žuta korasta moruzgva

Damir Zurub/Cropix
------
image
Ivana Grgić/Cropix
---

---

image
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => scuba skener [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => scuba skener 2 0 9013 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-05-07 07:48:29 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Ivana Grgić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-05-07 08:06:58 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-05-07 08:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 420 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--sa-svih-strana [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [page_title] => Sa svih strana [pageclass_sfx] => page--zdravlje-u-fokusu [menu-meta_description] => Donosimo mozaične vijesti i zanimljivosti vezane uz more, kao i kulinarske recepte za morska jela. Za Otvoreno more pišu Tonka Alujević i Edo Šegvić, na pitanja čitatelja odgovara Alen Soldo. Pogledajte i predivne galerije Srđana Vrančića koji snima vrhunske podvodne fotografije, a na njima su najčešće tropske ribe i ostale egzotične morske životinje. [menu-meta_keywords] => Tonka Alujević, Alen Soldo, Edo Šegvić, povijest pomorstva, luksuzna jahta, morski recepti, morsko jelo [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 0 [itemRelatedLimit] => 5 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 0 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 1 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 0 [itemRelatedImageGallery] => 0 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Zaronili smo u isprepleteni sustav špilja Banjol kod Rovinja, pogledajte sjajnu fotogaleriju page_title=Zaronili smo u isprepleteni sustav špilja Banjol kod Rovinja, pogledajte sjajnu fotogaleriju [metakey] => scuba skener, Ronjenje, Rovinj, ronilački centar Morski puž, špilje Banjol [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040544.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040537.png","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040538.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040539.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040540.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040541.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040542.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040543.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040545.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040546.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040547.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040548.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040549.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040550.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040551.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040552.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040553.jpg","\/images\/slike\/2024\/05\/07\/27040554.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ivana Grgi\u0107\/Cropix","","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Ivana Grgi\u0107\/Cropix","Damir Zurub\/Cropix","Damir Zurub\/Cropix","Damir Zurub\/Cropix","Damir Zurub\/Cropix","Damir Zurub\/Cropix","Damir Zurub\/Cropix","Damir Zurub\/Cropix","Ivana Grgi\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Sustav podvodnih spilja u blizini oto\u010di\u0107a Banjol<\/p>","","","","","","","

Kip sv. Eufemije<\/p>","

Polazak na ronjenje brodom Polaris<\/p>","

Mape olupina brodova koje su u ponudi centra<\/p>","

Pu\u017e stra\u017enjo\u0161kr\u017enjak\u00a0Thuridilla hopei<\/p>","

Riblje u\u0161i su paraziti iz porodice\u00a0Cymothoidae, \u017eive na jeziku ili na ko\u017ei riba<\/p>","

Mlada \u0161karpina<\/p>","

Lumbrak u svom gnijezdu<\/p>","

Pu\u017e Dalmatiner,\u00a0Peltodoris atromaculata\u00a0se \u010desto mo\u017ee prona\u0107i na rubovima \u0161pilja<\/p>","

\u017duta korasta moruzgva<\/p>","

Vatreni crvi hrane se mrtvom \u0161akrpinom<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1280x853","hd_27040544_1920.jpg":"1920x1080","k_27040544_1280.jpg":"1280x1280","k_27040544_1024.jpg":"1024x1024","k_27040544_640.jpg":"640x640","k_27040544_480.jpg":"480x480","k_27040544_340.jpg":"340x340","k_27040544_220.jpg":"220x220","o_27040544_1280.jpg":"1280x853","o_27040544_1024.jpg":"1024x682","o_27040544_640.jpg":"640x426","o_27040544_480.jpg":"480x319","o_27040544_340.jpg":"340x226","o_27040544_220.jpg":"220x146","h_27040544_1280.jpg":"1280x854","h_27040544_1024.jpg":"1024x683","h_27040544_640.jpg":"640x427","h_27040544_480.jpg":"480x320","h_27040544_340.jpg":"340x227","h_27040544_220.jpg":"220x147","pp_27040544_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040544_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040544_640.jpg":"640x814","pp_27040544_480.jpg":"480x611","pp_27040544_340.jpg":"340x432","pp_27040544_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x533","hd_27040537_1920.png":"1920x1080","k_27040537_1280.png":"1280x1280","k_27040537_1024.png":"1024x1024","k_27040537_640.png":"640x640","k_27040537_480.png":"480x480","k_27040537_340.png":"340x340","k_27040537_220.png":"220x220","o_27040537_1280.png":"1280x533","o_27040537_1024.png":"1024x426","o_27040537_640.png":"640x266","o_27040537_480.png":"480x199","o_27040537_340.png":"340x141","o_27040537_220.png":"220x91","h_27040537_1280.png":"1280x854","h_27040537_1024.png":"1024x683","h_27040537_640.png":"640x427","h_27040537_480.png":"480x320","h_27040537_340.png":"340x227","h_27040537_220.png":"220x147","pp_27040537_1280.png":"1280x1628","pp_27040537_1024.png":"1024x1303","pp_27040537_640.png":"640x814","pp_27040537_480.png":"480x611","pp_27040537_340.png":"340x432","pp_27040537_220.png":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040538_1920.jpg":"1920x1080","k_27040538_1280.jpg":"1280x1280","k_27040538_1024.jpg":"1024x1024","k_27040538_640.jpg":"640x640","k_27040538_480.jpg":"480x480","k_27040538_340.jpg":"340x340","k_27040538_220.jpg":"220x220","o_27040538_1280.jpg":"1280x853","o_27040538_1024.jpg":"1024x682","o_27040538_640.jpg":"640x426","o_27040538_480.jpg":"480x319","o_27040538_340.jpg":"340x226","o_27040538_220.jpg":"220x146","h_27040538_1280.jpg":"1280x854","h_27040538_1024.jpg":"1024x683","h_27040538_640.jpg":"640x427","h_27040538_480.jpg":"480x320","h_27040538_340.jpg":"340x227","h_27040538_220.jpg":"220x147","pp_27040538_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040538_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040538_640.jpg":"640x814","pp_27040538_480.jpg":"480x611","pp_27040538_340.jpg":"340x432","pp_27040538_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040539_1920.jpg":"1920x1080","k_27040539_1280.jpg":"1280x1280","k_27040539_1024.jpg":"1024x1024","k_27040539_640.jpg":"640x640","k_27040539_480.jpg":"480x480","k_27040539_340.jpg":"340x340","k_27040539_220.jpg":"220x220","o_27040539_1280.jpg":"1280x853","o_27040539_1024.jpg":"1024x682","o_27040539_640.jpg":"640x426","o_27040539_480.jpg":"480x319","o_27040539_340.jpg":"340x226","o_27040539_220.jpg":"220x146","h_27040539_1280.jpg":"1280x854","h_27040539_1024.jpg":"1024x683","h_27040539_640.jpg":"640x427","h_27040539_480.jpg":"480x320","h_27040539_340.jpg":"340x227","h_27040539_220.jpg":"220x147","pp_27040539_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040539_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040539_640.jpg":"640x814","pp_27040539_480.jpg":"480x611","pp_27040539_340.jpg":"340x432","pp_27040539_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040540_1920.jpg":"1920x1080","k_27040540_1280.jpg":"1280x1280","k_27040540_1024.jpg":"1024x1024","k_27040540_640.jpg":"640x640","k_27040540_480.jpg":"480x480","k_27040540_340.jpg":"340x340","k_27040540_220.jpg":"220x220","o_27040540_1280.jpg":"1280x853","o_27040540_1024.jpg":"1024x682","o_27040540_640.jpg":"640x426","o_27040540_480.jpg":"480x319","o_27040540_340.jpg":"340x226","o_27040540_220.jpg":"220x146","h_27040540_1280.jpg":"1280x854","h_27040540_1024.jpg":"1024x683","h_27040540_640.jpg":"640x427","h_27040540_480.jpg":"480x320","h_27040540_340.jpg":"340x227","h_27040540_220.jpg":"220x147","pp_27040540_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040540_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040540_640.jpg":"640x814","pp_27040540_480.jpg":"480x611","pp_27040540_340.jpg":"340x432","pp_27040540_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040541_1920.jpg":"1920x1080","k_27040541_1280.jpg":"1280x1280","k_27040541_1024.jpg":"1024x1024","k_27040541_640.jpg":"640x640","k_27040541_480.jpg":"480x480","k_27040541_340.jpg":"340x340","k_27040541_220.jpg":"220x220","o_27040541_1280.jpg":"1280x853","o_27040541_1024.jpg":"1024x682","o_27040541_640.jpg":"640x426","o_27040541_480.jpg":"480x319","o_27040541_340.jpg":"340x226","o_27040541_220.jpg":"220x146","h_27040541_1280.jpg":"1280x854","h_27040541_1024.jpg":"1024x683","h_27040541_640.jpg":"640x427","h_27040541_480.jpg":"480x320","h_27040541_340.jpg":"340x227","h_27040541_220.jpg":"220x147","pp_27040541_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040541_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040541_640.jpg":"640x814","pp_27040541_480.jpg":"480x611","pp_27040541_340.jpg":"340x432","pp_27040541_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040542_1920.jpg":"1920x1080","k_27040542_1280.jpg":"1280x1280","k_27040542_1024.jpg":"1024x1024","k_27040542_640.jpg":"640x640","k_27040542_480.jpg":"480x480","k_27040542_340.jpg":"340x340","k_27040542_220.jpg":"220x220","o_27040542_1280.jpg":"1280x853","o_27040542_1024.jpg":"1024x682","o_27040542_640.jpg":"640x426","o_27040542_480.jpg":"480x319","o_27040542_340.jpg":"340x226","o_27040542_220.jpg":"220x146","h_27040542_1280.jpg":"1280x854","h_27040542_1024.jpg":"1024x683","h_27040542_640.jpg":"640x427","h_27040542_480.jpg":"480x320","h_27040542_340.jpg":"340x227","h_27040542_220.jpg":"220x147","pp_27040542_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040542_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040542_640.jpg":"640x814","pp_27040542_480.jpg":"480x611","pp_27040542_340.jpg":"340x432","pp_27040542_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040543_1920.jpg":"1920x1080","k_27040543_1280.jpg":"1280x1280","k_27040543_1024.jpg":"1024x1024","k_27040543_640.jpg":"640x640","k_27040543_480.jpg":"480x480","k_27040543_340.jpg":"340x340","k_27040543_220.jpg":"220x220","o_27040543_1280.jpg":"1280x853","o_27040543_1024.jpg":"1024x682","o_27040543_640.jpg":"640x426","o_27040543_480.jpg":"480x319","o_27040543_340.jpg":"340x226","o_27040543_220.jpg":"220x146","h_27040543_1280.jpg":"1280x854","h_27040543_1024.jpg":"1024x683","h_27040543_640.jpg":"640x427","h_27040543_480.jpg":"480x320","h_27040543_340.jpg":"340x227","h_27040543_220.jpg":"220x147","pp_27040543_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040543_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040543_640.jpg":"640x814","pp_27040543_480.jpg":"480x611","pp_27040543_340.jpg":"340x432","pp_27040543_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x852","hd_27040545_1920.jpg":"1920x1080","k_27040545_1280.jpg":"1280x1280","k_27040545_1024.jpg":"1024x1024","k_27040545_640.jpg":"640x640","k_27040545_480.jpg":"480x480","k_27040545_340.jpg":"340x340","k_27040545_220.jpg":"220x220","o_27040545_1280.jpg":"1280x852","o_27040545_1024.jpg":"1024x681","o_27040545_640.jpg":"640x426","o_27040545_480.jpg":"480x319","o_27040545_340.jpg":"340x226","o_27040545_220.jpg":"220x146","h_27040545_1280.jpg":"1280x854","h_27040545_1024.jpg":"1024x683","h_27040545_640.jpg":"640x427","h_27040545_480.jpg":"480x320","h_27040545_340.jpg":"340x227","h_27040545_220.jpg":"220x147","pp_27040545_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040545_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040545_640.jpg":"640x814","pp_27040545_480.jpg":"480x611","pp_27040545_340.jpg":"340x432","pp_27040545_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x894","hd_27040546_1920.jpg":"1920x1080","k_27040546_1280.jpg":"1280x1280","k_27040546_1024.jpg":"1024x1024","k_27040546_640.jpg":"640x640","k_27040546_480.jpg":"480x480","k_27040546_340.jpg":"340x340","k_27040546_220.jpg":"220x220","o_27040546_1280.jpg":"1280x894","o_27040546_1024.jpg":"1024x715","o_27040546_640.jpg":"640x447","o_27040546_480.jpg":"480x335","o_27040546_340.jpg":"340x237","o_27040546_220.jpg":"220x153","h_27040546_1280.jpg":"1280x854","h_27040546_1024.jpg":"1024x683","h_27040546_640.jpg":"640x427","h_27040546_480.jpg":"480x320","h_27040546_340.jpg":"340x227","h_27040546_220.jpg":"220x147","pp_27040546_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040546_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040546_640.jpg":"640x814","pp_27040546_480.jpg":"480x611","pp_27040546_340.jpg":"340x432","pp_27040546_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040547_1920.jpg":"1920x1080","k_27040547_1280.jpg":"1280x1280","k_27040547_1024.jpg":"1024x1024","k_27040547_640.jpg":"640x640","k_27040547_480.jpg":"480x480","k_27040547_340.jpg":"340x340","k_27040547_220.jpg":"220x220","o_27040547_1280.jpg":"1280x853","o_27040547_1024.jpg":"1024x682","o_27040547_640.jpg":"640x426","o_27040547_480.jpg":"480x319","o_27040547_340.jpg":"340x226","o_27040547_220.jpg":"220x146","h_27040547_1280.jpg":"1280x854","h_27040547_1024.jpg":"1024x683","h_27040547_640.jpg":"640x427","h_27040547_480.jpg":"480x320","h_27040547_340.jpg":"340x227","h_27040547_220.jpg":"220x147","pp_27040547_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040547_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040547_640.jpg":"640x814","pp_27040547_480.jpg":"480x611","pp_27040547_340.jpg":"340x432","pp_27040547_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040548_1920.jpg":"1920x1080","k_27040548_1280.jpg":"1280x1280","k_27040548_1024.jpg":"1024x1024","k_27040548_640.jpg":"640x640","k_27040548_480.jpg":"480x480","k_27040548_340.jpg":"340x340","k_27040548_220.jpg":"220x220","o_27040548_1280.jpg":"1280x853","o_27040548_1024.jpg":"1024x682","o_27040548_640.jpg":"640x426","o_27040548_480.jpg":"480x319","o_27040548_340.jpg":"340x226","o_27040548_220.jpg":"220x146","h_27040548_1280.jpg":"1280x854","h_27040548_1024.jpg":"1024x683","h_27040548_640.jpg":"640x427","h_27040548_480.jpg":"480x320","h_27040548_340.jpg":"340x227","h_27040548_220.jpg":"220x147","pp_27040548_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040548_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040548_640.jpg":"640x814","pp_27040548_480.jpg":"480x611","pp_27040548_340.jpg":"340x432","pp_27040548_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040549_1920.jpg":"1920x1080","k_27040549_1280.jpg":"1280x1280","k_27040549_1024.jpg":"1024x1024","k_27040549_640.jpg":"640x640","k_27040549_480.jpg":"480x480","k_27040549_340.jpg":"340x340","k_27040549_220.jpg":"220x220","o_27040549_1280.jpg":"1280x853","o_27040549_1024.jpg":"1024x682","o_27040549_640.jpg":"640x426","o_27040549_480.jpg":"480x319","o_27040549_340.jpg":"340x226","o_27040549_220.jpg":"220x146","h_27040549_1280.jpg":"1280x854","h_27040549_1024.jpg":"1024x683","h_27040549_640.jpg":"640x427","h_27040549_480.jpg":"480x320","h_27040549_340.jpg":"340x227","h_27040549_220.jpg":"220x147","pp_27040549_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040549_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040549_640.jpg":"640x814","pp_27040549_480.jpg":"480x611","pp_27040549_340.jpg":"340x432","pp_27040549_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040550_1920.jpg":"1920x1080","k_27040550_1280.jpg":"1280x1280","k_27040550_1024.jpg":"1024x1024","k_27040550_640.jpg":"640x640","k_27040550_480.jpg":"480x480","k_27040550_340.jpg":"340x340","k_27040550_220.jpg":"220x220","o_27040550_1280.jpg":"1280x853","o_27040550_1024.jpg":"1024x682","o_27040550_640.jpg":"640x426","o_27040550_480.jpg":"480x319","o_27040550_340.jpg":"340x226","o_27040550_220.jpg":"220x146","h_27040550_1280.jpg":"1280x854","h_27040550_1024.jpg":"1024x683","h_27040550_640.jpg":"640x427","h_27040550_480.jpg":"480x320","h_27040550_340.jpg":"340x227","h_27040550_220.jpg":"220x147","pp_27040550_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040550_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040550_640.jpg":"640x814","pp_27040550_480.jpg":"480x611","pp_27040550_340.jpg":"340x432","pp_27040550_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x1920","hd_27040551_1920.jpg":"1920x1080","k_27040551_1280.jpg":"1280x1280","k_27040551_1024.jpg":"1024x1024","k_27040551_640.jpg":"640x640","k_27040551_480.jpg":"480x480","k_27040551_340.jpg":"340x340","k_27040551_220.jpg":"220x220","o_27040551_1280.jpg":"1280x1920","o_27040551_1024.jpg":"1024x1536","o_27040551_640.jpg":"640x960","o_27040551_480.jpg":"480x720","o_27040551_340.jpg":"340x510","o_27040551_220.jpg":"220x330","h_27040551_1280.jpg":"1280x854","h_27040551_1024.jpg":"1024x683","h_27040551_640.jpg":"640x427","h_27040551_480.jpg":"480x320","h_27040551_340.jpg":"340x227","h_27040551_220.jpg":"220x147","pp_27040551_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040551_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040551_640.jpg":"640x814","pp_27040551_480.jpg":"480x611","pp_27040551_340.jpg":"340x432","pp_27040551_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040552_1920.jpg":"1920x1080","k_27040552_1280.jpg":"1280x1280","k_27040552_1024.jpg":"1024x1024","k_27040552_640.jpg":"640x640","k_27040552_480.jpg":"480x480","k_27040552_340.jpg":"340x340","k_27040552_220.jpg":"220x220","o_27040552_1280.jpg":"1280x853","o_27040552_1024.jpg":"1024x682","o_27040552_640.jpg":"640x426","o_27040552_480.jpg":"480x319","o_27040552_340.jpg":"340x226","o_27040552_220.jpg":"220x146","h_27040552_1280.jpg":"1280x854","h_27040552_1024.jpg":"1024x683","h_27040552_640.jpg":"640x427","h_27040552_480.jpg":"480x320","h_27040552_340.jpg":"340x227","h_27040552_220.jpg":"220x147","pp_27040552_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040552_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040552_640.jpg":"640x814","pp_27040552_480.jpg":"480x611","pp_27040552_340.jpg":"340x432","pp_27040552_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040553_1920.jpg":"1920x1080","k_27040553_1280.jpg":"1280x1280","k_27040553_1024.jpg":"1024x1024","k_27040553_640.jpg":"640x640","k_27040553_480.jpg":"480x480","k_27040553_340.jpg":"340x340","k_27040553_220.jpg":"220x220","o_27040553_1280.jpg":"1280x853","o_27040553_1024.jpg":"1024x682","o_27040553_640.jpg":"640x426","o_27040553_480.jpg":"480x319","o_27040553_340.jpg":"340x226","o_27040553_220.jpg":"220x146","h_27040553_1280.jpg":"1280x854","h_27040553_1024.jpg":"1024x683","h_27040553_640.jpg":"640x427","h_27040553_480.jpg":"480x320","h_27040553_340.jpg":"340x227","h_27040553_220.jpg":"220x147","pp_27040553_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040553_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040553_640.jpg":"640x814","pp_27040553_480.jpg":"480x611","pp_27040553_340.jpg":"340x432","pp_27040553_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1280x853","hd_27040554_1920.jpg":"1920x1080","k_27040554_1280.jpg":"1280x1280","k_27040554_1024.jpg":"1024x1024","k_27040554_640.jpg":"640x640","k_27040554_480.jpg":"480x480","k_27040554_340.jpg":"340x340","k_27040554_220.jpg":"220x220","o_27040554_1280.jpg":"1280x853","o_27040554_1024.jpg":"1024x682","o_27040554_640.jpg":"640x426","o_27040554_480.jpg":"480x319","o_27040554_340.jpg":"340x226","o_27040554_220.jpg":"220x146","h_27040554_1280.jpg":"1280x854","h_27040554_1024.jpg":"1024x683","h_27040554_640.jpg":"640x427","h_27040554_480.jpg":"480x320","h_27040554_340.jpg":"340x227","h_27040554_220.jpg":"220x147","pp_27040554_1280.jpg":"1280x1628","pp_27040554_1024.jpg":"1024x1303","pp_27040554_640.jpg":"640x814","pp_27040554_480.jpg":"480x611","pp_27040554_340.jpg":"340x432","pp_27040554_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [description] => [parent] => 417 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"417","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 0 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8125610 Threads: 1 Questions: 1680114508 Slow queries: 5004108 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112455883 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 34 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '0' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 420 [name] => Sa svih strana [alias] => sa-svih-strana [parent] => 417 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /om/sa-svih-strana ) ) [link] => /om/sa-svih-strana/zaronili-smo-u-isprepleteni-sustav-spilja-banjol-kod-rovinja-pogledajte-sjajnu-fotogaleriju-1386632 [printLink] => /om/sa-svih-strana/zaronili-smo-u-isprepleteni-sustav-spilja-banjol-kod-rovinja-pogledajte-sjajnu-fotogaleriju-1386632?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 648364 [name] => scuba skener [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-09-03 14:19:32 [main_article_id] => 0 [alias] => scuba-skener [link] => /tag/scuba-skener ) [1] => stdClass Object ( [id] => 473729 [name] => ronjenje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ronjenje [link] => /tag/ronjenje ) [2] => stdClass Object ( [id] => 475700 [name] => Rovinj [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rovinj [link] => /tag/rovinj ) [3] => stdClass Object ( [id] => 758182 [name] => ronilački centar Morski puž [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 10:07:23 [main_article_id] => 0 [alias] => ronilacki-centar-morski-puz [link] => /tag/ronilacki-centar-morski-puz ) [4] => stdClass Object ( [id] => 758183 [name] => špilje Banjol [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2024-05-07 10:07:23 [main_article_id] => 0 [alias] => spilje-banjol [link] => /tag/spilje-banjol ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => scuba skener [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Zaronili smo u isprepleteni sustav špilja Banjol kod Rovinja, pogledajte sjajnu fotogaleriju [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-08-57-27-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040544.jpg [galleryCount] => 18 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ivana Grgić/Cropix [mainImageDesc] =>

Sustav podvodnih spilja u blizini otočića Banjol

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040544.jpg [title] =>

Sustav podvodnih spilja u blizini otočića Banjol

Ivana Grgić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040537.png [title] => ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040538.jpg [title] => Ivana Grgić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040539.jpg [title] => Ivana Grgić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040540.jpg [title] => Ivana Grgić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040541.jpg [title] => Ivana Grgić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040542.jpg [title] => Ivana Grgić/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040543.jpg [title] =>

Kip sv. Eufemije

Ivana Grgić/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040545.jpg [title] =>

Polazak na ronjenje brodom Polaris

Ivana Grgić/Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040546.jpg [title] =>

Mape olupina brodova koje su u ponudi centra

Ivana Grgić/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040547.jpg [title] =>

Puž stražnjoškržnjak Thuridilla hopei

Damir Zurub/Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040548.jpg [title] =>

Riblje uši su paraziti iz porodice Cymothoidae, žive na jeziku ili na koži riba

Damir Zurub/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040549.jpg [title] =>

Mlada škarpina

Damir Zurub/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040550.jpg [title] =>

Lumbrak u svom gnijezdu

Damir Zurub/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040551.jpg [title] =>

Puž Dalmatiner, Peltodoris atromaculata se često može pronaći na rubovima špilja

Damir Zurub/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040552.jpg [title] =>

Žuta korasta moruzgva

Damir Zurub/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040553.jpg [title] =>

Vatreni crvi hrane se mrtvom šakrpinom

Damir Zurub/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/05/07/27040554.jpg [title] => Ivana Grgić/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Postoje tako neka mjesta posebnog i neodoljivog šarma u koja se u čovjek rado vraća i svakim svojim povratkom dodatno uviđa da je tamo dobrodošao i prihvaćen, da ga to mjesto uvijek čeka srdačno i raširenih ruku. Nije zaludu Rovinj poznat kao jedno od najpopularnijih i najrazvijenijih turističkih mjesta u Hrvatskoj.

Ovaj grad zanimljivo i s lakoćom spaja bogatu tradiciju i atmosferu malog ribarskog mjesta s modernim vremenom zadržavajući svoju romantiku i slikovite vizure malih kamenih ulica. Bučni ranojutarnji iskrcaj ulovljene ribe u predvečerje mijenjaju slike zalaska sunca podno barokne građevine venecijanskog stila, Crkve sv. Eufemije ili Svete Fume kako je nazivaju domaći. Navukli smo se na ovaj šarmi i mi, vratili smo se još jednom u ovaj grad, ali pet kilometara dalje od strmih kaleta centra, pod borove grane u Maistrinom kampu Veštar.

Ljubitelji rekreativnog turizma ovdje mogu naći sve, od prostranih šljunčano-pješčanih plaža, bazena sa spray parkom i igraonicom, uz rekreacijske programe i sportske aktivnosti, od tenisa, odbojke ili najma bicikala, do raznih vodenih sportova, supova, pedalina i sandolina. Smjestio se tu i ronilački centar Morski puž, relativno novi centar nastao na mjestu prethodno zatvorenog, u kojem nas svojim širokim iskrenim osmjehom dočekuju Maddy, talijanka Maddalena Mazzucco i njen poslovni i životni partner Jurica Hrošć.

---

image

Polazak na ronjenje brodom Polaris

Ivana Grgić/Cropix
---

Kao što postoje mjesta u koja se rado vraćamo, postoje i ljudi posebno prirasli našem srcu, a ovaj dragi par definitivno spada u tu kategoriju. Upoznali smo ih na nekim drugim ronilačkim lokacijama, u nekim drugim centrima, u poslu koji jednako savjesno i s jednakom strašću obavljaju gdje god da se nađu. Maddy je iskusna instruktorica i voditeljica ronilačkog centra, radila je u više njih i u različitim državama, s dužim stažem na Mallorci, da bi 2016. godine došla na Rab i započela rad u Hrvatskoj. Tamo je upoznala i Juru te su zajedno četiri godine kasnije osnovali vlastitu tvrtku Morski puž i uzeli centar u najam.

U dvije stresne korona godine uspjeli su „preživjeti“ uz potporu brojnih prijatelja i stalnih gostiju koji su upisivali tečajeve i polagali brojne specijalnosti kako bi im tada pomogli u povećanju obima posla. SSI i Mares također su pokazali senzibilnost i shvaćali problem trenutne krize koju su u konačnici uspješno prebrodili i potražili novu lokaciju za svoj centar. Otvorila se opcija u Rovinju i pokazala se kao pun pogodak: „Sretni smo da smo pronašli baš ovaj centar, nakon upita u Mares SSI (Scuba Schools International) gdje su nas obavijestili o prodaji ove lokacije, uspjeli smo realizirati ugovor u siječnju prošle godine. Volimo ovo mjesto, zaista je na savršenoj poziciji, odlična je i za try dive i tečajeve.“ – ispričala nam je Maddy. „Nismo htjeli prevelik centar, imamo dovoljno posla, a bitno nam je da kvantiteta ne nadmaši kvalitetu. Želimo da su naši instruktori koncentrirani na polaznike tečajeva i da imaju dovoljno odmora.“

---

image
Ivana Grgić/Cropix
---

Dolaskom u centar smo se uvjerili da je ozračje iznad plavih stepenica koje vode u prostor označen Maresovom i SSI zastavom zaista opušten. Na licima nema nervoze, voditelji, većinom stranci, nasmijani su i pričljivi, a gosti dobivaju odgovor na baš svako pitanje koje postave. Cornelia, Helmut, Richard i Amelie uz Juru i Maddy pune boce, pospremaju opremu i vode ronioce na brod. Ukratko – svi rade sve.

Brodovi, veći Polaris i manji ali brži gumenjak su 200 metara udaljeni od centra. Veći brod vozi na dva zarona između kojih se nude sendviči i čaj, a manji kroz jutro vodi grupe i vraća se u centar odmah po zaronu. Za popodnevne sate je rezerviran house reef, odnosno plaža u blizini centra gdje se može zaroniti, također uz voditelja, ali i odraditi probni zaron za one koji nikada nisu doživjeli ovo čarobno iskustvo. Uz početničke tečajeve, odrađuju se i oni napredni sve do Dive instruktora, dok se za djecu nudi i tečaj SSI Mermaid koji ih na zabavan način uči tehnici ronjenja s repom morske sirene.

Za Damira i mene kostima sirene tih veličina, na njihovu sreću, nije bilo već smo se ukrcali na brod koji je vozio za Banjol, otočić pred Rovinjem pod kojim se nalazi isprepleteni sustav špilja istoimenog naziva, pred kojim ulaz na 16 metara dubine čuva brončana replika kipa zaštitnice grada, sv.Fuma, djelo rovinjskog kipara Andrije Milovana, gdje jednom godišnje brojni ronioci zaronom na ovom mjestu odaju počast ovoj omiljenoj svetici. Sveta Eufemija se tradicionalno slavi 16. rujna kao zaštitnica grada Rovinja, koja je prema legendi 1800. godine u mramornom sarkofagu doplutala do plaže Baluota smještene u srcu gradske jezgre.

---

image

Kip sv. Eufemije

Ivana Grgić/Cropix
---

Ugodno nas je iznenadio brifing Richarda, voditelja ronjenja iz Južne Afrike s njemačkom putovnicom i njegov izuzetno duhovit način vrlo detaljne prezentacije lokacije ronjenja, uz podsjećanje na sve ronilačke znakove koji mogu biti od koristi u jednom ovakvom zaronu. K tome je mapa lokacije Banjola vrlo detaljno iscrtana, kao uostalom i sve druge koje centar nudi. „Ukupno imamo 23 stalne lokacije na koje vodimo goste, među kojima nekoliko velikih olupina brodova od kojih je najpoznatiji austrijski putnički parobrod Baron Gautsch potonuo 1914. godine naletjevši na minu. Špilje pod otokom Banjol također su jako posjećene.“- ispričao nam je Jure dok je sidrio brod, a mi smo se vrlo brzo uvjerili zbog čega su Banjole tako popularne.

Damir i ja smo krenuli prvi, kao fotografi smo dobili malu prednost jer je dno pjeskovito i lako se uskovitla pri prolasku ronioca, što se kasnije vidi na našim fotografijama. Prva se špilja nalazi na dubini od 5 metara što ovu lokaciju čini vrlo pogodnom i za početnike koji mogu vježbati svoju plovnost u nastojanju da što manje perajama podižu fini pijesak sa dna. Iz ove je špilje, nakon prolaska kroz mračni tunel, moguće izroniti u krater obasjan sunčevim zrakama, u središtu otoka Banjol.

Pred ulazima u ostale dvije špilje ovog geološkog fenomena naša su vjerna Garmin računala pokazala dubinu od 12 metara. Mračne su prostorije iznimno bogate životom, vrstama koje su se adaptirale na život bez svjetla, poput male točkaste ribice glavoča leopada, voskovica ili vlasulja koje lelujaju svojim žarnjacima u našim lampama osvijetljenom pijesku.

---

image

Sustav podvodnih spilja u blizini otočića Banjol

Ivana Grgić/Cropix
---

Okolne stijene su obložene raznobojnim spužvama, morskim zvijezdama i raznim vrstama žarnjaka, dok među zidovima srećemo veći broj fratara koji se pokušavaju okoristiti našim podizanjem zrnaca pijeska među kojima pronalaze hranu. Morski krastavci, škarpine, jastozi i jata cipala također se često vide u ovim špiljama, dok se prekrasne kavale, ribe lelujavih raskošnih peraja ukazuju samo pažljivima koji se znaju tiho prikrasti ovim plahim primjercima. Zidovi, svodovi i stupovi ovog sustava špilja su pravo igralište za ronioce i bez obzira na relativno malu dubinu lako je potrošiti bocu zraka, a dodatno je moguće otići i dublje jer se izvan ovog sustava nalazi i zid bogat životom koji doseže 35 metara.

Puževi stražnjoškržnjaci živih boja ovdje su uobičajeni stanovnici, ali ni invazivni vatreni crvi nisu zaobišli ovu lokaciju proždirući sve pred sobom. Čak i mrtvu škarpinu koja je život izgubila u napuštenoj ribolovnoj mreži. Ovakvog zaostalog ribolovnog alata prepuno je dno čitavog Jadrana, iako se čisti u brojnim akcijama još uvijek ga pronalazimo posvuda.

---

image

Vatreni crvi hrane se mrtvom šakrpinom

Damir Zurub/Cropix
---

U Morskom pužu jako paze na ekologiju, počevši od čaša za višekratnu upotrebu koje nude gostima na brodu uz zabranu nošenja plastične jednokratne ambalaže, razvrstavanja otpada u centru i akcija čišćenja podmorja na svom području. Na svakom zaronu nastoje educirati ronioce o diranju i interakciji sa životinjama, uz poseban naglasak na vrlo spore i osjetljive morske konjiće koji se često nađu u plićaku pred centrom.

Maddy sa svojim iskustvom sada može usporediti ronjenje s drugim centrima diljem Europe: „Ronjenje u Hrvatskoj je drugačije, podmorje je drugačije, npr. na Mallorci nema ovoliko boja, životinje su veće... Na žalost, svake godine vidim sve manje ribe, pretpostavljam zbog ribarenja, Hrvatska bi morala više uložiti u organizaciju zaštićenih područja poput Portofina u Italiji gdje sam ronila na jednoj takvoj lokaciji, ona je sada je prepuna ribe. Ponekad ribari ne shvaćaju da je to i za njihovo dobro, riba izlazi iz zaštićenog područja i veća je, profitiraju svi.“ Mogli bi se složiti s time, ovakve želje smo čuli već više puta i nadamo se da će se u budućnosti stvoriti bolji uvjeti za zaštićena područja Jadrana i da ćemo uspjeti obnoviti riblji fond u što većoj mjeri.

---

---

---

image
Ivana Grgić/Cropix
------
image
Ivana Grgić/Cropix
------
image

Mape olupina brodova koje su u ponudi centra

Ivana Grgić/Cropix
------
image

Puž stražnjoškržnjak Thuridilla hopei

Damir Zurub/Cropix
------
image

Riblje uši su paraziti iz porodice Cymothoidae, žive na jeziku ili na koži riba

Damir Zurub/Cropix
------
image

Mlada škarpina

Damir Zurub/Cropix
------
image

Lumbrak u svom gnijezdu

Damir Zurub/Cropix
------
image

Puž Dalmatiner, Peltodoris atromaculata se često može pronaći na rubovima špilja

Damir Zurub/Cropix
------
image

Žuta korasta moruzgva

Damir Zurub/Cropix
------
image
Ivana Grgić/Cropix
---

---

image
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ivana Grgić/Cropix Ivana Grgić/Cropix Ivana Grgić/Cropix Ivana Grgić/Cropix Ivana Grgić/Cropix Ivana Grgić/Cropix Ivana Grgić/Cropix Ivana Grgić/Cropix Ivana Grgić/Cropix Damir Zurub/Cropix Damir Zurub/Cropix Damir Zurub/Cropix Damir Zurub/Cropix Damir Zurub/Cropix Damir Zurub/Cropix Damir Zurub/Cropix Ivana Grgić/Cropix
Ivana Grgić/Cropix

Sustav podvodnih spilja u blizini otočića Banjol


Ivana Grgić/Cropix

Kip sv. Eufemije

Ivana Grgić/Cropix

Polazak na ronjenje brodom Polaris

Ivana Grgić/Cropix

Mape olupina brodova koje su u ponudi centra

Damir Zurub/Cropix

Puž stražnjoškržnjak Thuridilla hopei

Damir Zurub/Cropix

Riblje uši su paraziti iz porodice Cymothoidae, žive na jeziku ili na koži riba

Damir Zurub/Cropix

Mlada škarpina

Damir Zurub/Cropix

Lumbrak u svom gnijezdu

Damir Zurub/Cropix

Puž Dalmatiner, Peltodoris atromaculata se često može pronaći na rubovima špilja

Damir Zurub/Cropix

Žuta korasta moruzgva

Damir Zurub/Cropix

Vatreni crvi hrane se mrtvom šakrpinom

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/om/sa-svih-strana/zaronili-smo-u-isprepleteni-sustav-spilja-banjol-kod-rovinja-pogledajte-sjajnu-fotogaleriju-1386632 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=91dc8d66e9343ba15909961d66d6fc7c3f473e6d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Zaronili+smo+u+isprepleteni+sustav+%C5%A1pilja+Banjol+kod+Rovinja%2C+pogledajte+sjajnu+fotogaleriju&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fzaronili-smo-u-isprepleteni-sustav-spilja-banjol-kod-rovinja-pogledajte-sjajnu-fotogaleriju-1386632 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fom%2Fsa-svih-strana%2Fzaronili-smo-u-isprepleteni-sustav-spilja-banjol-kod-rovinja-pogledajte-sjajnu-fotogaleriju-1386632 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => scuba skener [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM

scuba skenerZaronili smo u isprepleteni sustav špilja Banjol kod Rovinja, pogledajte sjajnu fotogaleriju

Piše Ivana Grgić
7. svibnja 2024. - 10:06

Postoje tako neka mjesta posebnog i neodoljivog šarma u koja se u čovjek rado vraća i svakim svojim povratkom dodatno uviđa da je tamo dobrodošao i prihvaćen, da ga to mjesto uvijek čeka srdačno i raširenih ruku. Nije zaludu Rovinj poznat kao jedno od najpopularnijih i najrazvijenijih turističkih mjesta u Hrvatskoj.

Ovaj grad zanimljivo i s lakoćom spaja bogatu tradiciju i atmosferu malog ribarskog mjesta s modernim vremenom zadržavajući svoju romantiku i slikovite vizure malih kamenih ulica. Bučni ranojutarnji iskrcaj ulovljene ribe u predvečerje mijenjaju slike zalaska sunca podno barokne građevine venecijanskog stila, Crkve sv. Eufemije ili Svete Fume kako je nazivaju domaći. Navukli smo se na ovaj šarmi i mi, vratili smo se još jednom u ovaj grad, ali pet kilometara dalje od strmih kaleta centra, pod borove grane u Maistrinom kampu Veštar.

Ljubitelji rekreativnog turizma ovdje mogu naći sve, od prostranih šljunčano-pješčanih plaža, bazena sa spray parkom i igraonicom, uz rekreacijske programe i sportske aktivnosti, od tenisa, odbojke ili najma bicikala, do raznih vodenih sportova, supova, pedalina i sandolina. Smjestio se tu i ronilački centar Morski puž, relativno novi centar nastao na mjestu prethodno zatvorenog, u kojem nas svojim širokim iskrenim osmjehom dočekuju Maddy, talijanka Maddalena Mazzucco i njen poslovni i životni partner Jurica Hrošć.

image

Polazak na ronjenje brodom Polaris

Ivana Grgić/Cropix

Kao što postoje mjesta u koja se rado vraćamo, postoje i ljudi posebno prirasli našem srcu, a ovaj dragi par definitivno spada u tu kategoriju. Upoznali smo ih na nekim drugim ronilačkim lokacijama, u nekim drugim centrima, u poslu koji jednako savjesno i s jednakom strašću obavljaju gdje god da se nađu. Maddy je iskusna instruktorica i voditeljica ronilačkog centra, radila je u više njih i u različitim državama, s dužim stažem na Mallorci, da bi 2016. godine došla na Rab i započela rad u Hrvatskoj. Tamo je upoznala i Juru te su zajedno četiri godine kasnije osnovali vlastitu tvrtku Morski puž i uzeli centar u najam.

U dvije stresne korona godine uspjeli su „preživjeti“ uz potporu brojnih prijatelja i stalnih gostiju koji su upisivali tečajeve i polagali brojne specijalnosti kako bi im tada pomogli u povećanju obima posla. SSI i Mares također su pokazali senzibilnost i shvaćali problem trenutne krize koju su u konačnici uspješno prebrodili i potražili novu lokaciju za svoj centar. Otvorila se opcija u Rovinju i pokazala se kao pun pogodak: „Sretni smo da smo pronašli baš ovaj centar, nakon upita u Mares SSI (Scuba Schools International) gdje su nas obavijestili o prodaji ove lokacije, uspjeli smo realizirati ugovor u siječnju prošle godine. Volimo ovo mjesto, zaista je na savršenoj poziciji, odlična je i za try dive i tečajeve.“ – ispričala nam je Maddy. „Nismo htjeli prevelik centar, imamo dovoljno posla, a bitno nam je da kvantiteta ne nadmaši kvalitetu. Želimo da su naši instruktori koncentrirani na polaznike tečajeva i da imaju dovoljno odmora.“

image
Ivana Grgić/Cropix

Dolaskom u centar smo se uvjerili da je ozračje iznad plavih stepenica koje vode u prostor označen Maresovom i SSI zastavom zaista opušten. Na licima nema nervoze, voditelji, većinom stranci, nasmijani su i pričljivi, a gosti dobivaju odgovor na baš svako pitanje koje postave. Cornelia, Helmut, Richard i Amelie uz Juru i Maddy pune boce, pospremaju opremu i vode ronioce na brod. Ukratko – svi rade sve.

Brodovi, veći Polaris i manji ali brži gumenjak su 200 metara udaljeni od centra. Veći brod vozi na dva zarona između kojih se nude sendviči i čaj, a manji kroz jutro vodi grupe i vraća se u centar odmah po zaronu. Za popodnevne sate je rezerviran house reef, odnosno plaža u blizini centra gdje se može zaroniti, također uz voditelja, ali i odraditi probni zaron za one koji nikada nisu doživjeli ovo čarobno iskustvo. Uz početničke tečajeve, odrađuju se i oni napredni sve do Dive instruktora, dok se za djecu nudi i tečaj SSI Mermaid koji ih na zabavan način uči tehnici ronjenja s repom morske sirene.

Za Damira i mene kostima sirene tih veličina, na njihovu sreću, nije bilo već smo se ukrcali na brod koji je vozio za Banjol, otočić pred Rovinjem pod kojim se nalazi isprepleteni sustav špilja istoimenog naziva, pred kojim ulaz na 16 metara dubine čuva brončana replika kipa zaštitnice grada, sv.Fuma, djelo rovinjskog kipara Andrije Milovana, gdje jednom godišnje brojni ronioci zaronom na ovom mjestu odaju počast ovoj omiljenoj svetici. Sveta Eufemija se tradicionalno slavi 16. rujna kao zaštitnica grada Rovinja, koja je prema legendi 1800. godine u mramornom sarkofagu doplutala do plaže Baluota smještene u srcu gradske jezgre.

image

Kip sv. Eufemije

Ivana Grgić/Cropix

Ugodno nas je iznenadio brifing Richarda, voditelja ronjenja iz Južne Afrike s njemačkom putovnicom i njegov izuzetno duhovit način vrlo detaljne prezentacije lokacije ronjenja, uz podsjećanje na sve ronilačke znakove koji mogu biti od koristi u jednom ovakvom zaronu. K tome je mapa lokacije Banjola vrlo detaljno iscrtana, kao uostalom i sve druge koje centar nudi. „Ukupno imamo 23 stalne lokacije na koje vodimo goste, među kojima nekoliko velikih olupina brodova od kojih je najpoznatiji austrijski putnički parobrod Baron Gautsch potonuo 1914. godine naletjevši na minu. Špilje pod otokom Banjol također su jako posjećene.“- ispričao nam je Jure dok je sidrio brod, a mi smo se vrlo brzo uvjerili zbog čega su Banjole tako popularne.

Damir i ja smo krenuli prvi, kao fotografi smo dobili malu prednost jer je dno pjeskovito i lako se uskovitla pri prolasku ronioca, što se kasnije vidi na našim fotografijama. Prva se špilja nalazi na dubini od 5 metara što ovu lokaciju čini vrlo pogodnom i za početnike koji mogu vježbati svoju plovnost u nastojanju da što manje perajama podižu fini pijesak sa dna. Iz ove je špilje, nakon prolaska kroz mračni tunel, moguće izroniti u krater obasjan sunčevim zrakama, u središtu otoka Banjol.

Pred ulazima u ostale dvije špilje ovog geološkog fenomena naša su vjerna Garmin računala pokazala dubinu od 12 metara. Mračne su prostorije iznimno bogate životom, vrstama koje su se adaptirale na život bez svjetla, poput male točkaste ribice glavoča leopada, voskovica ili vlasulja koje lelujaju svojim žarnjacima u našim lampama osvijetljenom pijesku.

image

Sustav podvodnih spilja u blizini otočića Banjol

Ivana Grgić/Cropix

Okolne stijene su obložene raznobojnim spužvama, morskim zvijezdama i raznim vrstama žarnjaka, dok među zidovima srećemo veći broj fratara koji se pokušavaju okoristiti našim podizanjem zrnaca pijeska među kojima pronalaze hranu. Morski krastavci, škarpine, jastozi i jata cipala također se često vide u ovim špiljama, dok se prekrasne kavale, ribe lelujavih raskošnih peraja ukazuju samo pažljivima koji se znaju tiho prikrasti ovim plahim primjercima. Zidovi, svodovi i stupovi ovog sustava špilja su pravo igralište za ronioce i bez obzira na relativno malu dubinu lako je potrošiti bocu zraka, a dodatno je moguće otići i dublje jer se izvan ovog sustava nalazi i zid bogat životom koji doseže 35 metara.

Puževi stražnjoškržnjaci živih boja ovdje su uobičajeni stanovnici, ali ni invazivni vatreni crvi nisu zaobišli ovu lokaciju proždirući sve pred sobom. Čak i mrtvu škarpinu koja je život izgubila u napuštenoj ribolovnoj mreži. Ovakvog zaostalog ribolovnog alata prepuno je dno čitavog Jadrana, iako se čisti u brojnim akcijama još uvijek ga pronalazimo posvuda.

image

Vatreni crvi hrane se mrtvom šakrpinom

Damir Zurub/Cropix

U Morskom pužu jako paze na ekologiju, počevši od čaša za višekratnu upotrebu koje nude gostima na brodu uz zabranu nošenja plastične jednokratne ambalaže, razvrstavanja otpada u centru i akcija čišćenja podmorja na svom području. Na svakom zaronu nastoje educirati ronioce o diranju i interakciji sa životinjama, uz poseban naglasak na vrlo spore i osjetljive morske konjiće koji se često nađu u plićaku pred centrom.

Maddy sa svojim iskustvom sada može usporediti ronjenje s drugim centrima diljem Europe: „Ronjenje u Hrvatskoj je drugačije, podmorje je drugačije, npr. na Mallorci nema ovoliko boja, životinje su veće... Na žalost, svake godine vidim sve manje ribe, pretpostavljam zbog ribarenja, Hrvatska bi morala više uložiti u organizaciju zaštićenih područja poput Portofina u Italiji gdje sam ronila na jednoj takvoj lokaciji, ona je sada je prepuna ribe. Ponekad ribari ne shvaćaju da je to i za njihovo dobro, riba izlazi iz zaštićenog područja i veća je, profitiraju svi.“ Mogli bi se složiti s time, ovakve želje smo čuli već više puta i nadamo se da će se u budućnosti stvoriti bolji uvjeti za zaštićena područja Jadrana i da ćemo uspjeti obnoviti riblji fond u što većoj mjeri.

image
Ivana Grgić/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
image

Mape olupina brodova koje su u ponudi centra

Ivana Grgić/Cropix
image

Puž stražnjoškržnjak Thuridilla hopei

Damir Zurub/Cropix
image

Riblje uši su paraziti iz porodice Cymothoidae, žive na jeziku ili na koži riba

Damir Zurub/Cropix
image

Mlada škarpina

Damir Zurub/Cropix
image

Lumbrak u svom gnijezdu

Damir Zurub/Cropix
image

Puž Dalmatiner, Peltodoris atromaculata se često može pronaći na rubovima špilja

Damir Zurub/Cropix
image

Žuta korasta moruzgva

Damir Zurub/Cropix
image
Ivana Grgić/Cropix
19. svibanj 2024 10:57