StoryEditorOCM

projekt u tijekuZnanstvenici s kolegama iz SAD-a i Velike Britanije istražuju podmorje splitskog akvatorija

Piše M. I.
8. svibnja 2024. - 09:57

U suradnji stručnjaka iz Velike Britanije, SAD i Hrvatske u splitskom se akvatoriju ovih dana provode istraživačke aktivnosti projekta "Life On The Edge (LOTE) - Studying the Coastal Zone of the Late Palaeolithic", financiranog od strane fondacije United Kingdom Research and Innovation Fund. Riječ je o projektu u kojem Filozofski fakultet u Splitu sudjeluje kao partnerska institucija, a voditelj projekta je dr. sc. Simon Fitch, fellow na University of Bradford, Velika Britanija.

Aktivnosti po prvi puta kombiniraju rezultate geofizičkog pregleda i mapiranja slojeva morskog dna, uzorkovanja slojeva nastalih u vrijeme prije podizanja razine morskog dna te podvodnih arheoloških istraživanja na odabranim lokacijama.

Cilj istraživanja u prostoru Kaštelanskog zaljeva i šireg splitskog akvatorija je mapiranje dinamike promjena uzrokovanih podizanjem morske razine nakon posljednje odledbe (u razdoblju prije 24000-10000 godina) i njihov utjecaj na život prapovijesnih populacija. Rezultati provedbe ovog projekta, pored podataka o promjenama u okolišu i ljudskim aktivnostima u prapovijesti, omogućiti će uvid u prirodu izazova s kojima se društvo na globalnoj razini upravo suočava.

Ovog petka u 11 sati na Filozofskom fakultetu u Splitu biti će predstavljeni dosadašnji rezultati provedbe projekta. Predstavit će ih voditelj projekta, dr. sc. Simon Fitch (Fellow na Sveučilištu Bradford) i izv. prof. dr. sc. Vedran Barbarić (Filozofski fakultet u Splitu).

28. svibanj 2024 18:14