StoryEditorOCM

Pelagos net farmaTvrtka generala Gotovine sve jača i jača: ogromna potražnja za njegovom ribom u Japanu

Piše Vanja Nezirović/JL
13. svibnja 2024. - 09:30

Rast prihoda za osam milijuna eura u godinu dana, sa 16,3 milijuna eura na više od 24 milijuna eura, dokazuje da je tvrtka Pelagos net farma d.o.o., čiji je suvlasnik Ante Gotovina, zaista na pravom putu da postane još konkurentnija u tom sektoru.

Na izvozu je Gotovinina tvrtka tijekom 2023. godine ostvarila 20,5 milijuna eura te je prijavila ostvarenu dobit od 3,14 milijuna eura, a čini se da je zadržala treće mjesto među najjačim tvrtkama u Hrvatskoj specijaliziranim za uzgoj, izlov i preradu morske ribe koje iz godine u godinu ostvaruju snažan rast poslovnih prihoda.

Najveća od njih je i dalje zadarski Cromaris poznat po uzgoju orade i brancina koji je prijavio prihod od 106,5 milijuna eura, a dobit od 3,4 milijuna eura te su također zabilježili rast prihoda u odnosu na godinu prije, kad su prijavili oko 94 milijuna eura.

Druga ribarska tvrtka je Sardina Postira s otoka Brača, koja je prijavila prihod od 33,3 milijuna eura, te potom slijedi Pelagos net farma d.o.o.

Tvrtka je lani imala 132 zaposlena, a promijenili su se i članovi Uprave, pa u njoj više nisu Božidar Skejo i Davor Barić, nego su sad ovlaštene osobe Božena Kačanić, Dunja Zloić Gotovina, Ivana Kuzman, Leo Mandić, Milan Mandić te Nenad Horvat.

Gotovina je u tvrtki Pelagos net farma i dalje suosnivač s Milanom Mandićem, s kojim je i suvlasnik. Gotovina je, podsjetimo, u marikulturu ušao 2013. godine u partnerstvu s Mandićem, suvlasnikom tvrtke Jadran tuna iz Biograda.

Pelagos je ubrzo pretekao partnersku tvrtku Jadran tunu, koja je lani prijavila prihod od 20,3 milijuna eura, te dobit od 2,7 milijuna eura. Inače, Gotovinina tvrtka uzgaja skupocjenu plavoperajnu tunu i pretežno je plasira u inozemstvo, a doznajemo da je potražnja za njihovom ribom tolika u Japanu da bi je svu uspjeli prodati u inozemstvo da nisu obvezni određeni dio prodati u Hrvatskoj.

Pelagos posjeduje uzgajalište u blizini Murtera, a sjedište tvrtke u zadarskoj je luci Gaženica. Tvrtka je pokrenuta uz pomoć kredita HBOR-a i sredstava iz fondova Europske unije, te je time nabavila vlastitu ribarsku flotu i sagradila suvremene hladnjače i pogon za preradu inćuna.

image

Kavezi za tune tvrtke Ante Gotovine na lokaciji kod otoka Vrgade

Nikša Stipaničev/Cropix

Iako tvrtka ima velika kreditna zaduženja, njezino je poslovanje zbog visokih prihoda i dalje stabilno. Međutim, Gotovinina firma očito planira i daljnje širenje jer im je nedavno Uprava za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, kako je pisala Slobodna Dalmacija, dala pozitivnu ocjenu procjene utjecaja na okoliš uzgajališta tune u zoni marikulture kod otoka Lavdara, smještenog sjeverno od Dugog otoka i nedaleko od Kornatskog arhipelaga, koji pripada Zadarskoj županiji.

Kompanija na toj lokaciji namjerava prenamijeniti dio akvatorija iz sustava uzgoja tune u uzgoj bijele morske ribe, piše Slobodna Dalmacija, između Lavdare Vele i Pašmana u Srednjem kanalu. Godišnja proizvodnja iznosila bi 700 tona ribe u kavezima za uzgoj.

U sažetom opisu predmetni zahvat odnosi se na postavljanje uzgajališta koje se sastoji od jednog polja za uzgoj tune u postojećoj zoni za marikulturu na udaljenosti od oko 2300 metara od otoka Lavdara. Planirana godišnja proizvodnja na uzgajalištu je do 700 tona tune.

Na uzgajalištu se planiraju koristiti kružni kavezi promjera 50 metara, koji bi bili raspoređeni u dvije linije s po pet kaveza u svakoj liniji, a svaki kavez ima sidrene instalacije na površini od 80 puta 80 metara. Predviđena površina koju zauzimaju kavezne instalacije iznosi 400 puta 160 metara.

22. svibanj 2024 20:17